Upečte si pizzu doma! Zde jsou 3 skvělé recepty

Donáška u vás nefunguje a mražený polotovar vás omrzel?

Nebo jen toužíte prohloubit své schopnosti v kuchyni?

Tak či onak, čerstvá a kvalitní pizza se dá naučit péct raz dva tři, neboť jste právě zavítali ke 3 snadným receptům na domácí pizzu, které si zamilujete!

Recept na těsto na pizzu

INGREDIENCE

  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 2,5 dl studené vody

POSTUP

  1. Ingredience propracujeme na vláčné těsto a necháme 40 minut kynout.
  2. Vyválíme 2 tenké pizzy a vyvýšíme okraje.
  3. Po obložení pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 220 ºC.
těsto na pizzu
Zdroj: marthastewart.com

Existují dvě klasické a typické pizzy pocházející z Neapole, považované za pravou neapolskou pizzu, pokud je u nich dodržen postup pečení a obkládání. Marinara a Margherita.

Pizza Marinara

Název údajně odpovídá těm, kdo ji přivezli do Neapole, tedy námořníkům. Jedná se o jeden z nejstarších receptů. Na těsto se kladou rajčata, česnek a bazalka.

INGREDIENCE

  • 5  velkých rajčat, oloupaných
  • 5 stroužků česneku
  • 500 g mozzarelly
  • 10 ančoviček
  • 2 lžíce oleje (olivového)
  • sůl, oregano

POSTUP

  1. Rajčata lehce podusíme na oleji.
  2. Potom jimi posypeme 2 připravená těsta.
  3. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a ančovičky.
  4. Pečeme v předehřáté troubě asi 7 minut, potom doplníme o sýr a pečeme do jeho zezlátnutí.
Recept na domácí pizzu marinara

Pizza Margherita

Pizza Margherita je dalším ze slavných receptů. Název pochází od jména královny Margherity Savojské, pro kterou byla v 18. století při návštěvě Neapole připravena.

Obložení se skládá z rajčat, bazalky a sýra mozzarella.

INGREDIENCE

  • 5  velkých rajčat, oloupaných
  • 500 g mozzarelly
  • 1 lžíce oleje (olivového)
  • sůl, oregano
  • hrst bazalky

POSTUP

  1. Rajčata rozmixujeme s česnekem a bazalkou.
  2. Potom směsí polijeme 2 připravená těsta.
  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 7 minut, potom doplníme o sýr a pečeme do jeho zezlátnutí.
pizza margarita
Zdroj: grubhub.com

Sýrová pizza

Pizza Quattro Formaggi aneb sýrová pizza by měla obsahovat 4 druhy sýrů, aby dostála svému jménu. Originál mívá sýry:

  • mozzarella
  • provolone
  • gorgonzola
  • grana padano

Českou verzi vzhledem k dostupnosti sýrů připravíme pomocí sýrů:

  • mozzarella
  • Niva
  • eidam
  • parmezán

INGREDIENCE

  • 200 g Mozzarelly
  • 100 g Nivy
  • 200 g eidamu
  • 100 g parmezánu
  • pepř
  • 1 lžíce olivového oleje

POSTUP

  1. Na připravená těsta naneseme postupně všechny sýry nakrájené na tenké plátky.
  2. Opepříme a zakápneme olivovým olejem.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 220 ºC asi 8 minut.
Recept na domácí sýrovou pizzu

Příprava domácí pizzy

Pokud si uvědomíme, že pizza je vlastně upečená obilninová placka, kterou lze naplnit tím, co je zrovna po ruce, nebudeme mít s přípravou pizzy mnoho starostí a přitom můžeme vždy znovu překvapit.

Těsta na pizzu

Základním těstem na pizzu je jednoduché kynuté těsto. Používáme na něj hladkou nebo polohrubou mouku, přidáme trochu oleje, sůl, droždí a zaděláváme mlékem. Místo mléka lze také použít jenom vodu nebo podmáslí, kefír a dokonce i pivo.

