Vynikající recepty na velikonoční řezy (9 různý druhů)

Velikonoční řezy by měly bý jednak snadné, protože máme dost práce s celou řadou dalších pokrmů, a jednak zdobné, protože jde o pečení slavnostní.

Jaké řezy na velikonoční svátky?

S následujícími 9 snadnými recepty na velikonoční sladké řezy to letos půjde hladce!

Jaké těsto na velikonoční řezy?

Pečeme je na plechu z piškotového nebo častěji z třeného těsta. Ale na některé druhy se dá použít i křehké těsto.

Těsto připravíme podle vybraného receptu nebo použijeme svůj vlastní vyzkoušený recept.

Upečené těsto totiž většinou slouží jako korpus, který dokončujeme až po upečení a vychladnutí, kdy je doplňujeme ovocem a různými krémy.

Ořechové řezy

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kakaa
  • 80 g kvalitní čokolády na vaření
  • 4 vejce

krém:

  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 80 g sekaných mandlí
  • 1/2 lžičky rumu
  • 50 g celých mandlí na posyp
  • 50 g vlašských ořechů

POSTUP

  • Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  • Vmícháme trochu oleje, kakao, mouku, nastrouhanou čokoládu, namleté ořechy a sníh z bílků.
  • Pečeme 40 minut při 180º C.
  • Korpus nařežeme na pláty.
  • Všechny ingredience na krém vyšleháme. Vmícháme mandle.
  • Pláty korpusu poslepujeme krémem.
  • Trochu krému si necháme i na vršek řezů.
  • Dozdobíme šlehačkou, malými barevnými bonbonky, kupovanými dekoracemi.

Recept na ořechové sladké řezy

Jahodové řezy

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 3/4 kg jahod na plátky
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic oleje
  • prášek do pečiva

na krém:

  • smetana ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • 120 g tvarohu

na želé:

  • 400 g jahod
  • 6 plátků želatiny
  • 3 lžíce cukru

POSTUP

  • Vyšleháme cukr se žloutky a přidáme olej, kávu a mouku s kypřícím práškem.
  • Vmícháme sníh z bílků.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme 40 minut při 175º C.
  • Smetanu vyšleháme se ztužovačem a tvaroh vmícháme.
  • Korpus potřeme krémem.
  • Plátky želatiny vložíme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 10 minut stát, dokud želatina nenabobtná
  •  Asi 2/3 očištěných jahod vložíme do mixéru, přidáme cukr a společně rozmixujeme na hladký krém.
  •  Nabobtnalou želatinu vymačkáme a vložíme do šálku, který zakryjeme fólií, postavíme do mikrovlnné trouby, želatinu opatrně, při nižším výkonu trouby, necháme rozpustit, pak ji ihned přimícháme k rozmixovaným jahodám.
  • Zbylé jahody nakrájíme na plátky a rozdělíme je do čtyř vychlazených hlubokých talířů, skleniček nebo misek, zalijeme je připraveným jahodovým želé a necháme trošku ztuhnout v lednici, poté poklademe na moučník.
  • Uchováváme v lednici maximálně 24 hodin.

Recept na jahodové sladké řezy

Medové řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 200 g cukru
  • 150 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1 lžíce skořice

Na krém:

  • 2 l mléka
  • 150 g medu
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 žloutek
  • 250 g másla

POSTUP

  1. Žloutek vyšleháme s cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, mouku s práškem do pečiva, skořici a sníh z bílků.
  2. Těsto přelijeme do formy.
  3. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C asi 35 minut.
  4. Po upečení dáme  vychladnout, potom rozřežeme na pláty.

Krém:

  • V mléce rozmícháme med, vanilkový prášek a žloutek.
  • Vaříme ve vodní lázni do zhoustnutí.
  • Do vychladlé směsi vmícháme máslo.
  • Jednotlivé pláty korpusu pospojujeme krémem.
  • Uchováváme v lednici maximálně 24 hodin.
  • Sypeme kakaem, capuccinem, skořicí nebo strouhanou čokoládou.
  • Na vršek řezů se hodí barevní konfekční vajíčka nebo kuřátka.
Recept na medové sladké řezy
foto zdroj: pinerest.com

Medových řezů je velké množství – můžete vyzkoušet i tento s tenkými pláty nebo tento s ořechovou náplní.

Banánové řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 160 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce oleje

Na 1. krém:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 smetana ke šlehání
  • 20 g moučkového cukru

Na 2. krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 banánový pudink
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 vanilkový cukr

Na náplň:

  • 8 banánů
  • citronová šťáva
  • hrnek lesního ovoce

POSTUP

  • Cukr ušleháme se žloutky, přidáme olej a mouku a sněhový bílek.
  • Dáme péct do trouby. Pečeme při 175º C 40 minut.
  • Z tvarohu a smetany a trochy moučkového cukru vyšleháme bílý krém.
  • Uvaříme pudink dle návodu a zatepla do něj vmícháme cukr a máslo. Vyšleháme druhý krém.
  • Vychlazený korpus rozřízneme na 3 pláty. Na spodní a vrchní plát namažeme první krém.
  • Pokryjeme ho kolečky banánu a jemně zastříkáme citronovou šťávou.
  • Na prostřední plát namažeme druhý krém a pak navršíme lesní ovoce.

Recept na bananové řezy

Karamelové řezy

INGREDIENCE

Těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 1 hrnek strouhaných jablek
  • 5 vajec
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic mléka
  • kypřící prášek

Krém:

  • 3 lžíce zakysané smetany
  • kelímek smetany ke šlehání
  • vanilkový cukr

Karamel:

  • 1 Salko
  • 50 g másla

POSTUP

  • Máslo, cukr a žloutky utřeme po pěny. Přidáme mléko, mouku s kypřícím práškem a tuhý sníh z bílků.
  • Těsto nalijeme na plech a pečeme 40 minut při 180º C.
  • Ze smetany a kysané smetany vyšleháme bíý krém.
  • Karamel připravíme tak, že konzervu salka vaříme ponořenou ve vodě asi 2 hodiny. Po zchladnutí vyšleháme s máslem.
  • Po vychladnutí korpus horizontálně  rozřízneme a spojíme vrstvou bílého krému.
  • Vršek dozdobíme karamelem.
  • Dáme do lednice vychladit na 2 hodiny.

Kokosové řezy

INGREDIENCE

  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g kokosové moučky
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce

krém:

  • 50 g másla
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g kokosu na posyp

POSTUP

  • Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
  • Vmícháme trochu oleje, kokosovou moučku, mouku a sníh z bílků.
  • Korpus pečeme asi 35 minut při 180º C.
  • Všechny ingredience na krém vyšleháme do hladka.
  • Vychladlý korpus potřeme krémem a posypeme strouhaným kokosem.
  • Vršek dozdobíme hnízdečky ze šlehačky nebo kupovanými dekoracemi.

Recept na sladké velikonční kokosové řezy

foto zdroj: pinterest.com

Jablečné řezy

INGREDIENCE

těsto:

  • 120 g másla
  • 50 g cukru
  • 120 g mouky
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek strouhaných jablek

Náplň:

  • 2 jablka
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 120 g tvarohu

POSTUP

  • Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mouku, máslo, vanilkový cukr a sníh z bílků.
  • Vmícháme strouhané jablko.
  • Těsto rozdělíme na 2 části, polovinu vylijeme na vymazaný plech, druhou necháme stranou.
  • Z tvarohu a dalších ingrediencí na náplň vyšleháme krém, kterým polijeme první část těsta.
  • Druhou částí těsta přelijeme krém.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 175º C asi 40 minut.
  • Zdobíme veselými hnízdečky pro kuřátka nebo jinými velikonočními motivy.
Recept na jablkové sladké řezy
foto zdroj: pinterest.com

Do těchto rustikálních řezů se hodí také mleté vlašské ořechy.

Tvarohové řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • prášek do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce mléka
  • 4 vejce

Na krém:

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 smetana ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • 150 g jahod

POSTUP

  • Vyšleháme cukr se žloutky a přidáme olej, kávu a mouku s kypřícím práškem.
  • Vmícháme sníh z bílků.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme 40 minut při 175º C.
  • Vyšleháme smetanu, tvaroh a ztužovač šlehačky s jahodami v hladký, hustý krém
  • Korpus rozřežeme na pláty a poslepujeme krémem nebo pouze navržíme krém na korpus.
  • Krém: Vyšleháme smetanu, tvaroh a ztužovač šlehačky s jahodami v hladký, hustý krém.
  • Vychladíme 2 hodiny v lednici.
recept na snadný tvarohový řez
foto zdroj: pinterest.com

Tvaroh lze nahradit i pudinkem nebo ztuženou šlehačkou, můžeme použít i ovocné želé, jako v receptu na jahodové želé řezy s pudinkem.

Pudinkové řezy

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • prášek do pečiva
  • 5 lžíc oleje
  • 3 vejce
  • hrst pistaciových oříšků
  • litr mléka
  • 2 pistaciové pudinky
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • vanilkový cukr
  • 1 smetana na šlehání
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP

  • Cukr vyšleháme se žloutky a vmícháme mouku s práškem do pečiva.
  • Přidáme bílkový sníh.
  • Vše vlijeme do pečící formy a pečeme 35 minut při 175º C.
  • Mezitím uvaříme 2 pistaciové pudinky a vyšleháme je s máslem.
  • Pudink vylijeme na korpus.
  • Navrh dáme sněhovou čepici ušlehanou ze smetany, zakysané smetany, citronové šťávy a vanilkového cukru
  • Každý kousek dozdobíme pistaciovými oříšky a dáme chladit na 2 hodiny do lednice.
Recept na pudinkové řezy s pictaciovou příchutí hraje elikonočními barvami.

Velikonoční krémy

K ovoci se hodí jemné krémy. Máslové krémy se proto snažíme odlehčit nastavením pudinkem nebo moučnou kaší. Ještě lehčí a chuťově možná i lepší je podíl másla omezit a nahradit jej tvarohem či pomazánkovým máslem.

I tyto krémy můžeme nastavovat pudinkem nebo do nich vmíchat ušlehanou šlehačku se ztužovačem. A konečně to jsou samotné pudinkové krémy spojené se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.

Krémy dochucujeme podle chuti – ovocem, čokoládou, kakaem, ořechy apod.

Recepty na velikonoční řezy

Jak na zdobení velikonoční řezů

Velikonoční zdobení může být střízlivé i extravagantní..Pokud chceme řezy polévat polevou, necháme je předem trochu v ledničce zatuhnout. Řezy s krémem sypeme strouhanou čokoládou či kakaem, méně často mletými ořechy nebo mandlemi.

Na některé řezy dáváme na závěr želatinu nebo želé uvařené ze šťávy z kompotu.

U dokončených řezů jich většina potřebuje určitý čas uložení v chladu, kde se nejen proleží, ale především zatuhnou. Před podáváním je krájíme na řezy nebo kostky, někdy doplňujeme šlehačkou a zdobíme kousky předem pro tyto účely odloženého ovoce nebo jinak podle vlastní fantazie.

Poleva na velikonoční řezy

Řezy zdobíme polevou různých typů a chutí. Pokud nepoléváme navršený krém, ale upečené těsto, tak je vhodné je předem trochu potřít džemem nebo marmeládou, zamezíme tak vsáknutí polevy zvláště do třených nebo piškotových těst.

Záležet si pak dáme zejména na konečné úpravě, včetně rovnoměrného krájení čtvercových, obdélníkových či jiných tvarů.

Tip na závěr

Sladké řezy mají nepřeberné množství možností kombinace náplně, krému, ovoce a příchuti těsta. Nejlépe však vždy samozřejmě vypadají kombinace tmavého těsta se světlým krémem a naopak, a také ostré kombinace barev ovoce a krému: višeň – vanilkový pudink, banán – hořká čokoláda.

Chceme-li mít řezy opravdu slavnostní, dáme si záležet na konečném dozdobení. Pro pravidelné zdobení je vhodné použít zdobičku nebo sáček s ozdobnou trubičkou.

Zdobení provádíme tak, aby se pak řezy dobře krájely. U nižších řezů, které budeme krájet na kostky nebo obdélníky, je někdy lepší je předem nakrájet a zdobit pak jednotlivé kousky

Jaké jsou ty vaše řezy? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 8 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00