Milujete svátky jara a snažíte se připravit vše, co k Velikonocům patří? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na velikonoční nádivku.
Je to tradiční český pokrm nebo spíš příloha, která je charakteristická svou úžasnou vůní bylinek.
Kromě masa a pečiva jsou to právě bylinky, co z obyčejného pokrmu udělají hotovou božskou manu.
Inspirujte se v našem článku a připravte si tradiční i netradiční pochoutku, kterou potěšíte své blízké i přátelé.
Tradiční česká velikonoční nádivka
U klasické receptury se používalo i 6 druhů masa. Někdo přidával také droby a pro ty kdo nekonzumují maso se dalo použít větší množství zeleniny a k tomu například houby.
To, co nesmí chybět u žádné varianty je dostatek jarních bylinek, které se postarají o tu správnou nezaměnitelnou chuť.
K těmto svátkům patří také zákusky. Proto neváhejte vyzkoušet recepty na velikonoční jídáše.
Ingredience:
- 800 g uzeného vepřového masa
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř dle chuti (cca 1/4, 1/2 nebo 3/4 lžičky)
- Špetka muškátového oříšku
- 1/8 lžičky nového koření
- 1 bobkový list
- Špetka rozmarýnu
- 11 plátků toustového chleba
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek jarní zeleniny
- 1 hrnek nasekané bylinkové směsi (pažitka, petržel, mladé kopřivy, pampeliškové listy)
- 6 vajec velikosti L
- 1 lžíce čerstvého nesoleného másla
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek očistíme a prolisujeme přes lis na česnek.
- Zeleninu očistíme a rozkrájíme či nasekáme na jemné kousky.
- Do velkého hrnce vložíme uzené maso, zalijeme vodou, aby byo ponořené, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list a rozmarýn.
- Na středním ohni přivedeme k varu a vaříme, až dokud není maso měkké.
- Po uvaření odstavíme z plotny a necháme ve vodě vychladnout. Poté vychladlé maso nakrájíme na kostky, ale vývar z masa nevyléváme.
- Toustový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do větší misy. Zalijeme trochou vývaru z masa, aby kostky pěkně změkly.
- Smícháme takto navlhčené a změkčené kostky s kousky kuřecího masa. Osolíme, přidáme pepř, muškátový oříšek, cibuli, česnek a jarní zeleninu.
- Bílky dáme stranou a žloutky rovnou vmícháme do masové směsi. Z bílků našleháme tuhý sníh a rovněž opatrně přimícháme do směsi.
- Vlijeme do pekáčku nebo zapékací misky, kterou ještě předtím vymažeme máslem.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vložíme do ní připravenou nádivu. Pečeme cca 1 hodinu do zlatohněda.
- Kdyby nádivka hnědla moc rychle, přikryjeme její povrch kouskem alobalu.
- Pak už jen stačí vyjmout a podávat.

Nádivka s uzeným masem a špenátem
Zelené bylinky jsou základním kamenem každé kuchyně a rozhodně to není jen o špenátu. Naopak se hojně využívají také kopřivy, petržel, pažitka a mnoho dalších. Receptura je rychle připravená a zamiluje si jí opravdu každý.
Ingredience:
- 3 bílé rohlíky
- 4 vejce
- 80 g změklého čerstvého neslaného másla
- 280 g uzeného masa
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Špetka muškátového oříšku
- 50 g čerstvého špenátu
- 40 g čerstvých jarních bylinek (petržel, pažitka, kopřiva)
- 1 a 1/2 hrnku vývaru s mlékem
- Máslo a strouhanka na vymazání pekáčku
Postup
- Uzené maso dáme do hrnce a zalijeme vodou v dostatečném množství, aby její hladina končila cca 2 cm nad masem.
- Necháme vařit po dobu 1 hodiny. Poté maso vyjmeme a vývar z něj odložíme stranou.
- Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Bylinky očistíme, důkladně propereme a spaříme horkou vodou. Znovu opláchneme a nasekáme.
- Kopřivy hlavně zbavíme všech tvrdých částí stonků a vše nasekáme.
- Rohlíky nakrájíme na kousky velké asi 1,5 cm a dáme do velké mísy. Zalijeme teplým mlékem a vývarem z uzeného masa.
- Do jiné misky dáme žloutky, změklé máslo a našleháme. Z bílků a špetky soli vypracujeme tuhý sníh.
- Máslo se žloutky dáme k rohlíkům, přihodíme nakrájené uzené maso i bylinky a zamícháme.
- Nakonec vmícháme sníh z bílků, osolíme, opepříme, přihodíme špetku muškátového oříšku a promícháme.
- Přendáme do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do zlatova cca 20 – 30 minut.
- Ještě teplou nádivku servírujeme, ale může se konzumovat i vychladlá.

Objevte podobné tipy
Plňka z rohlíků s uzeným vepřovým masem
Tradiční nádivka je jednou z mnoha pochoutek, kterou během svátků jara připravujeme. Každá jednotlivá receptura je něčím specifická a má i svou jedinečnou chuť. Proto můžete připravit každý den jinou a vždy bude chutnat odlišně než ta, která byla předchozí den.
Ingredience:
- 10 měkkých rohlíků
- 2 hrnky vepřového vývaru
- 10 žloutků
- 10 vaječných bílků
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 2 stroužky česneku
- 500 g pečeného vepřového ramínka
- 500 g vařeného uzeného vepřového masa
- 2 hrsti mladých kopřiv
- 1 lžíce petrželky
- 1 lžíce pažitky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžíce čerstvého másla
- Strouhanka na vysypání pekáče
- Sůl podle chuti
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Pažitku s petrželí jemně nasekáme, kopřivy propláchneme a nakrájíme.
- Rohlíky nakrájíme a dáme do mísy. Zalijeme vepřovým vývarem a promícháme.
- Bílky s trochou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
- K rohlíkům přidáme žloutky, kopřivy, petržel, pažitku, majonézu a prolisovaný česnek. Znovu zamícháme.
- Vepřové ramínko i uzené maso nakrájíme na menší kostičky a vhodíme do mísy.
- Přisypeme prášek do pečiva a trochu osolíme.
- Nakonec vmícháme sníh z bílků a naposledy několikrát zamícháme, aby se vše spojilo.
- Přendáme do pekáče a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova.
- Nádivku můžeme ihned po upečení servírovat, dokud je ještě teplá, ale skvěle chutná i studená.
Tip: Pokud nechcete kupované rohlíky, zkuste si je vyrobit. Mrkněte, jak pečeme rohlíky a jiné pečivo doma.

Sladká příloha s ananasem
Tento recept na velikonoční nádivku je tak jednoduchý, že ho zvládne úplně každý. Výhodou je, že si ji klidně můžeme vyrobit s předstihem, aniž by to ohrozilo její chuť, kvalitu či konzistenci.
Ingredience:
- 1/2 hrnku změklého čerstvého nesoleného másla
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 4 vejce
- 600 g ananasu i se šťávou (může být čerstvý i kompotovaný, záleží, co máme)
- 12 plátků bílého chleba
- Skořice podle chuti
Postup
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a pekáč vymažeme máslem.
- Plátky chleba nakrájíme na malé kostky cca 1×1 cm a dáme zatím stranou.
- Do velké mísy dáme máslo s cukrem a šleháme zhruba 1 minutu do pěny
- Přihodíme jedno vejce po druhém a vždy důkladně zašleháme do másla.
- Ananas se šťávou i nakrájený chléb přidáme do mísy a mícháme, dokud se vše nepropojí.
- Nádivku přelijeme do připraveného pekáče a povrch posypeme skořicí
- Pečeme zhruba 50 až 60 minut dozlatova.
- Hotovou nádivku vyjmeme z trouby a necháme cca 10 minut vychladnout.

Lehká jarní nádivka
Velikonoce jsou časem oslav dobrým jídlem a pitím. No a kdy jindy vlastně lze využít lépe sezónní, v tomto případě jarní zeleninu než právě během svátků jara. Tenhle recept je ideální pro milovníky chřestu či hrášku.
Ingredience:
- 1 bochník semínkového chleba
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 středně velké mrkve
- 1 svazek chřestu
- 1 hrnek čerstvého hrášku (mražený musíme nejdříve rozmrazit, aby pustil vodu)
- 1 hrnek mladých sójových bobů (najdeme i pod názvem Edamame)
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 9 zelených cibulek
- 1/3 hrnku čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 – 2 hrnky zeleninového vývaru
Postup
- Chléb si den předem nakrájíme na kostky o velikosti 2,5 x 2,5 cm a rozprostřeme na plech.
- Dáme do vypnuté trouby a necháme přes noc, aby trochu zpevnil a ztvrdl, díky čemuž si v nádivce zachová tvar a nebude rozmáčený.
- Druhý den očistíme česnek a prolisujeme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme najemno.
- Chřestu odřízneme konce, poté spolu s očištěnou cibulkou jemně nasekáme.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vymažeme vyšší pekáč máslem.
- Na středním ohni zahřejeme ve větší pánvi olivový olej.
- Vhodíme česnek, mrkev i chřest a restujeme cca 8 minut, až bude vše měkké.
- Přihodíme česnek, sójové boby, k tomu citronovou šťávu a jarní cibulku.
- Restujeme asi 5 minut a vmícháme bylinky. Osolíme i opepříme podle chuti.
- Odstavíme, přidáme chléb a 1 – 2 hrnky vývaru. Promícháme a hlídáme si, aby se chléb nerozpadl.
- Překlopíme do připraveného pekáčku. Zakryjeme alobalem a pečeme 28 – 30 minut.
- Poté vyjmeme z trouby, opatrně odstraníme alobal a necháme 5 minut odpočívat.
- Pak už jen stačí naservírovat na jednotlivé porce.

Proč se připravuje velikonoční nádivka?
Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, bez kterého se svátky jara prostě neobejdou. Je to jedna z nejoblíbenějších a nejžádanějších příloh, která se v rámci Velikonoc připravuje po celém světě.
Existuje spousta variant a dá se říci, že co země, to originál. Jediné, co je všude stejné, je den pro její podávání, což je Bílá sobota. Tedy den, kdy končí půst.
Pod jakým názvem se může nádivka skrývat?
- Svítek
- Sekanice
- Velikonoční buchta
- Sekanina
- Sekaná
Pokud jde o hlavičku, ta je lidovým názvem pro velikonoční nádivku. Důvodem pro toto označení je fakt, že v dřívějších dobách se k její výrobě používala hlava telete, respektive maso z hlavy.
Co jsou Edamame?
Edamame je možná trochu tajemný název, ale ve skutečnosti skrývá nezralé sójové boby. Velmi často se s nimi setkáváme v asijské kuchyni. Jedná se o bohatý a velmi kvalitní rostlinný zdroj bílkovin. Jde o zdravou potravinu, považovanou dokonce za tzv. superpotravinu. Obsahuje vlákninu, vitamíny i minerály.
Kdyby chtěl Edamame někdo pěstovat, pak musí zajistit na zahrádce takové místo, kde bude mít přímé sluneční záření. Keře dorůstají do výšky 30 až 100 cm a vyhovuje jim teplota 15°C. Dobré je mulčování, díky čemuž bude mít rostlina dostatek vláhy a bude eliminována i tvorba plevele.