Jedním z tradičních jídel je velikonoční nádivka.
Podávala se samostatně buď v sobotu nebo jako doplněk masového jídla v hlavních svátečních dnech.
Její názvy se možná krajově trochu liší, ale vždy jde o zapékané jídlo z hlavní suroviny a dalších ingrediencí.
Nádivka jde připravovat na spoustu způsobů a proto jsme pro vás připravili hned 9 receptů na tento skvělý velikonoční pokrm.
Nádivka s uzeným masem
Při přípravě velikonočních nádivek se dá dobře experimentovat se surovinami, ale klasika je klasika. Velikonoční nádivka s uzeným masem patří k těm nejlepším.
INGREDIENCE
- 5 starších rohlíků
- 5 vajec
- 1,5 dcl mléka
- 350 g uzeného masa
- muškátový oříšek
- 2 větší cibule
- sádlo
- sůl
- petržel
POSTUP
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme s uzeným masem, na sádle.
- Po vychladnutí přidáme k rohlíkům, vmícháme na drobno nasekanou petržel a sníh.
- Důkladně promícháme.
- Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
zdroj: receptyzpostele.cz
Objevte podobné tipy
Nádivka z rohlíků s játry
Jedna z oblíbených podob, které může klasická velikonoční nádivka mít. Tato varianta je ideální především k naplnění kuřete nebo jiné drůbeže. Velikonoční nádivka s játry je perfektní příloha s vůní jara. Pokud kromě obyčejného česneku použijete i medvědí česnek, dosáhnete dokonalé souhry chutí.
INGREDIENCE
- 4 staré housky
- 2 vejce
- 50 g slaniny
- 300 g kuřecích jater
- hrst petrželky a hrst medvědího česneku
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- 3 stroužky česneku
- slunečnicový olej
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
POSTUP
- Játra zbavíme blan, žilek a nakrájíme na kousky.
- Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno posekáme a mrkev nastrouháme nahrubo.
- Na oleji začneme smažit slaninu, po chvíli vsypeme cibuli a mrkev a restujeme doměkka.
- Přisypeme játra a tři čtvrtiny housek na kostičky.
- Přidáme dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek a necháme játra zatáhnout.
- Až je vše orestované, stáhneme z ohně.
- Vmícháme petrželku, medvědí česnek, zbytek pokrájených housek a vejce.
- Směs pak můžete zapéct podle klasického receptu v troubě nebo jí naplnit i kuře.
zdroj: mojetara.cz
Nádivka se špenátem
Tato nádivka je vhodná pro ty, kdo příliš neholdují masu a dokáží si ho odpustit.
INGREDIENCE
- 4 vejce, zvlášť žloutky a bílky
- 50 g změklého másla + na formu
- sůl
- 1–2 stroužky česneku, prolisované
- 7 tvrdších housek nebo rohlíků, nakrájených na kostičky
- 200–250 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 130 g baby špenátu, omytého
- 2 velké hrsti kopřiv, omytých
- svazek čerstvé bazalky, omyté
- strouhanka na vysypání formy
POSTUP
- Rozpálíme troubu na 180 °C.
- Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Pečivo ve velké míse pokropíme mlékem a smetanou.
- Listy špenátu přelijte v cedníku vroucí vodou.
- Necháme okapat a nasekáme a přidáme k namočenému pečivu.
- Žloutky s máslem a špetkou soli našleháme do pěny a vmícháme s prolisovaným česnekem do misky k namočenému pečivu.
- Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do nádivkové hmoty.
- Směsí naplníme formu, vložíme do trouby a pečte 35–40 minut, dokud nádivka nevyběhne a nezezlátne.
- Vychladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na plátky.
zdroj: fresh.iprima.cz
Nádivka z cukety a sýru
INGREDIENCE
- 400g cukety
- 100gtvrdého sýru
- 1 hrnek strouhanky
- 1 cibule
- 3 vejce
- 4 lžíce oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 stroužky česneku
- petrželka
- sůl a pepř
- tuk a strouhanka na vymazání
POSTUP
- Cuketu oloupeme, odjadříme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Cibuli nakrájíme, sýr nastrouháme.
- Vše smícháme a vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu.
- Pečeme asi 30 min. na 160°C.
- Vynikající k pečené drůbeži a bramborům, nebo jako samostatné jídlo s chlebem a okurkou.
zdroj: femina.cz
Masová nádivka
Masová nádivka je pro opravdové labužníky a milovníky masa, najdete v ní nejen uzené maso.
INGREDIENCE
- 1 lžíce másla
- strouhanka podle potřeby (asi 150 g)
- 1 cibule nasekaná
- 300 g vepřové plece
- 300 g kuřecího masa
- olej na smažení
- 300 g uzené krkovice
- sůl a pepř
- 3 lžíce nasekané petržele
- 1 lžíci nasekaného tymiánu
- 5 plátků toustového chleba na kostičky
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- mleté nové koření
POSTUP
- Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Vepřové, kuřecí maso, uzené maso nakrájíme na kostičky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli orestujeme dosklovata.
- Přidáme oba druhy masa a chvíli smažíme společně s cibulí doměkka.
- Poté přidáme do pánve uzené maso.
- Vše promícháme, lehce osolíme a opepříme a znovu restujeme.
- Chléb necháme lehce vysušit v troubě.
- Zchladlé maso smícháme v misce s chlebem.
- Ke směsi masa a chleba přidáme mléko, vejce, nasekané bylinky, část strouhanky, špetku nového koření a ochutíme dle potřeby solí a pepřem.
- Promícháme a podle konzistence případně zahustíme strouhankou.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Formu naplníme nádivkovou směsí a pečeme asi 45 minut dozlatova.
