Banánový dezert je skvělou volbou, když chcete něco sladkého, ale nenáročného na přípravzu.
Vyzkoušejte všechny naše recepty na dezert s banánem a uvidíte, jak lahodný může být!
Banány jsou dnes v nabídce téměř po celý rok a jejich chuť je lahodnější než u podobně nabízených a rozšířených citrusových plodů.
Inspirujte se!
Banánový dezert bez pečení
Připomíná banánový koláč, ale je mnohem jednodušší! Tento nepečený dezert z banánu používá grahamové sušenky místo klasické krusty.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 20 celých medových grahamových sušenek, rozdělených
- 5 malých banánů, nakrájených na plátky
- 205 ml plnotučného mléka
- 140 g vanilkového nebo banánového pudingu
- 230 g smetanový sýr
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka
- 340 g šlehačky
Postup
- Dno mísy vyložte polovinou grahamových sušenek.
- Na vrstvu sušenek položte plátky banánu.
- Ve velké míse prošlehejte mléko a pudink, dokud se nespojí a nevznikne hladká a hustá směs.
- Vyšlehejte si šlehačku.
- V samostatné misce prošlehejte smetanový sýr a slazené kondenzované mléko.
- Přidejte šlehačku a smíchejte, dokud se dobře nespojí, a poté polovinu směsi nalijte na plátky banánu.
- Přidejte vrstvu sušenek, banánů a smetanového krému.
- V malém plastovém sáčku rozdrťte pár sušenek a posypte povrch dezertu.
- Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny nebo přes noc
Pokud milujete banány a chcete si v horkých letních dnech dát nějaké osvěžení, zkuste si připravit banánové smoothie podle našich receptů.

Jednoduchý cheesecake s banánem
Tento recept na dezert alá banánový cheesecake je tak jednoduchý a lahodný, že vám zůstane rozum stát!
Co budeme potřebovat
- 350 g měkkého sýra
- 150 ml smetany
- 75 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 citron, nastrouhaný
- 5 lžic slaného karamelu
- 2 malé banány na ozdobu
Na základ
- 40 g másla, změklého, plus navíc na plech
- 50 g měkkého světle hnědého cukru
- 60 g hladké mouky
- 50 g celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 2 velmi zralé banány, nahrubo rozmačkané
Postup
- Troubu rozpálíme na 180 stupňů.
- Na základ ušleháme máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, vejce a banány spolu se špetkou soli.
- Směs nalijte do máslem vymazané hluboké formy o průměru 20 cm.
- Pečte 30–35 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
- Nechte zcela vychladit.
- Sýr dejte do mísy a krátce prošlehejte, aby povolil.
- Postupně zašleháme smetanu a cukr, směs bude houstnout.
- Vmíchejte vanilku a citronovou kůru.
- Na vychladlý banánový chléb rozetřete na 2 lžíce slaného karamelu, poté naneste polevu a uhlaďte.
- Dejte přes noc do lednice vychladit a ztuhnout.
- Před podáváním ozdobte plátky banánu a pokapejte ještě karamelem.
K nejlepšímu receptu na banánový dezert jedině tu nejlepší kávu z nejlepšího kávovaru Tchibo! V naší recenzi zjistíte jaký kávovar je pro vás ten nejvhodnější!

Opravdu studené dezerty obohatíme mraženým krémem nebo zmrzlinou. Menší množství banánů můžeme poměrně dobře kombinovat s dalším ovocem a to jak čerstvým, tak kompotovaným.
Objevte podobné tipy
Sladký dezert z banánu, avokáda a kakaa
Chcete mlsat zdravě? Není nic jednoduššího než začít s tímto receptem na zdravý banánový dezert!
Co budeme potřebovat
- 3 větší zralé banány
- 1 měkké avokádo
- 1 konzerva kokosového mléka (ztuhlé)
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce lněného semínka
- med nebo agáve sirup na doslazení
- 3 lžíce chia semínek
- půl hrnku nasekaných kešu oříšků
- půl hrnku strouhaného kokosu
- borůvky na ozdobení
Postup
- Chia semínka dáme do misky a zalijeme rostlinným mlékem (mandlové nebo kokosové) a necháme je nabobtnat.
- Světlá vrstva – vložíme do mixéru půlku avokáda, jeden a půl banánu a 1 dcl mléka, rozmixujeme a v misce spojíme s chia semínky, dosladíme sirupem.
- Tmavá vrstva – rozmixujeme půlku avokáda a jeden a půl banánu a přidáme dvě lžíce karobu nebo kakaa, dosladíme sirupem.
- Nyní rozdělíme pudinky do skleniček.
- Pak si nasekáme kešu oříšky a navrstvíme je na pudink. Přidejte i banán nakrájený na kolečka, a poté strouhaný kokos.
- Chia pudink nakonec zasypte borůvkami a pokud chcete, doslaďte datlovým nebo javorovým sirupem.

Jaké jsou známé druhy banánů?
- Cavendish Banana
Banán Cavendish je váš „typický“ banán, který najdete v místním obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu. Jsou lehce sladké a mají krémovou texturu. Mají různá stádia zrání, od zelené přes žlutou až po žlutou s hnědými skvrnami.
- Pisang Raja
Banány Pisang Raja jsou populární v Indonésii. Mají žlutou až oranžovou barvu a chutnají jako pudink s příchutí medu s hladkou a krémovou konzistencí.
- Červený banán
Jak jejich název napovídá, červené banány mají červenofialovou slupku. Mají světle růžovou dužinu a jsou mnohem sladší a jemnější než banány Cavendish. Mají také lehkou malinovou příchuť, díky které jsou naprosto neodolatelné.
- Lady Finger Banán
Banány Lady Finger, známé také jako baby banány, jsou sladší a menší než banány Cavendish, mají krémovou texturu a sladkou chuť s tóny medu.
- Modrý jávský banán
Modré Java banány jsou také známé jako zmrzlinový banán kvůli jejich sladké vanilkové chuti a extrémní krémovosti. Vyznačují se krásnou modrou slupkou a bílou dužinou.
- Platain
Banány jsou podskupinou banánů, které se označují jako banány na vaření. Mají vysoký obsah škrobu a obvykle se používají do slaných jídel. Obvykle se nekonzumují syrové.
- Manzano Banán
Manzano Banana má nádech jablko-jahodové chuti. Jsou krátké a baculaté s myslím žlutou slupkou, která po plné zralosti zčerná.
- Burro Banán
Banány Burro mají citronovou a pikantní chuť, což z nich dělá jeden z nejunikátnějších druhů banánů. Dužnina je krémově bílá nebo žlutá a je měkká.
- Banán Barangan
Žlutý s malými černými tečkami, banán Barangan má sladkou, jemnou chuť. Dužnina je bílá bez semen.
- Goldfinger Banán
Banán Goldfinger byl poprvé vypěstován v Hondurasu týmem vědců jako banán odolný proti škůdcům. Dá se vařit, když je zelený, a konzumovat syrový, jakmile je plně zralý.