Ty nejlepší recepty na zdravé a svěží zeleninové saláty na jednom místě!

Zelenina dodává tělu energii a doplňuje potřebné vitaminy.

Nezoufejte, ani pokud jí zrovna dvakrát nefandíte.

Připravili jsme si pro vás totiž tak lahodné recepty na zeleninové saláty, že si je oblíbí i ti největší masožravci!

Ochutnejte indickou variantu z mrkve, krásně vypadající salát několika vrstev či oblíbený Coleslaw.

Rozhodně máte z čeho vybírat!

Okurkový salát

Tento salát je úžasně osvěžující! Studené a křupavé okurky a plátky červené cibule jsou doplněny luxusním bylinkovým dresinkem. Je to perfektní snadná příloha k vašim oblíbeným letním pokrmům.

Ingredience

  • 2 velké okurky (každá po cca 450 g) , nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžička soli a 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička medu
  • 1 a 1/2 lžičky jemně nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce mletého čerstvého kopru
  • 1 lžička lisovaného čerstvého česneku
  • 1/4 střední červené cibule, nakrájená na tenké plátky

Postup

  1. Nakrájené okurky vložte do cedníku.
  2. Posypte solí a promíchejte, přičemž oddělujte plátky, aby sůl obalila všechny okurky.
  3. Přemístěte cedník do chladničky na talíř a nechte okurky 30–60 minut okapat.
  4. Mezitím v míse prošlehejte jablečný ocet, olivový olej, majonézu, med, petrželku, kopr, česnek a pepř.
  5. Dejte do chladu, dokud nejste připraveni dresink použít.
  6. Vložte červenou cibuli do jemného síta, propláchněte a sceďte.
  7. Rozložte okurky na dvojitou vrstvu papírových utěrek.
  8. Navrch položte další vrstvu papírových utěrek, poté utěrky srolujte (s okurkami uvnitř) a stiskněte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
  9. Přesuňte okurky a červenou cibuli do velké mísy.
  10. Dresink znovu prošlehejte, dokud se nesmíchá, a poté nalijte na okurky.
  11. Promíchejte.
  12. Užijte si to!
Studené a křupavé okurky a plátky červené cibule, doplněné luxusním bylinkovým dresinkem, to vše servírováno na talíři.
www.cookingclassy.com

Načerpejte inspiraci i z našich dalších receptů na okurkový salát. Dá se připravit v mnoha variantách a jeho příprava je velmi snadná a rychlá. Oceníte ho nejen jako skvělou přílohu k letnímu grilování. Který vyzkoušíte jako první?

Salát z ředkviček s vlašskými ořechy a mátou

Vynikající a jedinečné spojení chutí si užijete v tomto receptu. Kombinace ředkviček, citrónové zálivky, vlašských ořechů a máty je prostě neodolatelná!

Ingredience

Na salát:

  • ¼ hrnku vlašských ořechů
  • 2 šálky ředkviček, nakrájených na tenké plátky (použijte kráječ na zeleninu)
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • ¼ šálku citrónové zálivky (viz níže)
  • 2 lžíce listů máty

Na citrónovou zálivku:

  • ⅔ šálku olivového oleje
  • ⅓ šálku čerstvé citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175° Celsia.
  2. Vlašské ořechy opékejte na pečicím plechu s okrajem, jednou prohoďte, dokud nezezlátnou, 8–10 minut.
  3. Nechte vychladnout a poté je rozdrťte plochou stranou kuchyňského nože.
  4. Naaranžujte ředkvičky na talíř.
  5. Lehce dochuťte solí a pepřem a pokapejte zálivkou.
  6. Zálivku si připravíte tak, že prošleháte olej s citrónovou šťávou a dochutíte solí a pepřem.
  7. Salát ozdobte vlašskými ořechy a mátou.
Plátky ředkviček s citrónovou zálivkou, vlašskými ořechy a mátou servírované na talíři.
www.bonappetit.com

Vyzkoušejte i naše další svěží a zdravé recepty na saláty z ředkviček v 7 luxusních variantách. Inspirujte se!

Fenyklový salát s citrónem

Tento salát, na který potřebujete pouhé 3 ingredience, má jasnou a svěží chuť, je lahodný, křupavý a perfektně se hodí například ke grilovanému masu a rybám, dušeným pokrmům a dokonce i těstovinám. Navíc vám jeho příprava zabere pouhých 10 minut!

Ingredience

  • 1 cibule fenyklu, oříznutá a nakrájená na velmi tenké plátky
  • 2 lžíce nasekaných fenyklových lístků
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • šťáva a kůra z 1 citrónu
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  1. Smíchejte cibuli fenyklu, listy, olivový olej, 3 lžíce citrónově šťávy a ½ lžičky citrónové kůry ve střední misce.
  2. Dochuťte solí a dostatečným množstvím pepře.
  3. Salát nechte 15 minut před podáváním odstát, aby fenykl změkl.
  4. Servírujte!
Proužky fenyklu ochucené citrónem, servírované v hlubokém talíři.
www.zestfulkitchen.com

Máme pro vás i další recepty na lahodný fenyklový salát, které si zamilujete!

Šopský salát

Vynikající bulharský salát z čerstvých ingrediencí a sýru feta si zamilujete! Je to oblíbená pochoutka a můžete ho servírovat buď samotný třeba jako lehkou večeři nebo jako super chutnou přílohu.

Ingredience

  • 1 dlouhá, tenká okurka
  • 1/2 velké červené cibule
  • 1/2 velké zelené papriky
  • 2 velká, velmi zralá rajčata
  • 1/2 šálku oliv Kalamata
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 šálku nasekané listové petrželky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1/2 šálku jemně rozdrobeného sýru feta

Postup

  1. Okurku oloupejte tak, abyste vytvořili pruhovaný vzor a poté ji nakrájejte na kolečka o velikosti asi 1,3 cm.
  2. Vhoďte je do střední mísy.
  3. Nakrájejte cibuli a papriku na cca 1,3 cm kostky a přidejte je do mísy.
  4. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte na kostičky a přidejte je do mísy spolu s olivami a petrželkou.
  5. Vyšlehejte olej a ocet a přidejte do směsi.
  6. Zeleninu míchejte, dokud nebude obalená zálivkou.
  7. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.
  8. Nyní vložte salát do servírovací mísy vhodné velikosti a posypejte fetou.
  9. Před podáváním nechte vychladnout.
Salát z čerstvé zeleniny a sýru feta servírovaný na talíři.
www.food52.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na populární balkánský salát plný chutné zeleniny. Tentokrát v 7 různých variantách!

Salát Coleslaw

Připravte si tento luxusní zelný salát Coleslaw! Potřebujete na něj pouhých pár ingrediencí, je extrémně jednoduchý na přípravu a je skvěle krémový a osvěžující.

Ingredience

  • 1 menší hlávka zelí
  • 3 střední mrkve
  • 1 cibule
  • ocet nebo limetka na pokapání
  • 3 lžíce cukru
  • sůl
  • pepř
  • trocha majonézy a smetany

Postup

  1. Napřed nakrouhejte zelí na jemno a totéž udělejte s mrkví.
  2. Potom si nakrájejte na malé kousky cibuli a přidejte cukr, pepř a trochu osolte.
  3. Pak pokapejte troškou octa nebo limetky a vše dobře promíchejte s trochou majonézy a smetany.
  4. Užijte si to!
Zelný salát s mrkví a majonézovým dresinkem servírovaný v míse.
www.cookingclassy.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na salát Coleslaw! Máme pro vás připravené varianty třeba z červeného zelí nebo s křenem.

Vrstvený salát

Tento salát je vhodný jako zdravá večeře i pro tu nejnáročnější návštěvu a nejen, že krásně vypadá, ale i skvěle chutná. To prostě musíte vyzkoušet!

Ingredience

Na salát:

  • 2 hlávky římského salátu nebo jiného oblíbeného salátu
  • 1/2 malé hlávky červeného zelí, nakrájená
  • 1 a 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 oranžová paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 šálky cherry rajčat, nakrájených na plátky
  • 170 g čerstvých hub, nakrájených na plátky
  • 1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 6 jarních cibulek, nakrájených na kostičky plus další na ozdobení
  • 1 šálek mraženého hrášku, rychle rozmraženého pod teplou vodou

Na dresink:

  • 2 šálky majonézy nebo 1 šálek majonézy a 1 šálek řeckého jogurtu   
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky, volitelně
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 malá lžíce krystalového cukru

Na topping:

  • 1 šálek strouhaného sýra čedar nebo jiného sýra dle vašeho výběru
  • jarní cibulka
  • 6 plátků slaniny, restovaných dokřupava a rozdrobených (volitelně)
  • křupavá cibulka (volitelně)
  • krutony nebo vlašské ořechy (volitelně)

Postup

  1. Do hluboké skleněné salátové mísy navrstvěte všechnu zeleninu v pořadí podle toho, jak jsou ingredience vypsané výše.
  2. Množství jsou přibližná a můžete si je upravit dle libosti.
  3. Římský salát nabyde skoro do třetiny, než na něj navrstvíte ostatní ingredience.
  4. Všechny ingredience na dresink smíchejte v malé misce a rozetřete na salát.
  5. Posypte sýrem a jarní cibulkou.
  6. Pokud připravujete salát předem, přikryjte ho poklicí nebo plastovou fólií a dejte do chladničky na 8 hodin.
  7. Těsně před podáváním salátem lehce prohoďte a podávejte s dalšími toppingy, pokud chcete.
Vrstvy zeleniny servírované na sobě v salátové míse, posypané sýrem a jarní cibulkou.
www.gooddinnermom.com

Máme pro vás i další vynikající recepty na saláty z několika vrstev 7x jinak. Ochutnejte je všechny!

Zeleninový salát se slaninou a sýrem

Rozhodně nejlepší salát, který jste kdy jedli! Připravuje se z čerstvého římského salátu, dvou druhů sýra, chutné slaninky, sladkých cherry rajčátek, křupavých pražených mandlí a krutonů a to vše je doplněno svěží citrónovou zálivkou. Lahůdka!

Ingredience

Na salát:

  • 1 šálek loupaných mandlí
  • 10 plátků slaniny
  • 1 a půl hlavy římského salátu, nakrájeného na kousky
  • 500 g cherry rajčat, rozpůlených
  • 1 šálek strouhaného švýcarského sýra
  • 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
  • 1 a 1/2 šálku krutonů (z den starého chleba a italského koření – více v postupu)

Na citrónovou zálivku:

  • 3/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 a 1/2 lžičky medu
  • 3/4 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, podle chuti

Postup

  1. Připravte si krutónky.
  2. Den starý chléb nakrájejte na asi 2 cm kostky kostky.
  3. Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
  4. Kousky chleba položte těsně vedle sebe na plech, pak je pomalu a rovnoměrně pokapejte 2 – 3 lžícemi olivového oleje, poté promíchejte, aby se obalily.
  5. Dochuťte solí a pepřem a trochou italského koření (asi 3/4 lžičky).
  6. Pečte v předehřáté troubě dozlatova a křupava, jednou v polovině pečení krutónky prohoďte, celkem pečte asi 15 – 20 minut.
  7. Nechte vychladnout.
    Do sklenice přidejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, dijonskou hořčici a med.
  8. Osolte a opepřete.
  9. Uzavřete víčkem a protřepejte, aby se vše promíchalo.
  10. V případě potřeby pořádně promíchejte med, pokud se drží na dně sklenice.
  11. Během přípravy zbytku nechte vychladit v lednici.
  12. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  13. Mandle rozložte do rovnoměrné vrstvy na malý plech.
  14. Pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou lehce zlatavé, asi 6 – 10 minut, jednou v polovině opékání prohoďte.
  15. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout.
  16. Zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů.
  17. Vyložte plech s okraji alobalem.
  18. Na něj naskládejte proužky slaniny v jedné vrstvě.
  19. Pečte v předehřáté troubě, dokud nezezlátnou a nejsou téměř křupavé (po vychladnutí by měly být úplně křupavé), asi 13 – 18 minut (čas se bude lišit v závislosti na tloušťce slaniny).
  20. Slaninu přendejte na plech vyložený papírovými utěrkami a nechte vychladnout.
  21. Po vychladnutí nakrájejte slaninu na malé kousky.
  22. Římský salát opláchněte pod studenou vodou a nechte ho dobře oschnout.
  23. Přidejte salát do velké servírovací mísy.
  24. Přidejte mandle, slaninu, rajčata, švýcarský sýr a parmazán.
  25. Dresink znovu protřepejte, nalijte na salát, vše promíchejte, přidejte krutony a znovu promíchejte.
  26. Ihned podávejte.
Čerstvý římský salát, dva druhy sýra, slaninka, cherry rajčata, pražené mandle a krutony, to vše promíchané s citrónovou zálivkou a servírované v míse s vařečkami.
www.cookingclassy.com

Salát z rukoly a avokáda

Jednoduchý salát z rukoly, avokáda, rajčat, okurek a šalotky s výtečnou citrónovou zálivkou, která vše krásně spojí, si zamiluje celá vaše rodina!

Ingredience

Na salát:

  • 140 g rukoly   
  • 1 až 2 zralá rajčata, nakrájená na měsíčky
  • ½ okurky, podélně rozpůlená a poté nakrájená
  • 1 šalotka, nakrájená na plátky
  • 1 avokádo, zbavené pecek a nakrájené na plátky

Na zálivku:

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • kůra a šťáva z 1 velkého citronu
  • 1 až 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  1. Do velké mísy přidejte olivový olej, citronovou kůru a šťávu, česnek, oregano, sůl a pepř.
  2. Šlehejte, aby se vše spojilo.
  3. Do stejné mísy přidejte rukolu, rajčata, okurky, šalotku a nakrájené avokádo.
  4. Promíchejte.
  5. Ochutnejte a upravte koření podle své chuti.
  6. Přendejte salát na servírovací talíř.
  7. Ihned podávejte.
Rukolový salát s avokádem, rajčaty, okurkami a šalotkou, to vše promícháno s výtečnou citrónovou zálivkou a servírováno v míse s vidličkou.
www.themediterraneandish.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na rukolové saláty. Tato listová zelenina v kombinaci s hrozny, pomeranči, sušenými rajčaty či červenou řepou je prostě dokonalá.

Bombajský mrkvový salát

Tento snadný, veganský mrkvový salát z Bombaje s kešu oříšky a rozinkami je přelitý tím nejluxusnějším indickým dresinkem. Je jednoduchý na přípravu, zdravý a navíc veganský. A přitom je tak lahodný!

Ingredience

  • 280 – 340 g mrkve, strouhané nebo nakrájené na tenké nudličky (asi 4–5 šálků)
  • 1 lžíce limetkové nebo pomerančové kůry (nebo něco z obojího)
  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • 1 lžička čerstvého zázvoru, jemně nasekaného (nebo použijte zázvorovou pastu)
  • ⅓ šálku rozinek (zlatých nebo obyčejných)
  • ½ hrnku opečených kešu oříšků (nebo loupaných mandlí)
  • 3 jarní cibulky
  • ½ šálku koriandru nebo petrželky, nasekané
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy (nebo jablečného octa)
  • 2 lžíce medu, agáve nebo alternativního sladidla
  • ½ lžičky soli
  • pepř podle chuti
  • ½ lžičky mleté ​​kurkumy (nebo použijte 1–2 lžičky čerstvě nastrouhané)
  • 1 lžička žlutého kari
  • ¼ čajové lžičky kajenského pepře (volitelně a/nebo více podle chuti)

Postup

  1. Všechny ingredience dejte do mísy a dobře promíchejte.
  2. Dochuťte.
  3. Upravte slanost, kyselost a sladkost podle chuti.
  4. Užijte si to!
Salát z mrkve, kešu oříšků a rozinek, přelitý indickým dresinkem, servírovaný v hluboké misce s čerstvým koriandrem a s vedle položenou vařečkou.
www.feastingathome.com

Máte chuť na něco dietního, výživného, ale zároveň chutného? Pak vyzkoušejte i naše další recepty na mrkvové saláty!

Salát z červené řepy

Sladký salát z červené řepy a jablek, ke kterému se skvěle hodí například opečená bageta, potřená bylinkovým máslem a česnekem.

Ingredience

Na salát:

  • 1 červená řepa
  • citronová šťáva
  • jablko
  • cibule
  • troška pažitky ze zahrádky

Na zálivku:

  • 1 velký jogurt
  • troška nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce octa
  • troška medu na oslazení
  • sůl a pepř dle chuti
  • půl lžičky mletého kmínu

Postup

  1. Řepa důkladně očistěte a omyjte. 
  2. Nakrájejte či nastrouhejte na menší kostky.
  3. Ihned pokapejte citrónem, aby řepa neztratila barvu.
  4. Jablko nastrouhejte na hrubo nebo nakrájejte na kostičky a na malé kostičky taky nakrájejte cibuli a smíchejte dohromady.
  5. Do bílého jogurtu dejte nasekanou pažitku, pepř, sůl, kmín, med, křen, hořčici, ocet a vše dobře promíchejte.
  6. Tím vznikne zálivka.
  7. Tu vmíchejte do řepy a nechte zhruba 30 minut odstát v lednici.
Červená řepa a jablka promíchaná s dresinkem, servírovaná v hlubokém talířku s vedle položenou lžící.
www.cooking.nytimes.com

Pokud vám pokrm chutnal, pak nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na saláty z červené řepy!

Celerový salát

Tento jednoduchý a rychlý salát z celeru, fenyklu, čekanky a řapíkatého celeru s naprosto úžasným dresinkem z majonézy, hořčice a čerstvých bylinek je naprostý skvost, který si určitě zařadíte do své sbírky oblíbených receptů.

Ingredience

  • 900 g celeru, umytého, nakrájeného, ​​oloupaného a nakrájeného na proužky julienne
  • 2 a ½ lžičky soli
  • ⅓ šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 a ½ šálku majonézy
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 a ½ lžíce šampaňského octa
  • 1 a ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky mletého bílého pepře
  • ½ lžičky cukru
  • 4 řapíky řapíkatého celeru celeru, nakrájené na tenké plátky
  • 1 fenykl, nakrájený na tenké plátky
  • 1 hlava čekanky, omytá a nasekaná
  • na ozdobu: čerstvá petrželka a celerová nať   

Postup

  1. Ve velké misce smíchejte celer, 1 a ½ lžičky soli a citronovou šťávu.
  2. Směs nechte stát při pokojové teplotě alespoň 20 minut.
  3. Mezitím ve střední misce prošlehejte majonézu, dijonskou hořčici, hrubozrnnou hořčici, hořčičné semínko, kopr, petrželku, ocet, černý pepř, bílý pepř, cukr a zbývající 1 lžičku soli.
  4. Přidejte řapíkatý celer, fenykl a čekanku ke směsi v misce a míchejte, aby se vše spojilo.
  5. Přidejte dostatečné množství směsi majonézového dresinku, aby se salát mírně navlhčil.
  6. Zbývající dresink použijte podle potřeby.
  7. Podle chuti ozdobte celerovou natí a petrželkou.
  8. Dobrou chuť!
Salát z celeru, fenyklu, čekanky a řapíkatého celeru s  dresinkem z majonézy, hořčice a čerstvých bylinek, servírovaný v míse s vidličkou.
www.bakefromscratch.com

Inspirujte se i dalšími recepty na zdravé, svěží a výživné celerové saláty! Podívejte se na osm nejoblíbenějších variant a najděte si svého favorita.

Letní salát z rajčat

Tento svěží rajčatový salát je neuvěřitelně snadný na přípravu a je perfektní přílohou na letní večírek či piknik. Vyzkoušejte ho i vy!

Ingredience

  • 500 g cherry rajčat, nakrájených na polovinu
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 střední šalotka, jemně nakrájená
  • čerstvá bazalka, nakrájená
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Ve velké míse jednoduše smíchejte všechny ingredience a podávejte!
  2. Pokud chcete, aby byla rajčata krásně namarinovaná (volitelně), přikryjte misku a dejte do chladničky na dvě hodiny nebo déle.
Rajčatový salát s bazalkou servírovaný v salátové míse.
www.tablefortwoblog.com

Připravte si také alespoň jeden z našich dalších receptů na rajčatové saláty. Jsou vynikající!

A který z dnešních receptů byl vaším favoritem? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X