Nejlepší těstovinový salát uděláte, pokud do něj zamícháte vaše oblíbené suroviny. Netrapte se tím, že vám nechutnají některé druhy zeleniny a připravte si chutný oběd z toho, co máte rádi.

Jednoduché recepty na studené saláty z těstovin

Netrapte se v horkých dnech s vařením hutných jídel a udělejte si k obědu či večeři lehký salát z těstovin. Nemusíte se bát, že budete mít hlad, stačí použít ty správně suroviny. Pamatujte si, že vždy musíte mít v salátu sacharidy (těstoviny), tuky (zálivka s majonézou či jogurtem, olivový olej), bílkoviny (maso nebo sýr) a zdroj vitamínů a minerálů (čerstvá zelenina). Pokud dodržíte toto jednoduché pravidlo, pak i studený těstovinový salát s majonézou může být zdravé a hodnotné jídlo. 

Pokud nepatříte zrovna mezi milovníky masa, můžete vyzkoušet jednoduchý těstovinový salát se zeleninou, kterou máte rádi. Nezapomínejte však na zdroj bílkovin- balkánský sýr, tofu nebo třeba nakládanou cizrnu. Oblíbené jsou také saláty s vejci- vyzkoušejte těstovinový salát s vařenými vejci nebo hit posledních let- pošírované vejce na lehkém salátku.

Těstoviny se výborně hodí k tučnějším zálivkám- za vyzkoušené stojí rychlý těstovinový salát s tatarkou, která mu sama o sobě dodá skvělou chuť. 

Teplé těstovinové saláty

Zejména v zimních měsících se můžete těstovinovým salátem také skvěle zahřát. Připravte si jej jako hlavní jídlo, jeho příprava je snadná a rychlá. Základem jsou opět uvařené těstoviny. Ty smíchejte s vaší oblíbenou zeleninou, můžete použít jak čerstvou, tak sterilovanou, např. hrášek nebo kukuřici. 

Do teplého salátu se výborně hodí kousky kuřecího či krůtího masa restovaného s bylinkami na pánvi a pokud spěcháte, můžete si pomoct použitím polotovaru. Takový těstovinový salát se šunkou je hotový raz dva a pokud byste rádi zvýšili příjem zdravých ryb, připravte si oblíbený těstovinový salát s tuňákem z konzervy.

5 tipů, jak připravit těstovinový salát

Těstovinové saláty na všechny způsoby jsou oblíbené zejména díky své snadné a rychlé přípravě. Základem jsou vždy vařené těstoviny- nebojte se sáhnout po nových tvarech a dávejte přednost kvalitě před kvantitou. 

  • Nejlepší jsou těstoviny z tvrdé pšenice, které se nerozvaří a mají hrubší strukturu povrchu, která do sebe lépe nasákne chuť ostatních surovin a zálivky. 
  • Těstovinový salát je také skvělý způsob, jak zužitkovat zbytek vařených těstovin z předchozího dne.
  • Salát připravujte vždy čerstvý, dlouhé skladování mu nesvědčí.
  • Při přípravě studeného salátu nechte uvařené těstoviny vždy dobře vychladnout, než je smícháte s ostatními surovinami.
  • Maso připravené zvlášť na pánvi do salátu nemíchejte, servírujte ho nahoře na salát.

 

¨