Recepty na flank steak 5x jinak? Nebojte se vyzkoušet nové způsoby přípravy!

Jedná se o chutné maso ze spodních břišních svalů.

Vyzkoušejte ho na grilu s balzamikovým octem, pečený na víně nebo třeba v lahodném zimním guláši.

A co teprve jeho příprava ve francouzském stylu po burgundsku!

Inspirujte se našimi recepty na hovězí pupek, díky kterým pro vás bude jeho příprava hračkou!

Pečený hovězí pupek na červeném víně

Červené víno je skvělé pro přípravu dokonalé marinády, protože právě jeho kyselost pomáhá maso zjemnit a dodává mu spoustu chuti. Olivový olej v marinádě pro změnu udržuje maso vláčné a šťávnaté.

Ingredience

  • cca 1 kg hovězího pupku (flank steak)

Na marinádu

  • 1 šálek červeného vína Cabernet
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 nahrubo nasekané šalotky
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

Na brambory

  • 700 g brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře

Postup

Flank Steak

  1. VLožte maso do sáčku a přidejte červené víno, olivový olej, citronovou šťávu, nahrubo nasekanou šalotku, bylinky, sůl a pepř.
  2. Uzavřete sáček a jemně jej protřepejte, aby se všechny ingredience dobře promíchaly.
  3. Schovejte do chladničky alespoň na 6 hodin, ideálně však přes noc.
  4. Jakmile je maso namarinováno, vyložte plech pečícím papírem.
  5. Pomocí kleští vyjměte flank steak z pytlíku, jemně z něj setřete přebytečnou marinádu a položte jej na plech.
  6. Maso potřete olejem, opepřete a z obou stran prudce opečte, poté potřete připravenou marinádou a vložte do trouby vyhřáté na 65 – 70°C a dopečte tak, aby bylo maso na řezu šťavnaté, růžové, nikoliv zcela propečené.
  7. Hotový flank steak vyjměte z trouby, zabalte ho do alobalu a před servírováním ho nechte 10 minut odpočívat.
  8. Poté maso nakrájejte ostrým nožem pod 45° úhlem napříč na tenké plátky a podávejte s pečenými bramborami a zelenou zeleninou.

Pečené brambory

  1. Brambory umyjte, nakrájejte na poloviny a vložte do velké mísy.
  2. Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  3. Brambory rovnoměrně rozložte na plech a pečte v troubě při teplotě 200°C po dobu 20 – 25 minut.
Pečený hovězí flank steak na víně s tymiánem a bramborami
www.krollskorner.com

Připravte si k flank steaku vinnou redukci. Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte 1 jemně posekanou šalotku a vařte do měkka (1-2 minuty). Přidejte 1/2 šálku vína a 1/2 šálku hovězího vývaru, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí, asi 5-10 minut. Směs přeceďte do mísy a dochuťte podle chuti solí a medem. Nalijte na flank steak.

Hovězí flank steak na grilu

Vyzkoušejte jeho jedinečnou úpravu s balzamikovým octem.

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 lžičky listů tymiánu
  • hovězí pupek (flank steak) o hmotnosti cca 1,1 kg
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup

  1. Rozmixujte ocet, olej, česnek a tymián v hladké pyré.
  2. Vložte steak do velké skleněné nebo keramické misky, zalijte ho vzniklou marinádou a nechte 5 minut odležet.
  3. Zahřejte grilovací pánev.
  4. Steak dochuťte solí a pepřem.
  5. Grilujte na mírném plameni asi 8 minut z každé strany, dokud nedosáhne střední teploty.
  6. Vyndejte steak z pánve a nechte 10 minut odležet.
  7. Steak nakrájejte a ihned podávejte.
Grilovaný hovězí flank steak na bílém talíři
www.foodandwine.com

Zimní guláš z hovězího pupku

Guláš si našel své fanoušky po celém světě a má to svůj důvod. Uvařte si jeho luxusní verzi s masem z hovězího pupku.

Ingredience

  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 600 g hovězí pupek (flank steak) nakrájený na větší kusy
  • 2 nasekané cibule
  • 4 mrkve nakrájené na tenké plátky
  • 2 červené papriky nakrájené na tenké plátky
  • 2 šálky červeného vína
  • 2 šálky konzervovaných rajčat
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 4 středně velké brambory
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • čerstvá petrželka
  • jogurt (na servírování)

Postup

  1. Rozpalte na pánvi olej, přidejte nakrájené hovězí maso, přikryjte ho pokličkou a vařte 20 minut.
  2. Přidejte cibuli, mrkev a papriku.
  3. Přilijte červené víno a přiveďte jej k varu.
  4. Zakryjte víkem a vařte 15 minut.
  5. Přidejte konzervovaná rajčata a česnek a 1 – 2 minuty míchejte.
  6. Nakonec do omáčky vložte brambory a dochuťte solí, pepřem, paprikou a kmínem.
  7. Zakryjte víkem a vařte 20 minut.
  8. Pokrm servírujeme s petrželkou a jogurtem!
Zimní guláš z hovězího flank steaku v hrnci na dřevěném prkýnku
www.sodelicious.recipes

Ochutnejte s námi další gulášky v deseti různých obměnách.

Flank steak s houbovou omáčkou

Tento moderní recept na hovězí pupek představuje jednoduchý a delikátní způsob…a houbová omáčka k němu je jednoduše řečeno naprosto božská!

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • cca 0,5 kg hovězí pupku (flank steak)
  • 2 lžíce másla
  • 3 šálky hub nakrájených na plátky
  • 1 celá šalotka nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • hovězí vývar

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje.
  2. Přidejte hovězí maso a opékejte z obou stran, dokud maso nebude správně opečené. Na úpravu medium to bude trvat cca 10 minut.
  3. Vyjměte maso z pánve.
  4. Na pánvi zahřejte 1 lžíci másla a zbývající olej.
  5. Přidejte houby a za občasného míchání vařte 5 minut nebo do měkka.
  6. Přidejte šalotku, česnek a rozmarýn a míchejte po dobu 30 sekund.
  7. Přimíchejte hovězí vývar a zbývající máslo a vařte, dokud se máslo nerozpustí.
  8. Hovězí maso nakrájejte napříč na tenké plátky.
  9. Podávejte s houbovou omáčkou.
Hovězí flank steak s houbovou omáčkou
www.seriouseats.com

Inspirujte se vynikajícími recepty na omáčky z hub.

Hovězí steak po burgundsku

Nic nepřekoná jedinečné hovězí po burgundsku.  A nyní si představte v této úpravě flank steaky.  Stojí to za to!

Ingredience

  • 250 g pancetty nakrájené na kostky
  • olivový olej
  • 1 kg hovězího pupku (flank steaku) nakrájeného na velké kostky
  • 1 jemně nasekaná španělská cibule
  • 5 velkých mrkví nakrájených na silné plátky
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžíce mouky
  • ½ šálku červeného piva
  • 750 ml červeného vína z Burgundska
  • 2 velké bobkové listy
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce rajčatové pasty s bylinkami
  • 1 – 2 šálky hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 350 g oloupaných cibulek perlovek
  • 225 g menších bílých hub
  • hrst jemně nasekané petrželky + na  ozdobu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 230 °C.
  2. Na středně rozpálenou smaltovanou litinovou pánev (odolnou proti připečení) vložte pancettu a trochu olivového oleje.  
  3. Vařte 3 – 4 minuty, aby pancetta zhnědla  a odstranila přebytečný tuk.
  4. Pancettu vyjměte ledovou lžičkou (pro udržení tuku) z pánve a odložte ji do misky.
  5. Na stejné pánvi opečte maso, vždy po menších částech a po dobu 5 – 6 minut, dokud nebude ze všech stran zlatohnědé.
  6. Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby přidejte olej.
  7. Odložte maso na talíř.
  8. Na pánev přidejte cibuli, mrkev a trochu olivového oleje, poté za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty.
  9. Přidejte česnek a pokračujte ve vaření po dobu dalších 2 minut.
  10. Vraťte hovězí maso na pánev a zaprašte moukou.
  11. Míchejte, dokud se maso neobalí, poté přendejte směs na pekáč, vložte do trouby a pečte 5 minut.
  12. Promíchejte a pečte dalších 5 minut.
  13. Snižte teplotu trouby na 160 ° C, vyjměte pekáč a podlijte červeným pivem.
  14. Důkladně seškrábejte dno, abyste získali všechny chutě!
  15. Přidejte víno, bobkový list, tymián, rajčatový protlak, pancettu a potom tolik hovězího vývaru, aby se maso zakrylo.
  16. Dochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte.
  17. Zakryjte a vložte do trouby.
  18. Pečte 1 hodinu 40 minut a občas promíchejte.
  19. Asi 20 minut před koncem pečení rozpalte velkou pánev.
  20. Přidejte máslo a olivový olej a nechte za stálého míchání rozpustit.
  21. Když máslo začne bublat, přidejte houby a cibuli, dochuťte solí a pepřem.
  22. Opékejte 4 až 5 minut, aby houby zhnědly.
  23. Odstavte z ohně, přidejte čerstvou petrželku a promíchejte.
  24. Přidejte do pekáče, promíchejte a pečte dalších 15 – 20 minut.
  25. Podávejte s rýží a ozdobte čerstvou petrželkou!
Hovězí flank steak po burgundsku
www.lecoupdegrace.ca

Proč zrovna hovězí pupek?

Hovězí pupek (flank steak) je jedinečnou možností, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se finančně nezruinovat. Přitom se jedná o lahodný kus hovězího výrazné chuti, ačkoli je někdy neoprávněně opomíjen.

Má intenzivní delikátní chuť a jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Připravuje se spíše celý než rozporcovaný na jednotlivé steaky. Neobsahuje téměř žádný tuk, ale pokud se naučíte ho správně připravit, může být opravdovou lahůdkou na vašem stole.

Doufáme, že si ho užijete minimálně tak jako my!

Schéma, kde na krávě najdeme hovězí pupek
www.dreamstime.com

Napište nám do komentářů, jak se vám recepty na hovězí pupek povedly. Budeme rádi za zpětnou vazbu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.