Doba, kdy se banány daly v obchodech sehnat pouze v zimním období, je dnes již minulostí, přesto je hlavní sezóna banánů právě v zimních měsících. Díky jejich hladké konzistenci a sladké chuti se skvěle hodí k využití v nejrůznějších buchtách a koláčích, ale uplatníte je i jako součást hlavních jídel.

Banán jako součást zdravé snídaně

Pokud chcete po ránu správně nastartovat, dodejte si dostatek energie vyváženou snídaní. Sladký banán je jako stvořený pro začátek dne- obsahuje dostatečné množství energie v přirozené formě a výborně se kombinuje s dalšími oblíbenými snídaňovými jídly- mléčnými výrobky a cereáliemi. 

Připravte si třeba vynikající lívance s banány nebo si namixujte lahodné ovocné smoothie, kde uplatníte i banány, které jsou trochu přezrálé.

Hlavní jídla s banány

Pokud patříte mezi milovníky sladkých obědů, můžete při jejich přípravě využít i banány. Vynikající jsou například banánové palačinky. Exotické ovoce se ale skvěle hodí i do slaných jídel, proto se nebojte ani kombinace masa a banánů. Jakýkoliv oběd je potom možné zakončit sladkou tečkou s banány, vybrat si můžete od pečených moučníků a závinů až po nepečené poháry či zmrzliny s ovoce.

 

Přínos banánů pro zdraví 

Banány jsou velmi výživné a obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Proto je nejlepší konzumovat je syrové- buď samotné nebo jako součást ovocných salátů a koktejlů. S čím vším nám mohou banány pomoci:

  • obsahují aminokyselinu tryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu v mozku- způsobuje dobrou náladu a pohodu
  • pomáhají se spánkem
  • snižují pocity úzkosti a deprese
  • díky vysokému obsahu přírodní glukózy mají pozitivní vliv na srdce a mozek
  • dodávají rychlou energii svalům- vhodné při sportu a turistice
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • snižují riziko infarktu myokardu
  • podporují vyplavování toxických látek z těla
  • obsahují množství vitaminu B, C, D, E
  • obsahují minerální látky (železo, vápník, draslík, měď)
  • díky vysokému obsahu vlákniny ovlivňují činnost střev a trávení
¨