Zázvor v kuchyni

Zázvor není mrkev, běžně ho doma nepěstujeme a ani do polévky ho denně nepřidáváme.

Že bychom s ním však měli začít se přesvědčíme díky těmto 5 snadným receptům se zázvorem.

Nejen pro svoji palčivou chuť je ve světě již dávno oblíbeným kořením. Jeho zdravotní účinky jsou totiž velmi významné!

Původ zázvoru

Oddenky a z nich pak práškové koření se získávají ze zázvoru pravého, což je vytrvalá rostlina, rostoucí i dnes především v Asii. Jeho původ není zcela přesně znám, ale doba jeho používání v jihovýchodní Asii už překonává nejméně tři tisíciletí. Prostřednictvím středověkých obchodníků se zázvor dostával i do dalších zemí, až zakotvil i v Evropě, kde se stal velmi oblíbeným kořením.

Chuť a vůně zázvoru

Zázvor má nasládlou a přitom ostře palčivou chuť. Ta je způsobena látkou nazývanou gingerol, která je podobná kapsicinu obsaženému v paprikách. Přes svoji palčivost jej mnoho lidí snáší v pokrmech lépe než pepř. Vůně zázvoru je výrazná a přitom velmi příjemná.

Zázvor v zahraničních kuchyních

V asijských kuchyních je zázvor znám odnepaměti a tak i dnes je nepostradatelným kořením především indické a čínské kuchyně a to do jídel masitých i bezmasých, slaných i sladkých. Tam se právě nejčastěji používá zázvor čerstvý strouhaný.

Zázvorem se v těchto zemích ochucují i různé nápoje. Starší indické recepty využívají i listy zázvoru a indická kuchyně používá k zahušťování pokrmů i zázvorové slupičky, což jsou šupiny kvetoucích lodyh.

Zázvor se využívá i do kořenících směsí, jako je například kari koření, tak tekutých dochucovacích směsí, kde typickým představitelem je sójová omáčka.

Dalšími zeměmi, kde byl a dosud je zázvor velmi oblíbený, jsou anglosaské země. Samostatně se zázvor jako sladká pochoutka konzumuje kandovaný. Specialitou je pak ochucování nápojů, takže se v těchto zemích vyskytuje jak zázvorová limonáda, tak zázvorové pivo. Nechybí ani recepty na kávu ochucenou zázvorem a víno s příchutí zázvoru.

Recepty se zázvorem
foto zdroj: google.com

Zázvor v české kuchyni

Zázvorem tradičně dochucujeme především masité pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, drůbeže, zvěřiny a ryb. Mohou se jím přichutit nákypy, saláty nebo pomazánky. Při pečení se může použít k dochucení slaného pečiva.

U sladkých moučníků je nepostradatelnou součástí perníkového koření, kterým se dochucují jak trvanlivé, tak k přímé spotřebě určené perníky. Léta staré recepty na cukroví, především vánoční, by se také neobešly bez zázvoru.

Recepty se zázvorem
foto zdroj: google.com

Zázvor jako lék

Zázvor ve všech svých formách obsahuje éterické oleje a silice, které působí velmi dobře na zažívání, protože podporují tvorbu žluči a tím urychlují trávení.

To napomáhá nejen snižování cholesterolu, ale i celkovému odbourávání tuků, takže má zázvor velmi kladný vliv při redukční dietě.

Z mletého zázvoru a vody je možné si připravit i v domácím prostředí čaj proti nachlazení nebo si výluh ze zázvoru přidat do koupele a to jak proti nachlazení, tak pro pouhé osvěžení.

Sušenky se zázvorem, zázvorové suchary nebo malé množství mletého sušeného zázvoru pomůže při lehké žaludeční nevolnosti a při cestování. Zázvor je také doporučován proti nevolnostem v těhotentví.

Zázvorový čaj

INGREDIENCE

  • 1 kořen zázvoru asi 5 cm dlouhý
  • 1 l vody
  • 4 lžíce medu
  • 1/2 citronu
  • hrst máty

POSTUP

  1. Kořen oloupeme a nastrouháme.
  2. Nastrouhaný zázvor přesypeme do hrnce, zalejeme vodou a vaříme 10 minut.
  3. Čaj scedíme a chuť doladíme medem, citronem a mátou.
  4. Podáváme teplé.
Recept na zázvorový čaj
foto zdroj: google.com

Zázvorová limonáda

INGREDIENCE

  • 200 g cukru
  • 1 litr vody
  • 1 litr perlivé vody
  • 5 cm kořene zázvoru
  • 3 citrony
  • hrst čerstvé máty
  • 1 citron / limetka na ozdobu

POSTUP

  1. Kořen oloupeme a nastrouháme stejně jako na čaj.
  2. Po uvaření však přímo do hrnce nasypeme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.
  3. Počkáme, až se svařený sirup zchladí, a dolijeme jej perlivou vodou a šťávou ze 3 citronů.
  4. Podáváme s lístky máty a kolečkem citronu nebo limetky.

Recept na zazvorovou limonadu

foto zdroj: google.com

 

Mrkvová polévka se zázvorem

INGREDIENCE

  • 2 kořeny zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 5 mrkví
  • 1 lžíce oleje
  • lžička kari
  • sůl, pepř
  • 1 litr vývaru
  • kelímek smetany
  • petrželová nať na ozdobu

POSTUP

  1. Zeleninu oloupeme a nakrájíme, zázvor nastrouháme.
  2. Na rozpáleném oleji osmahneme česnek, přidáme mrkev a zázvor a podlijeme vývarem.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme kari a povaříme do změknutí mrkve a zázvoru.
  4. Vše promixujeme a vrátíme do hrnce.
  5. Vmícháme smetanu.
  6. Na talíři ozdobíme petrželí.
Recept na mrkvovou polévku se zázvorem
foto zdroj: pinterest.com

 

Dýňová polévka se zázvorem

INGREDIENCE

  • dužina z 1 dýně
  • 2 kořeny zázvoru
  • 3 mrkve
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 1 lžička skořice
  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru
  • hrst lístků libečku na ozdobu

POSTUP

  1. Dužinu z dýně nakrájíme na kostičky a zbavíme semen.
  2. Oloupanou mrkev pokrájíme na kolečka.
  3. V hrnci na másle osmahneme nakrájenou cibuli.
  4. Přisypeme dýni a mrkev a znovu krátce osmahneme.
  5. Přidáme nastrouhaný kořen zázvoru a skořici.
  6. Zalijeme vývarem, osolíme a opepříme.
  7. Vaříme doměkka. Poté polévku rozmixujeme, opět vrátíme do hrnce a vmícháme smetanu.
  8. Podáváme s hrstí libečku.

Recept na dynovou polevku se zázvorem

foto zdroj: google.com

Zkuste také husí prsa na zázvoru, lahodnou zázvorovou polévku s rýží nebo smetanové kuře se zázvorem.

Zázvorové sušenky

INGREDIENCE

  • 250 g hladká mouka
  • 3 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 žloutky
  • 5 cm čerstvého kořene zázvoru

POSTUP

  1. Mouku a koření prohněteme s máslem.
  2. Přidáme cukr, med a žloutky.
  3. Rozmixujeme s nastrouhaným zázvorem.
  4. Spojité těsto necháme hodinu odpočinout v chladničce.
  5. Potom vyválíme a vykrajujeme.
  6. Pečeme při 175º C do zezlatavění.

Recept na zázvorové sušenky

foto zdroj: google.com

 

Tip na závěr:

Zázvor neškrábeme nožem, ale škrabkou. Pro nápoje pak krájíme nožem na tenké plátky, do pokrmů strouháme na struhadle.

Našli jste svůj oblíbený zázvorový recept? Podělte se o něj s přáteli

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *