Sladké lívanečky ke snídani i svačině

Křehké lívanečky s cukrem, ovocem, tvarohem nebo různými sladkými pomazánkami patří dlouhodobě ke sladkým jídlům podávaným nejen v naší kuchyni. K jejich oblibě jistě přispěla i poměrně snadná příprava, na které nelze nic zkazit a rychlost tepelné úpravy. Podávají se buď jako moučník po hlavním chodu nebo přímo jako hlavní chod po syté polévce k obědu nebo s vhodným nápojem k večeři dětem i dospělým.

1. Lívanečky z ovesných vloček

Máte rádi sladké snídaně ? Zkuste tuto sladkou alternativu ve zdravé formě, na které si jistě pochutnáte.

INGREDIENCE :

  • 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 banán
  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • špetku soli
  • skořice
  • 1 kypřící prášek
  • olej
  • ovoce, oříšky, javorový sirup – na dozdobení

POSTUP :

  1. Smícháme ovesné vločky, vejce, rozmačkaný banán, mléko a chia semínka.
  2. Lehce posolíme a podle chuti přidáme skořici.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej.
  4. Těsto nandáme na pánev a smažíme do zlatova.
  5. Hotové lívance naskládáme na sebe, posypeme ovocem, oříšky, nebo a polijeme javorovým sirupem.

Chia lívanečky z ovesných vloček a banánuChia lívanečky z ovesných vloček a banánu

zdroj : onegreenplanet.org

2. Jablečné lívanečky se skořicí

Tato varianta bude určitě chutnat nejen dětem, ale i dospělým.

INGREDIENCE :

na 4 porce

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 6 lžic cukru
  • 1/2 l mléka
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 250 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek, jemně nastrouhaných
  • 1 lžička skořice
  • olej
  • javorový sirup nebo med a plátky jablek na podávání

POSTUP :

  1. Žloutky smícháme s polovinou cukru, metličkou v ruce prošleháme, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmícháme na hladké těsto.
  2. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a nakonec do něj krátce zašleháme druhou půlku cukru.
  3. Sníh opatrně vmícháme do žloutkového základu, přidáme nastrouhaná jablka a zamícháme.
  4. Smažíme na pánvi na malém množství oleje po obou stranách do zlatova.
  5. Podáváme za tepla přelité javorovým sirupem nebo medem, ozdobíme plátky jablek.

Jablečné lívanečky se skořicí

zdroj : justputzing.com

3. Tvarohové lívanečky s ovocem

Tyto lívance si mohou dát s chutí i lidé, kteří si hlídají svoji životosprávu, nejsou příliš kalorické a lze jimi nahradit dopolední nebo odpolední svačinku.

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 3 vejce
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 5 lžic hladké mouky
  • 250 g tvarohu jemného
  • javorový sirup nebo med
  • čerstvé ovoce
  • rostlinný olej
  • mléko dle potřeby pokud by bylo těsto příliš husté

POSTUP :

  1. Všechny suroviny zamícháme do hladkého těsta.
  2. Rozpálíme teflonovou pánev s malou kapkou oleje a smažíme pozvolna menší lívance.
  3. Tvarohové lívance můžeme podávat s javorovým sirupem nebo medem a čerstvým ovocem.

Tvarohové lívanečky s ovocem

zdroj : countrysidecravings.com

4. Pudinkové lívanečky s banány

INGREDIENCE :

  • 1 sáček pudinku dle chuti
  • 125g tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžička medu či třtinového cukru
  • 1 banán
  • 50 g tvarohu + 1lžíce medu + 5 lžic hnědého cukru na podávání

POSTUP :

  1. V misce si vidličkou rozšleháme vajíčka, přidáme pudinkový prášek a nakonec tvaroh a med.
  2. Vše vyšleháme do hladkého těsta.
  3. Na pánvi tvoříme lžící tenké lívanečky, které smažíme z obou stran na mírném ohni.
  4. Podáváme se šlehaným tvarohem s medem a banánem, můžeme posypat cukrem.
 TIP : Lívanečky jsou díky tvarohu úžasně vláčné a jejich chuť můžete ovlivnit jednoduše podle toho, jakou zvolíte příchuť pudinku.  

 

Pudinkové lívanečky s banány

zdroj : cookingmamas.com

5. Ovesné lívanečky s jogurtem

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • ½ kg bílého jogurtu
  • 250‒300 ml hladké nebo lépe celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 250‒300 ml ovesných vloček
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo nebo olej na pečení
  •  džem
  • med
  • mletá skořice

POSTUP :

  1. Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, kypřicím práškem, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje.
  2. Těsto necháme alespoň 20 minut odstát.
  3. Těsto má mít hustší litou konzistenci.
  4. Na rozpáleném lívanečníku, pečeme lívance dozlatova z obou stran.
  5. Lívance můžeme potírat džemem, zdobíme ovocem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí.

Ovesné lívanečky s jogurtem

zdroj : damndelicious.net

6. Kynuté lívanečky z droždí

těsto na lívanečky je krásné nadýchané a lehké, ve spojení s ovocem a zakysanou smetanou z nich dělá opravdovou lahůdku.

INGREDIENCE :

  • 400 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 3/4 pytlíku sušeného droždí
  • špetka soli

POSTUP :

  1. Do vlažného mléka vmícháme droždí a potom mouku s cukrem, nakonec vajíčka a špetku soli.
  2. Vše řádné umícháme a necháme nakynout.
  3. Těsto je řidší a většinou znásobí jednou svůj objem.
  4. Je to opravdu důležité právě proto, aby byly lívance hezky nadýchané.
  5. Necháme kynout asi 45 minut.
  6. Potom smažíme v lívanečníku lívance z obou stran do zlaté barvy.
  7. Podáváme se zakysanou smetanou, medem a čerstvými borůvkami.

Kynuté lívanečky z droždí

zdroj : smoothcooking.cz

A pokud už přestanete mít chuť na sladké lívance, můžete zkusit lívance ve slané podobě třeba zeleninové, cuketové, nebo mrkvové.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *