Plněné zelné listy s masem i bez masa

Výhodou zeleninových pokrmů je to, že jsou zdravé a dodají vám nejen vitamíny a minerály, ale také důležitou vlákninu.

Jaro a léto je ve znamení hlávkového zelí z nové sklizně, z něhož můžeme připravit plněné zelné listy.

Protože je hlávkové zelí k dostání po celý rok, nejste v přípravě pokrmů z něho nijak limitováni. Zelné listy obsahují organické kyseliny, bílkoviny a velké množství vitamínu C, který je nezbytný pro imunitu.

Hlávkové zelí a příprava listů

Používáme většinou listy z bílého zelí, ale nic nebrání plnění listů z červeného zelí. Vrchní poškozené listy z hlávky odstraníme a z hlávky odebereme celé nepoškozené listy v počtu, který budeme potřebovat. Listy na samostatné plnění musí být dostatečně velké, aby se do nich vešla náplň a přitom se daly ještě svinout. Pokud máme k dispozici pouze listy menší, tak je můžeme upravit do rolády nebo do plněných plátů.

Listy důkladně opláchneme studenou vodou a pak je krátce povaříme v osolené vroucí vodě do poloměkka. U mladého zelí někdy stačí listy jenom spařit. Povařené nebo spařené listy necháme okapat. Pokud mají silný řapík, tak jej trochu rozklepeme paličkou, obzvlášť silný pak naplocho skrojíme. Totéž můžeme udělat i se silnějšími žebry listů. Listy si pak rozprostřeme na prkénko nebo vál a plníme připravenou náplní.

1. Zelné listy v rajské omáčce

Nejběžnější přípravou zelných listů je naplnit je mletým masem. To můžeme nakombinovat současně s vařenou rýží, pokrm tak bude dietnější. Tento pokrm doplníme omáčkou z rajského protlaku.

INGREDIENCE:

  • hlávka bílého zelí
  • mleté vepřové maso
  • sádlo
  • větší cibule
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • uvařená rýže
  • rajský protlak
  • zakysaná smetana
  • polohrubá mouka

POSTUP:

  1. Oddělíme si listy z hlávkového zelí podle počtu strávníků.
  2. Opatrně s nimi zacházíme, abychom je nepotrhali.
  3. Listy ovaříme asi 2 minuty v horké vodě.
  4. Na lžíci sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme ji k mletému masu.
  5. Vše osolíme a opepříme a promícháme se 3 lžičkami předem uvařené rýže.
  6. Zelné listy naplním masovou směsí a sbalíme do balíčku.
  7. Balíčky s masem naskládáme do vymazaného pekáčku.
  8. Zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali rajský protlak a přiklopíme.
  9. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut při teplotě 180 °C.
  10. Ke konci pečení přilijeme do omáčky zakysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali polohrubou mouku a ještě asi 20 minut povaříme.
  11. Jako přílohu podáváme brambory nebo pečivo.

Hotový recept na plněný zelný list

Zdroj: Thespruceeats.com

2. Plněné zelné listy po balkánsku

Závitek připravíme z mletého masa, můžeme použít i více druhů masa.

INGREDIENCE:

  • hlávkové zelí
  • mleté maso – vepřové i hovězí
  • lžíce sekaného kopru
  • lžíce sekané zelené petrželky
  • sůl
  • pepř
  • slanina
  • cibule
  • mléko
  • žemle
  • olej
  • bílé víno
  • vývar ze zeleniny
  • rajský protlak – 2 lžičky
  • rajčata 4 ks

POSTUP:

  1. Cibuli nadrobno nakrájeme a orestujeme na rozškvařené slanině.
  2. Žemli nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.
  3. Zelí rozebereme na jednotlivé listy podle počtu strávníků a spaříme je horkou vodou, až změknou, a necháme je okapat.
  4. Do misky vložíme mleté maso, žemli, cibulku, vejce, kopr a petrželku a všechno dobře promícháme.
  5. Na listy zelí položíme masovou náplň a dobře svineme do závitků.
  6. V kastrolu opečeme zelné závitky na tuku, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
  7. Přidáme víno, rajský protlak, tymián, sůl a pepř a pokračujeme v dušení pokrmu dalších 10 minut.
  8. Potom vezmeme zapékací misku, kterou vymažeme sádlem nebo olejem, na dno rozložíme nakrájená rajčata a zbylé zelí postrouhané na nudličky.
  9. Na tuto vrstvu dáme zelné závitky i s omáčkou a zapékáme asi 15 minut.

Hotový recept na plněný zelný list po balkánsku

Zdroj: Croatia-times.com

3. Zelné listy plněné masem

INGREDIENCE:

  • hlávkové zelí bílé
  • mleté maso
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • vejce
  • 1 lžíce solamylu
  • smetana sladká
  • červená paprika
  • sladká mletá paprika
  • zelená petrželka
  • rohlík – raději starší

POSTUP:

  1. Rohlík nakrájíme a pokropíme vodou.
  2. Zelí očistíme a rozebereme na listy podle počtu strávníků a vložíme do vařící osolené vody, až změkne. Vytáhneme a necháme okapat.
  3. Zbytek zelí nahrubo nastrouháme.
  4. Cibuli nakrájíme nadrobno a papriku na kostičky.
  5. Maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, nakrájenou žemli a pořádně zamícháme.
  6. Na každý list dáme masovou směs a zavineme.
  7. V pekáči rozehřejeme tuk a závitky na něm opečeme.
  8. Pak do pekáče přidáme nastrouhané zelí a podlijeme vodou. Přikryté dusíme asi 40 minut v troubě.
  9. Ke konci dušení přidáme do omáčky smetanu ušlehanou se solamylem a ochucenou solí a sladkou mletou paprikou.
  10. Zapečeme asi 10 minut a závitky posypeme nasekanou zelenou petrželkou.

Hotový recept na plněný zelný list s masem

Zdroj: Volim-meso.hr

4. Plněné zelné listy bez masa

Každý nemá rád maso, a přesto si chce pochutnat na plněném zelném listu. I pro takové labužníky máme přichystaný recept. Tentokrát bez masa.

INGREDIENCE:

  • hlávkové zelí bílé
  • máslo
  • česnek
  • houska
  • smetana
  • cibule s natí
  • žampiony
  • sůl
  • pepř
  • kmín

POSTUP:

  1. Zelí rozebereme na jednotlivé listy podle počtu strávníků, ovaříme ve vařící vodě a necháme okapat.
  2. Housky nakrájíme na kostičky a pokropíme smetanou, kterou do nich necháme vsáknout.
  3. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
  4. Cibuli nakrájíme včetně nati a česnek utřeme.
  5. V kastrolu zpěníme cibuli, přidáme česnek, žampiony – vše osolíme a opepříme a přidáme kmín.
  6. Dusíme do doby, než se vydusí vody z hub. Houbovou směs necháme zchládnout.
  7. Potom do ní přidáme nakrájenou a navlhčenou housku, cibulovou nať, opepříme, dochutíme solí dle potřeby.
  8. Na každý zelný list dáme směs hub a housek a zavineme do závitků.
  9. Vymazaný pekáček vyložíme závitky, přidáme česnek a mírně podlijeme.
  10. Dusíme asi 30 minut.

Hotový recept na plněný zelný list bez masa

Zdroj: Punkufer.dnevnik.hr

K plněným zelným listů se hodí především vařené brambory nebo bramborová kaše a zeleninový salát. Pokud máme z dušení více šťávy, případně ji ještě trochu zahustíme, provaříme a dochutíme, pak listy můžeme podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami.

Plněné zelné listy s vejci a sýrem jsou dalším rychlým receptem bez mletého masa. Vystačíme si pouze s měkkým salámem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *