Výborné recepty na krevety ve středomořském stylu 5x jinak. Inspirujte se!

Středomořská kuchyně patří mezi nejzdravější a nejchutnější na světě.

Tak proč si z ní něco nepřipravit?

Máme pro vás luxusní recepty na krevety na středomořský způsob, které jsou rychlé, jednoduché a zdravé!.

Ocení je celá vaše rodina!

Krevety v rajčatové omáčce

Tento recept na krevety na středomořský způsob je plný úžasných živých chutí. Velké krevety marinované ve směsi koření s česnekem a olivovým olejem a poté uvařené v lahodné rajčatové omáčce vytváří jednu z nejchutnějších večeří, kterou navíc máte hotovou za 20 minut.

Co budete potřebovat

  • 1 kg velkých krevet, oloupaných (nezapomeňte se zbavit i střívek krevet, která se nachází ve vnitřní části celého průběhu těla – vypreparujete je nejlépe naříznutím vnější části těla, při které narazíte na tmavou dlouhou tenkou linii)
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky nového koření
  • 1 lžička oregana
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 bílá cibule nakrájená na plátky
  • 8 malých papriček nakrájených na plátky
  • 5 stroužků česneku, nasekaného
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky koriandru
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 2 velká rajčata nakrájená na kousky
  • ⅓ šálku vody

Postup

  • Vložte krevety do misky.
  • Přidejte sůl, pepř, nové koření, oregano, citronovou šťávu a 1 lžíci olivového oleje.
  • Promíchejte a nechte odležet, zatímco si připravujete zbytek ingrediencí.
  • Zahřejte zbývající 2 lžíce olivového oleje v litinové pánvi na středním plameni.
  • Na olivovém oleji orestujte cibuli, dokud není lehce zlatavá, 5 až 8 minut.
  • Přidejte nakrájené papričky a česnek.
  • Přidejte kmín, koriandr a muškátový oříšek.
  • Opékejte, aby paprika změkla, což by mělo trvat asi 5 minut.
  • Přidejte krevety a rajčata a poté vodu (pokud jsou rajčata šťavnatá, možná budete potřebovat méně než ⅓ šálku vody).
  • Snižte teplotu na středně nízkou.
  • Opékejte, dokud krevety nezrůžoví a rajčata nezměknou.
  • Podávejte teplé s oblíbenou přílohou.
Velké krevety v lahodné rajčatové omáčce na pánvi s vedle položenými bylinkami a citronem.
www.unicornsinthekitchen.com

Vyzkoušejte i naše dokonalé recepty na česnekové krevety! Jsou jednoduché, rychlé a neskutečně lahodné.

Salát s krevetami ve středomořském stylu

Lahodný a lehký salát se šťavnatými krevetami, opečenou cizrnou, cherry rajčaty, nakládanou cibulí, slanými olivami, krémovou fetou, křupavou okurkou a úžasnou zálivkou! Tento recept vám vystačí na cca 4 – 6 porcí.

Co budete potřebovat

  • 6 šálků nakrájeného římského salátu
  • 425 g konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
  • 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
  • 1 šálek nakrájené salátové okurky
  • ½ střední červené cibule, nakrájené na tenké plátky, marinované se 2 lžícemi bílého octa a špetkou soli + cukru, pokud je syrová cibule příliš štiplavá
  • 1 velká paprika, nakrájená
  • ⅓ šálku oliv kalamata zbavených pecek a rozpůlených
  • ½ šálku nasekané plocholisté petrželky
  • ¼ šálku čerstvé máty
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
  • mořská sůl a černý pepř podle chuti

Na krevety:

  • 500 g velkých krevet, oloupaných a bez střívek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 velké stroužky česneku, nastrouhané nebo nasekané
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře

Na zálivku:

  • 1 lžička citronové kůry
  • 3-4 lžíce citronové šťávy
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana   
  • mořská sůl a černý pepř podle potřeby

Postup

  • Nejprve si připravte krevety.
  • Prošlehejte citronovou kůru, česnek, olivový olej, sůl a pepř.
  • Přidejte krevety a promíchejte.
  • Nechte 20 minut marinovat, ne déle, protože kyselina z citronu krevety uvaří.
  • Sceďte, opláchněte a osušte cizrnu.
  • Rozehřejte pánev, promíchejte cizrnu se lžičkou olivového oleje a opékejte na rozpálené pánvi, dokud nezačne lehce zlátnout.
  • Nyní si připravte zálivku.
  • Ve skleněné nádobě s víčkem nebo čisté zavařovací sklenici smíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, červený vinný ocet, česnek, oregano, sůl, pepř a olivový olej.
  • Šlehejte nebo protřepejte nádobu, aby se vše spojilo.
  • Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Dejte stranou.
  • Předehřejte pánev na středně vysokém plameni.
  • Jakmile je horká, přidejte krevety a opékejte za častého míchání 2-4 minuty v závislosti na velikosti vašich krevet nebo dokud nejsou propečené.
  •  Nyní můžete sestavit salát.
  • Přidejte nasekaný římský salát do velké mísy, případně vše rozdělte do 4-5 menších misek.
  • Navrch dejte cizrnu, rajčata, okurku, červenou cibuli, papriku, olivy, fetu, petrželku, mátu a oregáno.
  • Vše promíchejte.
  • Přidejte krevety a požadované množství zálivky a znovu promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Ihned podávejte s extra zálivkou bokem.
Salát se šťavnatými krevetami, opečenou cizrnou, cherry rajčaty, nakládanou cibulí, slanými olivami, krémovou fetou, křupavou okurkou a úžasnou zálivkou ve velké míse.
www.nourishdeliciously.com

Pečené krevety s rajčatovým pyré, olivami, artyčoky a fetou

Šťavnaté krevety pečené v rajčatovo-česnekové omáčce spolu s klasickými středomořskými ingrediencemi, jako jsou artyčoky, olivy a feta, vás přenesou na úžasné slunné místo bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíte.

Co budete potřebovat

  • 500 g velkých krevet, oloupaných a bez střívek
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá červená cibule, nakrájená
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 400 ml pyré z pečených rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ¼ lžičky vloček červeného chilli
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 400 g konzervovaných artyčokových srdíček, scezených a rozčtvrcených
  • ½ šálku vypeckovaných oliv Kalamata
  • 3/4 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • k podávání: celozrnný kuskus, křupavý chléb nebo těstoviny

Postup

  • Umístěte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Osušte krevety, vložte je do mísy a posypte polovinou soli a ¼ lžičkou černého pepře.
  • Promíchejte a dejte stranou.
  • Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte cibuli a posypte zbývající solí a ¼ lžičkou černého pepře.
  • Restujte za občasného míchání do změknutí, asi 5 minut.
  • Podle potřeby snižte plamen, aby cibule změkla, ale nezhnědla.
  • Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund.
  • Přidejte rajčata, oregano a vločky červeného chilli.
  • Snižte plamen na středně nízký a nechte 10 minut mírně probublávat.
  • Vmíchejte červený vinný ocet a med.
  • Sundejte z plotny.
  • Navrch rozložte artyčoky a olivy a poté na ně položte krevety v jedné vrstvě.
  • Posypte fetou.
  • Pečte 10 až 12 minut, dokud rajčata nezačnou bublat, sýr lehce nezhnědne a krevety se neprovaří.
  • Pokapejte citronovou šťávu a posypte petrželkou.
  • Servírujte horké s libovolnou přílohou.
Krevety pečené v rajčatovo-česnekové omáčce s artyčoky, olivamia fetou na pánvi.
www.wellplated.com

Grilované krevety se středomořskou marinádou

Jednoduché grilované špízy z krevet s marinádou z olivového oleje, česneku a čerstvých bylinek skvěle fungují jako lehká večeři či luxusní předkrm!

Co budete potřebovat

Na marinádu:

  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • kůra ze 2 citronů
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička papriky
  • ½ lžičky koriandru
  • ½ lžičky vloček červeného chilli

Na krevety:

  • 1 kg velkých krevet, oloupaných a bez střívek
  • sůl dle chuti

Postup

  • Smíchejte ingredience na marinádu v malé misce.
  • Nechte si 2 polévkové lžíce marinády v samostatné misce na později.
  • Krevety osušte a dochuťte solí.
  • Vložte krevety do velké mísy a zalijte je marinádou.
  • Promíchejte.
  • Zakryjte a dejte do lednice na 20 až 30 minut (nenechávejte je tam déle).
  • Napíchněte krevety na špejle (asi 4 velké krevety na špejli).
  • Pokud používáte bambusové špejle, je třeba je nejprve namočit do vody alespoň na 30 minut.
  • Zahřejte grilovací pánev na středně vysokém plameni, dokud nebude horká.
  • Přidejte na ni špízy z krevet a opékejte z jedné strany asi 3 nebo 4 minuty.
  • Otočte a grilujte další 2 až 3 minuty.
  • Přeneste grilované špízy na talíř a nalijte na ně zbylou marinádou, kterou jste si předtím rezervovali.
  • Přidejte kapku citronové šťávy.
  • Ihned podávejte.
Grilované špízy z krevet s marinádou z olivového oleje, česneku a čerstvých bylinek servírované na velkém talíři.
www.themediterraneandish.com

Možná se vám bude hodit i náš rozsáhlý test pánví na grilování. Podle čeho vybírat? Jaké možnosti nabízí jednotliví výrobci? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!

Fettuccine s krevetami, sušenými rajčaty a chřestem

Jednoduchý a zároveň luxusní recept na těstoviny s krevetami, sušenými rajčaty a chřestem, které můžete naservírovat i těm nejnáročnějším hostům. Navíc je máte hotové za chvíli!

Co budete potřebovat

  • 1 šálek vroucí vody
  • 1/2 šálku sušených rajčat, nakrájených
  • 170 g nevařených fettuccine
  • 230 g rajčatové omáčky
  • 2 lžíce šťávy ze škeblí
  • 2 lžíce neslazené jablečné šťávy
  • 1 lžička kari
  • 1/4 lžičky pepře
  • 500 g čerstvého chřestu, oříznutého a nakrájeného na cca 2,5 cm kousky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 500 g nevařených středních krevet, oloupaných a bez střívek

Postup

  • V malé misce zalijte vroucí vodou sušená rajčata; nechte 2 minuty odstát.
  • Sceďte a dejte stranou.
  • Uvařte fettuccine podle návodu na obalu.
  • Mezitím v malé misce smíchejte rajčatovou omáčku, šťávu ze škeblí, jablečný džus, kari a pepř; dejte stranou.
  • Ve velké nepřilnavé pánvi postříkané olejem ve spreji restujte chřest na oleji 2 minuty.
  • Přidejte jarní cibulku a česnek a restujte a míchejte ještě 1 minutu.
  • Vmíchejte krevety.
  • Restujte a míchejte další 3 minuty, nebo dokud krevety nezrůžoví.
  • Vmíchejte směs rajčatové omáčky a sušená rajčata a prohřejte.
  • Fettuccine sceďte a přidejte na pánev.
  • Vše promíchejte.
  • Dobrou chuť!
Těstoviny s krevetami, sušenými rajčaty a chřestem na talíři s vidličkou.
www.tasteofhome.com

Máme pro vás i další recepty s krevetami! Vyzkoušejte je smažené, na másle s česnekem nebo jako koktejl.

Co je to středomořská kuchyně?

  • Středomořská kuchyně je definována surovinami a metodami přípravy, které používají obyvatelé středomořské oblasti, to znamená oblast podél Středozemního moře, od Španělska po Maroko přes Itálii, Řecko, Tunisko a další země.
  • Popularita tohoto typu vaření vzrostla s knihou spisovatelky Elizabeth Davidové v roce 1950.
  • Důraz je kladen na čerstvé produkty, výrazné chutě a jednoduchou přípravu.
  • Středomořská kuchyně se v podstatě skládá z minimálně zpracovaných základních surovin, kde jsou bylinky a koření základními složkami.
  • Tento typ stravování nejenže dodá vašemu každodennímu jídlu nádech svěžesti, barvy a rozmanitosti, ale také několik zdravotních výhod, například snižuje riziko srdečních onemocnění díky vysokému obsahu zdravých tuků, má pozitivní vliv na cholesterol a obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, což napomáhá trávení. Středomořská kuchyně je také skvělým zdrojem antioxidantů a chrání před cukrovkou 2. typu.
  • Studie také ukázaly, že lidé, kteří jedí středomořskou stravu, mají o 33 % nižší riziko rozvoje Alzheimerovy choroby kvůli živinám a vitamínům.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X