Jablečný štúdl už vás nebaví? Zkuste i další recepty!

Léto. Chuť na něco sladkého? A jednoduchého? Jedno slovo – štrúdl.

Dostali jste od příbuzných nebo sousedů letní jablka? Nebo to byly pozdní višně? Nasbírali jste si při vycházce ostružiny, borůvky nebo maliny? Už máte doma první švestky, meruňky nebo broskve? To všechno můžete využít.

1. Oblíbený jablečný štrúdl

Ingredience:

  • 350g hladké mouky
  • 3/4 balení Hery
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • jablka

Postup:

  1. V míse zpracujeme těsto, které necháme chvíli odležet v lednici v mikrotenovém sáčku.
  2. Těsto rozválíme na plát, lehce potřeme máslem a posypeme jemnou strouhankou. Ta je třeba, aby zachytila šťávu, která bude při pečení z jablek vytékat. Strouhanku můžeme nahradit i mletým, spařeným a ochuceným mákem, kokosem nebo drcenými piškoty či sušenkami.
  3. Jablka oloupeme a vykrojíme jádřince. Máme dvě možnosti: buď nakrajíme jablka na plátky, nebo je nahrubo nastrouháme.
  4. Závin pečlivě zavineme a pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
Nejlepší jablečný štrúdl
Jablečný štrúdl, zdroj: commons.wikimedia.org

2. Když už bylo moc jablek – hruškový štrúdl

Ingredience:

  • 350g hladké mouky
  • 3/4 balení Hery
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • hrušky

 

Postup:

  1. Hodí se křehké hrušky, u kterých máme jistotu, že se rozpečou. Jinak je lepší je předem trochu podusit, přitom je možné je trochu přikořenit hřebíčkem a skořicí a poměrně nevýraznou chuť hrušek vyrovnat přidáním špetky kyseliny citronové a cukru.
  2. Směs podušených hrušek musí být velmi hustá, pod hrušky dáváme strouhanku nebo ještě lépe silnější vrstvu drcených piškotů.
  3. Pečeme stejně jako jablečný štrúdl – v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.

3. Štrúdl z tvarohového těsta s višněmi

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tuku (máslo, Hera)
  • 250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • špetka soli
  • višně
  • 1 vanilkový pudink

Postup:

  1. Smícháme mouku se špetkou soli, přidáme tvaroh a nakrájený tuk a zpracujeme těsto.
  2. Těsto rozdělíme na dva až tři díly a vyválíme ho. Po té ho dáme na vymazaný plech.
  3. Těsto posypeme strouhankou nebo kokosem.
  4. Višně vypeckujeme. Můžeme je buď klást samotné, nebo si připravíme višňovou směs. Višňovou směs připravíme následovně: vypeckované višně dáme spolu s cukrem do hrnce. Ohříváme. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink, který přidáme do hrnce. Přivedeme k varu. Směs musí být hustá.
  5. Protože višně pustí hodně šťávy, dáváme pod ně hustý tvaroh nebo uvařený pudink.
  6. Štrúdl zavineme a pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.
  7. Závin pečeme při 180 stupních do zlatova.
Nejlepší ovocný štrúdl z listového těsta, zdroj: Jablečný štrúdl, zdroj: commons.wikimedia.org
Nejlepší ovocný štrúdl, zdroj: commons.wikimedia.org

4. Zdravý švestkový štrúdl z ovesných vloček

Ingredience:

  • 250 g ovesných vloček
  • 300 g bílého jogurtu
  • 1-2 lžíce tekutého medu nebo jiného sladidla
  • voda dle potřeby
  • švestky

Postup:

  1. Smícháme vločky, jogurt a sladidlo. Vzniklou směs rozdělíme na dvě poloviny.
  2. První polovinu rozprostřeme na pečící papír.
  3. Poklademe rozpůlenými švestkami. Kromě tvarohu je pod švestky vynikající spařený a ochucený mák, ale není to nutné.
  4. Švestky pokryjeme druhou polovinou těsta.
  5. Pečeme na 180 stupňů zhruba 30 až 40 minut.

Tipy na vylepšení letního štrúdlu a další náplně

  • ovocné záviny můžeme dochutit kokosem, ořechy, rozinkami nebo skořicí
  • pokud nemáte čas připravovat těsto, práci si můžete ulehčit, když koupíte již připravené listové těsto
  • rybízové: Rybíz je svou chutí podobný višním, proto i u něj dáváme pod rybíz tvarohovou nebo pudinkovou náplň. Rybíz můžeme do náplně trochu zatlačit, aby se nevykuloval z upečeného závinu při krájení ven.
  • ostružinové: Postupujeme podobně jako u rybízu. Kdo nemá zkušenosti s ostružinami, tak jej jistě překvapí jejich pěkná barva zůstávající i po upečení.
  • borůvkové: I borůvkové záviny jsou velmi dobré, když jsou spojené s tvarohovou náplní. Borůvkami náplň posypeme nebo je do ní přímo zamícháme.
  • meruňkové: Z vyzrálých meruněk je závin velmi dobrý. I meruňky při pečení pouštějí dost šťávy, proto těsto pod ně hodně sypeme drcenými piškoty. I meruňky jsou lepší s přidáním – třeba i menší vrstvy – ochuceného tvarohu. Menší meruňky jen půlíme, přitom je vypeckujeme. Větší meruňky krájíme na přiměřené kousky.
  • broskvové: Stejně jako meruňky jsou dobré ve spojení s tvarohovou náplní nebo pod ně můžeme dát vrstvu některého z krémových sýrů typu Lučina.
  • z hroznového vína: Kuličky bílého nebo červeného vína, případně míchaného vína obojí barvy, se hodí nejen do koláčů, ale i do závinu. Tak jako u jiných druhů je lepší je spojit s náplní z tvarohu nebo krémového sýra.

A pokud chcete ochutnat ještě štrúdl trošku jinak, vyzkoušejte například tento recept. A pokud vám ani to nebude stačit, zkuste ještě závin sedmkrát jinak!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *