Pokud máte rádi tento druh zeleniny, dáte mi za pravdu.
Květákové placičky patří mezi velice chutná bezmasá jídla.
Nelze spekulovat ani o zdravotních přínosech květáku pro náš organismus.
A vy, jakožto kuchtíci, se můžete zaradovat, že jde o rychlou přípravu.
Květákové placičky v troubě
Rádi byste ochutnali zdravější variantu bez smažení? Zkuste recept na květákové placičky pečené na plechu.
INGREDIENCE:
- 300 g květákových růžiček
- 1 vaječný bílek
- 1 stroužek česneku
- svazek čerstvé petrželky
- ½ hrnku strouhanky
- ½ hrnku sýru parmazánského typu (libovolné)
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- olivový olej
POSTUP:
- Květák si předvařte do měkčí konzistence a nechte vychladnout.
- Do mixéru si dejte strouhanku spolu s nasekanou petrželkou, prolisovaným česnekem, sýrem (pokud jej chcete ve směsi také), sůl, pepř, bílek a květák.
- Vše rozmixujte.
- Troubu si předehřejte na 200°C.
- Z rozmixované hmoty si vytvořte karbanátky, obalte je v mouce a vyskládejte na plech. Nakonec je z obou stran potřete olejem.
- Pečte 10 minut z každé strany.

Květákové placičky se sýrem
Skvělý recept na květákové placičky obohacené o sýr čedar. Chuť je ještě plnější a jsou šťavnatější.
INGREDIENCE:
- 1 hlava květáku
- 2 velká vejce
- ½ hrnku nastrouhaného čedaru
- ½ hrnku strouhanky
- ½ lžičky kajenského pepře
- sůl
- olej
POSTUP:
- Květák si naporcujte na růžičky a dejte jej vařit do vroucí osolené vody.
- Vařte asi 10 minut do změknutí, ještě teplý jej rozmačkejte.
- Přimíchejte všechny ostatní suroviny a vytvarujete placky.
- Smažte z obou stran dozlatova.

Jednoduché květákové karbanátky
Nebo chcete-li květákové řízečky.
INGREDIENCE:
- 1 velký květák
- ½ hrnku celozrnné mouky
- 2 větší vejce
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce najemno nasekané jarní cibulky
- sůl
- pepř
- olivový olej
POSTUP:
- Květák si nechte uvařit v osolené vodě do změknutí.
- Rozmačkejte jej vidličkou a nechte vychladit.
- Přidejte jemně našlehané vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, jarní cibulku, a promíchejte.
- Nakonec přidejte mouku a vytvořte placičky.
- Smažte z obou stran dozlatova.

Objevte podobné tipy
Nadýchané květákové placičky s ovesnými vločkami
Ochutnejte i tuto zdravou variantu z plechu, tentokrát s ovesnými vločkami.
INGREDIENCE:
- 1 hlava květáku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky sušeného česneku
- ⅔ hrnku rozmixovaných ovesných vloček
- 1 lžička soli
- ¼ hrnku vody
- olej na potření
POSTUP:
- Květák si uvařte v osolené vodě doměkka.
- Poté jej důkladně zceďte, aby v něm nezůstala žádná tekutina a rozmačkejte.
- Smíchejte jej se všemi surovinami, tvořte plačičky a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřete olejem z obou stran a dejte péct na 200°C.
- Po 10 minutách pečení je otočte a pečte dalších 10 minut.

Placičky s květákem a sýrem
Tyto bezlepkové květákové placičky se sýrem jsou zdravé, keto, a také pikantní. Pokud vám větší říž vadí, koření uberte.
INGREDIENCE:
- 3 hrnky nastrouhaného (namletého nebo rozmixovaného) čerstvého květáku
- ½ hrnku nastrouhaného sýru (dle vlastní volby)
- 2 vejce
- 1 lžíce nasekaných papriček jalapeno
- ¼ hrnku nasekaných malých červených paprik
- 2 jemně nasekané jarní cibulky
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžička italského koření
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička chili
POSTUP:
- Květák smíchejte se všemi surovinami a tvarujte placičky.
- Přebytečnou tekutinu vymačkejte.
- Nebudou příliš držet tvar, ale po upečení budou báječné.
- Pečte na pečicím papíře na 200°C po dobu 30-40 minut.

Vedeorecept si můžete shlédnout zde:
Zdravé květákové placky
A tyto květákové placičky jsou z čerstvého květáku. Nic není potřeba předvařovat.
INGREDIENCE:
- 1 květák
- ⅔ hrnku mandlové mouky
- ½ hrnku nasekané petrželky
- 3 vejce
- 1 a ¼ a lžičky soli
- pepř
- avokádový nebo olivový olej
POSTUP:
- Květák si naporcujte na kousky a dejte do mixéru spolu s moukou, vejci, petrželkou, solí a pepřem.
- Vše důkladně promixujte.
- Olej si nechte rozehřát a tvořte tenké placky, přikryjte pokličkou a nechte smažit z obou stran.

Placičky z květáku můžete udělat z předvařeného květáku, ale i syrového. Když zvolíte syrovou variantu, opékejte pomalu a tvořte tenčí placky s nepatřičnou strukturou květáku. Lépe se tak tepelně upraví.
Jelikož jde o velice rychlý oběd, může vás zachránit i v časovém nedostatku. Kromě placiček z květáku si můžete pochutnat i na dalších smažených receptech s květákem.
Zvolit jej však můžete i jako chutnou a zdravou přílohu k dalším pokrmům. Mrkněte na recepty na přílohy z květáku.
A jakou přílohu k nim zvolit? Nejlepší jsou brambory na různé způsoby. Určitě by se hodil i nějaký chutný dip k namáčení. Jednoduchý dip třeba můžete připravit raz dva smícháním bílého jogurtu s česnekem, solí, pepřem a špetkou papriky.
Tak který z receptů na květákové karbanátky si dáte?
Napište nám, jak se vám to povedlo.