Zázvor není mrkev, běžně ho doma nepěstujeme a ani do polévky ho denně nepřidáváme.
Nejen pro svoji palčivou chuť je ve světě již dávno oblíbeným kořením. Jeho zdravotní účinky jsou totiž velmi významné!
Že bychom s ním však měli začít se přesvědčíme díky těmto 5 snadným receptům se zázvorem.
Zázvorový čaj
INGREDIENCE
- 1 kořen zázvoru asi 5 cm dlouhý
- 1 l vody
- 4 lžíce medu
- 1/2 citronu
- hrst máty
POSTUP
- Kořen oloupeme a nastrouháme.
- Nastrouhaný zázvor přesypeme do hrnce, zalejeme vodou a vaříme 10 minut.
- Čaj scedíme a chuť doladíme medem, citronem a mátou.
- Podáváme teplé.
Objevte podobné tipy
Zázvorová limonáda
INGREDIENCE
- 200 g cukru
- 1 litr vody
- 1 litr perlivé vody
- 5 cm kořene zázvoru
- 3 citrony
- hrst čerstvé máty
- 1 citron / limetka na ozdobu
POSTUP
- Kořen oloupeme a nastrouháme stejně jako na čaj.
- Po uvaření však přímo do hrnce nasypeme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.
- Počkáme, až se svařený sirup zchladí, a dolijeme jej perlivou vodou a šťávou ze 3 citronů.
- Podáváme s lístky máty a kolečkem citronu nebo limetky.
Mrkvová polévka se zázvorem
INGREDIENCE
- 2 kořeny zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 5 mrkví
- 1 lžíce oleje
- lžička kari
- sůl, pepř
- 1 litr vývaru
- kelímek smetany
- petrželová nať na ozdobu
POSTUP
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme, zázvor nastrouháme.
- Na rozpáleném oleji osmahneme česnek, přidáme mrkev a zázvor a podlijeme vývarem.
- Osolíme, opepříme, přidáme kari a povaříme do změknutí mrkve a zázvoru.
- Vše promixujeme a vrátíme do hrnce.
- Vmícháme smetanu.
- Na talíři ozdobíme petrželí.
Dýňová polévka se zázvorem
INGREDIENCE
- dužina z 1 dýně
- 2 kořeny zázvoru
- 3 mrkve
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
- 1 lžička skořice
- 1 cibule
- 1 litr vývaru
- hrst lístků libečku na ozdobu
POSTUP
- Dužinu z dýně nakrájíme na kostičky a zbavíme semen.
- Oloupanou mrkev pokrájíme na kolečka.
- V hrnci na másle osmahneme nakrájenou cibuli.
- Přisypeme dýni a mrkev a znovu krátce osmahneme.
- Přidáme nastrouhaný kořen zázvoru a skořici.
- Zalijeme vývarem, osolíme a opepříme.
- Vaříme doměkka. Poté polévku rozmixujeme, opět vrátíme do hrnce a vmícháme smetanu.
- Podáváme s hrstí libečku.
Zázvorové sušenky
INGREDIENCE
- 250 g hladká mouka
- 3 lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžička skořice
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce medu
- 2 žloutky
- 5 cm čerstvého kořene zázvoru
POSTUP
- Mouku a koření prohněteme s máslem.
- Přidáme cukr, med a žloutky.
- Rozmixujeme s nastrouhaným zázvorem.
- Spojité těsto necháme hodinu odpočinout v chladničce.
- Potom vyválíme a vykrajujeme.
- Pečeme při 175 ºC do zezlatavění.
Zázvor neškrábeme nožem, ale škrabkou. Pro nápoje pak krájíme nožem na tenké plátky, do pokrmů strouháme na struhadle.
Zázvor je také vhodný jako přísada do různých čajů, a to pro jeho léčivé účinky.
Našli jste svůj oblíbený zázvorový recept? Podělte se o něj s přáteli