Nejjednodušší svačina, snídaně nebo hodně lehký oběd či večeře.
Přinášíme vám jednoduché a rychlé recepty na tousty, které si zamiluje celá vaše rodina.
Vyberte si ze slaných či sladkých variant!
A jako bonus pro vás máme recept na luxusní domácí toustový chléb.
Přejeme vám dobrou chuť!
Chleby zapečené se sýrem
Nejjednodušší recept, který zná snad každý. Použijte svůj oblíbený sýr a ,,vytuňte“ si tousty k naprosté dokonalosti!
Ingredience
- toustový chleba
- kečup / máslo / hořčice
- sýr (niva, hermelín, eidam, gouda, kozí sýr,…)
Postup
- Toustový chleba potřete máslem, kečupem nebo hořčicí.
- Sýr dle vašeho výběru vložte na tousty tak, aby se příliš nedotýkal jejich krajů (mohl by vytéct).
- Tousty ohřejte pomocí toustovače, domácího grilu nebo v troubě.
- Tousty podávejte ještě horké ihned po zapečení.

Sladké francouzské tousty
Připravte si neodolatelnou sladkou víkendou snídani, která je neuvěřitelná jednoduchá a rychlá na přípravu. Vaše rodina ji bude milovat a už nebude chtít jinou!
Ingredience
- 6 plátků bílého toustového chleba (ne úplně čerstvého, ten má tendenci nasáknout ingredience příliš rychle do sebe, takže bude uvnitř mokrý)
- 2 – 3 lžíce másla
Na vaječnou směs:
- 2 velká vejce
- ½ šálku mléka
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na macerované jahody (volitelně):
- 250 g jahod, půlených
- 1 polévková lžíce cukru
K servírování:
- javorový sirup, máslo
Postup
- V misce rozšlehejte všechny ingredience na vaječnou směs.
- Rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla v nepřilnavé pánvi na středním ohni.
- Do vaječné směsi rychle namočte plátek toustového chleba a potřete obě strany.
- Dejte na pánev.
- Opakujte s více plátky, abyste naplnili pánev, ale nepřeplňujte ji (dělejte 2 nebo 3 najednou).
- Pečte 2 a ½ – 3 minuty z každé strany, dokud povrch nezezlátne, a poté přendejte na servírovací talíře.
- Do pánve přidejte další máslo a opečte zbývající chléb.
- Podávejte s máslem a velkým množstvím javorového sirupu a macerovanými jahodami, pokud používáte!
- Ty si připravíte tak, že jahody smícháte s cukrem a necháte 20 minut odstát.
- Jahody změknou a vypotí se a vytvoří trochu sirupu.
- Užijte si to!

Pokud milujete různé sladké pokrmy, rozhodně vyzkoušejte recepty na vafle. Dají se připravit na spoustu způsobů a vy tak můžete potěšit nejen své blízké, ale i přátelé či kolegy.
Tousty zapečené s uzeninou
Máte rádi maso? Přidejte do toustů šunku, salám, párek nebo klobásu! Tousty budou dobře chutnat i s kořeněnou paštikou.
Ingredience
- toustový chleba
- kečup / máslo / hořčice
- uzenina (šunka, salám, párek nebo klobása)
Postup
- Toustový chleba potřete máslem, kečupem nebo hořčicí.
- Šunku nebo uzeninu dle vašeho výběru vložte na tousty tak, aby se příliš nedotýkala jejich krajů (mohla by se spálit).
- Tousty ohřejte pomocí toustovače, domácího grilu nebo v troubě.
- K toustům můžete přidat strouhaný sýr, cibuli, rajčata nebo jinou zeleninu.

Objevte podobné tipy
Vejce v chlebu
Lahodné vejce s tekutým žloutkem vařené přímo uprostřed toustu je skvělý způsob, jak si pochutnat na vajíčku trochu jiným způsobem. A děti to milují!
Ingredience
- 1 a ½ lžičky tuku ze slaniny
- 1 plátek toustového chleba
- 1 vejce
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup
- V nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozpusťte tuk ze slaniny.
- Vyřízněte cca 4 až 5 cm od středu plátku toustu a dejte na horkou pánev.
- Když je spodní strana lehce opečená, asi 2 minuty, otočte a rozklepněte vejce do důlku; dochuťte solí a pepřem.
- Pokračujte ve smažení, dokud není vejce uvařené a z většiny pevné.
- Znovu otočte a smažte ještě 1 minutu, aby byla zajištěna propečenost z obou stran.
- Ihned podávejte.

Francouzské tousty s arašídovým máslem a džemem
Úžasná snídaně, kterou ocení nejen vaše děti! Kombinace krémového arašídového másla a sladkého džemu nebo marmelády je naprosto luxusní.
Ingredience
- 3/4 šálku arašídového másla
- 12 plátků toustového chleba
- 6 lžic džemu
- 3 velká vejce
- 3/4 šálku 2% mléka
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce másla
Postup
- Namažte 6 plátků toustového chleba arašídovým máslem; na zbývajících 6 krajíců natřete džem.
- Od každého dejte stranou 1 plátek a vytvořte sendviče.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce, mléko a sůl.
- Obě strany sendvičů namočte ve vaječné směsi.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním plameni.
- Sendviče opékejte 2–3 minuty z každé strany nebo dozlatova.

Recept na domácí bílý toustový chléb
Připravte si svůj domácí toustový chléb, který je mnohem lepší než ten kupovaný. Je krásně měkoučký a nadýchaný, prostě dokonalý!
Ingredience
- 14 g sušeného droždí
- 808 ml teplé vody
- 52 g krystalového cukru
- 1 lžíce soli
- 44 g másla, nakrájeného na kostky, při pokojové teplotě
- 1200 g hladké mouky
- 44 g másla, rozpuštěného, na potření
Postup
- V míse mixéru promíchejte droždí ve ¾ šálku teplé vody, aby se rozpustilo a nechte 5 minut odstát.
- Přidejte zbývající 2 a ⅔ šálky vody, cukr, sůl, máslo pokojové teploty a 5 šálků mouky a promíchejte.
- Pomocí hnětače míchejte při nízké rychlosti a postupně přidávejte zbývající mouku, dokud těsto není měkké a trochu lepkavé, ale ne úplně lepivé (možná nebudete muset použít všechnu mouku).
- Pokračujte v hnětení, dokud se nevytvoří měkká koule těsta a nevyčistí se stěny mísy, asi 7 až 10 minut.
- Těsto dejte do lehce vymazané mísy a otočte, aby bylo celé potažené.
- Zakryjte potravinářskou fólií a dejte na teplé místo bez průvanu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 45 minut až 1 hodinu.
- Těsto vyklopte na čistou, lehce pomoučenou plochu.
- Jemně jej zatlačte, abyste odstranili všechny vzduchové kapsy.
- Těsto rozdělte na dvě části.
- Pracujte vždy s jedním kusem a jemně ho vytvarujte do obdélníku 23 x 30 cm.
- Srolujte obdélník, počínaje kratším koncem, do velmi těsného válce.
- Uzavřete švy a konce a vložte do vymazaných 23 cm forem na chléb.
- Chleby volně přikryjte a dejte na místo bez průvanu, dokud nezdvojnásobí svůj objem, 30 až 45 minut.
- Umístěte do spodu trouby rošt a předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Bochníky potřeme trochou rozpuštěného másla.
- Pečte bochníky po dobu 30 až 35 minut (v polovině otočte), dokud nejsou zlatohnědé.
- Vyjměte z trouby a ihned potřete rozpuštěným máslem.
- Nechte 10 minut vychladnout, poté vyjměte z forem a před krájením nechte úplně vychladnout.
- Užijte si ho!

Pokud kromě toustů milujete i známé české topinky, inspirujte se našimi dalšími recepty.
A jaké tousty chutnají vám? Preferujete je spíše sladké či slané? Napište nám do komentářů!
JAK SE DĚLAJÍ TOUSTY