Černý bez má pro zdraví spoustu pozitiv.
Nemusíte si však kupovat jen drahé potravinové doplňky v lékárně.
Někdy si můžete pomoci i sami.
Třeba tím, že si vlastnoručně posbíráte květy a vyrobíte si z nich šťávu, limonádu či čaj.
Inspirujte se našimi 6 recepty z černého bezu a užijte si je
Bezový džem
Naučte se dělat džemy z bezových květů s jablečnou nebo pomerančovou šťávou. Jsou jemné a neuvěřitelně aromatické a každý si je zamiluje!
Ingredience
- 8-10 velkých bezových květů
- 750 ml čisté jablečné šťávy bez přidaného cukru (nebo pomerančové šťávy bez přidaného cukru)
- 500 g krystalového cukru
- 1 polévková lžíce pektinu
- 1 citron
Postup
- Zatřeste květy nad umyvadlem, abyste odstranili veškerý hmyz nebo prach.
- Dejte do velké mísy a zalijte šťávou.
- Mísu přikryjte a nechte 24 hodin odstát na chladném místě (ne v lednici).
- Vložte malý talíř do mrazničky; budete ho potřebovat ke kontrole, zda je džem ztuhlý.
- Sterilizujte sklenice a víčka a položte je dnem vzhůru na čistou kuchyňskou utěrku.
- Ochucenou šťávu přeceďte přes jemné sítko do velkého hrnce.
- Přidejte citronovou šťávu.
- Smíchejte cukr a pektin v malé misce.
- Vždy se řiďte instrukcemi na obalu vašeho pektinu!
- Pokud se pokyny týkající se potřebného množství pektinu, způsobu použití nebo doby vaření liší od těch v receptu, dodržujte pokyny na obalu.
- Do šťávy v hrnci zašlehejte směs cukru a pektinu.
- Za častého míchání přiveďte k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, vařte 4 minuty za stálého míchání.
- Odstraňte hrnec z plotny.
- Na talíř, který jste měli v mrazáku, nalijte pár kapek džemu.
- Pokud ztuhnou téměř okamžitě, je džem hotový.
- Pokud zůstanou po minutě tekuté, povařte džem další minutu a znovu zkontrolujte.
- Nepřevařujte, nebo příliš ztuhne.
- Nalijte džem do sterilizovaných sklenic.
- Je vhodnější použít zavařovací trychtýř; díky tomu je plnění lépe zvládnutelné a bezpečnější.
- Sklenice uzavřete a nechte vychladnout.
- Skladujte na tmavém chladném místě, jako je sklep nebo spíž.
- Vydrží minimálně 6 měsíců až 1 rok.
- Jakmile sklenici otevřete, uchovávejte ji v chladu a spotřebujte do 2-3 týdnů.

Máme pro vás také recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!
Čaj z květů černého bezu
Připravte si relaxační a uklidňující bezový čaj, který chutná naprosto úžasně! Je krásně voňavý a můžete ho připravit z čerstvých i sušených bezových květů.
Ingredience
- 2-3 velké bezové květy nebo 4 lžičky sušených bezových květů
- 2 šálky vroucí vody
- 1 malý citron
- med (volitelně)
Postup
- Zatřeste květy nad umyvadlem, abyste z nich odstranili hmyz nebo nečistoty (nedoporučujeme je umývat).
- Dejte je do malého hrnce nebo konvičky.
- V rychlovarné konvici dejte vařit vodu a zalijte jí květiny.
- Nechte 10-15 minut louhovat.
- Přidejte citronovou šťávu a med podle chuti.
- Pokud vaříte čaj ze sušených květů, použijte asi 2 čajové lžičky na šálek.
- Postup je stejný.

Bezový sirup
Tento sirup je výborný rozředěný vodou. Jeho luxusní specifická chuť je dána použitou surovinou – čerstvými květy. Připravte si ho vy!
Ingredience
- 40 bezových květů
- 80 g kyseliny citronové
- 3 citrony
- 2 kg krupicového cukru
Postup
- Natrhané bezové květy opatrně omyjte, abyste z nich nesmyli všechen pyl.
- Dejte vařit asi 2 a půl litru vody, vsypte kyselinu citronovou a nechte vychladnout.
- Květy a na kolečka nakrájený omytý citron dejte do vyšší nádoby a zalijte vychladlou vodou s kyselinou citronovou.
- Překryjte utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
- Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do hrnce.
- Vsypte cukr v poměru 1 litr tekutiny na 1 kg cukru.
- Zahřejejte a občas zamíchejte, až se cukr úplně rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
- Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených sterilizovaných láhví, uzavřete víkem a nechte vychladnout – nejlépe dnem vzhůru.
- Láhve se sirupem uskladněte na tmavším a chladnějším místě.
- Neotevřený sirup by měl vydržet až 365 dní, po otevření v ledničce pak maximálně týden.

Objevte podobné tipy
Likér z květů černého bezu
Tento bezový likér je naprosto luxusní a perfektně se doplňuje s minerální vodou. Hravě tak vytvoříte dokonalý letní koktejl!
Ingredience
- 20-30 čerstvých bezových květů (fungují i sušené)
- 750 ml vodky
- 3 plátky citronu
- 1/4-1/2 šálku medu nebo cukru (volitelné)
Postup
- Bezové květy odřízněte od stonku do sklenice o velikosti litru tak, aby byla téměř plná.
- Na květy nalijte vodku a navrch poklaďte plátky citronu tak, aby květy zůstaly pod vodkou.
- Sklenici zakryjte víčkem a dejte na 2-4 týdny na chladné a tmavé místo.
- Bezové květy přeceďte přes jemné síto, poté přidejte volitelně med nebo cukr a dobře promíchejte nebo protřepejte.
- Likér můžete konzumovat ihned nebo ho klidně nechte zrát déle.
- Užijte si ho!

Bezová limonáda
Připravte si svěží limonádu z květů černého bezu, která je výborná právě ve chvíli, kdy začíná již trochu perlit.
Ingredience
- 4 květy černého bezu
- 200 g krystalového cukru
- 1 citron
- 1 lžička kyseliny citronové
- 3 l převařené vody
Postup
- Do vychladlé převařené vody vsypte cukr a kyselinu citronovou.
- Přidejte pokrájený citron a květy bezu.
- Nechte ve velké sklenici, kterou přikryjte plátýnkem, na slunném místě asi 3 až 5 dnů.
- Občas tekutinou zamíchejte.
- Potom zceďte a uchovávejte v ledničce.

Osvěžte se během letních dnů a využijte k tomu i další recepty na domácí limonády!
Bezový med
Med s květy černého bezu skvěle chutná a zároveň je opravdu jednoduché ho vyrobit. Vyzkoušejte ve své kuchyni zase něco nového!
Ingredience
- ½ šálku surového medu
- ½ šálku čerstvých nebo sušených květů černého bezu
Postup
- Smíchejte zhruba ½ šálku medu s ¼ šálku květů černého bezu.
- Uchovávejte na chladném a tmavém místě a sklenicí otočte každý den po dobu dvou týdnů, aby se květy v medu pohybovaly (aniž byste zašpinili hromadu lžic).
- Květy lze propasírovat nebo ponechat, protože jsou jedlé.
- Med z čerstvých květů vydrží cca 2 týdny.
- Med ze sušených květů vydrží až 2 měsíce.

Jak správně sbírat květy z černého bezu
- Sezóna bezových květů je poměrně krátká, od poloviny května do konce června, v závislosti na tom, kde žijete a na počasí v konkrétním roce.
- Květy sbírejte pouze z keřů rostoucích mimo silniční provoz, aby byly květy tak čisté, jak jen mohou být.
- Květy by měly být velké a zcela otevřené a jejich vůně by měla být silná.
- Pokud je to možné, trhejte květy za slunečného dne v poledne; tehdy je jejich vůně nejlepší.
- Nesbírejte je, pokud jsou mokré; počkejte, až vyjde slunce a budou zase suché.
- Přesouvejte se z jednoho keře na druhý a z každého natrhejte jen pár květů; jsou důležité pro hmyz a ptáky.
- Trhejte je pod hlavou, kde se všechny malé stonky setkávají s velkým stonkem.
- Dobře protřepejte, jednou na místě sběru, než je vložíte do košíku, a podruhé ve dřezu, než je budete chtít použít, abyste se zbavili veškerého hmyzu.
- Květy raději nemyjte; pokud to uděláte, ztratí část své chuti.
- Pokud to musíte udělat, opláchněte je velmi krátce pod tekoucí studenou vodou a dobře je protřepejte.
- Okamžitě je začněte konzervovat; během několika hodin ochabnou a ztratí chuť.
Pokud necháme květy černého bezu uzrát, pak z nich získáme plody – bezinky, ze kterých můžeme mimo jiné připravit vynikající bezinkový sirup.
A jaký recept z květů černého bezu je váš nejoblíbenější? Napište nám do komentářů!