Jak si připravit mořské plody

Plody moře využijete jak v teplé, tak studené kuchyni. Chuťově nejlepší jsou vždy čerstvé suroviny, ale nemusíte se bát ani mražených, se kterými se leckdy lépe pracuje.

Mořské plody si můžete připravit hned na několik způsobů. Výborné jsou smažené, vařené, pečené nebo fritované, ale i na studeno.

Vyzkoušejte například oblíbené křupavé krevetky na čínský způsob, italské krémové krabí rizoto na víně nebo jednoduchou polévku z krabích tyčinek. Nemusíte se bát ani přípravy netradičních surovin- tradiční mušle na víně a česneku zvládnete s trochou trpělivosti i vy.

Bojíte se přípravy mořských plodů? Začněte zlehka a připravte si oblíbené krabí tyčinky z jemně mletého rybího masa. Osvěžující krabí pomazánka se sýrem či křupavá pizza s krabími tyčinkami vás dostanou! 

 

Přínosy plodů moře pro zdraví

Mořské plody jsou bohatým zdrojem minerálů a mastných kyselin, proto by společně s rybami měly tvořit pravidelnou součást vyváženého jídelníčku. Podle odborníků na výživu bychom je měli konzumovat alespoň dvakrát týdně.

A kde všude nám mohou být mořské plody přínosem?

  • posilují imunitu
  • slouží jako prevence infarktu, mozkové mrtvice a artritidy
  • pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu
  • snižují vysoký krevní tlak
  • díky vysokému obsahu jódu, fosforu, selenu a hořčíku pomáhají mozkové činnosti
  • jsou vhodné při redukční dietě kvůli nízkému obsahu tuků

 

 

¨