Úžasné recepty na polévky z kysaného zelí podle maminky

Zelňačka nebo také kyselica je polévka z kysaného zelí. 

Znáte ji s brambory, klobásou nebo slaninou?

Jaká je vaše tradiční receptura?

A pokud ještě žádnou nemáte, pojďte nabrat inspiraci našimi recepty na zelňačku. 

Nejlepší zelňačka s klobásou

Hustá domácí polévka z kysaného zelí, která zasytí. 

INGREDIENCE:

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 klobásy
  • 1 velká brambora
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžička kmínu
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 l vody
  • smetana ke šlehání

POSTUP:

  • Kysané zelí zbavte šťávy (tu si klidně nechte na jinou polévku, nebo ji vypijte) a nachystejte si jej do misky.
  • Cibulku si nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji, pak přidejte na kostičky nakrájenou bramboru, klobásu, nasekaný česnek a chvíli restujte. 
  • Přidejte zelí, osolte, opepřete, přidejte kmín a papriku, podlijte vodou a přidejte bobkový list. 
  • Vařte do změknutí brambor. 
  • Nakonec zahustěte smetanou. 
Zelňačka s klobásou v klasické úpravě.
recepty.rezz.eu

Slovenská vánoční zelňačka (kyselica)

Vánoční kyselica je v některých rodinách tradiční. A co u vás? Také ji vaříte?

INGREDIENCE:

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 klobásy
  • 1 cibule 
  • hladká mouka
  • olej
  • 500-750 ml vody
  • sůl 
  • pepř
  • vegeta
  • paprika
  • sušené houby
  • 250 ml vody nebo vývaru

POSTUP:

  • Kysané zelí si zceďte. 
  • Dejte si vařit asi 500-700 ml vody podle toho, jak moc chcete mít polévku hustou. 
  • Až začne voda vřít, přidejte zelí.
  • Mezitím si namočte houby do studené vody a nechte je nabobtnat. 
  • Pak je můžete procedit a přidat do polévky.
  • Následně přidejte i celé klobásy. 
  • Na pánvi si připravte zásmažku. 
  • Cibuli si osmažte dozlatova, zasypte trochou mouky, okořeňte a podlijte vývarem nebo vodou. 
  • Důkladně promíchejte, přiveďte k varu. 
  • Zásmažku pak dejte do polévky a promíchejte. 
  • Vařte ještě 10 minut. 
  • Nakonec vyndejte klobásy a nakrájejte na kolečka. 
Skvělá slovenská vánoční kapustnica.
plnielanu.zoznam.sk

Jak na recept na kyselicu vám může pomoci i následující video:

Kapustnica, Slovak Christmas Sauerkraut Mushroom soup, traditional

Poctivá zelňačka se smetanou

Recept na zelňačku je opravdu poctivý. Nechybí základ ze slaniny a má jemnou rajčatovou chuť. 

INGREDIENCE:

  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce papriky
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 lžička cukru
  • 4 hrnky kuřecího vývaru nebo vody
  • 500 g kysaného zelí
  • ⅓ hrnku zakysané smetany

POSTUP:

  • Slaninu si nakrájejte na kostičky a osmažte nasucho do křupava.
  • Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a restujte. 
  • Přidejte rajský protlak a chvíli vařte, následně přidejte i zelí bez šťávy, koření, podlijte vodou či vývarem a nechte vařit asi 20 minut. 
  • Na konci vaření přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte. 
  • Případně dochuťte solí nebo cukrem.
Zelňačka se slaninou a rajským protlakem.
thedaringgouurmet.com

Moravská zelňačka

Zde máme další recept na zelňačku. Tentokrát na moravský způsob. 

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g slaniny
  • 1 cibule
  • 500 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • voda
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • paprika
  • bobkový list
  • hladká mouka

POSTUP:

  • Slaninu si nakrájejte na kostičky a nasucho osmažte. 
  • Přidejte najemno nakrájenou cibuli a smažte dosklovata. 
  • Zasypte moukou, chvíli míchejte, pak podlijte studenou vodou. 
  • Jakmile začne polévka vřít, přidejte na kostičky nakrájené brambory, zelí a koření.
  • Vařte do změknutí. 
Zelná polévka s bramborem a slaninou.
freepick.com

Červená zelňačka s brambory

Čím je tato zelná polévka jiná oproti té klasické? Je zde přidána červená řepa. 

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 malé červené řepy
  • 1 lžička kmínu
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 l vody nebo vývaru
  • 3 středně velké brambory
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • zakysaná smetana na ozdobu

POSTUP:

  • Na oleji si osmažte najemno nakrájenou cibuli, přidejte česnek, nahrubo nastrouhanou řepu a chvíli restujte.
  • Přidejte zelí, podlijte vodou či vývarem, přidejte koření, brambory a vařte do změknutí. 
  • Podávejte ozdobenou zakysanou smetanou.
Polévka z kysaného zelí a řepy.
learnjumpstart.com

Tak jak se vám líbí recepty na zelňačku? Polévka je to jednoduchá. V podstatě na ní není příliš, co na ní zkazit. Zvládne ji i začátečník. Je však důležité, aby byla dobře dochucena. Ideální je, pokud šťávu ze zelí zcedíte a necháte si ji na něco jiného.

Taková zelná polévka by pak byla hodně kyselá. Obvyklou součástí je cibule, ale i klobása, špek, slanina, nebo také uzené maso. Závěrečné zahuštění je také na vaší představě. Zahušťovat nemusíte vůbec, ale využít smíte zásmažku, zakysanou smetanu nebo smetanu na šlehání. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X