Výhodou zeleninových pokrmů je to, že jsou zdravé a dodají vám nejen vitamíny a minerály, ale také důležitou vlákninu.
Jaro a léto je ve znamení hlávkového zelí z nové sklizně, z něhož můžeme připravit plněné zelné závitky.
Protože je hlávkové zelí k dostání po celý rok, nejste v přípravě pokrmů z něho nijak limitováni.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na zelné závitky!
Zelné závitky v rajské omáčce
Nejběžnější přípravou zelných závitků je naplnit je mletým masem. To můžeme nakombinovat současně s vařenou rýží, pokrm tak bude dietnější. Tento pokrm doplníme omáčkou z rajského protlaku.
INGREDIENCE
- hlávka bílého zelí
- mleté vepřové maso
- sádlo
- větší cibule
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- uvařená rýže
- rajský protlak
- zakysaná smetana
- polohrubá mouka
POSTUP
- Oddělíme si listy z hlávkového zelí podle počtu strávníků.
- Opatrně s nimi zacházíme, abychom je nepotrhali.
- Listy ovaříme asi 2 minuty v horké vodě.
- Na lžíci sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme ji k mletému masu.
- Vše osolíme a opepříme a promícháme se 3 lžičkami předem uvařené rýže.
- Zelné listy naplním masovou směsí a sbalíme do balíčku.
- Balíčky s masem naskládáme do vymazaného pekáčku.
- Zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali rajský protlak a přiklopíme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut při teplotě 180 °C.
- Ke konci pečení přilijeme do omáčky zakysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali polohrubou mouku a ještě asi 20 minut povaříme.
- Jako přílohu podáváme brambory nebo pečivo.
zdroj: thespruceeats.com
Objevte podobné tipy
Plněné zelné listy po balkánsku
Závitek připravíme z mletého masa, můžeme použít i více druhů masa.
INGREDIENCE
- hlávkové zelí
- mleté maso – vepřové i hovězí
- lžíce sekaného kopru
- lžíce sekané zelené petrželky
- sůl
- pepř
- slanina
- cibule
- mléko
- žemle
- olej
- bílé víno
- vývar ze zeleniny
- rajský protlak – 2 lžičky
- rajčata 4 ks
POSTUP
- Cibuli nadrobno nakrájeme a orestujeme na rozškvařené slanině.
- Žemli nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.
- Zelí rozebereme na jednotlivé listy podle počtu strávníků a spaříme je horkou vodou, až změknou, a necháme je okapat.
- Do misky vložíme mleté maso, žemli, cibulku, vejce, kopr a petrželku a všechno dobře promícháme.
- Na listy zelí položíme masovou náplň a dobře svineme do závitků.
- V kastrolu opečeme zelné závitky na tuku, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
- Přidáme víno, rajský protlak, tymián, sůl a pepř a pokračujeme v dušení pokrmu dalších 10 minut.
- Potom vezmeme zapékací misku, kterou vymažeme sádlem nebo olejem, na dno rozložíme nakrájená rajčata a zbylé zelí postrouhané na nudličky.
- Na tuto vrstvu dáme zelné závitky i s omáčkou a zapékáme asi 15 minut.
zdroj: croatia-times.com
Zelné závitky s mletým masem
INGREDIENCE
- hlávkové zelí bílé
- mleté maso
- cibule
- sůl
- pepř
- vejce
- 1 lžíce solamylu
- smetana sladká
- červená paprika
- sladká mletá paprika
- zelená petrželka
- rohlík – raději starší
POSTUP
- Rohlík nakrájíme a pokropíme vodou.
- Zelí očistíme a rozebereme na listy podle počtu strávníků a vložíme do vařící osolené vody, až změkne. Vytáhneme a necháme okapat.
- Zbytek zelí nahrubo nastrouháme.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a papriku na kostičky.
- Maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, nakrájenou žemli a pořádně zamícháme.
- Na každý list dáme masovou směs a zavineme.
- V pekáči rozehřejeme tuk a závitky na něm opečeme.
- Pak do pekáče přidáme nastrouhané zelí a podlijeme vodou. Přikryté dusíme asi 40 minut v troubě.
- Ke konci dušení přidáme do omáčky smetanu ušlehanou se solamylem a ochucenou solí a sladkou mletou paprikou.
- Zapečeme asi 10 minut a závitky posypeme nasekanou zelenou petrželkou.
zdroj: volim-meso.hr
Plněné zelné listy bez masa
Každý nemá rád maso, a přesto si chce pochutnat na plněném zelném listu. I pro takové labužníky máme přichystaný recept. Tentokrát bez masa.
INGREDIENCE
- hlávkové zelí bílé
- máslo
- česnek
- houska
- smetana
- cibule s natí
- žampiony
- sůl
- pepř
- kmín
POSTUP
- Zelí rozebereme na jednotlivé listy podle počtu strávníků, ovaříme ve vařící vodě a necháme okapat.
- Housky nakrájíme na kostičky a pokropíme smetanou, kterou do nich necháme vsáknout.
- Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
- Cibuli nakrájíme včetně nati a česnek utřeme.
- V kastrolu zpěníme cibuli, přidáme česnek, žampiony – vše osolíme a opepříme a přidáme kmín.
- Dusíme do doby, než se vydusí vody z hub. Houbovou směs necháme zchladnout.
- Potom do ní přidáme nakrájenou a navlhčenou housku, cibulovou nať, opepříme, dochutíme solí dle potřeby.
- Na každý zelný list dáme směs hub a housek a zavineme do závitků.
- Vymazaný pekáček vyložíme závitky, přidáme česnek a mírně podlijeme.
- Dusíme asi 30 minut.
zdroj: punkufer.dnevnik.hr
K plněným zelným listů se hodí především vařené brambory nebo bramborová kaše a zeleninový salát.
Pokud máme z dušení více šťávy, případně ji ještě trochu zahustíme, provaříme a dochutíme, pak listy můžeme podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami.
Vyzkoušejte i tradiční závitky s mletým masem. Nebudete litovat.
Melete si maso doma? Zajímá vás, jak si vybrat spolehlivý mlýnek na maso? Je lepší ruční nebo elektrický? To vše se dozvíte ve zhodnocení a tipech na výběr mlýnků na maso.