Výborné recepty na zapékané brambory s cuketou v 5 vynikajících variantách. Inspirujte se!

Zní vám dnešní nadpis trochu nudně?

Chyba!

Naše recepty na zapečenou cuketou s bramborem jsou totiž všechno, jen ne nudné.

Přesvědčte se o tom sami!

Máme pro vás variantu s bazalkovým pestem, sýrem Roquefort či slaninou a řapíkatým celerem.

Tak pojďme na to!

Zapečená zelenina s bazalkovým pestem

Tuhle dobrotu si nemůže odepřít ani odpůrce zeleniny! Kombinace brambor, cukety, rajčat, bazalkového pesta a parmazánu je totiž naprosto vynikající. Vyzkoušejte a uvidíte, že jinou přílohu už chtít nebudete!

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 sladké cibule, nakrájené na plátky
  • 4 lžíce bazalkového pesta
  • 2 střední rajčata, nakrájená na 0,6 cm silné plátky
  • 1 střední cuketa, nakrájená na 0,6 cm silné plátky
  • 3 červené brambory, nakrájené na 0,6 cm silné plátky
  • 3 lžíce nastrouhaného parmezánu
  • hrubá sůl a pepř dle chuti
  • mletý černý pepř (volitelně)

Postup

  • Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.
  •  Zahřejte olivový olej na středním plameni a restujte na něm 5 – 6 minut cibuli.
  • Mezitím rozetřete 2 lžíce pesta na dno 30 cm zapékací mísy a nakrájejte na plátky brambory, rajčata a cuketu.
  • Na pesto rovnoměrně nandejte cibuli a na ni navrstvěte brambory, rajčata a cuketu.
  • Vršek potřete zbylými 2 lžícemi pesta, posypte parmazánem a pár špetkami soli a pepře.
  • Přikryjte alobalem a pečte 30 minut.
  • Odkryjte a pečte dalších 20 minut.
  • Klidně přisypte další parmazán.
  • Dobrou chuť!
Zapékaná zelenina s parmazánem a pestem v zapékací míse.
www.savoringthethyme.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze digestoří. Kdo se stal naším favoritem?

Zapékaná cuketa s bramborami a Gruyere

Neuvěřitelně snadný recept s minimální přípravou, ale skvělým výsledkem! Užijte si pokrm jako luxusní přílohu třeba k masu.

Co budete potřebovat

  • 5 malých brambor
  • 1 a ½ cukety
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1 šálek smetany na vaření
  • 1 šálek strouhaného sýra Gruyere
  • 1 a ¾ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Pomocí mandolíny nebo ostrého nože nakrájejte brambory na tenké cca 0,3 cm plátky a cuketu na 0,6 cm plátky.
  • Zakulacenou zapékací mísu 20 x 15 cm vymažte tukem a nakrájenou zeleninu urovnejte do kruhového vzoru tak, aby se plátky mírně překrývaly.
  • Smíchejte smetanu, provensálské bylinky, 1 lžičku soli, pepř a česnek.
  • Vše prošlehejte.
  • Zeleninu přelijte vzniklou smetanovou omáčkou a vše nakonec posypte strouhaným sýrem Gruyere.
  • Mísu přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 40 minut.
  • Opatrně odstraňte alobal a pokračujte v pečení dalších 10 minut.
  • Ihned podávejte.
Zapékaná zelenina se sýrem v zapékací míse.
www.lavenderandmacarons.com

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty se zapékanou cuketou aneb inspirace pro vaše zdravé obědy i večeře!


Veganská gratinovaná zelenina

Vynikající veganský a bezlepkový zapékaný pokrm z na tenké plátky nakrájených brambor a cukety. Skvěle se hodí jako příloha či lehký samostatný hlavní chod.

Co budete potřebovat

  • 700 g brambor, nakrájených na tenké cca 0,1 cm plátky
  • 500 g cukety, nakrájené na cca 0,3 cm plátky
  • 1 a 1/2 šálku kešu ořechů
  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 2 – 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžíce čerstvého estragonu, nasekaného
  • 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 1 lžička čerstvého oregana (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 1 šálek veganské mozzarelly

Postup

  • Kešu namočte do studené vody na 2 hodiny nebo do vroucí horké vody na 30 minut, poté před použitím sceďte.
  • Předehřejte troubu na 220 ºC.
  • Velkou litinovou pánev nebo mělkou zapékací formu lehce naolejujte olivovým olejem.
  • Nakrájené brambory a cuketu vyskládejte do soustředných kruhů.
  • V mixéru smíchejte kešu ořechy, vodu, česnek, lahůdkové droždí, sůl a pepř podle chuti.
  • Mixujte, dokud nebudes směs hladká a krémová.
  • Do krémové omáčky vmíchejte bylinky a poté nalijte na zeleninu.
  • Vršek posypte veganskou mozzarellou a zapékací mísu nebo pánev přikryjte.
  • Pečte zakryté 30–35 minut nebo dokud brambory nejsou měkké.
  • Odstraňte poklici a pečte dalších 10 minut, aby povrch zhnědl.
  • Ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte teplé.
Zapékaná zelenina s veganskou mozzarellou na pánvi.
www.thecuriouschickpea.com

Brambory pečené s cuketou a sýrem Roquefort

Užijte si tento jednoduchý recept na zapékanou zeleninu s úžasným sýrem Roquefort, který pokrmu dodává úplně nový rozměr. Připravte si ho jako večeři kdykoli během týdne!

Co budete potřebovat

  • 400 g brambor nakrájených na tenké plátky
  • 2 cukety, nakrájené na tenké plátky
  • 4 lžíce rozdrobeného sýra Roquefort
  • 2 lžíce crème fraîche
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • cca 2 šálky mléka
  • tymián
  • sůl a pepř

Postup

  • Do hrnce přidejte brambory a zalijte dostatečným množstvím mléka, aby byly brambory zakryté, nechte vařit asi 5 minut, ale stále musí být tuhé.
  • Přidejte cuketu a vařte další 3 minuty.
  • Sundejte ze sporáku a sceďte.
  • Vložte brambory a cuketu do hluboké misky a přidejte sůl a pepř.
  • V misce smíchejte sýr Roquefort, jogurt, crème fraîche a tymián.
  • Osolte a opepřete dle chuti.
  • Do ramekinů nandejte zeleninu, poté přidejte lžíci jogurtovo-sýrové směsi, poté pokračuje další vrstvou zeleniny a nakonec další vrstvou jogurtovo-sýrové směsi.  
  • Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia po dobu asi 20-25 minut.
  • Dobrou chuť!
Zapékaná zelenina s roquefortem v ramekinu.
www.citronetvanille.com

Připravili jsme si pro vás i další zajímavé recepty na zapečené brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet!

Gratinovaná cuketa s bramborami a slaninou

Brambory s cuketou nakrájené na tenké plátky vytváří texturu, která se bude božsky rozplývat  v ústech. Přidejte k tomu bohatou sýrovou omáčku, křupavou slaninu a máslovou drobenku a máte naprosto geniální pokrm, který ocení nejen vaše rodina!

Co budete potřebovat

  • 125 g uzené slaniny
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 malý řapík řapíkatého celeru, nakrájený na jemné kostičky
  • 1 velký stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • 25 g másla
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 1 šálek mléka
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • 75 g strouhaného čedaru
  • 1 lžička soli
  • 300 g cukety nakrájené na plátky o tloušťce 1 mm
  • 250 g brambor nakrájených na 1 mm silné plátky

Na drobenku:

  • 100 g cukety nastrouhané najemno
  • 50 g strouhaného čedaru
  • ½ šálku špaldové mouky
  • ¼ šálku ovesných vloček
  • 25 g másla, změklého
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Čtvercovou zapékací misku o průměru 21 cm lehce vymažte tukem.
  • Ve velké pánvi rozehřejte na středně vysokém plameni trochu oleje.
  • Přidejte slaninu a opékejte ji z obou stran pár minut, dokud nezhnědne a z obou stran nebude křupavá.
  • Přendejte slaninu na papírovou utěrku, nakrájejte ji na kousky velikosti sousta a dejte stranou.
  • Přidejte 1 lžíci vody do pánve, kde jste si ponechali tuk ze slaniny a vraťte plamen na střední teplotu.
  • Přidejte cibuli, česnek a řapíkatý celer.
  • Vařte za občasného míchání 10 minut.
  • Přidejte máslo a po rozpuštění vmíchejte špaldovou mouku.
  • Pomalu přilévejte mléko a šlehejte, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
  • Vmíchejte kuřecí vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 10–15 minut.
  • Sundejte z plotny a promíchejte s nakrájenou slaninou a strouhaným sýrem.
  • Ve velké míse smíchejte plátky cukety a brambor.
  • Přidejte kapku oleje a promíchejte rukama, aby se vše obalilo.
  • Položte třetinu směsi cukety a brambor na dno připravené zapékací mísy.
  • Na zeleninu nalijte třetinu omáčky.
  • Opakujte dvakrát, dokud vše nespotřebujete.
  • Smíchejte všechny ingredience na drobenku v malé misce.
  • Rukama do směsi vetřete máslo, aby vám vznikla drobivá směs.
  • Rovnoměrně rozdrobte přes vršek pokrmu ke gratinování a lehce pokapejte olejem.
  • Zabalte zapékací mísu do alobalu a pečte 30 minut.
  • Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne a drobenka pěkně nezhnědne.
  • Podávejte horké.
Zapékaná zelenina se slaninou a drobenkou v zapékací míse.
www.nzherald.co.nz

Malý tip na konec: Cuketu nakrájejte, posypte ji solí a nechte asi 10 minut odpočívat v cedníku. To pomůže vytáhnout z cukety trochu vody. Poté postupujte podle konkrétních receptů.

Připravili jsme si pro vás také rozsáhlý článek o cuketě, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací, třeba jak ji pěstovat, jaké má zdravotní benefity či jak ji využít v kuchyni.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X