Výborné recepty na polévky s brokolicí na 9 různých způsobů. Která bude vaše nejoblíbenější?

Máte rádi lahodnou chuť brokolice?

Hledáte nové způsoby jejího zpracování?

Vyzkoušejte naše recepty na výborné brokolicové polévky 9x jinak!

Hodí se jako skvělá lehká večeře nebo předkrm a navíc vás v zimě skvěle zahřeje.

Nebojte se přidávat ingredience podle své chuti – brokolice je k tomu jako stvořená!

Krém z brokolice s kozím sýrem

Tento recept na polévku s brokolicí a kozím sýrem prostě musíte vyzkoušet! Je trochu odvážnější než klasická brokolicová polévka s čedarem či jiným sýrem, protože kozí sýr jí dodává úplně nový rozměr.

INGREDIENCE

  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • ½ šálku smetany ke šlehání
  • 230 g růžiček brokolice
  • 280 g kozího sýra
  • 1 lžička soli
  • ¼ šálku nasekaných mandlí

POSTUP

  1. Ve velkém hrnci smícháme kuřecí vývar, smetanu ke šlehání, růžičky brokolice a kozí sýr.
  2. Směs přivedeme k varu a poté vaříme 10 až 15 minut.
  3. Vmícháme sůl a poté odstraníme z tepla.
  4. Polévku opatrně přendáme do mixéru nebo použijeme ruční ponorný mixér a rozmixujeme.
  5. Podle potřeby dosolíme.
  6. Přendáme do misek a podáváme teplé.
  7. Ozdobíme nasekanými mandlemi.
Polévka s brokolicí a kozím sýrem servírovaná v mističce, která je položená na talíři.
www.ketogasm.com

Možná se vám budou hodit naše recenze tyčových mixérů! Kdo vyhrál naše v našem srovnání?

Tradiční brokolicová polévka se smetanou

Výborná hustá polévka do každého počasí. V létě osvěží a v zimě zahřeje. Pokud si k ní opečete ještě křupavý toast, lahodná večeře je na světě!

INGREDIENCE

  • 1 brokolice
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 0,5 l vývaru
  • 0,3 l mléka
  • 1 smetana na vaření
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme najemno.
  3. Cibuli s česnekem orestujeme na másle dozlatova.
  4. Přidáme brokolici a zalijeme vývarem.
  5. Vaříme doměkka.
  6. Vmícháme mléko a rozmixujeme dohladka.
  7. Ohříváme.
  8. Když se polévka téměř vaří, vmícháme i smetanu.
  9. Osolíme.
  10. Opepříme.
  11. Servírujeme!
Polévka z brokolice servírovaná v miskách a ozdobená růžičkou brokolice.
www.healthyrecipesblogs.com

Polévka z brokolice a květáku

Tato polévka je chutná, snadná na přípravu, zdravá, plná vitamínů a zabere vám pouhých pět minut! Co víc si přát?

INGREDIENCE

  • 1 lžička olivového oleje
  • ½ brokolice, nakrájená
  • ½ květáku, nakrájená
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžička tymiánu, čerstvého (můžete použít i sušený)
  • 1 lžíce bazalky, čerstvé (vhodná je i sušená)
  • 1 šálek čedaru

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme do velkého hrnce s olivovým olejem.
  2. Restujeme na mírném ohni 3 minuty.
  3. Česnek nasekáme nahrubo a restujeme další minutu.
  4. Mezitím si nahrubo nakrájíme brokolici a květák.
  5. Připravíme si zeleninový vývar.
  6. Do hrnce přidáme brokolici a květák.
  7. Přidáme i vývar a vaříme patnáct minut.
  8. Vypneme oheň a přidáme sýr čedar.
  9. Na servírování si ponecháme jen trochu čedaru.
  10. Přidáme tymián, bazalku a hořčici.
  11. Vše pořádně promícháme a necháme pár minut spojit chutě.
  12. Nakonec použijeme tyčový mixér a rozmixujeme!
  13. Podáváme s čerstvým pečivem a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Květákovo-brokolicová polévka servírovaná v miskách, ozdobená strouhaným sýrem a čerstvou bylinkou. Vedle je nakrájený čerstvý chléb.
www.hurrythefoodup.com

Ochutnejte také naše nejzajímavější květákové recepty, které jsou vhodné jako malý oběd, velká svačina nebo lehká večeře!

Brokolicová polévka s kuřecím masem

Tento recept na polévku z brokolice, mrkve a kuřecího masa si zamiluje celá vaše rodina a jistě potěší i ty nejnáročnější strávníky!

INGREDIENCE

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 5 šálků kuřecího vývaru
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 šálek vařeného kuřete, nakrájeného na kousky
  • 1/2 kila růžiček brokolice, nakrájených na kousky velikosti sousta
  • mořská sůl podle chuti
  • mletý černý pepř podle chuti

POSTUP

  1. V hrnci si rozehřejeme olivový olej na středně vysokém plameni.
  2. Přidáme cibuli a mrkev a restujeme, dokud cibule není měkká a průsvitná, asi 3 minuty.
  3. Vmícháme kuřecí vývar, worcesterskou omáčku a vařené kuře.
  4. Přivedeme k mírnému varu a poté snížíme teplotu a vaříme 3 minuty.
  5. Vmícháme brokolici a vaříme 10 minut nebo dokud brokolice nezměkne.
  6. Dochutíme solí a pepřem podle chuti a podáváme horké.
Polévka z brokolice, mrkve a kuřecího masa servírovaná v hlubokém talíři se lžící.
www.foodandwine.com

Brokolicový krém s muškátovým oříškem

Smetana brokolicovou krémovou polévku zjemní a zahustí, muškátový oříšek a česnek jí dodají typickou plnou chuť. Zkuste před mixováním vyndat několik růžiček brokolice ven, polévka bude při servírování lépe vypadat a vychutnáte si plnou chuť brokolice.

INGREDIENCE

  • 1 brokolice
  • sůl
  • lžička másla
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 ml sladké smetany

POSTUP

  1. Připravíme si brokolici – omyjeme ji a rozdělíme na jednotlivé růžičky.
  2. Spotřebujeme také košťály, které oloupeme a nakrájíme na kostky.
  3. Vezmeme hlubší hrnec, nalijeme do něho vodu a do ní dáme vařit brokolici doměkka společně s nakrájeným česnekem.
  4. Uvařenou brokolici rozmixujeme tyčovým mixérem.
  5. Dochutíme solí a muškátovým oříškem, pepřem a přilijeme smetanu.
  6. Krátce povaříme a můžeme servírovat.
Polévka z brokolice v hlubokém talíři, ozdobená růžičkou brokolice a lístkem bazalky. Vedle je položená mistička krutonků.
www.diabetesfoodhub.org

Zbyla vám půlka brokolice a nevíte si rady s hlavním chodem? Vyzkoušejte skvělé recepty na zapečenou brokolici, které si zamilujete!

Polévka z brokolice a mrkve s čedarem

Kromě brokolicového krému se smetanou lze uvařit i brokolicovou polévku doplněnou jinou zeleninou. Použít můžeme mrkev i řapíkatý celer, které doplníme strouhaným čedarem.

INGREDIENCE

  • 1 brokolice
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 brambory
  • 500 ml mléka
  • 150 g strouhaného čedaru

POSTUP

  1. V hrnci na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
  2. Přidáme utřený česnek a ještě chvíli restujeme.
  3. Zeleninu osolíme a opepříme a zasypeme moukou.
  4. Zalijeme vodou a mlékem a přidáme omyté, oloupané a nakrájené brambory a vaříme.
  5. Po chvíli přidáme k bramborám vařit také na růžičky rozbranou brokolici a pokračujeme ve varu.
  6. Ke konci varu, když je zelenina již měkká, přidáme nastrouhaný čedar a necháme ho rozpustit.
Zeleninová polévka v hrnci.
www.gimmesomeoven.com

Zeleninový krém s Nivou

Vynikající krém z brokolice, pórku, červené brambory a cukety dochucený Nivou uchvátí vaše chuťové buňky a vy už nebudete chtít žádnou jinou polévku!

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 pórek, pouze bílá část, nakrájený na plátky
  • 1 brokolice, hrubě nakrájená
  • 2 cukety, nakrájené
  • 1 červený brambor, oloupaný, jemně nakrájený
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 75 g Nivy, rozdrobené
  • 80 ml smetany na vaření

POSTUP

  1. Rozehřejeme si olej ve velkém hrnci na středním plameni.
  2. Přidáme pórek a vaříme za stálého míchání 5 minut nebo do změknutí.
  3. Dále přidáme brokolici, cuketu, brambor a vývar a přivedeme k varu.
  4. Snížíme teplotu na minimum a vaříme za občasného míchání 15 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
  5. Sundáme z ohně a necháme 10 minut trochu vychladnout.
  6. K zeleninové směsi přidáme sýr a rozmixujeme do hladka.
  7. Směs dáme na mírný plamen prohřát.
  8. Přidáme smetanu a promícháme.
  9. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem.
  10. Dobrou chuť!
Krém z brokolice, pórku, červené brambory a cukety servírovaný v misce a ozdobený Nivou s vedle položeným pečivem.
www.taste.com.au

Máme pro vás i další recepty na husté krémové polévky 8x jinak: jídlo, které zasytí a navíc skvěle chutná!

Krémová polévka z brokolice a chřestu (paleo)

Lahodná kombinace se zeleným chřestem dodá polévce působivou barvu a svěží chuť. Využijte chřestovou sezónu a vyzkoušejte originální spojení dvou skutečně zelených zelenin.

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 75 g nakrájené cibule
  • 1 svazek nakrájeného zeleného chřestu
  • 1 nakrájená brokolice zbavená tvrdého stonku
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a pepř na dochucení
  • 30 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce estragonu

POSTUP:

  • Ve velkém hrnci mírně rozehřejeme olivový olej, přidáme nasekanou cibulku a restujeme dozlatova.
  • Přidáme chřest, brokolici a česnek a 5 minut restujeme za stálého míchání.
  • Zalijeme vývarem a vaříme cca 20 – 25 minut doměkka.
  • Osolíme a opepříme.
  • Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  • Sundáme z ohně.
  • V malé misce smícháme kokosové mléko a citronovou šťávu.
  • Podáváme ozdobené citronovým kokosovým mlékem a nasekaným estragonem.
Zeleninová polévka v hlubokých talířích, ozdobená kokosovým mlékem a estragonem.
www.blog.paleohacks.com

Chcete ochutnat i další netradiční dobroty z brokolice? Vyzkoušejte recepty na brokolicové saláty na několik způsobů!

Brokolicovo-špenátová polévka se sázeným vejcem

Tato luxusní krémová polévka z brokolice, baby špenátu, pórku a brambor je dotažena k dokonalosti díky sázenému vejci, které na konci přidáte. Dopřejte si tuto pochoutku už dnes!

INGREDIENCE

  • 1 pórek nakrájený na plátky
  • 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 brokolice
  • 2 brambory nakrájené na kostičky
  • 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 šálky baby špenátu
  • 5 snítek tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl podle chuti
  • 1 špetka červeného chilli nebo podle chuti
  • mletý černý pepř
  • 4 sázená vejce
  • 4 lžíce čerstvých bylinek na ozdobu

POSTUP

  1. Nakrájíme a dobře opláchneme pórek.
  2. Necháme okapat na papírových utěrkách.
  3. V litinovém hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme pórek se špetkou mořské soli, dokud nebude průhledný.
  4. Mezitím si nakrájíme brambory a brokolici na malé kousky.
  5. Do hrnce přidáme červené chilli, česnek a brambory a promícháme.
  6. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a přivedeme k varu.
  7. Přidáme brokolici, tymián a bobkový list a necháme společně provařit do měkka, asi tak 10 minut.
  8. Vyhodíme bobkový list a pomocí ručního mixéru rozmixujeme polévku v hrnci na hladkou a krémovou.
  9. Dochutíme mořskou solí a stáhneme z ohně.
  10. Do polévky přidáme baby špenát, promícháme a na pár minut přikryjeme pokličkou.
  11. Špenát z páry a tepla zvadne.
  12. Podáváme horké se sázeným vejcem navrchu a pěkně pokapané extra panenským olivovým olejem.
Polévka z brokolice, baby špenátu, pórku a brambor servírovaná v hlubokém talíři a ozdobená sázeným vejcem.
www.ciaoflorentina.com

Připravili jsme si pro vás podrobný článek o brokolici. Proč je tak zdravá a jak si ji připravit? Přečtěte si více!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X