Jak zavařovat švestky na několik způsobů

Michaela RomanováMichaela Romanová
4. 06. 2019
★★★★★

️Švestky nejsou jen surovina k výrobě slivovice. Jejich vitamínový přínos si zachovejte po celý rok! Zavařování švestek je jednoduché - inspirujte se.

Jaké ovoce se hodí na zavařování

Pokud dodržíme ty správné postupy a recepty, můžeme zavařovat prakticky jakékoliv sezónní ovoce. Některé druhy jsou k tomu přece jen vhodnější, než jiné. 

Červený rybíz je vynikající jako základ marmelád a džemů, které díky vysokému obsahu pektinu krásně želírují. Oblíbené je také zavařování meruněk- meruňková marmeláda a kompot patří k nejoblíbenějším. Na džemy a rosoly můžete využít také maliny, jahody, angrešt nebo višně, které dodají višňové marmeládě příjemně nakyslou chuť.

Ani zavařování broskví není nic složitého, stačí dodržet recept, aby výsledná broskvová zavařenina měla příjemnou barvu i chuť. Nevíte, jak správně zavařovat broskve? Základem jsou zdravé a zralé plody, čisté nádobí a především přídavek kyseliny citronové, která uchová krásnou barvu výsledné zavařeniny.

Pokud rádi zkoušíte nové věci, vyzkoušejte netradiční zavařeniny z dýní nebo třeba zavařování ořechů. Výborné jsou také domácí sirupy, které oceníte při výrobě osvěžujících limonád. Vyzkoušejte domácí bezinkový sirup nebo třeba sirup z třešní a jahod.

Zavařujeme ovoce: jak na to 

Využijte bohatou úrodu letních měsíců a připravte si zásoby sladkého ovoce i na zimu. Zdá se vám zbytečné zavařovat, když v supermarketech je k dostání čerstvé ovoce po celý rok? Možná vás překvapí, že pro naše tělo je přirozenější konzumovat během zimních měsíců zavařené ovoce s přidaným cukrem, než čerstvé ovoce a zeleninu uměle pěstované ve sklenících. Zvláště plody z vlastní zahrádky pak v zimě využijete pro přípravu lahodných koláčů, moučníků, knedlíků nebo palačinek

Zavařování rynglí, broskví, švestek ani dalšího oblíbeného ovoce není nic složitého. Nejjednodušší je vaření marmelády, kdy stačí ovoce povařit ve správném poměru s cukrem a naplnit do čistých sklenic. Domácí džem není nutné zvlášť sterilovat, stačí postavit sklenice na víčko.

Základem úspěchu je vždy čistota prostředí a pomůcek a použití zdravého a zralého ovoce. Čím zralejší ovoce použijete, tím méně budete muset přidávat želírujících přípravků. Aby zavařenina měla pěknou barvu, přidávejte do ní během vaření kyselinu citronovou.

Zavařovat nemusíte jen v hrnci, vyzkoušejte i zavařování v troubě, zejména pečená povidla chutnají výborně. 

Nezapomeňte sklenice pečlivě popsat názvem a datem výroby.

¨