U nás asi nejoblíbenější zapékané brambory jsou francouzské brambory. Předvařené brambory krájíme na plátky a na plechu je kombinujeme nejčastěji s uzeninou a přeléváme rozšlehanými vejci.
Tuhle jednoduchou klasiku ale v dnešních receptech nenajdete. Připravili jsme si pro vás zajímavé varianty přípravy zapékaných brambor, které určitě stojí za to vyzkoušet.
Pamatovali jsme také na vegetariány a tak zde najdete i recept na zapékané brambory se žampiony nebo zapékané brambory se sýrem či brokolicí, které jsou zcela bez masa.
Zapékané brambory se žampiony
INGREDIENCE
- 1 kg brambor, oloupaných a na plátky
- 250 g žampiónů portobello
- 1 a 1/2 šálku strouhané mozzarelly
- 170 g strouhaného čedaru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1/3 šálku majonézy
- 3 stroužky česneku
- lžička drceného tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte tukem zapékací mísu.
- Ve větší míse smíchejte obě smetany, majonézu, drcený česnek, sůl a pepř.
- Brambory a houby nakrájejte na tenké plátky.
- Na dno zapékací mísy vlijte část smetanové směsi a na ni naskládejte polovinu brambor.
- Na brambory dejte polovinu hub, polovinu mozzarelly a čedaru. Osolte, opepřete a posypte tymiánem.
- Stejně poskládejte další vrstvu z druhé půlky ingrediencí. Celé pak zalijte smetanovou směsí.
- Pečte 60-70 minut, dokud brambory nezměknou. Jakmile jsou zapékané brambory se žampióny měkké, vytáhněte je z trouby.
- Při servírování je můžete posypat čerstvou petrželkou, pažitkou nebo natí z jarní cibulky.
zdroj: willcookforsmiles.com
Objevte podobné tipy
Zapékané brambory s uzeninou
INGREDIENCE
- 500 g Vaší oblíbené klobásy
- 4 velké brambory, na 1 cm kostky
- 2 lžíce jemně sekané cibule
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 3 lžíce mletého oleje
- 1 šálek strouhaného čedaru
- 1 lžička olivového oleje na potření alobalu
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200°C. Plech nebo zapékací mísu vyložte alobalem a potřete trochou olivového oleje.
- Nakrájejte klobásu na 0,5 cm kolečka. Ve velké míse smíchejte klobásu, brambory na kostičky, sůl, olivový olej a sušený česnek.
- Vše dobře promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly olejem.
- Směs z mísy přemístěte a rozprostřete na alobalem vyložený plech a posypte paprikou.
- Pečte 30-40 minut a po 15 minutách brambory promíchejte, aby se dobře propekly a co nejvíce chytly zlatou barvu.
- Jakmile jsou brambory měkké, vytáhněte plech z trouby a posypte rovnoměrně čedarem.
- Vraťte do trouby zapéct ještě na 5 minut. Jakmile je sýr rozpuštěný, jsou zapékané brambory s uzeninou hotové.
- Vyndáme je z trouby, necháme chvíli vychladnout a můžeme servírovat.
zdroj: bakeatmidnite.com
Zapékané brambory s masem
INGREDIENCE
- 4 kuřecí prsa s kůží
- 8 malých nebo 4 střední brambory (oloupané)
- 8 středně velkých žampiónů
- 2-3 snítky tymiánu
- 1 lžíce čerstvého, jemně sekaného rozmarýnu
- 1 lžička soli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička drcené červené čili papričky
POSTUP
- Předehřejte troubu na 220°C.
- V hrnci přiveďte jemně osolenou vodu k varu. Vložte do ní oloupané celé brambory a nechte asi 8 minut povařit. Poté vodu slijte a brambory nechte trochu vychladnout. Menší brambory přepulte, větší brambory pokrájejte na čtvrtky.
- Ve střední míse smíchejte rozmarýn, drcenou čili papričku, sůl, česnek, 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci citrónové šťávy. V této směsi důkladně obalte kuřecí prsa.
- Vezměte si pánev, která se ideálně může dát i do trouby, rozehřejte na ní olej a kuřecí prsa na ní položte kůží dolů a smažte 5 minut.
- Poté prsa otočte kůží nahoru, přidejte brambory, žampióny, snítky rozmarýnu a zbytek směsi, ve které jste obalovali maso.
- Přidejte ještě dvě lžíce olivového oleje a 2 lžíce balsamikového octa.
- Vložte do trouby a pečte nezakryté asi 20 minut, až se na kuřeti udělá zlatohnědá kůrka.
- Zapékané brambory s masem jsou hotové, vytáhněte je z trouby a před servírováním nechte chvíli vychladnout.
zdroj: ifoodblogger.com
Zapékané brambory s brokolicí
INGREDIENCE
- 2 šálky nahrubo strouhaných syrových brambor
- 1/4 šálku nastrouhané cibule
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce másla
- 1 šálek jemně nasekané cibule
- 1 velký prolisovaný stroužek česneku
- 4 šálky brokolicových růžiček
- 3 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- 1 a 1/2 šálku strouhaného čedaru
- 1/2 šálku mléka
- 2 vajíčka
- paprika
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Dejte nastrouhané brambory na papírovou kuchyňskou utěrku a snažte se je co nejvíce osušit.
- Ve střední míse smíchejte brambory s nastrouhanou cibulí. Zapékací nebo koláčovou mísu dobře vymažte olejem a rozprostřete do ní rovnoměrně bramborovou směs. Pečte 20 minut.
- Poté vytáhněte z trouby a ztlumte teplotu na 190°C. Upečené brambory potřete olejem a vraťte ještě asi na 5 minut do trouby.
- Nechte je tam tak dlouho, dokud nezačnou být shora hnědé a křupavé. Vytáhněte brambory z trouby a dejte je stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte nasekanou cibulku. Často míchejte a smažte asi 5 minut, cibulka by neměla být příliš tmavá.
- Přidejte brokolici, sušený tymián, čerstvou bazalku, sůl a pepř. Promíchejte a smažte asi 8 minut na nízké teplotě.
- Přidejte česnek a za stálého míchání smažte ještě 1-2 minuty. Česnek nesmí zhnědnout. Sundejte pánev z ohně.
- Brambory v zapékací míse posypte půlkou strouhaného čedaru, přelijte zeleninovou směsí z pánve a vše zasypte druhou polovinou sýra.
- Smíchejte v misce vajíčka s mlékem a rovnoměrně je rozlijte na horní vrstvu sýra. Posypte paprikou a dejte péct na 35-40 minut.
- Zapékané brambory s brokolicí vytáhněte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a servírujte je posypané čerstvou bazalkou.
zdroj: lemonsandlavender.com
Zapékané brambory se sýrem
INGREDIENCE
- 1,5 kg brambor
- 160 ml mléka
- 185 ml smetany ke šlehání
- 1/3 šálku majonézy
- 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
- 2 velké prolisované stroužky česneku
- 3/4 lžičky soli
- černý pepř
- 200 g strouhaného sýru
- 100 g strouhané mozzarelly
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky necelé 2 cm.
- Nakrájené brambory dejte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience kromě mozzarelly.
- Promíchejte a rozprostřete do zapékací mísy. Přikryjte alobalem a pečte 60 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Sundejte alobal, posypte mozzarellou a dejte ještě na 25 minut zapéct dozlatova.
- Zapékané brambory se sýrem, vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout. Servírovat je můžete posypané tymiánem.
zdroj: recipetineats.com
Zapékané brambory se zelím
INGREDIENCE
- 2 šálky šunky nakrájené na kostičky
- 1 střední cibule jemně nasekaná
- 3 lžíce másla nebo oleje
- 1 lžička papriky
- 1 kg vařených brambor na plátky
- 800 g kysaného zelí
- sůl a pepř
- 2 vejce
- 4 lžíce mléka
- 2 šálky strouhaného sýra (čedar, ementál…)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180°C. Osmažte na másle nebo oleji šunku s cibulkou. Cibulku osmažte dokud nezesklovatí. Přidejte zelí a papriku a dobře promíchejte.
- Na dno zapékací mísy vyskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete.
- Na brambory navrstvěte směs šunky se zelím. Překryjte zbytkem brambor. Osolte a opepřete.
- Rozšlehejte vajíčka s mlékem a přelijte jimi brambory. Vše posypte strouhaným sýrem.
- Zapékané brambory se zelím pečeme 25-30 minut. Před podáváním necháme brambory chvíli vychladit.
zdroj: quick-german-recipes.com
Žampióny portobello jsou dnes v supermarketech běžně dostupné. Pokud je však neseženete, klidně je nahraďte klasickými žampióny.
Chutnaly vám zapékané brambory jako hlavní chod? Pokud hledáte spíše bramborové přílohy, navštivte náš další článek s recepty na bramborové přílohy.
Francouzké brambory prostě zbožňujeme celá rodinka a jsou výborné aji se smetanou a česnekem.
My zase máme rádi sterilovaný hrášek v bramborách a slaninku na plátky
U nás frčí uzené na kostky a hodně cibulky, vajíčko a sýreček před dokončením posypat a je to
A hlavně, ať ty brambory jsou dopředu uvařené je ot mnohem lepší a chutnější.
Cesto na tortu som ešte pobláznila s cereálnym nápojom Caro, ktorý dodá výbornú chuť.