Ať už jsme milovníky dortů, řezů, cukroví či buchet, víme, že žádný moučník není tak chutný, jako když ho zalijeme polevou.
Na výběr je velká spousta. Od karamelové polevy přes rumovou polevu, až po polevu perníčkovou.
Pokud ale nechcete příliš experimentovat a přesto chcete připravit polevu, která z vaší malé sladkosti udělá vynikající pokušení, vyzkoušejte těchto 6 receptů.
Čokoládová poleva
Není lepší kombinací než poleva z čokolády na cuketové buchtě!
Co budeme potřebovat
- 2 čokolády na vaření
- 50 g ztuženého tuku
Postup
- Větší hrnec naplníme vodou a dáme vařit
- Na ten položíme hrnec menší, aby bylo dno alespoň z části ponořeno do vody
- Do menšího hrnce dáme čokoládu s trochou ztuženého tuku
- Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a poté lijeme na připravený moučník
Zkuste tyto recepty na nadýchané a zdravé moučníky s cuketou a rovnou k nim přidejte lahodnou čokoládovou polevu.

Citronová poleva
Vánoční cukroví a poleva z čerstvých citronů? No, nezní to báječně? Vyzkoušejte náš recept.
Co budeme potřebovat
- 300 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce horké vody
Postup
- Smícháme vodu s citronovou šťávou
- Moučkový cukr prosejeme přes sítko
- Do misky s vodou a šťávou postupně přisypáváme cukr
- Šleháme metličkou, dokud poleva nezhoustne
Ozdobte s ní například toto vánoční cukroví ze zázvoru.

Poleva na perníčky
Co by byly Vánoce bez vůně domácích perníčků, ale jak je ozdobit? Nepůjde to bez husté a pevné polevy na zdobení perníčků.
Co budeme potřebovat
- 2 velké bílky pokojové teploty
- 250 g moučkového cukru
- ½ lžičky guarové gumy
Postup
- V míse ušlehejte bílky do pěny, poté přidejte guarovou gumu.
- Pokračujte v míchání po dobu 30 sekund.
- Po troškách přidejte moučkový cukr a dobře promíchejte.
- Jakmile je moučkový cukr vmíchán, zapněte mixér na maximum a pokračujte v šlehání, dokud poleva nezhoustne a poleva drží tvar (asi 3-5 minut).

Objevte podobné tipy
Poleva ze žloutků
Co si takhle upéct lahodné ořechové řezy, které budou ozdobené právě touto žloutkovou polevou? Že nevíte, jak na to? Zkuste náš recept.
Co budeme potřebovat
- 60 g másla, změkčeného
- Špetka soli
- 480 g cukrářského cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce mléka
Postup
- Máslo ušlehejte do měkka.
- Postupně přidávejte sůl a část cukru a po každém přidání promíchejte.
- Poté přidejte vaječné žloutky a vanilku; dobře promíchejte.
- Přidejte zbývající cukr, střídavě s mlékem, dokud nedosáhnete konzistence, kterou chcete.
Vyzkoušejte jí na tomto mrkvovo-ořechovém dortu, zblázníte se jak je dobrý!

Karamelová poleva
Je jen málo věcí lepších než domácí poleva z karamelu.
Co budeme potřebovat
- 40 g hnědého cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 g bílého cukru
- 120 ml mléka
- 90 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Nasypte 40 g hnědého cukru do hrnce a zahřívejte na střední teplotu za stálého míchání 3 minuty, nebo dokud se cukr nerozpustí a sirup nebude světle zlatohnědý.
- Odstraňte z tepla.
- Smíchejte dohromady 1 polévkovou lžíci mouky a 300 g cukru ve velkém hrnci.
- Přidáme mléko a za stálého míchání přivedeme na středně vysokou teplotu k varu.
- Do zkaramelizovaného cukru postupně za stálého míchání naléváme asi jednu čtvrtinu horké mléčné směsi.
- Postupně vmíchejte zbývající horkou mléčnou směs, dokud nebude hladká. (Směs se bude hrudkovat, ale pokračujte v míchání, dokud nebude hladká.)
- Přikryjte a vařte na mírné teplotě 2 minuty.
- Zvyšte teplotu, odkryjte a vařte bez míchání, asi 10 minut.
- Přidejte máslo, míchejte, dokud se nesmíchá.
- Odstraňte z plotny a nechte odstát bez míchání asi 1 hodinu.
- Nalijte do misky výkonného elektrického stojanového mixéru.
- Přidejte vanilku a šlehejte při střední rychlosti, dokud nezískáte požadovanou konzistenci, asi 20 minut.
Ke každému zákusku, ať s polevou nebo bez je nutné ho servírovat s výbornou kávou. Tu získáte s jedním z těchto automatických kávovarů! Přečtěte si naší recenzi.

Rumová poleva s kokosem
Upečte si nadýchaný perník a polijte ho touto dokonalou polevou s rumem a kokosem.
Co budeme potřebovat
- 150 g másla
- 150 g cukru krupice
- 4 lžic mléka
- 4 lžíce rumu
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 150 g kokosové moučky
Postup
- Rozehřejeme máslo
- Přidáme do něj cukr, mléko s rumem, kakao a kokosovou moučku
- Umícháme krémovitou hmotu, kterou podle potřeby můžeme zředit mlékem nebo zahustit trochou kokosu
Osvěžte si jeden z těchto receptů na perníkové řezy!
