Také jste milovníci této škrobnaté zeleniny?
Pak jste tu správně!
Připravili jsme si pro vás zajímavé recepty na zapečené brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet.
Mysleli jsme i na vegetariány a tak zde najdete i brambory se žampiony, brokolicí či květákem, které jsou zcela bez masa.
Dobrou chuť!
Zapékané brambory se žampiony
Brambory v kombinaci s žampiony, čedarem, mozarellou a smetanovou směsí, to vše zapečené v troubě, vytváří jednoduchou lahůdku, na které si pochutná celá rodina.
INGREDIENCE
- 1 kg brambor, oloupaných a na plátky
- 250 g žampiónů portobello
- 1 a 1/2 šálku strouhané mozzarelly
- 170 g strouhaného čedaru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1/3 šálku majonézy
- 3 stroužky česneku
- lžička drceného tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte tukem zapékací mísu.
- Ve větší míse smíchejte obě smetany, majonézu, drcený česnek, sůl a pepř.
- Brambory a houby nakrájejte na tenké plátky.
- Na dno zapékací mísy vlijte část smetanové směsi a na ni naskládejte polovinu brambor.
- Na brambory dejte polovinu hub, polovinu mozzarelly a čedaru.
- Osolte, opepřete a posypte tymiánem.
- Stejně poskládejte další vrstvu z druhé půlky ingrediencí.
- Celé pak zalijte smetanovou směsí.
- Pečte 60-70 minut, dokud brambory nezměknou.
- Jakmile jsou zapékané brambory se žampióny měkké, vytáhněte je z trouby.
- Při servírování je můžete posypat čerstvou petrželkou, pažitkou nebo natí z jarní cibulky.

Pečené brambory s květákem
Tento pokrm je velmi jednoduchý, krémový, se spoustou sýra a je vhodný buď jako samostatné jídlo nebo jako perfektní příloha k masu.
Ingredience
- květák o hmotnosti cca 700 g, nakrájený na malé růžičky
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ šálku teplého mléka
- ½ šálku nastrouhaného sýru Gruyere
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/3 šálku panko strouhanky
- 1 a ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Přiveďte velký hrnec vody k varu.
- Přidejte 1 čajovou lžičku soli, růžičky květáku a brambory a vařte na středním ohni po dobu 7 minut.
- Sceďte.
- Ve střední pánvi na středním ohni rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte mouku a promíchejte.
- Za stálého míchání přidejte teplé mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Sundejte pánev ze sporáku.
- Přidejte zbývající ¼ lžičku soli, pepř, ¼ šálku sýra Gruyere, parmazán a muškátový oříšek.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli.
- Přendejte květák a brambory do pekáče o rozměrech 20 x 28 cm.
- Zalijte omáčkou a opatrně promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Zasypte panko strouhankou a zbývající ¼ šálku Gruyere a pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla.
- Pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Na poslední 2 – 3 minuty zapněte funkci grilu, aby vrchní část krásně zezlátla.
- Ihned podávejte.

Zapečené brambory s uzeninou
Brambory s klobásou jsou oblíbeným jídlem mnoha lidí, tak ho nezapomeňte vyzkoušet i vy! Čedar dodá pokrmu delikátní chuť.
INGREDIENCE
- 500 g vaší oblíbené klobásy
- 4 velké brambory, na 1 cm kostky
- 2 lžíce jemně sekané cibule
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 3 lžíce mletého oleje
- 1 šálek strouhaného čedaru
- 1 lžička olivového oleje na potření alobalu
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Plech nebo zapékací mísu vyložte alobalem a potřete trochou olivového oleje.
- Nakrájejte klobásu na 0,5 cm kolečka.
- Ve velké míse smíchejte klobásu, brambory na kostičky, sůl, olivový olej a sušený česnek.
- Vše dobře promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly olejem.
- Směs z mísy přemístěte a rozprostřete na alobalem vyložený plech a posypte paprikou.
- Pečte 30-40 minut a po 15 minutách brambory promíchejte, aby se dobře propekly a co nejvíce chytly zlatou barvu.
- Jakmile jsou brambory měkké, vytáhněte plech z trouby a posypte rovnoměrně čedarem.
- Vraťte do trouby zapéct ještě na 5 minut.
- Jakmile je sýr rozpuštěný, jsou zapékané brambory s uzeninou hotové.
- Vyndáme je z trouby, necháme chvíli vychladnout a můžeme servírovat.

