Polévky odjinud vás překvapí svojí vynikající chutí

I  za našimi hranicemi se vaří chutné polévky se zajímavou chutí.

Pojďte se společně s námi podívat na ty nejznámější polévky odjinud.

Bouillabaissa, minestrone, boršč nebo gazpacho jsou polévky, které si můžete uvařit i vy.

1. Minestrone

Uvařte si hustou sytou zeleninovou polévku, jejíž recept pochází ze slunné Itálie.

Hlavními přísadami jsou rajčata, fazole, cibule, celer a mrkev.

INGREDIENCE:

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíkaté celery
  • 2 stroužky česneky
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 plechovka fazolí ve slaném nálevu
  • asi 300 g zelí
  • 1 malá cuketa
  • oregáno
  • sůl
  • mletý pepř
  • parmazán
  • petrželová nať
  • olivový olej
  • 100 g slaniny
  • 1 hrnek drobných těstovin

POSTUP:

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu.
  2. Přidáme cibuli a na kostky nakrájenou mrkev, celer a česnek a osmažíme.
  3. Pak doplníme vývarem a fazolemi, zelím, nakrájenou cuketou a těstovinami.
  4. Přivedeme do varu a vaříme asi 20 minut.
  5. Ochutíme kořením, osolíme, přidáme petrželovou nať a povaříme ještě tak 10 minut.
  6. Podáváme v hlubokých talířích posypané parmazánem.

Hotový recept na minestrone

zdroj: campbells.com

2. Bouillabaissa

Polévka typická pro francouzskou Provance je bouillabaissa. Jedná se o rybí polévku, která má ale původ v městě Marseille.

INGREDIENCE:

  • 2 kg čerstvých mořských ryb
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 5 stroužků česneku
  • 6 rajčat
  • bouquet garni – snítky bobkového listu, tymiánu, petrželky, bazalky a kousek pomerančové kůry
  • šafrán
  • sůl
  • mletý pepř
  • toasty
  • rouille

POSTUP:

  1. Rybí maso nakrájíme na kousky ve velikost jednoho sousta a dáme do misky. Odřezky si dám bokem, ty potom použijeme do vývaru.
  2. Přidáme lžičkou tymiánových lístků a bazalky a zalijeme polovinou oleje, dobře promícháme. Přikryjeme a necháme v chladnu marinovat.
  3. Do kastrolu dáme olej a na něj dáme restovat nakrájenou cibuli a pórek.
  4. Pak vmícháme česnek a fenykl a ještě opékáme.
  5. Pak přidáme rajčata, bouquet garni a šafrán.
  6. Doplníme rybími odřezky.
  7. Vše zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu.
  8. Polévku bychom měli prudce vařit asi 5 minut. Po této době sebereme pěnu, zmírníme var a vaříme asi 1 hodinu.
  9. Hotový vývar zcedíme a uvedeme opět do varu, osolíme a opepříme. Pak do něho vložíme marinované rybí kousky a vaříme, až bude rybí maso měkké. Servírujeme na talířky, podáváme toasty a omáčku rouille.

Hotový recept na bouillabaissu

zdroj: greatbritishchefs.com

3. Boršč

Polévka z červené řepy, která se vaří na Ukrajině a v Rusku, se nazývá boršč.

INGREDIENCE:

  • 500 g libového vepřového bůčku
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší červená řepa
  • 1 cibule
  • 300 g čerstvého zelí
  • 1 plechovka rajského protlaku
  • sůl
  • mletý pepř
  • bobkový list
  • polévkové koření
  • olej
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 brambory

POSTUP:

  1. Do hrnce dáme na kostičky nakrájený bůček a brambory a uvedeme do varu.
  2. Přidáme nastrouhané zelí, přidáme koření a osolíme a vaříme.
  3. Ve slupce uvaříme zvlášť červenou řepu doměkka, sloupneme ji a nakrájíme a orestujeme na oleji společně s cibulí a mrkví.
  4. Opepříme a přidáme rajský protlak.
  5. Vše přidáme do hrnce k masu a bramborám a ještě asi 10 minut vaříme.
  6. Podáváme v hlubokém talířku ozdobené lžičkou zakysané smetany.

Hotový recept na boršč

zdroj: megvkuchyni.cz

4. Gazpacho

V létě se určitě bude hodit studená polévka gazpacho, která je původem ze španělské Andalusie.

INGREDIENCE:

  • 4 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 5 stroužků česneku
  • půl lžičky pískového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka chilli
  • sůl
  • 1 salátová okurka
  • 10 černých oliv
  • petrželka
  • pečivo

POSTUP:

  1. Rajčata spaříme a oloupeme a nakrájíme na kousky.
  2. Na menší kousky nakrájíme také papriku.
  3. Pak dáme do mixéru a přidáme česnek, cukr, víno, olej a citronovou šťávu.
  4. Ochutíme solí a chilli a pořádně rozmixujeme.
  5. Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na malé kostky, cibuli a olivy na kolečka a přidáme k rozmixované směsi.
  6. Dáme vychladit do ledničky.
  7. Podáváme ozdobené kostičkami okurky, cibulky, olivami a petrželkou nasekanou najemno a zakusujeme grilovaným pečivem.

Hotový recept na gazpacho

zdroj: isi.com

Všechny uvedené polévky jsou syté stejně jako gulášová polévka, kterou si můžete také uvařit. Stačí k ní podat pečivo – chleba nebo rohlíky – a rychlý letní oběd máte připravený.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *