Lahodné recepty na tousty na sladko i na slano 5x jinak. Připravte svým dětem nezapomenatelnou svačinku!

Nejjednodušší svačina, snídaně nebo hodně lehký oběd či večeře.

Přinášíme vám jednoduché a rychlé recepty na tousty, které si zamiluje celá vaše rodina.

Vyberte si ze slaných či sladkých variant!

A jako bonus pro vás máme recept na luxusní domácí toustový chléb.

Přejeme vám dobrou chuť!

Chleby zapečené se sýrem

Nejjednodušší recept, který zná snad každý. Použijte svůj oblíbený sýr a ,,vytuňte“ si tousty k naprosté dokonalosti!

Ingredience

  • toustový chleba
  • kečup / máslo / hořčice
  • sýr (niva, hermelín, eidam, gouda, kozí sýr,…)

Postup

  1. Toustový chleba potřete máslem, kečupem nebo hořčicí.
  2. Sýr dle vašeho výběru vložte na tousty tak, aby se příliš nedotýkal jejich krajů (mohl by vytéct).
  3. Tousty ohřejte pomocí toustovače, domácího grilu nebo v troubě.
  4. Tousty podávejte ještě horké ihned po zapečení.
Plátky bílého chleba zapečené se sýrem a servírované na talířku.
www.thekitchn.com

Sladké francouzské tousty

Připravte si neodolatelnou sladkou víkendou snídani, která je neuvěřitelná jednoduchá a rychlá na přípravu. Vaše rodina ji bude milovat a už nebude chtít jinou!

Ingredience

  • 6 plátků bílého toustového chleba (ne úplně čerstvého, ten má tendenci nasáknout ingredience příliš rychle do sebe, takže bude uvnitř mokrý)
  • 2 – 3 lžíce másla

Na vaječnou směs:

  • 2 velká vejce
  • ½ šálku mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na macerované jahody (volitelně):

  • 250 g jahod, půlených
  • 1 polévková lžíce cukru

K servírování:

  • javorový sirup, máslo

Postup

  1. V misce rozšlehejte všechny ingredience na vaječnou směs.
  2. Rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla v nepřilnavé pánvi na středním ohni.
  3. Do vaječné směsi rychle namočte plátek toustového chleba a potřete obě strany.
  4. Dejte na pánev.
  5. Opakujte s více plátky, abyste naplnili pánev, ale nepřeplňujte ji (dělejte 2 nebo 3 najednou).
  6. Pečte 2 a ½ – 3 minuty z každé strany, dokud povrch nezezlátne, a poté přendejte na servírovací talíře.
  7. Do pánve přidejte další máslo a opečte zbývající chléb.
  8. Podávejte s máslem a velkým množstvím javorového sirupu a macerovanými jahodami, pokud používáte!
  9. Ty si připravíte tak, že jahody smícháte s cukrem a necháte 20 minut odstát.
  10. Jahody změknou a vypotí se a vytvoří trochu sirupu.
  11. Užijte si to!
Opečené chleby servírované na sobě, zalité sirupem, rozpuštěným máslem a macerovanými jahodami.
www.recipetineats.com

Pokud milujete různé sladké pokrmy, rozhodně vyzkoušejte recepty na vafle. Dají se připravit na spoustu způsobů a vy tak můžete potěšit nejen své blízké, ale i přátelé či kolegy.

Tousty zapečené s uzeninou

Máte rádi maso? Přidejte do toustů šunku, salám, párek nebo klobásu! Tousty budou dobře chutnat i s kořeněnou paštikou.

Ingredience

  • toustový chleba
  • kečup / máslo / hořčice
  • uzenina (šunka, salám, párek nebo klobása)

Postup

  1. Toustový chleba potřete máslem, kečupem nebo hořčicí.
  2. Šunku nebo uzeninu dle vašeho výběru vložte na tousty tak, aby se příliš nedotýkala jejich krajů (mohla by se spálit).
  3. Tousty ohřejte pomocí toustovače, domácího grilu nebo v troubě.
  4. K toustům můžete přidat strouhaný sýr, cibuli, rajčata nebo jinou zeleninu.
Bílé plátky chleba servírované na sobě se šunkou a sýrem.
www.pxhere.com

Vejce v chlebu

Lahodné vejce s tekutým žloutkem vařené přímo uprostřed toustu je skvělý způsob, jak si pochutnat na vajíčku trochu jiným způsobem. A děti to milují!

Ingredience

  • 1 a ½ lžičky tuku ze slaniny
  • 1 plátek toustového chleba
  • 1 vejce
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. V nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozpusťte tuk ze slaniny.
  2. Vyřízněte cca 4 až 5 cm od středu plátku toustu a dejte na horkou pánev.
  3. Když je spodní strana lehce opečená, asi 2 minuty, otočte a rozklepněte vejce do důlku; dochuťte solí a pepřem.
  4. Pokračujte ve smažení, dokud není vejce uvařené a z většiny pevné.
  5. Znovu otočte a smažte ještě 1 minutu, aby byla zajištěna propečenost z obou stran.
  6. Ihned podávejte.
Plátek bílého chleba s vejcem uprostřed.
www.allrecipes.com

Francouzské tousty s arašídovým máslem a džemem

Úžasná snídaně, kterou ocení nejen vaše děti! Kombinace krémového arašídového másla a sladkého džemu nebo marmelády je naprosto luxusní.

Ingredience

  • 3/4 šálku arašídového másla
  • 12 plátků toustového chleba
  • 6 lžic džemu
  • 3 velká vejce
  • 3/4 šálku 2% mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce másla

Postup

  1. Namažte 6 plátků toustového chleba arašídovým máslem; na zbývajících 6 krajíců natřete džem.
  2. Od každého dejte stranou 1 plátek a vytvořte sendviče.
  3. Ve velké míse rozšlehejte vejce, mléko a sůl.
  4. Obě strany sendvičů namočte ve vaječné směsi.
  5. Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním plameni.
  6. Sendviče opékejte 2–3 minuty z každé strany nebo dozlatova.
Plátky bílého chleba plněné džemem a arašídovým máslem servírované na sobě na talířku.
www.tasteofhome.com

Recept na domácí bílý toustový chléb

Připravte si svůj domácí toustový chléb, který je mnohem lepší než ten kupovaný. Je krásně měkoučký a nadýchaný, prostě dokonalý!

Ingredience

  • 14 g sušeného droždí
  • 808 ml teplé vody
  • 52 g krystalového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 44 g másla, nakrájeného na kostky, při pokojové teplotě
  • 1200 g hladké mouky
  • 44 g  másla, rozpuštěného, ​​na potření

Postup

  1. V míse mixéru promíchejte droždí ve ¾ šálku teplé vody, aby se rozpustilo a nechte 5 minut odstát.
  2. Přidejte zbývající 2 a ⅔ šálky vody, cukr, sůl, máslo pokojové teploty a 5 šálků mouky a promíchejte.
  3. Pomocí hnětače míchejte při nízké rychlosti a postupně přidávejte zbývající mouku, dokud těsto není měkké a trochu lepkavé, ale ne úplně lepivé (možná nebudete muset použít všechnu mouku).
  4. Pokračujte v hnětení, dokud se nevytvoří měkká koule těsta a nevyčistí se stěny mísy, asi 7 až 10 minut.
  5. Těsto dejte do lehce vymazané mísy a otočte, aby bylo celé potažené.
  6. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte na teplé místo bez průvanu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 45 minut až 1 hodinu.
  7. Těsto vyklopte na čistou, lehce pomoučenou plochu.
  8. Jemně jej zatlačte, abyste odstranili všechny vzduchové kapsy.
  9. Těsto rozdělte na dvě části.
  10. Pracujte vždy s jedním kusem a jemně ho vytvarujte do obdélníku 23 x 30 cm.
  11. Srolujte obdélník, počínaje kratším koncem, do velmi těsného válce.
  12. Uzavřete švy a konce a vložte do vymazaných 23 cm forem na chléb.
  13. Chleby volně přikryjte a dejte na místo bez průvanu, dokud nezdvojnásobí svůj objem, 30 až 45 minut.
  14. Umístěte do spodu trouby rošt a předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  15. Bochníky potřeme trochou rozpuštěného másla.
  16. Pečte bochníky po dobu 30 až 35 minut (v polovině otočte), dokud nejsou zlatohnědé.
  17. Vyjměte z trouby a ihned potřete rozpuštěným máslem.
  18. Nechte 10 minut vychladnout, poté vyjměte z forem a před krájením nechte úplně vychladnout.
  19. Užijte si ho!
Bílý chléb, rozkrojený, servírovaný na mřížce.
www.browneyedbaker.com

Pokud kromě toustů milujete i známé české topinky, inspirujte se našimi dalšími recepty.

A jaké tousty chutnají vám? Preferujete je spíše sladké či slané? Napište nám do komentářů!

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X