Květákový salát na mnoho způsobů

Květák bezesporu patří mezi oblíbené zeleniny. Jako tepelně upravený se nejčastěji smaží, pak zapéká jako různé nákypy, přidává do polévek a někdy i omáček. Studený jej známe nakládaný samostatně v sladkokyselém nálevu nebo jako součást nakládaných zeleninových směsí. Pro tentokrát si můžete vyzkoušet, že květák je výborný i jako základ zeleninového salátu. Pro léto obzvláště vhodný tip na lehkou večeři nebo svačinu.

Květák patří mezi brukvovitou zeleninu a je jednou z nejstravitelnějších, i když může některé osoby nadýmat. Proti tomu však funguje jeden jednoduchý trik. Do vody, ve které květák vaříte, nasypte špetku majoránky a bude po problému. Tato bílá zelenina je skoro bez tuku a obsahuje antikarcigoneny. Je tedy výborným pokrmem při léčbě rakoviny.

Květákový salát s masem

Květák se krásně doplňuje s dalšími chutěmi. Proč to nezkusit zrovna s masem. Hodí se především drůbež.

Ingredience

  • 1 ks květáku
  • 2 ks jablek
  • 200 g kuřecího masa
  • 100 g majonézy
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva

Postup

  1. Květák povařte, ale ne do úplného změknutí. Musí být lehce křupavý. Rozeberte na růžičky.
  2. Upečte či uvařte kuřecí maso a nakrájejte na kostičky.
  3. Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Nakrájejte na kostičky.
  4. Vše smíchejte ve velké míse. Přidejte smetanu, majonézu. Pokud je třeba přidejte sůl, pepř a šťávu z citronu.
  5. Podávejte s další čerstvou zeleninou.
maso s květákovým salátem
Zdroj: jenbydleni.cz

 Květákový salát s vejci

Vajíčka jsou vděčnou surovinou při vaření. Použijte je v jednom receptu spolu s květákem a uvidíte, že to bude pochoutka.

Ingredience

  • 1 ks květáku
  • 3 ks rajčat
  • 2 ks vejce natvrdo
  • 200 g tvrdého sýru
  • 3 lžíce hrášku
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 200 ml majonézy
  • sůl

Postup

  1. Z květáku otrhejte listy, omyjte jej a rozdělte na jednotlivé růžičky. Poté uvařte do poloměkka a dejte do mísy.
  2. Vejce a rajčata nakrájejte na měsíčky, sýr na proužky a vše přidejte ke květáku. Přisypte i hrášek.
  3. Smíchejte majonézu, sůl a šťávu z citrónu. Vytvoří se vám zálivka, kterou polijete směs v míse. Vše důkladně zamíchejte.
  4. Před podáním nechte vychladit. Můžete jej dozdobit lístky čerstvého salátu.
Vejce ve spojení s květákem
Zdroj: www.igurmet.cz

Květákový salát se sýrem

Variace se sýrem je vždy oblíbená. Jeho chuť podporuje ostatní ingredience v jídle. Do tohoto receptu můžete zvolit typ sýru, který budete chtít. Je libo Mozzarella, Gouda nebo Balkán?

Ingredience

  • 1 ks menšího květáku
  • 2 ks rajčat
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 ks salátové okurky
  • citrónová šťáva
  • 100 g sýru dle výběru
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 lžičky cukru
  • 3 lžičky na jemno utřeného česneku
  • 1 lžička hořčičného semínka

Postup

  1. Květák očistěte, rozeberte na malé kousky a uvařte v osolené vodě, do které je přidáno trochu citrónové šťávy.
  2. Zeleninu a sýr nakrájejte na menší kousky. Smíchejte spolu s květákem.
  3. Připravte si zálivku z oleje, octa, česneku, cukru, soli, pepře a semínka. Zalijte jí květák.
  4. Servírujte vychlazené, posypané sýrem. Lze přidat i pažitku.
sýr ve květákovým salátu
Zdroj: toprecepty.cz

Květákový salát s houbami

Jestli milujete houby na sto způsobů, určitě musíte vyzkoušet i následující recept. Tak jednoduchý a přitom tak dobrý.

Ingredience

  • 1 ks květáku
  • 400 g hub
  • 1 bílý jogurt
  • 100 ml majonézy
  • sůl
  • citron
  • pažitka
  • 1 ks cibule

Postup

  1. Květák opět otrhejte, omyjte a v osolené vodě, natrhaný na jednotlivé růžičky, uvařte do měkka.
  2. Nakrájejte houby na větší kusy a chvilku povařte v osolené vodě. Přidejte ke květáku.
  3. Pažitku nastříhejte, cibule zpracujte na drobné kousíčky. Přidejte do mísy.
  4. Zálivku smíchejte z jogurtu, majonézy a pár kapek citronu. Osolte.
  5. Vše spolu smíchejte. Nechte chvíli odpočinout v lednici.
houby s květákem
Zdroj: www.rebarboraskitchen.com

Naše recepty na přípravu květák, respektive na saláty z květáku jsou jednoduché a syté. Potěšíte jimi jak nečekanou návštěvu, tak i sami sebe. Ideální v období půstu nebo v době, kdy chcete shodit nějaké to kilo navíc.

Ve chvíli kdy vám květák tzv.  „poleze i ušima“ si na obměnu jídelníčku uvařte Zapékané brambory se špenátem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.