Určitě znáte ten pocit, kdy je takové teplo, že nemáte chuť vůbec na nic. Není ale možné celé léto nic nejíst.
V tomto případě je vhodné jíst salát, ať už z různé zeleniny, tak ovoce.
Osvěžující a lehké saláty vám dodají energii a doplní potřebné vitamíny. Vyzkoušejte těchto 5 receptů na zeleninový salát a už se netrapte teplými a tučnými jídly.
Salát Coleslaw
Ingredience
- 1 menší hlávka zelí
- 3 střední mrkve
- 1 cibule
- ocet nebo limetka na pokapání
- 3 lžíce cukru
- sůl
- pepř
- trocha majonézy a smetany
Postup
- Napřed nakrouháme zelí na jemno a totéž uděláme s mrkví
- Potom si nakrájíme na malé kousky cibuli a přidáme cukr, pepř a trochu osolíme
- Pak pokapeme troškou octa nebo limetky a vše dobře promícháme s trochou majonézy a smetany
Salát bude chutnější, když ho necháme alespoň 2-3 hodiny odstát a vychladit.
Salát z červené řepy
Ingredience
- 1 červená řepa
- citronová šťáva
- jablko
- cibule
- troška pažitky ze zahrádky
Zálivka
- 1 velký jogurt
- troška nastrouhaného křenu
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce octa
- troška medu na oslazení
- sůl pepř
- půl lžičky mletého kmínu
Postup
- Řepa důkladně očistíme a omyjeme. Nakrájíme či nastrouháme na menší kostky. Ihned pokapeme citrónem, aby řepa neztratila barvu
- Jablko nastrouháme na hrubo nebo nakrájíme na kostičky a na malé kostičky taky nakrájíme cibuli a smícháme dohromady
- Do bílého jogurtu dáme nasekanou pažitku, pepř, sůl, kmín, med, křen, hořčici, ocet a vše dobře promícháme. Tím nám vznikne zálivka
- Poté vmícháme do řepy a necháme zhruba 30 minut odstát v lednici
Související recepty
Ideální přílohou je opečená bageta, potřená bylinkovým máslem a česnekem.
Rajčatový salát s okurkou
Ingredience
- rajčata (můžeme dát i cherry rajčata)
- salátová okurka
- 1 cibule
- 5 dkg sýra (výběr dle chuti)
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 4 lžíce bílého jogurtu
- sekaná pažitka
Postup
- Rajčata nakrájíme na plátky nebo měsíčky a salátovou okurku na kostičky.
- Osolíme, opepříme, promícháme s olejem, nadrobno nakrájeným sýrem a na jemno nakrájenou cibulí
- Do jogurtu vmícháme sekanou pažitku a salát jogurtem zalijeme
- Necháme chvilku proležet a podáváme s pečivem
Pokud máme rádi ředkvičky, můžeme je do salátu přidat také.
Zelný salát s koprem
Ingredience
- půl hlávky zelí
- čerstvý kopr
- sůl
- ocet
- pepř
Postup
- Zelí dobře nakrouháme
- Přidáme trošku pepře, soli dle chuti, kopr (může být i sterilovaný), ocet a trošku vody
- Všechno dobře promícháme a necháme uležet do druhého dne
Celerový salát s jablky a křenem
Ingredience
- 25 dkg oloupaného celeru
- 25 dkg oloupaných a vykrojených jablek
- 2 lžíce strouhaného křenu
Zálivka
- 1 dl bílého jogurtu
- 2 lžíce vody
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1-2 lžičky cukru
- špetka soli
Postup
- Oloupaný celer a křen nastrouháme na jemno, a jablka na nudličky
- Nastrouhaný celer, jablka a křen dobře promícháme, zalijeme zálivkou, smíchanou z uvedených ingrediencí, a necháme krátce proležet
- Vychlazený salát podáváme s pečivem
Chcete si někdy dopřát salát na sladko? Vyzkoušejte některý z ovocných salátů.