Chutné recepty na květákový mozeček 4x jinak. Výborná česká klasika

Máte v plánu připravit si květák? Děláte dobře!

Tento druh zeleniny je opravdu zdraví prospěšný díky tomu, že posiluje imunitu a navíc podporuje hubnutí.

Inspirujte se našimi recepty na květákový mozeček a připravte si ho jako českou klasiku.

Květák na mozeček se slaninou

Připravte si květákový mozeček s lahodnou slaninkou. Nic tím nezkazíte, ba naopak, posunete tento pokrm o level výš.

Ingredience

  • 800g květáku
  • 200g slaniny
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 50g másla
  • 4-5ks vajec
  • 1 lžíce nasekané petrželky nebo libečku
  • Kmín, sůl, pepř (dle chuti)

Postup

  • Do hrnce dejte pařák, přidejte vodu a přiveďte k varu.
  • Květák rozdělte na růžičky, očistěte, dejte na pařák, přikryjte pokličkou a vařte asi 5 minut.
  • Poté květák nakrájejte na ještě drobnější kousky.
  • Jarní cibulku očistěte. Bílou část nakrájejte nadrobno a zelenou na hrubé kousky.
  • Slaninu nakrájejte na tenké proužky, dejte do pánve s rozehřátým máslem a smažte do růžova.
  • Přidejte nadrobno pokrájenou cibulku i část zelené nati, drcený kmín a chvilku restujte.
  • Poté přidejte květák, rozklepnutá vejce, sůl a pepř. Za stálého míchání uvařte vejce.
  • Nakonec přidejte zbytek nakrájené cibulové nati, libeček či petrželku a případně dochuťte.
  • Promíchejte a podávejte s čerstvým pečivem nebo s bramborami.
Květák s vejci, slaninou a čerstvou petrželkou.
Zdroj: paleogrubs.com

Vyzkoušejte naše recepty na obalovaný květák! Další klasika české kuchyně, kterou připravíte na pánvi i v troubě.

Zapečený květák jako mozeček

Květákový mozeček můžete připravit i zapečený. Zapéct můžete s květákem cokoliv, fantazii se meze nekladou. Přidejte dle chuti jakoukoliv další zeleninu nebo třeba sýr.

Ingredience

  • 800g květáku
  • 50g uzené slaniny
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 velká cibule
  • 3ks vajec
  • 2 lžíce strouhanky
  • Sůl, pepř

Postup

  • Očistěte květák, rozeberte na růžičky a dejte do osolené vařící vody. Chvilku povařte ale ne moc do měkka. Stačí 5 minut.
  • Květák poté vyndejte a nechte zchladnout.
  • Slaninu nakrájejte na plátky nebo kostičky. Na pánvi ji orestujte s lžící sádla a drobně nakrájenou cibulí. Poté odstavte.
  • Uvařený květák ještě nasekejte nadrobno. Přidejte k němu sůl, pepř, orestovanou slaninu s cibulí, celá vajíčka, strouhanku a vše smíchejte.
  • Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
  • Dovnitř rozložte květákovou směs. Pečte při 180°C cca 30 minut – hlídejte.
  • Podávejte s vařenými bramborami.
Zapékaný květák s vejci, cibulkou a slaninou.
Zdroj: casserolecrissy.com

Mozeček z květáku se sýrem

Tradiční jídlo, které se dá ještě vylepšit sýrem. Vyzkoušejte tento vynikající a velmi rychlý pokrm!

Ingredience

  • 800g (1ks) květáku
  • 4ks vejce
  • 50g strouhaného sýra (parmezánu, goudy, eidamu,…)
  • 1ks jarní cibulky
  • 50g másla
  • Sůl, pepř, kmín (dle chuti)
  • Pažitka na posypání

Postup

  • Květák očistěte, rozeberte na růžičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem.
  • Poté přeceďte a květák nasekejte najemno.
  • Na pánvi rozehřejte máslo, zpěňte cibuli (i s natí), přidejte nasekaný květák a chvilku restujte.
  • Přimíchejte vejce a nechte srazit. Poté zamíchejte.
  • Nakonec přisypte nastrouhaný sýr, promíchejte a vypněte oheň.
  • Podávejte ozdobené pažitkou s brambory a zeleninou.
Sýrový květák na mozeček s kukuřicí.
Zdroj: brooklynfarmgirl.com

Zbyl vám květák? Koupili jste ho mnoho? Nevadí. Uvařte si jednu z našich skvělých květákových polévek. Zdravá a vydatná večeře.

Květák na mozeček s vejci

Klasický recept na květákový mozeček s vejci. Je to opravdu rychlovka, která zasytí.

Ingredience

  • 1ks květáku
  • 4ks vajec
  • 3ks cibule
  • Sůl, pepř, kmín (dle chuti)
  • Olej na smažení

Postup

  • Očištěný a na růžičky rozebraný květák dejte vařit do osolené vody. Vařte maximálně 10 minut.
  • Poté slijte vodu a květák nechte vychladnout.
  • Cibuli si nakrájejte nadrobno.
  • Vychladlý květák rozmačkejte nebo nasekejte na drobné kousky.
  • Na pánvi orestujte cibuli, poté přisypte rozmačkaný květák.
  • Nakonec rozklepněte vajíčka, osolte, opepřete a nechte spojit za občasného míchání.
  • Květákový mozeček podávejte s brambory, posypaný pažitkou nebo petrželkou.
Rozmačkaný a osmažený květák s vajíčkem a petrželkou.
Zdroj: allrecipes.com

Pokud si chcete recept vylepšit, můžete navrch přidat orestovanou slaninu.

5 důvodů, proč jíst květák

Tento druh košťálové zeleniny je bohatý na antioxidanty a přispívá k prevenci či k léčbě některých nemocí. Kromě antioxidantů je bohatý na minerály, esenciální vitamíny, fenolické sloučeniny, vlákninu, karotenoidy a rozpustné cukry.

Květák pomáhá proti zánětům. Jelikož je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé látky – betakaroten, kyselina skořicová, kyselina kávová, nerulová, kaempferol a kvercetin – pomáhá tak proti oxidačnímu stresu a snižuje v lidském těle přítomnost volných radikálů.

Květák jako prevence a snížení rizika rakoviny. Některé studie prokázaly, že květák je přínosem při prevenci proti rakovině prsa, tlustého střeva, močového měchýře, plic, vaječníků či prostaty. Zjistilo se, že květák dokáže zastavit vývoj karcinogenu, jenž působí jako antimutagen a ten rodí rakovinné buňky.

Květák snižuje riziko srdečního onemocnění a poruchy mozku. Přítomnost protizánětlivých a antioxidačních látek pomáhá před cukrovkou, mrtvicí či neurodegenerativními poruchami. Protizánětlivé schopnosti květáku se vyznačují zejména obsahem vitaminu C, vitaminu K, omega-3 mastných kyselin a dalších antioxidantů. Pomáhá tak udržet tepny a krevní cévy, chránit je od tvorby plaků a snižovat riziko vysokého cholesterolu a krevního tlaku.

Květák zlepšuje trávení. Kromě trávení napomáhá detoxikaci těla a to právě díky glukosinolátům a thiokyanátům. Květák podporuje funkci jater a neutralizuje toxiny, které mohou krajně vést až k rakovině.

Z květáku si můžete také připravit výborné květákové placky. Rychlý oběd či večeře.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.