Velikonoční nádivka

Jedním z tradičních jídel je velikonoční nádivka. Podávala se samostatně buď v sobotu nebo jako doplněk masového jídla v hlavních svátečních dnech. Její názvy se možná krajově trochu liší, ale vždy jde o zapékané jídlo z hlavní suroviny a dalších ingrediencí.

1. Velikonoční nádivka s uzeným masem

Při přípravě velikonočních nádivek se dá dobře experimentovat se surovinami, ale klasika je klasika. Velikonoční nádivka s uzeným masem patří k těm nejlepším.

INGREDIENCE :

  • 5 starších rohlíků
  • 5 vajec
  • 1,5 dcl mléka
  • 350 g uzeného masa
  • muškátový oříšek
  • 2 větší cibule
  • sádlo
  • sůl
  • petržel

POSTUP :

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. Z bílků vyšleháme sníh.
  4. Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme s uzeným masem, na sádle.
  5. Po vychladnutí přidáme k rohlíkům, vmícháme na drobno nasekanou petržel a sníh.
  6. Důkladně promícháme.
  7. Dáme do vymazené formy a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Velikonoční nádivka s uzeným masem

zdroj : receptyzpostele.cz

2. Velikonoční nádivka z rohlíků s játry

Jedna z oblíbených podob, které může klasická velikonoční nádivka mít. Tato varianta je ideální především k naplnění kuřete nebo jiné drůbeže. Velikonoční nádivka s játry je perfektní příloha s vůní jara. Pokud kromě obyčejného česneku použijete i medvědí česnek, dosáhnete dokonalé souhry chutí.

INGREDIENCE :

  • 4 staré housky
  • 2 vejce
  • 50 g slaniny
  • 300 g kuřecích jater
  • hrst petrželky a hrst medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

POSTUP :

  1. Játra zbavíme blan, žilek a nakrájíme na kousky.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno posekáme a mrkev nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji začneme smažit slaninu, po chvíli vsypeme cibuli a mrkev a restujeme doměkka.
  4. Přisypeme játra a tři čtvrtiny housek na kostičky.
  5. Přidáme dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek a necháme játra zatáhnout.
  6. Až je vše orestované, stáhneme z ohně.
  7. Vmícháme petrželku, medvědí česnek, zbytek pokrájených housek a vejce.
  8. Směs pak můžete zapéct podle klasického receptu v troubě nebo jí naplnit i kuře.

Velikonoční nádivka z rohlíků s játrou

zdroj : mojetara.cz

3. Velikonoční nádivka se špenátem

Tato nádivka je vhodná pro ty, kdo příliš neholdují masu a dokáží si ho odpustit.

INGREDIENCE :

  • 4 vejce, zvlášť žloutky a bílky
  • 50 g změklého másla + na formu
  • sůl
  • 1–2 stroužky česneku, prolisované
  • 7 tvrdších housek nebo rohlíků, nakrájených na kostičky
  • 200–250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 130 g baby špenátu, omytého
  • 2 velké hrsti kopřiv, omytých
  • svazek čerstvé bazalky, omyté
  • strouhanka na vysypání formy

POSTUP :

  1. Rozpálíme troubu na 180 °C.
  2. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  3. Pečivo ve velké míse pokropíme mlékem a smetanou.
  4. Listy špenátu přelijte v cedníku vroucí vodou.
  5. Necháme okapat a nasekáme a přidáme k namočenému pečivu.
  6. Žloutky s máslem a špetkou soli našleháme do pěny a vmícháme s prolisovaným česnekem do misky k namočenému pečivu.
  7. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do nádivkové hmoty.
  8. Směsí naplníme formu, vložíme do trouby a pečte 35–40 minut, dokud nádivka nevyběhne a nezezlátne.
  9. Vychladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na plátky.

Velikonoční nádivka se špenátem

zdroj : fresh.iprima.cz

4. Velikonoční nádivka z cukety a sýru

INGREDIENCE :

  • 400g cukety
  • 100gtvrdého sýru
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • sůl a pepř
  • tuk a strouhanka na vymazání

POSTUP :

  1. Cuketu oloupeme, odjadříme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Cibuli nakrájíme, sýr nastrouháme.
  3. Vše smícháme a vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu.
  4. Pečeme asi 30 min. na 160°C.
  5. Vynikající k pečené drůbeži a bramborům, nebo jako samostatné jídlo s chlebem a okurkou.

Velikonoční nádivka z cukety a sýru

zdroj : femina.cz

5. Velikonoční masová nádivka

Masová nádivka je pro opravdové labužníky a milovníky masa, najdete v ní nejen uzené maso.

INGREDIENCE :

  • 1 lžíce másla
  • strouhanka podle potřeby (asi 150 g)
  • 1 cibule nasekaná
  • 300 g vepřové plece
  • 300 g kuřecího masa
  • olej na smažení
  • 300 g uzené krkovice
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce nasekané petržele
  • 1 lžíci nasekaného tymiánu
  • 5 plátků toustového chleba na kostičky
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • mleté nové koření

POSTUP :

  1. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  2. Vepřové, kuřecí maso, uzené maso nakrájíme na kostičky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli orestujeme dosklovata.
  4. Přidáme oba druhy masa a chvíli smažíme společně s cibulí doměkka.
  5. Poté přidáme do pánve uzené maso.
  6. Vše promícháme, lehce osolíme a opepříme a znovu restujeme.
  7. Chléb necháme lehce vysušit v troubě.
  8. Zchladlé maso smícháme v misce s chlebem.
  9. Ke směsi masa a chleba přidáme mléko, vejce, nasekané bylinky, část strouhanky, špetku nového koření a ochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  10. Promícháme a podle konzistence případně zahustíme strouhankou.
  11. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  12. Formu naplníme nádivkovou směsí a pečeme asi 45 minut dozlatova.
  13. Nádivku necháme zchladnout, poté ji vyklopíme a nakrájíme na plátky.

Velikonoční masová nádivkazdroj : jenprozeny.cz

Pokud jste si nevybrali z uvedených receptů, můžete vyzkoušet i nádivky z jiných surovin např. hub, zeleniny, kopřiv nebo brambor.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *