I za našimi hranicemi se vaří chutné polévky se zajímavou chutí.
Pojďte se společně s námi podívat na ty nejznámější polévky odjinud.
Bouillabaissa, minestrone, boršč nebo gazpacho jsou polévky, které si můžete uvařit i vy.
Není třeba se ničeho bát, o čemž vás doufám přesvědčíme právě v tomto článku. S chutí do toho!
Minestrone
Uvařte si hustou sytou zeleninovou polévku, jejíž recept pochází ze slunné Itálie.
Hlavními přísadami jsou rajčata, fazole, cibule, celer a mrkev.
INGREDIENCE:
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 řapíkaté celery
- 2 stroužky česneky
- 1 plechovka rajčat
- 1 plechovka fazolí ve slaném nálevu
- asi 300 g zelí
- 1 malá cuketa
- oregáno
- sůl
- mletý pepř
- parmazán
- petrželová nať
- olivový olej
- 100 g slaniny
- 1 hrnek drobných těstovin
POSTUP:
- Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu.
- Přidáme cibuli a na kostky nakrájenou mrkev, celer a česnek a osmažíme.
- Pak doplníme vývarem a fazolemi, zelím, nakrájenou cuketou a těstovinami.
- Přivedeme do varu a vaříme asi 20 minut.
- Ochutíme kořením, osolíme, přidáme petrželovou nať a povaříme ještě tak 10 minut.
- Podáváme v hlubokých talířích posypané parmazánem.
zdroj: campbells.com
Bouillabaissa
Polévka typická pro francouzskou Provance je bouillabaissa. Jedná se o rybí polévku, která má ale původ v městě Marseille.
INGREDIENCE:
- 2 kg čerstvých mořských ryb
- 100 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 1 pórek
- 5 stroužků česneku
- 6 rajčat
- bouquet garni – snítky bobkového listu, tymiánu, petrželky, bazalky a kousek pomerančové kůry
- šafrán
- sůl
- mletý pepř
- toasty
- rouille
POSTUP:
- Rybí maso nakrájíme na kousky ve velikost jednoho sousta a dáme do misky. Odřezky si dám bokem, ty potom použijeme do vývaru.
- Přidáme lžičkou tymiánových lístků a bazalky a zalijeme polovinou oleje, dobře promícháme. Přikryjeme a necháme v chladnu marinovat.
- Do kastrolu dáme olej a na něj dáme restovat nakrájenou cibuli a pórek.
- Pak vmícháme česnek a fenykl a ještě opékáme.
- Pak přidáme rajčata, bouquet garni a šafrán.
- Doplníme rybími odřezky.
- Vše zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu.
- Polévku bychom měli prudce vařit asi 5 minut. Po této době sebereme pěnu, zmírníme var a vaříme asi 1 hodinu.
- Hotový vývar zcedíme a uvedeme opět do varu, osolíme a opepříme. Pak do něho vložíme marinované rybí kousky a vaříme, až bude rybí maso měkké. Servírujeme na talířky, podáváme toasty a omáčku rouille.
zdroj: greatbritishchefs.com
Objevte podobné tipy
3. Boršč
Polévka z červené řepy, která se vaří na Ukrajině a v Rusku, se nazývá boršč.
INGREDIENCE:
- 500 g libového vepřového bůčku
- 1 větší mrkev
- 1 větší červená řepa
- 1 cibule
- 300 g čerstvého zelí
- 1 plechovka rajského protlaku
- sůl
- mletý pepř
- bobkový list
- polévkové koření
- olej
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 brambory
POSTUP:
- Do hrnce dáme na kostičky nakrájený bůček a brambory a uvedeme do varu.
- Přidáme nastrouhané zelí, přidáme koření a osolíme a vaříme.
- Ve slupce uvaříme zvlášť červenou řepu doměkka, sloupneme ji a nakrájíme a orestujeme na oleji společně s cibulí a mrkví.
- Opepříme a přidáme rajský protlak.
- Vše přidáme do hrnce k masu a bramborám a ještě asi 10 minut vaříme.
- Podáváme v hlubokém talířku ozdobené lžičkou zakysané smetany.
zdroj: megvkuchyni.cz
Gazpacho
V létě se určitě bude hodit studená polévka gazpacho, která je původem ze španělské Andalusie.
INGREDIENCE:
- 4 rajčata
- 1 červená paprika
- 5 stroužků česneku
- půl lžičky pískového cukru
- 100 ml červeného vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka chilli
- sůl
- 1 salátová okurka
- 10 černých oliv
- petrželka
- pečivo
POSTUP:
- Rajčata spaříme a oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Na menší kousky nakrájíme také papriku.
- Pak dáme do mixéru a přidáme česnek, cukr, víno, olej a citronovou šťávu.
- Ochutíme solí a chilli a pořádně rozmixujeme.
- Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na malé kostky, cibuli a olivy na kolečka a přidáme k rozmixované směsi.
- Dáme vychladit do ledničky.
- Podáváme ozdobené kostičkami okurky, cibulky, olivami a petrželkou nasekanou najemno a zakusujeme grilovaným pečivem.
zdroj: isi.com
Chutná- li vám třeba právě boršč, doporučujeme k přečtení rozmanitější recepty na boršč v našem dalším článku.
Která polévka vám chutná nejvíce? Podělte se v komentářích.