Jak připravit cizrnu

Stejně jako u jiných druhů luštěnin, i cizrna vyžaduje časově náročnější přípravu. Kuličky cizrny je třeba na několik hodin namočit do vody a poté uvařit. Tento proces se dá výrazně urychlit tím, že použijete cizrnu z plechovky. Sterilovaná cizrna v mírně slaném nálevu má stejně široké využití jako syrová cizrna a proto je dobré mít po ruce plechovku pro případ, že zrovna nestíháte.

Uvařená cizrna má široké spektrum využití. Najdete ji zejména v zahraničních a orientálních receptech. Cizrna bývá často součástí indických a arabských jídel, kde supluje maso. Díky vysokému obsahu bílkovin jsou nejrůznější karí s cizrnou a jídla z jednoho hrnce velmi oblíbená a sytá.

Cizrna se výborně kombinuje s červenou zeleninou. Za vyzkoušení stojí například rajčatová polévka s cizrnou nebo třeba cizrnovo-paprikový hrnec.

Cizrnu můžeme připravovat i na studeno. Celý svět miluje hummus- cizrnovou pomazánku s olivovým olejem. Celé kuličky cizrny můžete přidat do salátu, nebo si z nich v troubě připravit zdravý křupavý snack.

Zdravotní přínos cizrny 

Cizrna jako jedna z luštěnin obsahuje zejména vysoký podíl proteinů, což z ní dělá oblíbené fitness jídlo. Ze stejného důvodu si ji oblíbili také vegetariáni a vegani- z vařené mleté cizrny snadno připravíte kuličky či karbanátky všeho druhu. Pokud však ani do jedné skupiny nepatříte, nezapomínejte zařadit zdravá jídla z cizrny do svého jídelníčku, vaše tělo vám poděkuje. V čem je tedy cizrna prospěšná?

  • díky obsahu draslíku podporuje správnou činnost srdce
  • vyrovnává tlak uvnitř buněk
  • obsahuje omega-6 nenasycené mastné kyseliny
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhá při zácpě
  • udržuje pěknou pokožku
  • posiluje imunitu
  • je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin- vhodná při redukční dietě a sportu
¨