Sladké banánové dezerty

Sladké a lahodné dezerty v době, kdy není ještě dostatek domácího čerstvého ovoce se velmi dobře připravují z banánů. Ty jsou dnes v nabídce téměř po celý rok a jejich chuť je lahodnější než u podobně nabízených a rozšířených citrusových plodů. Svou nepříliš výraznou chutí banány umožňují přípravu opravdu pestrých banánových dezertů a využití řady dalších surovin.

Banány jsou výborným zdrojem energie, obsahují sacharózu, ovocný a hroznový cukr, čímž se podílejí na rychlém zvýšení hladiny krevního cukru, díky vysoké hladině sacharidů mají vysokou sytící schopnost. Konzumace banánů ihned po tělesné zátěži (cca do 15 minut) společně s mlékem nebo jogurtem má velice blahodárný účinek pro následující regeneraci organismu. Obsahují důležité živiny vitamíny A, B, C, E, K a minerální látky hořčík, vápník, zinek, železo.

1. Banánové řezy

Lehký piškotový moučník s banány.

INGREDIENCE :

Těsto

  • 5 vajec
  • 5 lžic krupicového cukru
  • špetka soli
  • 7 lžic polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce oleje
  • 4 lžíce horké vody
  • 2 lžíce kakaa

krém :

  • 400g mascarpone
  • 250g tvaroh vaničkový
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 3 vanilkové cukry
  • 2 – 3 lžíce moučkového cukru

Další ingredience :

  • 5 banánů
  • velké balení dětských piškotů
  • 250 ml uvařené silnější kávy
  • 100 g hořké čokolády s vyšší obsahem kakaa

POSTUP :

  1. Připravíme si těsto.
  2. Vyšleháme sníh z 5 bílků, 5 lžic cukru krupice a se špetkou soli.
  3. Za stálého šlehání (na nejnižší stupeň) k vyšlehanému sněhu přidáváme postupně žloutky, horkou vodu a olej.
  4. Nakonec  přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a trochou kakaa.
  5. Na vymazaném a vysypaném plechu 30 x 40 cm pečeme na 180°C  15 – 20 minut.
  6. Připravíme si krém.
  7. Ušleháme si šlehačku.
  8. Mascarpone s cukry a tvarohem důkladně vyšleháme, až směs nabude a ručně jemně vmícháme ušlehanou šlehačku.
  9. Na upečený a vychladlý korpus natřeme třetinu krému, rozložíme kolečka banánů těsně vedle sebe, natřeme druhou třetinu krému.
  10. Uvaříme hrnek silné kávy a necháme vychladnout.
  11. Do kávy namáčíme piškoty a uložíme vedle sebe na krém.
  12. Banánový dezert zakončíme tím, že nahoru rozetřeme zbytek krému a posypeme strouhanou čokoládou.

Banánové řezy

zdroj : www.toprecepty.cz

2. Smažené banánové palačinky

Tyto banánové palačinky vás určitě dostanou, jsou velmi chutné a lze je zařadit do jídelníčku i v době redukce váhy.

INGREDIENCE :

těsto

  • 2 vejce
  • 1 banán
  • 2 lžíce másla
  • 150g tvarohu (polotučný)
  • 2 lžíce mléka
  • Javorový sirup
  • Libovolné nasekané oříšky nebo mandle
  • Skořice dle chuti

POSTUP :

  1. Rozmačkáme banány na kaši a přidáme vejce, dobře promícháme.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo, z těstíčka tvoříme menší palačinky a smažíme.
  3. Připravíme si polevu na palačinky.
  4. Ušleháme tvaroh s trochou mléka a javorovým sirupem.
  5. Banánový dezert servírujeme s vyšlehaným tvarohem, nasekanými oříšky nebo mandlemi, posypeme špetkou skořice dle chuti.

Smažené banánové palačinkyzdroj : .popsugar.com

3. Banánovo-avokádový chia pudink

Chcete mlsat zdravě ?

INGREDIENCE :

  • 3 větší zralé banány
  • 1 měkké avokádo
  • 1 konzerva kokosového mléka (ztuhlé)
  • 2 lžíce karobu nebo kakaa
  • 1 lžíce lněného semínka
  • med nebo agáve sirup na doslazení
  • 3 lžíce chia semínek
  • půl hrnku nasekaných kešu oříšků
  • půl hrnku strouhaného kokosu
  • borůvky na ozdobení

POSTUP :

  1. Chia semínka dáme do misky a zalijeme rostlinným mlékem (mandlové nebo kokosové) a necháme je nabobtnat.
  2. Světlá vrstva – vložíme do mixéru půlku avokáda, jeden a půl banánu a 1 dcl mléka, rozmixujeme a v misce spojíme s chia semínky, dosladíme sirupem.
  3. Tmavá vrstva –  rozmixujeme půlku avokáda a jeden a půl banánu a přidáme dvě lžíce karobu nebo kakaa, dosladíme sirupem.
  4. Nyní rozdělíme pudinky do skleniček.
  5. Pak si nasekáme kešu oříšky a navrstvíme je na pudink. Přidejte i banán nakrájený na kolečka, a poté strouhaný kokos.
  6. Chia pudink nakonec zasypte borůvkami a pokud chcete doslaďte datlovým nebo javorovým sirupem.

Banánovo-avokádový chia pudinkzdroj : www.tadyhlady.cz

Banánové dezerty doplňujeme banány krémy z tvarohu, jogurtu či pudinku, často ještě doplněné sladkou nebo zakysanou smetanou. Opravdu studené dezerty obohatíme mraženým krémem nebo zmrzlinou. Menší množství banánů můžeme poměrně dobře kombinovat s dalším ovocem a to jak čerstvým, tak kompotovaným. Banánové dezerty můžeme zapékat i  v troubě nebo pod grilem. Kromě zapékání jsou banány vhodné i pro smažení rychlých sladkých moučníků.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *