Jednoduché, rychlé a přesto chutné!
To jsou všechny tyto recepty na těstovinový salát se šunkou, které vás naprosto ohromí.
Připravte si ho jako jednoduchou přílohu ke grilovanému masu, jako lehký oběd nebo rychlou večeři!
Jaký je váš favorit?
Těstovinový salát se šunkou a sýrem
Tento recept na krémový salát s těstovinami obsahuje domácí dresink, který se tak dobře hodí ke všem chutím tohoto snadného jídla.
Co budeme potřebovat
Na salát
- 450 g šunky (např. uzené)
- 230 g sýra čedar
- 230 g těstovin farfalle
- 90 g nakrájené papriky
- 30 g zelené cibulky (nakrájené na kostičky)
Na dresink
- 120 g majonézy
- 3 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce žluté hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička česnekového prášku
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky cibulového prášku
- ½ lžičky černého pepře
Postup
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
- Vodu slijeme a těstoviny scedíme. Těstoviny opláchněte studenou vodou.
- Do velké mísy přidejte propasírované těstoviny a vmíchejte šunku, sýr, papriku a cibuli.
- Do střední mísy přidejte přísady na dresink a šlehejte, dokud se nespojí.
- Salát přelijte zálivkou a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Mísu zakryjte a nechte alespoň hodinu chladit. Možná budete muset před podáváním znovu promíchat.

Salát s těstovinami šunkou a vejci
Kvalitní šunka a vejce natvrdo získají nový rozměr v tomto receptu na těstovinový salát. Obsahuje všechny vaše oblíbené přísady a je ochucený italským kořením, cibulovým práškem a česnekovým práškem.
Co budeme potřebovat
- 90 g majonézy
- 60 g zakysané smetany
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 čajové lžičky italského koření
- 2 čajové lžičky cibulového prášku
- 1 čajová lžička česnekového prášku
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 250 g těstovin farfalle
- 4 vejce natvrdo (oloupaná a nakrájená)
- 250 g nakrájené zbylé šunky
- 2 šálky rozpůlených malých hroznových rajčat
- 1 šálek mraženého hrášku, rozmraženého
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, aby byly al dente.
- Sceďte a jemně opláchněte studenou vodou.
- Smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, ocet, italské koření, cibulový prášek, česnekový prášek, sůl a pepř ve velké misce, dokud se dobře nepromíchají.
- Přidejte zbývající přísady, jemně promíchejte, aby se vše obalilo.
- Těstovinový salát nechte v lednici alespoň 1 hodinu, aby se chutě propojily.
- Před podáváním promíchejte.
Jak udělat tento recept na těstovinový salát se šunkou ještě zajímavější? Opečte si k němu toastový chléb! Nejkřupavějších výsledků dosáhnete s těmito námi recenzovanými topinkovači!

Objevte podobné tipy
Salát z těstovin, šunky, zeleniny a jogurtu
Tento odlehčený těstovinový salát je plný brokolice a papriky. Uzená šunka a sladké rozinky mu dodají spoustu neobvyklé, ale lahodné chuti.
Co budeme potřebovat
Na dresink
- 60 g majonézy
- 40 g bílého jogurtu
- 30 g zakysané smetany
- 3 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 ½ lžičky sušené mleté cibule
- 1 ¼ lžičky sušeného estragonu nebo kopru
- ½ lžičky cibulové soli
- Bílý pepř podle chuti
Na salát
- 250 g těstovin
- 150 g nakrájené brokolice
- 220 g nakrájené šunky
- 1 velká červená nebo žlutá paprika (nakrájená na kostičky)
- 30 g nakrájené červené cibule
- 30 g rozinek
- Čerstvě mletý pepř
- 100 g špenátových listů
- 50 g natrhaných listů čekanky
Postup
- Na dresink si v misce smíchejte majonézu, jogurt, zakysanou smetanu, ocet, hořčici, med, cibuli, estragon (nebo kopr) a cibulovou sůl, dokud se dobře nepromíchají.
- Okořeníme bílým pepřem.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
- Na salát smíchejte těstoviny, brokolici, šunku, papriku, na kostičky nakrájenou cibuli a rozinky ve velké míse.
- Přidejte dresink a míchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.
- Přikryjte a dejte do lednice, aby se chutě promíchaly alespoň na 30 minut a až 2 dny.
- Podávejte na lůžku ze špenátu a čekanky, ozdobené plátky červené cibule.
Jak jinak si ještě lahodné těstoviny vychutnat? Ochutnejte je v lahodných omáčkách, jako je pomodoro, carbonara, nebo je jednoduše zapečte!

Lehký italský těstovinový salát se šunkou
Tento rychlý a snadný šunkový těstovinový salát obsahuje cherry rajčata, sýr Mozzarella a další ingredience ve středomořském stylu, které si zamiluje celá rodina. To vše obalené v lahodném domácím dresingu.
Co budeme potřebovat
- 230 g těstovin fusilli nebo rotini
- 450 g vařené šunky (nakrájené na kostičky)
- 170g cherry rajčat (nakrájených na polovinu)
- 1 malá okurka (nakrájená na plátky)
- 40 g nakrájené červené cibule
- 30 g zelených oliv (nakrájených na plátky)
- 30 g černých oliv (nakrájených na plátky)
- 230 g malých kuliček sýru Mozzarella
- 2 nakrájené zelené cibule
Na dresink
- 70 ml panenského olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 čerstvě vymačkaná limetková šťáva
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky italského koření
- sůl
- pepř
Postup
- Uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Zatímco se těstoviny vaří, pokračujte ve zbytku receptu.
- Když jsou těstoviny hotové, dobře je propláchněte studenou vodou a sceďte.
- Smíchejte všechny ingredience na salátový dresink, šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Ve velké míse smíchejte vařenou šunku nakrájenou na kostičky, cherry rajčata, nakrájenou okurku, nakrájenou červenou cibuli, nakrájené zelené a černé olivy, mozzarellu.
- Přidáme uvařené a scezené těstoviny.
- Přidejte zálivku na salát.
- Vše promíchejte, aby se to spojilo.
- V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Navrch dejte nakrájenou zelenou cibulku (můžete je také smíchat dohromady v salátu).

Historie těstovinového salátu
Těstoviny jsou italské, ale salát z těstovin jsou americké.
Těstoviny pokojové teploty jakéhokoli tvaru, ochucené buď se smetanovo majonézovou zálivkou nebo olejem a octem, se neobjevují v žádné italské kuchařské tradici.
Americké noviny a kuchařky však již v roce 1914 začaly tisknout recepty na saláty z těstovin, které se měly podávat na listech hlávkového salátu, smíchané se surovinami, jako je tuňák a olivy.
Nikdo si není jistý, kdo jako první přišel s tímto nápadem, ale o několik desetiletí dříve na konci 19. století přistěhovalci z Německa propagovali bramborové saláty s majonézou a hořčicí po celé zemi.
Těstoviny, kdysi považované za italské jídlo, které se právě začínalo asimilovat do širší americké potravinářské kultury, byly levné a tak dávalo smysl spojit bramborový salát a těstoviny.
Zvláště když vezmete v úvahu zvyšující se popularitu majonézy v té době.
Sekce receptů ve Washington Post publikovaný v roce 1930 dokonce nazval pokrm „falešný bramborový salát“.
Jak šel čas dál, v 60. letech minulého století byl těstovinový salát vzorem amerických polotovarů.