Výborné dýňové recepty na sladko na jednom místě. Připravte si stejný džus jako pil Harry Potter

Milujete sladké?

Zkoušíte rádi nové chutě?

Pak určitě nesmíte zapomenout na výborné sladké dýňové recepty!

Sladkosti z dýně vás překvapí svou jednoduchostí a jejich chuť si prostě zamilujete.

Vyzkoušejte jak dýni Hokkaido, tak máslovou dýni ještě dnes a nebudete se stačit divit!

Dýňový kompot

Co budeme potřebovat

  • 1 kg oloupané a na kostičky nakrájené máslové dýně
  • 3 šálky cukru
  • 7–8 celých hřebíčků
  • 2 tyčinky skořice
  • Strouhaný čerstvý kokos, nebo kokosové mléko

Postup

  • Ve velkém hrnci smíchejte 2 hrnky vody se 3 hrnky cukru a vařte na vysoké teplotě 8 až 10 minut bez míchání, aby vznikl světlý sirup.
  • Přidejte kostky máslové dýně se 2 tyčinkami skořice a 8 celými hřebíčky.
  • Dusíme na mírném ohni s pokličkou, dokud dýně nezměkne, ale stále drží tvar.
  • Celková doba vaření je asi 15 až 20 minut, ale kontrolujte každých 5 minut.
  • Necháme vychladit a vychladit.
  • Podávejte posypané kokosem.
Lahodné čerstvé pyré na lžíci.
Zdroj: chefnini.com

Dýňový koláč

Toto je NEJLEPŠÍ recept na koláč s dýní! Připravte si ho s konzervovaným nebo čerstvým dýňovým pyré kdykoli, kdy vás přepadne nálada na pravou podzimní sladkou dobrotu.

Co budeme potřebovat

  • 2 velká vejce
  • 1 velký vaječný žloutek
  • 125 g hnědého cukru
  • 80 g bílého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Špetka mletého hřebíčku
  • Špetka kardamomu
  • 1/2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 400 g dýňového pyré
  • 300 ml husté smetany
  • 1 listové těsto

Postup

  • Vyložte hlubokou koláčovou formu listovým těstem a nechte ho zmrazit alespoň na 30 minut.
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Smíchejte vejce, hnědý cukr, bílý cukr, sůl, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček, kardamom a citronovou kůru.
  • Vmícháme dýňové pyré a smetanu.
  • Šlehejte, dokud není vše dobře promícháno.
  • Směs bude tekutá, ale ztuhne v troubě.
  • Náplň nalijte do vychlazeného těsta.
  • Pečte v troubě při vysoké teplotě 200 stupňů po dobu 15 minut.
  • Po 15 minutách snižte teplotu na 150 stupňů.
  • Koláč je hotový, když špička nože vložená do středu vyjde vlhká, ale relativně čistá.
  • Střed by se měl sotva hýbat. Pečeme 45 – 60 minut.
  • Dýňový koláč ochlaďte na mřížce po dobu 2 hodin.
  • Podávejte se šlehačkou.
Křupavá krusta plná lahodného pyré z dýně a smetanou.
Zdroj: natashaskitchen.com

Dýňová buchta s kousky čokolády

Receptů na buchtu je nekonečně mnoho, ale zkusili jste už dýňovou variantu? Lahodné buchta s dýní je vláčné a mají příjemně oranžovou barvu. Tak neváhejte a pusťte se do pečení!

Co budeme potřebovat

  • 450 g nastrouhané dýně
  • 2 vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 180 g cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 120 g čokolády

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. 
  2. Vymažte si plech na buchtu.
  3. Ve velké míse smíchejte dýni, vejce, rozpuštěné máslo a mléko a míchejte do hladka.
  4. V samostatné misce rozšlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, cukr, a perníkové koření. 
  5. Obě směsi dejte dohromady a vymíchejte dohladka. Nakonec přidejte nasekanou čokoládu.
  6. Těsto nalijte do připraveného plechu.
  7. Pečte 20-25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Už vám jde ze sladkého hlava kolem? Vyzkoušejte výborné muffiny na slano, které se hodí jako lehká svačinka nebo rychlá teplá večeře!

Nadýchaná dvojbarevná buchta.
Zdroj: bojongourmet.com

Dýňová marmeláda

Zavařování dýně není nic těžkého: lahodnou dýňovou marmeládu si můžete snadno vyrobit kdykoliv během roku. Kromě dýně hokkaido můžete použít i máslovou dýni.

Hotová marmeláda z dýně se hodí nejen na mazání pečiva, ale pokud spěcháte, můžete ji použít i jako základ do dýňového koláče.

Co budeme potřebovat

  • 900 g dýně zbavené stopky, dužiny a semínek 
  • 265 g cukru
  • 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 1/2 vanilkového lusku

Postup

  1. Očištěnou dýni nakrájejte na větší kostky a vložte do hrnce s pařáčkem. Podlijte vodou a vařte v páře cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
  2. Opatrně odstraňte slupky a dýni rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  3. Přijdete cukr, pomerančovou a citronovou šťávu a sůl. Vyškrábněte vnitřek vanilkového lusku a všechny ingredience důkladně promíchejte.
  4. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Po cca deseti minutách by měla hmota zhoustnout. Vypněte plotýnku a džem ihned plňte do připravených sterilizovaných sklenic.
  6. Ihned zavřete a postavte dnem vzhůru, dokud sklenice nevychladnou.
  7. Takto zavařený dýňový džem vám vydrží několik měsíců.

Vyzkoušejte i další osvědčené recepty na sladké rolády, které můžete touto marmeládou naplnit!

Sklenička plná sladké marmelády.
Zdroj: ohmydish.com

Dýňový cheesecake

Pokud patříte mezi milovníky tradičního amerického cheesecaku, pak vás nesmí minout ani jeho verze z dýně. Díky perníkovému koření je jako stvořená pro oslazení podzimních dnů a vychutnáte si ji jak s hrnkem čaje, tak s šálkem dobré kávy.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  • 200 g zázvorových nebo máslových sušenek
  • 50 g cukru
  • 45 g rozpuštěného másla

Na náplň

  • 840 g smetanového sýru typu philadelphia, mascarpone, žervé
  • 200 g cukru
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 450 g nastrouhané a lehce povařené dýně (pyré)
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 4 vejce

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. 
  2. Pomocí paličky nebo mixéru rozdrťte sušenky na drobky. Nasypte drobky do mísy, přidejte cukr a rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se úplně nesmíchají.
  3. Ručně vtlačujte malé kousky těsta do jedné rovnoměrné vrstvy v dortové formě s vysokým okrajem. 
  4. Pečte 10 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Během plnění udržujte teplotu trouby na 160 °C.
  5. Ve velké míse smíchejte smetanový sýr, cukr a vanilkový extrakt, dokud nejsou dobře spojené. Přidejte dýňové pyré, perníkové koření a mletou skořici a dobře promíchejte. Nakonec přidejte vejce.
  6. Vlijte náplň do připraveného korpusu a rovnoměrně urovnejte.
  7. Pečte 55–65 minut. Poté vypněte troubu, a nechte koláč v troubě ještě 1 hodinu. Poté opatrně vyjměte z trouby, zakryjte utěrkou a nechte odpočívat, dokud zcela nevychladne (cca 2 h).

K tomuto koláči by sedla i výborná káva. Kávovary DeLonghi se o to mohou postarat.

Podnos s nadýchaným dýňovým koláčem.
Zdroj: playswellwithbutter.com

Dýňový džus

Pokud vás někdy zajímalo, jak se v Bradavicích vyrábí lahodný džus z dýně, zde je recept, jak ho vyrobit!

Co budeme potřebovat

  • 4 litry jablečného moštu jablečné šťávy také fungují dobře
  • 400 g dýňového pyré
  • 125 g cukru
  • 125 g hnědého cukru
  • 2 lžičky koření na dýňový koláč
  • 2 lžičky vanilky

Postup

  • Smíchejte všechny ingredience ve velkém hrnci a na nízkou teplotu lehce zahřívejte.
  • Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  • Když se cukr rozpustí, džus můžete podávat teplý, nebo ho nechce vychladnout.
  • Vychlazený džus nalijte na led do sklenic a navrch dejte tyčinky skořice a brčko.
  • Před každým podáváním znovu promíchejte, aby nedošlo k usazení.
Skleničky plné lahodného sladkého džusu.
Zdroj: thebakerupstairs.com

Nadýchané dýňové koblížky

Klasické koblížky jsou poměrně pracné na výrobu a časově náročné, ovšem jejich dýňová varianta vás v tomto ohledu rozhodně potěší. Křehké dýňové koblížky se totiž pečou v troubě a obalené ve skořicovém cukru chutnají prostě báječně!

Co budeme potřebovat

  • 180 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 velké vejce
  • 60 g nastrouhané dýně
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g plnotučného mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Na obalení

  • 30 g másla
  • 1½ lžičky mleté skořice
  • 180 g krupicového cukru

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a perníkové koření.
  3. V jiné nádobě vyšlehejte vejce s mlékem, nastrouhanou dýní a vanilkovým extraktem.
  4. Smíchejte obě směsi a vytvořte hladké těsto.
  5. Pomocí lžičky dávejte těsto do formy s důlky, např. na muffiny nebo formiček na vánoční ořechy.
  6. Pečte cca 10 minut, poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  7. Smíchejte cukr se skořicí a rozpusťte máslo. 
  8. Vychladlé koblížky namáčejte v rozpuštěném másle a obalujte ve skořicovém cukru.

Milujete koblížky na všechny způsoby? Připravte si vynikající domácí masopustní koblihy nebo lahodné vdolečky, které se rozplývají na jazyku!

Hora nadýchaných koblížků obalených v cukru.
Zdroj: adashofmegnut.com

Které dýně patří do kuchyně?

Tykev obecná

Je klasická malá dýně. Je ideální na vaření, pokud plánujete upéct celou dýni, naplnit ji nebo ji použít jako misku na polévku, protože pokrmu dodá ikonický vzhled.

Cukrové dýně
Cukrová dýně, známá také jako koláčové dýně nebo sladké dýně, je ideální pro koláče, protože nejsou tak vláknité a obsahují méně vody než jiné dýně. Je to její jemná sladkost, kterou jiný druh nepřekoná.

Dýně máslová
Má zvenčí světlou barvu, kulatý tvar a když je rozříznete, najdete tmavě oranžový vnitřek, který je sladký a hladký. Máslová dýně je docela všestranná. Je skvělé pro pečení v celku, pro přidání do salátů nebo zapečených pokrmů a lze je dokonale rozmixovat na krémovou dýňovou polévku.

Dýně Pepitas Hybrid

Tato dýně není pěstována pro svou dužinu. Přestože je dužina sladká a lze ji konzumovat i syrovou, Pepitas Hybrids jsou ve skutečnosti pěstovány pro semena bez slupky nebo nahá semena, což znamená, že produkují semena, která není těžké z dýně vydlabat. Pokud jste fanouškem dýňových semínek, tato dýně je skvělá pro jejich restování.

Dýně plazivá kulatá Jarrahdale
Na rozdíl od jiných dýní, kde je dužina do určité míry vláknitá, nejsou dýně plazivé vláknité vůbec, což z nich dělá neuvěřitelnou dýni na pečení.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X