Zelňačka nebo také kyselica je polévka z kysaného zelí.
Znáte ji s brambory, klobásou nebo slaninou?
Jaká je vaše tradiční receptura?
A pokud ještě žádnou nemáte, pojďte nabrat inspiraci našimi recepty na zelňačku.
Nejlepší zelňačka s klobásou
Hustá domácí polévka z kysaného zelí, která zasytí.
INGREDIENCE:
- 500 g kysaného zelí
- 2 klobásy
- 1 velká brambora
- 1 malá cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 bobkový list
- 2 lžíce papriky
- 1 lžička kmínu
- ¼ lžičky pepře
- 1 l vody
- smetana ke šlehání
POSTUP:
- Kysané zelí zbavte šťávy (tu si klidně nechte na jinou polévku, nebo ji vypijte) a nachystejte si jej do misky.
- Cibulku si nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji, pak přidejte na kostičky nakrájenou bramboru, klobásu, nasekaný česnek a chvíli restujte.
- Přidejte zelí, osolte, opepřete, přidejte kmín a papriku, podlijte vodou a přidejte bobkový list.
- Vařte do změknutí brambor.
- Nakonec zahustěte smetanou.

Slovenská vánoční zelňačka (kyselica)
Vánoční kyselica je v některých rodinách tradiční. A co u vás? Také ji vaříte?
INGREDIENCE:
- 500 g kysaného zelí
- 2 klobásy
- 1 cibule
- hladká mouka
- olej
- 500-750 ml vody
- sůl
- pepř
- vegeta
- paprika
- sušené houby
- 250 ml vody nebo vývaru
POSTUP:
- Kysané zelí si zceďte.
- Dejte si vařit asi 500-700 ml vody podle toho, jak moc chcete mít polévku hustou.
- Až začne voda vřít, přidejte zelí.
- Mezitím si namočte houby do studené vody a nechte je nabobtnat.
- Pak je můžete procedit a přidat do polévky.
- Následně přidejte i celé klobásy.
- Na pánvi si připravte zásmažku.
- Cibuli si osmažte dozlatova, zasypte trochou mouky, okořeňte a podlijte vývarem nebo vodou.
- Důkladně promíchejte, přiveďte k varu.
- Zásmažku pak dejte do polévky a promíchejte.
- Vařte ještě 10 minut.
- Nakonec vyndejte klobásy a nakrájejte na kolečka.

Jak na recept na kyselicu vám může pomoci i následující video:
Objevte podobné tipy
Poctivá zelňačka se smetanou
Recept na zelňačku je opravdu poctivý. Nechybí základ ze slaniny a má jemnou rajčatovou chuť.
INGREDIENCE:
- 100 g slaniny nebo špeku
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce papriky
- ½ lžičky majoránky
- ½ lžičky kmínu
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžička cukru
- 4 hrnky kuřecího vývaru nebo vody
- 500 g kysaného zelí
- ⅓ hrnku zakysané smetany
POSTUP:
- Slaninu si nakrájejte na kostičky a osmažte nasucho do křupava.
- Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a restujte.
- Přidejte rajský protlak a chvíli vařte, následně přidejte i zelí bez šťávy, koření, podlijte vodou či vývarem a nechte vařit asi 20 minut.
- Na konci vaření přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte.
- Případně dochuťte solí nebo cukrem.

Moravská zelňačka
Zde máme další recept na zelňačku. Tentokrát na moravský způsob.
INGREDIENCE:
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 500 g brambor
- 500 g kysaného zelí
- voda
- sůl
- pepř
- kmín
- paprika
- bobkový list
- hladká mouka
POSTUP:
- Slaninu si nakrájejte na kostičky a nasucho osmažte.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli a smažte dosklovata.
- Zasypte moukou, chvíli míchejte, pak podlijte studenou vodou.
- Jakmile začne polévka vřít, přidejte na kostičky nakrájené brambory, zelí a koření.
- Vařte do změknutí.

Červená zelňačka s brambory
Čím je tato zelná polévka jiná oproti té klasické? Je zde přidána červená řepa.
INGREDIENCE:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 malé červené řepy
- 1 lžička kmínu
- 500 g kysaného zelí
- 1 l vody nebo vývaru
- 3 středně velké brambory
- bobkový list
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana na ozdobu
POSTUP:
- Na oleji si osmažte najemno nakrájenou cibuli, přidejte česnek, nahrubo nastrouhanou řepu a chvíli restujte.
- Přidejte zelí, podlijte vodou či vývarem, přidejte koření, brambory a vařte do změknutí.
- Podávejte ozdobenou zakysanou smetanou.

Tak jak se vám líbí recepty na zelňačku? Polévka je to jednoduchá. V podstatě na ní není příliš, co na ní zkazit. Zvládne ji i začátečník. Je však důležité, aby byla dobře dochucena. Ideální je, pokud šťávu ze zelí zcedíte a necháte si ji na něco jiného.
Taková zelná polévka by pak byla hodně kyselá. Obvyklou součástí je cibule, ale i klobása, špek, slanina, nebo také uzené maso. Závěrečné zahuštění je také na vaší představě. Zahušťovat nemusíte vůbec, ale využít smíte zásmažku, zakysanou smetanu nebo smetanu na šlehání.