Indukční pánve pod drobnohledem: kterou bychom doporučili? (recenze & zkušenosti)

Indukční sporáky jsou velice oblíbenou volbou moderních domácností. Šetří energii, nelze se o ně spálit a jídlo na nich uvaříte o poznání rychleji.

Jenže indukční sporák bude k ničemu bez indukčního nádobí.

Jak by měla vypadat správná pánev na indukci?

Jaké jsou její přednosti a jak by měla na indukčním sporáku fungovat?

V  této recenzi se podíváme na 5 různých typů pánví, které jsou určeny k použití na indukci. Opravdu dokážou všechny jmenované pánve vést teplo tak, aby na tomto typu varné plochy plně fungovaly, nebo mají i nějaké nedostatky?

Z jakých materiálů jsou indukční pánve tvořeny a co potřebují ke správné spolupráci s indukční deskou? V recenzi najdete jejich popis i hodnocení.

Tescoma 26x26cm SmartCLICK 605066.00

Prvním bodem v tomto hodnocení je grilovací pánev Tescoma o rozměrech 26×26 centimetrů.

Specifická je nejen speciální grilovací plochou, ale také odnímatelnou rukojetí se systémem Smart-Click.

Díky čemu je pánev vhodná na indukční sporáky? Je totiž tvořena z kvalitní oceli. A právě ocelové pláště a speciální ocelová dna jsou podmínkou k tomu, aby pánev na indukci fungovala.

Kromě odolné oceli je tato pánev vybavena speciálním nepřilnavým povlakem, díky němuž se jídlo na pánev nepřichytává.

Tento model je už podle názvu určen k přípravě grilovaných pokrmů – hlavně tedy masa, ryb a zeleniny.

Tato teflonová pánev je ideální jak na grilování na sporáku, tak na zapékání v troubě (ovšem pouze do 175 stupňů Celsia). Hlavní vychytávkou tohoto model je již zmiňovaná odnímatelná rukojeť s patentovaným systémem Smart-Click, který je typický právě pro pánve této značky.

Tescoma pánev na indukci je skladná i bezpečná

Rukojeť se dá odendat i nandat jednoduchým cvaknutím prstem jedné ruky, což je velice praktická záležitost při zacházení s pánví a jejím přenášení.

Pokud budete například připravovat steaky, po orestování na indukční plotýnce je vložíte dopéct do trouby, rukojeť snadno sundáte a nemusíte na horkou pánev vůbec sahat, a to ani při vyndavání.

Je to praktické i z hlediska skladnosti pánve a bezpečnosti.

Pánev lze kromě indukce a trouby použít i na klasický elektrický sporák a sklokeramiku. Snadná je i její údržba, pánev je univerzální a může být umyta v myčce, a to včetně odnímatelné rukojeti. Dalším plusem jsou i praktické výlevky, které se nacházejí v rozích pánve.

Pokud bychom měli najít nějaké nevýhody, pak to bude nejspíš omezenější využití pánve (například palačinky na ní nejspíš neuděláte) a také nižší teplotní odolnost při použití v troubě.

Výrobce:Tescoma
Poklice:Ne
Povrchová úprava:Nepřilnavý povrch na ocelovém jádru
Typy ohřevu:Všechny včetně trouby (do 175°C)
Mytí v myčce:Ano
VýhodyNevýhody
Rukojeť Smart-ClickV troubě nesnese vyšší teploty
Kvalitní ocelové jádroPouze ke grilování a zapékání
Odolnost
Mytí v myčce

 


BerlingerHaus  28cm Gray Stone Touch Line

Pánev BerlingerHaus o průměru 28 cm zaujme už svým vzhledem. Netradiční kameninově vyhlížející povrch vypadá velice hezky a krom toho má i dobré vlastnosti pro přípravu smaženných pokrmů.

Oproti grilovací pánvi značky Tescoma se jedná o univerzálnější a klasičtější model, který je vhodný pro různorodou přípravu pokrmů.

Z jakého materiálu je tato indukční pánev?

Tělo pánve tvoří odolný kovaný hliník, na němž je 3 vrstvý mramorovaný povrch STONE-TOUCH MARBLE zabraňující připékání pokrmu.

Díky tomu lze používat jen minimum tuku a vařit tak zdravěji. Tomu napomáhá i fakt, že se jedná o ekologicky šetrný model bez olova, kadmia či toxických látek PFOA.

Lze použít v troubě až do 220 stupňů Celsia

Pánev je opatřena nerezovou rukojetí se silikonovým povrchem, díky čemuž se  spánví dobře zachází a pánev je žáruvzdorná.

Co je ale hlavní vlastností v souvislostí s indukcí je speciální indukční dno, které vede teplo velice rychle a rovnoměrně a tím se ušetří značné množství elektrické energie.

Výhodou pánve je možnost využití i v troubě, a to až do 220 stupňů Celsia, takže v ní můžete pokrmy i pohodlně zapékat.  Díky vysokému okraji připomíná pánev wok, takže při smažení z ní jídlo nevypadává.

Výhodou pánve je i přiložený chránič povrchu a také to, že ji lze mýt v myčce. Tento model je bez pokličky.

Výrobce:BerlingerHaus
Poklice:Ne
Povrchová úprava:Nepřilnavý povrch Stone Touch Marble
Typy ohřevu:Všechny včetně trouby (do 220 stupňů Celsia)
Mytí v myčce:Ano
VýhodyNevýhody
Atraktivní design
Nepřilnavý 3 vrstvý povrch
Silikonová rukojeť
Cena


de Buyer 28cm Mineral B Element DB561028

Tato univerzální ocelová pánev deBuyer působí odolným a rustikálním dojmem. Odolnost k ní určitě patří, protože se jedná o ručně kovanou pánev z kvalitní přírodní a ekologicky šetrné oceli se speciální rukojetí francouzského typu.

I když je tato indukční pánev vhodná pro rozličnou přípravu pokrmů, nejlépe na ní uděláte maso, steaky i orestovanou zeleninu.

Takovéto ocelové pánve bývají častou součástí kuchyní profesionálních kuchařů, protože mají mnoho dobrých vlastností. Mají ale i svá negativa.

Tato konkrétní pánev o průměru 28 centimetrů má vysokou tepelnou snášenlivost, takže na ní můžete restovat při vysokých teplotách a využít ji i pro zapékání v troubě (tam však pouze jen do 180 stupňů Celsia).

Povrch výrobku je opatřen speciální nepřilnavou vrstvou na bázi včelího vosku, což zajišťuje, že se na něm potraviny vůbec nepřichytávají.

Jaké nevýhody má tato rustikální indukční pánev?

V první řadě je celkem těžká, váží 2,15 kilogramu. Díky dlouhé rukojeti se s ní ale zachází celkem pohodlně a váha navíc indikuje kvalitní materiál.

Hlavní nevýhodou je však to, že tato pánev špatně snáší stání ve vodě. Není proto vhodná do myčky ani na dlouhé odmáčení. Mohla by totiž podlehnout korozi a proto se doporučuje ruční mytí, otírání utěrkou a kvalitní sušení.

Pánev také vyžaduje péči v podobě občasného promazání olejem. S postupem času může navíc zčernat, ale tím naopak získá ještě lepší nepřilnavé vlastnosti.

Je to jednoduše typ kuchyňského nádobí, který potřebuje vaši péči, ale tu vám vrátí luxusně připraveným jídlem, hlavně co s emasa týče.

Výrobce:deBuyer
Poklice:Ne
Povrchová úprava:Voskovaná ocel
Typy ohřevu:Všechny včetně trouby (do 180 stupňů Celsia)
Mytí v myčce:Ne
VýhodyNevýhody
Kvalitní přírodní ocelNevhodná do myčky
Originální vzhledObčas potřebuje péči  – promazat olejem
Nepřilnavý materiál
Dlouhá rukojeť


Tefal 26cm s poklicí TalentPro C6213352

Nyní se podíváme na trochu specifičtější typ pánve, a to na sauté pánev. Tefal pánev s poklicí je sice primárně určena k přípravě sauté, ale určitě ji lze využít i na klasické smažení.

Co znamená sauté? Jedná se o přípravu jídla s využitím minimálního množství tuku a za vysokých teplot. Jednotlivé ingredience se dávají do pánve najednou a rychle se restují.

Díky poklici takto připravené jídlo (obvykle maso společně s dalšími ingrediencemi), pustí dostatek omáčky. Jedná se tedy o kombinaci dušení a opékání. Indukční pánve jsou k tomuto účelu ideální, protože dokážou rychle nasát teplo z indukční plotýnky a příprava je tak celkově rychlejší.

Tuto však lze využít i na klasický elektrický sporák, sklokeramiku i do trouby.

Je vybavena Thermo-Spotem

Tato indukční pánev Tefal je tvořena ze silného indukčního dna z nerezové oceli a 6 vrstvého nepřilnavého povrchu Titanium Excellence s minerální bází. Součástí jsou také nerezové ergonomické úchyty a skleněná poklice.

K přípravě stačí minimální množství tuku a díky rychlosti přípravy ušetříte i značné množství energie, tedy hlavně při použití na indukční varné desce. Pánev lze ale samozřejmě využít na ostatní druhy varných ploch a také do trouby.

Velkou vychytávkou je Thermo-Spot sloužící k indikaci správné teploty pro přípravu pokrmu. Jakmile se pánev nahřeje na ideální úroveň (zhruba 180 stupňů Celsia), Thermo-Spot nacházející se uprostřed varné plochy se zbarví do jednolité červené.

Díky tomu bude vaše jídlo, hlavně maso, optimálně připraveno. Lze mýt v myčce a nevadí jí ani neostré kovové nástroje.

Výrobce:Tefal
Poklice:Ano
Povrchová úprava:Titanium Excellence
Typy ohřevu:Všechny včetně trouby (do 175 stupňů Celsia)
Mytí v myčce:Ano
VýhodyNevýhody
PokliceVyšší cena
Vysoce kvalitní nepřilnavý povrch
Silikonová rukojeť
Hloubka


Tefal Wok 28cm Expertise C6201952

Poslední pánví v této recenzi je pánev WOK na indukci od firmy Tefal. Wok pánve jsou velice oblíbené, protože dovolují přípravu různých směsí jakožto plnohodnotných jídel, aniž byste museli použít další nádobí.

Tento model je tvořen z hliníku, který má ty nejlepší tepelné vlastnosti ze všech materiálů.

Hliníkové jádro je potaženo 6 vrstvým nepřilnavým povrchem Titanium Excellence a dno pánve je vybaveno 3 vrstvým ocelovým dnem Induction.

Materiál pánve vyniká odolností a dlouhou životností. Nevadí mu teplotní šoky, není náchylný k ohybu a snese i kovové náčiní. Jeho bonusem je i to, že je zdravotně nezávadný a šetrný k životnímu prostředí.

Indukční pánev WOK je snadná na údržbu

I tento model značky Tefal je vybaven praktickým Thermo-Spotem, díky němuž získáte infrmaci o ideální teplotě k přípravě pokrmu a pánev se tak zbytečně nepřepálí.

Tato pánev WOK je dostatečně velká, lehká a zároveň pevná. Při smažení téměř není třeba používat tuk a po použití se na pánvi nezachycují zbytky jídla. Obvykle ji tak stačí jen otřít kuchyňskou utěrkou, lze ji však použít i v myčce.

Uživatelé si tuto pánev velice chválí, podle některých by však mohla mít ještě užší dno, aby tak využila maximum z indukčních i jiných plotýnek. Na indukci však dosahuje nejlepších výsledků.

Výrobce:Tefal
Materiál:Hliník, nerez, nepřilnavý povrch Titanium Force
PokliceNe
Mytí v myčceAno
VýhodyNevýhody
Odolný nepřilnavý povrchDno by mohlo být ještě trochu užší
Thermo-Spot
Možnost použití v troubě
Na všechny typy varného povrchu


Často kladené otázky

⚡ Rozhoduje nejvíce cena?

Z nejnižší cenové kategorie se v této recenzi nalézá pánev BerlingerHaus, která je zároveň skvělým provedením kvality. Díky speciálnímu dnu je možné dosáhnout nižší spotřeby elektrické energie.

⚡ Ocenili byste, aby byla pánev vhodná i na zapékání v troubě?

Pokud je vám tento parametr milý, a chtěli byste pánev mimo indukci využít i na dopékání v troubě, můžete si vybrat ze všech výše uvedených pánví. Vhodnou variantou je grilovací pánev Tescoma, která má navíc praktickou odnímatelnou rukojeť, takže s umístěním v troubě nebudete muset bojovat.

⚡ Jaký typ pánve si vybrat?

Zajisté máte přestavu o užitku vybírané pánve. Jak jste se mohli dočíst, každá z nich je něčím specifická. Potřebujete spíše univerzálního pomocníka? Nebo potřebujte, aby splnila konkrétní funkci. Grilovací pánve jsou nenahraditelné v oblasti grilování, avšak nejsou zase vhodné třeba k vaření směsí. Taková wok pánev naopak splní účel k přípravě dokonalých asijských pokrmů, ale zase se na ní nedá až tak dobře grilovat.

Hluboká pánev je parádní, hlavně z toho důvodu, že nemusíte používat další hrnce, na druhou stranu se v ní smaží obtížněji, neboť se přes vysoké okraje pokrm v pánvi hůře obrací.

Nebo byste potřebovali ještě specifičtější indukční pánev? Na volská oka, palačinky, placky nebo lívance? Na ty se kladou zase jiné požadavky.

Zdá se tedy, že každá pánev má své konkrétní a nenahraditelné místo v kuchyni.

Vyhodnocení recenze pánví na indukci

Základní výhodou indukčních pánví je to, že je můžete použít i na další typy varných desek. Všechny indukční pánve z této recenze tak lze využít i na elektrický sporák, sklokeramickou desku, plyn i do trouby.

Oproti tomu pánve bez indukčního dna využijete jen na k tomu určené plotýnky a pokud si někdy v budoucnu koupíte indukční varnou desku, nádobí budete muset komplet vyměnit.

Proto by ve vaší sbírce neměla chybět indukční pánev, s níž budete připraveni na všechno.

Jak vůbec indukce funguje?

K tomu, aby s pánví mohla fungovat, musí mít pánev elektromagenicky vodivé dno.

V indukčních plotýnkách se totiž nacházejí speciální spirálky, které vytvářejí elektromagnetické pole.

Jakmile se na takovou plotýnku dá vodivý materiál, vytvoří se teplo a plotýnka začne hřát. Není ji proto třeba nahřívat předem, sepne se až se správnou pánví či hrncem.

Nejčastěji se k těmto účelům používají ocelová dna, ne vždy to ale bude znamenat, že takové nádobí dosáhne těch nejlepších výsledků. Ocel by měla být doplněna o další tepelně vodivý materiál, který teplo dobře rozvede. Nejčastěji se jedná o hliník.

Všechny pánve na idukční desku z této recenze fungují dobře, nejlépe však asi pánve značky Tefal (Tefal Hluboká sauté pánev a Tefal WOK pánev), které mají speciální indukční dna počítající právě s tímto typem ohřevu.

Podobně je na tom i pánev BerlingerHaus která představuje dobrý poměr mezi kvalitou a cenou. Má skvělé nepřilnavé vlastnosti, silný materiál i praktické vysoké okraje. Výhodou je také hliníkové jádro a speciální indukční dno k úspoře energie.

Pokud byste chtěli zkombinovat možnost vaření na indukci s kvalitně připraveným masem, dobrou volbou by byla profesionální ocelová pánev deBuyer, na níž se maso připravuje opravdu skvěle.

Ocelová grilovací pánev Tescoma sice podle uživatelů nevede teplo tak dobře, jako pánve s hliníkovým vnitřkem, ale zase vydrží vysoké teploty i v troubě a má jako jediná z této recenze praktickou odnímatelnou rukojeť.

Které pánvi byste udělali místo ve své sbírce?

X