Nejlepší recepty na pečené brambory z trouby. Oblíbená lahůdka na 9 způsobů

Také jste milovníci této škrobnaté zeleniny?

Pak jste tu správně!

Připravili jsme si pro vás zajímavé recepty na zapečené brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet.

Mysleli jsme i na vegetariány a tak zde najdete i brambory se žampiony, brokolicí či květákem, které jsou zcela bez masa.

Dobrou chuť!

Zapékané brambory se žampiony

Brambory v kombinaci s žampiony, čedarem, mozarellou a smetanovou směsí, to vše zapečené v troubě, vytváří jednoduchou lahůdku, na které si pochutná celá rodina.

INGREDIENCE

  • 1 kg brambor, oloupaných a na plátky
  • 250 g žampiónů portobello
  • 1 a 1/2 šálku strouhané mozzarelly
  • 170 g strouhaného čedaru
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/3 šálku majonézy
  • 3 stroužky česneku
  • lžička drceného tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte tukem zapékací mísu.
  2. Ve větší míse smíchejte obě smetany, majonézu, drcený česnek, sůl a pepř.
  3. Brambory a houby nakrájejte na tenké plátky.
  4. Na dno zapékací mísy vlijte část smetanové směsi a na ni naskládejte polovinu brambor.
  5. Na brambory dejte polovinu hub, polovinu mozzarelly a čedaru.
  6. Osolte, opepřete a posypte tymiánem.
  7. Stejně poskládejte další vrstvu z druhé půlky ingrediencí.
  8. Celé pak zalijte smetanovou směsí.
  9. Pečte 60-70 minut, dokud brambory nezměknou.
  10. Jakmile jsou zapékané brambory se žampióny měkké, vytáhněte je z trouby.
  11. Při servírování je můžete posypat čerstvou petrželkou, pažitkou nebo natí z jarní cibulky.
Brambory z trouby se žampiony a sýrem posypané jarní cibulkou v zapékací míse.
www.willcookforsmiles.com

Pečené brambory s květákem

Tento pokrm je velmi jednoduchý, krémový, se spoustou sýra a je vhodný buď jako samostatné jídlo nebo jako perfektní příloha k masu.

Ingredience

  • květák o hmotnosti cca 700 g, nakrájený na malé růžičky
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ šálku teplého mléka
  • ½ šálku nastrouhaného sýru Gruyere
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/3 šálku panko strouhanky
  • 1 a ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Přiveďte velký hrnec vody k varu.
  3. Přidejte 1 čajovou lžičku soli, růžičky květáku a brambory a vařte na středním ohni po dobu 7 minut.
  4. Sceďte.
  5. Ve střední pánvi na středním ohni rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte mouku a promíchejte.
  6. Za stálého míchání přidejte teplé mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  7. Sundejte pánev ze sporáku.
  8. Přidejte zbývající ¼ lžičku soli, pepř, ¼ šálku sýra Gruyere, parmazán a muškátový oříšek.
  9. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli.
  10. Přendejte květák a brambory do pekáče o rozměrech 20 x 28 cm.
  11. Zalijte omáčkou a opatrně promíchejte, aby se ingredience spojily.
  12. Zasypte panko strouhankou a zbývající ¼ šálku Gruyere a pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla.
  13. Pečte 25 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
  14. Na poslední 2 – 3 minuty zapněte funkci grilu, aby vrchní část krásně zezlátla.
  15. Ihned podávejte.
Zapékané brambory s květákem a sýrem v pekáči nabírané lžící.
www.lavenderandmacarons.com

Zapečené brambory s uzeninou

Brambory s klobásou jsou oblíbeným jídlem mnoha lidí, tak ho nezapomeňte vyzkoušet i vy! Čedar dodá pokrmu delikátní chuť.

INGREDIENCE

  • 500 g vaší oblíbené klobásy
  • 4 velké brambory, na 1 cm kostky
  • 2 lžíce jemně sekané cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 3 lžíce mletého oleje
  • 1 šálek strouhaného čedaru
  • 1 lžička olivového oleje na potření alobalu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Plech nebo zapékací mísu vyložte alobalem a potřete trochou olivového oleje.
  3. Nakrájejte klobásu na 0,5 cm kolečka.
  4. Ve velké míse smíchejte klobásu, brambory na kostičky, sůl, olivový olej a sušený česnek.
  5. Vše dobře promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly olejem.
  6. Směs z mísy přemístěte a rozprostřete na alobalem vyložený plech a posypte paprikou.
  7. Pečte 30-40 minut a po 15 minutách brambory promíchejte, aby se dobře propekly a co nejvíce chytly zlatou barvu.
  8. Jakmile jsou brambory měkké, vytáhněte plech z trouby a posypte rovnoměrně čedarem.
  9. Vraťte do trouby zapéct ještě na 5 minut.
  10. Jakmile je sýr rozpuštěný, jsou zapékané brambory s uzeninou hotové.
  11. Vyndáme je z trouby, necháme chvíli vychladnout a můžeme servírovat.
Brambory z trouby nakrájené na kostičky s uzenininou a cibulí v alobale.
www.cabotcheese.coop

Brambory z trouby s cuketou

Tento recept je krémový, s pořádným množstvím sýra a koření, které mu dodávají spoustu chuti. Doba přípravy je krátká a většinu práce odvede trouba.

INGREDIENCE

  • 2 cukety
  • 4-5 zlatých brambor Yukon
  • 2 šálky silné smetany
  • 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky pepře nebo podle chuti
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 a 2/3 šálku parmazánu
  • nasekaná pažitka na ozdobu

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  2. Pomocí ostrého nože nakrájejte cukety na kolečka.
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  4. Smíchejte smetanu se solí, pepřem, provensálským kořením, česnekem a cibulí a 1 šálkem parmazánu.
  5. Nakrájené cukety a brambory naaranžujte do pekáče o rozměrech 23 × 33 cm.
  6. Krémovou směs rovnoměrně nalijte do pekáče a přidejte zbývající parmezán.
  7. Pečte odkryté po dobu 35-40 minut, nebo dokud pokrm nebude nahoře krásně hnědý.
Zapékané bramborové plátky s cuketou v pekáči s vařečkou.
www.cravinghomecooked.com

Pokud vám nevadí si trochu zahřešit, vyzkoušejte i naše recepty na smažené brambory.

Zapékané brambory s kuřecím masem

Marinovaná kuřecí prsa zapečená s brambory a žampiony jsou skvělé, jednoduché jídlo, které si hravě připravíte pro nečekané hosty nebo jen tak na rodinný oběd.

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 8 malých nebo 4 střední brambory (oloupané)
  • 8 středně velkých žampiónů
  • 2-3 snítky tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého, jemně sekaného rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička drcené červené čili papričky

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 220°C.
  2. V hrnci přiveďte jemně osolenou vodu k varu.
  3. Vložte do ní oloupané celé brambory a nechte asi 8 minut povařit.
  4. Poté vodu slijte a brambory nechte trochu vychladnout.
  5. Menší brambory přepulte, větší brambory pokrájejte na čtvrtky.
  6. Ve střední míse smíchejte rozmarýn, drcenou čili papričku, sůl, česnek, 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci citrónové šťávy.
  7. V této směsi důkladně obalte kuřecí prsa.
  8. Vezměte si pánev, která se ideálně může dát i do trouby, rozehřejte na ní olej a kuřecí prsa na ní položte kůží dolů a smažte 5 minut.
  9. Poté prsa otočte kůží nahoru, přidejte brambory, žampióny, snítky rozmarýnu a zbytek směsi, ve které jste obalovali maso.
  10. Přidejte ještě dvě lžíce olivového oleje a 2 lžíce balsamikového octa.
  11. Vložte do trouby a pečte nezakryté asi 20 minut, až se na kuřeti udělá zlatohnědá kůrka.
  12. Zapékané brambory s masem jsou hotové, vytáhněte je z trouby a před servírováním nechte chvíli vychladnout.
Brambory z trouby s masem a houbami ozdobené tymiánem.
www.ifoodblogger.com

Inspirujte se také našimi recepty na brambory po francouzsku. Je to oblíbená lahůdka a navíc velmi jednoduchá na přípravu!

Tradiční makedonská musaka

Snadný recept z mletého hovězího masa, koření a brambor. Tento tradiční makedonský recept uspokojí i ty nejnáročnější strávníky, protože chutná prostě božsky!

Ingredience

  • 6 brambor, oloupaných, nakrájených na 0,6 cm kulaté plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 čajová lžička papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 3 vejce
  • 2 šálky mléka

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 ° C.
  2. Vařte nakrájené brambory ve vroucí osolené vodě po dobu 5 minut; sceďte pod studenou vodou a okamžitě ochlaďte.
  3. Dejte stranou.
  4. Na pánvi zahřejte na středním ohni olivový olej a přidejte cibuli; restujte 2 minuty.
  5. Přidejte mleté ​​hovězí maso, rozmělněte a restujte do zhnědnutí asi 5 minut.
  6. Přimíchejte česnek.
  7. Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud nebude zcela zapracován.
  8. Hovězí maso dochuťte paprikou, solí a pepřem.
  9. Ochutnejte a případně dokořeňte.
  10. Sejměte z tepla a odložte stranou.
  11. Vymažte pekáč 33 x 23 cm.
  12. Na připravený pekáč navrstvěte 1/3 nakrájených brambor na dno.
  13. Brambory doplňte polovinou směsi mletého hovězího masa.
  14. Na hovězí maso poklaďte 1/3 plátků brambor.
  15. Přidejte zbývající hovězí směs a na vrch dejte poslední vrstvu brambor.
  16. Dejte stranou.
  17. V samostatné misce rozšlehejte vejce, poté zašlehejte mléko, sůl a pepř.
  18. Pokračujte ve šlehání, dokud nebude vše důkladně spojeno.
  19. Nalijte směs do pekáče.
  20. Pečte po dobu 45 až 55 minut, nebo dokud nebudou brambory krásně zlatohnědé.
  21. Před krájením a podáváním nechte 10 minut odpočívat.
Brambory z trouby s mletým masem po makedonsku v pekáči s vařečkou.
www.diethood.com

Brambory se hodí jako příloha ke spoustě pokrmů a ne každý preferuje pečené. Pro ty je zde článek mimo jiné o přípravě dušených či vařených brambor.

Pečené brambory s brokolicí a čedarem

Obzvláštněte si pečené brambory brokolicí a čedarem a připravte si tak chutnou večeři, kterou ocení i vaše děti.

INGREDIENCE

  • 2 šálky nahrubo strouhaných syrových brambor
  • 1/4 šálku nastrouhané cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 šálek jemně nasekané cibule
  • 1 velký prolisovaný stroužek česneku
  • 4 šálky brokolicových růžiček
  • 3 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného čedaru
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 vajíčka
  • paprika

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Dejte nastrouhané brambory na papírovou kuchyňskou utěrku a snažte se je co nejvíce osušit.
  3. Ve střední míse smíchejte brambory s nastrouhanou cibulí.
  4. Zapékací nebo koláčovou mísu dobře vymažte olejem a rozprostřete do ní rovnoměrně bramborovou směs.
  5. Pečte 20 minut.
  6. Poté vytáhněte z trouby a ztlumte teplotu na 190°C.
  7. Upečené brambory potřete olejem a vraťte ještě asi na 5 minut do trouby.
  8. Nechte je tam tak dlouho, dokud nezačnou být shora hnědé a křupavé.
  9. Vytáhněte brambory z trouby a dejte je stranou.
  10. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte nasekanou cibulku.
  11. Často míchejte a smažte asi 5 minut, cibulka by neměla být příliš tmavá.
  12. Přidejte brokolici, sušený tymián, čerstvou bazalku, sůl a pepř.
  13. Promíchejte a smažte asi 8 minut na nízké teplotě.
  14. Přidejte česnek a za stálého míchání smažte ještě 1-2 minuty.
  15. Česnek nesmí zhnědnout.
  16. Sundejte pánev  z ohně.
  17. Brambory v zapékací míse posypte půlkou strouhaného čedaru, přelijte zeleninovou směsí z pánve a vše zasypte druhou polovinou sýra.
  18. Smíchejte v misce vajíčka s mlékem a rovnoměrně je rozlijte na horní vrstvu sýra.
  19. Posypte paprikou a dejte péct na 35-40 minut.
  20. Zapékané brambory s brokolicí vytáhněte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a servírujte je posypané čerstvou bazalkou.
Brambory z trouby s brokolicí servírované na talířku s vidličkou.
www.lemonsandlavender.com

Brambory z trouby se sýrem

Kdo by nemiloval sýr! A co takové brambory zapečené s hromadou lahodného sýra a posypané čerstvým tymiánem? Mňam!

INGREDIENCE

  • 1,5 kg brambor
  • 160 ml mléka
  • 185 ml smetany ke šlehání
  • 1/3 šálku majonézy
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 2 velké prolisované stroužky česneku
  • 3/4 lžičky soli
  • černý pepř
  • 200 g strouhaného sýru
  • 100 g strouhané mozzarelly

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky necelé 2 cm.
  3. Nakrájené brambory dejte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience kromě mozzarelly.
  4. Promíchejte a rozprostřete do zapékací mísy.
  5. Přikryjte alobalem a pečte 60 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  6. Sundejte alobal, posypte mozzarellou a dejte ještě na 25 minut zapéct dozlatova.
  7. Sýrové brambory vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout.
  8. Servírovat je můžete posypané tymiánem.
Brambory z trouby se sýrem v zapékací míse.
www.recipetineats.com

Výbornou a jednoduchou přílohou jsou i naše recepty na brambory na šťouchačku, které stojí za to vyzkoušet!

Zapékané brambory se zelím

Brambory s kysaným zelím jsou příjemná klasika, která se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte i náš recept, který si určitě oblíbíte.

INGREDIENCE

  • 2 šálky šunky nakrájené na kostičky
  • 1 střední cibule jemně nasekaná
  • 3 lžíce másla nebo oleje
  • 1 lžička papriky
  • 1 kg vařených brambor na plátky
  • 800 g kysaného zelí
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 šálky strouhaného sýra (čedar, ementál…)

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Osmažte na másle nebo oleji šunku s cibulkou.
  3. Cibulku osmažte dokud nezesklovatí.
  4. Přidejte zelí a papriku a dobře promíchejte.
  5. Na dno zapékací mísy vyskládejte polovinu brambor.
  6. Osolte a opepřete.
  7. Na brambory navrstvěte směs šunky se zelím.
  8. Překryjte zbytkem brambor. Osolte a opepřete.
  9. Rozšlehejte vajíčka s mlékem a přelijte jimi brambory.
  10. Vše posypte strouhaným sýrem.
  11. Pečeme 25-30 minut.
  12. Před podáváním necháme brambory chvíli vychladit.
Brambory z trouby se zelím v zapékací misce.
www.stylishcuisine.com

Chutnaly vám naše recepty na zapečené brambory jako hlavní chod? Pokud hledáte spíše bramborové přílohy, navštivte náš další článek s recepty na bramborové přílohy.

A jak se brambory povedly vám? Pochlubte se nám do komentářů!

Komentáře
  1. Francouzké brambory prostě zbožňujeme celá rodinka a jsou výborné aji se smetanou a česnekem.

  2. U nás frčí uzené na kostky a hodně cibulky, vajíčko a sýreček před dokončením posypat a je to

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X