5 nejlepších polévek pro nedělní oběd či večeři. Kterou si připravíte vy?

Málokomu se v neděli chce vyvářet náročné jídlo, pokud zrovna nečeká návštěvu.

Jedná se totiž o den odpočinku.

Proto jsme si pro vás připravili recepty na nedělní polévky, které jsou snadné na přípravu a skvěle poslouží jako plnohodnotný hlavní chod.

Ochutnejte třeba vydatnou čočkovou polévku či jednoduchou pórkovou.

Užijte si to!

Orientální kuřecí polévka s nudlemi

Vynikající polévka, které se skvěle hodí na nedělní večeři. Zklidňuje a posiluje, navíc si ji můžete upravit dle toho, co zrovna máte v lednici. Pokud nemáte saké a mirin, můžete je nahradit rýžovým vínem Shaoxing. Vývar si samozřejmě můžete připravit i bez alkoholu, pouze přidejte do sójové omáčky s česnekem kapku nebo dvě limetkové šťávy a trochu pálivé omáčky.

INGREDIENCE

  • 4 lžíce saké
  • 3 lžíce mirinu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný
  • ¼ lžičky sušených chilli vloček (nebo použijte půl čajové lžičky, pokud máte rádi pálivější)
  • 1 kuřecí prso bez kůže a kostí
  • 75-100 g nudlí
  • 1 balíček pekingského zelí
  • 1 lžíce oleje bez chuti plus několik kapek sezamového oleje
  • 500 – 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

POSTUP

  • V misce smíchejte saké, mirin, sójovou omáčku, česnek a sušené chilli vločky.
  • Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, vložte do mísy a necháme pokud možno hodinu marinovat.
  • Nudle uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu, na posledních pár minut přidejte pekingské zelí a poté sceďte.
  • Zahřejte vývar.
  • Na pánev nalijte oba oleje a rozpálené kousky kuřete opečte.
  • Když je kuře téměř hotové, přelijte ho zbývající marinádou a pokračujte ve vaření, dokud kuře nebude lesklé a tmavé.
  • Uvařené scezené nudle a zelí dejte do mísy, ve které chcete polévku podávat, a zalijte horkým vývarem.
  • Navrch dejte kuře a posypte čerstvým koriandrem.
Polévka s kuřecím masem a nudlemi servírované v hlubokém talíři se lžící.
www.nigella.com

Máme pro vás i dalších 10 luxusních receptů na polévky s kuřecím masem, které vyléčí každý neduh!

Krémová fazolová polévka se zeleninou

Není nic lepšího než líné neděle! A přesně pro tyto dny je následující polévka jako stvořená. Je úžasně krémová, veganská (pokud nepřidáte italskou klobásu) a ještě skvěle chutná. Zkuste si ji příští neděli připravit a budete nadšeni.

INGREDIENCE

  • olivový olej
  • 1 střední cibule, nakrájená
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené nadrobno
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané (nebo více podle chuti)
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • 2x 420 g plechovky bílých fazolí, okapaných a opláchnutých
  • 1 velká hrst čerstvých lístků bazalky nebo podle chuti
  • oregano a/nebo jiná italská kořenící směs podle chuti
  • 1 svazek černé kapusty, omytý, bez středových žeber a nakrájený nebo natrhaný na kousky velikosti sousta
  • kůra z parmezánu (volitelně)
  • italská klobása (volitelně)
  • na ozdobu: strouhaný parmazán, krutony, čerstvá bazalka

POSTUP

  • Hrnec na polévku pokapejte olivovým olejem.
  • Smažte cibuli na středním plameni po dobu 5-8 minut nebo dokud nezesklovatí.
  • Přidejte mrkev a řapíkatý celer a restujte, dokud zelenina nezměkne, dalších 5-8 minut.
  • Přidejte česnek a ještě pár minut restujte, přidejte vývar, rajčata (se šťávou), jednu plechovku bílých fazolí, bazalku a bylinky a případně kůru z parmezánu.
  • Zvyšte teplotu na vysokou a přiveďte k varu, poté stáhněte na nízkou a hrnec přikryjte.
  • Nechte 20-30 minut provařit, poté stáhněte z ohně, odstraňte kůru z parmazánu a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
  • Přidejte kapustu a zbývající plechovku bílých fazolí a vraťte na sporák, dokud kapusta mírně nezvadne a fazole se neprohřejí, asi 5 minut.
  • Polévku podávejte ozdobenou parmazánem, krutony a/nebo bazalkou.
  • Pokud do polévky chcete přidat klobásu, opečte ji na malém množství olivového oleje.
  • Když je klobása propečená, vyjměte ji z pánve a nakrájejte na kolečka, která dejte stranou.
  • Polévku vařte dle návodu výše a klobásu do ní přidejte ve fázi přidávání kapusty a druhé plechovky bílých fazolí.
  • Užijte si to!
Polévka z fazolí a zelenina ozdobená strouhaným sýrem a bazalkou, servírovaná v hlubokém talíři.
www.blueberriesandbasil.wordpress.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze tlakových hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání? 


Nedělní polévka s lasagnemi

Tento rychlý a zdravý recept na polévku s lasagnemi má všechny chutě klasických zapečených lasagní – spousta rajčat, krůtí klobása a lasagne nalámané na malé kousky.  Kopeček sýra ricotta smíchaný s mozzarellou a parmezánem polévku luxusně doplňuje. Podávejte ji s čerstvým salátem a křupavým chlebem a do 30 minut máte hotový vydatný nedělní oběd či večeři.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 170 pikantní krůtí klobásy, bez střívek
  • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 (800 g) plechovka drcených rajčat
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1 lžíce cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 6 a ½ lasagní (asi 6 uncí), nejlépe celozrnných, nalámaných na kousky o velikosti 4 cm
  • 1 lžička balzamikového octa
  • ¾ šálku sýra ricotta
  • ½ šálku strouhaného sýra mozzarella
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
  • Přidejte cibuli a restujte za občasného míchání, dokud nebude téměř průhledná, asi 5 minut.
  • Na jednu stranu hrnce přendejte cibuli a na druhou stranu přidejte klobásu.
  • Restujte klobásu nalámanou na malé kousky, dokud nezhnědne, asi 4 minuty.
  • Přidejte česnek a rajčatový protlak.
  • Vařte za stálého míchání, dokud se rajčatový protlak nezahřeje, asi 2 minuty.
  • Přidejte rajčata, vodu, vývar, cukr a sůl; přiveďte k varu na vysoké teplotě.
  • Přidejte lasagne a promíchejte, aby se oddělily.
  • Vařte za občasného míchání, dokud nebudou těstoviny uvařené, ale ne zcela měkké, 8 až 10 minut.
  • Sundejte z ohně a vmíchejte balzamikový ocet.
  • Mezitím smíchejte ricottu, mozzarellu a parmezán v malé misce; dejte stranou.
  • Nalijte polévku do 6 misek.
  • Každou porci ozdobte kopečkem směsi sýra.
  • Posypte bazalkou a servírujte.
Rajčatová polévka s těstovinami v hrnci s naběračkou s vedle položenou mističkou sýra.
www.eatingwell.com

Pokud dáváte přednost spíše tradiční přípravě lasagní, pak nezapomeňte vyzkoušet naše recepty na domácí lasagne. S masem? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží jen na vás.

Jednoduchá pórková polévka

Tato polévka je vynikající a vhodná pro celou rodinu. Navíc je neuvěřitelně zdravá, veganská a bez lepku. Skvěle se hodí na ospalé neděle, kdy se vám nechce vyvářet nic složitého, ale zároveň chcete rodině dodat živiny.

INGREDIENCE

  • 6 pórků (5 na polévku, 1 na ozdobu)
  • 3 středně velké brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 badyán
  • ½ lžičky soli
  • 8 šálků vody

POSTUP

  • Pórky oloupejte, očistěte a nakrájejte – tmavě zelené vršky vyhoďte.
  • 5 pórků můžete nakrájet na velké kousky, 1 pórek, který použijete na ozdobu, nakrájejte na jemná půlkolečka.
  • Brambory oloupejte a rozčtvrťte.
  • V polévkovém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotě.
  • Přidejte česnek a 5 pórků.
  • Pórek restujte 5 minut, dokud nezačne být průsvitný.
  • Často míchejte, nechcete, aby se připálil.
  • Osolte.
  • Zalijte 8 hrnky vody a přidejte badyán a brambory.   
  • Nechte 30 minut za občasného míchání dusit, dokud brambory nezměknou.
  • Ochutnejte – v případě potřeby přidejte další špetku soli nebo pepře.
  • Z vývaru vyjměte badyán a vyhoďte.
  • Polévku rozmixujte ponorným mixérem (v případě potřeby můžete přidat až další 2 šálky vody).
  • Na pánev na středním plameni nakapejte ½ lžíce olivového oleje.
  • Přidejte najemno nakrájený pórek, který jste si vyhradili na ozdobu, a špetku soli.
  • Často míchejte a nechte 10 minut vařit.
  • V polovině přidejte ¼ šálku vody, aby se pórek spařil.
  • Pozor, ať se nespálí!
  • Pokud se pórek začne lepit na pánev a bude tmavě hnědý, přidejte ještě trochu vody a stáhněte plamen.
  • Jakmile je pórek průsvitný a měkký, je hotovo.
  • Podle chuti přidejte ještě trochu soli (pokud je potřeba).
  • Polévku nalijte do misky.
  • Navrch dejte lžíci orestovaného pórku.
  • Servírujte!
Krémová polévka z pórku servírovaná v hlubokých talířích, ozdobená pórkem a pažitkou.
www.bbcgoodfood.com

Čočková polévka se zeleninou z pomalého hrnce

Rozmixováním části čočkovo-zeleninové směsi a následným spojením se zbylou zeleninou a čočkou získá polévka texturu, která uspokojí ty, kteří milují krémovou polévku, a ty, kteří ji upřednostňují pořádně hustou. Navíc polévku dáte ráno vařit, o nic se nestaráte a nedělní večeři máte hotovou! Polévku podávejte s krekry.

INGREDIENCE

  • 4 šálky nesoleného zeleninového vývaru
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky nakrájených oloupaných sladkých brambor (z 1 sladkého bramboru)
  • 2 šálky nakrájené mrkve (ze 3 mrkví)
  • 2 šálky nakrájených oloupaných červených brambor (z 1 brambory)
  • 1 ½ šálku sušené zelené čočky
  • 1 a ½ šálku nakrájené cibule (z 1 cibule)
  • 1 šálek nakrájeného řapíkatého celeru (ze 2 řapíkatého celeru)
  • 2 lžíce lisovaného česneku (ze 6 stroužků česneku)
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 a ⅛ lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce jablečného octa
  • ¼ šálku nasekané čerstvé plocholisté petrželky

POSTUP

  • Smíchejte vývar, vodu, batáty, mrkev, brambory, čočku, cibuli, řapíkatý celer, česnek, větvičky tymiánu, bobkový list, sůl a pepř v 5- až 6litrovém pomalém hrnci.
  • Přikryjte a vařte na LOW, dokud zelenina a čočka nezměknou, 7 až 8 hodin.
  • Vyjměte a vyhoďte snítky tymiánu a bobkový list.
  • Vložte olej a 4 šálky polévky do mixéru.
  • Zpracujte do hladka.
  • Rozmixovanou polévku vraťte do pomalého hrnce a vmíchejte ocet.
  • Polévku nalijte do misek a rovnoměrně posypte petrželkou.
Polévka z čočky a zeleniny servírovaná v hlubokém talíři a ozdobená čerstvými bylinkami.
www.eatingwell.com

Vyzkoušejte i našich dalších 8 báječných receptů na polévky z čočky. Připravte si bílkovinovou bombu!

Která polévka vám chutná nejvíce? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X