Brambory z trouby s cuketou
Tento recept je krémový, s pořádným množstvím sýra a koření, které mu dodávají spoustu chuti. Doba přípravy je krátká a většinu práce odvede trouba.
INGREDIENCE
- 2 cukety
- 4-5 zlatých brambor Yukon
- 2 šálky silné smetany
- 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky pepře nebo podle chuti
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1 a 2/3 šálku parmazánu
- nasekaná pažitka na ozdobu
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Pomocí ostrého nože nakrájejte cukety na kolečka.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Smíchejte smetanu se solí, pepřem, provensálským kořením, česnekem a cibulí a 1 šálkem parmazánu.
- Nakrájené cukety a brambory naaranžujte do pekáče o rozměrech 23 × 33 cm.
- Krémovou směs rovnoměrně nalijte do pekáče a přidejte zbývající parmezán.
- Pečte odkryté po dobu 35-40 minut, nebo dokud pokrm nebude nahoře krásně hnědý.

Pokud vám nevadí si trochu zahřešit, vyzkoušejte i naše recepty na smažené brambory.
Objevte podobné tipy
Zapékané brambory s kuřecím masem
Marinovaná kuřecí prsa zapečená s brambory a žampiony jsou skvělé, jednoduché jídlo, které si hravě připravíte pro nečekané hosty nebo jen tak na rodinný oběd.
INGREDIENCE
- 4 kuřecí prsa s kůží
- 8 malých nebo 4 střední brambory (oloupané)
- 8 středně velkých žampiónů
- 2-3 snítky tymiánu
- 1 lžíce čerstvého, jemně sekaného rozmarýnu
- 1 lžička soli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička drcené červené čili papričky
POSTUP
- Předehřejte troubu na 220°C.
- V hrnci přiveďte jemně osolenou vodu k varu.
- Vložte do ní oloupané celé brambory a nechte asi 8 minut povařit.
- Poté vodu slijte a brambory nechte trochu vychladnout.
- Menší brambory přepulte, větší brambory pokrájejte na čtvrtky.
- Ve střední míse smíchejte rozmarýn, drcenou čili papričku, sůl, česnek, 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci citrónové šťávy.
- V této směsi důkladně obalte kuřecí prsa.
- Vezměte si pánev, která se ideálně může dát i do trouby, rozehřejte na ní olej a kuřecí prsa na ní položte kůží dolů a smažte 5 minut.
- Poté prsa otočte kůží nahoru, přidejte brambory, žampióny, snítky rozmarýnu a zbytek směsi, ve které jste obalovali maso.
- Přidejte ještě dvě lžíce olivového oleje a 2 lžíce balsamikového octa.
- Vložte do trouby a pečte nezakryté asi 20 minut, až se na kuřeti udělá zlatohnědá kůrka.
- Zapékané brambory s masem jsou hotové, vytáhněte je z trouby a před servírováním nechte chvíli vychladnout.

Inspirujte se také našimi recepty na brambory po francouzsku. Je to oblíbená lahůdka a navíc velmi jednoduchá na přípravu!
Tradiční makedonská musaka
Snadný recept z mletého hovězího masa, koření a brambor. Tento tradiční makedonský recept uspokojí i ty nejnáročnější strávníky, protože chutná prostě božsky!
Ingredience
- 6 brambor, oloupaných, nakrájených na 0,6 cm kulaté plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 čajová lžička papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 3 vejce
- 2 šálky mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 190 ° C.
- Vařte nakrájené brambory ve vroucí osolené vodě po dobu 5 minut; sceďte pod studenou vodou a okamžitě ochlaďte.
- Dejte stranou.
- Na pánvi zahřejte na středním ohni olivový olej a přidejte cibuli; restujte 2 minuty.
- Přidejte mleté hovězí maso, rozmělněte a restujte do zhnědnutí asi 5 minut.
- Přimíchejte česnek.
- Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud nebude zcela zapracován.
- Hovězí maso dochuťte paprikou, solí a pepřem.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Sejměte z tepla a odložte stranou.
- Vymažte pekáč 33 x 23 cm.
- Na připravený pekáč navrstvěte 1/3 nakrájených brambor na dno.
- Brambory doplňte polovinou směsi mletého hovězího masa.
- Na hovězí maso poklaďte 1/3 plátků brambor.
- Přidejte zbývající hovězí směs a na vrch dejte poslední vrstvu brambor.
- Dejte stranou.
- V samostatné misce rozšlehejte vejce, poté zašlehejte mléko, sůl a pepř.
- Pokračujte ve šlehání, dokud nebude vše důkladně spojeno.
- Nalijte směs do pekáče.
- Pečte po dobu 45 až 55 minut, nebo dokud nebudou brambory krásně zlatohnědé.
- Před krájením a podáváním nechte 10 minut odpočívat.

Brambory se hodí jako příloha ke spoustě pokrmů a ne každý preferuje pečené. Pro ty je zde článek mimo jiné o přípravě dušených či vařených brambor.
Pečené brambory s brokolicí a čedarem
Obzvláštněte si pečené brambory brokolicí a čedarem a připravte si tak chutnou večeři, kterou ocení i vaše děti.
INGREDIENCE
- 2 šálky nahrubo strouhaných syrových brambor
- 1/4 šálku nastrouhané cibule
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce másla
- 1 šálek jemně nasekané cibule
- 1 velký prolisovaný stroužek česneku
- 4 šálky brokolicových růžiček
- 3 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- 1 a 1/2 šálku strouhaného čedaru
- 1/2 šálku mléka
- 2 vajíčka
- paprika
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Dejte nastrouhané brambory na papírovou kuchyňskou utěrku a snažte se je co nejvíce osušit.
- Ve střední míse smíchejte brambory s nastrouhanou cibulí.
- Zapékací nebo koláčovou mísu dobře vymažte olejem a rozprostřete do ní rovnoměrně bramborovou směs.
- Pečte 20 minut.
- Poté vytáhněte z trouby a ztlumte teplotu na 190°C.
- Upečené brambory potřete olejem a vraťte ještě asi na 5 minut do trouby.
- Nechte je tam tak dlouho, dokud nezačnou být shora hnědé a křupavé.
- Vytáhněte brambory z trouby a dejte je stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte nasekanou cibulku.
- Často míchejte a smažte asi 5 minut, cibulka by neměla být příliš tmavá.
- Přidejte brokolici, sušený tymián, čerstvou bazalku, sůl a pepř.
- Promíchejte a smažte asi 8 minut na nízké teplotě.
- Přidejte česnek a za stálého míchání smažte ještě 1-2 minuty.
- Česnek nesmí zhnědnout.
- Sundejte pánev z ohně.
- Brambory v zapékací míse posypte půlkou strouhaného čedaru, přelijte zeleninovou směsí z pánve a vše zasypte druhou polovinou sýra.
- Smíchejte v misce vajíčka s mlékem a rovnoměrně je rozlijte na horní vrstvu sýra.
- Posypte paprikou a dejte péct na 35-40 minut.
- Zapékané brambory s brokolicí vytáhněte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a servírujte je posypané čerstvou bazalkou.

Brambory z trouby se sýrem
Kdo by nemiloval sýr! A co takové brambory zapečené s hromadou lahodného sýra a posypané čerstvým tymiánem? Mňam!
INGREDIENCE
- 1,5 kg brambor
- 160 ml mléka
- 185 ml smetany ke šlehání
- 1/3 šálku majonézy
- 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
- 2 velké prolisované stroužky česneku
- 3/4 lžičky soli
- černý pepř
- 200 g strouhaného sýru
- 100 g strouhané mozzarelly
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky necelé 2 cm.
- Nakrájené brambory dejte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience kromě mozzarelly.
- Promíchejte a rozprostřete do zapékací mísy.
- Přikryjte alobalem a pečte 60 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Sundejte alobal, posypte mozzarellou a dejte ještě na 25 minut zapéct dozlatova.
- Sýrové brambory vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout.
- Servírovat je můžete posypané tymiánem.

Výbornou a jednoduchou přílohou jsou i naše recepty na brambory na šťouchačku, které stojí za to vyzkoušet!
Zapékané brambory se zelím
Brambory s kysaným zelím jsou příjemná klasika, která se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte i náš recept, který si určitě oblíbíte.
INGREDIENCE
- 2 šálky šunky nakrájené na kostičky
- 1 střední cibule jemně nasekaná
- 3 lžíce másla nebo oleje
- 1 lžička papriky
- 1 kg vařených brambor na plátky
- 800 g kysaného zelí
- sůl a pepř
- 2 vejce
- 4 lžíce mléka
- 2 šálky strouhaného sýra (čedar, ementál…)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Osmažte na másle nebo oleji šunku s cibulkou.
- Cibulku osmažte dokud nezesklovatí.
- Přidejte zelí a papriku a dobře promíchejte.
- Na dno zapékací mísy vyskládejte polovinu brambor.
- Osolte a opepřete.
- Na brambory navrstvěte směs šunky se zelím.
- Překryjte zbytkem brambor. Osolte a opepřete.
- Rozšlehejte vajíčka s mlékem a přelijte jimi brambory.
- Vše posypte strouhaným sýrem.
- Pečeme 25-30 minut.
- Před podáváním necháme brambory chvíli vychladit.

Chutnaly vám naše recepty na zapečené brambory jako hlavní chod? Pokud hledáte spíše bramborové přílohy, navštivte náš další článek s recepty na bramborové přílohy.
A jak se brambory povedly vám? Pochlubte se nám do komentářů!
Francouzké brambory prostě zbožňujeme celá rodinka a jsou výborné aji se smetanou a česnekem.
My zase máme rádi sterilovaný hrášek v bramborách a slaninku na plátky
U nás frčí uzené na kostky a hodně cibulky, vajíčko a sýreček před dokončením posypat a je to
A hlavně, ať ty brambory jsou dopředu uvařené je ot mnohem lepší a chutnější.
Cesto na tortu som ešte pobláznila s cereálnym nápojom Caro, ktorý dodá výbornú chuť.