Jak připravit zelňačku – tradiční přesnídávkovou polévku

Nikdo nepochybuje o tom, že zelí patří ke zdraví prospěšným potravinám.

Máte spoustu po domácku vyrobeného kysaného zelí a nevíte, co z něj vytvořit? Zelňačka!

Připravte si tuto sytou polévku, která v mnohých případech nahradí hlavní chod.

Vyberte si tedy ze tří námi doporučených receptů na oblíbenou polévku se zelím.

Zelňačka s klobásou

Zelňačka s kouskem klobásy patří k nejběžnějším pokrmům v restauracích. Proto tímto receptem začínáme, a vy se nebojte klidně té klobásy přidat :).

INGREDIENCE

  • balíček kysaného zelí
  • 3 brambory
  • 1 pár klobásy
  • kelímek zakysané smetany
  • cibule
  • olej
  • mouka
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sladká paprika

POSTUP

  1. Do kastrolu dáme vařit oloupané a nakrájené brambory, bobkový list, nové koření, až brambory změknou.
  2. Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou klobásu, ochutíme sladkou paprikou a pepřem a poprášíme moukou.
  3. Osmaženou klobásu s cibulí přidáme do hrnce k bramborám, přilijeme zakysanou smetanu a pořádně povaříme.

Hotový recept na zelňačku z kysaného zelízdroj: mybestgermanrecipes.com

Zelňačka s uzeným masem

Gurmáni určitě zvolí náš tip na polévku s uzeným masem a pikatní klobásou, pro maličko štiplavější chuť.

INGREDIENCE

  • balíček kysaného zelí
  • pikantní klobása
  • uzené maso
  • cibule
  • sladká paprika
  • pepř
  • bobkový list
  • celý kmín
  • mouka
  • olej

POSTUP

  1. Do hrnce dáme vařit překrájené kysané zelí společně s bobkovým listem a pepřem.
  2. V jiném hrnci uvaříme doměkka nakrájené brambory s kmínem a zcedíme.
  3. V kastrolu na oleji a cibulce osmahneme nadrobno nakrájenou klobásu a uzené maso a přidáme mletou papriku a lehce orestujeme, až paprika zavoní. Nesmíme ji připálit.
  4. Do hrnce se zelím přidáme osmaženou klobásu s uzeným masem a uvařené brambory.
  5. Polévku zahustíme jíškou z mouky a dobře povaříme.
  6. Dochutíme solí, případně ještě pepřem.

Hotový recept na zelňačku s klobásouzdroj: cavemanfood.blogspot.cz

Papriková zelňačka

Na zelňačce si mohou pochutnat samozřejmě také vegetariáni, když vynecháme tradiční klobásu a zelňačku připravíme pouze z kysaného zelí a brambor.

INGREDIENCE

  • balíček kysaného zelí
  • 2 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml mléka
  • mletá sladká paprika
  • polohrubá mouka
  • sůl
  • kmín
  • olej

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky a dáme vařit do hrnce doměkka.
  2. Jak jsou brambory uvařené, přidáme překrájené kysané zelí, sůl, kmín a opět povaříme.
  3. Zahustíme jíškou z mouky a oleje.
  4. Dochutíme sladkou mletou paprikou, rozředíme mlékem a krátce ještě povaříme.

Hotový recept na paprikovou zelňačkuzdroj: kitchme.com

Kysané zelí jste tedy využili jedním z nejlepších způsobů. Pokud vám ještě zbylo, doporučujeme i další pokrmy, které vyrobíte z této zdravé suroviny.

Jak nejlépe nakládáte s kysaným zelím vy? Podělte se s námi v komentářích :).

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit