Sváteční kachna nejen o svátcích

V řadě obchodů se objevují cenově zvýhodněné nabídky mražených kachen. Proč si proto neudělat sváteční oběd s dozlatova upečenou kachnou, bílým nebo červeným hlávkovým nebo kysaným zelím a kynutým, či ještě lépe bramborovým knedlíkem. Není to sice žádná dieta, ale je to dobrota. A jíst se to dá celoročně, nejen na Vánoce a Velikonoce jak je zvykem.

Kachna je bohatá na bílkoviny. Pro budování svalové hmoty jako dělané. Obsahuje sice hodně tuku, ale živočišný tuk je ve stravě také důležitý a navíc pomáhá tělu zpracovat důležité vitamíny jako A, B, C, E a K. Pokud nedržíte redukční dietu, můžete si bez obav toto velmi chutné maso dopřát až 2x měsíčně. Obsahuje také spousty železa a vitamínu B.

V první řadě jde o úpravu kachního masa. S koupeným kusem už není potřeba nic moc dělat. Zkontrolujeme, zda jsou odstraněny všechny i drobná pírka a veškeré vnitřnosti. Dále již upravujeme dle samotného receptu.

 

Pečená kachna

Kachnu lze péct vcelku i rozporcovanou na kusy. Nezapomínáme na pravidelné podlévání horkou vodou, popřípadě vínem nebo marinádou. Jestliže nechceme, aby se kachně propadla břišní část, tak břišní dutinu vyplníme kousky brambor nebo malými kyselejšími jablíčky.

Ingredience

  •  kachna
  • kmín
  • sůl

Postup

  1. Maso omyjte, osušte a rovnoměrně posolte a pokmínujte z obou stran, vně i uvnitř těla. Vložte do peáče prsy dolů a vložte do trouby předehřáté na 180°C. Pečte hodinu, občas podlijte.
  2. Po zčervenání masa kachnu vyjměte. Slijte tuk a vraťte zpět, tentokrát prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 200°C a pečte dozlatova.
  3. Podávejte naporcované na kusy s knedlíkem.

kachna s nádivkou

 

Kachna na pomerančích

Tradiční úpravu ve Francii můžete zkusit i vy doma. Svěží lahodný pokrm.

Ingredience

  • kachna
  • 4 pomeranče
  • vývar (nejlépe kachní, může být i kuřecí)
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Dva pomeranče oloupejte. Slupku nakrájejte na tenké proužky a krátce povařte, aby ztratila hořkost.
  2. Kachnu osolte a opepřete ze všech stran. Nezapomeňte na břišní dutinu. Vložte do ní polovinu nakrájených kousků pomerančové kůry, vložte do pekáčku, podlijte a pečte 15 minut na 230°C. Poté snižte teplotu na 160°C a pečte cca hodinu a půl doměkka. Nechte odpočívat.
  3. Mezitím co se bude péct kachna v troubě, připravte si omáčku. Do kastrolku dejte pokrájené pomeranče zbavené slupky na kolečka, cukr a z posledních dvou pomerančů vymačkanou šťávu. Zredukujte na třetinu. Zalijte vývarem a svařte na polovinu. Dochuťte solí a pepřem, pokud je třeba. Vmíchejte máslo.
  4. Kachnu podávejte s pečenými bramborami přelité pomerančovou omáčkou.
pomerančová kachna
Zdroj: www.ceskahospodynka.cz

Plněná kachna

Receptů na nádivky je celá řada, stačí si jen vybrat. Do kachny se vždycky hodí hutnější a kořeněnější nádivka. Plněnou kachnu po naplnění zašijeme nebo zajistíme párátky a pečeme ji hřbetem dolů. Během pečení podléváme horkou vodou nebo vývarem.

Ingredience

  • kachna
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 3 rohlíky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • muškátový ořech
  • hrst kopřiv nebo špenátu
  • 120g uzeného masa
  • 3 stroužky česneku

Postup

  1. Kachnu nejlépe den předem osolíme , naplníme nádivkou, zajistíme jehlicemi nebo zašijeme a pokmínujeme.
  2. Nádivku si připravíme tak, že rohlíky nakrájené na kostičky vložíme do mísy, hojně pokropíme mlékem, aby nasákly. Osolíme, opepříme, nastrouháme trochu muškátového oříšku, přidáme drcený česnek, rozšlehané vejce, kopřivy (špenát) a na kostičky nakrájené uzené maso. Rukou promícháme.
  3. Kachnu vložíme do pekáče, hrudí dolů. Podlijeme, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a dvě hodiny pozvolna pečeme při 160°C. Poté ji otočíme, podlijeme pokud je třeba a pečeme další cca hodinu dozlatova. Po upečení je dobré nechat maso min. 10 minut tzv. spočinout.
  4. Podáváme tradičně s chlupatým knedlíkem a červeným zelím.

kachna z trouby

 

 

Roláda z kachny

Ingredience

  • kachna
  • plátky slaniny
  • nádivka – klobása, uzenina, vejce, zelenina, zelí … dle chuti

Postup

  1. Kachnu vykostíme podobným způsobem jako kuře, to znamená, že uvolníme a stáhneme kůži a pak začneme od prsou uvolňovat na obě strany maso od kostí.
  2. Masový plát mírně naklepeme a upravíme na roládu. Případně proříznutá místa zakryjeme plátky salámu nebo anglické slaniny, která dodá lepší chuť.
  3. Plníme uzeninou, klobásou, nádivkou z hub, z vajec, ze zeleniny nebo ze zelí. Naplněnou roládu svineme, ovážeme pevně nití a upečeme.
  4. Podáváme nakrájené na plátky s bramborem nebo rýží.

kachní roláda

 

Kachna na medu

Med je velkou pochoutkou, to je všeobecně známo, ale že se dá použít i v kombinaci s masem, už ví málokdo.

Ingredience

  • kachna
  • med
  • sůl
  • tymián
  • kmín
  • 4 jablka
  • 50 g sušených švestek
  • drůbeží vývar
  • 150 ml vína

Postup

  1. Omytou a osušenou kachnu osolte ze všech stran. Rozkrojte jablka a 4 půlky smíchejte se švestkami. Směsí naplňte břišní dutinu a zajistěte jehlicemi. Kachnu vložte do pekáčku, okmínujte, podlijte vývarem a vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte zvolna 3 hodiny.
  2. Maso je třeba hlídat. Ve chvíli kdy maso začne zlátnout, pekáč přiklopte, víko odkryjte na poslední hodinu, aby se udělala křupavá kůrčička. Nezapomeňte v té chvíli také přidat zbylá jablka.
  3. Po celou dobu kachnu potírejte maso směsí medu a vína. Lze potírat i výpekem.
  4. Podávejte s houskovým, chlupatým či bramborovým knedlíkem.
medová kachna
Zdroj: albert.cz

Přílohy ke kachně

Klasické přílohy

Klasickou přílohou k pečené kachně jsou knedlíky. Mohou to být kynuté knedlíky, bramborové knedlíky z vařených brambor nebo chlupaté knedlíky ze syrových brambor.

Další klasickou přílohou je dušené zelí a to buď kysané nebo hlávkové bílé či červené. Právě červené zelí se ke kachně podává velmi často. Kdo se nemůže rozhodnout, tak může připravit zelí dvě, oběd je pak pestřejší. Případný zbytek zelí můžeme uložit do mrazničky a využít při některém jiném obědě.

Méně obvyklé přílohy

Pokud kachnu připravujeme jiným, dá se říct modernějším způsobem, třeba jako minutku, pak přílohou může být i dušená rýže nebo opékané brambory. Místo zelí podáváme zeleninový salát.

Ještě méně tradičními přílohami jsou teplá tortilla a různé druhy exotických omáček.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *