Málokomu se v neděli chce vyvářet náročné jídlo, pokud zrovna nečeká návštěvu.
Jedná se totiž o den odpočinku.
Proto jsme si pro vás připravili recepty na nedělní polévky, které jsou snadné na přípravu a skvěle poslouží jako plnohodnotný hlavní chod.
Ochutnejte třeba vydatnou čočkovou polévku či jednoduchou pórkovou.
Užijte si to!
Orientální kuřecí polévka s nudlemi
Vynikající polévka, které se skvěle hodí na nedělní večeři. Zklidňuje a posiluje, navíc si ji můžete upravit dle toho, co zrovna máte v lednici. Pokud nemáte saké a mirin, můžete je nahradit rýžovým vínem Shaoxing. Vývar si samozřejmě můžete připravit i bez alkoholu, pouze přidejte do sójové omáčky s česnekem kapku nebo dvě limetkové šťávy a trochu pálivé omáčky.
INGREDIENCE
- 4 lžíce saké
- 3 lžíce mirinu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný
- ¼ lžičky sušených chilli vloček (nebo použijte půl čajové lžičky, pokud máte rádi pálivější)
- 1 kuřecí prso bez kůže a kostí
- 75-100 g nudlí
- 1 balíček pekingského zelí
- 1 lžíce oleje bez chuti plus několik kapek sezamového oleje
- 500 – 750 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
POSTUP
- V misce smíchejte saké, mirin, sójovou omáčku, česnek a sušené chilli vločky.
- Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, vložte do mísy a necháme pokud možno hodinu marinovat.
- Nudle uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu, na posledních pár minut přidejte pekingské zelí a poté sceďte.
- Zahřejte vývar.
- Na pánev nalijte oba oleje a rozpálené kousky kuřete opečte.
- Když je kuře téměř hotové, přelijte ho zbývající marinádou a pokračujte ve vaření, dokud kuře nebude lesklé a tmavé.
- Uvařené scezené nudle a zelí dejte do mísy, ve které chcete polévku podávat, a zalijte horkým vývarem.
- Navrch dejte kuře a posypte čerstvým koriandrem.

Máme pro vás i dalších 10 luxusních receptů na polévky s kuřecím masem, které vyléčí každý neduh!
Krémová fazolová polévka se zeleninou
Není nic lepšího než líné neděle! A přesně pro tyto dny je následující polévka jako stvořená. Je úžasně krémová, veganská (pokud nepřidáte italskou klobásu) a ještě skvěle chutná. Zkuste si ji příští neděli připravit a budete nadšeni.
INGREDIENCE
- olivový olej
- 1 střední cibule, nakrájená
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené nadrobno
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané (nebo více podle chuti)
- 900 ml zeleninového vývaru
- 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 2x 420 g plechovky bílých fazolí, okapaných a opláchnutých
- 1 velká hrst čerstvých lístků bazalky nebo podle chuti
- oregano a/nebo jiná italská kořenící směs podle chuti
- 1 svazek černé kapusty, omytý, bez středových žeber a nakrájený nebo natrhaný na kousky velikosti sousta
- kůra z parmezánu (volitelně)
- italská klobása (volitelně)
- na ozdobu: strouhaný parmazán, krutony, čerstvá bazalka
POSTUP
- Hrnec na polévku pokapejte olivovým olejem.
- Smažte cibuli na středním plameni po dobu 5-8 minut nebo dokud nezesklovatí.
- Přidejte mrkev a řapíkatý celer a restujte, dokud zelenina nezměkne, dalších 5-8 minut.
- Přidejte česnek a ještě pár minut restujte, přidejte vývar, rajčata (se šťávou), jednu plechovku bílých fazolí, bazalku a bylinky a případně kůru z parmezánu.
- Zvyšte teplotu na vysokou a přiveďte k varu, poté stáhněte na nízkou a hrnec přikryjte.
- Nechte 20-30 minut provařit, poté stáhněte z ohně, odstraňte kůru z parmazánu a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
- Přidejte kapustu a zbývající plechovku bílých fazolí a vraťte na sporák, dokud kapusta mírně nezvadne a fazole se neprohřejí, asi 5 minut.
- Polévku podávejte ozdobenou parmazánem, krutony a/nebo bazalkou.
- Pokud do polévky chcete přidat klobásu, opečte ji na malém množství olivového oleje.
- Když je klobása propečená, vyjměte ji z pánve a nakrájejte na kolečka, která dejte stranou.
- Polévku vařte dle návodu výše a klobásu do ní přidejte ve fázi přidávání kapusty a druhé plechovky bílých fazolí.
- Užijte si to!

