Nastavil nejvyšší čas se s touto tradiční arabskou pochoutkou seznámit!
Placičky, které se primárně připravují z cizrny, ale skvělé jsou i z jiných luštěnin.
A co s nimi? Jak a s čím falafel jíst? Podívejte se do našich receptů.
Originální recept na falafel z cizrny
Cizrnový falafel se podává ve formě placiček nebo kuliček, které jsou křupavé na povrchu a měkké uvnitř. Připravte si je doma podle jednoduchého receptu.
Ingredience
- 4 PL slunečnicového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 plechovka cizrny
- 1 ČL mletého římského kmínu
- 1 ČL koriandru
- 2 ČL petrželky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Postup
- Cibuli i česnek pokrájejte nadrobno
- Osmažte je dozlatova na půl lžíci oleje
- Do misky vložte slitou cizrnu a rozmačkejte ji vidličkou
- Přidejte koření, vejce, osmaženou cibuli a česnek, pepř a sůl a vše řádně promíchejte
- Vytvarujte 6 – 8 placiček
- Rozpalte na pánvi zbylý olej a na mírném plameni opékejte placičky zhruba tři minuty z každé strany
- Podávejte teplé nebo studené, s rýží a omáčkou, s těstovinami, s dipem nebo je použijte jako ingredienci do některého z dalších receptů

Nebo postupujte podle videoreceptu:
Hrachový falafel s pita chlebem a tzaziky
Nechte se unést na Střední východ. Tento recept na falafel magicky snoubí sladkost hrášku s pikantní chutí salátu tzaziky a očaruje vás jako hvězdné nebe nad pouští.
Ingredience
- 1 sáček mraženého hrášku
- 1 šalotka
- ½ pórku
- 2 ČL petrželky
- 1 ČL rozmarýnu
- 1 ČL drceného římského kmínu
- 1 ČL koriandru
- sůl
- pepř
- 3 PL hladké mouky
- 1 PL oleje
- 1 velký kelímek jogurtu
- 1 okurka
- 2 PL kopru
- 3 stroužky česneku
- 1 balení pita chleba
- 1 červená cibule
Postup
- Hrášek nechte při pokojové teplotě rozmrazit v misce
- Mezitím oloupejte šalotku a nakrájejte ji nadrobno, pórek nakrájejte na půlkolečka
- Hrášek, zeleninu, petržel a rozmarýn rozmixujte dohladka
- Smíchejte s moukou, solí a kořením
- Nechte v lednici asi 30 minut odpočinout
- Mezitím si připravte tzaziky
- Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle
- Nechte okapat v sítu nebo přebytečnou tekutinu vymačkejte
- Smíchejte s rozmačkaným česnekem, jogurtem, koprem a solí
- Ve velké pánvi rozehřejte olej
- Z těsta tvořte kuličky a pečte je v pánvi 2-3 minuty z jedné a poté z druhé strany
- Pita chleba rozřízněte, naplňte kuličkami falafelu, tzaziky a červenou cibulí pokrájenou na plátky

Otestovali jsme ty nejoblíbenější drtiče odpadu do kuchyně. Jak v naší recenzi obstály?
Falafelové kuličky v tortille s avokádem
Oběd do práce, piknik v parku, nebo jídlo na cesty? Vyzkoušejte něco netradičního. Jídlo, které krásně drží pohromadě, zasytí a hlavně zachutná
Ingredience
- 5-6 falafelových kuliček
- čtvrt avokáda
- 1 tortillová placka
- čerstvé bylinky (petrželka, koriandr, máta)
- ½ PL limetkové šťávy
- 75 ml jogurtu
- ½ PL sezamové pasty tahini
- 1 stroužek česneku
- ½ ČL mletého římského kmínu
Postup
- Smíchejte jogurt, sezamovou pastu tahini, rozmačkaný česnek a římský kmín
- Tortillu několik minut nahřejte nasucho na pánvi
- Pomažte ji jogurtovou směsí s tahini
- Avokádo rozkrájejte na kousky a společně s falafelem ho rozložte na tortillu
- Posypte bylinkami a zakápněte limetkovou šťávou
- Tortillu přehněte, nebo stočte do ruličky a můžete servírovat

Objevte podobné tipy
Středomořský salát s falafelem
Hledáte lehké jídlo do horkých letních dnů? Jídlo, které zasytí a přitom osvěží? Zkuste tento výborný salát.
Ingredience
- ½ římského salátu
- 3 PL čerstvé petrželky
- 12 cherry rajčat
- 1 červená cibule
- 1 salátová okurka
- 6 falafelových placiček
- 3 PL kvalitních černých oliv
- 1 PL olivového oleje
- sůl
- pepř
- 3 stroužky česneku
- 1 malý kelímek bílého jogurtu
- 1 PL limetkové šťávy
Postup
- Římský salát opláchněte a natrhejte na kousky
- Cibuli nakrájejte na plátky, petrželku nadrobno, cherry rajčátka napůl a okurku na kolečka
- V míse smíchejte salát, cibuli, rajčata, okurku a olivy
- Olej smíchejte se solí, pepřem a petrželkou, salát jím zalijte a řádně promíchejte
- Jogurt smíchejte s limetkovou šťávou a rozmačkaným česnekem
- Placičky poklaďte na salát, přelijte jogurtovou zálivkou a servírujte

Fitness cizrnové placky s pečenou zeleninou
Falafel pečený v troubě je ideálním společníkem při zdravém způsobu života nebo hubnutí. Je nadupaný bílkovinami a přirozeně bezlepkový.
Ingredience
- 1 plechovka cizrny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 ČL petrželky
- ½ ČL mletého římského kmínu
- ½ ČL oregana
- ½ ČL uzené papriky
- sůl
- pepř
- ½ cukety
- 1 červená paprika
- 6 cherry rajčat
- 2 mrkve
- 1 plechovka rajčatového pyré
- 1 ČL agáve sirupu
Postup
- Cizrnu slijte a rozmačkejte vidličkou
- Smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, jedním rozmačkaným česnekem, vejcem, solí a kořením
- Vytvořte placičky a rozložte je na plech s pečicím papírem
- Cuketu pokrájejte na kolečka, papriku na silnější proužky, rajčata a mrkev napůl
- Vložte na plech s pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete
- Oba plechy pečte 20 – 30 minut v troubě vyhřáté na 180°
- Rajčata z plechovky přendejte do misky a smíchejte je s rozmačkaným česnekem, solí a pepřem
- Dle chuti doslaďte agáve sirupem
- Pečený falafel podávejte s pečenou zeleninou a s rajčatovým dipem

Burger s řepovým falafelem pečeným v troubě
Burgry jsou čím dál oblíbenější pochoutkou a lze je připravit na stovky způsobů. Zkuste třeba tento, zdravější, burger s falafelem místo masa.
Ingredience
- 1 PL olivového oleje
- 1 plechovka cizrny
- 1 ČL mletého římského kmínu
- 250 g červené řepy
- 1 vejce
- 1 cibule
- 50 g strouhanky
- 4 burgerové bulky
- 100 g hummusu
- hlávkový salát
- rajče
- okurka
- 4 plátky čedaru
Postup
- Oloupanou cibuli nasekejte najemno aosmažte dozlatova na olivovém oleji
- Smíchejte ji s cizrnou, nakrájenou oloupanou řepou, strouhankou, vejcem, solí a kořením a rozmixujte dohladka
- Ze směsi připravte větší burgerové placky (cca 10 cm v průměru a 2 cm na výšku)
- Pečte v troubě vyhřáté na 180° po dobu 30 minut
- Bulky rozpulte a 2 minuty nechte rozpéct v troubě
- Obě půlky namažte hummusem
- Na spodní půlku začněte vrstvit salát, řepový falafel, plátek sýra, plátek rajčete, pár koleček okurky a přiklopte druhou půlkou bulky
- Podávejte s malým salátkem

6 zajímavých faktů o falafelu
- Falafel je izraelské národní jídlo. Křupavé kuličky smažené cizrny a koření jsou prodávány po celé zemi na rohu téměř každé ulice a představují rychlé a cenově dostupné jídlo pro místní i pro turisty.
- Nikdo přesně neví, kde falafel vznikl. Podle některých historiků je jeho kolébkou Egypt, kde jsou doloženy první záznamy o smaženém jídle z fazolí, podle jiných vznikl tento oblíbený pokrm ve starověké Indii.
- Falafel má vysoký obsah bílkovin, vlákniny a komplexních uhlohydrátů. Cizrna má nízký obsah tuku a neobsahuje žádný cholesterol. Je bohatá na železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, vitamin C, thiamin, nebo kyselinu pantothenovou.
- Hned po hummusu je falafel nejběžnějším pokrmem z cizrny.
- Arabské slovo falāfil proniklo do mnoha dalších jazyků a rozšířilo se po celém světě, dnes už jde obecné pojmenovaní cizrnových kuliček.
- Největší falafel světa upekli libanonští a izraelští kuchaři v roce 2010 v New Yorku. Jeho poloměr byl větší než metr a važil 10, 9 kilogramů.