Středomořská kuchyně patří mezi nejzdravější a nejchutnější na světě.
Tak proč si z ní něco nepřipravit?
Máme pro vás luxusní recepty na krevety na středomořský způsob, které jsou rychlé, jednoduché a zdravé!.
Ocení je celá vaše rodina!
Krevety v rajčatové omáčce
Tento recept na krevety na středomořský způsob je plný úžasných živých chutí. Velké krevety marinované ve směsi koření s česnekem a olivovým olejem a poté uvařené v lahodné rajčatové omáčce vytváří jednu z nejchutnějších večeří, kterou navíc máte hotovou za 20 minut.
Co budete potřebovat
- 1 kg velkých krevet, oloupaných (nezapomeňte se zbavit i střívek krevet, která se nachází ve vnitřní části celého průběhu těla – vypreparujete je nejlépe naříznutím vnější části těla, při které narazíte na tmavou dlouhou tenkou linii)
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ½ lžičky nového koření
- 1 lžička oregana
- šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 bílá cibule nakrájená na plátky
- 8 malých papriček nakrájených na plátky
- 5 stroužků česneku, nasekaného
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 2 velká rajčata nakrájená na kousky
- ⅓ šálku vody
Postup
- Vložte krevety do misky.
- Přidejte sůl, pepř, nové koření, oregano, citronovou šťávu a 1 lžíci olivového oleje.
- Promíchejte a nechte odležet, zatímco si připravujete zbytek ingrediencí.
- Zahřejte zbývající 2 lžíce olivového oleje v litinové pánvi na středním plameni.
- Na olivovém oleji orestujte cibuli, dokud není lehce zlatavá, 5 až 8 minut.
- Přidejte nakrájené papričky a česnek.
- Přidejte kmín, koriandr a muškátový oříšek.
- Opékejte, aby paprika změkla, což by mělo trvat asi 5 minut.
- Přidejte krevety a rajčata a poté vodu (pokud jsou rajčata šťavnatá, možná budete potřebovat méně než ⅓ šálku vody).
- Snižte teplotu na středně nízkou.
- Opékejte, dokud krevety nezrůžoví a rajčata nezměknou.
- Podávejte teplé s oblíbenou přílohou.

Vyzkoušejte i naše dokonalé recepty na česnekové krevety! Jsou jednoduché, rychlé a neskutečně lahodné.
Salát s krevetami ve středomořském stylu
Lahodný a lehký salát se šťavnatými krevetami, opečenou cizrnou, cherry rajčaty, nakládanou cibulí, slanými olivami, krémovou fetou, křupavou okurkou a úžasnou zálivkou! Tento recept vám vystačí na cca 4 – 6 porcí.
Co budete potřebovat
- 6 šálků nakrájeného římského salátu
- 425 g konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
- 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
- 1 šálek nakrájené salátové okurky
- ½ střední červené cibule, nakrájené na tenké plátky, marinované se 2 lžícemi bílého octa a špetkou soli + cukru, pokud je syrová cibule příliš štiplavá
- 1 velká paprika, nakrájená
- ⅓ šálku oliv kalamata zbavených pecek a rozpůlených
- ½ šálku nasekané plocholisté petrželky
- ¼ šálku čerstvé máty
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
- mořská sůl a černý pepř podle chuti
Na krevety:
- 500 g velkých krevet, oloupaných a bez střívek
- 1 lžička citronové kůry
- 2 velké stroužky česneku, nastrouhané nebo nasekané
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¼ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky černého pepře
Na zálivku:
- 1 lžička citronové kůry
- 3-4 lžíce citronové šťávy
- ¼ šálku červeného vinného octa
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- mořská sůl a černý pepř podle potřeby
Postup
- Nejprve si připravte krevety.
- Prošlehejte citronovou kůru, česnek, olivový olej, sůl a pepř.
- Přidejte krevety a promíchejte.
- Nechte 20 minut marinovat, ne déle, protože kyselina z citronu krevety uvaří.
- Sceďte, opláchněte a osušte cizrnu.
- Rozehřejte pánev, promíchejte cizrnu se lžičkou olivového oleje a opékejte na rozpálené pánvi, dokud nezačne lehce zlátnout.
- Nyní si připravte zálivku.
- Ve skleněné nádobě s víčkem nebo čisté zavařovací sklenici smíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, červený vinný ocet, česnek, oregano, sůl, pepř a olivový olej.
- Šlehejte nebo protřepejte nádobu, aby se vše spojilo.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Dejte stranou.
- Předehřejte pánev na středně vysokém plameni.
- Jakmile je horká, přidejte krevety a opékejte za častého míchání 2-4 minuty v závislosti na velikosti vašich krevet nebo dokud nejsou propečené.
- Nyní můžete sestavit salát.
- Přidejte nasekaný římský salát do velké mísy, případně vše rozdělte do 4-5 menších misek.
- Navrch dejte cizrnu, rajčata, okurku, červenou cibuli, papriku, olivy, fetu, petrželku, mátu a oregáno.
- Vše promíchejte.
- Přidejte krevety a požadované množství zálivky a znovu promíchejte, aby se vše spojilo.
- Ihned podávejte s extra zálivkou bokem.

Pečené krevety s rajčatovým pyré, olivami, artyčoky a fetou
Šťavnaté krevety pečené v rajčatovo-česnekové omáčce spolu s klasickými středomořskými ingrediencemi, jako jsou artyčoky, olivy a feta, vás přenesou na úžasné slunné místo bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíte.
Co budete potřebovat
- 500 g velkých krevet, oloupaných a bez střívek
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá červená cibule, nakrájená
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 400 ml pyré z pečených rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- ¼ lžičky vloček červeného chilli
- 1 lžička medu
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 400 g konzervovaných artyčokových srdíček, scezených a rozčtvrcených
- ½ šálku vypeckovaných oliv Kalamata
- 3/4 šálku rozdrobeného sýra feta
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- k podávání: celozrnný kuskus, křupavý chléb nebo těstoviny
Postup
- Umístěte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Osušte krevety, vložte je do mísy a posypte polovinou soli a ¼ lžičkou černého pepře.
- Promíchejte a dejte stranou.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním ohni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli a posypte zbývající solí a ¼ lžičkou černého pepře.
- Restujte za občasného míchání do změknutí, asi 5 minut.
- Podle potřeby snižte plamen, aby cibule změkla, ale nezhnědla.
- Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund.
- Přidejte rajčata, oregano a vločky červeného chilli.
- Snižte plamen na středně nízký a nechte 10 minut mírně probublávat.
- Vmíchejte červený vinný ocet a med.
- Sundejte z plotny.
- Navrch rozložte artyčoky a olivy a poté na ně položte krevety v jedné vrstvě.
- Posypte fetou.
- Pečte 10 až 12 minut, dokud rajčata nezačnou bublat, sýr lehce nezhnědne a krevety se neprovaří.
- Pokapejte citronovou šťávu a posypte petrželkou.
- Servírujte horké s libovolnou přílohou.

Objevte podobné tipy
Grilované krevety se středomořskou marinádou
Jednoduché grilované špízy z krevet s marinádou z olivového oleje, česneku a čerstvých bylinek skvěle fungují jako lehká večeři či luxusní předkrm!
Co budete potřebovat
Na marinádu:
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- kůra ze 2 citronů
- 4 nasekané stroužky česneku
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička oregana
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky koriandru
- ½ lžičky vloček červeného chilli
Na krevety:
- 1 kg velkých krevet, oloupaných a bez střívek
- sůl dle chuti
Postup
- Smíchejte ingredience na marinádu v malé misce.
- Nechte si 2 polévkové lžíce marinády v samostatné misce na později.
- Krevety osušte a dochuťte solí.
- Vložte krevety do velké mísy a zalijte je marinádou.
- Promíchejte.
- Zakryjte a dejte do lednice na 20 až 30 minut (nenechávejte je tam déle).
- Napíchněte krevety na špejle (asi 4 velké krevety na špejli).
- Pokud používáte bambusové špejle, je třeba je nejprve namočit do vody alespoň na 30 minut.
- Zahřejte grilovací pánev na středně vysokém plameni, dokud nebude horká.
- Přidejte na ni špízy z krevet a opékejte z jedné strany asi 3 nebo 4 minuty.
- Otočte a grilujte další 2 až 3 minuty.
- Přeneste grilované špízy na talíř a nalijte na ně zbylou marinádou, kterou jste si předtím rezervovali.
- Přidejte kapku citronové šťávy.
- Ihned podávejte.

Možná se vám bude hodit i náš rozsáhlý test pánví na grilování. Podle čeho vybírat? Jaké možnosti nabízí jednotliví výrobci? To vše a mnohem více se u nás dozvíte!
Fettuccine s krevetami, sušenými rajčaty a chřestem
Jednoduchý a zároveň luxusní recept na těstoviny s krevetami, sušenými rajčaty a chřestem, které můžete naservírovat i těm nejnáročnějším hostům. Navíc je máte hotové za chvíli!
Co budete potřebovat
- 1 šálek vroucí vody
- 1/2 šálku sušených rajčat, nakrájených
- 170 g nevařených fettuccine
- 230 g rajčatové omáčky
- 2 lžíce šťávy ze škeblí
- 2 lžíce neslazené jablečné šťávy
- 1 lžička kari
- 1/4 lžičky pepře
- 500 g čerstvého chřestu, oříznutého a nakrájeného na cca 2,5 cm kousky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 500 g nevařených středních krevet, oloupaných a bez střívek
Postup
- V malé misce zalijte vroucí vodou sušená rajčata; nechte 2 minuty odstát.
- Sceďte a dejte stranou.
- Uvařte fettuccine podle návodu na obalu.
- Mezitím v malé misce smíchejte rajčatovou omáčku, šťávu ze škeblí, jablečný džus, kari a pepř; dejte stranou.
- Ve velké nepřilnavé pánvi postříkané olejem ve spreji restujte chřest na oleji 2 minuty.
- Přidejte jarní cibulku a česnek a restujte a míchejte ještě 1 minutu.
- Vmíchejte krevety.
- Restujte a míchejte další 3 minuty, nebo dokud krevety nezrůžoví.
- Vmíchejte směs rajčatové omáčky a sušená rajčata a prohřejte.
- Fettuccine sceďte a přidejte na pánev.
- Vše promíchejte.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i další recepty s krevetami! Vyzkoušejte je smažené, na másle s česnekem nebo jako koktejl.
Co je to středomořská kuchyně?
- Středomořská kuchyně je definována surovinami a metodami přípravy, které používají obyvatelé středomořské oblasti, to znamená oblast podél Středozemního moře, od Španělska po Maroko přes Itálii, Řecko, Tunisko a další země.
- Popularita tohoto typu vaření vzrostla s knihou spisovatelky Elizabeth Davidové v roce 1950.
- Důraz je kladen na čerstvé produkty, výrazné chutě a jednoduchou přípravu.
- Středomořská kuchyně se v podstatě skládá z minimálně zpracovaných základních surovin, kde jsou bylinky a koření základními složkami.
- Tento typ stravování nejenže dodá vašemu každodennímu jídlu nádech svěžesti, barvy a rozmanitosti, ale také několik zdravotních výhod, například snižuje riziko srdečních onemocnění díky vysokému obsahu zdravých tuků, má pozitivní vliv na cholesterol a obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, což napomáhá trávení. Středomořská kuchyně je také skvělým zdrojem antioxidantů a chrání před cukrovkou 2. typu.
- Studie také ukázaly, že lidé, kteří jedí středomořskou stravu, mají o 33 % nižší riziko rozvoje Alzheimerovy choroby kvůli živinám a vitamínům.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!