Zní vám dnešní nadpis trochu nudně?
Chyba!
Naše recepty na zapečenou cuketou s bramborem jsou totiž všechno, jen ne nudné.
Přesvědčte se o tom sami!
Máme pro vás variantu s bazalkovým pestem, sýrem Roquefort či slaninou a řapíkatým celerem.
Tak pojďme na to!
Zapečená zelenina s bazalkovým pestem
Tuhle dobrotu si nemůže odepřít ani odpůrce zeleniny! Kombinace brambor, cukety, rajčat, bazalkového pesta a parmazánu je totiž naprosto vynikající. Vyzkoušejte a uvidíte, že jinou přílohu už chtít nebudete!
Co budete potřebovat
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 sladké cibule, nakrájené na plátky
- 4 lžíce bazalkového pesta
- 2 střední rajčata, nakrájená na 0,6 cm silné plátky
- 1 střední cuketa, nakrájená na 0,6 cm silné plátky
- 3 červené brambory, nakrájené na 0,6 cm silné plátky
- 3 lžíce nastrouhaného parmezánu
- hrubá sůl a pepř dle chuti
- mletý černý pepř (volitelně)
Postup
- Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.
- Zahřejte olivový olej na středním plameni a restujte na něm 5 – 6 minut cibuli.
- Mezitím rozetřete 2 lžíce pesta na dno 30 cm zapékací mísy a nakrájejte na plátky brambory, rajčata a cuketu.
- Na pesto rovnoměrně nandejte cibuli a na ni navrstvěte brambory, rajčata a cuketu.
- Vršek potřete zbylými 2 lžícemi pesta, posypte parmazánem a pár špetkami soli a pepře.
- Přikryjte alobalem a pečte 30 minut.
- Odkryjte a pečte dalších 20 minut.
- Klidně přisypte další parmazán.
- Dobrou chuť!

Možná se vám budou hodit i naše recenze digestoří. Kdo se stal naším favoritem?
Zapékaná cuketa s bramborami a Gruyere
Neuvěřitelně snadný recept s minimální přípravou, ale skvělým výsledkem! Užijte si pokrm jako luxusní přílohu třeba k masu.
Co budete potřebovat
- 5 malých brambor
- 1 a ½ cukety
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 lžička provensálských bylinek
- 1 šálek smetany na vaření
- 1 šálek strouhaného sýra Gruyere
- 1 a ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Pomocí mandolíny nebo ostrého nože nakrájejte brambory na tenké cca 0,3 cm plátky a cuketu na 0,6 cm plátky.
- Zakulacenou zapékací mísu 20 x 15 cm vymažte tukem a nakrájenou zeleninu urovnejte do kruhového vzoru tak, aby se plátky mírně překrývaly.
- Smíchejte smetanu, provensálské bylinky, 1 lžičku soli, pepř a česnek.
- Vše prošlehejte.
- Zeleninu přelijte vzniklou smetanovou omáčkou a vše nakonec posypte strouhaným sýrem Gruyere.
- Mísu přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 40 minut.
- Opatrně odstraňte alobal a pokračujte v pečení dalších 10 minut.
- Ihned podávejte.

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty se zapékanou cuketou aneb inspirace pro vaše zdravé obědy i večeře!
Objevte podobné tipy
Veganská gratinovaná zelenina
Vynikající veganský a bezlepkový zapékaný pokrm z na tenké plátky nakrájených brambor a cukety. Skvěle se hodí jako příloha či lehký samostatný hlavní chod.
Co budete potřebovat
- 700 g brambor, nakrájených na tenké cca 0,1 cm plátky
- 500 g cukety, nakrájené na cca 0,3 cm plátky
- 1 a 1/2 šálku kešu ořechů
- 1 a 1/2 šálku vody
- 2 – 4 stroužky česneku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce čerstvého estragonu, nasekaného
- 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- 1 lžička čerstvého oregana (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- 1 šálek veganské mozzarelly
Postup
- Kešu namočte do studené vody na 2 hodiny nebo do vroucí horké vody na 30 minut, poté před použitím sceďte.
- Předehřejte troubu na 220 ºC.
- Velkou litinovou pánev nebo mělkou zapékací formu lehce naolejujte olivovým olejem.
- Nakrájené brambory a cuketu vyskládejte do soustředných kruhů.
- V mixéru smíchejte kešu ořechy, vodu, česnek, lahůdkové droždí, sůl a pepř podle chuti.
- Mixujte, dokud nebudes směs hladká a krémová.
- Do krémové omáčky vmíchejte bylinky a poté nalijte na zeleninu.
- Vršek posypte veganskou mozzarellou a zapékací mísu nebo pánev přikryjte.
- Pečte zakryté 30–35 minut nebo dokud brambory nejsou měkké.
- Odstraňte poklici a pečte dalších 10 minut, aby povrch zhnědl.
- Ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte teplé.

Brambory pečené s cuketou a sýrem Roquefort
Užijte si tento jednoduchý recept na zapékanou zeleninu s úžasným sýrem Roquefort, který pokrmu dodává úplně nový rozměr. Připravte si ho jako večeři kdykoli během týdne!
Co budete potřebovat
- 400 g brambor nakrájených na tenké plátky
- 2 cukety, nakrájené na tenké plátky
- 4 lžíce rozdrobeného sýra Roquefort
- 2 lžíce crème fraîche
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- cca 2 šálky mléka
- tymián
- sůl a pepř
Postup
- Do hrnce přidejte brambory a zalijte dostatečným množstvím mléka, aby byly brambory zakryté, nechte vařit asi 5 minut, ale stále musí být tuhé.
- Přidejte cuketu a vařte další 3 minuty.
- Sundejte ze sporáku a sceďte.
- Vložte brambory a cuketu do hluboké misky a přidejte sůl a pepř.
- V misce smíchejte sýr Roquefort, jogurt, crème fraîche a tymián.
- Osolte a opepřete dle chuti.
- Do ramekinů nandejte zeleninu, poté přidejte lžíci jogurtovo-sýrové směsi, poté pokračuje další vrstvou zeleniny a nakonec další vrstvou jogurtovo-sýrové směsi.
- Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia po dobu asi 20-25 minut.
- Dobrou chuť!

Připravili jsme si pro vás i další zajímavé recepty na zapečené brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet!
Gratinovaná cuketa s bramborami a slaninou
Brambory s cuketou nakrájené na tenké plátky vytváří texturu, která se bude božsky rozplývat v ústech. Přidejte k tomu bohatou sýrovou omáčku, křupavou slaninu a máslovou drobenku a máte naprosto geniální pokrm, který ocení nejen vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 125 g uzené slaniny
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 malý řapík řapíkatého celeru, nakrájený na jemné kostičky
- 1 velký stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- 25 g másla
- 2 lžíce špaldové mouky
- 1 šálek mléka
- ½ šálku kuřecího vývaru
- 75 g strouhaného čedaru
- 1 lžička soli
- 300 g cukety nakrájené na plátky o tloušťce 1 mm
- 250 g brambor nakrájených na 1 mm silné plátky
Na drobenku:
- 100 g cukety nastrouhané najemno
- 50 g strouhaného čedaru
- ½ šálku špaldové mouky
- ¼ šálku ovesných vloček
- 25 g másla, změklého
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Čtvercovou zapékací misku o průměru 21 cm lehce vymažte tukem.
- Ve velké pánvi rozehřejte na středně vysokém plameni trochu oleje.
- Přidejte slaninu a opékejte ji z obou stran pár minut, dokud nezhnědne a z obou stran nebude křupavá.
- Přendejte slaninu na papírovou utěrku, nakrájejte ji na kousky velikosti sousta a dejte stranou.
- Přidejte 1 lžíci vody do pánve, kde jste si ponechali tuk ze slaniny a vraťte plamen na střední teplotu.
- Přidejte cibuli, česnek a řapíkatý celer.
- Vařte za občasného míchání 10 minut.
- Přidejte máslo a po rozpuštění vmíchejte špaldovou mouku.
- Pomalu přilévejte mléko a šlehejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
- Vmíchejte kuřecí vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 10–15 minut.
- Sundejte z plotny a promíchejte s nakrájenou slaninou a strouhaným sýrem.
- Ve velké míse smíchejte plátky cukety a brambor.
- Přidejte kapku oleje a promíchejte rukama, aby se vše obalilo.
- Položte třetinu směsi cukety a brambor na dno připravené zapékací mísy.
- Na zeleninu nalijte třetinu omáčky.
- Opakujte dvakrát, dokud vše nespotřebujete.
- Smíchejte všechny ingredience na drobenku v malé misce.
- Rukama do směsi vetřete máslo, aby vám vznikla drobivá směs.
- Rovnoměrně rozdrobte přes vršek pokrmu ke gratinování a lehce pokapejte olejem.
- Zabalte zapékací mísu do alobalu a pečte 30 minut.
- Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne a drobenka pěkně nezhnědne.
- Podávejte horké.

Malý tip na konec: Cuketu nakrájejte, posypte ji solí a nechte asi 10 minut odpočívat v cedníku. To pomůže vytáhnout z cukety trochu vody. Poté postupujte podle konkrétních receptů.
Připravili jsme si pro vás také rozsáhlý článek o cuketě, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací, třeba jak ji pěstovat, jaké má zdravotní benefity či jak ji využít v kuchyni.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!