Recepty na nádivku na velikonoce jako od babičky (s masem i bez masa)

Milujete svátky jara a snažíte se připravit vše, co k Velikonocům patří? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na velikonoční nádivku.

Je to tradiční český pokrm nebo spíš příloha, která je charakteristická svou úžasnou vůní bylinek.

Kromě masa a pečiva jsou to právě bylinky, co z obyčejného pokrmu udělají hotovou božskou manu.

Inspirujte se v našem článku a připravte si tradiční i netradiční pochoutku, kterou potěšíte své blízké i přátelé.

Tradiční česká velikonoční nádivka

U klasické receptury se používalo i 6 druhů masa. Někdo přidával také droby a pro ty kdo nekonzumují maso se dalo použít větší množství zeleniny a k tomu například houby.

To, co nesmí chybět u žádné varianty je dostatek jarních bylinek, které se postarají o tu správnou nezaměnitelnou chuť.

K těmto svátkům patří také zákusky. Proto neváhejte vyzkoušet recepty na velikonoční jídáše.

Ingredience:

  • 800 g uzeného vepřového masa
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř dle chuti (cca 1/4, 1/2 nebo 3/4 lžičky)
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky nového koření
  • 1 bobkový list
  • Špetka rozmarýnu
  • 11 plátků toustového chleba
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek jarní zeleniny
  • 1 hrnek nasekané bylinkové směsi (pažitka, petržel, mladé kopřivy, pampeliškové listy)
  • 6 vajec velikosti L
  • 1 lžíce čerstvého nesoleného másla

Postup:

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek očistíme a prolisujeme přes lis na česnek.
  • Zeleninu očistíme a rozkrájíme či nasekáme na jemné kousky.
  • Do velkého hrnce vložíme uzené maso, zalijeme vodou, aby byo ponořené, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list a rozmarýn.
  • Na středním ohni přivedeme k varu a vaříme, až dokud není maso měkké.
  • Po uvaření odstavíme z plotny a necháme ve vodě vychladnout. Poté vychladlé maso nakrájíme na kostky, ale vývar z masa nevyléváme.
  • Toustový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do větší misy. Zalijeme trochou vývaru z masa, aby kostky pěkně změkly.
  • Smícháme takto navlhčené a změkčené kostky s kousky kuřecího masa. Osolíme, přidáme pepř, muškátový oříšek, cibuli, česnek a jarní zeleninu.
  • Bílky dáme stranou a žloutky rovnou vmícháme do masové směsi. Z bílků našleháme tuhý sníh a rovněž opatrně přimícháme do směsi.
  • Vlijeme do pekáčku nebo zapékací misky, kterou ještě předtím vymažeme máslem.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vložíme do ní připravenou nádivu. Pečeme cca 1 hodinu do zlatohněda.
  • Kdyby nádivka hnědla moc rychle, přikryjeme její povrch kouskem alobalu.
  • Pak už jen stačí vyjmout a podávat.
Nádivka na velikonoční svátky v tradičním českém duchu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Nádivka s uzeným masem a špenátem

​Zelené bylinky jsou základním kamenem každé kuchyně a rozhodně to není jen o špenátu. Naopak se hojně využívají také kopřivy, petržel, pažitka a mnoho dalších. Receptura je rychle připravená a zamiluje si jí opravdu každý.

Ingredience:

  • 3 bílé rohlíky
  • 4 vejce
  • 80 g změklého čerstvého neslaného másla
  • 280 g uzeného masa
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku
  • 50 g čerstvého špenátu
  • 40 g čerstvých jarních bylinek (petržel, pažitka, kopřiva)
  • 1 a 1/2 hrnku vývaru s mlékem
  • Máslo a strouhanka na vymazání pekáčku

Postup:

  • Uzené maso dáme do hrnce a zalijeme vodou v dostatečném množství, aby její hladina končila cca 2 cm nad masem.
  • Necháme vařit po dobu 1 hodiny. Poté maso vyjmeme a vývar z něj odložíme stranou.
  • Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
  • Bylinky očistíme, důkladně propereme a spaříme horkou vodou. Znovu opláchneme a nasekáme.
  • Kopřivy hlavně zbavíme všech tvrdých částí stonků a vše nasekáme.
  • Rohlíky nakrájíme na kousky velké asi 1,5 cm a dáme do velké mísy. Zalijeme teplým mlékem a vývarem z uzeného masa.
  • Do jiné misky dáme žloutky, změklé máslo a našleháme. Z bílků a špetky soli vypracujeme tuhý sníh.
  • Máslo se žloutky dáme k rohlíkům, přihodíme nakrájené uzené maso i bylinky a zamícháme.
  • Nakonec vmícháme sníh z bílků, osolíme, opepříme, přihodíme špetku muškátového oříšku a promícháme.
  • Přendáme do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do zlatova cca 20 – 30 minut.
  • Ještě teplou nádivku servírujeme, ale může se konzumovat i vychladlá.
Vynikající velikonoční plňka s bylinkami a kouskem uzeného masa.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com

Plňka z rohlíků s uzeným vepřovým masem

Tradiční nádivka je jednou z mnoha pochoutek, kterou během svátků jara připravujeme. Každá jednotlivá receptura je něčím specifická a má i svou jedinečnou chuť. Proto můžete připravit každý den jinou a vždy bude chutnat odlišně než ta, která byla předchozí den.

Ingredience:

  • 10 měkkých rohlíků
  • 2 hrnky vepřového vývaru
  • 10 žloutků
  • 10 vaječných bílků
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g pečeného vepřového ramínka
  • 500 g vařeného uzeného vepřového masa
  • 2 hrsti mladých kopřiv
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce pažitky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžíce čerstvého másla
  • Strouhanka na vysypání pekáče
  • Sůl podle chuti

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • Pažitku s petrželí jemně nasekáme, kopřivy propláchneme a nakrájíme.
  • Rohlíky nakrájíme a dáme do mísy. Zalijeme vepřovým vývarem a promícháme.
  • Bílky s trochou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
  • K rohlíkům přidáme žloutky, kopřivy, petržel, pažitku, majonézu a prolisovaný česnek. Znovu zamícháme.
  • Vepřové ramínko i uzené maso nakrájíme na menší kostičky a vhodíme do mísy.
  • Přisypeme prášek do pečiva a trochu osolíme.
  • Nakonec vmícháme sníh z bílků a naposledy několikrát zamícháme, aby se vše spojilo.
  • Přendáme do pekáče a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova.
  • Nádivku můžeme ihned po upečení servírovat, dokud je ještě teplá, ale skvěle chutná i studená.

Tip: Pokud nechcete kupované rohlíky, zkuste si je vyrobit. Mrkněte, jak pečeme rohlíky a jiné pečivo doma.

Velikonoční nádivka s česnekem a vepřovým masem.
Zdroj: http://czechgastronomy.com/

Sladká příloha s ananasem

Tento recept na velikonoční nádivku je tak jednoduchý, že ho zvládne úplně každý. Výhodou je, že si ji klidně můžeme vyrobit s předstihem, aniž by to ohrozilo její chuť, kvalitu či konzistenci.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku změklého čerstvého nesoleného másla
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 600 g ananasu i se šťávou (může být čerstvý i kompotovaný, záleží, co máme)
  • 12 plátků bílého chleba
  • Skořice podle chuti

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a pekáč vymažeme máslem.
  • Plátky chleba nakrájíme na malé kostky cca 1×1 cm a dáme zatím stranou.
  • Do velké mísy dáme máslo s cukrem a šleháme zhruba 1 minutu do pěny
  • Přihodíme jedno vejce po druhém a vždy důkladně zašleháme do másla.
  • Ananas se šťávou i nakrájený chléb přidáme do mísy a mícháme, dokud se vše nepropojí.
  • Nádivku přelijeme do připraveného pekáče a povrch posypeme skořicí
  • Pečeme zhruba 50 až 60 minut dozlatova.
  • Hotovou nádivku vyjmeme z trouby a necháme cca 10 minut vychladnout.
Recept na jednoduchou a dokonale sladkou velikonoční nádivku.
Zdroj: https://www.simplywhisked.com

Lehká jarní nádivka

Velikonoce jsou časem oslav dobrým jídlem a pitím. No a kdy jindy vlastně lze využít lépe sezónní, v tomto případě jarní zeleninu než právě během svátků jara. Tenhle recept je ideální pro milovníky chřestu či hrášku.

Ingredience:

  • 1 bochník semínkového chleba
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 svazek chřestu
  • 1 hrnek čerstvého hrášku (mražený musíme nejdříve rozmrazit, aby pustil vodu)
  • 1 hrnek mladých sójových bobů (najdeme i pod názvem Edamame)
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 9 zelených cibulek
  • 1/3 hrnku čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 – 2 hrnky zeleninového vývaru

Postup:

  • Chléb si den předem nakrájíme na kostky o velikosti 2,5 x 2,5 cm a rozprostřeme na plech.
  • Dáme do vypnuté trouby a necháme přes noc, aby trochu zpevnil a ztvrdl, díky čemuž si v nádivce zachová tvar a nebude rozmáčený.
  • Druhý den očistíme česnek a prolisujeme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme najemno.
  • Chřestu odřízneme konce, poté spolu s očištěnou cibulkou jemně nasekáme.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vymažeme vyšší pekáč máslem.
  • Na středním ohni zahřejeme ve větší pánvi olivový olej.
  • Vhodíme česnek, mrkev i chřest a restujeme cca 8 minut, až bude vše měkké.
  • Přihodíme česnek, sójové boby, k tomu citronovou šťávu a jarní cibulku.
  • Restujeme asi 5 minut a vmícháme bylinky. Osolíme i opepříme podle chuti.
  • Odstavíme, přidáme chléb a 1 – 2 hrnky vývaru. Promícháme a hlídáme si, aby se chléb nerozpadl.
  • Překlopíme do připraveného pekáčku. Zakryjeme alobalem a pečeme 28 – 30 minut.
  • Poté vyjmeme z trouby, opatrně odstraníme alobal a necháme 5 minut odpočívat.
  • Pak už jen stačí naservírovat na jednotlivé porce.
Špičkový recept na veganskou jarní nádivku.
Zdroj: https://ohsheglows.com

Proč se připravuje velikonoční nádivka?

Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, bez kterého se svátky jara prostě neobejdou. Je to jedna z nejoblíbenějších a nejžádanějších příloh, která se v rámci Velikonoc připravuje po celém světě.

Existuje spousta variant a dá se říci, že co země, to originál. Jediné, co je všude stejné, je den pro její podávání, což je Bílá sobota. Tedy den, kdy končí půst.

Pod jakým názvem se může nádivka skrývat?

  • Svítek
  • Sekanice
  • Velikonoční buchta
  • Sekanina
  • Sekaná

Pokud jde o hlavičku, ta je lidovým názvem pro velikonoční nádivku. Důvodem pro toto označení je fakt, že v dřívějších dobách se k její výrobě používala hlava telete, respektive maso z hlavy.

Co jsou Edamame?

Edamame je možná trochu tajemný název, ale ve skutečnosti skrývá nezralé sójové boby. Velmi často se s nimi setkáváme v asijské kuchyni. Jedná se o bohatý a velmi kvalitní rostlinný zdroj bílkovin. Jde o zdravou potravinu, považovanou dokonce za tzv. superpotravinu. Obsahuje vlákninu, vitamíny i minerály.

Kdyby chtěl Edamame někdo pěstovat, pak musí zajistit na zahrádce takové místo, kde bude mít přímé sluneční záření. Keře dorůstají do výšky 30 až 100 cm a vyhovuje jim teplota 15°C. Dobré je mulčování, díky čemuž bude mít rostlina dostatek vláhy a bude eliminována i tvorba plevele.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X