Místo kynutého těsta je samozřejmě možné použít i jiná těsta, například s přídavkem brambor nebo jenom bramborové těsto, chlebové těsto nebo těsto z celozrnné mouky. Dále pak jogurtové těsto, tvarohové těsto, křehké těsto s přídavkem kypřícího prášku nebo různá tzv. falešná listová těsta. Rychlá je příprava pizzy z koupeného lístkového těsta.

Tvarování pizzy

Tradičním a obvyklým tvarem pizzy je tvar kulatý. Pro tento účel slouží celá řada forem různých velikostí. Pro větší počet strávníků nebo pro větší jedlíky je jednodušší péct pizzu na plechu.

Pokud nemáme formu na pizzu, kulatý tvar upečeme v dortové formě. Kromě toho můžeme jako změnu tvarovat malé pizzy různých velikostí, které si vykrájíme z vyváleného těsta.

Náplně do pizzy

Vyválené a vytvarované těsto se potírá kečupem nebo rajským protlakem. Pro větší pikantnost použijeme ostrý kečup nebo jej ochutíme chilli kořením nebo prolisovaným česnekem. Pak už klademe různě kombinovanou náplň.

Ta se může skládat z pokrájených rajčat, na kroužky nakrájené cibule, proužků paprik, jemných koleček cukety, plátků šunky, salámu nebo nadrobno nakrájené uzeniny, různých náplní z masa nebo ryb, mírně podušených hub, na kolečka nakrájených vařených vajec, krabích tyčinek, sardinek a dalších přísad, které máme momentálně k dispozici.

Chceme li hodně ostrou pizzu doplňujeme feferonkami, pro pikantní chuť můžeme použít i olivy. Navrch klademe plátky sýra nebo sypeme strouhaným sýrem. Doplňujeme kořením a to bazalkou, oreganem nebo jiným oblíbeným kořením.

Náplň na pizzu si také můžeme rozčlenit do dvou nebo i více chutí a to tak, že kouskem těsta si ohradíme výseče v kulaté formě nebo čtverce či obdélníky na plechu a náplně střídavě plníme.

Další tipy na přípravu pizzy

Klasicky se těsto zadělává vodou, ale můžeme je zadělávat i pivem, vínem, podmáslím, kefírem nebo mlékem, vždy podle chuti a možností.

Pro kypření se nejčastěji používá droždí a zpracované těsto se nechává vykynout. Při nedostatku času lze použít i kypřící prášek, s ním se pak těsto nenechává kynout.

Místo klasického těsta na pizzu je možné doma připravovat i jiná těsta, například s přídavkem vařených brambor nebo samostatné bramborové těsto, jogurtové těsto či tvarohové těsto.

Velmi dobrá a rychle připravená je i pizza z koupeného lístkového těsta. Místo těsta se někdy při domácí přípravě používají i plátky rohlíků nebo plátky vařených brambor.

Těsto tvarujeme podle formy, ve které budeme péci. Nejčastěji je to klasická kulatá forma na pizzu, ale můžeme péci i vytvarovaná kola na plechu. Při domácím pečení lze péci i plochý tvar na plechu, kdy lépe využijeme vyhřáté trouby.

Vyválené a vytvarované těsto se pro chuť potírá kečupem a to méně či více ostrým, popřípadě dochucuje česnekem a dalším kořením.

Při domácím pečení se mohou připravovat i dělené náplně, kdy se kouskem těsta ve formě nebo na plechu ohraničí jednotlivé části a do každé z nich se pak dá jiná náplň, například capricciosa, quattro stagioni nebo tonno.

Chcete si připravit pizzu i z jiných ingrediencí? Zkuste naše další recepty na pizzu, o kterých píšeme na webu.

Která pizza vás uhranula? Sdílejte recept s přáteli, ocení to!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.