Známe ty nejlepší domácí pizza recepty! Který z nich vyzkoušíte jako první?

Připravte si ty nejchutnější recepty na pizzu, které zvládne každý. 

Jste začátečník, pokročilý kuchař, vegetarián nebo milovník masa? 

Inspirujte se uvedenými jídly, které vyhovují opravdu všem! 

Pizza Marinara

Název je, údajně, odvozen od námořníků, kteří tento pokrm přivezli do Neapole. Jedná se o jeden z nejstarších receptů, který obsahuje rajčata, česnek a bazalku.

Ingredience

  • 5 velkých rajčat (oloupaných)
  • 5 stroužků česneku
  • 500 g mozzarelly
  • 10 ks ančoviček
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • oregano

Postup

  • Rajčata lehce poduste na oleji.
  • Potom jimi posypejte 2 připravená těsta.
  • Přidejte, nadrobno nasekaný, česnek a ančovičky.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 7 minut. 
  • Poté přidejte sýr a pečte do jeho zezlátnutí.

Marianna s mozzarellou a lístky čerstvé bazalky.
zdroj: delicious.com.au

Pizza Margherita

Pizza Margherita je dalším ze slavných receptů. Název je odvozen od jména královny Margherity Savojské, pro kterou byla, v 18. století, při návštěvě Neapole, připravena.

Ingredience

  • těsto (koupené nebo připravené dle receptů níže v textu)
  • 5 velkých rajčat (oloupaných)
  • 500 g mozzarelly
  • 1 polévková lžíce olivového oleje 
  • sůl
  • oregano
  • hrst bazalky

Postup

  • Rajčata rozmixujte a smíchejte je s oreganem.
  • Následně směsí potřete 2 připravená těsta.
  • Rozehřejte si troubu na 200 °C a připravte si plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Pečte, v předehřáté troubě, asi 7 minut. Následně pizzu vyndejte, dochuťte solí a přidejte mozzarellu nakrájenou na tenké plátky. Můžete ji také nastrouhat nahrubo. 
  • Dejte znovu do trouby a pečte, dokud okraje pizzy nezezlátnou a sýr se nerozpustí. 
  • Pokrm na závěr dochuťte čerstvou bazalkou. 

Margherita se sušenými lístky oregana a mozzarellou.
zdroj: grubhub.com

V kuchyni je možné používat nejen oregano nebo bazalku. Prozkoumejte také další kouzelné bylinkové recepty

Sýrová pizza (Quattro Formaggi)

Originální recept na pizzu by měl obsahovat 4 druhy sýrů, aby dostál svému jménu. Jedná se o sýry mozzarella, provolone, gorgonzola a grana padano. Česká verze však častěji nabízí dostupnější sýry, a to mozzarellu, nivu, eidam a parmazán.  

Ingredience

  • těsto (koupené nebo připravené dle receptů níže v textu)
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g nivy
  • 200 g eidamu
  • 100 g parmazánu
  • pepř
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Postup

  • Předehřejte si troubu na 220 °C a připravte si plech, vymazaný olivovým olejem nebo vyložený pečícím papírem.
  • Na připravené těsto naneste postupně všechny sýry, které jste si nakrájeli na tenké plátky.  
  • Pokrm opepřete a zakápněte olivovým olejem. 
  • Pečte 8 minut, dokud se sýr nerozpustí a okraje pizzy nezačnou zlátnout. 
  • Po upečení ihned nakrájejte a podávejte. Dávejte si však pozor, abyste se nespálili. Roztavený sýr dovede být až příliš horký.

Sýrová pizza quattro formaggi posypaná čerstvým koprem.
zdroj: papasitalianrecipes.com

Cuketová pizza

Tento jednoduchý recept je dokonalým vegetariánským jídlem. Čerstvé těsto je přelité červenou omáčkou a zjemněné sýrem mozzarella. 

Vychutnejte si tuto křupavou dobrotu!

Ingredience

  • olivový olej
  • kukuřičná mouka (lze zvolit jiný druh dle vlastního vkusu)
  • 450 g těsta na pizzu (zakoupíte v obchodě)
  • ½ šálku rajčatové passaty
  • 1 šálek sýru mozzarella (nastrouhaného)
  • ¾ šálku cukety (nakrájené na tenká kolečka)
  • ¼ čajové lžičky italského koření
  • sůl
  • pepř
  • nastrouhaný parmazán (na ozdobu)

Postup

  • Pokud jste si zakoupili těsto v obchodě, nechte jej, před přípravou, stát aspoň 30 minut v pokojové teplotě.
  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Připravte si plech na pečení a vyložte jej pečícím papírem. 
  • Na plech těsto, pomocí rukou, rovnoměrně rozprostřete. Okraje ponechte silnější, asi 0,5 cm na výšku.
  • Okraje těsta potřete trochou olivového oleje. Tím dosáhnete jejich křupavosti. 
  • Na těsto rozetřete passatu, posypejte ji sýrem a na sýr umístěte kolečka cukety. 
  • Na závěr vše posypte italským kořením a dochuťte solí a pepřem. 
  • Připravenou pizzu z cukety pečte asi 10–12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. 
  • Jakmile je pokrm hotov, posypte jej, čerstvě nastrouhaným, parmazánem.
  • Nakrájejte, podávejte a nechte si chutnat!

Pizzové těsto s kolečky cukety.
zdroj: therecipecritic.com

Máte rádi cuketu? Pak si po chutné pizze můžete dopřát také sladkou dobrotu, připravenou podle některého z receptů na moučníky z cukety.

Bramborová pizza

Znáte nejrůznější recepty, ale o bramborách na pizze jste ještě neslyšeli? 

Pak je načase tuto dobrotu vyzkoušet!

Ingredience

  • 450 g těsta na pizzu (můžete koupit hotové, nebo si těsto připravit podle receptů níže)
  • 4–5 větších brambor
  • 4–5 polévkových lžic kvalitního extra panenského olivového oleje
  • 1–1,5 čajové lžičky mořské soli
  • pepř 
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • cca 200 g mozzarelly

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si plech na pečení, vyložený pečícím papírem. Můžete péct také bez papíru. V tom případě plech vymažte olivovým olejem.
  • Těsto vytvarujte a rozmístěte jej po celém plechu. Následně jeho povrch jemně potřete olivovým olejem. 
  • Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Ty následně vložte do misky bokem. 
  • Brambory polijte olivovým olejem, osolte a promíchejte, aby byl obalený každý jeden plátek. 
  • Plátky vrstvěte na těsto. Vždy vrstva brambor, poté vrstva mozzarelly. Tu nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte nahrubo. 
  • Vše pokapejte olivovým olejem tak, aby byl olej rovnoměrně rozetřený po celém povrchu. 
  • Pizzu z brambor posypte čerstvým rozmarýnem a vložte ji do trouby. Pečte 8–11 minut, dokud nezačnou brambory hnědnout. 
  • Jakmile je pokrm hotový, vyndejte jej z trouby, nakrájejte a podávejte. 
  • Pizza chutná skvěle také za studena. 

Těsto s brambory, nakrájenými na kolečka, sypané rozmarýnem.
zdroj: christinascucina.com

Připravujete si pizzu často? Pak si usnadněte práci s kuchyňským pomocníkem. Inspirujte se recenzemi mini trub, které vám pomohou připravit ta nejlepší jídla.

Recept na pizzu bez lepku

Těsto, podle tohoto receptu, se vyrábí velice snadno, a to za pomoci jakékoli bezlepkové mouky. 

Připravte si křupavé těsto a dochuťte jej ingrediencemi dle vlastního výběru.

Ingredience

  • 1 šálek teplé vody
  • 1 polévková lžíce cukru (můžete použít také med)
  • 1 a 1,5 čajové lžičky droždí
  • 1 a ¼ šálku bezlepkové mouky (1:1 + ¼ šálku mandlové mouky – asi 210 g)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ¾ čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce prášku psyllium 
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup

  • Teplou vodu, cukr a droždí smíchejte v míse. 
  • Zatímco droždí kyne (asi 3–4 minuty), smíchejte, ve vedlejší míse, mouku, prášek do pečiva, sůl a psyllium. 
  • Mixujte a průběžně přidávejte směs s droždím a olej. 
  • Zvyšte rychlost na středně vysoký výkon a mixujte 3–4 minuty. 
  • Z těsta vytvořte kouli a nechte kynout 30 minut. 
  • Mezitím dejte předehřát troubu na 200 °C a připravte si pekáč. Ten naolejujte nebo vyložte pečícím papírem. 
  • Hotové kynuté těsto na pizzu na plech roztáhněte pomocí rukou po celé jeho ploše. Těsto se při pečení zmenší, proto se nebojte jej pořádně roztáhnout. 
  • Rozložené těsto nechte kynout dalších 10 minut. Na těsto přidejte oblíbené ingredience dle vlastního výběru.
  • Poté vložte do trouby a pečte 10–15 minut. 
  • Před nakrájením nechte pizzu několik minut vychladnout.

Bezlepkové těsto s rozpuštěným sýrem a kousky salámu.
zdroj: meaningfuleats.com

Vyzkoušejte také další bezlepkové recepty, které chutnají báječně.


Domácí pizza bez droždí 

Tato pizza nepotřebuje dlouhého kynutí. Hotovou ji budete mít do 20 minut!

Ingredience

  • 2,5 šálku mouky 
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • ¾ šálku + 2 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 200 g rajčatové passaty 
  • 200 g sýru mozzarella (nastrouhaný)
  • čerstvé oregano (můžete zvolit i jiné bylinky dle své chuti)
  • chilli papričky (volitelné)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Šlehejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. 
  • Ve vedlejší míse smíchejte vodu s olejem. Tuto směs následně přidejte, po malých dávkách, do těsta. 
  • Všechno pořádně promíchejte, dokud nebude těsto měkké. Nesmí však lepit. Je-li těsto příliš suché, přidejte více vody.
  • Na pomoučeném vále těsto vyválejte. Můžete jej roztáhnout také za pomoci rukou. 
  • Takto připravené těsto dejte na plech, vyložený pečícím papírem, potřete passatou a posypejte sýrem a bylinkami. Kdo má rád pálivější pokrm, přidá chilli papričky.
  • Pečte 15–17 minut, dokud nezačne těsto zlátnout. 
  • Vaše těsto na pizzu bez droždí je hotovo a teď už jen stačí, abyste si pochutnali.

Těsto se sýrem a kolečky salámu, posypané bylinkami.
zdroj: biggerbolderbaking.com

Pizza z listového těsta

Nebaví vás sáhodlouhé přípravy v kuchyni? Pak vyzkoušejte tento super jednoduchý recept, který je hotový za pár minut.

Ingredience

  • 1 balení listového těsta (zakoupíte v potravinách)
  • 1 šálek rajčatové passaty
  • 1,5 šálku mozzarelly (nastrouhané)
  • 1 šálek nakrájených feferonek
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného parmazánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Na plech, vyložený pečícím papírem, dejte listové těsto a propíchejte ho vidličkou. Těsto vložte do trouby a pečte jej 10 minut.
  • Poté jej vyjměte a potřete passatou. Následně rovnoměrně rozprostřete mozzarellu a feferonky. Posypte parmazánem a dejte, na 5 minut, znovu péct do trouby. 
  • Toto rychlé těsto na pizzu vyjde až na 8 porcí a skvěle chutná teplé i na studeno.

Obdélníčky z listového těsta se sýrem a kolečky salámu.
zdroj: campbells.com

Vyzkoušejte také další recepty z listového těsta, které můžete připravit ve sladké i slané variantě.

Pravá italská pizza

Tento druh jídla spatřil světlo světa už v 16. století. Nejdůležitější součástí pravého italského receptu je správná příprava těsta. 

Pojďme na to!

Ingredience

  • 600 ml teplé vody
  • 7 šálků mouky
  • 2,5–3 lžíce čerstvého droždí (můžete použít 2 čajové lžičky sušeného droždí)
  • 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 1,5 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky cukru

Postup

  • Do misky vložte droždí a zalijte jej teplou vodou. Míchejte, dokud se droždí nerozpustí. 
  • Na vál vysypte mouku tak, aby připomínala sopku a droždí s vodou nalijte přímo do její špičky. Přidejte také veškeré další ingredience. 
  • Vše dohromady hněťte po dobu 10–15 minut, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. 
  • Mísu vymažte trochou olivového oleje a vložte do ní těsto. Těsto v misce otočte, aby byl jeho povrch mírně naolejovaný. 
  • Mísu s těstem zakryjte a nechte odpočívat 4–5 hodin. Na povrchu těsta vytvořte nožem kříž. Italská tradice tento počin vykládá jako požehnání pokrmu.
  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Těsto z mísy vyklopte na pomoučený vál a rozdělte jej na polovinu. Nechte několik minut odpočívat.
  • Každou část těsta vytvarujte do tvaru kruhu pomocí rukou a vložte na plech. 
  • Každou pizzu pečte 10 minut, poté na ni přidejte mozzarellu a další přísady dle vlastního výběru a své chuti. Vložte zpět do trouby a pečte, dokud těsto nezhnědne. 
  • Hotovou pizzu vyjměte a ozdobte několika lístky čerstvé bazalky.

Pravé italské těsto na pizzu se sýrovou náplní.
zdroj: walksofitaly.com

Itálie se pyšní spoustou dobrého jídla. Kromě pizzy si můžete připravit také nejrůznější recepty na italské těstoviny

Recept na pizzu Tutti (Pizza con tutti)

Tutti znamená v italštině “všichni”. Název je možné přeložit jako “pizza se vším”. 

Tento pokrm chutná opravdu každému, jelikož obsahuje tolik rozmanitých ingrediencí. 

Připravte si jednu z nejoblíbenějších italských pizz.

Ingredience

  • pizzové těsto (viz recept výše)
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 šálky rajčatové passaty
  • 1 šálek hub, nakrájených na tenké plátky
  • 1 šálek tenkých plátků klobás nebo salámu 
  • 2 šálky mozzarelly (nastrouhané nadrobno)
  • ¼ šálku parmazánu
  • pepř

Postup

  • Těsto si připravte podle pokynů v receptu výše. 
  • Předehřejte si troubu na 200 °C. 
  • Těsto rozdělte na polovinu a rukama obě poloviny vytvarujte do tvaru kruhu. Pomáhejte si moukou, aby se těsto na vaše ruce příliš nelepilo.
  • Těsto umístěte na plech, vyložený pečícím papírem a potřete jej připravenou passatou. Rozetřete ji po celém povrchu. 
  • Následně pizzu posypte houbami, klobásou, mozzarellou a parmazánem. Všechny ingredience použijte v polovičním množství – druhou půlku použijete na druhou pizzu. 
  • Každou, takto připravenou, pizzu pokapejte trochou olivového oleje.
  • Pečte 14 minut, dokud pizza nezezlátne. Na závěr pizzu opepřete a podávejte. 

Tutti se zeleninou, fazolemi a nastrouhaným sýrem.
zdroj: cooking.nytimes.com

Máte rádi hříbky? Pak si připravte skvělý recept na bramboračku s houbami.

Smetanový základ na pizzu

Místo rajčatové omáčky, kterou se těsto nejčastěji pomazává, můžete použít smetanu, která celý pokrm krásně zjemní. 

Ingredience

  • 5 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 2 polévkové lžíce univerzální mouky
  • 1 a ¼ plnotučného mléka
  • ¼ čajové lžičky mořské soli
  • ⅛ čajové lžičky černého pepře
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • ¼ šálku parmazánu (nastrouhaného)

Postup

  • V malém hrnci rozpusťte máslo. Vmíchejte mouku a za stálého šlehání smažte 1–2 minuty, dokud mouka nezhnědne. 
  • Pomalu přilévejte mléko a neustále šlehejte, dokud směs nebude hladká. 
  • Vmíchejte sůl, pepř a česnek. 
  • Přidejte parmazán a míchejte dalších 30 vteřin. 
  • Sejměte hrnec z tepla a pokračujte ve šlehání, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nebude hladká. 
  • Nechte vychladnout a natřete na pizza těsto. 
  • Po přidání sýra omáčku nevařte, protože by se v ní mohly vytvořit hrudky. 
  • Takto připravenou omáčku můžete v lednici uchovávat až 5 dní.

Smetanová omáčka na těsto ve sklenici.
zdroj: natashaskitchen.com

Obecně o přípravě domácího pizza těsta

Základním těstem na pizzu je jednoduché kynuté těsto. K jeho přípravě se používá hladká nebo polohrubá mouka, do které se přidává trocha oleje, sůl, droždí a mléko. Místo mléka je možné použít vodu nebo podmáslí, kefír, a dokonce i pivo.

Samozřejmě je možné použít i jiná těsta na pizzu bez kynutí. Jedná se například o těsto s přídavkem brambor, chlebové těsto nebo těsto z celozrnné mouky. Dále pak jogurtové, tvarohové nebo křehké těsto s přídavkem kypřícího prášku. Rychlá je příprava pizzy z koupeného listového těsta. 


Tvarování pizzy

Tradičním a obvyklým tvarem pizzy je tvar kulatý. Pro tento účel slouží celá řada forem různých velikostí. Pro větší počet strávníků, nebo pro větší jedlíky, je jednodušší připravit recept na pizzu na plech.

Pokud nemáte formu na pizzu, kulatý tvar upečte v dortové formě. Kromě toho si můžete připravit také malé pizzy, a to nejrůznějších velikostí, které z těsta vykrojíte pomocí skleničky nebo pokličky na hrnec.  


Náplně do pizzy

Vyválené a vytvarované těsto se nejčastěji potírá kečupem, passatou, rajským protlakem nebo smetanovým základem viz recept výše. Pro větší pikantnost můžete použít ostrý kečup nebo jej ochutit chilli kořením či prolisovaným česnekem. Pak už stačí přidat, různě kombinovanou, náplň.

Ta se může skládat z rajčat, nakrájených na kolečka, nakrájené cibule, proužků paprik, jemných koleček cukety, plátků šunky, salámu nebo, nadrobno nakrájené, uzeniny, různých náplní z masa či ryb, mírně podušených hub, na kolečka nakrájených vařených vajec, krabích tyčinek, sardinek a dalších přísad, které máte rádi a máte je momentálně k dispozici.

Chcete-li hodně ostrou pizzu, doplnit ji můžete feferonkami nebo olivami. Navrch pokrmu jsou obvykle pokládány plátky sýra (sýr můžete také nastrouhat). Na závěr bývá celé jídlo okořeněno a doplněno bazalkou, oreganem nebo jinou oblíbenou bylinkou.

Náplň na pizzu si také můžete rozčlenit do dvou nebo více chutí a to tak, že si kouskem těsta vymezíte výseče a náplně střídáte.

Využijte této inspirace a připravte si doma takový recept na pizzu, který bude přesně podle vašeho gusta. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X