Velikonoční nádivky jako od babičky: recepty s masem i bez masa (9 receptů)

Jedním z tradičních jídel je velikonoční nádivka.

Podávala se samostatně buď v sobotu nebo jako doplněk masového jídla v hlavních svátečních dnech.

Její názvy se možná krajově trochu liší, ale vždy jde o zapékané jídlo z hlavní suroviny a dalších ingrediencí.

Nádivka s uzeným masem

Při přípravě velikonočních nádivek se dá dobře experimentovat se surovinami, ale klasika je klasika. Velikonoční nádivka s uzeným masem patří k těm nejlepším.

INGREDIENCE :

  • 5 starších rohlíků
  • 5 vajec
  • 1,5 dcl mléka
  • 350 g uzeného masa
  • muškátový oříšek
  • 2 větší cibule
  • sádlo
  • sůl
  • petržel

POSTUP :

  • Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka.
  • Oddělíme žloutky od bílků.
  • Z bílků vyšleháme sníh.
  • Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme s uzeným masem, na sádle.
  • Po vychladnutí přidáme k rohlíkům, vmícháme na drobno nasekanou petržel a sníh.
  • Důkladně promícháme.
  • Dáme do vymazené formy a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Velikonoční nádivka s uzeným masem

zdroj : receptyzpostele.cz

Nádivka z rohlíků s játry

Jedna z oblíbených podob, které může klasická velikonoční nádivka mít. Tato varianta je ideální především k naplnění kuřete nebo jiné drůbeže. Velikonoční nádivka s játry je perfektní příloha s vůní jara. Pokud kromě obyčejného česneku použijete i medvědí česnek, dosáhnete dokonalé souhry chutí.

INGREDIENCE :

  • 4 staré housky
  • 2 vejce
  • 50 g slaniny
  • 300 g kuřecích jater
  • hrst petrželky a hrst medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

POSTUP :

  • Játra zbavíme blan, žilek a nakrájíme na kousky.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno posekáme a mrkev nastrouháme nahrubo.
  • Na oleji začneme smažit slaninu, po chvíli vsypeme cibuli a mrkev a restujeme doměkka.
  • Přisypeme játra a tři čtvrtiny housek na kostičky.
  • Přidáme dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek a necháme játra zatáhnout.
  • Až je vše orestované, stáhneme z ohně.
  • Vmícháme petrželku, medvědí česnek, zbytek pokrájených housek a vejce.
  • Směs pak můžete zapéct podle klasického receptu v troubě nebo jí naplnit i kuře.

Velikonoční nádivka z rohlíků s játrou

zdroj : mojetara.cz

Nádivka se špenátem

Tato nádivka je vhodná pro ty, kdo příliš neholdují masu a dokáží si ho odpustit.

INGREDIENCE :

  • 4 vejce, zvlášť žloutky a bílky
  • 50 g změklého másla + na formu
  • sůl
  • 1–2 stroužky česneku, prolisované
  • 7 tvrdších housek nebo rohlíků, nakrájených na kostičky
  • 200–250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 130 g baby špenátu, omytého
  • 2 velké hrsti kopřiv, omytých
  • svazek čerstvé bazalky, omyté
  • strouhanka na vysypání formy

POSTUP :

  • Rozpálíme troubu na 180 °C.
  • Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • Pečivo ve velké míse pokropíme mlékem a smetanou.
  • Listy špenátu přelijte v cedníku vroucí vodou.
  • Necháme okapat a nasekáme a přidáme k namočenému pečivu.
  • Žloutky s máslem a špetkou soli našleháme do pěny a vmícháme s prolisovaným česnekem do misky k namočenému pečivu.
  • Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do nádivkové hmoty.
  • Směsí naplníme formu, vložíme do trouby a pečte 35–40 minut, dokud nádivka nevyběhne a nezezlátne.
  • Vychladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na plátky.

Velikonoční nádivka se špenátem

zdroj : fresh.iprima.cz

Nádivka z cukety a sýru

INGREDIENCE :

  • 400g cukety
  • 100gtvrdého sýru
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • sůl a pepř
  • tuk a strouhanka na vymazání

POSTUP :

  • Cuketu oloupeme, odjadříme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Cibuli nakrájíme, sýr nastrouháme.
  • Vše smícháme a vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu.
  • Pečeme asi 30 min. na 160°C.
  • Vynikající k pečené drůbeži a bramborům, nebo jako samostatné jídlo s chlebem a okurkou.

Velikonoční nádivka z cukety a sýru

zdroj : femina.cz

Masová nádivka

Masová nádivka je pro opravdové labužníky a milovníky masa, najdete v ní nejen uzené maso.

INGREDIENCE :

  • 1 lžíce másla
  • strouhanka podle potřeby (asi 150 g)
  • 1 cibule nasekaná
  • 300 g vepřové plece
  • 300 g kuřecího masa
  • olej na smažení
  • 300 g uzené krkovice
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce nasekané petržele
  • 1 lžíci nasekaného tymiánu
  • 5 plátků toustového chleba na kostičky
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • mleté nové koření

POSTUP :

  • Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • Vepřové, kuřecí maso, uzené maso nakrájíme na kostičky.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli orestujeme dosklovata.
  • Přidáme oba druhy masa a chvíli smažíme společně s cibulí doměkka.
  • Poté přidáme do pánve uzené maso.
  • Vše promícháme, lehce osolíme a opepříme a znovu restujeme.
  • Chléb necháme lehce vysušit v troubě.
  • Zchladlé maso smícháme v misce s chlebem.
  • Ke směsi masa a chleba přidáme mléko, vejce, nasekané bylinky, část strouhanky, špetku nového koření a ochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  • Promícháme a podle konzistence případně zahustíme strouhankou.
  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Formu naplníme nádivkovou směsí a pečeme asi 45 minut dozlatova.
  • Nádivku necháme zchladnout, poté ji vyklopíme a nakrájíme na plátky.

Velikonoční masová nádivkazdroj : jenprozeny.cz

Pokud jste si nevybrali z uvedených receptů, můžete vyzkoušet i nádivky z jiných surovin např. hub, zeleniny, kopřiv nebo brambor.

Kuře s nádivkou

INGREDIENCE

  • celé kuře
  • pepř, sůl
  • máslo
  • 2 vejce
  • mléko
  • 6 rohlíků
  • petrželka nebo pažitka
  • muškátový oříšek

POSTUP

Nádivka:

  • Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
  • Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
  • Z bílků uděláme hustý sníh.
  • Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle a sníh z bílků.

Varianta A: nádivka dovnitř

  • Kuře před plněním očistíme a nádivkou plníme břišní otvor.
  • Část nádivky lze umístit i pod kůži na stehnech a prsíčkách. Kůži předem lehce uvolníme od masa, aby vznikl dostatečný prostor na nádivku.
  • Po naplnění břišní otvor zašijeme nebo uzavřeme párátky a kosti stehýnek svážeme.

Recept na pečené kuře s nádivkou.

Jako přílohu volíme bramborovou kaši.

Varianta B: nádivka ven

  • S nádivkou vně masa pečeme kuře porcované, předem alespoň částečně vykostěné nebo kuřecí plátky.
  • Nádivku vršíme na jednotlivé plátky nebo jí v pekáči maso zcela zakryjeme. Nádivku připravujeme podobně jako pro plnění, může jí však v tomto případě být větší množství.

Recept na kuřecí maso přikryté nádivkou

Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory.

Pečený králík s nádivkou

Králíka s nádivkou lze péct porcovaného a nádivkou zakrytého. Samozřejmě je možné i u králíka upéci nádivku zvlášť a podávat ji pak v jednotlivých porcích k porci králíka. Třetí možností je naplnit břišní dutinu jako u kuřete.

