Máte rádi lahodnou chuť brokolice?
Hledáte nové způsoby jejího zpracování?
Vyzkoušejte naše recepty na výborné brokolicové polévky 9x jinak!
Hodí se jako skvělá lehká večeře nebo předkrm a navíc vás v zimě skvěle zahřeje.
Nebojte se přidávat ingredience podle své chuti – brokolice je k tomu jako stvořená!
Krém z brokolice s kozím sýrem
Tento recept na polévku s brokolicí a kozím sýrem prostě musíte vyzkoušet! Je trochu odvážnější než klasická brokolicová polévka s čedarem či jiným sýrem, protože kozí sýr jí dodává úplně nový rozměr.
INGREDIENCE
- 3 šálky kuřecího vývaru
- ½ šálku smetany ke šlehání
- 230 g růžiček brokolice
- 280 g kozího sýra
- 1 lžička soli
- ¼ šálku nasekaných mandlí
POSTUP
- Ve velkém hrnci smícháme kuřecí vývar, smetanu ke šlehání, růžičky brokolice a kozí sýr.
- Směs přivedeme k varu a poté vaříme 10 až 15 minut.
- Vmícháme sůl a poté odstraníme z tepla.
- Polévku opatrně přendáme do mixéru nebo použijeme ruční ponorný mixér a rozmixujeme.
- Podle potřeby dosolíme.
- Přendáme do misek a podáváme teplé.
- Ozdobíme nasekanými mandlemi.

Možná se vám budou hodit naše recenze tyčových mixérů! Kdo vyhrál naše v našem srovnání?
Tradiční brokolicová polévka se smetanou
Výborná hustá polévka do každého počasí. V létě osvěží a v zimě zahřeje. Pokud si k ní opečete ještě křupavý toast, lahodná večeře je na světě!
INGREDIENCE
- 1 brokolice
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 0,5 l vývaru
- 0,3 l mléka
- 1 smetana na vaření
- sůl
- pepř
POSTUP
- Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme.
- Cibuli a česnek nakrájíme najemno.
- Cibuli s česnekem orestujeme na másle dozlatova.
- Přidáme brokolici a zalijeme vývarem.
- Vaříme doměkka.
- Vmícháme mléko a rozmixujeme dohladka.
- Ohříváme.
- Když se polévka téměř vaří, vmícháme i smetanu.
- Osolíme.
- Opepříme.
- Servírujeme!

Polévka z brokolice a květáku
Tato polévka je chutná, snadná na přípravu, zdravá, plná vitamínů a zabere vám pouhých pět minut! Co víc si přát?
INGREDIENCE
- 1 lžička olivového oleje
- ½ brokolice, nakrájená
- ½ květáku, nakrájená
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžička tymiánu, čerstvého (můžete použít i sušený)
- 1 lžíce bazalky, čerstvé (vhodná je i sušená)
- 1 šálek čedaru
POSTUP
- Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme do velkého hrnce s olivovým olejem.
- Restujeme na mírném ohni 3 minuty.
- Česnek nasekáme nahrubo a restujeme další minutu.
- Mezitím si nahrubo nakrájíme brokolici a květák.
- Připravíme si zeleninový vývar.
- Do hrnce přidáme brokolici a květák.
- Přidáme i vývar a vaříme patnáct minut.
- Vypneme oheň a přidáme sýr čedar.
- Na servírování si ponecháme jen trochu čedaru.
- Přidáme tymián, bazalku a hořčici.
- Vše pořádně promícháme a necháme pár minut spojit chutě.
- Nakonec použijeme tyčový mixér a rozmixujeme!
- Podáváme s čerstvým pečivem a ozdobíme čerstvými bylinkami.

Ochutnejte také naše nejzajímavější květákové recepty, které jsou vhodné jako malý oběd, velká svačina nebo lehká večeře!
Brokolicová polévka s kuřecím masem
Tento recept na polévku z brokolice, mrkve a kuřecího masa si zamiluje celá vaše rodina a jistě potěší i ty nejnáročnější strávníky!
INGREDIENCE
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 5 šálků kuřecího vývaru
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- 1 šálek vařeného kuřete, nakrájeného na kousky
- 1/2 kila růžiček brokolice, nakrájených na kousky velikosti sousta
- mořská sůl podle chuti
- mletý černý pepř podle chuti
POSTUP
- V hrnci si rozehřejeme olivový olej na středně vysokém plameni.
- Přidáme cibuli a mrkev a restujeme, dokud cibule není měkká a průsvitná, asi 3 minuty.
- Vmícháme kuřecí vývar, worcesterskou omáčku a vařené kuře.
- Přivedeme k mírnému varu a poté snížíme teplotu a vaříme 3 minuty.
- Vmícháme brokolici a vaříme 10 minut nebo dokud brokolice nezměkne.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti a podáváme horké.

Objevte podobné tipy
Brokolicový krém s muškátovým oříškem
Smetana brokolicovou krémovou polévku zjemní a zahustí, muškátový oříšek a česnek jí dodají typickou plnou chuť. Zkuste před mixováním vyndat několik růžiček brokolice ven, polévka bude při servírování lépe vypadat a vychutnáte si plnou chuť brokolice.
INGREDIENCE
- 1 brokolice
- sůl
- lžička másla
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- 100 ml sladké smetany
POSTUP
- Připravíme si brokolici – omyjeme ji a rozdělíme na jednotlivé růžičky.
- Spotřebujeme také košťály, které oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Vezmeme hlubší hrnec, nalijeme do něho vodu a do ní dáme vařit brokolici doměkka společně s nakrájeným česnekem.
- Uvařenou brokolici rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Dochutíme solí a muškátovým oříškem, pepřem a přilijeme smetanu.
- Krátce povaříme a můžeme servírovat.

