Osvěžující ledové kávy v létě

Káva se stala nedílnou součástí našeho nápojového repertoáru. Jistě je příjemné, když v chladných dnech kromě chuti a povzbuzení i zahřeje. Ale co si počít s horkou kávou v létě. Naštěstí se káva dá připravit i jako velmi osvěžující chladný nápoj, vhodný právě pro horké letní dny, kterému pro zjednodušení můžeme říkat ledová káva. Na ledovou kávu používáme většinou instantní neboli rozpustnou kávu, kterou předem uvaříme a necháme vychladit. Dají se využít i kávovary, které nám poskytnou překapávanou kávu nebo si prostě uvaříme běžnou kávu a tu pak scedíme. Na jednu porci počítáme zhruba s 1-1,5 dl kávy, pro skalní milovníky kávy to může být samozřejmě i o něco málo více. Druh či značku kávy volíme podle vlastní chuti a zkušeností.

Hlavním důvodem pro konzumaci kávy jsou její senzorické vlastnosti (chuť a vůně, někdy i barva). Další důvod proč se káva pije je pro její stimulační či povzbuzující účinky, za které zodpovídá hlavní látka známá v kávě, a to kofein. Kofein stimuluje organismus při vyčerpání, zlepšuje soustředění a paměť. Kávu zařazujeme mezi pochutiny.

1. Ledová káva se zmrzlinou

Káva ve spojení se zmrzlinou je opravdová ppochoutka.

INGREDIENCE :

  • 150 ml espreso nebo překapávaná káva
  • 6 kostek ledu
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml mléka
  • 1-2 kopečky zmrzliny
  • možno zdobit šlehačkou nebo čokoládovým topikem

Postup :

  1. Nejprve si připravíme espreso nebo překapávanou kávu a dáme ji vychladit.
  2. Spolu s několika kostkami ledu, cukrem a mlékem tuto kávu protřepeme v šejkru (nebo například v zavařovací sklenici), až nám vznikne hustá pěna.
  3. Do vysoké sklenice dáme zmrzlinu a zalijeme ji namíchanou kávovou pěnou.
  4. Podle chuti a možností ozdobíme šlehačkou nebo čokoládovým topikem.
  5. Okamžitě podáváme.

Ledová káva se zmrzlinouzdroj : www.foodfinessa.com

2. Ledové frappé

V parném horkém létě přijde opravdu vhod a výborně osvěží.

INGREDIENCE :

  • 50 ml silného espressa nebo 2 lžičky rozpustné kávy v 50 ml vody
  • 5 ledových kostek
  • 150 ml chlazeného (možno i kondenzovaného) mléka
  • cukr dle chuti

POSTUP :

  1. Uvaříme espresso a dáme ho  zchladit nebo rozpustnou kávu.
  2. Jakmile káva vychladne, přidáme k ní mléko, kostky ledu a cukr.
  3. Vše rozmixujeme v mixéru, případně protřepeme v šejkru.
  4. Nápoj nalijeme do sklenice o objemu 3 dl a přidáme slámku.

Ledové frappé

zdroj : oliviascuisine.com

3. Ledové Caffé Latte

Ledová káva pro milovníky dostatečného mložství šlehaného mléka.

INGREDIENCE :

  • 50 ml espressa
  • 5 ledových kostek
  • 160 – 170 ml studeného mléka
  • možno přidat ochucené sirupy do kávy(vanilkový, čokoládový, amareto, karamel…)
  • šlehačka a skořice na zdobení

POSTUP :

  1. Do sklenice o objemu 3 dl vložíme ledové kostky.
  2. Sklenici naplníme studeným mlékem asi 2 cm pod okraj.
  3. Do předehřáté konvičky uvaříme espresso.
  4. Do uvařené kávy pokud chceme můžeme přidat ochucený sirup.
  5. Kávu poté opatrně nalijeme z konvičky do sklenice tak, aby vznikla další vrstva.
  6. Poté můžeme zdobit šlehačkou a skořicí.

Ledové Café lattezdroj : cookinglsl.com

Aby byla káva opravdu studená, tak ji doplňujeme ledovou tříští, sekaným ledem nebo ledovými kostkami. Kromě této ledové přísady můžeme do ledové kávy přidávat ještě další suroviny, již některé zmiňované mléko, smetanu, ovocné šťávy, alkohol, zmrzlinu, polárkový dort, čokoládu, koření.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Doporučuji ledovou kávu s Caro Ricoré, to obsahuje jak kvalitní praženou rozpustnou kávu, tak rozpustnou čekanku 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *