Recepty na kuřecí čtvrtky: pečené, grilované nebo třeba dušené!

Podařilo se vám koupit kuřecí maso za zvýhodněnou cenu kuřecí a nemáte momentálně nápad, co z nich připravit?

Možností je hned několik, protože maso můžete grilovat, péci nebo dusit.

Stačí zapojit svoji fantazii, nebo se inspirovat našimi chutnými recepty na kuřecí čtvrtky!

Kuřecí čtvrtky na bramborách

Kuřecí čtvrtky můžeme grilovat v elektrické troubě, máme-li ji ke grilování přizpůsobenou. Stačí k tomu hlubší plech a mřížka, na níž maso položíme, a nastavení vhodného programu ke grilování.

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • 1 kg syrových brambor
  • 2 cibule
  • česnek
  • 1 polévková lžíce oleje
  • kmín
  • pepř
  • grilovací koření
  • sůl

POSTUP:

  1. Kuřecí čtvrtky omyjeme a na vnitřní straně u kosti je nařízneme tak, aby kost byla vidět. Maso se pak lépe propeče.
  2. Dobře osolíme a posypeme grilovacím kořením a vetřeme utřený česnek.
  3. Neloupané brambory pořádně omyjeme a nakrájíme je na plátky.
  4. Vezmeme hlubší plech, dáme tam olej, dobře rozetřeme a dno vyskládáme plátky osolených brambor.
  5. Na tento plech položíme grilovací mřížku a na ni dáme okořeněné maso kůží nahoru.
  6. Grilujeme asi 45 minut, zároveň se nám pečou brambory.

Hotový recept na grilované kuřecí čtvrtkyzdroj: juliescafebakery.com

Pečené kuřecí čtvrtky

Pečené kuřecí maso je velmi lahodné a hlavně křehké. Přitom se jedná ve skutečnosti o velmi jednoduchou přípravu pokrmu, který zvládne i skutečný začátečník ve vaření.

INGREDIENCE:

  • 2 kuřecí čtvrtky
  • grilovací koření
  • tymián
  • 0,5 l světlého piva
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme kuřecí čtvrtky, které dobře omyjeme a osušíme.
  2. Osolíme je, opepříme a okořeníme tymiánem a grilovacím kořením.
  3. Necháme aspoň 1 hodinu v chladničce odležet.
  4. Vezmeme pekáček, v němž na horkém oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
  5. Přidáme kuřecí čtvrtky, orestujeme z obou stran.
  6. Podlijeme pivem a dáme do trouby péci, až je maso měkké a udělala se nám hezká křupavá kůrčička.

Hotový recept na pečené kuřecí čtvrtkyzdroj: chowhound.com

Dušené kuřecí čtvrtky

Dušení patří k nejzdravějšímu způsobu přípravy masa. Kuřecí maso naštěstí není třeba dusit příliš dlouho, aby bylo měkké.

INGREDIENCE:

  • 3 kuřecí čtvrtky
  • cibule
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • rajský protlak
  • mražený zelený hrášek
  • olej nebo máslo
  • sůl

POSTUP:

  1. V hlubším kastrolu rozehřejeme olej nebo máslo, zpěníme na něm nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme omyté a osušené kuřecí čtvrtky, které jsme osolili.
  3. Přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, celer na kousky a rajský protlak.
  4. Zalijeme vodou a pomalu pod pokličkou dusíme doměkka.
  5. Před koncem dušení přidáme povařit mražený hrášek.

Hotový recept na dušené kuřecí čtvrtkyzdroj: iheartrecipes.com

Grilované kuřecí čtvrtky s bylinkami

Kuřecí čtvrtky bývají velmi oblíbené pro svoji šťavnatost. Připravte si marinádu plnou bylinek, kuře hezky provoní a až jej budete grilovat, nebudete se moct dočkat, až jej ochutnáte.

INGREDIENCE :

  • 1 lžička červeného pepře
  • 1 lžička semen fenyklu
  • 1 lžičku hrubě mletého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu, jemně nakrájeného
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 1 1/2 lžíce hnědého cukru
  • 4 kuřecí stehna s kostí v kůži

POSTUP :

  1. Koření utřeme v hmoždíři.
  2. Poté smícháme s ostatními ingrediencemi v misce v jemnou pastu.
  3. Kuřecí čtvrtky očistíme, zbavíme přebytečného tuku a potřeme ze všech stran pastou z koření.
  4. Necháme v lednici marinovat alespoň 2 hodiny ideálně přes noc.
  5. Rozpálíme gril a vložíme na něj kuřecí čtvrtky kůží směrem dolů.
  6. Grilujeme 10 minut a poté obrátíme kuřecí čtvrtky a dogrilujeme dalších 15 až 20 minut.
 TIP : Před podáváním můžeme maso nechat odpočinout 5 minut, chuť bylinek tak projde dokonale celým masem. 

Grilované kuřecí čtvrtky s bylinkamizdroj : garlicandzest.com

Asijské kuřecí čtvrtky

INGREDIENCE :

  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku rybí omáčky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce nakrájeného koriandru
  • 1 lžíci čerstvě oloupaného a strouhaného zázvoru
  • 1 lžíci nasekané bazalky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • kůra a šťáva z 1 limetky
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 2 až 3 lžíce oleje
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 kuřecí stehna s kostí v kůži

POSTUP :

  1. Kuřecí čtvrtky očistíme, zbavíme přebytečného tuku.
  2. Všechny uvedené ingredience na marinádu společně promícháme a vložíme do uzavíratelného plastového sáčku.
  3. Přidáme připravené kuřecí čtvrtky a dobře vzájemně promícháme tak, aby maso bylo dobře v marinádě ze všech stran obaleno.
  4. Poté vložíme do lednice a necháme marinovat alespoň 4 hodiny.
  5. Rozpálíme gril a vložíme na něj kuřecí čtvrtky kůží směrem dolů.
  6. Grilujeme 10 minut a poté obrátíme kuřecí čtvrtky a dogrilujeme dalších 15 až 20 minut.

Grilované kuřecí čtvrtky s kořením na asijský způsobzdroj : penandfork.com

Kuřecí čtvrtky na medu

Pokud máte rádi pikantnější pokrmy připravte si chutné a skvělé maso dle tohoto receptu.

INGREDIENCE :

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 4 lžíce medu
  • 6 lžic chilli omáčky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • sůl a pepř
  • 4 kuřecí stehna s kostí v kůži

POSTUP :

  1. Všechno uvedené koření smícháme dohromady spolu s olejem a chilli omáčkou.
  2. Kuřecí čtvrtky očistíme, zbavíme přebytečného tuku a potřeme ze všech stran marinádou z koření.
  3. Necháme v lednici marinovat alespoň 2 hodiny ideálně přes noc.
  4. Rozpálíme gril a vložíme na něj kuřecí čtvrtky kůží směrem dolů.
  5. Grilujeme 10 minut a poté obrátíme kuřecí čtvrtky a
  6. Dogrilujeme dalších 15 až 20 minut.

Pikantní grilovací kuřecí čtvrtkyzdroj : joyfulhealthyeats.com

Marinované čtvrtky bývají chuťově výraznější, proto k nim podáváme vhodné jemnější přílohy, které jejich chuť nebudou zastírat.

Vhodné jsou domácí pečené chleby nebo pečivo, grilovaná zelenina nebo houby, popřípadě jemné pyré z brambor nebo zeleniny.

Porcování kuřecích čtvrtek

Mražené kuřecí čtvrtky musíme nechat rozmrznout, nejlépe při pokojové teplotě.

Pak už nakládáme stejně s chlazenými i mraženými čtvrtkami.

Především je opláchneme studenou vodou a odsekneme pařáty.

Můžeme odstranit i část páteře, která u čtvrtek bývá, případně navazující kost až ke kloubu.

Podle vlastní volby také odstraníme nebo ponecháme kůži. Odkrojky a odstraněné kosti můžeme vyvařit na polévku.

Tipy na závěr

S čím kuřecí čtvrtky podáváme? Přílohu zvolíme podle způsobu přípravy masa.

Ke grilovanému se hodí hlavně hranolky nebo americké brambory.

K pečeným kuřecím čtvrtkám můžeme podávat bramborovou kaši. K dušenému masu volíme rýži nebo brambory. Spoustu příloh můžete připravit podle našich receptů s bramborami, které můžete najít na našem webu.

Grilované kuřecí čtvrtky doplníme také čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.