Zelňačka – tradiční přesnídávková polévka

Není jistě pochyb o tom, že zelí patří ke zdraví prospěšným potravinám.

Je významným zdrojem draslíku, vitamínu C a vlákniny, proto by rozhodně mělo obohatit náš jídelníček co nejčastěji.

Co ze zelí dobrého připravit?

Vyzkoušejte třeba zelňačku. Tato polévka je dostatečně sytá, aby mohla být servírována jako samostatný oběd nebo teplá večeře.

Zelňačka a hlavní surovina

Hlavní surovinou je už podle názvu samozřejmě zelí. Zelňačku neboli zelnou polévku můžeme vařit z hlávkového zelí bílého i červeného, ale protože nejlepší je z mladého zelí, tak tuto polévku odložíme na letní a podzimní období.

Další možností je sterilované zelí. Je vhodné pro ty, komu nevyhovuje kysané zelí. Sterilované zelí bývá různě dochucené a tomu pak musíme přizpůsobit přípravu polévky. Použít lze jak bílé, tak červené zelí.

Poslední a přitom nejčastější variantou je kysané zelí z domácího nakládání nebo koupené v obchodech. Podle vlastní chuti přidáváme kysané zelí i s trochou láku nebo si část syrového zelí odložíme a nadrobno nakrájené je do polévky dáváme až před koncem varu.

1. Zelňačka z kysaného zelí

Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Neváhejte a připravte si chutnou polévku zelňačku, která vás postaví na nohy.

INGREDIENCE:

  • balíček kysaného zelí
  • 3 brambory
  • 1 pár klobásy
  • kelímek zakysané smetany
  • cibule
  • olej
  • mouka
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sladká paprika

POSTUP:

  1. Do kastrolu dáme vařit oloupané a nakrájené brambory, bobkový list, nové koření, až brambory změknou.
  2. Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou klobásu, ochutíme sladkou paprikou a pepřem a poprášíme moukou.
  3. Osmaženou klobásu s cibulí přidáme do hrnce k bramborám, přilijeme zakysanou smetanu a pořádně povaříme.

Hotový recept na zelňačku z kysaného zelí

zdroj: mybestgermanrecipes.com

2. Zelňačka s klobásou

Kysané zelí napomáhá ke snížení krevního tlaku. Aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Připravte si výbornou přesnídávkovou zelňačku, v níž nesmí chybět pikantní klobása.

INGREDIENCE:

  • balíček kysaného zelí
  • pikantní klobása
  • uzené maso
  • cibule
  • sladká paprika
  • pepř
  • bobkový list
  • celý kmín
  • mouka
  • olej

POSTUP:

  1. Do hrnce dáme vařit překrájené kysané zelí společně s bobkovým listem a pepřem.
  2. V jiném hrnci uvaříme doměkka nakrájené brambory s kmínem a zcedíme.
  3. V kastrolu na oleji a cibulce osmahneme nadrobno nakrájenou klobásu a uzené maso a přidáme mletou papriku a lehce orestujeme, až paprika zavoní. Nesmíme ji připálit.
  4. Do hrnce se zelím přidáme osmaženou klobásu s uzeným masem a uvařené brambory.
  5. Polévku zahustíme jíškou z mouky a dobře povaříme.
  6. Dochutíme solí, případně ještě pepřem.

Hotový recept na zelňačku s klobásouzdroj: cavemanfood.blogspot.cz

3. Papriková zelňačka

Na zelňačce si mohou pochutnat samozřejmě také vegetariáni, když vynecháme tradiční klobásu a zelňačku připravíme pouze z kysaného zelí a brambor.

INGREDIENCE:

  • balíček kysaného zelí
  • 2 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml mléka
  • mletá sladká paprika
  • polohrubá mouka
  • sůl
  • kmín
  • olej

POSTUP:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky a dáme vařit do hrnce doměkka.
  2. Jak jsou brambory uvařené, přidáme překrájené kysané zelí, sůl, kmín a opět povaříme.
  3. Zahustíme jíškou z mouky a oleje.
  4. Dochutíme sladkou mletou paprikou, rozředíme mlékem a krátce ještě povaříme.

Hotový recept na paprikovou zelňačkuzdroj: kitchme.com

Zelňačku můžeme připravit i netradičně – většinou jde o méně obvyklé úpravy, kdy se do smetanové nebo paprikové zelňačky ještě přidává sušené a předem namočené ovoce, především švestky nebo jablečné křížaly. Další méně obvyklou úpravou je přidávání vařených fazolí, krup nebo zaváření knedlíčků z mletého masa nebo moučných noků.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 20 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *