Saláty ze zeleniny v zimě

Ani v zimním období by se nemělo zapomínat na zeleninové saláty.  Proto volíme saláty z dostupné zeleniny, které nám zajistí přísun chybějících látek a snažíme se je co nejvíce zpestřit. Zimní saláty můžeme připravit a podávat jako přílohu nebo jako samostatné jídlo.

Zeleninové saláty pak doplňujeme vhodnou zálivkou olejovou, majonézovou nebo jogurtovou, s příchutí hořčice, kečupu a různého koření.

1. Celerový salát s ořechy a jablky

Celerový salát si v domácnostech našel uplatnění ve variaci s jablky, ananasem nebo kuřecím masem. Zde máte recept na výborný a svěží celerový salát s jablky.

INGREDIENCE :

  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 ks velkých červených jablek
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • 120 g tvrdého sýra
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Očištěný celer nakrájíme na menší kousky.
  2. Sýr nakrájíme na menší hranolky.
  3. Omytá jablka nakrájíme  na malé klínky.
  4. Jogurt prošleháme se solí a pepřem
  5. Všechny suroviny dáme do mísy, promícháme a hned podáváme.
  6. Salát posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Celerový salát s ořechy a jablky

https: aggieskitchen.com

2. Salát z kysaného zelí

Salát z kysaného zelí je jednoduchý a zdravý salát, který byste si určitě jednou za čas měli dopřát. Je nabitý vitamíny a zároveň velmi chutný.

INGREDIENCE :

  • 350 g kysané zelí
  • 2 ks červená jablka
  • 1 červená kapie
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného křenu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 malý svazek jarní cibulky
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Kysané zelí vložíme do většího síta a necháme okapat.
  2. Překrájíme ho na menší kousky, vsypeme do mísy, promícháme s olejem, křenem a dle chuti s pepřem.
  3. Jablka zbavíme jádřinců, kapii očistíme a zbavíme semínek a obojí nakrájíme na menší kousky.
  4. Vmícháme do ochuceného zelí.
  5. Očistíme cibulku a pokrájíme ji na kolečka.
  6. Dle potřeby dosolíme.
  7. Ozdobíme salát cibulkou a podáváme.

Salát z kysaného zelí

zdroj : fresh.iprima.cz

3. Fazolový salát

Úžasný a dostatečně sytý salát, který můžete podávat k večeři.

INGREDIENCE :

  • 250 g tmavých fazolí
  • 480 g bílých fazolí
  • 1 červená cibule
  • 1 česnek
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g libové anglické slaniny
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Fazole namočíme přes noc do vody.
  2. Vodu slijeme, vyměníme a vaříme fazole 2 hodiny do měkka.
  3. Cibuli a slaninu nakrájíme na drobnější kostičky.
  4. Slaninu opečeme na pánvi.
  5. Všechny suroviny vložíme do mísy a společně promícháme.
  6. Přidáme sůl a pepř dle chuti.

Fazolový salát

zdroj : swbeans.com

4. Tuňákový salát

Výživný ale přitom lehký salát, který zasytí na celé odpoledne.

INGREDIENCE :

  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce majonézy
  • 1/4 červené cibule, nakrájené na kostičky
  • 1 stonek celeru, nakrájený na plátky
  • hrst koriandru, nakrájený

POSTUP :

  1. Všechny suroviny vložíme do velké mísy.
  2. Přidáme majonézu a koření a promícháme.
  3. Necháme chvíli vychladit v lednici.

Tuňákový salát

zdroj : myheartbeets.com

5. Brokolicový salát

Nikdy Vás nenapadlo, že i z brokolice lze připravit salát ? Dopřejte si tento chutný salát. Ale pozor !

Ti, kteří užívají léky na ředění krve, by neměli jíst větší množství brokolice. Mohla by zesílit účinek léků a zvýšit riziko mrtvice.

Způsob vaření může snížit množství účinných živin. Doporučuje se jíst brokolici syrovou nebo vařit v páře po dobu 5 minut.

INGREDIENCE :

  • 2 hlávky brokolice rozdělané na růžičky
  • 1/2 šálků sekaných mandlí
  • 1/2 šálků rozinek nebo sušených brusinek
  • 1 ks nakrájené červené cibule
  • 100 g mraženého hrášku
  • 200 g anglické slaniny

na zálivku :

  • 120 ml bílého jogurtu
  • 80 ml medu
  • špetka soli a pepře

POSTUP :

  1. Růžičky brokolice a hrášek vaříme 5 minut v páře, pak přelijeme ledovou vodou a necháme dobře okapat.
  2. Brokolici a hrášek dáme do mísy, přidáme jemně nakrájenou cibuli, mandle, rozinky nebo sušené brusinky a nakrájenou orestovanou slaninu.
  3. V misce prošleháme jogurt, med, sůl a pepř.
  4. Salát přelijeme a promícháme.
  5. Necháme alespoň 15 minut uležet.

Brokolicový salát

zdroj : geniuskitchen.com

Saláty podáváme většinou jenom s pečivem. Může to být chléb, housky, rohlíky, toustový chléb, různé topinky a opékané kousky pečiva nebo slané krekry. Dáváme přitom přednost celozrnnému pečivu.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 15 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *