Máte chuť na něco zdravého a neotřelého?
Nebaví vás stále připravovat to samé pořád dokola?
Pak se inspirujte našimi luxusními recepty na květákové saláty 5x jinak!
Máme pro vás varianty s kuřecím masem, slaninou i zelím.
Je to obzvláště vhodný tip na letní lehkou večeři či svačinu.
Dobrou chuť!
Salát z pečeného kuřete, cizrny a květáku
Tento salát funguje jako skvělý hlavní chod a kombinaci pečeného kuřecího masa, květáku, cizrny, nakládané červené cibule, oliv a rukoly prostě nelze odolat!
INGREDIENCE
- 8 vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- 1 středně velký květák nakrájený na 5 cm růžičky
- 5 lžic extra panenský olivový olej
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 malé červené cibule, podélně rozpůlené a nakrájené příčně na tenké plátky
- 3 lžíce šampaňského octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 šálky cizrny
- 1/4 šálku zelených oliv, vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky
- 1/4 šálku čerstvých listů petrželky
- 5 šálků rukoly
POSTUP
- Umístěte rošty do horní a dolní třetiny trouby a zahřejte troubu na 220 °C.
- Kuře a květák rozprostřete v jednotlivých vrstvách na samostatné velké plechy na pečení s okrajem.
- Ke kuřeti i květáku přidejte vždy po lžíci oleje, lžičce soli a trochu pepře.
- Plech s kuřetem umístěte do horní třetiny trouby a květák do dolní třetiny a pečte, dokud květák nezezlátne a kuře nedosáhne 74 stupňů Celsia, asi 20 až 25 minut.
- Kuře zakryjte fólií, aby zůstalo teplé.
- Mezitím smíchejte cibuli s octem a 1/4 lžičky soli v malé misce.
- Nechte uležet, dokud cibule nezměkne a nezrůžoví, 10 až 12 minut.
- Cibule sceďte a tekutinu si nechte v misce.
- Rozšlehejte hořčici, 1/4 lžičky soli a trochu pepře do tekutiny scezené z cibule.
- Pomalu vmíchejte zbývající 3 lžíce oleje.
- Kuře nakrájejte příčně na cca 1,5 cm tlusté proužky.
- Ve velké misce smíchejte kuře, květák, cibuli, cizrnu, olivy a petrželku.
- Prolijte dresinkem a poté dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte rukolu a před podáváním znovu jemně promíchejte.

Možná se vám budou hodit i naše recenze digestoří, kde se dozvíte vše potřebné o těchto odsavačech par!
Květákový salát s okurkou a cherry rajčaty
Jednoduchý salát, který připravíte během chvíli a zároveň si na něm pochutnáte! Je to skvělá příloha, ale i samostatná lehká večeře.
INGREDIENCE
- 1 střední květák
- 1/2 okurky
- 1 velký nebo 2 střední stroužky česneku, prolisované
- 3 lžíce majonézy
- 3 lžíce farmářského dresingu
- 1 až 1 1/2 šálku cherry rajčat
POSTUP
- Květák nakrájejte na malé kousky a vložte do velké mísy.
- Okurky nakrájejte na kostičky a rajčata nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky, poté obojí vhoďte do mísy.
- Na zeleninu přidejte prolisovaný česnek
- V samostatné misce smíchejte dohromady majonézu a farmářský dresing.
- Zálivku přidejte na salát a dobře promíchejte.
- Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na zdravé a svěží zeleninové saláty v 12 různých verzích!
Objevte podobné tipy
Salát z květáku s jogurtovo-koprovým dresinkem
Květák chutná skvěle i v kombinaci s koprem. Přesvědčit se o tom můžete v následujícím receptu!
INGREDIENCE
- 1 květák
- 1/3 červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku slunečnicových semínek
Na dresink:
- 1 šálek odtučněného bílého jogurtu, scezeného po dobu 1 hodiny v sítku
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
POSTUP
- Květák rozeberte na růžičky.
- Přiveďte k vodu v hrnci a připravte si ledovou lázeň.
- Květák blanšírujte 4 minuty, jen tolik, aby byl měkký a ještě mu zbylo trochu křupavosti.
- Sceďte a ponořte ho do ledové lázně, aby se přestal vařit.
- V misce smíchejte blanšírovaný květák s nakrájenou červenou cibulí a slunečnicovými semínky.
- Nyní si připravte dresink.
- V malé misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu a citronovou kůru.
- Za stálého šlehání za stálého šlehání pomalu přikapávejte olivový olej, dokud nebude směs hladká a lehce zhoustlá.
- Vmíchejte papriku a nasekaný kopr.
- Dresink přidejte ke květáku a míchejte, dokud se vše dobře nepromísí.
- Před podáváním nechte alespoň hodinu vychladit.

Letní květákový salát s vejci, slaninou a čedarem
Tento salát z květáku je naprosto luxusní a pochutnají si na něm i zarytí odpůrci salátů! Výborný dresink a slanina mu navíc dodávají ten správný šmrnc.
INGREDIENCE
- 1 květák, nakrájený na růžičky
- olivový olej
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- 3 vejce uvařená natvrdo, oloupaná
- 6 plátků slaniny, opečené
- ¼ šálku strouhaného sýru čedar
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky plus další na ozdobu
Na dresink:
- 1 lžíce dijonské hořčice
- ⅔ šálku majonézy
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- V misce promíchejte květák s olivovým olejem, solí a pepřem.
- Rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte 20–25 minut, v polovině promíchejte, dokud okraje květáku nezačnou hnědnout a růžičky nezměknou.
- Vyjměte z trouby, nechte několik minut vychladnout a poté přendejte do velké mísy.
- Nakrájejte natvrdo uvařená vejce na poloviny a každou polovinu nakrájejte na 4 díly.
- Plátky slaniny nakrájejte nahrubo.
- Přidejte vejce a slaninu do mísy spolu s čedarem a jarní cibulkou.
- V samostatné misce prošlehejte ingredience na dresink do hladka.
- Salát přelijte dresinkem a promíchejte, aby se vše dobře obalilo.
- Před podáváním ozdobte extra nakrájenou jarní cibulkou.
- Užijte si to!

Připravte si také vynikající rýži z květáku jako malou svačinu nebo třeba odlehčenou večeři. Inspirujte se našimi recepty!
Salát ze syrového květáku
Tomuto receptu naprosto nic nechybí! Je křupavý, slaný, sladký, chutný, výživný a snadný na přípravu. Skvěle se hodí na každou grilovačku i piknik a věřte nám, že si ho zamilujete!
INGREDIENCE
- 1 střední květák
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 šálky nakrájeného červeného zelí
- 1 svazek jarní cibulky, bílé a zelené části nakrájené na tenké plátky
- 2 velké řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 1/3 šálku nasekaných pistácií
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1 a 1/2 šálku mraženého zeleného hrášku*
- 3 medjool datle, zbavené pecek a nakrájené na kostičky
Na zálivku:
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 limetka
- 1 stroužek česneku
- 1 malá šalotka, nakrájená na tenké plátky
POSTUP
- Ostrým nožem rozkrojte květák napůl.
- Listy odstřihněte a dobře omyjte.
- Osušte a poté „oholte“ květák na super tenké plátky.
- Květák dejte do velké mísy, posypte solí a pepřem a dejte stranou.
- Připravte si zálivku.
- Do malé misky přidejte olivový olej.
- Nakrájejte šalotku na tenké plátky a ty na velké kousky, poté přidejte do misky.
- Limetku nastrouhejte najemno na struhadle nad miskou a poté ji nad miskou i odšťavněte.
- Do misky nastrouhejte stroužek česneku.
- Vše promíchejte metličkou.
- Dresink odložte stranou, aby šalotka změkla, než budete mít připravený zbytek salátu.
- Do mísy s květákem přidejte nahrubo nakrájené zelí, nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájený řapíkatý celer, nasekané pistácie, nasekanou čerstvou petrželku, hrášek a na kostičky nakrájené datle.
- Salát promíchejte, přidejte dresink a ještě jednou dobře promíchejte.
- Podávejte při pokojové teplotě nebo vychlaďte a podávejte studené.

Květák patří mezi brukvovitou zeleninu a je jednou z nejstravitelnějších, i když může některé osoby nadýmat. Proti tomu však funguje jeden jednoduchý trik. Do vody, ve které květák vaříte, nasypte špetku majoránky a bude po problému.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!