Perfektní recepty na lívance z banánu, které vám osladí nejen ráno! Inspirujte se

Křehké lívance s cukrem, ovocem, tvarohem nebo různými sladkými pomazánkami patří dlouhodobě k oblíbeným jídlům podávaných nejen v naší kuchyni.

K jejich oblibě jistě přispěla i poměrně snadná příprava, na které nelze nic zkazit.

Můžeme je servírovat jako snídani, jako moučník po hlavním chodu nebo přímo jako hlavní chod po syté polévce k obědu, ale i jako sladkou tečku po vydatné rodinné večeři.

Pojďte se s námi podívat na 5 skvělých receptů na banánové lívance.

Banánové lívance bez mouky

Jen pár ingrediencí stačí k tomu, abyste si doma usmažili ty nejlepší lívance s banánem!

Co budeme potřebovat

  • 1 velmi zralý banán, rozmačkaný
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 2 lžíce mletého lněného semínka (nebo chia semínka)
  • ¼ lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kokosového oleje

Postup

  • Banán a vejce smíchejte v misce do hladké směsi.
  • Přidejte mleté lněné semínko a vanilkový extrakt a těsto dobře promíchejte.
  • Kokosový olej rozehřejte v malé pánvi na středně nízkou teplotu.
  • Naberte těsto, asi 1/4 odběračky přidejte na pánev a pečte, dokud střed nezačne bublat, asi 30 sekund.
  • Lívanečky otočte a pečte, dokud lehce nezhnědne, ještě 1 až 2 minuty.
Hora lívanců na keramickém podnosu.
Zdroj: gimmedelicious.com

Banánové lívance s vločkami

Snadné, zdravé banánové ovesné palačinky jsou zdravou, sytou snídaní podávanou s čerstvým ovocem a lze ji připravit během několika minut.

Co budeme potřebovat

  • 2 banány
  • 2 vejce
  • 60 g ovesných vloček
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • javorový sirup k podávání
  • čerstvé ovoce dle vlastního výběru k podávání

Postup

  • V mixéru smíchejte oloupaný banán, vejce, ovesné vločky, prášek do pečiva a sůl.
  • Mixujte, dokud nebude směs hladká a dobře se promíchá.
  • Nechte těsto 10-20 minut odstát, dokud mírně nezhoustne.
  • Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu.
  • Těsto na lívance smažíme z obou stran do zlatova.
  • Podávejte s kapkou javorového sirupu a čerstvým ovocem dle vlastního výběru.
Lívance ozdobené banány a chia semínky s arašídovým máslem.
Zdroj: hellofrozenbananas.com

Banánové lívanečky s pudinkem

Nadýchané uvnitř, křupavé zvenku a jemně ochucené banánem, to je tento fenomenální recept na lívance z banánu pro štíhlou linii.

Co budeme potřebovat

  • 1 sáček pudinku dle chuti
  • 125 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžička medu či třtinového cukru
  • 1 banán
  • 50 g tvarohu + lžíce medu + 5 lžic hnědého cukru na podávání

Postup

  1. V misce si vidličkou rozšleháme vajíčka, přidáme pudinkový prášek a nakonec tvaroh a med.
  2. Vše vyšleháme do hladkého těsta.
  3. Na pánvi tvoříme lžící tenké lívanečky, které smažíme z obou stran na mírném ohni.
  4. Podáváme se šlehaným tvarohem s medem a banánem, můžeme posypat cukrem.

Lívanečky jsou díky tvarohu úžasně vláčné a jejich chuť můžete ovlivnit jednoduše podle toho, jakou zvolíte příchuť pudinku.
Zkuste i tento nadýchaný a křehký dezert, který je plný náplně z vanilkového pudinku! Zkuste kremeše!

Nadýchané tvarohové lívanečky s banánem a pudinkem.
Zdroj: smalltownwoman.com

Nekynuté lívance s banánem a jogurtem

Je to ten nejjednodušší recept na banánové lívance, jaké kdy budete dělat! Navíc jsou vyrobeny ze zdravých ingrediencí, které vás zasytí až do oběda.

Co budeme potřebovat

  • ½ kg bílého jogurtu
  • 250‒300 g hladké nebo lépe celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 250‒300 g ovesných vloček
  • 3 zralé banány
  • 2 vejce
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo nebo olej na pečení
  •  džem
  • med
  • mletá skořice

Postup

  1. Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje a rozmačkanými banány.
  2. Těsto necháme alespoň 20 minut odstát.
  3. Těsto má mít hustší litou konzistenci.
  4. Na rozpáleném lívanečníku, pečeme lívance dozlatova z obou stran.
  5. Lívance můžeme potírat džemem, zdobíme ovocem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí.
Hora lívanců s ovesnými vločkami a ovocem.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Banánové lívanečky s ovocem pro děti

Tento recept na lívance si můžou připravit a s chutí vychutnat i lidé, kteří si hlídají svoji životosprávu, nejsou příliš kalorické a lze jimi nahradit dopolední nebo odpolední svačinku.

Co budeme potřebovat

  • 3 vejce
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 2 rozmačkané banány
  • 5 lžic hladké mouky
  • 250 g tvarohu jemného
  • javorový sirup nebo med
  • čerstvé ovoce
  • rostlinný olej
  • mléko dle potřeby pokud by bylo těsto příliš husté

Postup

  1. Všechny suroviny zamícháme do hladkého těsta.
  2. Rozpálíme teflonovou pánev s malou kapkou oleje a smažíme pozvolna menší lívance.
  3. Tvarohové lívance můžeme podávat s javorovým sirupem nebo medem a čerstvým ovocem.

Lahodné lívance můžete připravit i na titanových pánvích. Tipy k výběru naleznete v naší recenzi.

Lahodné lívance s čerstvým pomerančem a grapefruitem.
Zdroj: bojongourmet.com

Kdy je banán nejlepší ke konzumaci?

Banány jsou známé tím, že jsou plné živin – zejména draslíku, vitamínu C, vitamínu B6 a vlákniny.

Jediná věc, která se mění, je to, že se škrob mění na cukr – hlavně fruktózu a glukózu.

Nicméně konzumace zelenějšího banánu může mít mírné zdravotní výhody. Je to proto, že obsahuje jen o trochu více škrobu zvaného rezistentní škrob, který lidé nemohou strávit, ale milují ho naše střevní bakterie, což nám napomáhá k lepšímu trávení.

Pokud se tedy nutriční hodnoty, ty se během dozrávání v podstatě nemění.

Postupem času banány zežloutnou, a když je celé ovoce sytě žluté (místo světle žluté), je zralý. V tu chvíli je banán měkký a sladký – toto stádium je považováno za nejchutnější.

Postupem času se na slupce začnou objevovat hnědé fleky. Zatímco určité zhnědnutí je v pořádku a chuťově přijatelné, ale pokud je celý banán hnědý, je přezrálý. V tu chvíli je pravděpodobně nejlepší použít ho do receptů (např. banánové lívance nebo banánový chléb).

Pokud ho necháte ležet ještě déle, zčerná a budete ho muset vyhodit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X