Chutné a zdravé zeleninové přílohy vhodné i při hubnutí

Zeleninová příloha rozhodně není v české kuchyni neznámá. Přesvědčí nás o tom klasické vepřo-knedlo, které by bez různě upraveného zelí prostě nebylo ono. I další jídla potvrzují, že to s podáváním zeleniny není u nás až tak špatné. Běžný je dušený špenát, dušená kapusta, mrkev nebo hrášek. Možnosti a způsob úpravy je však možné ještě rozšířit o některé další zeleniny, které doplní běžné přílohy nebo je zcela nahradí.

Zelenina přináší do výživy člověka některé důležité vitaminy, především vitamin C a provitamin A – β-karoten. Zelenina je také  významným zdrojem vlákniny – pektinu a celulózy a též minerálních látek, především hořčíku a draslíku. Konzumace zeleniny prokazatelně snižuje riziko onemocnění srdce a cév.

1. Lilek jako zeleninová příloha  – francouzské ratatouille

Legendární dušená zelenina z Provence, velmi chutné francouzské zeleninové jídlo.

INGREDIENCE :

  • 6 barevných paprik
  • 2 cukety
  • 4 rajčata
  • 1 lilek
  • 2 bílé cibule
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • provensálské koření
  • bílé víno
  • rozmarýn
  • tymián
  • olej extra virgin
  • sůl

POSTUP :

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy.
  2. Pak každý druh zvlášť orestujeme na olivovém oleji s bohatou hrstí provensálského koření.
  3. Ve velkém hrnci zeleninu promícháme dohromady a pokračujeme ve vaření.
  4. Přidáme snítku rozmarýnu a tymiánu a zalijeme bílým vínem.
  5. Osolíme a necháme pod pokličkou dusit.
  6. Až bude zelenina úplně měkká, můžeme podávat.
  7. Podáváme například s vaječnou omeletou nebo s toasty.

Lilek jako zeleninová příloha - francouzské ratatouillezdroj : geoscripts.meredith.services.html

2. Brokolice jako zeleninová příloha  – zapečená s parmazánem

Jednoduchý recept na zdravou přílohu jen z minimum surovin.

INGREDIENCE :

  • 1 menší brokolice
  • 80 g parmazánu nebo grana padano
  • 100g smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • 1 utřený česnek se solí
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Brokolici omyjeme a rozebereme na malé růžičky.
  2. Zapékací misku vymažeme máslem a dáme do ní osušené růžičky brokolice.
  3. V misce si rozšleháme vejce se smetanou, solí,  pepřem a utřeným česnekem
  4. Přidáme nastrouhaný parmazán (cca 2/3).
  5. Touto směsí zalijeme brokolici v zapékací misce.
  6. Nakonec ještě posypeme brokolici zbytkem parmazánu .
  7. Pečeme na 180 °C asi  15-20 minut – do zezlátnutí.
  8. Zapečenou brokolici podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

Brokolice jako zeleninová příloha - zapečená s parmazánemzdroj : recipetineats.com

3. Květák jako zeleninová příloha  – pečený v orientálním stylu

Méně tradiční příloha, přitom lehce stravitelná a zdravá.

INGREDIENCE :

  • 1 hlávka květáku
  • 6 stroužku česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1 kus limety
  • hladkolistá petržel

POSTUP :

  1. Květák omyjeme a rozebereme na větší růžičky.
  2. V misce smícháme olivový olej, sójovou omáčku a všechno sypké koření.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem dáme květákové růžičky, na klínky nakrájenou cibuli a na silné plátky nakrájeného česneku.
  4. Zakapejte připravenou marinádou.
  5. Předehřejeme troubu na 200–220 ˚C a vložíme do ní plech.
  6. Pečeme 15 minut, pak obsah na plechu opatrně promícháme a pečte dalších 10 minut.
  7. Servírujeme horké, pokapané limetovou  šťávou a zasypané jarní cibulkou s plátky limetky.
  8. Podáváme s grilovanou vepřovou kýtou, masem, grilovanými špízy z vepřového nebo kuřecího masa, s hovězí pečení přírodní.

Květák jako zeleninová příloha v orientálním stylu

zdroj : thepioneerwoman.com

4. Cuketa jako zeleninová příloha  – fitness placičky

Velmi snadné a hotové během chvilky. Výborně se hodí ke grilovanému masu, výhodou je, že se dají konzumovat studené a namáčet je třeba do dipu.

INGREDIENCE :

  • 700 g nastrouhaných cuket
  • lžičku soli
  • 1/4 hrnku celozrnné hladké  mouky
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP :

  1. Oloupeme a nastrouháme cukety.
  2. Osolíme je lžičkou soli, tak aby pustily vodu.
  3. Po 15 minutách cukety vymačkáme, aby pustily většinu vody a osušíme je utěrkou.
  4. Osušené nastrouhané cukety smícháme se všemi ostatními surovinami.
  5. Předehřejeme troubu na 180°C.
  6. Na plech dáme pečící papír a ně něj klademe menší placičky.
  7. Pečeme asi 20 minut do zlatova.
  8. Hotové placičky podáváme se zapečeným lososem, či jinou ryboujogurtovým dipem.

Cuketa jako zeleninová příloha- fitness placičky

zdroj :protein4you.sk

Kromě zpestření jídelníčku, přísunu vitamínů, vlákniny a hlavně minerálních látek můžeme vhodně upravenou zeleninovou přílohu podávat buď již zcela bez brambor či jiné přílohy nebo jen s jejich velmi malým množstvím. Tím se samozřejmě značně sníží kalorická hodnota jídla a dalšího snížení dosáhneme tím, že ji připravujeme bez tuku a současně se vyhýbáme i zahušťování moukou. Pokud je to nezbytně nutné, tak zahustíme strouhaným bramborem. V případě strohé redukční diety může vhodně upravená zeleninová příloha posloužit jako samostatné teplé jídlo.

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 12 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *