Se zázvorem v kuchyni: čaj či polévka a mnoho dalšího

Zázvor není mrkev, běžně ho doma nepěstujeme a ani do polévky ho denně nepřidáváme.

Nejen pro svoji palčivou chuť je ve světě již dávno oblíbeným kořením. Jeho zdravotní účinky jsou totiž velmi významné!

Že bychom s ním však měli začít se přesvědčíme díky těmto 5 snadným receptům se zázvorem.

Zázvorový čaj

INGREDIENCE

  • 1 kořen zázvoru asi 5 cm dlouhý
  • 1 l vody
  • 4 lžíce medu
  • 1/2 citronu
  • hrst máty

POSTUP

  1. Kořen oloupeme a nastrouháme.
  2. Nastrouhaný zázvor přesypeme do hrnce, zalejeme vodou a vaříme 10 minut.
  3. Čaj scedíme a chuť doladíme medem, citronem a mátou.
  4. Podáváme teplé.

Recept na zázvorový čaj

Zázvorová limonáda

INGREDIENCE

  • 200 g cukru
  • 1 litr vody
  • 1 litr perlivé vody
  • 5 cm kořene zázvoru
  • 3 citrony
  • hrst čerstvé máty
  • 1 citron / limetka na ozdobu

POSTUP

  1. Kořen oloupeme a nastrouháme stejně jako na čaj.
  2. Po uvaření však přímo do hrnce nasypeme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.
  3. Počkáme, až se svařený sirup zchladí, a dolijeme jej perlivou vodou a šťávou ze 3 citronů.
  4. Podáváme s lístky máty a kolečkem citronu nebo limetky.

Recept na zazvorovou limonadu

Mrkvová polévka se zázvorem

INGREDIENCE

  • 2 kořeny zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 5 mrkví
  • 1 lžíce oleje
  • lžička kari
  • sůl, pepř
  • 1 litr vývaru
  • kelímek smetany
  • petrželová nať na ozdobu

POSTUP

  1. Zeleninu oloupeme a nakrájíme, zázvor nastrouháme.
  2. Na rozpáleném oleji osmahneme česnek, přidáme mrkev a zázvor a podlijeme vývarem.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme kari a povaříme do změknutí mrkve a zázvoru.
  4. Vše promixujeme a vrátíme do hrnce.
  5. Vmícháme smetanu.
  6. Na talíři ozdobíme petrželí.

Recept na mrkvovou polévku se zázvorem

Dýňová polévka se zázvorem

INGREDIENCE

  • dužina z 1 dýně
  • 2 kořeny zázvoru
  • 3 mrkve
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 1 lžička skořice
  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru
  • hrst lístků libečku na ozdobu

POSTUP

  1. Dužinu z dýně nakrájíme na kostičky a zbavíme semen.
  2. Oloupanou mrkev pokrájíme na kolečka.
  3. V hrnci na másle osmahneme nakrájenou cibuli.
  4. Přisypeme dýni a mrkev a znovu krátce osmahneme.
  5. Přidáme nastrouhaný kořen zázvoru a skořici.
  6. Zalijeme vývarem, osolíme a opepříme.
  7. Vaříme doměkka. Poté polévku rozmixujeme, opět vrátíme do hrnce a vmícháme smetanu.
  8. Podáváme s hrstí libečku.

Recept na dynovou polevku se zázvorem

Zázvorové sušenky

INGREDIENCE

  • 250 g hladká mouka
  • 3 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 žloutky
  • 5 cm čerstvého kořene zázvoru

POSTUP

  1. Mouku a koření prohněteme s máslem.
  2. Přidáme cukr, med a žloutky.
  3. Rozmixujeme s nastrouhaným zázvorem.
  4. Spojité těsto necháme hodinu odpočinout v chladničce.
  5. Potom vyválíme a vykrajujeme.
  6. Pečeme při 175 ºC do zezlatavění.

Recept na zázvorové sušenky

Zázvor neškrábeme nožem, ale škrabkou. Pro nápoje pak krájíme nožem na tenké plátky, do pokrmů strouháme na struhadle.

Zázvor je také vhodný jako přísada do různých čajů, a to pro jeho léčivé účinky.

Našli jste svůj oblíbený zázvorový recept? Podělte se o něj s přáteli

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.