Máte rádi lahodnou chuť brokolice?
Hledáte nové recepty na její zpracování?
Vyzkoušejte výborné brokolicové polévky!
Polévka z brokolice je ideální jako lehká večeře nebo předkrm a navíc vás v zimě skvěle zahřeje.
Nebojte se přidávat ingredience podle své chuti- brokolice je k tomu jako stvořená!
1. Tradiční brokolicová polévka se smetanou
Výborná hustá polévka do každého počasí. V létě osvěží a v zimě zahřeje. Pokud si k ní opečete ještě křupavý toast, lahodná večeře je na světě!
INGREDIENCE
- 1 brokolice
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 0,5 l vývaru
- 0,3 l mléka
- 1 smetana na vaření
- sůl
- pepř
- 1 hrst slunečnicových semínek
POSTUP
- Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme.
- Cibuli a česnek nakrájíme najemno.
- Cibuli s česnekem orestujeme na másle dozlatova.
- Přidáme brokolici a zalijeme vývarem.
- Vaříme doměkka.
- Vmícháme mléko a rozmixujeme dohladka.
- Ohříváme.
- Když se polévka téměř vaří, vmícháme i smetanu.
- Osolíme. Opepříme.
- Podáváme ozdobené slunečnicovými semínky.

2. Brokolicový krém s muškátovým oříškem
Smetana brokolicovou krémovou polévku zjemní a zahustí, muškátový oříšek a česnek jí dodají typickou plnou chuť. Zkuste před mixováním vyndat několik růžiček brokolice ven, polévka bude při servírování lépe vypadat a vychutnáte si plnou chuť brokolice.
INGREDIENCE:
- 1 brokolice
- sůl
- lžička másla
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- 100 ml sladké smetany
POSTUP:
- Připravíme si brokolici – omyjeme ji a rozdělíme na jednotlivé růžičky.
- Spotřebujeme také košťály, které oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Vezmeme hlubší hrnec, nalijeme do něho vodu a do ní dáme vařit brokolici doměkka společně s nakrájeným česnekem.
- Uvařenou brokolici rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Dochutíme solí a muškátovým oříškem, pepřem a přilijeme smetanu.
- Krátce povaříme a můžeme servírovat.

Zbyla vám půlka brokolice a nevíte si rady s hlavním chodem? Vyzkoušejte skvělé recepty na zapečenou brokolici, které si zamilujete!
Objevte podobné tipy
3. Brokolicová polévka s mrkví a sýrem
Kromě brokolicového krému se smetanou lze uvařit i brokolicovou polévku doplněnou jinou zeleninou. Použít můžeme mrkev i řapíkatý celer, které doplníme strouhaným čedarem.
INGREDIENCE:
- 1 brokolice
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 3 brambory
- 500 ml mléka
- 150 g strouhaného čedaru
POSTUP:
- V hrnci na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Přidáme utřený česnek a ještě chvíli restujeme.
- Zeleninu osolíme a opepříme a zasypeme moukou.
- Zalijeme vodou a mlékem a přidáme omyté, oloupané a nakrájené brambory a vaříme.
- Po chvíli přidáme k bramborám vařit také na růžičky rozbranou brokolici a pokračujeme ve varu.
- Ke konci varu, když je zelenina již měkká, přidáme nastrouhaný čedar a necháme ho rozpustit.

4. Krémová polévka z brokolice a chřestu (paleo)
Lahodná kombinace se zeleným chřestem dodá polévce působivou barvu a svěží chuť. Využijte chřestovou sezónu a vyzkoušejte originální spojení dvou skutečně zelených zelenin.
INGREDIENCE:
- 1 lžíce olivového oleje
- 75 g nakrájené cibule
- 1 svazek nakrájeného zeleného chřestu
- 1 nakrájená brokolice zbavená tvrdého stonku
- 4 stroužky česneku
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- Sůl a pepř na dochucení
- 30 ml kokosového mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce estragonu
POSTUP:
- Ve velkém hrnci mírně rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibulku a restujte dozlatova.
- Přidejte chřest, brokolici a česnek a 5 minut restujte za stálého míchání.
- Zalijte vývarem a vařte cca 20-25 minut doměkka.
- Osolte a opepřete.
- Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Sundejte z ohně.
- V malé misce smíchejte kokosové mléko a citronovou šťávu.
- Podávejte ozdobené citronovým kokosovým mlékem a nasekaným estragonem.

Chcete se dozvědět něco víc o krémových polévkách a jejich přípravě? Podívejte se na extra krémové video:
5. Veganská brokolicová polévka s kokosovým mlékem
Pokud i vás pohltila módní vlna odlehčené veganské stravy, pak musíte vyzkoušet i tuto vegan brokolicovou polévku. Díky kokosovému mléku je úžasně jemná a podmaní si vás svou lehce orientální chutí.
INGREDIENCE:
- 1 brokolice
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule
- 1 pórek nakrájený na kolečka
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 kadeřavá kapusta
- 3 lžíce mouky
- 250 ml kokosového mléka
- sůl a pepř na dochucení
- dýňová semínka na ozdobu
- 1 lžíce olivového oleje
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Omyjte listy kadeřávku a promněte je s olivovým olejem, solí a pepřem. Položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 7-8 minut do křupava. během pečení několikrát obraťte, aby se nespálily. Poté vyjměte z trouby a odložte.
- Ve velkém hrnci rozpalte polovinu kokosový olej a restujte na něm cibulku, pórek a růžičky brokolice.
- Přidejte česnek a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a poté vařte cca 2 minuty, dokud není brokolice měkká. Stáhněte oheň a rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladka.
- V rendlíku rozehřejte druhou polovinu kokosového oleje a zasypte moukou. Restujte za stálého míchání, přidejte kokosové mléko, sůl a pepř. Jakmile je směs hladká, vlijte za stálého míchání do polévky.
- Podávejte ozdobené pečeným kadeřávkem a dýňovými semínky.

Chcete ochutnat i další netradiční dobroty z brokolice? Vyzkoušejte recepty na brokolicové saláty na několik způsobů!