Brambory na šťouchačku jako výborná a jednoduchá příloha

Už vás nebaví stále jako přílohu předkládat bramborovou kaši?

Pak vyzkoušejte recepty na šťouchané brambory.

Jejich příprava není o nic složitější a chutnají znamenitě. Zvláště, když je ochutíte smaženou cibulkou.

Šťouchané brambory vařené ve slupce

Uvařte brambory ve slupce a doplňte je smaženou cibulkou. Získáte vynikající přílohu k masu, na které si určitě pochutnáte. Poradíme vám, jak na to.

INGREDIENCE:

  • brambory
  • sůl
  • cibule
  • případně česnek
  • tuk – olej, máslo, sádlo, rozpuštěná slanina

POSTUP:

  1. Vezmeme brambory ve slupce a pořádně je omyjeme a zbavíme špíny.
  2. Brambory ve slupce uvaříme doměkka.
  3. V kastrolu rozpustíme tuk a na něm osmažíme cibulku.
  4. Přidáme uvařené brambory, které jsme rozšťouchali šťouchadlem nebo mačkadlem na brambory. K mačkání můžeme použít také vidličku.
  5. Účelem je vytvořit hmotu s kousky brambor.
  6. Můžeme přidat také česnek a zelené bylinky – pažitku nebo petrželku, kterými nešetříme.
  7. Dochutíme solí a případně i kmínem. Možno použít také majoránku, oregano.
Brambory na šťouchačku z vařených brambor ve slupce.
tamingtwins.com

Mačkané brambory s cibulí

Nejčastější a nejrychlejší příprava šťouchaných brambor je, když je oloupeme a uvaříme. Získáme zdravou přílohu, kterou můžeme ještě různě ochutit.

INGREDIENCE:

  • 200 g syrových nebo uvařených brambor
  • 1 lžička sádla
  • ¼ bílé cibule
  • sůl
  • 15 ml mléka
  • pažitka, petrželka na ozdobu

POSTUP:

  • Brambory můžete mít zrovna uvařené, ale klidně i ze zbytků z předešlého dne. 
  • Našťoucháme si je na hrubší strukturu (během ohřívání se nám ještě trochu rozpadnou).
  • Na sádle si osmažíme najemno nakrájenou cibuli do sklovata (doporučujeme nerezový nebo smaltovaný hrnec).
  • Následně přidáme brambory a opékáme, dokud se nezačnou přichytávat na dno hrnce. 
  • Nyní přilijeme mléko, ze dna se brambory uvolní a je hotovo.
  • Brambory dochutíme, ozdobíme pažitkou, petrželkou nebo jinou zelenou bylinkou.
Mačkané brambory s cibulkou.
thedefineddish.com

Šťouchané brambory se slaninou

Pro milovníky masitých pokrmů máme také oblíbenou variantu receptu na šťouchané brambory se slaninou.

INGREDIENCE:

  • 400 g brambor
  • 120 g slaniny
  • 1 středně velká bílá cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř
  • nasekaná pažitka

POSTUP:

  • Brambory si klasicky uvaříme, pak zcedíme. 
  • Cibulku si nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na sádle. 
  • Pak přidáme nakrájenou slaninu a smažíme do křupava. 
  • Brambory si zatím ušťoucháme. 
  • Přidáme je ke směsi slaniny a cibule.
  • Stále opékáme a mícháme, dokud se nezačnou přichytávat, 
  • Přidáme mléko, a až brambory ze dna povolí, máme hotovo. 
  • Dochutíme, přidáme nasekanou pažitku a podáváme.
Šťouchačky se slaninou jako příloha k vašemu oblíbenému jídlu.
chefnotrequired.com

Vyzkoušejte také recept na šťouchané brambory se zelím.

Šťouchané brambory s jarní cibulkou

Mačkané brambory si můžete přichystat i s jarní cibulkou. Jsou svěží a nic jim nechybí.

INGREDIENCE:

  • 400 g brambor
  • 2 jarní cibulky
  • 35 g másla
  • 50 ml mléka
  • sůl 
  • pepř
  • 1 lžíce oleje

POSTUP:

  • Brambory si uvaříme v osolené vodě. 
  • Poté je rozmačkáme.
  • Na oleji si osmahneme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
  • Přidáme brambory a smažíme za občasného míchání. 
  • Když se brambory začnou lepit na hrnec, přidáme mléko a opékáme, dokud se dno nevyčistí, 
  • Odstavíme, zjemníme máslem a dochutíme.
Šťouchané brambory jarní cibulkou a máslem.
thespurceeats.com

Štouchačky se smetanou a slaninou 

Brambory na šťouchačku si můžeme udělat i jemnější. Tyto jsem přesně takové díky přidané smetany.

INGREDIENCE:

  • 500 g brambor
  • 100 g slaniny
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 1 hrst nasekané pažitky
  • sůl 
  • pepř

POSTUP:

  • Brambory si uvaříme. 
  • Slaninu si nakrájíme na kostičky a osmažíme na troše oleje. 
  • Po uvaření si brambory rozmačkáme, přidáme slaninu, pažitku a zjemníme teplou smetanou. 
  • Dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Mačkané brambory se smetanou a slaninou.
jagodzianka.com

Šťouchané brambory jako příloha

Šťouchané brambory můžeme podávat ke všem masovým jídlům pečeným, opékaným i smaženým. Výborně se hodí i k masovým jídlům dušeným s přírodní šťávou, bez zahuštěné omáčky. Stejně tak se hodí i jídlům bezmasým, připraveným ze zeleniny, sýrů nebo hub.

Brambory na šťouchačku se kdysi podávaly i k jednoduchým vodovým polévkám, například česnečce, nebo s trochou osmažené slaniny a zeleninou sloužily jako samostatný hlavní chod. Je jen na nás, jak je dnes využijeme a k čemu je budeme podávat.

Aby porce působily na talířku úhledně, tak hotové šťouchané brambory napěchujeme do vodou vypláchnutého tvořítka nebo naběračky a vyklopíme na talíř.

Takto upravovat můžeme brambory vařené ve slupce i oloupané. Milujete brambory na všechny způsoby? Zkuste se inspirovat našimi dalšími recepty z brambor.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.