Skvělé recepty na doma připravené čaje! Zahřejte se, posilněte imunitu nebo jen vychutnávejte

Dokážete si představit ráno bez hrnku horkého čaje nebo kávy? Pokud jste milovníci čajových rituálů, budete mít z následujících receptů radost.

V zimě zahřejí a navodí útulnou atmosféru, a v létě využijeme suroviny z lesa nebo zahrádky.

Inspirujte se následujícími recepty a připravte si lahodný domácí čaj.

Domácí pečený čaj

Venku se začíná ochlazovat, proto vyzkoušejte tento dokonalý recept, který provoní celý váš dům!

Co budeme potřebovat

  • 1 velké jablko
  • 1 mandarinka (případně pomeranč)
  • 120 g lesního ovoce
  • 3 polévkové lžíce grapefruitového sirupu
  • Na dochucení čerstvá citronová šťáva, lístky máty, meduňky nebo skořice

Postup

  • Jablko a mandarinku/pomeranč nakrájejte na kostičky a oboje orestujte na pánvi.
  • Přidejte lesní ovoce a duste do změknutí a uvolnění šťávy.
  • Přidejte grapefruitový sirup a nechte rozpustit.
  • Podle chuti můžete přidat citronovou šťávu, mátu, meduňku nebo skořici.
  • Směs dejte do hrnku a zalijte teplou vodou.
Lahodný domácí čaj s citrónem.
Zdroj: thinkaboutsuchthings.com

Zázvorový čaj

Naučte se, jak si doma připravit čaj z čerstvého zázvoru! S tímto jednoduchým receptem je hotový raz dva.

Co budeme potřebovat

  • 5 cm čerstvého zázvoru (není třeba loupat, nakrájený na kousky)
  • 250 ml vody
  • Volitelné příchutě (vyberte si jen jedno): 1 tyčinka skořice, kousek čerstvé kurkumy (nakrájená na tenké plátky, stejně jako zázvor) nebo několik snítek čerstvé máty
  • Volitelné doplňky: 1 tenké kolečko čerstvého citronu nebo pomeranče a/nebo 1 lžička medu nebo javorového sirupu

Postup

  • Smíchejte nakrájený zázvor a vodu v hrnci na vysokou teplotu.
  • Pokud přidáváte tyčinku skořice, čerstvou kurkumu nebo čerstvou mátu, přidejte ji nyní.
  • Směs přiveďte k varu a poté podle potřeby snižte teplotu, aby směs mírně probublávala po dobu 5 minut (pro extra výraznou chuť zázvoru vařte až 10 minut).
  • Odstraňte hrnec z plotny.
  • Směs opatrně nalijte přes síto do hrnku.
  • Chcete-li, podávejte s kolečkem citronu a/nebo kapkou medu nebo javorového sirupu podle chuti. Podávejte horké.

Mimo čaje si ze zázvoru můžete připravit i další dobroty. Inspirujte se našimi zázvorovými recepty.

Voňavý čaj ze zázvoru s citronem a medem.
Zdroj: minimalistbaker.com

Zelený čaj

U pravého zeleného čaje je klíčem k úspěch správný postup.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžička pravého zeleného čaje na každý šálek

Postup

  1. Vodu přivedeme k varu.
  2. Necháme chvíli odstát, aby dosáhla teploty 80 °C.
  3. Zalijeme čaj a necháme louhovat 1 až 3 minuty.

Zelený čaj můžeme zalévat opakovaně. Proto můžeme okamžitě připravit druhou dávku, jen lístky necháme louhovat přibližně o 1 minutu déle

Hrneček plný zeleného zdravého čaje.
Zdroj: thesafaricollective.com

Čaj matcha

Obvykle si čaj matcha vychutnávám bez sladidla, ale značky tohoto čaje se liší v hořkosti. Pokud s přípravou teprve začínáte, nebo pokud váš čaj chutná hořce, přidejte pár kapek javorového sirupu nebo medu, abyste si jej osladili podle své chuti.

Co budeme potřebovat

  • ¼ lžičky matcha
  • 60 ml horké vody
  • 180 ml navíc horké vody nebo napařeného mléka dle výběru, mandlové mléko, ovesné mléko, kokosové mléko, mléčné mléko atd.
  • javorový sirup, med nebo jiné sladidlo

Postup

  • Prosejte matchu do hrnku nebo misky, abyste se zbavili případných hrudek.
  • Nalijte 60 ml horké vody.
  • Matchu metličkou nebo vidličkou svižně šleháme ze strany na stranu, dokud se matcha úplně nerozpustí a navrchu nezůstane napěněná vrstva.
  • Přidejte zbývajících 180 ml horké vody nebo dušeného mléka a znovu šlehejte do pěny.
  • Podle chuti doslaďte.
Vychlazený čaj matcha s mlékem.
Zdroj: ourlovelanguageisfood.com

Kopřivový čaj

Ideální čaj pro přípravu čaje je jaro. Kopřivy jsou mladé a plné detoxikačních účinků.

Co budeme potřebovat

  • 2 hrsti lístků kopřivy

Postup

  1. Litr vody přivedeme k varu.
  2. Odstavíme z plamene a zalijeme kopřivové lístky.
  3. Necháme 10 minut vylouhovat a podáváme.
Konvička plná zdravého kopřivového čaje.
Zdroj: thegrownetwork.com

Šípkový čaj

Skvělý čaj, který pomůže s nachlazením i únavou.

Co budeme potřebovat

  • 4 polévkové lžíce sušených šípků

Postup

  1. Šípky rozdrtíme v hmoždíři.
  2. Zalijeme 1 l vody a necháme hodinu odstát.
  3. Přivedeme k varu.
  4. Odstavíme z plamene a necháme 15 minut chladnout.
  5. Podáváme.
Skleněná konvička naplněná čerstvými louhovanými šípky.
Zdroj: giverecipe.com

Cibulový čaj

Čaj pravděpodobně nebudeme usrkávat každý den o páté. V boji proti kašli však není lepšího pomocníka.

Co budeme potřebovat

  • 1 cibule
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. Litr vody přivedeme k varu.
  2. Cibuli oloupeme a pokrájíme na čtvrtky.
  3. Zalijeme a necháme 15 minut louhovat.
  4. Přisypeme majoránku a osladíme medem.
  5. Podáváme.
Barevný hrneček s čajem z cibule.
Zdroj: youtube.com

Proč pít horký čaj?

Čaj obsahuje silné antioxidanty a zdraví prospěšné sloučeniny, především z polyfenolů – látek nacházejících se v rostlinách.

Neslazené zelené čaje a černé čaje jsou druhy nejvíce zkoumané pro jejich zdravotní přínosy. Tyto druhy čaje mohou pomoci s:

  • Předcházet některým druhům rakoviny. Pití černého čaje je obecně spojeno s 21% snížením rizika úmrtí na rakovinu
  • Dva šálky čaje denně mohou snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění a 3 šálky zeleného čaje denně mohou snížit riziko srdeční smrti o 26 %
  • Pravidelná konzumace čaje může mírně snížit krevní tlak
  • Snižte riziko vzniku cukrovky 2. typu. Bylo zjištěno, že pití 4 šálků čaje denně snižuje riziko cukrovky 2. typu o 10 %
  • Pití čaje může snížit riziko deprese a neurodegenerativních stavů, jako je Alzheimerova choroba

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X