- Nádivku necháme zchladnout, poté ji vyklopíme a nakrájíme na plátky.
zdroj: jenprozeny.cz
Pokud jste si nevybrali z uvedených receptů, můžete vyzkoušet i nádivky z jiných surovin např. hub, zeleniny, kopřiv nebo brambor.
Kuře s nádivkou
INGREDIENCE
- celé kuře
- pepř, sůl
- máslo
- 2 vejce
- mléko
- 6 rohlíků
- petrželka nebo pažitka
- muškátový oříšek
POSTUP
Nádivka:
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
- Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
- Z bílků uděláme hustý sníh.
- Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle a sníh z bílků.
Varianta A: nádivka dovnitř
- Kuře před plněním očistíme a nádivkou plníme břišní otvor.
- Část nádivky lze umístit i pod kůži na stehnech a prsíčkách. Kůži předem lehce uvolníme od masa, aby vznikl dostatečný prostor na nádivku.
- Po naplnění břišní otvor zašijeme nebo uzavřeme párátky a kosti stehýnek svážeme.
Jako přílohu volíme bramborovou kaši.
Varianta B: nádivka ven
- S nádivkou vně masa pečeme kuře porcované, předem alespoň částečně vykostěné nebo kuřecí plátky.
- Nádivku vršíme na jednotlivé plátky nebo jí v pekáči maso zcela zakryjeme. Nádivku připravujeme podobně jako pro plnění, může jí však v tomto případě být větší množství.
Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory.
Pečený králík s nádivkou
Králíka s nádivkou lze péct porcovaného a nádivkou zakrytého. Samozřejmě je možné i u králíka upéci nádivku zvlášť a podávat ji pak v jednotlivých porcích k porci králíka. Třetí možností je naplnit břišní dutinu jako u kuřete.
INGREDIENCE
- celý králík
- 8 rohlíků
- půl hrnku mléka
- sůl, pepř
- pažitka
- 1 lžička kari
- libeček (čerstvý)
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 100 g másla
- 5 vajec
- 5 stroužků česneku
- 1/2 litru vývaru
POSTUP
- Česnek utřeme a smícháme s hořčicí.
- Králíka osolíme a opepříme a česnekovou směsí potřeme z vrchu i zevnitř.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka.
- Máslo utřeme se solí, bylinkami, kořením a žloutky.
- Do másla vmícháme lehce osušené žemle a sníh z bílků.
- Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí.
- Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a pečeme při 180 °C hodinu a půl dozlatova.
- Během pečení přeléváme šťávou.
Ke králičímu masu se hodí jak zeleninová, tak i ovocná obloha. Přílohu volíme zásadně bramborovou.
Pečená ryba s nádivkou
Ryby lze plnit nádivkou v případě, že máme pěkný celý kus, který můžeme plnit do břišní dutiny. Takto můžeme plnit kapra, lososa, pstruhy nebo jiné podobné ryby.
Vzhledem k rybím kůstkám je někdy lepší upéci nádivku samostatně a podávat ji jako další přílohu, nebo nádivkou pokrýt rybí filé.
INGREDIENCE
- ryba dle výběru / 4 porce filé
- 6 rohlíků
- 4 vejce
- 60 g másla
- hrnek sekaného libečku
- sůl, pepř
- půl hrnku mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
POSTUP
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
- Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
- Z bílků uděláme hustý sníh.
- Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle, nasekaný libeček a sníh z bílků.
- Filé osolíme, opepříme, poprášíme moukou, vložíme na pekáč vymaštěný olejem a povrch pokapeme trochou oleje.
- Rybu pokryjeme nádivkou.
- Pečeme 35 minut při 175 ºC.
Nejvhodnější přílohou k rybě s nádivkou jsou vařené nebo opečené brambory s fazolkami nebo třeba dušenou kukuřicí.
Pečené vepřové s nádivkou
Použít můžeme především vepřové maso z kýty, kotlety, eventuálně i z plece, které pečeme samostatně v plátcích. Nádivku na ně pak navršíme. Pod nádivku můžeme plátky ještě trochu potřít pikantní hořčicí nebo kečupem.
Vyšší plátky masa můžeme naříznout a nádivkou je plnit jako kapsy.
INGREDIENCE
- 4 vysoké vepřové kotlety
- 2 lžíce drceného kmínu
- 2 stroužky česneku
- 6 rohlíků
- 4 vejce
- 60 g másla
- hrnek sekaných kopřiv
- sůl, pepř
- půl hrnku mléka
- 1/2 cukety
- 2 lžíce oleje
- 1/2 litru vývaru
POSTUP
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
- Mezitím utřeme máslo s trochou soli, česnekem, kořením a žloutkem.
- Z bílků uděláme hustý sníh.
- Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle, nasekané kopřivy, nadrobno nakrájenou cuketu a sníh z bílků.
- Kotlety nařízneme vodorovně, aby vznikly kapsy.
- Maso osolíme, opepříme, pokmínujeme a vložíme na pekáč.
- Do kapes napěchujeme nádivku, pokud zbude, maso s ní i pokryjeme.
- Podlijeme vývarem.
- Pečeme asi 55 minut při 180 ºC. Občas přelijeme šťávou – výpekem.
Jako příloha se k vepřové pečeni s nádivkou hodí lehčí zeleninová obloha – čerstvá rajčata, okurkový salát nebo zelené fazolky. Pro hladové uvaříme několik brambor s pažitkou.
Základní ingrediencí nádivky dnes jsou rohlíky, dají se však nahradit krupičkou v mléce, jak tomu bylo dříve, nebo vařenými bramborami na kostičky.
Která nádivka u vás nejvíce boduje? S kopřivami, s libečkem, nebo bez zeleného? Pochlubte se v komentářích!
A co takhle něco sladkého na velikonoce? Děti milují velikonoční řezy.