Oblíbené marmelády jako od babičky 

Využijte letní úrodu ovoce a pusťte se do zavařování. Do marmelád se výborně hodí i přezrálé ovoce, takže zužitkujete vše, co vám zahrádka nadělila. Pozor si ovšem dejte na kousky, které začínají plesnivět či hnít, mohly by později způsobit zkázu celé skleničce. V tomto případě se opravdu nevyplatí šetřit a všechny špatné kusy ovoce raději vyhoďte do bioodpadu. 

Mezi nejoblíbenější recepty patří meruňková marmeláda, její charakteristicky nakyslá chuť a jasně oranžová barva je nezaměnitelná. Věděli jste, že i meruňkový džem můžete udělat trochu jinak? Nebojte se experimentovat s ingrediencemi, meruňková marmeláda s rumem nebo špetkou skořice stojí za vyzkoušení.

Do marmelád se skvěle hodí kyselejší druhy ovoce, jako jsou ostružiny, rybíz nebo višně. Ostružinová marmeláda je vynikající na palačinkách a pokud ji chcete mít skutečně sametovou, je třeba propasírovat semínka. Malinová nebo rybízová marmeláda se skvěle hodí na plnění vánočního cukroví a díky vysokému obsahu pektinu navíc sama krásně želíruje.

Pokud patříte mezi milovníky jahod, jahodová marmeláda pro vás jistě není nic nového. Můžete si ji dopřát na lívancích, v jogurtu nebo na kousku čerstvého chleba s máslem, záleží jen na vaší chuti. 

Netradiční džemy a marmelády pro labužníky

Pokud rádi zkoušíte nové chutě, pusťte se do výroby speciální marmelády. Překvapí vás, z čeho všeho lze lahodný džem uvařit. Sladká marmeláda z dýně rozhodně stojí za vyzkoušení, stejně jako džem z pomerančů nebo dokonce rajčat. Nebojte se experimentovat, výsledek stojí za to!

¨