Možná se vám budou hodit i naše recenze tlakových hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Nedělní polévka s lasagnemi
Tento rychlý a zdravý recept na polévku s lasagnemi má všechny chutě klasických zapečených lasagní – spousta rajčat, krůtí klobása a lasagne nalámané na malé kousky. Kopeček sýra ricotta smíchaný s mozzarellou a parmezánem polévku luxusně doplňuje. Podávejte ji s čerstvým salátem a křupavým chlebem a do 30 minut máte hotový vydatný nedělní oběd či večeři.
INGREDIENCE
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 170 pikantní krůtí klobásy, bez střívek
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 (800 g) plechovka drcených rajčat
- 4 šálky vody
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 1 lžíce cukru
- ¼ lžičky soli
- 6 a ½ lasagní (asi 6 uncí), nejlépe celozrnných, nalámaných na kousky o velikosti 4 cm
- 1 lžička balzamikového octa
- ¾ šálku sýra ricotta
- ½ šálku strouhaného sýra mozzarella
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
- Přidejte cibuli a restujte za občasného míchání, dokud nebude téměř průhledná, asi 5 minut.
- Na jednu stranu hrnce přendejte cibuli a na druhou stranu přidejte klobásu.
- Restujte klobásu nalámanou na malé kousky, dokud nezhnědne, asi 4 minuty.
- Přidejte česnek a rajčatový protlak.
- Vařte za stálého míchání, dokud se rajčatový protlak nezahřeje, asi 2 minuty.
- Přidejte rajčata, vodu, vývar, cukr a sůl; přiveďte k varu na vysoké teplotě.
- Přidejte lasagne a promíchejte, aby se oddělily.
- Vařte za občasného míchání, dokud nebudou těstoviny uvařené, ale ne zcela měkké, 8 až 10 minut.
- Sundejte z ohně a vmíchejte balzamikový ocet.
- Mezitím smíchejte ricottu, mozzarellu a parmezán v malé misce; dejte stranou.
- Nalijte polévku do 6 misek.
- Každou porci ozdobte kopečkem směsi sýra.
- Posypte bazalkou a servírujte.

Pokud dáváte přednost spíše tradiční přípravě lasagní, pak nezapomeňte vyzkoušet naše recepty na domácí lasagne. S masem? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží jen na vás.
Jednoduchá pórková polévka
Tato polévka je vynikající a vhodná pro celou rodinu. Navíc je neuvěřitelně zdravá, veganská a bez lepku. Skvěle se hodí na ospalé neděle, kdy se vám nechce vyvářet nic složitého, ale zároveň chcete rodině dodat živiny.
INGREDIENCE
- 6 pórků (5 na polévku, 1 na ozdobu)
- 3 středně velké brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 badyán
- ½ lžičky soli
- 8 šálků vody
POSTUP
- Pórky oloupejte, očistěte a nakrájejte – tmavě zelené vršky vyhoďte.
- 5 pórků můžete nakrájet na velké kousky, 1 pórek, který použijete na ozdobu, nakrájejte na jemná půlkolečka.
- Brambory oloupejte a rozčtvrťte.
- V polévkovém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotě.
- Přidejte česnek a 5 pórků.
- Pórek restujte 5 minut, dokud nezačne být průsvitný.
- Často míchejte, nechcete, aby se připálil.
- Osolte.
- Zalijte 8 hrnky vody a přidejte badyán a brambory.
- Nechte 30 minut za občasného míchání dusit, dokud brambory nezměknou.
- Ochutnejte – v případě potřeby přidejte další špetku soli nebo pepře.
- Z vývaru vyjměte badyán a vyhoďte.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem (v případě potřeby můžete přidat až další 2 šálky vody).
- Na pánev na středním plameni nakapejte ½ lžíce olivového oleje.
- Přidejte najemno nakrájený pórek, který jste si vyhradili na ozdobu, a špetku soli.
- Často míchejte a nechte 10 minut vařit.
- V polovině přidejte ¼ šálku vody, aby se pórek spařil.
- Pozor, ať se nespálí!
- Pokud se pórek začne lepit na pánev a bude tmavě hnědý, přidejte ještě trochu vody a stáhněte plamen.
- Jakmile je pórek průsvitný a měkký, je hotovo.
- Podle chuti přidejte ještě trochu soli (pokud je potřeba).
- Polévku nalijte do misky.
- Navrch dejte lžíci orestovaného pórku.
- Servírujte!

Čočková polévka se zeleninou z pomalého hrnce
Rozmixováním části čočkovo-zeleninové směsi a následným spojením se zbylou zeleninou a čočkou získá polévka texturu, která uspokojí ty, kteří milují krémovou polévku, a ty, kteří ji upřednostňují pořádně hustou. Navíc polévku dáte ráno vařit, o nic se nestaráte a nedělní večeři máte hotovou! Polévku podávejte s krekry.
INGREDIENCE
- 4 šálky nesoleného zeleninového vývaru
- 4 šálky vody
- 2 šálky nakrájených oloupaných sladkých brambor (z 1 sladkého bramboru)
- 2 šálky nakrájené mrkve (ze 3 mrkví)
- 2 šálky nakrájených oloupaných červených brambor (z 1 brambory)
- 1 ½ šálku sušené zelené čočky
- 1 a ½ šálku nakrájené cibule (z 1 cibule)
- 1 šálek nakrájeného řapíkatého celeru (ze 2 řapíkatého celeru)
- 2 lžíce lisovaného česneku (ze 6 stroužků česneku)
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 a ⅛ lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 6 lžic olivového oleje
- 3 lžíce jablečného octa
- ¼ šálku nasekané čerstvé plocholisté petrželky
POSTUP
- Smíchejte vývar, vodu, batáty, mrkev, brambory, čočku, cibuli, řapíkatý celer, česnek, větvičky tymiánu, bobkový list, sůl a pepř v 5- až 6litrovém pomalém hrnci.
- Přikryjte a vařte na LOW, dokud zelenina a čočka nezměknou, 7 až 8 hodin.
- Vyjměte a vyhoďte snítky tymiánu a bobkový list.
- Vložte olej a 4 šálky polévky do mixéru.
- Zpracujte do hladka.
- Rozmixovanou polévku vraťte do pomalého hrnce a vmíchejte ocet.
- Polévku nalijte do misek a rovnoměrně posypte petrželkou.

Vyzkoušejte i našich dalších 8 báječných receptů na polévky z čočky. Připravte si bílkovinovou bombu!
Která polévka vám chutná nejvíce? Napište nám do komentářů!