Dokážete si představit ráno bez hrnku horkého čaje nebo kávy? Pokud jste milovníci čajových rituálů, budete mít z následujících receptů radost.
V zimě zahřejí a navodí útulnou atmosféru, a v létě využijeme suroviny z lesa nebo zahrádky.
Inspirujte se následujícími recepty a připravte si lahodný domácí čaj.
Domácí pečený čaj
Venku se začíná ochlazovat, proto vyzkoušejte tento dokonalý recept, který provoní celý váš dům!
Co budeme potřebovat
- 1 velké jablko
- 1 mandarinka (případně pomeranč)
- 120 g lesního ovoce
- 3 polévkové lžíce grapefruitového sirupu
- Na dochucení čerstvá citronová šťáva, lístky máty, meduňky nebo skořice
Postup
- Jablko a mandarinku/pomeranč nakrájejte na kostičky a oboje orestujte na pánvi.
- Přidejte lesní ovoce a duste do změknutí a uvolnění šťávy.
- Přidejte grapefruitový sirup a nechte rozpustit.
- Podle chuti můžete přidat citronovou šťávu, mátu, meduňku nebo skořici.
- Směs dejte do hrnku a zalijte teplou vodou.

Zázvorový čaj
Naučte se, jak si doma připravit čaj z čerstvého zázvoru! S tímto jednoduchým receptem je hotový raz dva.
Co budeme potřebovat
- 5 cm čerstvého zázvoru (není třeba loupat, nakrájený na kousky)
- 250 ml vody
- Volitelné příchutě (vyberte si jen jedno): 1 tyčinka skořice, kousek čerstvé kurkumy (nakrájená na tenké plátky, stejně jako zázvor) nebo několik snítek čerstvé máty
- Volitelné doplňky: 1 tenké kolečko čerstvého citronu nebo pomeranče a/nebo 1 lžička medu nebo javorového sirupu
Postup
- Smíchejte nakrájený zázvor a vodu v hrnci na vysokou teplotu.
- Pokud přidáváte tyčinku skořice, čerstvou kurkumu nebo čerstvou mátu, přidejte ji nyní.
- Směs přiveďte k varu a poté podle potřeby snižte teplotu, aby směs mírně probublávala po dobu 5 minut (pro extra výraznou chuť zázvoru vařte až 10 minut).
- Odstraňte hrnec z plotny.
- Směs opatrně nalijte přes síto do hrnku.
- Chcete-li, podávejte s kolečkem citronu a/nebo kapkou medu nebo javorového sirupu podle chuti. Podávejte horké.
Mimo čaje si ze zázvoru můžete připravit i další dobroty. Inspirujte se našimi zázvorovými recepty.

Zelený čaj
U pravého zeleného čaje je klíčem k úspěch správný postup.
Co budeme potřebovat
- 1 lžička pravého zeleného čaje na každý šálek
Postup
- Vodu přivedeme k varu.
- Necháme chvíli odstát, aby dosáhla teploty 80 °C.
- Zalijeme čaj a necháme louhovat 1 až 3 minuty.
Zelený čaj můžeme zalévat opakovaně. Proto můžeme okamžitě připravit druhou dávku, jen lístky necháme louhovat přibližně o 1 minutu déle

Čaj matcha
Obvykle si čaj matcha vychutnávám bez sladidla, ale značky tohoto čaje se liší v hořkosti. Pokud s přípravou teprve začínáte, nebo pokud váš čaj chutná hořce, přidejte pár kapek javorového sirupu nebo medu, abyste si jej osladili podle své chuti.
Co budeme potřebovat
- ¼ lžičky matcha
- 60 ml horké vody
- 180 ml navíc horké vody nebo napařeného mléka dle výběru, mandlové mléko, ovesné mléko, kokosové mléko, mléčné mléko atd.
- javorový sirup, med nebo jiné sladidlo
Postup
- Prosejte matchu do hrnku nebo misky, abyste se zbavili případných hrudek.
- Nalijte 60 ml horké vody.
- Matchu metličkou nebo vidličkou svižně šleháme ze strany na stranu, dokud se matcha úplně nerozpustí a navrchu nezůstane napěněná vrstva.
- Přidejte zbývajících 180 ml horké vody nebo dušeného mléka a znovu šlehejte do pěny.
- Podle chuti doslaďte.

Objevte podobné tipy
Kopřivový čaj
Ideální čaj pro přípravu čaje je jaro. Kopřivy jsou mladé a plné detoxikačních účinků.
Co budeme potřebovat
- 2 hrsti lístků kopřivy
Postup
- Litr vody přivedeme k varu.
- Odstavíme z plamene a zalijeme kopřivové lístky.
- Necháme 10 minut vylouhovat a podáváme.

Šípkový čaj
Skvělý čaj, který pomůže s nachlazením i únavou.
Co budeme potřebovat
- 4 polévkové lžíce sušených šípků
Postup
- Šípky rozdrtíme v hmoždíři.
- Zalijeme 1 l vody a necháme hodinu odstát.
- Přivedeme k varu.
- Odstavíme z plamene a necháme 15 minut chladnout.
- Podáváme.

Cibulový čaj
Čaj pravděpodobně nebudeme usrkávat každý den o páté. V boji proti kašli však není lepšího pomocníka.
Co budeme potřebovat
- 1 cibule
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžíce medu
Postup
- Litr vody přivedeme k varu.
- Cibuli oloupeme a pokrájíme na čtvrtky.
- Zalijeme a necháme 15 minut louhovat.
- Přisypeme majoránku a osladíme medem.
- Podáváme.

Proč pít horký čaj?
Čaj obsahuje silné antioxidanty a zdraví prospěšné sloučeniny, především z polyfenolů – látek nacházejících se v rostlinách.
Neslazené zelené čaje a černé čaje jsou druhy nejvíce zkoumané pro jejich zdravotní přínosy. Tyto druhy čaje mohou pomoci s:
- Předcházet některým druhům rakoviny. Pití černého čaje je obecně spojeno s 21% snížením rizika úmrtí na rakovinu
- Dva šálky čaje denně mohou snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění a 3 šálky zeleného čaje denně mohou snížit riziko srdeční smrti o 26 %
- Pravidelná konzumace čaje může mírně snížit krevní tlak
- Snižte riziko vzniku cukrovky 2. typu. Bylo zjištěno, že pití 4 šálků čaje denně snižuje riziko cukrovky 2. typu o 10 %
- Pití čaje může snížit riziko deprese a neurodegenerativních stavů, jako je Alzheimerova choroba