Už vás nebaví stále jako přílohu předkládat bramborovou kaši nebo obyčejné vařené brambory?
Pak vyzkoušejte naše recepty na šťouchané brambory.
Jejich příprava není o nic složitější a chutnají znamenitě. Zvláště, když je ochutíte třeba smaženou cibulkou.
Šťouchané brambory s cibulkou
Nejčastější a nejrychlejší příprava šťouchaných brambor je, když je oloupeme a uvaříme. Získáme zdravou přílohu, kterou můžeme ještě různě ochutit.
Ingredience
- 200 g syrových nebo uvařených brambor
- 1 lžička sádla
- ¼ bílé cibule
- sůl
- 15 ml mléka
- pažitka, petrželka na ozdobu
Postup
- Brambory můžete mít zrovna uvařené, ale klidně i ze zbytků z předešlého dne.
- Našťoucháme si je na hrubší strukturu (během ohřívání se nám ještě trochu rozpadnou).
- Na sádle si osmažíme najemno nakrájenou cibuli do sklovata (doporučujeme nerezový nebo smaltovaný hrnec).
- Následně přidáme brambory a opékáme, dokud se nezačnou přichytávat na dno hrnce.
- Nyní přilijeme mléko, ze dna se brambory uvolní a je hotovo.
- Brambory dochutíme, ozdobíme pažitkou, petrželkou nebo jinou zelenou bylinkou.

Pro další inspiraci na bramborové přílohy nahlédněte na naše recepty na brambory se sýrem! Hodí se téměř ke všem pokrmům.
Šťouchané brambory se slaninou
Pro milovníky masitých pokrmů máme také oblíbenou variantu receptu na šťouchané brambory se slaninou. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 400 g brambor
- 120 g slaniny
- 1 středně velká bílá cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce mléka
- sůl
- pepř
- nasekaná pažitka
Postup
- Brambory si klasicky uvaříme, pak zcedíme.
- Cibulku si nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na sádle.
- Pak přidáme nakrájenou slaninu a smažíme do křupava.
- Brambory si zatím ušťoucháme.
- Přidáme je ke směsi slaniny a cibule.
- Stále opékáme a mícháme, dokud se nezačnou přichytávat,
- Přidáme mléko, a až brambory ze dna povolí, máme hotovo.
- Dochutíme, přidáme nasekanou pažitku a podáváme.

Objevte podobné tipy
Šťouchané brambory s česnekem
Mačkané brambory si můžete přichystat i s vůní česneku.
Ingredience
- 400 g brambor
- 3 stroužky česneku (dle chuti)
- 35 g másla
- 50 ml mléka
- sůl
- pepř
- 1 lžíce oleje
Postup
- Brambory si uvaříme v osolené vodě.
- Poté je rozmačkáme.
- Na oleji si orestujeme nasekaný česnek.
- Přidáme brambory a smažíme za občasného míchání.
- Když se brambory začnou lepit na hrnec, přidáme mléko a opékáme, dokud se dno nevyčistí,
- Odstavíme, zjemníme máslem a dochutíme.

Ke šťouchaným bramborám se skvěle hodí například pečené kuřátko. Vyzkoušejte naše recepty a dejte vědět, jak vám chutnalo!
Dietní šťouchačky se zelím
Tyto šťouchané brambory si můžete připravit s trošku kyselejší chutí. Jsou výborné a díky zelí i plné vitaminů. Navíc vhodné pro lidi s intolerancí na laktózu.
Ingredience
- 500g brambor
- 60ml sójového mléka
- Kysané zelí (množství podle chuti)
- Cibule
- Kokosový olej
- Sůl, kmín
- Čerstvá petrželka na posyp
Postup
- Brambory oloupejte, omyjte a uvařte v osolené vodě s kmínem do měkka, přibližně půl hodiny.
- Mezitím si na kokosovém oleji orestujte nakrájenou cibuli.
- Uvařené brambory sceďte, přidáte k nim osmahnutou cibuli, sójové mléko.
- Brambory následně rozšťoucháte a nakonec přidáte kysané zelí.
- Dobře promíchejte a ještě podle chuti osolte.
- Podávejte posypané petrželkou jako přílohu například k masu.

Mačkané brambory s pórkem a máslíčkem
Pokud vás omrzely samotné brambory, vyzkoušejte tyto šťouchané s pórkem a máslem. Budou o něco pestřejší a výživnější.
Ingredience
- 500g brambor
- 1ks pórku
- 50g másla (množství dle chuti)
- 50ml mléka
- 1ks cibule
- Olivový olej
- Sůl
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte. Poté uvařte v osolené vodě do měkka.
- Mezitím si usmažte cibulku na olivovém oleji.
- Pórek omyjte a nakrájejte najemno.
- Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte šťouchadlem.
- Smíchejte s orestovanou cibulkou a nakrájeným pórkem.
- Nakonec do brambor zamíchejte máslo a podávejte.

Ohodnotili jsme ty nejoblíbenější modely odsavačů par. Mrkněte se, jak v testu obstály.
Co se hodí ke šťouchaným bramborám?
Šťouchané brambory můžeme podávat ke všem masovým jídlům pečeným, opékaným i smaženým. Výborně se hodí i k masovým jídlům dušeným s přírodní šťávou, bez zahuštěné omáčky. Stejně tak se hodí i jídlům bezmasým, připraveným ze zeleniny, sýrů nebo hub.
Brambory na šťouchačku se kdysi podávaly i k jednoduchým vodovým polévkám, například česnečce, nebo s trochou osmažené slaniny a zeleninou sloužily jako samostatný hlavní chod. Je jen na nás, jak je dnes využijeme a k čemu je budeme podávat.
Aby porce působily na talířku úhledně, tak hotové šťouchané brambory napěchujeme do vodou vypláchnutého tvořítka nebo naběračky a vyklopíme na talíř.
Takto upravovat můžeme brambory vařené ve slupce i oloupané. Milujete brambory na všechny způsoby? Zkuste se inspirovat našimi dalšími recepty z brambor.