Křehké lívance s cukrem, ovocem, tvarohem nebo různými sladkými pomazánkami patří dlouhodobě k oblíbeným jídlům podávaných nejen v naší kuchyni.
K jejich oblibě jistě přispěla i poměrně snadná příprava, na které nelze nic zkazit.
Můžeme je servírovat jako snídani, jako moučník po hlavním chodu nebo přímo jako hlavní chod po syté polévce k obědu, ale i jako sladkou tečku po vydatné rodinné večeři.
Pojďte se s námi podívat na 5 skvělých receptů na banánové lívance.
Banánové lívance bez mouky
Jen pár ingrediencí stačí k tomu, abyste si doma usmažili ty nejlepší lívance s banánem!
Co budeme potřebovat
- 1 velmi zralý banán, rozmačkaný
- 2 vejce, rozšlehaná
- 2 lžíce mletého lněného semínka (nebo chia semínka)
- ¼ lžičky čistého vanilkového extraktu
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup
- Banán a vejce smíchejte v misce do hladké směsi.
- Přidejte mleté lněné semínko a vanilkový extrakt a těsto dobře promíchejte.
- Kokosový olej rozehřejte v malé pánvi na středně nízkou teplotu.
- Naberte těsto, asi 1/4 odběračky přidejte na pánev a pečte, dokud střed nezačne bublat, asi 30 sekund.
- Lívanečky otočte a pečte, dokud lehce nezhnědne, ještě 1 až 2 minuty.

Banánové lívance s vločkami
Snadné, zdravé banánové ovesné palačinky jsou zdravou, sytou snídaní podávanou s čerstvým ovocem a lze ji připravit během několika minut.
Co budeme potřebovat
- 2 banány
- 2 vejce
- 60 g ovesných vloček
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- javorový sirup k podávání
- čerstvé ovoce dle vlastního výběru k podávání
Postup
- V mixéru smíchejte oloupaný banán, vejce, ovesné vločky, prášek do pečiva a sůl.
- Mixujte, dokud nebude směs hladká a dobře se promíchá.
- Nechte těsto 10-20 minut odstát, dokud mírně nezhoustne.
- Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu.
- Těsto na lívance smažíme z obou stran do zlatova.
- Podávejte s kapkou javorového sirupu a čerstvým ovocem dle vlastního výběru.

Banánové lívanečky s pudinkem
Nadýchané uvnitř, křupavé zvenku a jemně ochucené banánem, to je tento fenomenální recept na lívance z banánu pro štíhlou linii.
Co budeme potřebovat
- 1 sáček pudinku dle chuti
- 125 g tvarohu
- 2 vejce
- 2 lžička medu či třtinového cukru
- 1 banán
- 50 g tvarohu + lžíce medu + 5 lžic hnědého cukru na podávání
Postup
- V misce si vidličkou rozšleháme vajíčka, přidáme pudinkový prášek a nakonec tvaroh a med.
- Vše vyšleháme do hladkého těsta.
- Na pánvi tvoříme lžící tenké lívanečky, které smažíme z obou stran na mírném ohni.
- Podáváme se šlehaným tvarohem s medem a banánem, můžeme posypat cukrem.
Lívanečky jsou díky tvarohu úžasně vláčné a jejich chuť můžete ovlivnit jednoduše podle toho, jakou zvolíte příchuť pudinku.
Zkuste i tento nadýchaný a křehký dezert, který je plný náplně z vanilkového pudinku! Zkuste kremeše!

Objevte podobné tipy
Nekynuté lívance s banánem a jogurtem
Je to ten nejjednodušší recept na banánové lívance, jaké kdy budete dělat! Navíc jsou vyrobeny ze zdravých ingrediencí, které vás zasytí až do oběda.
Co budeme potřebovat
- ½ kg bílého jogurtu
- 250‒300 g hladké nebo lépe celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 250‒300 g ovesných vloček
- 3 zralé banány
- 2 vejce
- 2 lžičky olivového oleje
- špetka soli
- přepuštěné máslo nebo olej na pečení
- džem
- med
- mletá skořice
Postup
- Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje a rozmačkanými banány.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odstát.
- Těsto má mít hustší litou konzistenci.
- Na rozpáleném lívanečníku, pečeme lívance dozlatova z obou stran.
- Lívance můžeme potírat džemem, zdobíme ovocem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí.

Banánové lívanečky s ovocem pro děti
Tento recept na lívance si můžou připravit a s chutí vychutnat i lidé, kteří si hlídají svoji životosprávu, nejsou příliš kalorické a lze jimi nahradit dopolední nebo odpolední svačinku.
Co budeme potřebovat
- 3 vejce
- 4 lžíce hnědého cukru
- 2 rozmačkané banány
- 5 lžic hladké mouky
- 250 g tvarohu jemného
- javorový sirup nebo med
- čerstvé ovoce
- rostlinný olej
- mléko dle potřeby pokud by bylo těsto příliš husté
Postup
- Všechny suroviny zamícháme do hladkého těsta.
- Rozpálíme teflonovou pánev s malou kapkou oleje a smažíme pozvolna menší lívance.
- Tvarohové lívance můžeme podávat s javorovým sirupem nebo medem a čerstvým ovocem.
Lahodné lívance můžete připravit i na titanových pánvích. Tipy k výběru naleznete v naší recenzi.

Kdy je banán nejlepší ke konzumaci?
Banány jsou známé tím, že jsou plné živin – zejména draslíku, vitamínu C, vitamínu B6 a vlákniny.
Jediná věc, která se mění, je to, že se škrob mění na cukr – hlavně fruktózu a glukózu.
Nicméně konzumace zelenějšího banánu může mít mírné zdravotní výhody. Je to proto, že obsahuje jen o trochu více škrobu zvaného rezistentní škrob, který lidé nemohou strávit, ale milují ho naše střevní bakterie, což nám napomáhá k lepšímu trávení.
Pokud se tedy nutriční hodnoty, ty se během dozrávání v podstatě nemění.
Postupem času banány zežloutnou, a když je celé ovoce sytě žluté (místo světle žluté), je zralý. V tu chvíli je banán měkký a sladký – toto stádium je považováno za nejchutnější.
Postupem času se na slupce začnou objevovat hnědé fleky. Zatímco určité zhnědnutí je v pořádku a chuťově přijatelné, ale pokud je celý banán hnědý, je přezrálý. V tu chvíli je pravděpodobně nejlepší použít ho do receptů (např. banánové lívance nebo banánový chléb).
Pokud ho necháte ležet ještě déle, zčerná a budete ho muset vyhodit.