Zdraví v jednom hrnci

Zeleninová polévka patří k nejzdravějším pokrmům, které si doma můžete snadno připravit. Uvaření zeleniny do požadované měkkosti trvá podstatně méně než uvařit masový vývar a proto může být zeleninová polévka ideální volbou, když zrovna nemáte moc času, ale chcete si dopřát poctivé jídlo. A pokud opravdu nestíháte, můžete si pomoci mraženou zeleninou. Vyzkoušejte nejlepší recepty na polévky ze zeleniny, na kterých si pochutnáte.

Patříte mezi vyznavače zdravého životního stylu? Pak by zeleninové polévky měly tvořit jeden z pilířů vaší každodenní stravy. Díky nekonečnému množství zeleninových kombinací se nemusíte bát jednotvárného jídelníčku a pokud to nepřeženete se zbytečným zahušťováním či smetanou, polévka ze zeleniny je dietní a zdravý pokrm. 

Kousky zeleniny nebo raději krém?

Polévky ze zeleniny můžeme rozdělit v závislosti na konzistenci na klasické, ve kterých plavou kousky zeleniny, a krémové, které těsně před koncem vaření rozmixujeme tyčovým mixérem. V posledních letech jsou právě husté zeleninové krémy velmi moderní a žádané.

Nemusíte mít obavy, že hustý krém= nezdravá polévka. Pokud zvolíte ty správné druhy zeleniny, není třeba již polévku nijak dohušťovat. Jestli byste přece jen rádi hustší krém a nechcete použít jíšku či smetanu, přidejte do polévky například vařený brambor, batát nebo trochu hrachové mouky, které polévku krásně zahustí. Poslední zvolená surovina navíc dodá zdravé proteiny.

Máte raději klasické, nebo krémové polévky? Známe ty nejlepší recepty na polévky pro všechny!

Luštěniny v hlavní roli

Luštěniny patří právem mezi nejzdravější potraviny a tak se nebojte přidat je i do polévek. Můžete je použít pouze jako jednu z mnoha surovin, nebo udělat rovnou polévku z luštěnin. Fazole, hrách, čočka i sója jsou přímo nabité zdravými proteiny, které oceníte nejen v období redukce váhy, ale také pokud pravidelně cvičíte. Polévka z luštěnin navíc nemusí nutně znamenat půl dne v kuchyni- namočte luštěniny přes noc do vody, nebo použijte již předvařené luštěniny v plechovce, se kterými je vaření snadné a rychlé.

X