Už vás nebaví stále jako přílohu předkládat bramborovou kaši?
Pak vyzkoušejte recepty na šťouchané brambory.
Jejich příprava není o nic složitější a chutnají znamenitě. Zvláště, když je ochutíte smaženou cibulkou.
Šťouchané brambory vařené ve slupce
Uvařte brambory ve slupce a doplňte je smaženou cibulkou. Získáte vynikající přílohu k masu, na které si určitě pochutnáte. Poradíme vám, jak na to.
INGREDIENCE:
- brambory
- sůl
- cibule
- případně česnek
- tuk – olej, máslo, sádlo, rozpuštěná slanina
POSTUP:
- Vezmeme brambory ve slupce a pořádně je omyjeme a zbavíme špíny.
- Brambory ve slupce uvaříme doměkka.
- V kastrolu rozpustíme tuk a na něm osmažíme cibulku.
- Přidáme uvařené brambory, které jsme rozšťouchali šťouchadlem nebo mačkadlem na brambory. K mačkání můžeme použít také vidličku.
- Účelem je vytvořit hmotu s kousky brambor.
- Můžeme přidat také česnek a zelené bylinky – pažitku nebo petrželku, kterými nešetříme.
- Dochutíme solí a případně i kmínem. Možno použít také majoránku, oregano.

Objevte podobné tipy
Mačkané brambory s cibulí
Nejčastější a nejrychlejší příprava šťouchaných brambor je, když je oloupeme a uvaříme. Získáme zdravou přílohu, kterou můžeme ještě různě ochutit.
INGREDIENCE:
- 200 g syrových nebo uvařených brambor
- 1 lžička sádla
- ¼ bílé cibule
- sůl
- 15 ml mléka
- pažitka, petrželka na ozdobu
POSTUP:
- Brambory můžete mít zrovna uvařené, ale klidně i ze zbytků z předešlého dne.
- Našťoucháme si je na hrubší strukturu (během ohřívání se nám ještě trochu rozpadnou).
- Na sádle si osmažíme najemno nakrájenou cibuli do sklovata (doporučujeme nerezový nebo smaltovaný hrnec).
- Následně přidáme brambory a opékáme, dokud se nezačnou přichytávat na dno hrnce.
- Nyní přilijeme mléko, ze dna se brambory uvolní a je hotovo.
- Brambory dochutíme, ozdobíme pažitkou, petrželkou nebo jinou zelenou bylinkou.

Šťouchané brambory se slaninou
Pro milovníky masitých pokrmů máme také oblíbenou variantu receptu na šťouchané brambory se slaninou.
INGREDIENCE:
- 400 g brambor
- 120 g slaniny
- 1 středně velká bílá cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce mléka
- sůl
- pepř
- nasekaná pažitka
POSTUP:
- Brambory si klasicky uvaříme, pak zcedíme.
- Cibulku si nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na sádle.
- Pak přidáme nakrájenou slaninu a smažíme do křupava.
- Brambory si zatím ušťoucháme.
- Přidáme je ke směsi slaniny a cibule.
- Stále opékáme a mícháme, dokud se nezačnou přichytávat,
- Přidáme mléko, a až brambory ze dna povolí, máme hotovo.
- Dochutíme, přidáme nasekanou pažitku a podáváme.

Vyzkoušejte také recept na šťouchané brambory se zelím.
Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Mačkané brambory si můžete přichystat i s jarní cibulkou. Jsou svěží a nic jim nechybí.
INGREDIENCE:
- 400 g brambor
- 2 jarní cibulky
- 35 g másla
- 50 ml mléka
- sůl
- pepř
- 1 lžíce oleje
POSTUP:
- Brambory si uvaříme v osolené vodě.
- Poté je rozmačkáme.
- Na oleji si osmahneme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
- Přidáme brambory a smažíme za občasného míchání.
- Když se brambory začnou lepit na hrnec, přidáme mléko a opékáme, dokud se dno nevyčistí,
- Odstavíme, zjemníme máslem a dochutíme.

Štouchačky se smetanou a slaninou
Brambory na šťouchačku si můžeme udělat i jemnější. Tyto jsem přesně takové díky přidané smetany.
INGREDIENCE:
- 500 g brambor
- 100 g slaniny
- 100 g smetany ke šlehání
- 1 hrst nasekané pažitky
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Brambory si uvaříme.
- Slaninu si nakrájíme na kostičky a osmažíme na troše oleje.
- Po uvaření si brambory rozmačkáme, přidáme slaninu, pažitku a zjemníme teplou smetanou.
- Dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Šťouchané brambory jako příloha
Šťouchané brambory můžeme podávat ke všem masovým jídlům pečeným, opékaným i smaženým. Výborně se hodí i k masovým jídlům dušeným s přírodní šťávou, bez zahuštěné omáčky. Stejně tak se hodí i jídlům bezmasým, připraveným ze zeleniny, sýrů nebo hub.
Brambory na šťouchačku se kdysi podávaly i k jednoduchým vodovým polévkám, například česnečce, nebo s trochou osmažené slaniny a zeleninou sloužily jako samostatný hlavní chod. Je jen na nás, jak je dnes využijeme a k čemu je budeme podávat.
Aby porce působily na talířku úhledně, tak hotové šťouchané brambory napěchujeme do vodou vypláchnutého tvořítka nebo naběračky a vyklopíme na talíř.
Takto upravovat můžeme brambory vařené ve slupce i oloupané. Milujete brambory na všechny způsoby? Zkuste se inspirovat našimi dalšími recepty z brambor.