Nejlepší recepty nasaláty do zimního období na jednom místě. Inspirujte se!

Ani v zimě by se nemělo zapomínat na zdravé saláty. 

Proto volíme saláty z dostupné zeleniny a ovoce, které nám zajistí přísun chybějících látek a snažíme se je co nejvíce zpestřit.

Připravili jsme si pro vás 5 luxusních receptů na zimní saláty, na kterých si opravdu pochutnáte.

Můžete je podávat jako přílohu nebo jako samostatné jídlo.

Tak pojďme na to!

Zimní salát z pečené zeleniny

I salát může být delikatesa! Nevěříte? Pak vyzkoušejte následující recept na jednoduchý salát z pečené zeleniny s dresinkem z javorového sirupu a tahini.

INGREDIENCE

  • 8 šálků (800 g) nakrájené kapusty
  • 2 a 1/2 šálku (500 g) oloupané a na kostičky nakrájené máslové dýně
  • 1 a 1/2 šálku (165 g) na tenké plátky nakrájené baby karotky
  • 3 šálky (264 g) na čtvrtky nakrájené růžičkové kapusty
  • 1 polévková lžíce (15 ml) olivového oleje
  • ½ šálku (65 g) pražených pekanových ořechů, rozpůlených nebo nakrájených, plus více podle chuti
  • ½ šálku (65 g) sušených brusinek a více podle chuti

Na dresink:

  • ½ šálku (128 g) tahini pasty
  • 1 a ½ lžíce (22 ml) javorového sirupu
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička soli
  • ⅛ lžičky čerstvě mletého černého pepře

POSTUP

  • Troubu předehřejte na 200° Celsia a plech vymažte tukem nebo vyložte pečícím papírem.
  • Připravenou kapustu dejte do velké mísy.
  • Dýni, mrkev a růžičkovou kapustu rozložte na plech a pokapejte olivovým olejem.
  • Pomocí gumové stěrky zeleninu pořádně promíchejte v oleji.
  • Pečte 20-30 minut, dokud zelenina nezměkne (mrkev může být trochu nedopečená, ale to nevadí, protože i tak bude chutnat skvěle).
  • Mezitím si smícheje ingredience na dresink.
  • Podle potřeby přidávejte vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Ke kapustě přidejte asi 1/2 dresinku a promíchejte.
  • Nechte kapustu chvíli v dresinku uležet, zatímco se zelenina peče.
  • Ke kapustě přidejte pečenou zeleninu, opražené pekanové ořechy a brusinky a poté přidejte zbytek dresinku.
  • Pokud chcete, přidejte další pekanové ořechy a sušené brusinky.
  • Servírujte!
Zeleninový salát ve dvou mísách s vedle položenými vařečkami.
www.sixvegansisters.com

Máme pro vás také 9 nejlepších receptů na konzervování dýně aneb jak si ji vychutnat po celý rok. Inspirujte se!

Fazolový salát se slaninou

Úžasný a dostatečně sytý salát, který můžete podávat k večeři klidně jako samostatné jídlo.

INGREDIENCE

  • 250 g tmavých fazolí
  • 480 g bílých fazolí
  • 1 červená cibule
  • 1 česnek
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g libové anglické slaniny
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Fazole namočte přes noc do vody.
  2. Vodu slijte, vyměňte a vařte fazole 2 hodiny do měkka.
  3. Cibuli a slaninu nakrájejte na drobnější kostičky.
  4. Slaninu opečte na pánvi.
  5. Všechny suroviny vložte do mísy a společně promíchejte.
  6. Přidejte sůl a pepř dle chuti.
  7. Užijte si to!
Salát z fazolí v misce s vedle položenou lžící a zálivkou.
www.swbeans.com

Jablkový salát s pekanovými ořechy a kozím sýrem

Jednoduchý salát z jablek, slaniny, pekanových ořechů a kozího sýra je plný chuti. Navíc obsahuje samé dobré, čerstvé suroviny a skvělý dresink mu dodává ten správný šmrnc.

INGREDIENCE

  • 3 hlavy římského salátu, nakrájené
  • 1 gala jablko, nakrájené na tenké plátky
  • 1 zelené jablko, nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1/2 šálku rozdrobeného kozího sýra
  • 1/2 šálku pekanových ořechů
  • 200 g slaniny, nakrájené na kostičky a orestované dokřupava

Na dresink:

  • 1/4 šálku balzamikového octa
  • 2 lžíce hořčice
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 3 lžičky pálivé omáčky
  • 2 lžičky medu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky sušené cibule

POSTUP

  • Smíchejte všechny ingredience na dresink ve sklenici a dobře protřepejte, aby se vše pořádně promíchalo.
  • Zbytek ingrediencí smíchejte.
  • Salát podávejte s mističkou dresinku bokem, aby si každý mohl nandat dle libosti.
  • Dobrou chuť!
Salát z jablek, slaniny, pekanových ořechů a kozího sýra v míse s vařečkami.
www.simplejoy.com

Možná se vám budou hodit i naše recepty na 5 jednoduchých salátů do velikonočního období. Vyzkoušejte je všechny!

Zimní salát z ovoce

Tento luxusní pestrobarevný salát z čerstvého ovoce s lehkou medovou zálivkou s mákem se skvěle hodí třeba na brunch či na sváteční tabuli. Připravte ho svým přátelům či rodině a budou nadšení!

INGREDIENCE

  • 3 šálky nakrájeného ananasu
  • 1 šálek oloupaného a na čtvrtky nakrájeného kiwi
  • 2 šálky mandarinek
  • 1/2 šálku semínek z granátového jablka
  • 3 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce máku
  • lístky čerstvé máty (volitelně)

POSTUP

  • Do velké mísy dejte ananas, kiwi, mandarinky a granátové jablko.
  • V malé misce prošlehejte citronovou nebo limetkvou šťávu, med a mák.
  • Ovoce přelijte zálivkou a jemně promíchejte.
  • V případě potřeby ozdobte lístky máty.
Ovocný salát ve velké míse.
www.dinneratthezoo.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na osvěžující saláty z ovoce na několik způsobů. Zajímavé kombinace, které vás překvapí!

Rukolový salát s pečenou vepřovou panenkou

Opražené vlašské ořechy, modrý sýr, hrušky a pečená vepřová panenka dělají z tohoto salátu luxusní záležitost, kterou si však hravě připravíte i kdykoli během pracovního týdne.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo 3/4 lžičky sušeného
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mleté ​​papriky
  • 500 g vepřové panenky
  • 8 šálků rukoly
  • 4 malé nebo 2 velké červené hrušky nakrájené na měsíčky
  • ¼ šálku rozdrobeného modrého sýra

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Velký pečicí plech s okrajem nastříkejte olejem ve spreji.
  • Vlašské ořechy pražte na pánvi na středním plameni za častého míchání, dokud nezezlátnou a nebudou voňavé.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké misce rozšlehejte ocet, olej, citronovou šťávu, med, hořčici, rozmarýn, česnek a 1/4 lžičky soli a pepře.
  • Na připravený plech položte vepřové maso.
  • Potřete 1 polévkovou lžící zálivky a posypte zbylou 1/4 lžičky soli a pepře.
  • Pečte vepřové maso, dokud teploměr nezaznamená 62 stupňů Celsia, 20 až 22 minut.
  • Přendejte na čisté prkénko a nechte 5 minut odstát.
  • Nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
  • Do zálivky ve velké míse přidejte rukolu a hrušky a promíchejte.
  • Salát rozdělte na 4 servírovací talíře.
  • Navrch dejte vepřovou panenku, modrý sýr a vyhrazené vlašské ořechy.
Salát z rukoly a hrušek servírovaný na talíři s příborem spolu s plátky vepřové panenky.
www.eatingwell.com

Saláty podáváme většinou jenom s pečivem. Může to být chléb, housky, rohlíky, toustový chléb, různé topinky a opékané kousky pečiva nebo slané krekry. Dáváme přitom přednost celozrnnému pečivu.

Milujete saláty, ale zkrátka nesnášíte jejich přípravu? Než nakrájíte všechny suroviny na požadovanou velikost, dokáže to zabrat čas. Máte zkušenost s elektrickými kráječi na zeleninu? Umí i jiné věci. Pokud vás to zajímá, podívejte se na naši recenzi elektrických kráječů potravin.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X