Jste milovníci zelí, ale už vám dochází nápady, jak si tuto pochoutku připravit?
Pak vyzkoušejte naše neodolatelné recepty na zelné závitky!
Máme pro vás varianty s masem, veganské, evropské nebo dokonce asijské.
Vyzkoušejte je všechny a nebudete litovat!
Maďarské zelné závitky
Tyto lahodné rolky z mletého a uzeného masa, kysaného a čerstvého zelí a rýže jsou skvělou večeří či obědem, na kterém si pochutná celá vaše rodina a ještě bude chtít přidat.
Ingredience
- 1/4 šálku rýže, propláchnuté a scezené
- 500 g libového mletého vepřového masa
- 250 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2 střední cibule, jemně nakrájené
- 1 velké vejce
- 1 a 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce papriky
- 1 hlávkové zelí (asi 2 kg)
- 1 kg kysaného zelí, okapaného, případně i propláchnutého, pokud chcete
- 1/2 šálku rajčatové šťávy
- 250 g vařené nebo syrové uzené krkovice, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku zakysané smetany
Postup
- Vařte rýži v 1/2 šálku vody po dobu 10 minut, sceďte a dejte stranou.
- V míse promíchejte mleté maso, česnek, polovinu nakrájené cibule, vejce, sůl, pepř, 1 lžíci papriky a rýži.
- Dejte stranou.
- Ze zelí odstraňte jádro.
- Celou hlavu dejte do velkého hrnce naplněného vroucí vodou.
- Přikryjte a vařte cca 3 minuty nebo do změknutí.
- Nechte listy trochu vychladnout a odřízněte z nich opatrně tlustý stonek ve středu.
- Asi 1/2 šálku masové směsi položte na zelný list.
- Zarolujte list směrem od sebe, aby bylo maso obaleno a část listu zůstala rozvinutá.
- Otočte pravou stranu listu doprostřed a poté otočte i levou stranu.
- Ještě jednou zarolujte směrem od sebe, abyste vytvořili rolku.
- Opakujte s dalšími 17 listy, nebo dokud není masová směs spotřebována.
- Zbylé listy nakrájejte na jemné kousky a dejte stranou.
- Vložte kysané zelí do velkého hrnce vhodného do trouby, nalijte na něj rajčatovou šťávu, poté přidejte krkovici a zalijte vodou.
- Přiveďte k varu.
- Snižte plamen a vařte 5 minut.
- Přidejte nakrájené zelí a navrch naskládejte závitky.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 1 hodinu.
- Umístěte rošt do středu trouby a zahřejte na 175 stupňů.
- Rozpusťte sádlo v pánvi.
- Přidejte mouku a zbývající nakrájenou cibuli a vytvořte jíšku.
- Vařte za častého míchání asi 10 minut nebo dokud směs nezezlátne.
- Dejte pánev z ohně, vmíchejte lžíci papriky a šálek studené vody a míchejte dohladka.
- Vyjměte závitky z kastrolu na teplý talíř.
- Vezměte naběračku vývaru z kysaného zelí a zašlehejte ho do jíšky.
- Tekutinu vraťte do kastrolu.
- Za častého míchání přiveďte k varu.
- Jakmile směs vře, odstavte ji z ohně a vraťte do misky závitky.
- Přikryjte, přendejte do trouby a pečte 15 minut.
- Část šťávy z pokrmu smíchejte se zakysanou smetanou a před podáváním přelijte závitky.

Veganské zelné rolky plněné hnědou rýží a ořechy
Kouzelný recept, který si podmaní vaše chuťové buňky a navíc je tak zdravý a jednoduchý na přípravu! Kombinace zelí, hnědé rýže, řapíkatého celeru, vlašských ořechů a čerstvých bylinek je prostě jedinečná.
Ingredience
- 2 a ½ šálků vařené hnědé rýže
- 1 velké zelí, zbavené jádra
- ⅓ šálku zeleninového vývaru
- ½ šálku nakrájené šalotky
- ½ šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku, nasekané
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
- ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky
- ¼ šálku čerstvé nasekané máty
- ½ lžičky soli
- čerstvý mletý černý pepř
- 3 šálky drcených rajčat
- 3 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky vloček červeného chilli
- paprika na posypání
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
- Ze zelí opatrně oloupejte 12 velkých listů.
- Listy spařte 2 minuty ve vroucí vodě.
- Okamžitě vyjměte a rozložte na ručníky, aby uschly.
- Ve velké pánvi zahřejte ⅓ šálku zeleninového vývaru.
- Šalotku a řapíkatý celer restujte do změknutí a asi 4-5 minut.
- Přidejte česnek a vlašské ořechy a ještě minutu restujte.
- Přidejte sůl a mletý černý pepř.
- Do pánve přidejte uvařenou rýži a promíchejte.
- Přidejte čerstvé bylinky.
- Sundejte ze sporáku.
- Ochutnejte směs a případně dokořeňte.
- Smíchejte 3 šálky drcených rajčat s třtinovým cukrem a vločkami červeného chilli.
- Ujistěte se, že se cukr rozpustil.
- Přidejte dva šálky omáčky na dno zapékací misky 23 x 23 cm.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů C.
- Dejte zelný list na prkénko.
- Nandejte na něj část náplně, asi ¼ až ⅓ šálku na list.
- List zabalte do malého balíčku, aby náplň nemohla vypadnout.
- Nahoře přišpendlete párátkem.
- Přidejte do zapékací misky.
- Opakujte se zbývajícími listy a směsí.
- Přelijte trochou zbylé rajčatové omáčky.
- Přikryjte a pečte 25 minut.
- Podle potřeby posypte trochou papriky.

Objevte podobné tipy
Plněné zelné listy s rajčatovou omáčkou
Listy zelí plněné mletým hovězím masem a rýží, pečené s domácí rajčatovou omáčkou, jsou oblíbeným pokrmem, který jsme pro vás vyšperkovali k dokonalosti. Užijte si to!
Ingredience
Na rajčatovou omáčku:
- 2 lžíce másla
- 1/2 šálku cibule, najemno nasekané
- 1 lžička česneku, lisovaného
- 800 g drcených rajčat
- 425 ml rajčatové omáčky
- sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce červeného vinného octa
Na zelné rolky:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 šálek vařené rýže
- 1/2 šálku cibule, najemno nasekané
- 1 čajová lžička česneku, lisovaného
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1 vejce
- 1 hlávkové zelí
Postup
- Ve velkém hrnci rozpustťte máslo na středním ohni.
- Přidejte cibuli a restujte 4-5 minut nebo dokud nezesklovatí.
- Přidejte česnek a restujte 30 sekund.
- Do hrnce přidejte drcená rajčata, rajčatovou omáčku, sůl a pepř.
- Vmíchejte třtinový cukr a červený vinný ocet.
- Přiveďte k varu.
- Vařte 10-15 minut za občasného míchání.
- Zatímco se omáčka vaří, připravte si zelné závitky.
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci.
- Hlávku zelí ponořte do vroucí vody.
- Vařte 3–5 minut, nebo dokud nejsou listy ohebné.
- Z hlávky oloupejte 12 velkých listů.
- Do mísy dejte mleté hovězí maso, rýži, cibuli, česnek, sůl, pepř, 2 lžíce petrželky a vejce.
- Přidejte 1/2 šálku rajčatové omáčky.
- Promíchejte.
- Každý list zelí položte na rovný povrch.
- Malým nožem vyřízněte zářez ve tvaru V, abyste odstranili silnou část žebra zelí.
- Vytvarujte 1/3 hrnku masové směsi do tvaru válečku a vložte do středu zelného listu.
- Kolem masové směsi obtočte list.
- Opakujte se zbývajícím masem a listy.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů C.
- Na dno zapékací misky dejte 1/2 rajčatové omáčky.
- Přidejte zelné závitky, švem dolů.
- Zalijte zbývající omáčkou.
- Zakryjte alobalem.
- Pečte 60–90 minut, nebo dokud zelí nezměkne a maso není propečené.
- Posypte zbývajícími 2 lžícemi petrželky a podávejte.

Čekáte návštěvu a chcete přichystat nějaké netradiční občerstvení? Vyzkoušejte i naše recepty na vepřové závitky v 5 různých variantách!
Čínské rolky ze zelného listu s masem a rýží
Milovníci asijské kuchyně si na tomto receptu stoprocentně pochutnají! Kořeněné závitky ze zelí plněné rýží, mletým vepřovým masem, koriandrem a sójovou omáčkou jsou naprostou pochoutkou, kterou byste si neměli nechat ujít.
Ingredience
- 500 gramů mleté vepřové plece
- 1 čínské zelí
- 4 lžíce vařené rýže
- 1 vejce, rozšlehané
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 2-3 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 jarní cibulky (bílá část nakrájená nadrobno, zelená část nakrájená na plátky)
- 1 chilli paprička, nakrájená nadrobno
- 2 lžíce listů čerstvého koriandru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- sůl, pepř podle chuti
- pražená bílá sezamová semínka
Postup
- Vařte vodu ve velkém hrnci.
- Čínské zelí rozdělte na samostatné listy a uložte si ty největší a nejkrásnější.
- U každého listu paličkou poklepejte na nejtvrdší část nebo z něj část odřízněte, aby byl tenčí.
- Každý list blanšírujte minutu ve vroucí vodě, aby byl měkčí a pružnější.
- Osušte.
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na náplň: mleté vepřové maso, rýži, vejce, česnek, zázvor, chilli, jarní cibulku (obě části), lístky koriandru, sójovou omáčku a sezamový olej.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Lžíci náplně dejte na spodní část listu zelí.
- Přeložte obě strany do středu a rolujte list počínaje jeho spodní částí nahoru.
- Pokračujte zbývajícími listy.
- V hrnci ohřejte několik centimetrů vody.
- Vložte všechny své plněné listy do bambusového pařáku, vyloženého pečicím papírem.
- Duste asi 15 minut, dokud se maso nepropeče.
- Posypte čerstvými koriandrovými listy a praženými sezamovými semínky.
- Podávejte s rýží a oblíbenou omáčkou.

Okuste kouzlo i vietnamské kuchyně a inspirujte se našimi recepty na jarní rolky, které jsou naprosto neodolatelné!
Sarma – bosenské zelné rolky
Pikantní balkánské zelné závitky plněné mletým hovězím masem, rýží a karamelizovanou cibulkou jsou naprosto neodolatelné. Připravte si je jednoduše i vy!
Ingredience
- 1 středně velká hlávka nakládaného zelí (recept viz níže)
- 1 nasekaná cibule
- 4 lžíce oleje
- 500 g libového mletého hovězího masa
- ½ šálku nevařené bílé rýže
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička Podravky nebo soli
- voda
- 2 bobkové listy
- 250 g uzeného masa
Postup
- Připravte si nakládané zelí.
- Naplňte polovinu velkého hrnce vodou, přidejte 2 šálky octa, ½ šálku soli a přiveďte k varu.
- Zbavte se velkých, poškozených listů z hlávky.
- Ostrým nožem vykrojte ze zelí jádro.
- Hlávku opatrně ponořte do vroucí vody a nechte vařit asi 20 minut nebo dokud listy nezměknou.
- Jemně oddělte každý list od hlávky, dejte pozor, aby se neroztrhl, opláchněte a vložte do velké mísy.
- Nožem odstraňte nejtlustší část žebra z každého listu a odložte listy stranou.
- Malé a poškozené listy nakrájejte nebo nasekejte.
- Rozložte polovinu nakrájených listů na dno velkého hrnce.
- V malé pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje.
- Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte, dokud nezesklovatí.
- Přesuňte cibuli s olejem do velké mísy.
- Přidejte mleté maso, ½ hrnku rýže, 2 nasekané stroužky česneku, lžičku sladké papriky, lžíci nasekané petrželky, lžičku muškátového oříšku, lžičku pepře a lžičku Podravky nebo soli.
- Jemně promíchejte rukama a odložte stranou.
- Položte si jeden list, žebrovanou stranou dolů, na dlaň.
- Na okraj každého listu položte asi 2 polévkové lžíce masové směsi, přehněte strany ke středu a rolujte směrem od sebe.
- Opakujte, dokud nespotřebujete všechnu náplň.
- Navrstvěte rolky švem dolů a těsně k sobě.
- Uzené maso nakrájejte na kousky a poklaďte na závitky.
- Navrch rozložte zbylé nasekané zelné listy.
- Přidejte bobkové listy, naplňte dostatečným množstvím vody, aby se rolky jen přikryly.
- Hrnec přikryjte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte asi 1 hodinu, v případě potřeby přidejte další vodu.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i tradiční závitky s mletým masem. Nebudete litovat!
A jak se zelné závitky povedly vám? Napište nám do komentářů!