Kuřecí maso nabízí nespočet variant na přípravu.
Zakoupit můžete nejen celé kuře, ale také pouze stehýnka, křidýlky, prsa.
Poslední dobou je ale stále oblíbenější i další varianta!
Načerpejte inspiraci z našich receptů na kuřecí čtvrtky!
Ať se rozhodnete pro kterýkoli způsob jejich přípravy, vždy si pochutnáte!
Kuřecí čtvrtky na zelenině
Tento pokrm si oblíbíte nejen pro jeho skvělou chuť, ale také proto, že na jeho přípravu vám stačí pouze jeden pekáč. Nemusíte se tak obávat množství špinavého nádobí.
Ingredience:
- 6 kuřecích čtvrtek
- 4 brambory
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 1 paprika
- 5 stroužků česneku
- 1/2 šálku bílého vína
- 1/3 šálku másla
- kmín
- grilovací koření
- sladká paprika
- sůl, pepř
Postup:
- Kuřecí čtvrtky důkladně omyjte a očistěte. Případně je můžete na vnitřní straně u kosti je naříznout tak, aby kost byla vidět. Maso se následně lépe propeče.
- V misce smíchejte rozpuštěné máslo a koření.
- Omyjte zeleninu, česnek, cibuli a mrkev oloupejte, brambory nikoli.
- Následně zeleninu pokrájejte na kousky. Velikost záleží na vašich preferencích.
- Do pekáče či hlubšího plechu vložte zeleninu a na ni následně položte kuřecí čtvrtky.
- Zalijte bílým vínem a následně přelijte přibližně třemi čtvrtinami připravené marinády z másla a koření.
- Pečte v troubě předehřáté na 200°C přibližně 20 minut.
- Po uplynutí této doby potřete maso ještě jednou zbylou marinádou a poté pečte ještě dalších 25 minut.
Takto připravené kuřecí čtvrtky můžete konzumovat jen tak, nebo je lze podávat zároveň s rýží.

Pečené kuřecí čtvrtky
Jednoduchý recept, který zvládne i úplný kuchyňský začátečník. Výsledný pokrm vás ochromí svou šťavnatostí a křehkostí.
Ingredience:
- 4 kuřecí čtvrtky
- 1 PL italského koření
- 2 PL olivového oleje
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- 1/2 čajové lžičky chilli
- 1 čajová lžička soli
Postup:
- Kuřecí čtvrtky omyjte a osušte.
- V misce smíchejte jednotlivé druhy koření s olivovým olejem.
- Následně směs do masa důkladně ze všech stran zapracujte pomocí štětečku či lžíce a rukou.
- Vložte kuřecí čtvrtky alespoň na hodinu do ledničky.
- Necháme aspoň 1 hodinu v chladničce odležet.
- Poté vložte maso na plech vystlaný pečicím papírem a pečte v troubě předehřátí na 200°C doměkka a dozlatova, přibližně 45 minut.
Tento pokrm chutná znamenitě například s americkými brambory či zeleninovým salátem.

Pečené kuřecí čtvrtky lze snadno připravit i v pečence. Jak dopadla recenze pečenek od Ety?
Objevte podobné tipy
Dušené čtvrtky z kuřete na mrkvi
Dušení patří k nejzdravějšímu způsobu přípravy masa. Kuřecí maso navíc není třeba dusit příliš dlouho, aby bylo měkké. Zdravý a chutný pokrm je tak brzy hotový!
Ingredience:
- 4 kuřecí čtvrtky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 šálky horké vody
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- 1 PL mletého cibulového prášku
- 2 PL kečupu
- sůl, pepř
Postup:
- Omyté kuřecí čtvrtky vložte do misky, osolte, opepřete a posypejte sušeným česnekem a cibulí.
- Následně misku nechtě přibližně 2 hodiny odležet v ledničce, aby se koření do masa lépe zapracovalo.
- Na pánvi si zahřejte čtvrtinu oleje a zlehka na něm ze všech stran kuřecí čtvrtky orestujte.
- Poté maso vyjměte a vložte do pánve na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli.
- Duste několik minut a poté přidejte do pánve zbytek oleje a kečup.
- Důkladně promíchejte a vložte zpět do pánve také kuřecí maso.
- Přilijte dva šálky horké vody, přiklopte pokličkou.
- Za občasného míchání duste přibližně po dobu 45 minut.
Dušené kuřecí kousky servírujte nejlépe s rýží.

Z kuřecího masa lze připravit i chutné šťavnaté řízečky v těstíčku neboli kuřecí rarášky. Vyzkoušejte je, uvidíte, že vám hned zachutnají!
Grilované kuřecí kousky s bylinkami
Jemná chuť kuřecího masa se skvěle snoubí s nejrůznějšími bylinkami, především tymiánem a rozmarýnem. Připravte si marinádu plnou bylinek, kuře hezky provoní a vy se nebudete moct dočkat, až jej ochutnáte.
Ingredience:
- 4 kuřecí čtvrtky nebo kuřecí stehna či křídla
- 1 čajová lžička červeného pepře
- 1 čajová lžička semen fenyklu
- 1 čajová lžička hrubě mletého černého pepře
- 1 čajová lžička soli
- 1 PL čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
- 1 PL čerstvého tymiánu, jemně nakrájeného
- 2 stroužky utřeného česneku
- 1 a 1/2 PL hnědého cukru
Postup:
- Veškeré koření důkladně utřete v hmoždíři.
- Následně tuto směs smíchejte s ostatními ingrediencemi, tedy cukrem, bylinkami a česnekem v misce v jemnou pastu.
- Kuřecí čtvrtky očistěte, omyjte a připravenou pastou z koření a bylinek ze všech stran důkladně pokryjte.
- Odložte na alespoň dvě hodiny, lépe přes noc, do ledničky.
- Poté rozpalte gril a vložte na něj kuřecí čtvrtky kůží směrem dolů.
- Grilujte přibližně 25-30 minut.
- V průběhu grilování maso pravidelně obracejte.
- Před servírováním nechte maso 5 minut odpočinout, lépe vynikne chuť bylinek.

Jak dopadlo testování kontaktních grilů? Jak obstály zjistíte v samostatném článku.
Kousky kuřete po asijsku
Ingredience:
- 4 kuřecí čtvrtky nebo stehna
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 3 PL hnědého cukru
- 2 PL nasekaného koriandru
- 1 PL nastrouhaného zázvoru
- 1 PL nasekané bazalky
- 1 čajová lžička chilli omáčky
- kůra a šťáva z 1 limetky
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 2-3 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Kuřecí čtvrtky očistěte a případně zbavte přebytečného tuku.
- Všechny výše uvedené ingredience na marinádu, tedy koření, bylinky, cukr, sójovou omáčku a olej smíchejte a vložte uzavíratelného plastového sáčku.
- Poté do sáčku přidejte i kuřecí čtvrtky a dobře promíchejte, aby se maso ze všech stran pokrylo marinádou.
- Vložte do ledničky a nechte marinovat alespoň po dobu 4 hodin.
- Takto připravené kuřecí čtvrtky můžete následně upéct na grilu nebo v troubě. Doba pečení by měla být přibližně 30 minut.
Kuřecí maso po asijském způsobu můžete podávat s rýží či zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Máte rádi asijskou kuchyni? Inspirujte se našimi jedinečnými recepty na tradiční čínu!
Příprava kuřecích čtvrtek
Pokud dáváte přednost menším kouskům kuřecího masa, je vhodné kuřecí čtvrtky před přípravou naporcovat. V případě mraženého masa ho nechte před porcováním rozmrznout při pokojové teplotě.
Pokud jde o části páteře a kůži, záleží jen na vás, zda se je rozhodnete odstranit či nikoli. Nejčastějším způsobem přípravy kuřecích čtvrtek je pečení nebo grilování. Lze je ale rovněž dusit či uvařit a maso z nich použít například do rizota či na polévku.
Tipy na servírování
Druh přílohy, kterou ke kuřecím čtvrtkám zvolíte, závisí na způsobu přípravy. K pečenému či grilovanému masu se hodí zejména americké brambory a hranolky, případně pouze zeleninový salát s čerstvým pečivem. V případě, že kuřecí čtvrtky podáváte s omáčkou či šťávou, je vhodnou přílohou rovněž rýže či bramborová kaše.