Snadné recepty na dorty naslano pro každou příležitost. Inspirujte se!

Také vás občas přepadne chuť na něco jiného, než je sladké? Zkuste recepty na slané dorty.

Hledejte inspiraci v našem článku a ochutnejte naše pečlivě vybrané lahůdky.

Najdete tu například švédský sendvičový bochník bez pečení.

Neváhejte a pusťte se do přípravy těchto gurmánských pochoutek, které se hodí pro každou příležitost.

Klasický slaný dort

Jedná se o velmi lahodný a chutný recept, kde hraje hlavní roli sýr Puck potěší každého gurmána.

Přestože vzhledově připomíná spíš bochník chleba, je to moc dobrý dort, který stojí za to vyzkoušet. Klidně můžete prověřit recepty na sýrové polévky a nějakou si k tomuto slanému dortíku připravit.

Ingredience:

  • 250 g nízkotučného bílého krémového sýra Puck
  • 2 polévkové lžíce petržele
  • 1 středně velká cibule
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky sladké papriky

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Cibuli oloupeme a spolu s petrželí nakrájíme.
  • V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a dáme stranou.
  • Do jiné misky rozklepneme vejce, přilijeme jogurt, mléko a rostlinný olej.
  • Přihodíme nakrájenou cibuli i petržel, osolíme, opepříme a zasypeme sladkou paprikou.
  • Vše našleháme a přidáme mouku s práškem.
  • Pečlivě zamícháme a přidáme sýr Puck nakrájený na kostky.
  • Takto připravené těsto přelijeme do formy, ideálně na biskupský chlebíček.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut.
  • Podáváme horké buď samotně, nebo třeba s nějakým dipem či polévkou.
Sýrový dort s jogurtem.
Zdroj: https://www.puckarabia.com

Slaný dort z toustového chleba

Dorty naslano, mají své osobité kouzlo. Když jsou navíc připravovány z oblíbených ingrediencí, chutnají dvojnásob. Ostatně toustový chléb je vždy zárukou pro vynikající pokrm. Skvělé jsou třeba zapečené tousty.

Ingredience:

  • 2 balení toustového chleba (může být světlý i tmavý, záleží, co máme raději)
  • 700 g smetanového sýra
  • 800 ml zakysané smetany (nejlépe 20 %)
  • 100 g majonézy
  • 4 vejce natvrdo
  • 300 g nastrouhané vepřové šunky
  • 8 nakládaných/sterilovaných okurek
  • 150 – 200 g strouhaného sýra (např. gouda)
  • 1 červená paprika
  • 1 balení oliv
  • Salát na ozdobu (ledový, LolloBiondo atd.)

Postup

  • Dohromady budeme potřebovat 32 plátků chleba, které si rozdělíme do 4 vrstev, 3 řad a 8 kusů pro každou vrstvu.
  • Na prkénko jako základ rozložíme 4 x 2 plátky chleba.
  • V místě smícháme smetanový sýr, majonézu a zakysanou smetanu.
  • Potřeme první vrstvu na chleby, ale tak aby byla celá plocha pokrytá směsí, ale ne moc vysoká vrstva.
  • Nastrouháme vařená vejce a pokryjeme jimi vrstvu smetany a sýra.
  • Jeden po druhém namažeme dalších 8 plátků směsí a namazanou stranou položíme na vrstvu vajec.
  • Vždy musíme pokládat těsně vedle sebe, aby se neutvořila žádná mezera.
  • Jakmile dolepíme poslední chléb, namažeme opět celou plochu sýrovou směskou.
  • Na tuto vrstvu si nastrouháme nakládané okurky a rozprostřeme po celé ploše.
  • Stejně jako předtím potřeme jeden chléb po druhém a tou stranou poté položíme na okurky.
  • Znovu všechny chleby natřeme a pokryjeme nastrouhanou šunkou a pokrájenými olivami.
  • Opět opakujeme stejný postup s přiklopením namazaných chlebů na šunkovou vrstvu.
  • Zbývající sýrovou směsí potřeme poslední vrstvu a také jednotlivé strany dortu.
  • Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
  • Takto připravený dort uložíme do chladničky a necháme do druhého dne vychladit a naležet.
  • Před servírováním je potřeba ještě udělat poslední úpravy a dozdobit.
  • Po stranách naaranžujeme salát a na povrch očištěnou a nakrájenou červenou papriku.
  • Dort je velký, takže se hodí pro větší počet strávníků.
Rychlá chuťovka naslano s toastovým chlebem a smetanovým sýrem.
Zdroj: https://www.rosacooking.com

Pro snadnější vaření vajíček nejen na tvrdo se může hodit i nějaký vařič vajec z naší recenze. Mrkněte se!

