Připravit si vlastní sladké pečivo z kynutého těsta nemusí být jen vyšší dívčí.
Z kvasnic dokážete připravit nejen výborné domácí buchty a koblihy, ale i bábovky nebo třeba skořicové šneky a mnoho dalších dobrot.
Jsou to ty nejlahodnější pochoutky, kterými nikdo nepohrdne a nejlépe chutnají ke kávě či k poobědnímu zakousnutí.
Vyzkoušejte naše recepty na sladké pečivo z kynutého těsta a pochlubte se nám případně do komentáře fotografií s vaším upečeným dílem.
Domácí kynuté koblihy
Lehké a sladké koblihy buď po americkém způsobu, s dírou uprostřed, nebo plněné marmeládou či čokoládou. Na kterou máte chuť? Vyzkoušejte recept na domácí koblížky.
Ingredience
- 225 ml plnotučného mléka, teplé
- 50 g cukru
- jedno balení droždí
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 150 g másla, rozpuštěného
- 400 g hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- olej na smažení
- cukr se skořicí na obalování
- džem, nutella, šlehačka dle vaší chuti
Postup
- Na přípravu těsta si zahřejte mléko, dokud nebude příjemně teplé.
- Mléko přelijte do misky, přidejte cukr a promíchejte, aby se rozpustil.
- Přidejte droždí a opět promíchejte, nechte přibližně 10 minut odpočívat, dokud nezačne kvásek pracovat.
- Do další velké misky dejte dvě rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo a promíchejte, aby se spojily.
- Přidejte rozpracovaný kvásek.
- Přidejte mouku a sůl a dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Míchejte dalších 5-8 minut, aby se s těstem následně dobře pracovalo.
- Poté nechte těsto na chvíli odpočinout a připravte si olejem vymazanou mísu.
- Těsto přendejte do olejem vymazané misky, posypte trochou mouky, zakryjte a nechte v teple nakynout přibližně 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.
- Po uplynuté době vyjměte těsto z mísy na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na tloušťku 1/2 až 1/3 palce a vyřízněte koblihy.
- Vykrájené koblihy vyskládejte na malinko olejem vymazaný plech, kde je nakonec všechny ještě překryjete utěrkou a necháte asi 1 hodinu vykynout.
- Do hrnce či litinové pánve nalijte olej a rozpalte jej na středním ohni.
- Opatrně, aby jste se nepopálili, vkládejte koblihy do rozpáleného oleje a smažte je do zlatova z každé strany.
- Poté pomocí lžic či vidliček vyjměte koblihy z oleje a položte je na plech vyskládaný papírovými ručníky, abyste odstranili přebytek oleje a mastnoty. Nechte je mírně vychladnout.
- Nakonec je obalte ve smíchaném cukru se skořicí a popř. naplňte džemem či nutellou.

Je libo místo odpolední kávy osvěžující koktejl? Žádný problém! Nechte se inspirovat nejlepšími recepty na koktejly z mléka.
Sladké rohlíky plněné nutellou
Tyto rohlíčky jsou splněný dětský sen. Nepohrdnou však ani dospělí. Sladké pečivo ve stylu plněných rohlíčků bude výborná snídaňová volba!
Ingredience
- 250 ml mléka, teplé
- 1 lžička aktivního suchého droždí
- 50 g cukru
- 60 g másla, rozpušteného
- 1 vejce
- špetka soli
- 475 g hladké mouky
- nutella
- 1 vejce, rozšlehané na potírání
POSTUP
- Do misky nalijte teplé mléko, přidejte droždí, lžičku cukru a dobře promíchejte. Nechte droždí asi 10 minut odstát, dokud nezačne pracovat.
- Rozpuštěné máslo smíchejte s cukrem, dokud se nespojí.
- Následně přidejte vejce a pokračujte v míchání.
- Přidejte droždí, zbývající mléko, sůl a pokračujte v míchání, dokud není vše dobře promícháno.
- Postupně začněte přisypávat mouku a stále dobře míchejte. Těsto bude připravené, když se nebude lepit na ruce.
- Vzniklé těsto v misce zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte alespoň hodinu odpočívat na teplém místě.
- Předehřejte si troubu na 190°C.
- Na pomoučeném povrchu nakrájejte těsto na 3 stejné kusy a každý kus vytvarujte do tvaru koule. Odložené kousky mějte vždy přikryté kuchyňskou utěrkou.
- Kouli vyválejte do obdélníku o tloušťce 1/2 až 1/3 palce a nakrájejte je na 3-4 stejně velké trojúhelníkové kousky. Takto opakujte i u zbývajících kouskoů.
- Povrch každého trojúhelníčku pomažte nutellou. Takto opakujte u všech ostatních kousků.
- Následně každý pomazaný kus těsta srolujte a vytvarujte půlměsíc. Takto opakujte u všech ostatních kousků.
- Rohlíky přeneste na plech vyložený pečícím papírem a potřete je rozmixovaným vajíčkem, aby se leskly.
- Plechy s rohlíčky vložte do trouby a pečte přibližně 20 minut nebo do zlatova.

Máte doma nesnědené banány a rádi pečete? Pak jsou tyto recepty na banánové chleby přímo pro vás. Mrkněte a vyzkoušejte!
Objevte podobné tipy
Sladký skořicoví šneci z kynutého těsta
Skořice krásně provoní vaší kuchyni i odpoledne a zaručeně zlepší náladu. Nejlépe chutná s kávou a v klidně společnosti. Vyzkoušejte toto sladké pečivo a jeho chutě!
Ingredience
- 480 ml plnotučného mléka, teplé
- 100 g cukru
- 30 g másla, rozpuštěného
- 2 a 1/4 lžičky aktivního suchého droždí
- 625 g hladké mouky, oddělený
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky soli
- 165 g hnědého cukru
- 180 g másla, změkčeného
- 2 lžíce mleté skořice
Postup
- Ve velké misce smíchejte teplé mléko, cukr, rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Na mléčnou směs rovnoměrně nasypte droždí, promíchejte a nechte asi 10 minut sedět na teplém místě, dokud nezačne droždí pracovat.
- Do velké mísy dejte 500 g mouky, přidejte směs s droždím a vařečkou promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Mísu následně přikryjte kuchyňskou utěrkou nebo igelitovou fólií a nechte alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud se těsto nezdvojnásobí.
- Připravte si pekáče a ty vymažte máslem. Odložte je stranou.
- Na náplň si v menší misce smíchejte hnědý cukr, s máslem a skořicí. Směs dobře promíchejte a poté odložte stranou.
- Do vykynutého těsta přidejte zbývající mouku, prášek do pečiva, sůl a vše dobře promíchejte.
- Těsto vyklopte na pracovní desku, dle potřeby si nechte poblíž trochu mouky.
- Hnětejte těsto po dobu nejméně 10 minut a podle potřeby přidávejte mouku, jen dokud se těsto nelepí ani na vaše ruce.
- Poté těsto vyválejte do obdélníku o tloušťce asi 1 cm.
- Na těsto rovnoměrně za pomoci špachtle rozprostřete skořicovou směs.
- Poté těsto opatrně srolujte a nakrájejte na špalíčky silné asi 6 cm. Ty pak vyskládejte do vymazaných pekáčků.
- Pekáčky s nepečenými skořicovými šneky opět zakryjte utěrkou a nechte odpočívat dalších 35 až 45 minut.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Po uplynutí druhého kola na kynutí sejměte z pekáčků utěrky, šneky pomažte rozpuštěným máslem a dejte péct do trouby po dobu 25 až 30 minut, dokud nejsou zlatohnědé.
- Poté je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Pampelišky má každý rád. A co teprve pampeliškový sirup nebo čaj? Mrkněte na prozářené pampeliškové recepty!
Domácí kynuté buchty s náplní
Šel Honza do světa, nesl si uzlíček a v něm od maminky měl upečené buchty. Buchty plněné tvarohem a povidly. A tady bude jen na vás, čím si buchty naplníte. Tak jen do toho!
Ingredience
- 150 ml plnotučného mléka, teplého
- 1 1/2 čajové lžičky aktivního suchého droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 velké vejce
- 80 g rozpuštěného másla
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 325 g hladké mouky
- meruňkový džem, povidla, tvaroh (náplň dle chuti)
- 3 lžíce másla, rozpuštěného
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- Ve velké misce posypte droždí teplým mlékem a odložte jej na 10 minut, aby se droždí rozpustilo a aktivovalo.
- Ruční metličkou vmícháme cukr, vejce, rozpuštěné (mírně vychlazené) máslo, vanilku a sůl.
- Přimíchejte asi 200 g mouky, abyste získali husté těsto.
- Poté uchopte vařečku místo metliček a postupně zamíchejte zbytek mouky do těsta.
- Rukama dalších 5 minut prohnětávejte těsto. Může lepit, v tom případě si kapkou oleje namažte ruce a zpracovávejte těsto bez přisypávání další mouky.
- Poté těsto necháte kynout, zakryté kuchyňskou utěrkou při teplé pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přibližně 45minut až 1 hodinu.
- Těsto přeneste na lehce pomoučenou pracovní desku a rozdělte ho na 12 stejných kousků. Kousky, se kterými zrovna nepracujete, udržujte zakryté.
- Přehněte okraje každého kousku do středu několikrát, abyste získali pěknou kouli s hladkým povrchem na spodní straně. Srovnejte každou kouli dlaní do kruhu o průměru 3 až 3 ½ palce, přičemž střed udržujte mírně silnější než okraje.
- Do středu každého kruhu dejte 1 čajovou lžičku náplně (džem, povidla, tvaroh) a těsto následně omotejte kolem náplně, abyste náplň utěsnili a vznikla vám opět kulička.
- Každou takto vytvořenou buchtu vložte utěsněnou stanou na lehce pomoučený povrch, dokud nemáte všechny hotové.
- Nechte rozpustit máslo a následně jím vymažte pečící plech, kam následně přendáte vytvořené buchty.
- Buchty zakryjte utěrkou a nechte ještě na 30 minut vykynout, poté je potřete rozpuštěným máslem.
- Pečte je při 180°C v předehřáté troubě asi 25 minut, dokud nemají zlatohnědou barvu.
- Poté je vyjměte z trouby, nechte 5 až 10 minut vychladnout a nakonec je podávejte poprášené moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Pakliže toužíte po něčem slaném na zub, mrkněte na slané recepty z listového těsta. Určitě si některý z nich oblíbíte.
Pečení v bezlepkové dietě
Pakliže má někdo bezlepkovou dietu, znamená to absolutní zákaz konzumace obilovin, které obsahují lepek. Pšenici, ječmen, žito, oves a veškeré potraviny, které obsahují tyto jmenované obiloviny.
Naštěstí si lidé s touto dietou mohou upéct a uvařit cokoliv za pomoci speciálně upravených potravin, např. moučné směsi, pečivo, těstoviny i sušenky a mnoho dalších.
A my si pro takové z nich níže připravili recept na bezlepkové pečené koblihy.
Bezlepkové pečené koblihy
Tyto domácí koblihy bez lepku, poseté jablky a vlašskými ořechy, doplněné směsí skořice a cukru, jsou dokonalé sladké pečivo ke kávě. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 400 g mouky bez lepku
- 1 balení aktivního suchého droždí
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička zázvoru, mletého
- 60 g másla, rozpuštěného
- 50 ml jablečné přesnídávky
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 1 jablko, oloupané a nakrájené na malé kostičky
- 1/2 šálku vlašských ořechů, nasekaných
- skořicový cukr na obalení
Postup
- V misce smíchejte mouku, droždí, prášek do pečiva, sůl a zázvor. Dejte stranou.
- Ve velké misce rozšlehejte rozpuštěné máslo, jablečnou přesnídávku a cukr.
- Přidejte vejce a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Pomalu vmíchejte suchou směs k mokré, dokud se nespojí.
- Do těsta přimíchejte i kousky z jablka a vlašské ořechy, vše pořádně promíchejte.
- Vzniklé těsto zakryjte fólií a nechte odpočívat alespoň 1 hodinu v ledničce. Můžete i dýl, bezlepkové těsto potřebuje více času.
- Poté vytvarujte koblihy a vkládejte na plech vymazaný rozpuštěným máslem.
- Pečte v předehřáté troubě na 200°C přibližně 10 minut, nebo dokud nejsou koblihy zlatohnědé.
- Potí vyjměte z trouby, nechte odpočinout a nakonec obalte ve skořicovém cukru.

Představili jsme vám několik ozkoušených receptů na sladké kynuté pečivo.
Podobných receptů na kynuté pečivo je spousta a lze je velice snadno připravit v domácí pekárně. Je to takřka bez starostí.
Už jste někdy zvažovali koupi domácí pekárny? Mrkněte se, co je před výběrem domácích pekáren nezbytné vědět.