Saláty ze zeleniny v zimě: plné živin

Ani v zimním období by se nemělo zapomínat na zeleninové saláty.  Proto volíme saláty z dostupné zeleniny, které nám zajistí přísun chybějících látek a snažíme se je co nejvíce zpestřit.

Zimní saláty můžeme připravit a podávat jako přílohu nebo jako samostatné jídlo.

Zkuste si s námi skvělé zeleninové saláty do zimy

Celerový salát s ořechy a jablky

Celerový salát si v domácnostech našel uplatnění ve variaci s jablky, ananasem nebo kuřecím masem. Zde máte recept na výborný a svěží celerový salát s jablky.

INGREDIENCE

  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 ks velkých červených jablek
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • 120 g tvrdého sýra
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Očištěný celer nakrájíme na menší kousky.
  2. Sýr nakrájíme na menší hranolky.
  3. Omytá jablka nakrájíme  na malé klínky.
  4. Jogurt prošleháme se solí a pepřem
  5. Všechny suroviny dáme do mísy, promícháme a hned podáváme.
  6. Salát posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Celerový salát s ořechy a jablkyhttps: aggieskitchen.com

Salát z kysaného zelí

Salát z kysaného zelí je jednoduchý a zdravý salát, který byste si určitě jednou za čas měli dopřát. Je nabitý vitamíny a zároveň velmi chutný.

INGREDIENCE

  • 350 g kysané zelí
  • 2 ks červená jablka
  • 1 červená kapie
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného křenu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 malý svazek jarní cibulky
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Kysané zelí vložíme do většího síta a necháme okapat.
  2. Překrájíme ho na menší kousky, vsypeme do mísy, promícháme s olejem, křenem a dle chuti s pepřem.
  3. Jablka zbavíme jádřinců, kapii očistíme a zbavíme semínek a obojí nakrájíme na menší kousky.
  4. Vmícháme do ochuceného zelí.
  5. Očistíme cibulku a pokrájíme ji na kolečka.
  6. Dle potřeby dosolíme.
  7. Ozdobíme salát cibulkou a podáváme.

Salát z kysaného zelízdroj: fresh.iprima.cz

Fazolový salát

Úžasný a dostatečně sytý salát, který můžete podávat k večeři.

INGREDIENCE

  • 250 g tmavých fazolí
  • 480 g bílých fazolí
  • 1 červená cibule
  • 1 česnek
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g libové anglické slaniny
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Fazole namočíme přes noc do vody.
  2. Vodu slijeme, vyměníme a vaříme fazole 2 hodiny do měkka.
  3. Cibuli a slaninu nakrájíme na drobnější kostičky.
  4. Slaninu opečeme na pánvi.
  5. Všechny suroviny vložíme do mísy a společně promícháme.
  6. Přidáme sůl a pepř dle chuti.

Fazolový salátzdroj: swbeans.com

Související recepty

Tuňákový salát

Výživný ale přitom lehký salát, který zasytí na celé odpoledne.

INGREDIENCE

  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce majonézy
  • 1/4 červené cibule, nakrájené na kostičky
  • 1 stonek celeru, nakrájený na plátky
  • hrst koriandru, nakrájený

POSTUP

  1. Všechny suroviny vložíme do velké mísy.
  2. Přidáme majonézu a koření a promícháme.
  3. Necháme chvíli vychladit v lednici.

Tuňákový salátzdroj: myheartbeets.com

Brokolicový salát

Nikdy Vás nenapadlo, že i z brokolice lze připravit salát? Dopřejte si tento chutný salát. Ale pozor!

Ti, kteří užívají léky na ředění krve, by neměli jíst větší množství brokolice. Mohla by zesílit účinek léků a zvýšit riziko mrtvice.

INGREDIENCE

  • 2 hlávky brokolice rozdělané na růžičky
  • 1/2 šálků sekaných mandlí
  • 1/2 šálků rozinek nebo sušených brusinek
  • 1 ks nakrájené červené cibule
  • 100 g mraženého hrášku
  • 200 g anglické slaniny

na zálivku :

  • 120 ml bílého jogurtu
  • 80 ml medu
  • špetka soli a pepře

POSTUP

  1. Růžičky brokolice a hrášek vaříme 5 minut v páře, pak přelijeme ledovou vodou a necháme dobře okapat.
  2. Brokolici a hrášek dáme do mísy, přidáme jemně nakrájenou cibuli, mandle, rozinky nebo sušené brusinky a nakrájenou orestovanou slaninu.
  3. V misce prošleháme jogurt, med, sůl a pepř.
  4. Salát přelijeme a promícháme.
  5. Necháme alespoň 15 minut uležet.

Brokolicový salátzdroj: geniuskitchen.com

Saláty podáváme většinou jenom s pečivem. Může to být chléb, housky, rohlíky, toustový chléb, různé topinky a opékané kousky pečiva nebo slané krekry. Dáváme přitom přednost celozrnnému pečivu.

Vyzkoušejte i chutné jarní saláty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.