Švédský sendvičový bochník bez pečení

Tento recept je oblíbený zejména ve Švédsku, což ovšem neznamená, že si ho nemůžete zamilovat i vy. Pokud totiž milujete krevety a lososa, pak se po této lahůdce jen zapráší.

Ingredience:

  • 6 plátků bílého toustového chleba
  • 200 ml krevetového salátu
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 balení čerstvých krevet (co nejlepší kvalitu)
  • 1 salátová okurka
  • Několik snítek kopru na ozdobu
  • Svazek čerstvé pažitky
  • 1 sklenička majonézy
  • 3 vejce natvrdo
  • Čerstvé máslo

Postup

  • Začneme tím, že z toustového chleba odkrojíme kůrky.
  • Připravíme si první dva plátky chleba a ze spodní strany namažeme máslem.
  • Položíme na prkénko a vrchní část poklademe krevetovým koktejlem v takovém množství, které se udrží.
  • Na to položíme dva plátky chleba, které tentokrát potřeme máslem z horní strany.
  • Rozmačkáme v misce vejce natvrdo, přidáme majonézu, osolíme, opepříme a promícháme.
  • Tuto směs naneseme na máslem namazané chleby.
  • Uhladíme a zaklopíme poslední dvojicí chlebu namazaných máslem ze spodní strany.
  • Pomocí stěrky či kuchyňské špachtle namažeme po stranách i na vrchní stranu tenkou vrstvu majonézy, aby byla po celém dortu.
  • Tím zajistíme, že to bude držet pohromadě.
  • Plátky lososa rozložíme po povrchu tak, aby nám vznikl nějaký pěkný vzor, stačí jen zapojit fantazii.
  • Pomocí široké škrabky vytvoříme dlouhé tenké plátky salátové okurky a ozdobíme jimi dort po stranách. Pokud by to špatně drželo, můžeme přidat trochu majonézy a okurky jednoduše přilepit.
  • Nakonec na plátky lososa úhledně naaranžujeme krevety, přidáme kousky okurky a ještě větvičky kopru.
  • Jakmile máme dozdobeno, dáme dort asi tak na 3 hodiny vychladit do lednice.
Slaný dort s krevetami a lososem.
Zdroj: https://www.scandikitchen.co.uk

Tip: Pokud nemáte oblíbený krevetový koktejl, který můžete použít, zkuste si připravit ten náš. 

Smíchejte očištěné loupané krevety (asi 10 kusů), 1 lžíci kopru, 1 hrst nasekané čerstvé pažitky, 50 ml majonézy, 50 ml crème fraîche nebo zakysané smetany, sůl a pepř podle chuti.

Buchta k narozeninám s olivovým olejem

Polenta je zdravá a velmi chutná, zvlášť když se kombinuje s jinými surovinami. Tento slaný dort získá díky ní specifickou chuť a vy si jej zamilujete. Přestože je to dort s cukrem, řadíme jej mezi slané varianty.

Ingredience:

Korpus:

  • 150 g polenty
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • Nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • Nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
  • 3 větší vejce
  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžičky hrubé mořské soli

Poleva:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce pomerančového džusu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 50 g krupicového cukru

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Formu na dort vyložíme pečícím papírem a na dně papír potřeme trochou olivového oleje.
  • Polentu dáme do nádoby kuchyňského robota a na několik sekund zapneme na nejvyšší stupeň.
  • K rozmixované polentě přidáme cukr, rozmarýn, kůru z citronu i pomeranče a znovu promícháme pomocí robota.
  • Přilijeme olej s vejci a několikrát zamícháme pulzním tlačítkem.
  • Nakonec vmícháme mleté mandle, sůl, prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
  • Přendáme do připravené dortové formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 45 minut, přičemž pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je těsto dost propečené. Mělo by mít zlatavý nádech.
  • Když je dopečeno, vyjmeme dort z trouby a necháme 15 minut odpočívat.
  • Potom dáme do malé pánve všechny přísady na polevu a přivedeme na mírném ohni k varu, aby se rozpustil cukr.
  • Odstavíme a na dortu si vařečkou utvoříme malé otvory a povrch potřeme polovinou polevy.
  • Může se stát, že se prostřední část dortu trochu propadne, ale to je normální.
  • Necháme vychladnout, vyjmeme z formy a odstraníme pečící papír.
  • Potřeme zbývající polevou a ozdobíme kouskem rozmarýnové větvičky.
  • Nakonec posypeme trochou hrubé mořské soli.
  • Kdo chce, může při servírování přidat na talířek trochu crèmefraîche, zvlášť pokud ten dort chystáme pro někoho k narozeninám a má být jedním z chodů na hostině.
Slaný dort k narozeninám s rozmarýnem, mořskou solí a polentou.
Zdroj: https://www.sainsburysmagazine.co.uk

Slaný koláč se salámem a mozzarellou

Mozzarellu má většina z nás spjatou s domácí pizzou, ale i s jinými italskými pokrmy. Tentokrát nám zachutnala v této luxusní buchtě, kde hraje hlavní salám. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek velmi chutný.

Ingredience:

  • 150 g šunkového salámu nebo šunky
  • 1 balení uvařených těstovin (to co máme zrovna doma)
  • 2 vejce
  • 100 mozzarelly
  • 3 polévkové lžíce strouhaného sýru Grana
  • 2 – 3 lžíce mléka
  • Sůl podle chuti
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
  • Formu na koláč vyložíme pečícím papírem a nasypeme do ní uvařené těstoviny.
  • Ty pokapeme olivovým olejem a zatím odložíme stranou.
  • Vejce rozklepneme do misky, přidáme mléko, strouhaný sýr Grana a sůl.
  • Promícháme a nalijeme na těstoviny.
  • Přidáme najemno nakrájený šunkový salám/šunku a poklademe plátky mozzarelly.
  • Dáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 – 25 minut.
  • Po upečení můžeme ihned podávat.
Pečený salámový dort se sýrem.
Zdroj: https://www.rossatosas.it

Špenátový moučník

U tohoto receptu si můžete být jistí, že si ho určitě připravíte opakovaně. Je jednoduchý, rychlý a chutná skvěle.

Když ho navíc necháte odpočívat při pokojové teplotě, nebudete se ho moci nabažit. Pokud jste navíc milovníky sýra Feta a špenátu, určitě mu neodoláte.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 200 g sýra Feta
  • 150 ml rostlinného oleje
  • Čerstvé bazalkové listy
  • 4 hrsti čerstvého špenátu
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře

Postup

  • Obdélníkovou či kulatou formu vyložíme pečícím papírem a zatím odložíme.
  • Špenát opláchneme a nakrájíme nahrubo.
  • Do misky rozklepneme vejce a přidáme mléko, olej, sůl i pepř.
  • Důkladně promícháme a přisypeme mouku s kypřícím práškem do pečiva.
  • Jakmile se suroviny spojí, je čas přidat rozdrobený sýr feta, ementál, nasekanou bazalku a špenát.
  • Zamícháme a přelijeme do formy, kde necháme směs 20 minut odpočívat.
  • Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Vložíme do trouby a necháme péct po dobu 50 minut.
  • Špejlí zkontrolujeme, jestli je těsto dobře propečené a nelepí.
  • Vyjmeme z trouby a počkáme, až moučník vychladne na pokojovou teplotu.
  • Pak můžeme podávat.
Super jednoduchý dort se špenátem.
Zdroj: https://mygerman.recipes/

Chléb s fetou, černými olivami a sušenými rajčaty

Tohle těsto na slaný koláč je rychlé a velmi snadné. Není potřeba mixér, ani kuchyňský robot. Skvělá kombinace surovin navíc vykouzlí skvělou chuť i aroma.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g rozdrobeného sýra feta
  • 50 g nastrouhaného sýra čedar
  • 50 g nakrájených černých oliv
  • 5 nakrájených sušených rajčat
  • 12 nasekaných čerstvých listů bazalky
  • 3 velká vejce
  • 150 ml extra panenského olivového oleje + 2 polévkové lžíce
  • 100 ml mléka
  • 50 g bílého jogurtu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180°C a formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem.
  • Do střední misky dáme mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl a promícháme.
  • Přidáme sýr feta, strouhaný čedar, nakrájené černé olivy, sušená rajčata a nasekané listy bazalky.
  • Do jiné mísy rozklepneme vejce a důkladně našleháme.
  • Přidáme olivový olej, mléko, jogurt a znovu promícháme.
  • Přisypeme mouku a pomalu promísíme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Těsto přendáme do formy a pečlivě uhladíme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 – 50 minut.
  • Upečený dort vyjmeme z trouby a necháme vychladnout ve formě.
  • Po vychladnutí vyklopíme z formy a můžeme podávat.
  • Klidně si k němu můžeme dát lehký zeleninový salát.
Slaný dort se sýrem feta.
Zdroj: https://mydearkitcheninhelsinki.com

Olivový koláč

Tento lehce pikantní dort pochází původně z Francie. Všechny ingredience spolu dokonale souzní a když si pak upečený dort nakrájíme na plátky a namažeme smetanovým sýrem či čerstvým máslem, zažijeme skutečné chuťové orgie.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku mléka
  • 125 g nakrájené šunky
  • 100 g zelených oliv
  • 3 vejce
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 5 – 7 lžic rostlinného oleje
  • 100 g sýra Gruyère

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a nachystáme si formu na chléb, případně jakoukoliv, kterou máme zrovna po ruce.
  • Vymažeme ji olejem nebo vyložíme pečícím papírem.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme vejce a našleháme do pěny.
  • Přidáme sůl, pepř a po částech i mouku.
  • Přisypeme kypřící prášek do pečiva a přiléváme olej střídavě s mlékem.
  • Odstavíme nádobu z robota a vmícháme nastrouhaný sýr, šunku a nakrájené olivy.
  • Přendáme do formy a dáme do předehřáté trouby na 45 minut.
  • Po upečení necháme 10 minut vychladnout a poté vyjmeme z formy.
  • Můžeme ihned servírovat.
Slaný moučník s olivami a šunkou.
Zdroj: https://recipeapp.kenwoodworld.com

Tvarohový moučník z brambor a salámu

Jak se v nějakém receptu objeví brambory, je to vždy záruka jistoty, že bude pokrm skvělý. Což platí i u tohoto slaného dortu. Bramborám zde sekunduje čerstvá ricotta, strouhaný parmazán a sladký italský salám.

Ingredience:

  • 1 1/2 kg zlatých brambor typu Yukon Gold
  • 125 g neslaného čerstvého másla
  • 1 hrnek strouhanky opečené na pánvi do zlatohněda
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1/4 hrnku čerstvé ricotty
  • 1 hrnek čerstvě strouhaného Parmezánu
  • 300 g sladkého italského salámu
  • 1 svazek nasekané čerstvé petrželky
  • 150 g strouhaného sýra Asiago
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Brambory ve slupce dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • Vaříme, až dokud nebudou úplně měkké.
  • Mezitím si vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme 1/4 hrnku opražené strouhanky.
  • Troubu si předehřejeme na 200°C a odstavíme brambory z plotny.
  • Slijeme z nich vodu a ihned je oloupeme.
  • Pomocí lisu na brambory je prolisujeme do mísy.
  • Do středně velké mísy rozklepneme vejce, přidáme mléko, ricottu a promícháme.
  • Dokud jsou brambory ještě teplé, vmícháme do nic pomocí gumové špachtle sýr Parmezán.
  • Potom přidáme nakrájený salám, petržel a pečlivě promícháme.
  • Jemně vmícháme vaječnou směs, aby se všechny suroviny spojily.
  • Kdo chce, může ještě přisolit, ale většinou to díky sýrům ani není potřeba.
  • Polovinu bramborové směsi dáme do formy, rovnoměrně rozprostřeme a vyhladíme.
  • Povrch posypeme strouhaným sýrem Asiago.
  • Na ten dáme druhou polovinu směsi a uhladíme.
  • Posypeme zbývající opraženou strouhankou a poklademe kousky másla.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut.
  • Správně upečený dort musí mít zlatohnědý povrch.
  • Po upečení vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočívat.
  • Poté vyklopíme z formy a můžeme servírovat nakrájené na kousky.
Bramborový koláč s ricottou a salámem.
Zdroj: https://www.splendidtable.org

Cibulový koláč se slaninou

Cibulový koláč má spousta lidí zafixovaný jako typicky podzimní pokrm, ke kterému se skvěle hodí lahodné mladé víno. V případě tohoto receptu byl tento slaný dort vyzdvihnut na mnohem vyšší úroveň.

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g neslaného čerstvého másla
  • 150 ml vlažného teplého mléka
  • 1 lžička instantního droždí
  • 1/4 lžičky soli

Náplň:

  • 500 g cibule
  • 50 g másla
  • 300 g zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • 75 g slaniny na kostičky
  • Špetka mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Začneme tím, že si připravíme těsto.
  • Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, teplé mléko a instantní droždí.
  • Lehce promícháme a osolíme.
  • Poté vezmeme ruční mixér a na nejvyšší rychlost šleháme po dobu 5 minut.
  • Zakryjeme mísu utěrkou a postavíme na teplé místo, aby těsto trochu nakynulo.
  • Mezitím si na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu.
  • Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme do misky.
  • K cibuli přidáme máslo, zakysanou smetanu a polovinu osmažené slaniny.
  • V malé misce našleháme vejce a přilijeme do mísy k cibuli.
  • Přisypeme hladkou mouku a znovu zamícháme, aby byla směs hladká.
  • Jakmile těsto nakyne, rozválíme ho na velikost formy tak, aby dosahovalo do poloviny formy.
  • Na to rozprostřeme připravenou směs a důkladně uhladíme.
  • Povrch posypeme druhou polovinou smažené slaniny a vložíme do trouby předehřáté na 225 stupňů.
  • Pomocí špejle se ujistíme, že je dort dostatečně propečený, teprve potom ho vyjmeme z trouby.
  • Můžeme servírovat ještě teplé, nebo počkat, až dort vychladne.
Dort naslano s cibulí.
Zdroj: https://mygerman.recipes

Sýr Puck

Jedná se o vynikající dánský mazací sýr, který se vyrábí z kravského mléka a rostlinného oleje. Používá se na pečivo, do pomazánek, ale také například do krémů.

Sýr Grana Padano

Tento sýr je velmi oblíbenou italskou pochoutkou. Je to tvrdý sýr z kravského mléka z tzv. dvojího dojení. Než se dostane na trh, zraje 1 – 4 roky.

Má dokonale vyváženou a plnou chuť. Není přesolený, ale ani moc jemný. Dá se říci, že je lehce pikantní a jeho chuť vždy čerstvá, nasládlá s nádechem ořechů, ananasu a jiného ovoce.

Kůrka je krásně hladká, ale dost tvrdá. Pokud jde o použití, tak nejvíce se dá najít v předkrmech, těstovinách, ale je super i na steaky a zeleninové saláty. Velkou výhodou tohoto sýra je i fakt, že se dá bez problémů ukládat do mrazáku.

Jak se sýr Grana Padano vlastně vyrábí?

Sýr Feta

Jeden z nejstarších řeckých sýrů, jehož chuť mohl okusit leckterý obyvatel starověku. Je to důležitá ingredience středomořské kuchyně. V Evropě si postupně vybudoval své pevné místo a nyní si na něm pochutnávají skoro každý Evropan.

Feta se nevyrábí z kravského mléka, ale z ovčího a kozího. Originální sýr vždy obsahoval nejméně 70 % mléka z ovcí a 30 % kozího. Z toho důvodu se vyplatí před nákupem zkontrolovat etiketu, zda sýr obsahuje to, co skutečně má.

Sýr se ukládá do solného nálevu, což ho v podstatě zakonzervuje a značně prodlouží jeho datum spotřeby. Než sýr dozraje, musíme si počkat minimálně 2 měsíce.

V průběhu této doby do sebe sýr natáhne sůl a získá svou typickou chuť i vůni. Je oblíbený díky obsahu probiotik, ale i bílkovin, vápníku a vitaminu D.

U tohoto druhu sýru je výhodou jeho skvělá univerzálnost. Dá se použít do letního salátu, na těstoviny, ke grilování s masem a zeleninou, ale je super i na zapékání, gratinování, náplně do omelet, pirohů i slaných koláčů.

Jak sýr Feta vzniká?

https://youtu.be/kAjJeh1yI8U

Sýr Asiago

Původem italský přírodní zrající sýr, k jehož výrobě se používá pasterizované kravské mléko. Toto mléko je úžasně aromatické a pochází od krav, které se volně pasou na Asiago. To je náhorní planina v Itálii.

Chuť sýra je výrazně kořeněná, a ještě se mění podle toho, jak dlouho sýr zraje. Čím je zrání delší, tím je chuť výraznější.

Charakteristická je jeho nažloutlá barva připomínající slámu, ale také malé a středně velké otvory. Textura je pevná, ale drobivá.

Hodí se do polévek, salátu, těstovin i omáček, kam se strouhá. Když ho nakrájíme na plátky, můžeme ho zapéct do panini nebo vložit do sendviče. Perfektně chutná i roztavený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X