Luxusní plněné zelné listy s masem i bez v 5 skvělých receptech!

Jste milovníci zelí, ale už vám dochází nápady, jak si tuto pochoutku připravit?

Pak vyzkoušejte naše neodolatelné recepty na zelné závitky!

Máme pro vás varianty s masem, veganské, evropské nebo dokonce asijské.

Vyzkoušejte je všechny a nebudete litovat!

Maďarské zelné závitky

Tyto lahodné rolky z mletého a uzeného masa, kysaného a čerstvého zelí a rýže jsou skvělou večeří či obědem, na kterém si pochutná celá vaše rodina a ještě bude chtít přidat.

Ingredience

  • 1/4 šálku rýže, propláchnuté a scezené
  • 500 g libového mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 2 střední cibule, jemně nakrájené
  • 1 velké vejce
  • 1 a 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce papriky
  • 1 hlávkové zelí (asi 2 kg)
  • 1 kg kysaného zelí, okapaného, případně i propláchnutého, pokud chcete
  • 1/2 šálku rajčatové šťávy
  • 250 g vařené nebo syrové uzené krkovice, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku zakysané smetany

Postup       

  1. Vařte rýži v 1/2 šálku vody po dobu 10 minut, sceďte a dejte stranou.
  2. V míse promíchejte mleté maso, česnek, polovinu nakrájené cibule, vejce, sůl, pepř, 1 lžíci papriky a rýži.
  3. Dejte stranou.
  4. Ze zelí odstraňte jádro.
  5. Celou hlavu dejte do velkého hrnce naplněného vroucí vodou.
  6. Přikryjte a vařte cca 3 minuty nebo do změknutí.
  7. Nechte listy trochu vychladnout a odřízněte z nich opatrně tlustý stonek ve středu.
  8. Asi 1/2 šálku masové směsi položte na zelný list.
  9. Zarolujte list směrem od sebe, aby bylo maso obaleno a část listu zůstala rozvinutá.
  10. Otočte pravou stranu listu doprostřed a poté otočte i levou stranu.
  11. Ještě jednou zarolujte směrem od sebe, abyste vytvořili rolku.
  12. Opakujte s dalšími 17 listy, nebo dokud není masová směs spotřebována.
  13. Zbylé listy nakrájejte na jemné kousky a dejte stranou.
  14. Vložte kysané zelí do velkého hrnce vhodného do trouby, nalijte na něj rajčatovou šťávu, poté přidejte krkovici a zalijte vodou.
  15. Přiveďte k varu.
  16. Snižte plamen a vařte 5 minut.
  17. Přidejte nakrájené zelí a navrch naskládejte závitky.
  18. Přiveďte k varu.
  19. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 1 hodinu.
  20. Umístěte rošt do středu trouby a zahřejte na 175 stupňů.
  21. Rozpusťte sádlo v pánvi.
  22. Přidejte mouku a zbývající nakrájenou cibuli a vytvořte jíšku.
  23. Vařte za častého míchání asi 10 minut nebo dokud směs nezezlátne.
  24. Dejte pánev z ohně, vmíchejte lžíci papriky a šálek studené vody a míchejte dohladka.
  25. Vyjměte závitky z kastrolu na teplý talíř.
  26. Vezměte naběračku vývaru z kysaného zelí a zašlehejte ho do jíšky.
  27. Tekutinu vraťte do kastrolu.
  28. Za častého míchání přiveďte k varu.
  29. Jakmile směs vře, odstavte ji z ohně a vraťte do misky závitky.
  30. Přikryjte, přendejte do trouby a pečte 15 minut.
  31. Část šťávy z pokrmu smíchejte se zakysanou smetanou a před podáváním přelijte závitky.
Rolky z mletého a uzeného masa, kysaného a čerstvého zelí a rýže zalité zakysanou smetanou a posypatné petrželkou.
www.thespruceeats.com

Veganské zelné rolky plněné hnědou rýží a ořechy

Kouzelný recept, který si podmaní vaše chuťové buňky a navíc je tak zdravý a jednoduchý na přípravu! Kombinace zelí, hnědé rýže, řapíkatého celeru, vlašských ořechů a čerstvých bylinek je prostě jedinečná.

Ingredience

  • 2 a ½ šálků vařené hnědé rýže
  • 1 velké zelí, zbavené jádra
  • ⅓ šálku zeleninového vývaru
  • ½ šálku nakrájené šalotky
  • ½ šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
  • ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky
  • ¼ šálku čerstvé nasekané máty
  • ½ lžičky soli
  • čerstvý mletý černý pepř
  • 3 šálky drcených rajčat
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky vloček červeného chilli
  • paprika na posypání

Postup       

  1. Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
  2. Ze zelí opatrně oloupejte 12 velkých listů.
  3. Listy spařte 2 minuty ve vroucí vodě.
  4. Okamžitě vyjměte a rozložte na ručníky, aby uschly.
  5. Ve velké pánvi zahřejte ⅓ šálku zeleninového vývaru.
  6. Šalotku a řapíkatý celer restujte do změknutí a asi 4-5 minut.
  7. Přidejte česnek a vlašské ořechy a ještě minutu restujte.
  8. Přidejte sůl a mletý černý pepř.
  9. Do pánve přidejte uvařenou rýži a promíchejte.
  10. Přidejte čerstvé bylinky.
  11. Sundejte ze sporáku.
  12. Ochutnejte směs a případně dokořeňte.
  13. Smíchejte 3 šálky drcených rajčat s třtinovým cukrem a vločkami červeného chilli.
  14. Ujistěte se, že se cukr rozpustil.
  15. Přidejte dva šálky omáčky na dno zapékací misky 23 x 23 cm.
  16. Předehřejte troubu na 160 stupňů C.
  17. Dejte zelný list na prkénko.
  18. Nandejte na něj část náplně, asi ¼ až ⅓ šálku na list.
  19. List zabalte do malého balíčku, aby náplň nemohla vypadnout.
  20. Nahoře přišpendlete párátkem.
  21. Přidejte do zapékací misky.
  22. Opakujte se zbývajícími listy a směsí.
  23. Přelijte trochou zbylé rajčatové omáčky.
  24. Přikryjte a pečte 25 minut.
  25. Podle potřeby posypte trochou papriky.
Rolka ze zelí plněná hnědou rýží, řapíkatým celerem, ořechy a čerstvými bylinkami servírovaná na rajčatové směsi.
www.ordinaryvegan.net

Plněné zelné listy s rajčatovou omáčkou

Listy zelí plněné mletým hovězím masem a rýží, pečené s domácí rajčatovou omáčkou, jsou oblíbeným pokrmem, který jsme pro vás vyšperkovali k dokonalosti. Užijte si to!

Ingredience

Na rajčatovou omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku cibule, najemno nasekané
  • 1 lžička česneku, lisovaného
  • 800 g drcených rajčat
  • 425 ml rajčatové omáčky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce červeného vinného octa

Na zelné rolky:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 šálek vařené rýže
  • 1/2 šálku cibule, najemno nasekané
  • 1 čajová lžička česneku, lisovaného
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 vejce
  • 1 hlávkové zelí

Postup       

  1. Ve velkém hrnci rozpustťte máslo na středním ohni.
  2. Přidejte cibuli a restujte 4-5 minut nebo dokud nezesklovatí.
  3. Přidejte česnek a restujte 30 sekund.
  4. Do hrnce přidejte drcená rajčata, rajčatovou omáčku, sůl a pepř.
  5. Vmíchejte třtinový cukr a červený vinný ocet.
  6. Přiveďte k varu.
  7. Vařte 10-15 minut za občasného míchání.
  8. Zatímco se omáčka vaří, připravte si zelné závitky.
  9. Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
  10. Hlávku zelí ponořte do vroucí vody.
  11. Vařte 3–5 minut, nebo dokud nejsou listy ohebné.
  12. Z hlávky oloupejte 12 velkých listů.
  13. Do mísy dejte mleté ​​hovězí maso, rýži, cibuli, česnek, sůl, pepř, 2 lžíce petrželky a vejce.
  14. Přidejte 1/2 šálku rajčatové omáčky.
  15. Promíchejte.
  16. Každý list zelí položte na rovný povrch.
  17. Malým nožem vyřízněte zářez ve tvaru V, abyste odstranili silnou část žebra zelí.
  18. Vytvarujte 1/3 hrnku masové směsi do tvaru válečku a vložte do středu zelného listu.
  19. Kolem masové směsi obtočte list.
  20. Opakujte se zbývajícím masem a listy.
  21. Předehřejte troubu na 175 stupňů C.
  22. Na dno zapékací misky dejte 1/2 rajčatové omáčky.
  23. Přidejte zelné závitky, švem dolů.
  24. Zalijte zbývající omáčkou.
  25. Zakryjte alobalem.
  26. Pečte 60–90 minut, nebo dokud zelí nezměkne a maso není propečené.
  27. Posypte zbývajícími 2 lžícemi petrželky a podávejte.
Listy zelí plněné mletým hovězím masem a rýží, s domácí rajčatovou omáčkou, servírovaná na sobě.
www.dinneratthezoo.com

Čekáte návštěvu a chcete přichystat nějaké netradiční občerstvení? Vyzkoušejte i naše recepty na vepřové závitky v 5 různých variantách!

Čínské rolky ze zelného listu s masem a rýží

Milovníci asijské kuchyně si na tomto receptu stoprocentně pochutnají! Kořeněné závitky ze zelí plněné rýží, mletým vepřovým masem, koriandrem a sójovou omáčkou jsou naprostou pochoutkou, kterou byste si neměli nechat ujít.

Ingredience

  • 500 gramů mleté ​​vepřové plece
  • 1 čínské zelí
  • 4 lžíce vařené rýže
  • 1 vejce, rozšlehané
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 2 jarní cibulky (bílá část nakrájená nadrobno, zelená část nakrájená na plátky)
  • 1 chilli paprička, nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce listů čerstvého koriandru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • sůl, pepř podle chuti
  • pražená bílá sezamová semínka

Postup       

  1. Vařte vodu ve velkém hrnci.
  2. Čínské zelí rozdělte na samostatné listy a uložte si ty největší a nejkrásnější.
  3. U každého listu paličkou poklepejte na nejtvrdší část nebo z něj část odřízněte, aby byl tenčí.
  4. Každý list blanšírujte minutu ve vroucí vodě, aby byl měkčí a pružnější.
  5. Osušte.
  6. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na náplň: mleté ​​vepřové maso, rýži, vejce, česnek, zázvor, chilli, jarní cibulku (obě části), lístky koriandru, sójovou omáčku a sezamový olej.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Lžíci náplně dejte na spodní část listu zelí.
  9. Přeložte obě strany do středu a rolujte list počínaje jeho spodní částí nahoru.
  10. Pokračujte zbývajícími listy.
  11. V hrnci ohřejte několik centimetrů vody.
  12. Vložte všechny své plněné listy do bambusového pařáku, vyloženého pečicím papírem.
  13. Duste asi 15 minut, dokud se maso nepropeče.
  14. Posypte čerstvými koriandrovými listy a praženými sezamovými semínky.
  15. Podávejte s rýží a oblíbenou omáčkou.
Kořeněné závitky ze zelí plněné rýží, mletým vepřovým masem, koriandrem a sójovou omáčkou servírované v míse, posypatné sezamem a chilli.
www.olalacooking.com

Okuste kouzlo i vietnamské kuchyně a inspirujte se našimi recepty na jarní rolky, které jsou naprosto neodolatelné!

Sarma – bosenské zelné rolky

Pikantní balkánské zelné závitky plněné mletým hovězím masem, rýží a karamelizovanou cibulkou jsou naprosto neodolatelné. Připravte si je jednoduše i vy!

Ingredience

  • 1 středně velká hlávka nakládaného zelí (recept viz níže)
  • 1 nasekaná cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • ½ šálku nevařené bílé rýže
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička Podravky nebo soli
  • voda
  • 2 bobkové listy
  • 250 g uzeného masa

Postup       

  1. Připravte si nakládané zelí.
  2. Naplňte polovinu velkého hrnce vodou, přidejte 2 šálky octa, ½ šálku soli a přiveďte k varu.
  3. Zbavte se velkých, poškozených listů z hlávky.
  4. Ostrým nožem vykrojte ze zelí jádro.
  5. Hlávku opatrně ponořte do vroucí vody a nechte vařit asi 20 minut nebo dokud listy nezměknou.
  6. Jemně oddělte každý list od hlávky, dejte pozor, aby se neroztrhl, opláchněte a vložte do velké mísy.
  7. Nožem odstraňte nejtlustší část žebra z každého listu a odložte listy stranou.
  8. Malé a poškozené listy nakrájejte nebo nasekejte.
  9. Rozložte polovinu nakrájených listů na dno velkého hrnce.
  10. V malé pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje.
  11. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte, dokud nezesklovatí.
  12. Přesuňte cibuli s olejem do velké mísy.
  13. Přidejte mleté maso, ½ hrnku rýže, 2 nasekané stroužky česneku, lžičku sladké papriky, lžíci nasekané petrželky, lžičku muškátového oříšku, lžičku pepře a lžičku Podravky nebo soli.
  14. Jemně promíchejte rukama a odložte stranou.
  15. Položte si jeden list, žebrovanou stranou dolů, na dlaň.
  16. Na okraj každého listu položte asi 2 polévkové lžíce masové směsi, přehněte strany ke středu a rolujte směrem od sebe.
  17. Opakujte, dokud nespotřebujete všechnu náplň.
  18. Navrstvěte rolky švem dolů a těsně k sobě.
  19. Uzené maso nakrájejte na kousky a poklaďte na závitky.
  20. Navrch rozložte zbylé nasekané zelné listy.
  21. Přidejte bobkové listy, naplňte dostatečným množstvím vody, aby se rolky jen přikryly.
  22. Hrnec přikryjte a přiveďte k varu.
  23. Snižte teplotu a vařte asi 1 hodinu, v případě potřeby přidejte další vodu.
  24. Dobrou chuť!
Pikantní zelné rolky plněné mletým hovězím masem, rýží a karamelizovanou cibulkou, servírované na talířku a přelité rajčatovou jíškou.
www.all-thats-jas.com

Vyzkoušejte i tradiční závitky s mletým masem. Nebudete litovat!

A jak se zelné závitky povedly vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X