Řecko patří ke starým kulturním národům a ke kultuře vždy patřil i způsob vaření a podávání jídel.
V kulinářské historii Řecka se objevují jak nákladné a složitě připravované hostiny, tak i pokrmy jednodušší, vycházející z místně dostupných surovin.
Dnešní řecká kuchyně částečně smísila historické tradice a tak se v ní i dnes můžeme setkat s velmi chutnými a dobře připravenými jídly, která stojí za naši pozornost.
Některé z nich jsme pro vás připravili v tomto článku.
Řecká musaka
Tradiční specialita řecké kuchyně, příprava je sice zdlouhavá a složitá, ale výsledek stojí rozhodně za to. I když varianty jednotlivých pokrmů se liší přidanými surovinami.
INGREDIENCE
- 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
- 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
- 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400g hovězího mletého a 400 g jehněčího mletého masa)
- 420 g drcených rajčat z plechovky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička sladké papriky
- bylinky podle chuti ( čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka … )
- sůl a pepř podle chuti
bílá omáčka bešamel :
- 75 g másla
- 1/3 šálku hladké mouky
- 2 šálky mléka
- špetka soli a bílého pepře
- strouhaný muškátový oříšek dle chuti
POSTUP :
- Lilek nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi 15 minut, poté slijeme přebytečnou vodu a osušíme na utěrce
- Plátky lilku opečeme po dobu 2-3 minuty z každé strany nebo dokud nezhnědne. Upečený lilek přendáme na talíř, kde vychladne.
- Osmahneme dozlatova na oleji najemno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme mleté maso, které spojíme s cibulkou. Po osmahnutí masa okořeníme solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidáme drcená rajčata.
- Přivedeme k varu a snížíme teplotu.
- Dusíme přibližně 30 minut do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
- Mezitím si připravíme bešamel. V hrnci si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou asi 1-2 minutky vaříme, aby omáčka nechutnala po mouce.
- Postupně přiléváme do jíšky mléko a rozšleháme.
- Snížíme teplotu a provaříme, dokud bešamel nezhoustne.
- Osolíme, opepříme a nastrouháme trošku muškátového oříšku, promícháme a odstavíme ze sporáku.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C .
- Do zapékací mísy vrstvíme lilky, poté maso, na něj vrstvu z plátků lilku, poté můžeme vrstvení opakovat a zakončíme vždy bešamelem.
- Pečeme přibližně 45 minut nebo dozlatova. Před servírováním necháme 10 minut odstát, aby se musaka líp porcovala.
zdroj: lidovky.cz
Klasická řecká pochoutka gyros se dělá na rožni, což je v domácím prostředí trochu složitější, proto se pokusíme připravit gyros v domácích podmínkách.
Tip: Ke smažení a restování může přijít vhod plynová pánev. Nechte se inspirovat naší recenzí.
Objevte podobné tipy
Řecké tzatziki
INGREDIENCE
pro 2 osoby
- 1/2 salátové okurky
- 200–300 g domácího bílého jogurtu
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- trocha citronové šťávy
- oliva na ozdobení
POSTUP
- Domácí jogurt vyklopíme do mísy.
- Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubé straně struhadla.
- Pořádně vymačkejte a spolu s česnekem, lžící citronové šťávy a olejem vmícháme do jogurtu.
- Podle chuti opepřete a osolte.
- Podáváme ozdobené olivou a pokapané trochou olivového oleje.
zdroj: www.olivetomato.com
Domácí gyros
INGREDIENCE
pro 4 osoby
- 800 g vepřové panenky nebo kuřecích prsou nebo hovězí svíčkové
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky oregana
- mletý římský kmín (případně mletý pepř, chilli)
- 200 ml jogurtu
- 1 stroužek česneku
- hrst čerstvého koriandru nebo kopru
- 2 rajčata
- 2 červené cibule
- ¼ hlávkového salátu
- sůl
- olivový olej
- 1/2 velké cibule
- 4 ks pita chléb
- 200 g tzatziki – viz.recept výše
- 200 g smažené hranolky
- silná dřevěná špejle
POSTUP
- Připravíme si marinádu na maso.
- Smícháme jogurt s kořením, česnekem solí a olivovým olejem.
- Maso umyjeme, nakrájíme na větší plátky a vložíme do marinády.
- Necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Připravíme si plech, na kterém vytvoříme provizorní špíz.
- Do poloviny cibule zapíchneme silnou špejli.
- Na špejli napichujeme marinované maso přes sebe.
- Špíz ukončíme polovinou citronu, aby se zpevnil, a dobře maso k sobě přitlačíme.
- Dáme péct do trouby na 30 minut.
- Maso vyjmeme a postupně ho seřezáváme.
- Připravíme si pita chléb, na něj dáme nakrájený salát, rajče, cibuli, hranolky, tzatziki spolu s masem.
- Zatočíme do kornoutku a podáváme.
zdroj: kitchensanctuary.com
Řecká baklava
INGREDIENCE:
na malý plech
- 450 g mraženého těsta Filo (1 balení)
- 350 g rozpuštěného másla
- 400 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- mleté pistáciové oříšky na ozdobu
na sirup
- 250 g cukru krupice
- 4 plné lžíce tekutého medu
- 150 ml vody
- 2 lžíce šťávy z citronu
- kousek másla na vymazání formy
POSTUP:
- Rozmrazíme těsto.
- Uvaříme sirup.
- Do hrnce dáme vodu, cukr, med a citronovou šťávu.
- Za občasného míchání vaříme přibližně 12-15 minut.
- Poté sirup odstavíme a nechám zchladnout na pokojovou teplotu.
- Pekáč vytřeme máslem, oříšky nahrubo nameleme spolu se skořicí.
- Do pekáče vkládáme těsto, potřeme přepuštěným máslem.
- Podruhé zopakuje stejně, potřetí přidáme ořechy se skořicí.
- Takto ještě 3 x zopakujeme a zakryjeme posledním plátem.
- V pekáči ostrým nožem nakrájíme na šikmé řezy.
- Můžeme posypat mletými pistáciemi.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 25 minut.
zdroj: foodnetwork.com
Řecké souvlaki
INGREDIENCE
- 1 kg maso
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek utřeného česneku
- 1 lžička soli
- pepř mletý
- 1/2 lžičky tymiánu a oregana
POSTUP
- V míse smícháme všechny ingredience.
- Maso nakrájíme dle možnosti nejprve na plátky a poté krájíme z těchto plátků zhruba stejně velké kusy ve tvaru obdélníku.
- Maso přidáme do mísy a necháme marinovat minimálně 6 hodin.
- Rozpálíme si gril (venkovní či stolní elektricky, ne v troubě).
- Napíchneme maso na špízy a grilujeme, než maso získá pěknou barvu.
- Otáčíme během grilování pouze 1x.
- Podáváme s pita chlebem, tzatziki, rajčaty a můžeme zkusit připravit i domácí hranolky.
zdroj: akispetretzikis.com
Mezi nejčastěji používaná koření v Řecku patří ta, která patří k tzv. středomořské kuchyni. To znamená, že je zde oblíbená a často používaná bazalka, oregano, rozmarýn, fenykl, tymián a petrželka.
Kromě toho se běžně používá i kmín, majoránka, bobkový list a kopr. Koření se velmi často využívá a také prodává jako různé kořenící směsi. Jídla se poměrně dost dochucují česnekem.
Jako příloha se i v Řecku používají různě vařené, pečené nebo smažené brambory, často dochucené kořením, česnekem a různými bylinkami, které jim dodávají samostatnou chuť.
Docela často se podává k jídlům jenom chléb. Jak na domácí chléb i bez nutnosti domácí pekárny si můžete přečíst v našich dalších receptech.
Jak se vám podařila řecká jídla? Podělte se s námi v komentářích.