Kdo by neměl slabost pro smažené řízky!
Mnoho z nás s nimi má spojeny výlety v dětství, Vánoce i Velikonoce.
Pokud přemýšlíte, jak tento oblíbený pokrm připravit netradičně, vyzkoušejte naše recepty na kuřecí rarášky neboli lahodné kuřecí kousky obalené v pivním či jiném těstíčku.
Jejich příprava je velmi jednoduchá a chuť znamenitá!
Těstíčko můžete navíc připravit v mnoha různých obměnách, a být tak vždy originální.
Kuřecí rarášci s pivem
Tajemství tohoto receptu překvapivě nespočívá v pivu, ale v přidání jedlé sody či kypřicího prášku, díky nimž bude těstíčko nádherně nadýchané.
Ingredience
- 400 g kuřecích prsou
- 2 vejce
- 3/4 šálku piva
- 4 PL hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody či prášku do pečiva
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup
- V misce vidličkou rozšlehejte vejce a přidejte do nich pivo, mouku, jedlou sodu, sůl a pepř.
- Vše důkladně rozmíchejte do podoby těstíčka.
- Misku s těstíčkem přikryjte a nechte odpočívat při pokojové teplotě.
- V mezidobě nakrájejte kuřecí maso na menší kousky a na přibližně 30 minut je vložte marinovat do těstíčka.
- Následně v pánvi rozehřejte olej a opatrně do něj vkládejte kuřecí maso.
- Rarášky z každé straně několik málo minut smažte do zlatova.
- Po usmažení je vložte okapat na papírový ubrousek, který absorbuje přebytečný olej.
Kuřecí rarášky v pivním těstíčku můžete podávat například s hranolky a barbacue či tatarskou omáčkou.

Rarášci v sýrovém těstíčku
Vyzkoušejte variantu ozvláštněnou sýrem! Vhodný je eidam, gouda i parmezán! Jen budete muset dávat větší pozor při smažení, aby se vám sýr příliš nepřichytil na pánvi.
Ingredience
- 400 g kuřecího masa (prsních či stehenních řízků)
- 2 vejce
- 3/4 šálku piva
- 2 PL hořčice
- 100 g tvrdého sýru
- 1 PL kukuřičného škrobu či solamylu
- 2 PL hladké mouky
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup
- Z piva, vajec, mouky, solamylu, hořčice a najemno nastrouhaného sýru vytvořte těstíčko.
- Kuřecí maso nakrájejte na kousky, vložte do misky s těstíčkem a nechte 2-3 hodiny odležet.
- Na pánvi rozehřejte olej a kuřecí kousky v něm z každé strany osmažte do zlatova.
- Pomocí papírového ubrousku z rarášků odsajte přebytečný olej.
Servírujte se šťouchanými brambory či bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Oblíbenou přílohou ke kuřecím raráškům jsou brambory v mnoha podobách. Vyzkoušejte k nim lahodné šťouchané brambory!
Nejlepší kuřecí rarášci v těstíčku bez piva
Pivo je jednou z nejčastějších ingrediencí, které se do těstíčka přidávají. Proč ale nevyzkoušet i variantu bez piva? Lahodnou chuť těstíčku dodá kombinace sójové omáčky a hořčice.
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- 2 vejce
- 2 PL solamylu
- 3 PL hladké mouky
- 2 PL sójové omáčky
- 1 PL hořčice
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sladké papriky
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup
- Mouku, škrob, hořčici, sójovou omáčku a koření rozmíchejte v misce do podoby těstíčka.
- Vložte do těstíčka kuřecí maso nakrájené na menší kousky či nudličky a nechte alespoň 2 hodiny odležet.
- Následně na pánvi rozehřejte olej a maso v něm z každé strany několik minut smažte.
- Po vyjmutí přebytečný olej vysajte pomocí papírových ubrousků.
Tyto šťavnaté kousky masa obalené v lahodném těstíčku chutnají znamenitě především s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.

Objevte podobné tipy
Lahodné rarášky v bramboráku
Máte rádi řízky i bramboráky? V tom případě určitě vyzkoušejte tento jedinečný recept, který v sobě velmi originálním způsobem spojuje obojí.
Ingredience
- 600 g kuřecího masa
- 600 g brambor
- 2 vejce
- 2 PL hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na kousky, v případě potřeby rovněž zlehka naklepejte, osolte a opepřete.
- Brambory nastrouhejte najemno, případně je lze i rozmixovat na kaši.
- Přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek a vše důkladně promíchejte, až ze směsi vznikne těstíčko.
- Následně vložte do těstíčka nakrájené maso a nechte odležet.
- Rarášky poté smažte na pánvi s olejem několik minut do zlatova z každé strany.
Kuřecí rarášci v bramborovém těstíčku se doporučují servírovat zejména s bohatou zeleninovou oblohou.

Otestovali jsme pro vás mikrovlnné trouby. Jak to dopadlo? Podívejte se!
Domácí burger s kuřecími rarášky
Překvapte své přátele nevšední verzí této oblíbené pochoutky! S tímto receptem pro vás fastfoodové restaurace nebudou představovat žádnou konkurenci.
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- 2 vejce
- 1 šálek piva
- 2 PL sójové omáčky
- 2 PL hořčice
- 4 PL hladké mouky
- 2 PL solamylu či kukuřičného škrobu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušené cibule
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup
- Kuřecí prsa zlehka naklapejte a nakrájejte v závislosti na velikosti sendviče.
- Z vajec, piva, sójové omáčky, hořčice, mouky, solamylu a koření vytvořte těstíčko.
- Připravené maso vložte do těstíčka a nechte ho v něm po dobu přibližně 2 hodin marinovat.
- Po uplynutí této doby rarášky osmažte do zlatova na pánvi s rozehřátým olejem.
Podávejte jako sendvič, společně s majonézou, plátkem sýru, rajčetem a salátem, případně rovněž s Coleslaw salátem.

Nejste si jistí, jak Coleslaw správně připravit? Inspitujte se rozmanitými variantami salátu Coleslaw!
Několik praktických tipů a rad na závěr
Dáváte před smažením přednost zdravější variantě tepelné úpravy? Žádný problém! Rarášky je možné velmi jednoduše připravovat rovněž v troubě. Stačí maso obalené v těstíčku vložit na plech s pečícím papírem a péct v troubě předehřáté na 180°C do zlatova.
Během pečení je vhodné maso obrátit, přibližně po 5-7 minutách. Nebojte se rovněž recepty na kuřecí rarášky ozvláštnit přidáním nějaké nové ingredience, například koření. V neposlední řadě rarášky nemusíte vždy připravovat pouze z masa kuřecího, velmi chutné jsou také při použití masa krůtího.