Šťouchané brambory jsou výbornou a jednoduchou přílohou

Už vás nebaví stále jako přílohu předkládat bramborovou kaši?

Pak vyzkoušejte šťouchané brambory.

Jejich příprava není o nic složitější a chutnají znamenitě. Zvláště, když je ochutíte smaženou cibulkou.

Šťouchané brambory jako příloha

Šťouchané brambory můžeme podávat ke všem masovým jídlům pečeným, opékaným i smaženým. Výborně se hodí i k masovým jídlům dušeným s přírodní šťávou, bez zahuštěné omáčky. Stejně tak se hodí i jídlům bezmasým, připraveným ze zeleniny, sýrů nebo hub.

Šťouchané brambory se kdysi podávaly i k jednoduchým vodovým polévkám, například česnečce nebo s trochou osmažené slaniny a zeleninou sloužily jako samostatný hlavní chod. Je jen na nás, jak je dnes využijeme a k čemu je budeme podávat.

1. Šťouchané brambory vařené ve slupce

Uvařte brambory ve slupce a doplňte je smaženou cibulkou. Získáte vynikající přílohu k masu, na které si určitě pochutnáte. Poradíme vám, jak na to.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • sůl
  • cibule
  • případně česnek
  • tuk – olej, máslo, sádlo, rozpuštěná slanina

POSTUP:

  1. Vezmeme brambory ve slupce a pořádně je omyjeme a zbavíme špíny.
  2. Brambory ve slupce uvaříme doměkka.
  3. V kastrolu rozpustíme tuk a na něm osmažíme cibulku.
  4. Přidáme uvařené brambory, které jsme rozšťouchali šťouchadlem nebo mačkadlem na brambory. K mačkání můžeme použít také vidličku.
  5. Účelem je vytvořit hmotu s kousky brambor.
  6. Můžeme přidat také česnek a zelené bylinky – pažitku nebo petrželku, kterými nešetříme.
  7. Dochutíme solí a případně i kmínem. Možno použít také majoránku, oregano.

Hotový recept na šťouchané brambory vařené ve slupce

2. Šťouchané brambory z vařených oloupaných brambor

Nejčastější a nejrychlejší příprava šťouchaných brambor je, když je oloupeme a uvaříme. Získáme zdravou přílohu, kterou můžeme ještě různě ochutit.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • sůl
  • kmín
  • případně kostka masoxu
  • koření nebo bylinky

POSTUP:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka v osolené vodě, do níž jsme přidali kmín nebo také kostku masoxu.
  2. Po uvaření vodu slijeme a brambory rozmačkáme nebo rozšťoucháme a omastíme máslem nebo sádlem nebo zjemníme smetanou.
  3. Můžeme přidat různé další přísady:
  4. Cibule: Oloupanou cibuli vaříme společně s brambory a společně s nimi ji také rozšťoucháme. Pokud máme raději cibuli osmaženou, tak ji orestujeme dozlatova na tuku a vmícháme do brambor až při dokončování.
  5. Lahůdková cibulka: Drobné lahůdkové cibulky přidáváme do hotových brambor jemně pokrájené a to i s natí.
  6. Pórek: Místo cibule můžeme s brambory povařit i jemně nakrájený pórek.
  7. Česnek: Česnek vaříme buď společně s brambory nebo jej do brambor přidáme prolisovaný až při konečné úpravě, tak bude jeho chuť ještě výraznější.
  8. Pažitka či petrželka: Obě tyto bylinky se do šťouchaných brambor velmi hodí, ale nesmíme šetřit na jejich množství.
  9. Kořenová zelenina: Především mrkev nebo celer můžeme vařit společně s brambory a společně s nimi rozmačkat. Obě zeleniny dodají chuť, mrkev navíc i barvu.
  10. Špenát: Pro mimořádně odlišnou barvu můžeme společně s brambory vařit i listový špenát a společně pak rozmačkat.
  11. Zelí: Kysané nebo sterilované zelí překrájené na menší kousky přidáváme až do uvařených brambor. Pokud by se nám zdálo příliš tvrdé, tak je můžeme předem trochu podusit a dochutit.
  12. Jablka: Do šťouchaných brambor se hodí i jablka a to spíše kyselejší chuti, která na nudličky nastrouhaná vmícháme do brambor při dokončení.

Hotový recept na šťouchané vařené brambory bez slupky

Aby porce působily na talířku úhledně, tak hotové šťouchané brambory napěchujeme do vodou vypláchnutého tvořítka nebo naběračky a vyklopíme na talíř. Takto upravovat můžeme brambory vařené ve slupce i oloupané.

Už jste vyzkoušeli recept na kořeněné brambory?

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *