Recepty na salát z květáku na 5 různých způsobů. Vyzkoušejte je všechny!

Máte chuť na něco zdravého a neotřelého?

Nebaví vás stále připravovat to samé pořád dokola?

Pak se inspirujte našimi luxusními recepty na květákové saláty 5x jinak!

Máme pro vás varianty s kuřecím masem, slaninou i zelím.

Je to obzvláště vhodný tip na letní lehkou večeři či svačinu.

Dobrou chuť!

Salát z pečeného kuřete, cizrny a květáku

Tento salát funguje jako skvělý hlavní chod a kombinaci pečeného kuřecího masa, květáku, cizrny, nakládané červené cibule, oliv a rukoly prostě nelze odolat!

INGREDIENCE

  • 8 vykostěných kuřecích stehen bez kůže
  • 1 středně velký květák nakrájený na 5 cm růžičky
  • 5 lžic extra panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 malé červené cibule, podélně rozpůlené a nakrájené příčně na tenké plátky
  • 3 lžíce šampaňského octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 šálky cizrny
  • 1/4 šálku zelených oliv, vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky
  • 1/4 šálku čerstvých listů petrželky
  • 5 šálků rukoly

POSTUP

  1. Umístěte rošty do horní a dolní třetiny trouby a zahřejte troubu na 220 °C.
  2. Kuře a květák rozprostřete v jednotlivých vrstvách na samostatné velké plechy na pečení s okrajem.
  3. Ke kuřeti i květáku přidejte vždy po lžíci oleje, lžičce soli a trochu pepře.
  4. Plech s kuřetem umístěte do horní třetiny trouby a květák do dolní třetiny a pečte, dokud květák nezezlátne a kuře nedosáhne 74 stupňů Celsia, asi 20 až 25 minut.
  5. Kuře zakryjte fólií, aby zůstalo teplé.
  6. Mezitím smíchejte cibuli s octem a 1/4 lžičky soli v malé misce.
  7. Nechte uležet, dokud cibule nezměkne a nezrůžoví, 10 až 12 minut.
  8. Cibule sceďte a tekutinu si nechte v misce.
  9. Rozšlehejte hořčici, 1/4 lžičky soli a trochu pepře do tekutiny scezené z cibule.
  10. Pomalu vmíchejte zbývající 3 lžíce oleje.
  11. Kuře nakrájejte příčně na cca 1,5 cm tlusté proužky.
  12. Ve velké misce smíchejte kuře, květák, cibuli, cizrnu, olivy a petrželku.
  13. Prolijte dresinkem a poté dochuťte solí a pepřem.
  14. Přidejte rukolu a před podáváním znovu jemně promíchejte.
Pečené kuřecí maso, květák, cizrna, nakládaná červená cibule, olivy a rukola, to vše servírované na tácu s příborem.
www.finecooking.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze digestoří, kde se dozvíte vše potřebné o těchto odsavačech par!

Květákový salát s okurkou a cherry rajčaty

Jednoduchý salát, který připravíte během chvíli a zároveň si na něm pochutnáte! Je to skvělá příloha, ale i samostatná lehká večeře.

INGREDIENCE

  • 1 střední květák
  • 1/2 okurky   
  • 1 velký nebo 2 střední stroužky česneku, prolisované
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce farmářského dresingu
  • 1 až 1 1/2 šálku cherry rajčat

POSTUP

  1. Květák nakrájejte na malé kousky a vložte do velké mísy.
  2. Okurky nakrájejte na kostičky a rajčata nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky, poté obojí vhoďte do mísy.
  3. Na zeleninu přidejte prolisovaný česnek
  4. V samostatné misce smíchejte dohromady majonézu a farmářský dresing.
  5. Zálivku přidejte na salát a dobře promíchejte.
  6. Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.
Zeleninový salát s dresinkem servírovaný v míse a ozdobený čerstvou petrželkou.
www.natashaskitchen.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na zdravé a svěží zeleninové saláty v 12 různých verzích!

Salát z květáku s jogurtovo-koprovým dresinkem

Květák chutná skvěle i v kombinaci s koprem. Přesvědčit se o tom můžete v následujícím receptu!

INGREDIENCE

  • 1 květák
  • 1/3 červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 šálku slunečnicových semínek

Na dresink:

  • 1 šálek odtučněného bílého jogurtu, scezeného po dobu 1 hodiny v sítku
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru

POSTUP

  1. Květák rozeberte na růžičky.
  2. Přiveďte k vodu v hrnci a připravte si ledovou lázeň.
  3. Květák blanšírujte 4 minuty, jen tolik, aby byl měkký a ještě mu zbylo trochu křupavosti.
  4. Sceďte a ponořte ho do ledové lázně, aby se přestal vařit.
  5. V misce smíchejte blanšírovaný květák s nakrájenou červenou cibulí a slunečnicovými semínky.
  6. Nyní si připravte dresink.
  7. V malé misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu a citronovou kůru.
  8. Za stálého šlehání za stálého šlehání pomalu přikapávejte olivový olej, dokud nebude směs hladká a lehce zhoustlá.
  9. Vmíchejte papriku a nasekaný kopr.
  10. Dresink přidejte ke květáku a míchejte, dokud se vše dobře nepromísí.
  11. Před podáváním nechte alespoň hodinu vychladit.
Kousky květáku s červenou cibulí a dresinkem, to vše servírované na tácu.
www.foodandwine.com

Letní květákový salát s vejci, slaninou a čedarem

Tento salát z květáku je naprosto luxusní a pochutnají si na něm i zarytí odpůrci salátů! Výborný dresink a slanina mu navíc dodávají ten správný šmrnc.

INGREDIENCE

  • 1 květák, nakrájený na růžičky
  • olivový olej
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • 3 vejce uvařená natvrdo, oloupaná
  • 6 plátků slaniny, opečené
  • ¼ šálku strouhaného sýru čedar
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky plus další na ozdobu

Na dresink:

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • ⅔ šálku majonézy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička soli

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. V misce promíchejte květák s olivovým olejem, solí a pepřem.
  3. Rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte 20–25 minut, v polovině promíchejte, dokud okraje květáku nezačnou hnědnout a růžičky nezměknou.
  5. Vyjměte z trouby, nechte několik minut vychladnout a poté přendejte do velké mísy.
  6. Nakrájejte natvrdo uvařená vejce na poloviny a každou polovinu nakrájejte na 4 díly.
  7. Plátky slaniny nakrájejte nahrubo.
  8. Přidejte vejce a slaninu do mísy spolu s čedarem a jarní cibulkou.
  9. V samostatné misce prošlehejte ingredience na dresink do hladka.
  10. Salát přelijte dresinkem a promíchejte, aby se vše dobře obalilo.
  11. Před podáváním ozdobte extra nakrájenou jarní cibulkou.
  12. Užijte si to!
Květák s vejci, slaninou, sýrem a jarní cibulkou v míse.
www.tasty.co

Připravte si také vynikající rýži z květáku jako malou svačinu nebo třeba odlehčenou večeři. Inspirujte se našimi recepty!

Salát ze syrového květáku

Tomuto receptu naprosto nic nechybí! Je křupavý, slaný, sladký, chutný, výživný a snadný na přípravu. Skvěle se hodí na každou grilovačku i piknik a věřte nám, že si ho zamilujete!

INGREDIENCE

  • 1 střední květák
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 šálky nakrájeného červeného zelí
  • 1 svazek jarní cibulky, bílé a zelené části nakrájené na tenké plátky
  • 2 velké řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 1/3 šálku nasekaných pistácií
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 a 1/2 šálku mraženého zeleného hrášku*
  • 3 medjool datle, zbavené pecek a nakrájené na kostičky

Na zálivku:

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 limetka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá šalotka, nakrájená na tenké plátky

POSTUP

  1. Ostrým nožem rozkrojte květák napůl.
  2. Listy odstřihněte a dobře omyjte.
  3. Osušte a poté „oholte“ květák na super tenké plátky.
  4. Květák dejte do velké mísy, posypte solí a pepřem a dejte stranou.
  5. Připravte si zálivku.
  6. Do malé misky přidejte olivový olej.
  7. Nakrájejte šalotku na tenké plátky a ty na velké kousky, poté přidejte do misky.
  8. Limetku nastrouhejte najemno na struhadle nad miskou a poté ji nad miskou i odšťavněte.
  9. Do misky nastrouhejte stroužek česneku.
  10. Vše promíchejte metličkou.
  11. Dresink odložte stranou, aby šalotka změkla, než budete mít připravený zbytek salátu.
  12. Do mísy s květákem přidejte nahrubo nakrájené zelí, nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájený řapíkatý celer, nasekané pistácie, nasekanou čerstvou petrželku, hrášek a na kostičky nakrájené datle.
  13. Salát promíchejte, přidejte dresink a ještě jednou dobře promíchejte.
  14. Podávejte při pokojové teplotě nebo vychlaďte a podávejte studené.
Kousky syrového květáku se zelím, jarní cibulkou, řapíkatým celerem, pistáciemi, petrželkou, hráškem, datlemi a zálivkou servírovaný v salátové míse s vedle položenou polovinou limetky.
www.debraklein.com

Květák patří mezi brukvovitou zeleninu a je jednou z nejstravitelnějších, i když může některé osoby nadýmat. Proti tomu však funguje jeden jednoduchý trik. Do vody, ve které květák vaříte, nasypte špetku majoránky a bude po problému.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X