Ty nejlepší recepty na domácí pizzu

Donáška u vás nefunguje a mražený polotovar vás omrzel?

Nebo jen toužíte prohloubit své schopnosti v kuchyni?

Tak či onak, čerstvou a kvalitní pizzu se můžete naučit péct raz dva tři, neboť jste právě zavítali ke 3 snadným receptům na domácí pizzu, které si zamilujete!

Těsta na domácí pizzu

Na těsto se používá:

  • hladká nebo polohrubá mouka
  • trochu oleje
  • sůl

Klasicky se těsto zadělává vodou, ale můžeme je zadělávat i pivem, vínem, podmáslím, kefírem nebo mlékem, vždy podle chuti a možností.

Pro kypření se nejčastěji používá droždí a zpracované těsto se nechává vykynout. Při nedostatku času lze použít i kypřící prášek, s ním se pak těsto nenechává kynout.

Místo klasického těsta na pizzu je možné doma připravovat i jiná těsta, například s přídavkem vařených brambor nebo samostatné bramborové těsto, jogurtové těsto či tvarohové těsto.

Velmi dobrá a rychle připravená je i pizza z koupeného lístkového těsta. Místo těsta se někdy při domácí přípravě používají i plátky rohlíků nebo plátky vařených brambor.

Těsto tvarujeme podle formy, ve které budeme péci. Nejčastěji je to klasická kulatá forma na pizzu, ale můžeme péci i vytvarovaná kola na plechu. Při domácím pečení lze péci i plochý tvar na plechu, kdy lépe využijeme vyhřáté trouby.

Vyválené a vytvarované těsto se pro chuť potírá kečupem a to méně či více ostrým, popřípadě dochucuje česnekem a dalším kořením.

Recept na těsto

INGREDIENCE

  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 2,5 dl studené vody

POSTUP

  1. Ingredience propracujeme na vláčné těsto a necháme 40 minut kynout.
  2. Vyválíme 2 tenké pizzy a vyvýšíme okraje.
  3. Po obložení pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 220º C.
Recept na těsto na pizzu
foto zdroj: google.com

Neapolská pizza

Existují dvě klasické a typické pizzy pocházející z Neapole, považované za pravou neapolskou pizzu, pokud je u nich dodržen postup pečení a obkládání:

  • Marinara
  • Margherita

Pizza Marinara

Název údajně odpovídá těm, kdo ji přivezli do Neapole, tedy námořníkům. Jedná se o jeden z nejstarších receptů. Na těsto se kladou rajčata, česnek a bazalka.

INGREDIENCE

  • 5  velkých rajčat, oloupaných
  • 5 stroužků česneku
  • 500 g mozzarely
  • 10 ančoviček
  • 2 lžíce oleje (olivového)
  • sůl, oregano

POSTUP

  1. Rajčata lehce podusíme na oleji.
  2. Potom jimi posypeme 2 připravená těsta.
  3. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a ančovičky.
  4. Pečeme v předehřáté troubě asi 7 minut, potom doplníme o sýr a pečeme do jeho zezlátnutí.
Recept na domácí pizzu marinara
foto zdroj: google.com

Pizza Margherita

Pizza Margherita je dalším ze slavných receptů. Název pochází od jména královny Margherity Savojské, pro kterou byla v 18.století při návštěvě Neapole připravena. Obložení se skládá z rajčat, bazalky a sýra mozzarella.

INGREDIENCE

  • 5  velkých rajčat, oloupaných
  • 500 g mozzarely
  • 1 lžíce oleje (olivového)
  • sůl, oregano
  • hrst bazalky

POSTUP

  1. Rajčata rozmixujeme s česnekem a bazalkou.
  2. Potom směsí polijeme 2 připravená těsta.
  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 7 minut, potom doplníme o sýr a pečeme do jeho zezlátnutí.

Recept na domácí pizzu margherita

foto zdroj: google.com

Holdujete spíše šunce? Zkusit můžete také pizzu houbovou nebo cibulovou. Zkrátka – doma si na pizzu dejte co máte nejraději!

Sýrová pizza

Pizza Quattro Formaggi aneb sýrová pizza by měla obsahovat 4 druhy sýrů, aby dostála svému jménu. Originál mívá sýry:

  • mozzarella
  • provolone
  • gorgonzola
  • grana padano

Českou verzi vzhledem k dostupnosti sýrů připravíme pomocí sýrů:

  • mozzarella
  • Niva
  • eidam
  • parmezán

INGREDIENCE

  • 200 g Mozzarelly
  • 100 g Nivy
  • 200 g eidamu
  • 100 g parmezánu
  • pepř
  • 1 lžíce olivového oleje

POSTUP

  1. Na připravená těsta naneseme postupně všechny sýry nakrájené na tenké plátky.
  2. Opepříme a zakápneme olivovým olejem.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 220º C asi 8 minut.
Recept na domácí sýrovou pizzu
foto zdroj: google.com

Tip na závěr

Při domácím pečení se mohou připravovat i dělené náplně, kdy se kouskem těsta ve formě nebo na plechu ohraničí jednotlivé části a do každé z nich se pak dá jiná náplň, například capricciosa, quattro stagioni nebo tonno.

Která pizza vás uhranula? Sdílejte recept s přáteli, ocení to!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *