Křehké lívanečky s cukrem, ovocem, tvarohem nebo různými sladkými pomazánkami patří dlouhodobě ke sladkým jídlům podávaným nejen v naší kuchyni.
K jejich oblibě jistě přispěla i poměrně snadná příprava, na které nelze nic zkazit a rychlost tepelné úpravy.
Podávají se buď jako moučník po hlavním chodu nebo přímo jako hlavní chod po syté polévce k obědu nebo s vhodným nápojem k večeři dětem i dospělým.
Pojďte se s námi podívat na 6 skvělých receptů na sladké lívanečky.
Lívanečky z ovesných vloček
Máte rádi sladké snídaně ? Zkuste tuto sladkou alternativu ve zdravé formě, na které si jistě pochutnáte.
INGREDIENCE
- 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 banán
- 3 polévkové lžíce chia semínek
- špetku soli
- skořice
- 1 kypřící prášek
- olej
- ovoce, oříšky, javorový sirup – na dozdobení
POSTUP
- Smícháme ovesné vločky, vejce, rozmačkaný banán, mléko a chia semínka.
- Lehce posolíme a podle chuti přidáme skořici.
- Na pánvi rozehřejeme olej.
- Těsto nandáme na pánev a smažíme do zlatova.
- Hotové lívance naskládáme na sebe, posypeme ovocem, oříšky, nebo a polijeme javorovým sirupem.
zdroj: onegreenplanet.org
Objevte podobné tipy
Jablečné lívanečky se skořicí
Tato varianta bude určitě chutnat nejen dětem, ale i dospělým.
INGREDIENCE
na 4 porce
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 6 lžic cukru
- 1/2 l mléka
- 350 g polohrubé mouky
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 250 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek, jemně nastrouhaných
- 1 lžička skořice
- olej
- javorový sirup nebo med a plátky jablek na podávání
POSTUP
- Žloutky smícháme s polovinou cukru, metličkou v ruce prošleháme, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmícháme na hladké těsto.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a nakonec do něj krátce zašleháme druhou půlku cukru.
- Sníh opatrně vmícháme do žloutkového základu, přidáme nastrouhaná jablka a zamícháme.
- Smažíme na pánvi na malém množství oleje po obou stranách do zlatova.
- Podáváme za tepla přelité javorovým sirupem nebo medem, ozdobíme plátky jablek.
zdroj: justputzing.com
Tvarohové lívanečky s ovocem
Tyto lívance si mohou dát s chutí i lidé, kteří si hlídají svoji životosprávu, nejsou příliš kalorické a lze jimi nahradit dopolední nebo odpolední svačinku.
INGREDIENCE
pro 4 osoby
-
- 3 vejce
- 4 lžíce hnědého cukru
-
- 5 lžic hladké mouky
-
- 250 g tvarohu jemného
- javorový sirup nebo med
- čerstvé ovoce
- rostlinný olej
- mléko dle potřeby pokud by bylo těsto příliš husté
POSTUP
- Všechny suroviny zamícháme do hladkého těsta.
- Rozpálíme teflonovou pánev s malou kapkou oleje a smažíme pozvolna menší lívance.
- Tvarohové lívance můžeme podávat s javorovým sirupem nebo medem a čerstvým ovocem.
zdroj: countrysidecravings.com
Pudinkové lívanečky s banány
INGREDIENCE
-
- 1 sáček pudinku dle chuti
-
- 125 g tvarohu
-
- 2 vejce
- 2 lžička medu či třtinového cukru
- 1 banán
- 50 g tvarohu + 1lžíce medu + 5 lžic hnědého cukru na podávání
POSTUP
- V misce si vidličkou rozšleháme vajíčka, přidáme pudinkový prášek a nakonec tvaroh a med.
- Vše vyšleháme do hladkého těsta.
- Na pánvi tvoříme lžící tenké lívanečky, které smažíme z obou stran na mírném ohni.
- Podáváme se šlehaným tvarohem s medem a banánem, můžeme posypat cukrem.
zdroj: cookingmamas.com
Ovesné lívanečky s jogurtem
INGREDIENCE
pro 4 osoby
- ½ kg bílého jogurtu
- 250‒300 ml hladké nebo lépe celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 250‒300 ml ovesných vloček
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 vejce
- 2 lžičky olivového oleje
- špetka soli
- přepuštěné máslo nebo olej na pečení
- džem
- med
- mletá skořice
POSTUP
- Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, kypřicím práškem, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odstát.
- Těsto má mít hustší litou konzistenci.
- Na rozpáleném lívanečníku, pečeme lívance dozlatova z obou stran.
- Lívance můžeme potírat džemem, zdobíme ovocem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí.
zdroj: damndelicious.net
Kynuté lívanečky z droždí
těsto na lívanečky je krásné nadýchané a lehké, ve spojení s ovocem a zakysanou smetanou z nich dělá opravdovou lahůdku.
INGREDIENCE
- 400 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 3/4 pytlíku sušeného droždí
- špetka soli
POSTUP
- Do vlažného mléka vmícháme droždí a potom mouku s cukrem, nakonec vajíčka a špetku soli.
- Vše řádné umícháme a necháme nakynout.
- Těsto je řidší a většinou znásobí jednou svůj objem.
- Je to opravdu důležité právě proto, aby byly lívance hezky nadýchané.
- Necháme kynout asi 45 minut.
- Potom smažíme v lívanečníku lívance z obou stran do zlaté barvy.
- Podáváme se zakysanou smetanou, medem a čerstvými borůvkami.
zdroj: smoothcooking.cz
Náš tip: Lahodné lívance můžete připravit i na titanových pánvích. Tipy k výběru naleznete v naší recenzi.
A pokud už přestanete mít chuť na sladké lívance, můžete zkusit lívance ve slané podobě třeba zeleninové, cuketové, nebo mrkvové.