INGREDIENCE

  • celý králík
  • 8 rohlíků
  • půl hrnku mléka
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • 1 lžička kari
  • libeček (čerstvý)
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 litru vývaru

POSTUP

  • Česnek utřeme a smícháme s hořčicí.
  • Králíka osolíme a opepříme a česnekovou směsí potřeme z vrchu i zevnitř.
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka.
  • Máslo utřeme se solí, bylinkami, kořením a žloutky.
  • Do másla vmícháme lehce osušené žemle a sníh z bílků.
  • Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí.
  • Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a pečeme při 180 °C  hodinu a půl dozlatova.
  • Během pečení přeléváme šťávou.

Recept na pečeného králíka s nádivkou je velikonoční klasika.

Ke králičímu masu se hodí jak zeleninová, tak i ovocná obloha. Přílohu volíme zásadně bramborovou.

Pokud nemáme chuť na nádivku, králíka můžeme připravit také na paprice.

Pečená ryba s nádivkou

Ryby lze plnit nádivkou v případě, že máme pěkný celý kus, který můžeme plnit do břišní dutiny. Takto můžeme plnit kapra, lososa, pstruhy nebo jiné podobné ryby.

Vzhledem k rybím kůstkám je někdy lepší upéci nádivku samostatně a podávat ji jako další přílohu, nebo nádivkou pokrýt rybí filé.

INGREDIENCE

  • ryba dle výběru / 4 porce filé
  • 6 rohlíků
  • 4 vejce
  • 60 g másla
  • hrnek sekaného libečku
  • sůl, pepř
  • půl hrnku mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  • Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
  • Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
  • Z bílků uděláme hustý sníh.
  • Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle, nasekaný libeček a sníh z bílků.
  • Filé osolíme, opepříme, poprášíme moukou, vložíme na pekáč vymaštěný olejem a povrch pokapeme trochou oleje.
  • Rybu pokryjeme nádivkou.
  • Pečeme 35 minut při 175º C.

Recept na pečenou rybu s nádivkou.

Nejvhodnější přílohou k rybě s nádivkou jsou vařené nebo opečené brambory s fazolkami nebo třeba dušenou kukuřicí.

Pečené vepřové s nádivkou

Použít můžeme především vepřové maso z kýty, kotlety, eventuálně i z plece, které pečeme samostatně v plátcích. Nádivku na ně pak navršíme. Pod nádivku můžeme plátky ještě trochu potřít pikantní hořčicí nebo kečupem.

Vyšší plátky masa můžeme naříznout a nádivkou je plnit jako kapsy.

INGREDIENCE

  • 4 vysoké vepřové kotlety
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 6 rohlíků
  • 4 vejce
  • 60 g másla
  • hrnek sekaných kopřiv
  • sůl, pepř
  • půl hrnku mléka
  • 1/2 cukety
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 litru vývaru

POSTUP

  • Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
  • Mezitím utřeme máslo s trochou soli, česnekem, kořením a žloutkem.
  • Z bílků uděláme hustý sníh.
  • Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle, nasekané kopřivy, nadrobno nakrájenou cuketu a sníh z bílků.
  • Kotlety nařízneme vodorovně, aby vznikly kapsy.
  • Maso osolíme, opepříme, pokmínujeme a vložíme na pekáč.
  • Do kapes napěchujeme nádivku, pokud zbude, maso s ní i pokryjeme.
  • Podlijeme vývarem.
  • Pečeme asi 55 minut při 180º C. Občas přelijeme šťávou – výpekem.

Recept na vepřové maso s nádivkou je snadný a vydatný.

Jako příloha se k vepřové pečeni s nádivkou hodí lehčí zeleninová obloha – čerstvá rajčata, okurkový salát nebo zelené fazolky. Pro hladové uvaříme několik brambor s pažitkou.

Tip na závěr:

Základní ingrediencí nádivky dnes jsou rohlíky, dají se však nahradit krupičkou v mléce, jak tomu bylo dříve, nebo vařenými bramborami na kostičky.

Která nádivka u vás nejvíce boduje? S kopřivami, s libečkem, nebo bez zeleného? Pochlubte se přátelům na facebooku!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 17 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00