Zeleninová příloha rozhodně není v české kuchyni neznámá. Přesvědčí nás o tom klasické vepřo-knedlo, které by bez různě upraveného zelí prostě nebylo ono.
I další jídla potvrzují, že to s podáváním zeleniny není u nás až tak špatné. Běžný je dušený špenát, dušená kapusta, mrkev nebo hrášek. Možnosti a způsob úpravy je však možné ještě rozšířit o některé další zeleniny, které doplní běžné přílohy nebo je zcela nahradí.
V tomto článku jsme pro vás připravili 4 zeleninové přílohy, z nichž vás některé mohou překvapit. S chutí tedy do toho, a ať se zelenina povede.
Lilek jako zeleninová příloha – francouzské ratatouille
Legendární dušená zelenina z Provence, velmi chutné francouzské zeleninové jídlo.
INGREDIENCE
- 6 barevných paprik
- 2 cukety
- 4 rajčata
- 1 lilek
- 2 bílé cibule
- 1 stroužek utřeného česneku
- provensálské koření
- bílé víno
- rozmarýn
- tymián
- olej extra virgin
- sůl
POSTUP
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy.
- Pak každý druh zvlášť orestujeme na olivovém oleji s bohatou hrstí provensálského koření.
- Ve velkém hrnci zeleninu promícháme dohromady a pokračujeme ve vaření.
- Přidáme snítku rozmarýnu a tymiánu a zalijeme bílým vínem.
- Osolíme a necháme pod pokličkou dusit.
- Až bude zelenina úplně měkká, můžeme podávat.
- Podáváme například s vaječnou omeletou nebo s toasty.
zdroj: geoscripts.meredith.services.html
Objevte podobné tipy
Brokolice jako zeleninová příloha – zapečená s parmazánem
Jednoduchý recept na zdravou přílohu jen z minimum surovin.
INGREDIENCE
- 1 menší brokolice
- 80 g parmazánu nebo grana padano
- 100 g smetany na vaření
- 1 lžíce másla
- 1 utřený česnek se solí
- sůl a pepř
POSTUP
- Brokolici omyjeme a rozebereme na malé růžičky.
- Zapékací misku vymažeme máslem a dáme do ní osušené růžičky brokolice.
- V misce si rozšleháme vejce se smetanou, solí, pepřem a utřeným česnekem
- Přidáme nastrouhaný parmazán (cca 2/3).
- Touto směsí zalijeme brokolici v zapékací misce.
- Nakonec ještě posypeme brokolici zbytkem parmazánu .
- Pečeme na 180 °C asi 15-20 minut – do zezlátnutí.
- Zapečenou brokolici podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem a zeleninovým salátem.
zdroj: recipetineats.com
Květák jako zeleninová příloha – pečený v orientálním stylu
Méně tradiční příloha, přitom lehce stravitelná a zdravá.
INGREDIENCE
- 1 hlávka květáku
- 6 stroužku česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1 kus limetky
- hladkolistá petržel
POSTUP
- Květák omyjeme a rozebereme na větší růžičky.
- V misce smícháme olivový olej, sójovou omáčku a všechno sypké koření.
- Na plech vyložený pečicím papírem dáme květákové růžičky, na klínky nakrájenou cibuli a na silné plátky nakrájeného česneku.
- Zakapejte připravenou marinádou.
- Předehřejeme troubu na 200–220 ˚C a vložíme do ní plech.
- Pečeme 15 minut, pak obsah na plechu opatrně promícháme a pečte dalších 10 minut.
- Servírujeme horké, pokapané limetovou šťávou a zasypané jarní cibulkou s plátky limetky.
- Podáváme s grilovanou vepřovou kýtou, masem, grilovanými špízy z vepřového nebo kuřecího masa, s hovězí pečení přírodní.
zdroj: thepioneerwoman.com
Cuketa jako zeleninová příloha – fitness placičky
Velmi snadné a hotové během chvilky. Výborně se hodí ke grilovanému masu, výhodou je, že se dají konzumovat studené a namáčet je třeba do dipu.
INGREDIENCE
- 700 g nastrouhaných cuket
- lžičku soli
- 1/4 hrnku celozrnné hladké mouky
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 1 větší vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Oloupeme a nastrouháme cukety.
- Osolíme je lžičkou soli, tak aby pustily vodu.
- Po 15 minutách cukety vymačkáme, aby pustily většinu vody a osušíme je utěrkou.
- Osušené nastrouhané cukety smícháme se všemi ostatními surovinami.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Na plech dáme pečící papír a ně něj klademe menší placičky.
- Pečeme asi 20 minut do zlatova.
- Hotové placičky podáváme se zapečeným lososem, či jinou rybou a jogurtovým dipem.
zdroj: protein4you.sk
Kromě zpestření jídelníčku, přísunu vitamínů, vlákniny a hlavně minerálních látek můžeme vhodně upravenou zeleninovou přílohu podávat buď již zcela bez brambor či jiné přílohy nebo jen s jejich velmi malým množstvím.
Tím se samozřejmě značně sníží kalorická hodnota jídla a dalšího snížení dosáhneme tím, že ji připravujeme bez tuku a současně se vyhýbáme i zahušťování moukou.
Pokud vám na přijatých kaloriích nezáleží, zkuste si připravit bramborové přílohy podle našich dalších receptů.