Zázvor má specifickou ostrou chuť, pro kterou je oblíbený po celém světě.
Přinášíme vám ty nejlepší recepty se zázvorem, které stojí za vyzkoušení!
Je libo čaj, hovězí či raději sušenky?
To vše a mnohem více najdete v našem článku!
Dýňová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem
Tato polévka z dýně, zázvoru a kokosového mléka je lahodná a skvěle výživná. Říz čerstvého zázvoru dodává sladkému základu kokosu a dýně krásný šmrnc. Užijte si to!
INGREDIENCE
- 1 kg dýně
- 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 250 ml kokosového mléka
- 20 gramů čerstvého zázvoru
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a velký plech vyložíme pečicím papírem.
- Dýni oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky.
- Položíme na plech, pokapeme olivovým olejem a rukama promícháme, aby se v oleji pořádně obalila.
- Dýni pečeme v troubě přibližně 45 minut, nebo dokud nebude velmi měkká a nezačne na okrajích karamelizovat.
- Zatímco se dýně peče, oloupeme zázvor a připravíme si zbytek ingrediencí.
- Upečenou dýni, vývar, kokosové mléko, zázvor, kmín a skořici dáme do mixéru.
- Mixujeme, dokud nebude směs super hladká.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Podívejte se také na naše recenze elektrických sporáků. Možná se vám zrovna budou hodit!
Zázvorový čaj
Čaj ze zázvoru je skvělý nejen na zahřátí, ale také funguje jako perfektní bojovník proti nachlazení.
INGREDIENCE
- 1 kořen zázvoru asi 5 cm dlouhý
- 1 l vody
- 4 lžíce medu
- 1/2 citronu
- hrst máty
POSTUP
- Kořen oloupeme a nastrouháme.
- Nastrouhaný zázvor přesypeme do hrnce, zalejeme vodou a vaříme 10 minut.
- Čaj scedíme a chuť doladíme medem, citronem a mátou.
- Podáváme teplé.

Hovězí se zázvorem
Tento pokrm byste mohli z fleku servírovat v luxusní restauraci a rozhodně se stane vaším oblíbeným. Křupavě smažené hovězí maso v lahodné sladko-pikantní omáčce ze sójové omáčky s čerstvým zázvorem, česnek a chilli si zamiluje celá vaše rodina!
INGREDIENCE
Na těstíčko:
- 1 šálek kukuřičného škrobu
- ¼ šálku hladké mouky
- 1 lžička bílého pepře
- ¾ šálku vody
- 1 velké vejce
Na maso:
- 500 g flank steak, nakrájená na tenké proužky
- rostlinný olej, podle potřeby
Na omáčku:
- 1/3 šálku sójové omáčky
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/4 šálku vody
- 2 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžička vloček červeného chilli
Na smažení:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 5 stroužků česneku, lisovaného
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce sezamových semínek
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
POSTUP
- Ve velké míse prošleháme kukuřičný škrob, mouku a bílý pepř.
- Přidáme vodu a vejce a šleháme, dokud není těsto hladké.
- Hovězí nudličky promícháme s těstem, dokud nebudou zcela obalené.
- Naplníme velkou pánev 5 cm oleje.
- Zahřejeme olej na 177 stupňů Celsia.
- V dávkách přidáváme nudličky hovězího masa do rozpáleného oleje.
- Pomocí vidličky promícháme a během vaření rozlomíme nudličky.
- Smažíme nudličky hovězího masa po dobu 3 až 4 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé.
- Vyjmeme hovězí nudličky děrovanou lžící a necháme je okapat na plechu vyloženém papírovými utěrkami.
- Ve střední misce prošleháme sójovou omáčku, vodu, tmavou sójovou omáčku, ocet, třtinový cukr a chilli.
- Omáčku dáme stranou.
- Sezamový olej rozehřejeme ve velké pánvi na středně vysoké teplotě.
- Přidáme česnek a zázvor a restujeme 1 minutu, nebo dokud nebudou voňavé.
- Nalijeme omáčku na pánev a za stálého míchání vaříme 1 až 2 minuty, dokud mírně nezhoustne.
- Přidáme osmažené nudličky hovězího masa na pánev a promícháme, aby se obalily v omáčce.
- Hovězí maso a omáčku vaříme 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne a zcela nepokryje každý proužek hovězího masa.
- Maso ozdobíme sezamovými semínky a jarní cibulkou.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i naše recepty na flank steak 5x jinak. Nebojte se vyzkoušet nové způsoby přípravy!
Objevte podobné tipy
Domácí kandovaný zázvor
Udělejte si svůj vlastní domácí kandovaný zázvor! Jeho chuť je mnohonásobně lepší než z obchodu, čerstvější a živější. Je skvělý jen tak ke svačince nebo ho můžete přidat do různých moučníků. A jako bonus vám zbyde skvělý sirup, který je v nápojích naprosto fenomenální!
INGREDIENCE
- 500 g oloupaného zázvoru, nakrájeného na tenké plátky (ručně nebo pomocí mandolíny – je to mnohem jednodušší)
- špetka soli
- 2 šálky bílého krystalového cukru
- cukr navíc na obalování
POSTUP
- Nakrájený zázvor dáme do středního hrnce a podlijeme vodou.
- Přivedeme k varu a vaříme 30 minut.
- Necháme si 1/2 šálku zázvorové vody a poté slijeme plátky zázvoru.
- Nakrájený zázvor vložíme zpět do hrnce s odloženou zázvorovou vodou, cukrem a špetkou soli.
- Přivedeme k varu, snížíme teplotu na střední a vaříme odkryté po dobu 35-40 minut nebo dokud teplota na teploměru neukáže 107 stupňů Celsia.
- Zázvor scedíme v cedníku nad miskou, abychom zachytil sirup, který si můžeme nechat do nápojů.
- Plátky zázvoru rozložíme na chladicí mřížku, kterou dáme na pečící plech a plátky co nejlépe oddělíme.
- Necháme 2 hodiny vychladnout.
- Plátky zázvoru dáme do mísy s cukrem, aby byly celé potažené.
- Poté zázvor položíme zpět na chladicí mřížku, aby tam přes noc odležel.
- Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a chladném místě.
- Vydrží několik měsíců.

Zázvorová limonáda
Užijte si tuto osvěžující limonádu ze zázvoru, která je ideální pro horké letní dny.
INGREDIENCE
- 200 g cukru
- 1 litr vody
- 1 litr perlivé vody
- 5 cm kořene zázvoru
- 3 citrony
- hrst čerstvé máty
- 1 citron / limetka na ozdobu
POSTUP
- Kořen oloupeme a nastrouháme stejně jako na čaj.
- Po uvaření však přímo do hrnce nasypeme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.
- Počkáme, až se svařený sirup zchladí, a dolijeme jej perlivou vodou a šťávou ze 3 citronů.
- Podáváme s lístky máty a kolečkem citronu nebo limetky.

Osvěžte se během letních dnů a využijte k tomu i naše další recepty na domácí limonády!
Mrkvová polévka se zázvorem
Následující recept na polévku z mrkve, zázvoru a kari je jednoduchý, ale má čistou chuť a sametovou texturu! Toto zářivě oranžové pyré si zamiluje každý.
INGREDIENCE
- 2 kořeny zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 5 mrkví
- 1 lžíce oleje
- lžička kari
- sůl, pepř
- 1 litr vývaru
- kelímek smetany
- petrželová nať na ozdobu
POSTUP
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme, zázvor nastrouháme.
- Na rozpáleném oleji osmahneme česnek, přidáme mrkev a zázvor a podlijeme vývarem.
- Osolíme, opepříme, přidáme kari a povaříme do změknutí mrkve a zázvoru.
- Vše promixujeme a vrátíme do hrnce.
- Vmícháme smetanu.
- Na talíři ozdobíme petrželí.

Zázvorové sušenky
Pokud chcete dětem připravit zdravější pamlsek, vyzkoušejte tento recept na sušenky ze zázvoru, skořice a medu. Pochutná si na něm celá rodina!
INGREDIENCE
- 250 g hladká mouka
- 3 lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžička skořice
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce medu
- 2 žloutky
- 5 cm čerstvého kořene zázvoru
POSTUP
- Mouku a koření prohněteme s máslem.
- Přidáme cukr, med a žloutky.
- Rozmixujeme s nastrouhaným zázvorem.
- Spojité těsto necháme hodinu odpočinout v chladničce.
- Potom vyválíme a vykrajujeme.
- Pečeme při 175 ºC do zezlatavění.

Připravte si také naše populární recepty na popraskané sušenky crinkles, po kterých se jen zapráší!
Zázvor neškrábeme nožem, ale škrabkou. Pro nápoje pak krájíme nožem na tenké plátky, do pokrmů strouháme na struhadle.
Zázvor je také vhodný jako přísada do různých čajů, a to pro jeho léčivé účinky.
Našli jste svůj oblíbený zázvorový recept? Podělte se o něj s přáteli.