Nahlédnutí do řecké kuchyně – nejlepší recepty

Řecko patří ke starým kulturním národům a ke kultuře vždy patřil i způsob vaření a podávání jídel. V kulinářské historii Řecka se objevují jak nákladné a složitě připravované hostiny, tak i pokrmy jednodušší, vycházející z místně dostupných surovin. Dnešní řecká kuchyně částečně smísila historické tradice a tak se v ní i dnes můžeme setkat s velmi chutnými a dobře připravenými jídly, která stojí za naši pozornost.

1. Řecká musaka

Tradiční specialita řecké kuchyně, příprava je sice zdlouhavá a složitá, ale výsledek stojí rozhodně za to. I když varianty jednotlivých pokrmů se liší přidanými surovinami.

INGREDIENCE :

  • 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400g hovězího mletého a 400g jehněčího mletého masa)
  • 420g drcených rajčat z plechovky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • bylinky podle chuti ( čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka … )
  • sůl a pepř podle chuti

bílá omáčka bešamel :

  • 75 g másla
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • špetka soli a bílého pepře
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti

POSTUP :

  1. Lilek nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi 15minut, poté slijeme přebytečnou vodu a osušíme na utěrce
  2. Plátky lilku opečeme po dobu 2-3 minuty z každé strany nebo dokud nezhnědne. Upečený lilek přendáme na talíř, kde vychladne.
  3. Osmahneme dozlatova na oleji najemno nakrájenou cibuli a česnek.
  4. Přidáme mleté maso, které spojíme s cibulkou. Po osmahnutí masa okořeníme solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidáme drcená rajčata.
  5. Přivedeme k varu a snížíme teplotu.
  6. Dusíme přibližně 30 minut do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
  7. Mezitím si připravíme bešamel. V hrnci si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou asi 1-2 minutky vaříme, aby omáčka nechutnala po mouce.
  8. Postupně přiléváme do jíšky mléko a rozšleháme.
  9. Snížíme teplotu a provaříme, dokud bešamel nezhoustne.
  10. Osolíme, opepříme a nastrouháme trošku muškátového oříšku, promícháme a odstavíme ze sporáku.
  11. Troubu si předehřejeme na 180 °C .
  12. Do zapékací mísy vrstvíme lilky, poté maso, na něj vrstvu z plátků lilku, poté můžeme vrstvení opakovat a zakončíme vždy bešamelem.
  13. Pečeme přibližně 45 minut nebo dozlatova. Před servírováním necháme 10minut odstát, aby se musaka líp porcovala.

Řecká musakazdroj : lidovky.cz

Klasická řecká pochoutka gyros se dělá na rožni, což je v domácím prostředí trochu složitější, proto se pokusíme připravit gyros v domácích podmínkách.

2. Řecké tzatziki

INGREDIENCE :

pro 2 osoby

  • 1/2 salátové okurky
  • 200–300 g domácího bílého jogurtu
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • trocha citronové šťávy
  • oliva na ozdobení

POSTUP :

  1. Domácí jogurt vyklopíme do mísy.
  2. Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubé straně struhadla.
  3. Pořádně vymačkejte a spolu s  česnekem, lžící citronové šťávy a olejem vmícháme do jogurtu.
  4. Podle chuti opepřete a osolte.
  5. Podáváme ozdobené olivou a pokapané trochou olivového oleje.

Řecké tzaziki

zdroj : www.olivetomato.com

3. Domácí gyros

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 800g vepřové panenky nebo kuřecích prsou nebo hovězí svíčkové
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2vlžičky oregana
  • mletý římský kmín (případně mletý pepř, chilli)
  • 200 ml jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvého koriandru nebo kopru
  • 2 rajčata
  • 2 červené cibule
  • ¼ hlávkového salátu
  • sůl
  • olivový olej
  • 1/2 velké cibule
  • 4 ks pita chléb
  • 200 g tzatziki – viz.recept výše
  • 200 g smažené hranolky
  • silná dřevěná špejle

POSTUP :

  1. Připravíme si marinádu na maso.
  2. Smícháme jogurt s kořením, česnekem solí  a olivovým olejem.
  3. Maso umyjeme, nakrájíme na větší plátky a vložíme do marinády.
  4. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
  5. Předehřejeme troubu na 180°C.
  6. Připravíme si plech, na kterém vytvoříme provizorní špíz.
  7. Do poloviny cibule zapíchneme silnou špejli.
  8. Na špejli napichujeme marinované maso přes sebe.
  9. Špíz ukončíme polovinou citronu, aby se zpevnil, a dobře maso k sobě přitlačíme.
  10. Dáme péct do trouby na 30 minut.
  11. Maso vyjmeme a postupně ho seřezáváme.
  12. Připravíme si pita chléb, na něj dáme nakrájený salát, rajče, cibuli, hranolky, tzatziki spolu s masem.
  13. Zatočíme do kornoutku a podáváme.

Domácí gyroszdroj : kitchensanctuary.com

Med je nejen vynikající potravinou, ale i pomocným lékem na mnohé nemoci. Používá se při léčbě nemocí srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, močového ústrojí, chřipkových onemocnění, černého kašle, tuberkulózy plic. Požíváním medu se také rozšiřují krevní cévy, což je důležité při léčbě vysokého krevního tlaku.

4. Řecká baklava

INGREDIENCE :

na malý plech

  • 450 g mraženého těsta Filo (1 balení)
  • 350 g rozpuštěného másla
  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • mleté pistáciové oříšky na ozdobu

na sirup

  • 250 g cukru krupice
  • 4 plné lžíce tekutého medu
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • kousek másla na vymazání formy

POSTUP :

  1. Rozmrazíme těsto.
  2. Uvaříme sirup.
  3. Do hrnce dáme vodu, cukr, med a citronovou šťávu.
  4. Za občasného míchání vaříme přibližně 12-15 minut.
  5. Poté sirup odstavíme a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.
  6. Pekáč vytřeme máslem, oříšky nahrubo nameleme spolu se skořicí.
  7. Do pekáče vkládáme těsto, potřeme přepuštěným máslem.
  8. Podruhé zopakuje stejně, potřetí přidáme ořechy se skořicí.
  9. Takto ještě 3 x zopakujeme a zakryjeme posledním plátem.
  10. V pekáči ostrým nožem nakrájíme na šikmé řezy.
  11. Můžeme posypat mletými pistáciemi.
  12. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 25 minut.

Řecká baklavazdroj : foodnetwork.com

6. Řecké souvlaki

INGREDIENCE :

  • 1 kg maso
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce  červeného  vinného octa
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžička soli
  • pepř mletý
  • 1/2 lžičky tymiánu a oregana

POSTUP :

  1. V míse smícháme všechny ingredience.
  2. Maso nakrájíme dle možnosti nejprve na plátky a poté krájíme z těchto plátků zhruba stejně velké kusy ve tvaru obdélníku.
  3. Maso přidáme do mísy a necháme marinovat minimálně 6 hodin.
  4. Rozpálíme si gril (venkovní či stolní elektricky, ne v troubě).
  5. Napíchneme maso na  špízy a grilujeme, než maso získá pěknou barvu.
  6. Otáčíme během grilování pouze 1x.
  7. Podáváme s pita chlebem, tzatziki, rajčaty a můžeme zkusit připravit i domácí hranolky.

Řecké souvlakizdroj : akispetretzikis.com

Mezi nejčastěji používaná koření v Řecku patří ta, která patří k tzv. středomořské kuchyni. To znamená, že je zde oblíbená a často používaná bazalka, oregano, rozmarýn, fenykl, tymián a petrželka. Kromě toho se běžně používá i kmín, majoránka, bobkový list a kopr. Koření se velmi často využívá a také prodává jako různé kořenící směsi. Jídla se poměrně dost dochucují česnekem. Kromě tohoto běžného koření, které je pro Řecko většinou domácí, pronikla do řecké kuchyně samozřejmě i koření z jiných zemí.

Jako příloha se i v Řecku používají různě vařené, pečené nebo smažené brambory, často dochucené kořením, česnekem a různými bylinkami, které jim dodávají samostatnou chuť. Kromě toho se používá i rýže nebo těstoviny. Poměrně často se podává k jídlům jenom chléb.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *