Nejlepší recepty na zapékané brambory – rychle a chutně

U nás asi nejoblíbenější variantou přípravy zapékaných brambor jsou francouzské brambory. Předvařené brambory krájíme na plátky a na plechu je kombinujeme nejčastěji s uzeninou a přeléváme rozšlehanými vejci.

Tuto klasiku ale v dnešních receptech nenajdete. Připravili jsme si pro Vás zajímavé varianty přípravy zapékaných brambor, které určitě stojí za to vyzkoušet. Pamatovali jsme také na vegetariány a tak zde najdete i recept na zapékané brambory se žampiony nebo zapékané brambory se sýrem či brokolicí, které jsou zcela bez masa.

Všechny recepty spojuje relativně snadná a rychlá příprava a dostupné suroviny. Výhodou těchto jídel je, že pokud Vám jedna ingredience chybí, nestane se nic, pokud ji nahradíte podobnou. Fantazii se meze nekladou a tak si recepty na zapékané brambory můžete vyladit podle vlastních chuťových buněk.

Doporučujeme vyzkoušet recept na zapékané brambory s masem. Kombinace šťavnatých kuřecích prsou a žampiónů spolu s bylinkami Vám bude tak chutnat, že toto jídlo zařadíte k Vašim oblíbeným nedělním obědům.

Zapékané brambory se žampiony

INGREDIENCE

  • 1kg brambor, oloupaných a na plátky
  • 250g žampiónů portobello
  • 1 a 1/2 šálku strouhané mozzarelly
  • 170g strouhaného čedaru
  • 500ml smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/3 šálku majonézy
  • 3 stroužky česneku
  • lžička drceného tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte tukem zapékací mísu.
  2. Ve větší míse smíchejte obě smetany, majonézu, drcený česnek, sůl a pepř.
  3. Brambory a houby nakrájejte na tenké plátky.
  4. Na dno zapékací mísy vlijte část smetanové směsi a na ni naskládejte polovinu brambor. Na brambory dejte polovinu hub, polovinu mozzarelly a čedaru. Osolte, opepřete a posypte tymiánem.
  5. Stejně poskládejte další vrstvu z druhé půlky ingrediencí. Celé pak zalijte smetanovou směsí.
  6. Pečte 60-70 minut, dokud brambory nezměknou. Jakmile jsou zapékané brambory se žampióny měkké, vytáhněte je z trouby. Při servírování je můžete posypat čerstvou petrželkou, pažitkou nebo natí z jarní cibulky.

Hotový recept na zapékané brambory se žampióny

Zdroj: willcookforsmiles.com

Zapékané brambory s uzeninou

INGREDIENCE

  • 500g Vaší oblíbené klobásy
  • 4 velké brambory, na 1cm kostky
  • 2 lžíce jemně sekané cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 3 lžíce mletého oleje
  • 1 šálek strouhaného čedaru
  • 1 lžička olivového oleje na potření alobalu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200°C. Plech nebo zapékací mísu vyložte alobalem a potřete trochou olivového oleje.
  2. Nakrájejte klobásu na 0,5cm kolečka. Ve velké míse smíchejte klobásu, brambory na kostičky, sůl, olivový olej a sušený česnek. Vše dobře promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly olejem.
  3. Směs z mísy přemístěte a rozprostřete na alobalem vyložený plech a posypte paprikou.
  4. Pečte 30-40 minut a po 15ti minutách brambory promíchejte, aby se dobře propekly a co nejvíce chytly zlatou barvu.
  5. Jakmile jsou brambory měkké, vytáhněte plech z trouby a posypte rovnoměrně čedarem. Vraťte do trouby zapéct ještě na 5 minut. Jakmile je sýr rozpuštěný, jsou zapékané brambory s uzeninou hotové. Vyndáme je z trouby, necháme chvíli vychladnout a můžeme servírovat.

Hotový recept na zapékané brambory s uzeninou

Zdroj: bakeatmidnite.com

Zapékané brambory s masem

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 8 malých nebo 4 střední brambory (oloupané)
  • 8 středně velkých žampiónů
  • 2-3 snítky tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého, jemně sekaného rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička drcené červené čili papričky

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 220°C.
  2. V hrnci přiveďte jemně osolenou vodu k varu. Vložte do ní oloupané celé brambory a nechte asi 8 minut povařit. Poté vodu slijte a brambory nechte trochu vychladnout. Menší brambory přepulte, větší brambory pokrájejte na čtvrtky.
  3. Ve střední míse smíchejte rozmarýn, drcenou čili papričku, sůl, česnek, 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci citrónové šťávy. V této směsi důkladně obalte kuřecí prsa.
  4. Vezměte si pánev, která se ideálně může dát i do trouby, rozehřejte na ní olej a kuřecí prsa na ní položte kůží dolů a smažte 5 minut. Poté prsa otočte kůží nahoru, přidejte brambory, žampióny, snítky rozmarýnu a zbytek směsi, ve které jste obalovali maso. Přidejte ještě dvě lžíce olivového oleje a 2 lžíce balsamikového octa.
  5. Vložte do trouby a pečte nezakryté asi 20 minut, až se na kuřeti udělá zlatohnědá kůrka. Zapékané brambory s masem jsou hotové, vytáhněte je z trouby a před servírováním nechte chvíli vychladnout.

Hotový receptana zapékané brambory s masem

Zdroj: ifoodblogger.com

Zapékané brambory s brokolicí

INGREDIENCE

  • 2 šálky nahrubo strouhaných syrových brambor
  • 1/4 šálku nastrouhané cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 šálek jemně nasekané cibule
  • 1 velký prolisovaný stroužek česneku
  • 4 šálky brokolicových růžiček
  • 3 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného čedaru
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 vajíčka
  • paprika

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Dejte nastrouhané brambory na papírovou kuchyňskou utěrku a snažte se je co nejvíce osušit.
  3. Ve střední míse smíchejte brambory s nastrouhanou cibulí. Zapékací nebo koláčovou mísu dobře vymažte olejem a rozprostřete do ní rovnoměrně bramborovou směs. Pečte 20 minut. Poté vytáhněte z trouby a ztlumte teplotu na 190°C. Upečené brambory potřete olejem a vraťte ještě asi na 5 minut do trouby. Nechte je tam tak dlouho, dokud nezačnou být shora hnědé a křupavé. Vytáhněte brambory z trouby a dejte je stranou.
  4. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte nasekanou cibulku. Často míchejte a smažte asi 5 minut, cibulka by neměla být příliš tmavá. Přidejte brokolici, sušený tymián, čerstvou bazalku, sůl a pepř. Promíchejte a smažte asi 8 minut na nízké teplotě.
  5. Přidejte česnek a za stálého míchání smažte ještě 1-2 minuty. Česnek nesmí zhnědnout. Sundejte pánev  z ohně.
  6. Brambory v zapékací míse posypte půlkou strouhaného čedaru, přelijte zeleninovou směsí z pánve a vše zasypte druhou polovinou sýra.
  7. Smíchejte v misce vajíčka s mlékem a rovnoměrně je rozlijte na horní vrstvu sýra. Posypte paprikou a dejte péct na 35-40 minut.
  8. Zapékané brambory s brokolicí vytáhněte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a servírujte je posypané čerstvou bazalkou.

Hotový recept na zapékané brambory s brokolicí

Zdroj: lemonsandlavender.com

Zapékané brambory se sýrem

INGREDIENCE

  • 1,5kg brambor
  • 160ml mléka
  • 185ml smetany ke šlehání
  • 1/3 šálku majonézy
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 2 velké prolisované stroužky česneku
  • 3/4 lžičky soli
  • černý pepř
  • 200g strouhaného sýru
  • 100g strouhané mozzarelly

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky necelé 2cm. Nakrájené brambory dejte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience kromě mozzarelly.
  2. Promíchejte a rozprostřete do zapékací mísy. Přikryjte alobalem a pečte 60 minut nebo dokud brambory nezměknou. Sundejte alobal, posypte mozzarellou a dejte ještě na 25 minut zapéct dozlatova.
  3. Zapékané brambory se sýrem, vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout. Servírovat je můžete posypané tymiánem.

Hotový recept na zapékané brambory se sýrem

Zdroj: recipetineats.com

Zapékané brambory se zelím

INGREDIENCE

  • 2 šálky šunky nakrájené na kostičky
  • 1 střední cibule jemně nasekaná
  • 3 lžíce másla nebo oleje
  • 1 lžička papriky
  • 1kg vařených brambor na plátky
  • 800g kysaného zelí
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 šálky strouhaného sýra (čedar, ementál…)

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Osmažte na másle nebo oleji šunku s cibulkou. Cibulku osmažte do sklovata. Přidejte zelí a papriku a dobře promíchejte.
  2. Na dno zapékací mísy vyskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete. Na brambory navrstvěte směs šunky se zelím. Překryjte zbytkem brambor. Osolte a opepřete.
  3. Rozšlehejte vajíčka s mlékem a přelijte jimi brambory. Vše posypte strouhaným sýrem.
  4. Zapékané brambory se zelím pečeme 25-30 minut. Před podáváním necháme brambory chvíli vychladit.

Hotový recept na zapékané brambory se zelím

Zdroj: quick-german-recipes.com

Žampióny portobello jsou dnes v supermarketech běžně dostupné. Pokud je však neseženete, klidně je nahraďte klasickými žampióny.

A tady dáváme ještě odkaz na v úvodu zmíněnou klasiku – francouzské brambory.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *