Sladké lívanečky ke snídani i svačině

Křehké lívanečky s cukrem, ovocem, tvarohem nebo různými sladkými pomazánkami patří dlouhodobě ke sladkým jídlům podávaným nejen v naší kuchyni.

K jejich oblibě jistě přispěla i poměrně snadná příprava, na které nelze nic zkazit a rychlost tepelné úpravy.

Podávají se buď jako moučník po hlavním chodu nebo přímo jako hlavní chod po syté polévce k obědu nebo s vhodným nápojem k večeři dětem i dospělým.

Pojďte se s námi podívat na 6 skvělých receptů na sladké lívanečky.

Lívanečky z ovesných vloček

Máte rádi sladké snídaně ? Zkuste tuto sladkou alternativu ve zdravé formě, na které si jistě pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 banán
  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • špetku soli
  • skořice
  • 1 kypřící prášek
  • olej
  • ovoce, oříšky, javorový sirup – na dozdobení

POSTUP

  1. Smícháme ovesné vločky, vejce, rozmačkaný banán, mléko a chia semínka.
  2. Lehce posolíme a podle chuti přidáme skořici.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej.
  4. Těsto nandáme na pánev a smažíme do zlatova.
  5. Hotové lívance naskládáme na sebe, posypeme ovocem, oříšky, nebo a polijeme javorovým sirupem.

Chia lívanečky z ovesných vloček a banánuChia lívanečky z ovesných vloček a banánuzdroj: onegreenplanet.org

Jablečné lívanečky se skořicí

Tato varianta bude určitě chutnat nejen dětem, ale i dospělým.

INGREDIENCE

na 4 porce

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 6 lžic cukru
  • 1/2 l mléka
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 250 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek, jemně nastrouhaných
  • 1 lžička skořice
  • olej
  • javorový sirup nebo med a plátky jablek na podávání

POSTUP

  1. Žloutky smícháme s polovinou cukru, metličkou v ruce prošleháme, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmícháme na hladké těsto.
  2. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a nakonec do něj krátce zašleháme druhou půlku cukru.
  3. Sníh opatrně vmícháme do žloutkového základu, přidáme nastrouhaná jablka a zamícháme.
  4. Smažíme na pánvi na malém množství oleje po obou stranách do zlatova.
  5. Podáváme za tepla přelité javorovým sirupem nebo medem, ozdobíme plátky jablek.

Jablečné lívanečky se skořicízdroj: justputzing.com

Tvarohové lívanečky s ovocem

Tyto lívance si mohou dát s chutí i lidé, kteří si hlídají svoji životosprávu, nejsou příliš kalorické a lze jimi nahradit dopolední nebo odpolední svačinku.

INGREDIENCE

pro 4 osoby

    • 3 vejce
    • 4 lžíce hnědého cukru
    • 5 lžic hladké mouky
    • 250 g tvarohu jemného
    • javorový sirup nebo med
    • čerstvé ovoce
  • rostlinný olej
  • mléko dle potřeby pokud by bylo těsto příliš husté

POSTUP

  1. Všechny suroviny zamícháme do hladkého těsta.
  2. Rozpálíme teflonovou pánev s malou kapkou oleje a smažíme pozvolna menší lívance.
  3. Tvarohové lívance můžeme podávat s javorovým sirupem nebo medem a čerstvým ovocem.

Tvarohové lívanečky s ovocemzdroj: countrysidecravings.com

Pudinkové lívanečky s banány

INGREDIENCE

    • 1 sáček pudinku dle chuti
    • 125 g tvarohu
    • 2 vejce
  • 2 lžička medu či třtinového cukru
  • 1 banán
  • 50 g tvarohu + 1lžíce medu + 5 lžic hnědého cukru na podávání

POSTUP

  1. V misce si vidličkou rozšleháme vajíčka, přidáme pudinkový prášek a nakonec tvaroh a med.
  2. Vše vyšleháme do hladkého těsta.
  3. Na pánvi tvoříme lžící tenké lívanečky, které smažíme z obou stran na mírném ohni.
  4. Podáváme se šlehaným tvarohem s medem a banánem, můžeme posypat cukrem.
 TIP : Lívanečky jsou díky tvarohu úžasně vláčné a jejich chuť můžete ovlivnit jednoduše podle toho, jakou zvolíte příchuť pudinku.  

Pudinkové lívanečky s banányzdroj: cookingmamas.com

Ovesné lívanečky s jogurtem

INGREDIENCE

pro 4 osoby

  • ½ kg bílého jogurtu
  • 250‒300 ml hladké nebo lépe celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 250‒300 ml ovesných vloček
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo nebo olej na pečení
  •  džem
  • med
  • mletá skořice

POSTUP

  1. Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, kypřicím práškem, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje.
  2. Těsto necháme alespoň 20 minut odstát.
  3. Těsto má mít hustší litou konzistenci.
  4. Na rozpáleném lívanečníku, pečeme lívance dozlatova z obou stran.
  5. Lívance můžeme potírat džemem, zdobíme ovocem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí.

Ovesné lívanečky s jogurtemzdroj: damndelicious.net

Kynuté lívanečky z droždí

těsto na lívanečky je krásné nadýchané a lehké, ve spojení s ovocem a zakysanou smetanou z nich dělá opravdovou lahůdku.

INGREDIENCE

  • 400 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 3/4 pytlíku sušeného droždí
  • špetka soli

POSTUP

  1. Do vlažného mléka vmícháme droždí a potom mouku s cukrem, nakonec vajíčka a špetku soli.
  2. Vše řádné umícháme a necháme nakynout.
  3. Těsto je řidší a většinou znásobí jednou svůj objem.
  4. Je to opravdu důležité právě proto, aby byly lívance hezky nadýchané.
  5. Necháme kynout asi 45 minut.
  6. Potom smažíme v lívanečníku lívance z obou stran do zlaté barvy.
  7. Podáváme se zakysanou smetanou, medem a čerstvými borůvkami.

Kynuté lívanečky z droždízdroj: smoothcooking.cz

A pokud už přestanete mít chuť na sladké lívance, můžete zkusit lívance ve slané podobě třeba zeleninové, cuketové, nebo mrkvové.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.