6 nejlepších receptů na pokrmy z Řecka! Připravte si je jednoduše i u vás doma.

Řecké pokrmy jsou výtečné a nejsou vůbec složité na přípravu.

Proč si tedy některé z nich neuvařit?

Inspirujte se našimi 6 luxusními recepty z řecké kuchyně, díky kterým se rázem přenesete do země plné historie, slunce a oliv.

Máme pro vás sladkou baklavu, zdravý salát i autentickou musaku.

Dobrou chuť!

Řecká musaka

Tradiční specialita řecké kuchyně, jejíž příprava je zdlouhavá a složitá, ale výsledek stojí rozhodně za to!

Ingredience

  • 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400g hovězího mletého a 400 g jehněčího mletého masa)
  • 420 g drcených rajčat z plechovky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • bylinky podle chuti ( čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka … )
  • sůl a pepř podle chuti

Na bešamel:

  • 75 g másla
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • špetka soli a bílého pepře
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti

Postup

  1. Lilek nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi 15 minut, poté slijeme přebytečnou vodu a osušíme na utěrce.
  2. Plátky lilku opečeme po dobu 2 – 3 minut z každé strany nebo dokud nezhnědne.
  3. Upečený lilek přendáme na talíř, kde vychladne.
  4. Osmahneme dozlatova na oleji najemno nakrájenou cibuli a česnek.
  5. Přidáme mleté maso, které spojíme s cibulkou.
  6. Po osmahnutí masa okořeníme solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidáme drcená rajčata.
  7. Přivedeme k varu a snížíme teplotu.
  8. Dusíme přibližně 30 minut do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
  9. Mezitím si připravíme bešamel.
  10. V hrnci si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou asi 1 – 2 minuty vaříme, aby omáčka nechutnala po mouce.
  11. Postupně přiléváme do jíšky mléko a rozšleháme.
  12. Snížíme teplotu a provaříme, dokud bešamel nezhoustne.
  13. Osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku, promícháme a odstavíme ze sporáku.
  14. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
  15. Do zapékací mísy vrstvíme lilky, poté maso, na něj vrstvu z plátků lilku, poté můžeme vrstvení opakovat a zakončíme vždy bešamelem.
  16. Pečeme přibližně 45 minut nebo dozlatova.
  17. Před servírováním necháme 10 minut odstát, aby se musaka líp porcovala.
Kus musaky servírovaný na talířku s vidličkou.
www.mygreekdish.com

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty s lilkem. Máme pro vás jeho zapečené varianty, ale třeba také i pomazánku.

Masové kuličky Keftedes

Tyto šťavnaté řecké masové kuličky jsou naprosto TOP! Kuličky jsou zvenku lehce křupavé, jsou příjemně ochucené červenou cibulí, čerstvou petrželkou, mátou a sušeným oregánem. Podávejte je jako předkrm s tzatiki a pita chlebem nebo jako hlavní jídlo se salátem.

Ingredience

Na masové kuličky:

  • 1 červená cibule, nastrouhaná
  • 500 g hovězího mletého ​​masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 60 g panko strouhanky (nebo použijte normální)
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku čerstvé petrželky, jemně nasekané
  • 6 velkých lístků máty, jemně nasekaných
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3/4 lžičky soli
  • černý pepř dle chuti
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje

K podávání:

  • jemně nakrájená petrželka (volitelně na ozdobu)
  • tzatziki nebo řecký jogurt

Postup

  1. Nastrouháme cibuli rovnou do velké mísy a poté přidáme všechny zbývající ingredience na masové kuličky kromě mouky a oleje.
  2. Pomocí rukou dobře promícháme tak, aby byla směs hladká a vše bylo krásně spojené.
  3. Klidně směs na hodinu odložíme do lednice, usnadní to tvarování kuliček a budou lépe držet tvar.
  4. Kuličky odměřujeme tak, že je vrchovatě nabereme na polévkovou lžíci.
  5. Poté je vyválíme na pracovní ploše – mělo by jich být cca 32 – 35.
  6. Většinu oleje rozehřejeme ve velké pánvi na středně vysokém plameni (měl by pokrýt povrch pánve).
  7. Kuličky smažíme ve 2 až 3 dávkách.
  8. Lehce je vždy ponoříme do mouky, přebytečnou mouku setřeseme a vložíme na pánev.
  9. Otáčíme je a smažíme 5 až 6 minut, dokud nezezlátnou.
  10. Vyndáme na talíř, přikryjeme, aby zůstaly teplé a opakujeme se zbylými kuličkami.
  11. Podáváme s pita chlebem a tzatziki nebo samotné s řeckým salátem.
Řecké kuličky z masa servírované na tácu a posypané bylinkami.
www.recipetineats.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na masové kuličky! Máme pro vás pečené, dušené i smažené varianty.

Řecké tzatziki

Oblíbená svěží pochoutka z Řecka z jogurtu, čerstvého kopru, česneku, okurky a citrónové šťávy, kterou má rád snad každý. Skvěle funguje jako dip k masu či zelenině nebo jen tak s bagetkou.

Ingredience

  • 1/2 salátové okurky
  • 200–300 g řeckého bílého jogurtu
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • trocha citronové šťávy
  • čerstvý kopr
  • oliva na ozdobení

Postup

  1. Jogurt vyklopíme do mísy.
  2. Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubé straně struhadla.
  3. Pořádně vymačkáme a spolu s česnekem, lžící citronové šťávy, koprem a olejem vmícháme do jogurtu.
  4. Podle chuti opepříme a osolíme.
  5. Podáváme ozdobené olivou a pokapané trochou olivového oleje.
Bílý jogurt s koprem, citronem a česnekem, servírovaný v misce, která je obložená čerstvou zeleninou.
www.olivetomato.com

Domácí gyros

Zkuste si připravit vlastní gyros doma a uvidíte, že už nebudete chtít žádný jiný! Podávejte ho s pita chlebem a tzatziki jako tradiční řeckou pochoutku.

Ingredience

  • 800 g vepřové panenky nebo kuřecích prsou nebo hovězí svíčkové
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky oregana
  • mletý římský kmín (případně mletý pepř, chilli)
  • 200 ml jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvého koriandru nebo kopru
  • 2 rajčata
  • 2 červené cibule
  • ¼ hlávkového salátu
  • sůl
  • olivový olej
  • 1/2 velké cibule
  • 4 ks pita chléb
  • 200 g tzatziki
  • 200 g smažené hranolky
  • silná dřevěná špejle

Postup

  1. Připravíme si marinádu na maso.
  2. Smícháme jogurt s kořením, česnekem, solí a olivovým olejem.
  3. Maso umyjeme, nakrájíme na větší plátky a vložíme do marinády.
  4. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
  5. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.
  6. Připravíme si plech, na kterém vytvoříme provizorní špíz.
  7. Do poloviny cibule zapíchneme silnou špejli.
  8. Na špejli napichujeme marinované maso přes sebe.
  9. Špíz ukončíme polovinou citronu, aby se zpevnil, a dobře maso k sobě přitlačíme.
  10. Dáme péct do trouby na 30 minut.
  11. Maso vyjmeme a postupně ho seřezáváme.
  12. Připravíme si pita chléb, na něj dáme nakrájený salát, rajče, cibuli, hranolky a tzatziki spolu s masem.
  13. Zatočíme do kornoutku a podáváme.
Maso se zeleninou, tzatziki a hranolkami zabalené v pita chlebu.
www.kitchensanctuary.com

Tradiční řecký salát

Tento autentický salát z Řecka je plný čerstvých rajčat, křupavých okurek, slaného sýru feta a oliv. Je krásně svěží a skvěle se hodí jako lehká večeře či příloha.

Ingredience

  • 4 velká zralá rajčata
  • 1/2 velké červené cibule
  • 2 velké okurky
  • 1 šálek černých oliv
  • 120 g vysoce kvalitního sýra feta, rozdrobeného nebo nakrájeného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžíce kaparů (volitelně)
  • sůl

Postup

  1. Rajčata nakrájíme na hrubé kousky, odstraníme a vyhodíme semínka.
  2. Dáme rajčata do velké mísy a přidáme několik špetek soli.
  3. Polovinu červené cibule nakrájíme nadrobno.
  4. Z okurek střídavě loupeme proužky, abychom vytvořili zebrovaný vzor.
  5. Okurky nakrájíme na poloviny a pomocí lžíce odstraníme semínka.
  6. Poté okurky nakrájíme na cca centimetrové kousky.
  7. Ve velké míse smícháme rajčata, červenou cibuli a okurky s 1 šálkem oliv, fetou, 2 lžícemi olivového oleje a 1 lžící červeného vinného octa.
  8. Můžeme přidat 2 lžíce scezených kaparů a lžičku sušeného oregána.
  9. Jemně promícháme, aby se vše spojilo.
  10. Ihned podáváme nebo necháme několik minut odležet při pokojové teplotě, aby se chutě spojily.
Čerstvý zeleninový salát s olivami a sýrem feta servírovaný na talíři.
www.acouplecooks.com

Myslíte si, že vás salát nemůže ničím překvapit? Mýlíte se! Vyzkoušejte naše recepty na rajčatový salát v 7 různých variantách, které si zamilují i ty největší masožravci.

Baklava

Vyzkoušejte tento řecký dezert, který si zamilujete díky nádechu jemné citrónové chuti, která kompenzuje sladkost celého pokrmu. To vše je doplněno nádechem skořice. Baklava je opravdu vynikající!

Ingredience

  • 450 g mraženého těsta Filo (1 balení)
  • 350 g rozpuštěného másla
  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • mleté pistáciové oříšky na ozdobu

Na sirup:

  • 250 g cukru krupice
  • 4 plné lžíce tekutého medu
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • kousek másla na vymazání formy

Postup

  1. Rozmrazíme těsto.
  2. Do hrnce dáme vodu, cukr, med a citronovou šťávu.
  3. Za občasného míchání vaříme přibližně 12 až 15 minut.
  4. Poté sirup odstavíme a necháme zchladit na pokojovou teplotu.
  5. Pekáč vytřeme máslem.
  6. Oříšky nameleme nahrubo spolu se skořicí.
  7. Do pekáče vkládáme těsto, které potřeme přepuštěným máslem.
  8. Navrstvíme další těsto, které opět potřeme přepuštěným máslem a poté opakujeme, ale přidáme ještě ořechy se skořicí.
  9. Takto ještě 3x zopakujeme a zakryjeme posledním plátem.
  10. V pekáči ostrým nožem nakrájíme na šikmé řezy.
  11. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů Celsia asi 25 minut.
  12. Ihned poté, co vyndáme baklavu z trouby, ji po celém povrchu zalijeme sirupem.
  13. Použijeme všechen sirup.
  14. Nechte vychladnout a servírujte!
Řecký dezert, nakrájený na šikmé řezy, na které někdo nalévá sirup.
www.lemonblossoms.com

Mezi nejčastěji používaná koření v Řecku patří ta, která jsou typická pro tzv. středomořskou kuchyni. To znamená, že je zde oblíbená a hojně používaná bazalka, oregáno, rozmarýn, fenykl, tymián a petrželka. Kromě toho se bězně používá i kmín, majoránka, bobkový list a kopr. Koření se často využívá i prodává jako různé kořenící směsi. Jídla se poměrně dost dochucují česnekem.

Jako příloha se i v Řecku používají různě vařené, pečené nebo smažené brambory, často dochucené kořením, česnekem a různými bylinkami, které jim dodávají samostatnou chuť. Docela často se k jídlům podává jen chléb.

A jak se vám řecká jídla povedla? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X