Jablka patří mezi nejrozšířenější druhy ovoce a ročně se jich na světě sklidí více než 65 milionů tun. Většina z nich se sní za syrova, ovšem výborně se uplatní i v kuchyni. Vaření s jablky je snadné a tak si můžete doma snadno připravit základní pokrmy jako jablečný džus, přesnídávka nebo sušené křížaly, nebo se vrhnout na složitější recepty. věděli jste, že se dá upéct i jablečný dort? krásně voní skořicí a rozhodně stojí za vyzkoušení!

Kdy jíst jablka

Jablka jsou v našich zeměpisných šířkách doma a proto je přirozeně zdravé je jíst téměř po celý rok. Letní jablka dozrávají již během prvních horkých dnů a podzimní odrůdy vydrží uskladněná mnohdy až do jara. Proto se dá říct, že jablka mají sezónu po celý rok.

Začátkem léta dozrávají malá kyselá jablíčka, kterým se trefně přezdívá žňovky. Tato jablíčka se poměrně rychle kazí a nejsou příliš vhodná ke skladování, proto byste je měli konzumovat co nejrychleji. Jsou hodně šťavnatá a nejlepší je jíst je čerstvá. Pokud ale máte nadúrodu, můžete vyzkoušet například skvělé jablečné křížaly nebo některý z osvěžujících koláčů.

S příchodem podzimu dozrávají sladší a pevnější druhy jablek, které už také vydrží déle utrhnutá. Pokud máte jablka padaná, i ta vykrojená se dají skvěle využít např. na výrobu domácích ovocných šťáv a moštů.

Jako poslední v roce dozrávají zimní jablka na uskladnění. Ta vydrží dobře uložená ve sklepě až do jara, ovšem tehdy už jsou moučná a nemají moc dobrou chuť. Právě taková jablka ale rozhodně nemusíte vyhazovat. přestože nejsou dobrá na jídlo za syrova, můžete z nich upéct vynikající jablečný štrůdl.

Přínos jablek pro zdraví

Jablka obsahují celou řadu prospěšných látek pro naše zdraví a jelikož se jedná o místní ovoce, nemusíme se obávat jejich konzumace prakticky v jakémkoliv množství. Jablka nám mohou prospívat například v těchto oblastech:

  • zvyšují imunitu organismu díky obsahu vitaminu C
  • ovlivňují odolnost vůči stresu
  • zlepšují činnost střev
  • snižují hladinu cholesterolu
  • mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru
  • posilují dásně
  • snižují krevní tlak
  • posilují činnost srdce
  • díky obsahu antioxidantů působí jako prevence před rakovinou, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou

Jak říkaly naše babičky: Alespoň jedno jablko denně!

¨