Zelenina dodává tělu energii a doplňuje potřebné vitaminy.
Nezoufejte, ani pokud jí zrovna dvakrát nefandíte.
Připravili jsme si pro vás totiž tak lahodné recepty na zeleninové saláty, že si je oblíbí i ti největší masožravci!
Ochutnejte indickou variantu z mrkve, krásně vypadající salát několika vrstev či oblíbený Coleslaw.
Rozhodně máte z čeho vybírat!
Okurkový salát
Tento salát je úžasně osvěžující! Studené a křupavé okurky a plátky červené cibule jsou doplněny luxusním bylinkovým dresinkem. Je to perfektní snadná příloha k vašim oblíbeným letním pokrmům.
Ingredience
- 2 velké okurky (každá po cca 450 g) , nakrájené na tenké plátky
- 1 lžička soli a 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička medu
- 1 a 1/2 lžičky jemně nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžíce mletého čerstvého kopru
- 1 lžička lisovaného čerstvého česneku
- 1/4 střední červené cibule, nakrájená na tenké plátky
Postup
- Nakrájené okurky vložte do cedníku.
- Posypte solí a promíchejte, přičemž oddělujte plátky, aby sůl obalila všechny okurky.
- Přemístěte cedník do chladničky na talíř a nechte okurky 30–60 minut okapat.
- Mezitím v míse prošlehejte jablečný ocet, olivový olej, majonézu, med, petrželku, kopr, česnek a pepř.
- Dejte do chladu, dokud nejste připraveni dresink použít.
- Vložte červenou cibuli do jemného síta, propláchněte a sceďte.
- Rozložte okurky na dvojitou vrstvu papírových utěrek.
- Navrch položte další vrstvu papírových utěrek, poté utěrky srolujte (s okurkami uvnitř) a stiskněte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
- Přesuňte okurky a červenou cibuli do velké mísy.
- Dresink znovu prošlehejte, dokud se nesmíchá, a poté nalijte na okurky.
- Promíchejte.
- Užijte si to!

Načerpejte inspiraci i z našich dalších receptů na okurkový salát. Dá se připravit v mnoha variantách a jeho příprava je velmi snadná a rychlá. Oceníte ho nejen jako skvělou přílohu k letnímu grilování. Který vyzkoušíte jako první?
Salát z ředkviček s vlašskými ořechy a mátou
Vynikající a jedinečné spojení chutí si užijete v tomto receptu. Kombinace ředkviček, citrónové zálivky, vlašských ořechů a máty je prostě neodolatelná!
Ingredience
Na salát:
- ¼ hrnku vlašských ořechů
- 2 šálky ředkviček, nakrájených na tenké plátky (použijte kráječ na zeleninu)
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- ¼ šálku citrónové zálivky (viz níže)
- 2 lžíce listů máty
Na citrónovou zálivku:
- ⅔ šálku olivového oleje
- ⅓ šálku čerstvé citronové šťávy
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 175° Celsia.
- Vlašské ořechy opékejte na pečicím plechu s okrajem, jednou prohoďte, dokud nezezlátnou, 8–10 minut.
- Nechte vychladnout a poté je rozdrťte plochou stranou kuchyňského nože.
- Naaranžujte ředkvičky na talíř.
- Lehce dochuťte solí a pepřem a pokapejte zálivkou.
- Zálivku si připravíte tak, že prošleháte olej s citrónovou šťávou a dochutíte solí a pepřem.
- Salát ozdobte vlašskými ořechy a mátou.

Vyzkoušejte i naše další svěží a zdravé recepty na saláty z ředkviček v 7 luxusních variantách. Inspirujte se!
Fenyklový salát s citrónem
Tento salát, na který potřebujete pouhé 3 ingredience, má jasnou a svěží chuť, je lahodný, křupavý a perfektně se hodí například ke grilovanému masu a rybám, dušeným pokrmům a dokonce i těstovinám. Navíc vám jeho příprava zabere pouhých 10 minut!
Ingredience
- 1 cibule fenyklu, oříznutá a nakrájená na velmi tenké plátky
- 2 lžíce nasekaných fenyklových lístků
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- šťáva a kůra z 1 citrónu
- sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Smíchejte cibuli fenyklu, listy, olivový olej, 3 lžíce citrónově šťávy a ½ lžičky citrónové kůry ve střední misce.
- Dochuťte solí a dostatečným množstvím pepře.
- Salát nechte 15 minut před podáváním odstát, aby fenykl změkl.
- Servírujte!

Máme pro vás i další recepty na lahodný fenyklový salát, které si zamilujete!
Šopský salát
Vynikající bulharský salát z čerstvých ingrediencí a sýru feta si zamilujete! Je to oblíbená pochoutka a můžete ho servírovat buď samotný třeba jako lehkou večeři nebo jako super chutnou přílohu.
Ingredience
- 1 dlouhá, tenká okurka
- 1/2 velké červené cibule
- 1/2 velké zelené papriky
- 2 velká, velmi zralá rajčata
- 1/2 šálku oliv Kalamata
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 šálku nasekané listové petrželky
- sůl a pepř na dochucení
- 1/2 šálku jemně rozdrobeného sýru feta
Postup
- Okurku oloupejte tak, abyste vytvořili pruhovaný vzor a poté ji nakrájejte na kolečka o velikosti asi 1,3 cm.
- Vhoďte je do střední mísy.
- Nakrájejte cibuli a papriku na cca 1,3 cm kostky a přidejte je do mísy.
- Rajčata zbavte semínek a nakrájejte na kostičky a přidejte je do mísy spolu s olivami a petrželkou.
- Vyšlehejte olej a ocet a přidejte do směsi.
- Zeleninu míchejte, dokud nebude obalená zálivkou.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.
- Nyní vložte salát do servírovací mísy vhodné velikosti a posypejte fetou.
- Před podáváním nechte vychladnout.

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na populární balkánský salát plný chutné zeleniny. Tentokrát v 7 různých variantách!
Salát Coleslaw
Připravte si tento luxusní zelný salát Coleslaw! Potřebujete na něj pouhých pár ingrediencí, je extrémně jednoduchý na přípravu a je skvěle krémový a osvěžující.
Ingredience
- 1 menší hlávka zelí
- 3 střední mrkve
- 1 cibule
- ocet nebo limetka na pokapání
- 3 lžíce cukru
- sůl
- pepř
- trocha majonézy a smetany
Postup
- Napřed nakrouhejte zelí na jemno a totéž udělejte s mrkví.
- Potom si nakrájejte na malé kousky cibuli a přidejte cukr, pepř a trochu osolte.
- Pak pokapejte troškou octa nebo limetky a vše dobře promíchejte s trochou majonézy a smetany.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše další recepty na salát Coleslaw! Máme pro vás připravené varianty třeba z červeného zelí nebo s křenem.
Vrstvený salát
Tento salát je vhodný jako zdravá večeře i pro tu nejnáročnější návštěvu a nejen, že krásně vypadá, ale i skvěle chutná. To prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
Na salát:
- 2 hlávky římského salátu nebo jiného oblíbeného salátu
- 1/2 malé hlávky červeného zelí, nakrájená
- 1 a 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 oranžová paprika, nakrájená na kostičky
- 2 šálky cherry rajčat, nakrájených na plátky
- 170 g čerstvých hub, nakrájených na plátky
- 1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
- 6 jarních cibulek, nakrájených na kostičky plus další na ozdobení
- 1 šálek mraženého hrášku, rychle rozmraženého pod teplou vodou
Na dresink:
- 2 šálky majonézy nebo 1 šálek majonézy a 1 šálek řeckého jogurtu
- kůra z jednoho citronu
- 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky, volitelně
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 malá lžíce krystalového cukru
Na topping:
- 1 šálek strouhaného sýra čedar nebo jiného sýra dle vašeho výběru
- jarní cibulka
- 6 plátků slaniny, restovaných dokřupava a rozdrobených (volitelně)
- křupavá cibulka (volitelně)
- krutony nebo vlašské ořechy (volitelně)
Postup
- Do hluboké skleněné salátové mísy navrstvěte všechnu zeleninu v pořadí podle toho, jak jsou ingredience vypsané výše.
- Množství jsou přibližná a můžete si je upravit dle libosti.
- Římský salát nabyde skoro do třetiny, než na něj navrstvíte ostatní ingredience.
- Všechny ingredience na dresink smíchejte v malé misce a rozetřete na salát.
- Posypte sýrem a jarní cibulkou.
- Pokud připravujete salát předem, přikryjte ho poklicí nebo plastovou fólií a dejte do chladničky na 8 hodin.
- Těsně před podáváním salátem lehce prohoďte a podávejte s dalšími toppingy, pokud chcete.

Máme pro vás i další vynikající recepty na saláty z několika vrstev 7x jinak. Ochutnejte je všechny!
Objevte podobné tipy
Zeleninový salát se slaninou a sýrem
Rozhodně nejlepší salát, který jste kdy jedli! Připravuje se z čerstvého římského salátu, dvou druhů sýra, chutné slaninky, sladkých cherry rajčátek, křupavých pražených mandlí a krutonů a to vše je doplněno svěží citrónovou zálivkou. Lahůdka!
Ingredience
Na salát:
- 1 šálek loupaných mandlí
- 10 plátků slaniny
- 1 a půl hlavy římského salátu, nakrájeného na kousky
- 500 g cherry rajčat, rozpůlených
- 1 šálek strouhaného švýcarského sýra
- 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
- 1 a 1/2 šálku krutonů (z den starého chleba a italského koření – více v postupu)
Na citrónovou zálivku:
- 3/4 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 a 1/2 lžičky medu
- 3/4 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, podle chuti
Postup
- Připravte si krutónky.
- Den starý chléb nakrájejte na asi 2 cm kostky kostky.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
- Kousky chleba položte těsně vedle sebe na plech, pak je pomalu a rovnoměrně pokapejte 2 – 3 lžícemi olivového oleje, poté promíchejte, aby se obalily.
- Dochuťte solí a pepřem a trochou italského koření (asi 3/4 lžičky).
- Pečte v předehřáté troubě dozlatova a křupava, jednou v polovině pečení krutónky prohoďte, celkem pečte asi 15 – 20 minut.
- Nechte vychladnout.
Do sklenice přidejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, dijonskou hořčici a med. - Osolte a opepřete.
- Uzavřete víčkem a protřepejte, aby se vše promíchalo.
- V případě potřeby pořádně promíchejte med, pokud se drží na dně sklenice.
- Během přípravy zbytku nechte vychladit v lednici.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Mandle rozložte do rovnoměrné vrstvy na malý plech.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou lehce zlatavé, asi 6 – 10 minut, jednou v polovině opékání prohoďte.
- Vyndejte z trouby, nechte vychladnout.
- Zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů.
- Vyložte plech s okraji alobalem.
- Na něj naskládejte proužky slaniny v jedné vrstvě.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nezezlátnou a nejsou téměř křupavé (po vychladnutí by měly být úplně křupavé), asi 13 – 18 minut (čas se bude lišit v závislosti na tloušťce slaniny).
- Slaninu přendejte na plech vyložený papírovými utěrkami a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí nakrájejte slaninu na malé kousky.
- Římský salát opláchněte pod studenou vodou a nechte ho dobře oschnout.
- Přidejte salát do velké servírovací mísy.
- Přidejte mandle, slaninu, rajčata, švýcarský sýr a parmazán.
- Dresink znovu protřepejte, nalijte na salát, vše promíchejte, přidejte krutony a znovu promíchejte.
- Ihned podávejte.

Salát z rukoly a avokáda
Jednoduchý salát z rukoly, avokáda, rajčat, okurek a šalotky s výtečnou citrónovou zálivkou, která vše krásně spojí, si zamiluje celá vaše rodina!
Ingredience
Na salát:
- 140 g rukoly
- 1 až 2 zralá rajčata, nakrájená na měsíčky
- ½ okurky, podélně rozpůlená a poté nakrájená
- 1 šalotka, nakrájená na plátky
- 1 avokádo, zbavené pecek a nakrájené na plátky
Na zálivku:
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- kůra a šťáva z 1 velkého citronu
- 1 až 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Do velké mísy přidejte olivový olej, citronovou kůru a šťávu, česnek, oregano, sůl a pepř.
- Šlehejte, aby se vše spojilo.
- Do stejné mísy přidejte rukolu, rajčata, okurky, šalotku a nakrájené avokádo.
- Promíchejte.
- Ochutnejte a upravte koření podle své chuti.
- Přendejte salát na servírovací talíř.
- Ihned podávejte.

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na rukolové saláty. Tato listová zelenina v kombinaci s hrozny, pomeranči, sušenými rajčaty či červenou řepou je prostě dokonalá.
Bombajský mrkvový salát
Tento snadný, veganský mrkvový salát z Bombaje s kešu oříšky a rozinkami je přelitý tím nejluxusnějším indickým dresinkem. Je jednoduchý na přípravu, zdravý a navíc veganský. A přitom je tak lahodný!
Ingredience
- 280 – 340 g mrkve, strouhané nebo nakrájené na tenké nudličky (asi 4–5 šálků)
- 1 lžíce limetkové nebo pomerančové kůry (nebo něco z obojího)
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1 lžička čerstvého zázvoru, jemně nasekaného (nebo použijte zázvorovou pastu)
- ⅓ šálku rozinek (zlatých nebo obyčejných)
- ½ hrnku opečených kešu oříšků (nebo loupaných mandlí)
- 3 jarní cibulky
- ½ šálku koriandru nebo petrželky, nasekané
- 1/4 šálku olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy (nebo jablečného octa)
- 2 lžíce medu, agáve nebo alternativního sladidla
- ½ lžičky soli
- pepř podle chuti
- ½ lžičky mleté kurkumy (nebo použijte 1–2 lžičky čerstvě nastrouhané)
- 1 lžička žlutého kari
- ¼ čajové lžičky kajenského pepře (volitelně a/nebo více podle chuti)
Postup
- Všechny ingredience dejte do mísy a dobře promíchejte.
- Dochuťte.
- Upravte slanost, kyselost a sladkost podle chuti.
- Užijte si to!

Máte chuť na něco dietního, výživného, ale zároveň chutného? Pak vyzkoušejte i naše další recepty na mrkvové saláty!
Salát z červené řepy
Sladký salát z červené řepy a jablek, ke kterému se skvěle hodí například opečená bageta, potřená bylinkovým máslem a česnekem.
Ingredience
Na salát:
- 1 červená řepa
- citronová šťáva
- jablko
- cibule
- troška pažitky ze zahrádky
Na zálivku:
- 1 velký jogurt
- troška nastrouhaného křenu
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce octa
- troška medu na oslazení
- sůl a pepř dle chuti
- půl lžičky mletého kmínu
Postup
- Řepa důkladně očistěte a omyjte.
- Nakrájejte či nastrouhejte na menší kostky.
- Ihned pokapejte citrónem, aby řepa neztratila barvu.
- Jablko nastrouhejte na hrubo nebo nakrájejte na kostičky a na malé kostičky taky nakrájejte cibuli a smíchejte dohromady.
- Do bílého jogurtu dejte nasekanou pažitku, pepř, sůl, kmín, med, křen, hořčici, ocet a vše dobře promíchejte.
- Tím vznikne zálivka.
- Tu vmíchejte do řepy a nechte zhruba 30 minut odstát v lednici.

Pokud vám pokrm chutnal, pak nezapomeňte vyzkoušet i naše další recepty na saláty z červené řepy!
Celerový salát
Tento jednoduchý a rychlý salát z celeru, fenyklu, čekanky a řapíkatého celeru s naprosto úžasným dresinkem z majonézy, hořčice a čerstvých bylinek je naprostý skvost, který si určitě zařadíte do své sbírky oblíbených receptů.
Ingredience
- 900 g celeru, umytého, nakrájeného, oloupaného a nakrájeného na proužky julienne
- 2 a ½ lžičky soli
- ⅓ šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 a ½ šálku majonézy
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce hořčičného semínka
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- 1 a ½ lžíce šampaňského octa
- 1 a ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- ½ lžičky cukru
- 4 řapíky řapíkatého celeru celeru, nakrájené na tenké plátky
- 1 fenykl, nakrájený na tenké plátky
- 1 hlava čekanky, omytá a nasekaná
- na ozdobu: čerstvá petrželka a celerová nať
Postup
- Ve velké misce smíchejte celer, 1 a ½ lžičky soli a citronovou šťávu.
- Směs nechte stát při pokojové teplotě alespoň 20 minut.
- Mezitím ve střední misce prošlehejte majonézu, dijonskou hořčici, hrubozrnnou hořčici, hořčičné semínko, kopr, petrželku, ocet, černý pepř, bílý pepř, cukr a zbývající 1 lžičku soli.
- Přidejte řapíkatý celer, fenykl a čekanku ke směsi v misce a míchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte dostatečné množství směsi majonézového dresinku, aby se salát mírně navlhčil.
- Zbývající dresink použijte podle potřeby.
- Podle chuti ozdobte celerovou natí a petrželkou.
- Dobrou chuť!

Inspirujte se i dalšími recepty na zdravé, svěží a výživné celerové saláty! Podívejte se na osm nejoblíbenějších variant a najděte si svého favorita.
Letní salát z rajčat
Tento svěží rajčatový salát je neuvěřitelně snadný na přípravu a je perfektní přílohou na letní večírek či piknik. Vyzkoušejte ho i vy!
Ingredience
- 500 g cherry rajčat, nakrájených na polovinu
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 střední šalotka, jemně nakrájená
- čerstvá bazalka, nakrájená
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Ve velké míse jednoduše smíchejte všechny ingredience a podávejte!
- Pokud chcete, aby byla rajčata krásně namarinovaná (volitelně), přikryjte misku a dejte do chladničky na dvě hodiny nebo déle.

Připravte si také alespoň jeden z našich dalších receptů na rajčatové saláty. Jsou vynikající!
A který z dnešních receptů byl vaším favoritem? Napište nám do komentářů!