Nejlepší recepty na sladké pečení z dýně: vyzkoušejte lahodné dýňové dezerty!

Baví vás sladké pečení?

Zkoušíte rádi nové recepty?

Pak určitě nesmíte zapomenout na výborné dezerty z máslové či hokkaido dýně!

Sladkosti z dýně vás překvapí svou jednoduchostí a jejich chuť si prostě zamilujete.

Vyzkoušejte naše osvědčené sladké recepty z dýně Hokkaido i jiných druhů ještě dnes!

Dýňová roláda

Piškotová roláda je osvědčených rychlým dezertem, který nevyžaduje mnoho práce ani času, ale na talíři vypadá jednoduše skvěle. Vyzkoušejte naši lahodnou variantu z dýně. Má nadýchanou krémovou náplň a díky dýni je její těsto jemné a vláčné.

INGREDIENCE

Na korpus:

  • 3 velká vejce
  • 150 g cukru
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 100 g nastrouhané dýně (máslová nebo hokkaido)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody

Na náplň:

  • 220 g smetanového sýra typu žervé
  • 3 lžíce změklého másla 
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C. 
  2. Ve velké míse vyšlehejte vejce, cukr, skořici, muškátový oříšek a nastrouhanou dýni. 
  3. V oddělené míse smíchejte mouku a jedlou sodu. Pomalu přidejte do mokrých ingrediencí a smíchejte dohladka.
  4. Těsto vylijte rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 15-20 minut.
  5. Vyjměte z trouby a nechte lehce vychladnout. I s pečícím papírem ještě za tepla opatrně srolujte do rolády a nechte zcela vychladnout.
  6. Připravte si náplň ze smetanového sýra: Vyšlehejte smetanový sýr, máslo a moučkový cukr do hladka.
  7. Rozbalte korpus a rovnoměrně potřete krémovou náplní. Stočte zpět do rolády a během rolování postupně sloupávejte pečící papír.
  8. Zabalte roládu do potravinové fólie a nechte odpočinout v chladničce alespoň hodinu, aby se vám lépe krájela. 
Piškotová roláda s dýní a smetanovým krémem.
Zdroj: therecipecritic.com

Vyzkoušejte i další osvědčené recepty na sladké rolády, které zvládnete i vy!

Nadýchané dýňové koblížky

Klasické koblížky jsou poměrně pracné na výrobu a časově náročné, ovšem jejich dýňová varianta vás v tomto ohledu rozhodně potěší. Křehké dýňové koblížky se totiž pečou v troubě a obalené ve skořicovém cukru chutnají prostě báječně!

INGREDIENCE

  • 180 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 velké vejce
  • 60 g nastrouhané dýně
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g plnotučného mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Na obalení:

  • 30 g másla
  • 1½ lžičky mleté skořice
  • 180 g krupicového cukru

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a perníkové koření.
  3. V jiné nádobě vyšlehejte vejce s mlékem, nastrouhanou dýní a vanilkovým extraktem.
  4. Smíchejte obě směsi a vytvořte hladké těsto.
  5. Pomocí lžičky dávejte těsto do formy s důlky, např. na muffiny nebo formiček na vánoční ořechy.
  6. Pečte cca 10 minut, poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  7. Smíchejte cukr se skořicí a rozpusťte máslo. 
  8. Vychladlé koblížky namáčejte v rozpuštěném másle a obalujte ve skořicovém cukru.
Recept na domácí dýňové koblížky pečené v troubě.
Zdroj: letseatcake.com

Milujete koblížky na všechny způsoby? Připravte si vynikající domácí masopustní koblihy nebo lahodné vdolečky, které se rozplývají na jazyku!

Křupavé dýňové cookies s javorovou polevou

Jednoduché sušenky s dýní si můžete upéct třeba s dětmi na svačinku, nebo z nich udělat nový druh vánočního cukroví. Díky dýni mají příjemně oranžovou barvu a s javorovou polevou se doslova rozplývají na jazyku!

INGREDIENCE

  • 112 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 75 g uvařené a nastrouhané dýně (pyré)
  • 190 g hladké mouky (může být celozrnná)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžička soli

Pro javorovou polevu:

  • 120 g moučkového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. V míse smíchejte cukr, vanilku a dýňové pyré.
  2. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl a důkladně promíchejte. Vytvořte hutné lepivé těsto na sušenky.
  3. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  4. Na plech vyložený pečícím papírem dávejte pomocí dvou lžiček malé hromádky těsta o velikosti cca 2 lžiček. Vidličkou lehce vyrovnejte. Nechávejte mezi jednotlivými hromádky dostatečné mezery, aby se sušenky mohly rozpéct do stran a neslepily se.
  5. Pečte 15 minut. Poté ihned vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  6. Připravte si javorovou polevu smícháním moučkového cukru, javorového sirupu, mléka a vanilky.
  7. Lžičkou nanášejte polevu na vychladlé cookies a nechte uschnout.
Křupavé domácí sušenky cookies s dýní hokkaido.
Zdroj: lovingitvegan.com

Tip: Místo javorové polevy můžete použít i čokoládovou nebo vyzkoušejte některou z oblíbených polev na cukroví.

Skořicové rolky s dýní hokkaido

Milujete skořicové pečivo, ale netroufáte si upéct zamotané šneky doma? S naším receptem už se bát nemusíte! Vyzkoušejte lahodné skořicové rolky s dýní hokkaido a vychutnejte si je třeba s šálkem ranní kávy. 

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 1 balíček droždí
  • 60 g teplé vody
  • 60 g teplého mléka
  • 30 g cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 120 g nastrouhané dýně
  • ½ lžičky perníkového koření
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky

Na náplň:

  • 60 g změklého másla 
  • 150 g cukru 
  • 2 polévkové lžíce mleté ​​skořice
  • 1 lžička perníkového koření

Na polevu:

  • 100 g smetanového sýra typu žervé
  • 30 g změklého másla 
  • 180 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilky
  • ¼ lžičky soli

Postup:

  1. Nejprve si vytvořte kvásek: V malé misce rozpusťte kvasnice v teplé vodě a odložte stranou. 
  2. V mixérové míse smíchejte mléko, cukr, rozpuštěné máslo, dýni, koření, sůl a vejce. Pomocí háku na kynuté těsto vymíchejte.
  3. Postupně přidávejte mouku a míchejte do hladka. 
  4. Přidejte kvasnicovou směs. Míchejte, dokud se těsto nebude snadno zpracovávat. Poté míchejte ještě dalších 5 minut.
  5. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 až 1 1/2 hodiny.
  6. Po vykynutí těsto opatrně vyjměte z mísy a na pomoučeném vále rozválejte zhruba na velikost pečícího plechu. Po celém povrchu těsta lehce rozmažte rozpuštěné máslo.
  7. V malé misce smíchejte cukr, skořici a koření na perník. Poté směsí posypejte máslem potřené těsto. 
  8. Nakrájejte těsto na 12 až 15 plátků.
  9. Plech vyložte pečícím papírem. Z každého plátku těsta umotejte šneka a vložte na plech. Šneky dávejte těsně vedle sebe, aby se nerozmotaly. Potřete máslem a posypejte cukrem. Nechte kynout dalších 45 minut.
  10. Troubu předehřejte na 180°C.
  11. Pečte šneky cca 30 minut. Poté vyjměte z trouby.
  12. Mezitím smíchejte smetanový sýr, máslo, moučkový cukr, sůl a vanilku. Polevou potřete mírně vychladlé šneky a nechte vychladnout.
Recept na skořicové šneky s dýní hokkaido v těstě.
Zdroj: pinterest.com

Nevíte si rady s motáním šneků? Podívejte se na videonávod na skořicové rolky a inspirujte se!

Čerstvý dýňový kompot

Kompotovaná dýně patří k oblíbeným doplňkům českých obědů, ale výborně se hodí i na pečení dýňových dezertů v době, kdy zrovna nemáte po ruce čerstvou dýni. Kompot z dýně hokkaido zvládnete během chvilky a díky jeho vynikající chuti si jej oblíbí celá rodina.

INGREDIENCE

  • 400 g oloupané dýně zbavené semínek
  • 1 velký citron
  • 12 hřebíčků
  • 3 lžíce cukru
  • 1 litr vody

Postup:

  1. Oloupanou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na kostičky o velikosti 1,5×1,5cm.
  2. Odkrojte 4 plátky citronu a zbytek vymačkejte do velkého hrnce. Zalijte vodou a přidejte cukr a hřebíček.
  3. Přiveďte nálev k varu a vložte dýni spolu s plátky citronu.
  4. Vařte cca 5 minut a poté ihned nalijte do připravených sklenic a uzavřete. Můžete uchovávat v ledničce a ihned konzumovat, nebo sterilovat po dobu 20 minut při 85°C. takto zavařený kompot vám vydrží několik měsíců.
Recept na rychlý domácí dýňový kompot.
Zdroj: eatsmarter.com

Tip na závěr: Pokud máte rádi pikantnější chutě, zkuste do kompotu přidat trošku čerstvého zázvoru.

Dýňové muffiny s kousky čokolády

Oblíbené muffiny jistě znáte, ale zkusili jste jejich dýňovou variantu? Lahodné muffiny s dýní jsou vláčné a mají příjemně oranžovou barvu. Tak neváhejte a pusťte se do pečení!

INGREDIENCE

  • 450 g nastrouhané dýně (můžete použít máslovou nebo hokkaido)
  • 2 vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 180 g cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 120 g čokolády

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C. 
  2. Připravte si plech na muffiny s papírovými košíčky.
  3. Ve velké míse smíchejte dýni, vejce, rozpuštěné máslo a mléko a míchejte do hladka.
  4. V samostatné misce rozšlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, cukr, a perníkové koření. 
  5. Obě směsi dejte dohromady a vymíchejte dohladka. Nakonec přidejte nasekanou čokoládu.
  6. Pomocí lžičky naplňte muffinové košíčky, vždy jen do ¾ výšky košíčku!
  7. Pečte 20-25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Dýňové muffiny s kousky čokolády.
Zdroj: thediaryofarealhousewife.com

Už vám jde ze sladkého hlava kolem? Vyzkoušejte výborné muffiny na slano, které se hodí jako lehká svačinka nebo rychlá teplá večeře!

Dýňový cheesecake

Pokud patříte mezi milovníky tradičního amerického cheesecaku, pak vás nesmí minout ani jeho verze s dýňovou náplní. Díky perníkovému koření je jako stvořená pro oslazení podzimních dnů a vychutnáte si ji jak s hrnkem čaje, tak s šálkem dobré kávy.

INGREDIENCE

Na korpus:

  • 200 g zázvorových nebo máslových sušenek
  • 50 g cukru
  • 45 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 840 g smetanového sýru typu philadelphia, mascarpone, žervé
  • 200 g cukru
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 450 g nastrouhané a lehce povařené dýně (pyré)
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 4 vejce

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C. 
  2. Pomocí paličky nebo mixéru rozdrťte sušenky na drobky. Nasypte drobky do mísy, přidejte cukr a rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se úplně nesmíchají.
  3. Ručně vtlačujte malé kousky drobkového těsta do jedné rovnoměrné vrstvy v dortové formě s vysokým okrajem. 
  4. Pečte 10 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Během plnění udržujte teplotu trouby na 160°C.
  5. Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, cukr a vanilkový extrakt, dokud nejsou dobře spojené. Přidejte dýňové pyré, perníkové koření a mletou skořici a dobře promíchejte. Nakonec přidejte vejce.
  6. Vlijte náplň do připraveného korpusu a rovnoměrně urovnejte.
  7. Pečte 55–65 minut. Poté vypněte troubu, a nechte koláč v troubě ještě 1 hodinu. Poté opatrně vyjměte z trouby, zakryjte utěrkou a nechte odpočívat, dokud zcela nevychladne (cca 2 h).
Recept na pečený cheesecake s dýňovou náplní.
Zdroj: livewellbakeoften.com

Máte raději nepečený cheesecake? Vyzkoušejte variantu dýňového koláče na studeno podle videonávodu!

Luxusní koláč z dýně hokkaido s krémovou polevou

Tato originální buchy z dýně úžasně vypadá a ještě lépe chutná. Díky bohaté čepici z krémové polevy je vláčná a doslova se rozplývá na jazyku. Její příprava je přitom velmi jednoduchá, tak neváhejte a dejte se do pečení!

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 255 g polohrubé mouky 
  • 3 lžíce perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 150 g cukru
  • 150 g rostlinného oleje
  • 4 velká vejce
  • 1 středně velká dýně hokkaido
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krémovou polevu:

  • 250 g smetanového sýra typu žervé při pokojové teplotě
  • 100 g  změklého másla
  • 420 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse smíchejte mouku, koření na perník, prášek do pečiva a sůl.
  3. V jiné míse smíchejte cukr, olej, vejce, nastrouhanou dýni a vanilku.
  4. Obě směsi smíchejte a vytvořte hladké těsto. Nalijte těsto do vyššího plechu nebo pečící formy a pečte 30-35 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  5. V misce smíchejte smetanový sýr, moučkový cukr a máslo. Pomocí mixéru vyšlehejte do nadýchané pěny.
  6. Hotový krém rovnoměrně namažte na koláč, ihned nakrájejte na kostky a skladujte v chladu, ideálně v lednici.
Recept na dýňový koláč s krémovou polevou.
Zdroj: dearcrissy.com

Domácí kandovaná dýně

Vyrobte si z dýně lahodná cukrátka na celou zimu! Kandovaná dýně podle našeho receptu není složitá na výrobu a díky jejímu vaření navíc získáte vedlejší produkt v podobě sladkého sirupu na výrobu domácích dýňových limonád!

INGREDIENCE

  • 1 kg dýně Hokkaido nakrájené na kostičky o velikosti 1 cm
  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • 0,5 kg cukru
  • šťáva ze 3 citronů
  • šťáva ze 2 pomerančů

Postup:

  1. Nakrájenou dýni dejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Přidejte kyselinu citronovou, dobře promíchejte a nechte přes noc máčet. 
  2. Druhý den slijte vodu a k dýni přidejte novou vodu, cukr, pomerančovou šťávu a dobře promíchejte. Nechte opět přes noc máčet.
  3. Další den dejte na plotýnku a na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte, až dokud dýně lehce nezesklovatí, ale zůstane pevná.
  4. Dýni odstavte a slijte šťávu, kterou můžete použít později jako sirup.
  5. Troubu předehřejte na 50°C.
  6. Vysypte dýni na plech vyložený pečícím papírem a sušte v troubě, dokud se kostičky nezmenší tak, že se k sobě přestanou lepit. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  7. Po vychladnutí můžete dýni ještě lehce obalit v krupicovém cukru.
Kandovaná dýně postup výroby.
Zdroj: pinterest.com

Kandované ovoce se vám bude hodit nejen o Vánocích- vyzkoušejte také kandování dalších druhů ovoce podle přehledného videonávodu.

Dýňová marmeláda

Zavařování dýně není nic těžkého: lahodnou dýňovou marmeládu si můžete snadno vyrobit kdykoliv během roku. Kromě dýně hokkaido můžete použít i máslovou dýni. Hotová marmeláda z dýně se hodí nejen na mazání pečiva, ale pokud spěcháte, můžete ji použít i jako základ do dýňového koláče.

INGREDIENCE

  • 900 g dýně zbavené stopky, dužiny a semínek 
  • 265 g cukru
  • 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 1/2 vanilkového lusku

Postup:

  1. Očištěnou dýni nakrájejte na větší kostky a vložte do hrnce s pařáčkem. Podlijte vodou a vařte v páře cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
  2. Opatrně odstraňte slupky a dýni rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  3. Přijdete cukr, pomerančovou a citronovou šťávu a sůl. Vyškrábněte vnitřek vanilkového lusku a všechny ingredience důkladně promíchejte.
  4. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Po cca deseti minutách by měla hmota zhoustnout. Vypněte plotýnku a džem ihned plňte do připravených sterilizovaných sklenic. ihned zavřete a postavte dnem vzhůru, dokud sklenice nevychladnou.
  6. Takto zavařený dýňový džem vám vydrží několik měsíců.
Recept na domácí marmeládu z dýně.
Zdroj: wholefully.com

Chcete vyzkoušet jinou variantu dýňového džemu? Podívejte se na videonávod na marmeládu z dýní s ořechy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.