Zbyla vám půlka brokolice a nevíte si rady s hlavním chodem? Vyzkoušejte skvělé recepty na zapečenou brokolici, které si zamilujete!
Polévka z brokolice a mrkve s čedarem
Kromě brokolicového krému se smetanou lze uvařit i brokolicovou polévku doplněnou jinou zeleninou. Použít můžeme mrkev i řapíkatý celer, které doplníme strouhaným čedarem.
INGREDIENCE
- 1 brokolice
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 3 brambory
- 500 ml mléka
- 150 g strouhaného čedaru
POSTUP
- V hrnci na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Přidáme utřený česnek a ještě chvíli restujeme.
- Zeleninu osolíme a opepříme a zasypeme moukou.
- Zalijeme vodou a mlékem a přidáme omyté, oloupané a nakrájené brambory a vaříme.
- Po chvíli přidáme k bramborám vařit také na růžičky rozbranou brokolici a pokračujeme ve varu.
- Ke konci varu, když je zelenina již měkká, přidáme nastrouhaný čedar a necháme ho rozpustit.

Zeleninový krém s Nivou
Vynikající krém z brokolice, pórku, červené brambory a cukety dochucený Nivou uchvátí vaše chuťové buňky a vy už nebudete chtít žádnou jinou polévku!
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 pórek, pouze bílá část, nakrájený na plátky
- 1 brokolice, hrubě nakrájená
- 2 cukety, nakrájené
- 1 červený brambor, oloupaný, jemně nakrájený
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 75 g Nivy, rozdrobené
- 80 ml smetany na vaření
POSTUP
- Rozehřejeme si olej ve velkém hrnci na středním plameni.
- Přidáme pórek a vaříme za stálého míchání 5 minut nebo do změknutí.
- Dále přidáme brokolici, cuketu, brambor a vývar a přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu na minimum a vaříme za občasného míchání 15 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Sundáme z ohně a necháme 10 minut trochu vychladnout.
- K zeleninové směsi přidáme sýr a rozmixujeme do hladka.
- Směs dáme na mírný plamen prohřát.
- Přidáme smetanu a promícháme.
- Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i další recepty na husté krémové polévky 8x jinak: jídlo, které zasytí a navíc skvěle chutná!
Krémová polévka z brokolice a chřestu (paleo)
Lahodná kombinace se zeleným chřestem dodá polévce působivou barvu a svěží chuť. Využijte chřestovou sezónu a vyzkoušejte originální spojení dvou skutečně zelených zelenin.
INGREDIENCE:
- 1 lžíce olivového oleje
- 75 g nakrájené cibule
- 1 svazek nakrájeného zeleného chřestu
- 1 nakrájená brokolice zbavená tvrdého stonku
- 4 stroužky česneku
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- 30 ml kokosového mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce estragonu
POSTUP:
- Ve velkém hrnci mírně rozehřejeme olivový olej, přidáme nasekanou cibulku a restujeme dozlatova.
- Přidáme chřest, brokolici a česnek a 5 minut restujeme za stálého míchání.
- Zalijeme vývarem a vaříme cca 20 – 25 minut doměkka.
- Osolíme a opepříme.
- Rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
- Sundáme z ohně.
- V malé misce smícháme kokosové mléko a citronovou šťávu.
- Podáváme ozdobené citronovým kokosovým mlékem a nasekaným estragonem.

Chcete ochutnat i další netradiční dobroty z brokolice? Vyzkoušejte recepty na brokolicové saláty na několik způsobů!
Brokolicovo-špenátová polévka se sázeným vejcem
Tato luxusní krémová polévka z brokolice, baby špenátu, pórku a brambor je dotažena k dokonalosti díky sázenému vejci, které na konci přidáte. Dopřejte si tuto pochoutku už dnes!
INGREDIENCE
- 1 pórek nakrájený na plátky
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 2 brokolice
- 2 brambory nakrájené na kostičky
- 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody
- 3 šálky baby špenátu
- 5 snítek tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl podle chuti
- 1 špetka červeného chilli nebo podle chuti
- mletý černý pepř
- 4 sázená vejce
- 4 lžíce čerstvých bylinek na ozdobu
POSTUP
- Nakrájíme a dobře opláchneme pórek.
- Necháme okapat na papírových utěrkách.
- V litinovém hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme pórek se špetkou mořské soli, dokud nebude průhledný.
- Mezitím si nakrájíme brambory a brokolici na malé kousky.
- Do hrnce přidáme červené chilli, česnek a brambory a promícháme.
- Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a přivedeme k varu.
- Přidáme brokolici, tymián a bobkový list a necháme společně provařit do měkka, asi tak 10 minut.
- Vyhodíme bobkový list a pomocí ručního mixéru rozmixujeme polévku v hrnci na hladkou a krémovou.
- Dochutíme mořskou solí a stáhneme z ohně.
- Do polévky přidáme baby špenát, promícháme a na pár minut přikryjeme pokličkou.
- Špenát z páry a tepla zvadne.
- Podáváme horké se sázeným vejcem navrchu a pěkně pokapané extra panenským olivovým olejem.

Připravili jsme si pro vás podrobný článek o brokolici. Proč je tak zdravá a jak si ji připravit? Přečtěte si více!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!