Jak na správného velikonočního mazance

Milan & OndraMilan & Ondra
5. 06. 2018

Velikonoce vás letos nezaskočí. S jednoduchými tradičními recepty připravíte mazanec či věnec, kterému dají koledníci přednost i před slivovicí.

Využijte sezónní ovoce

Čas buchet a koláčů je jednoznačně léto, kdy vrcholí sezóna šťavnatého ovoce. Nic nechutná tak skvěle jako kombinace sladkého těsta a jemně sladkokyselého ovoce. Mezi nejoblíbenější tudíž právem patří borůvkové buchty, osvěžující buchty s višněmi nebo třeba zahradní švestkový koláč

Na podzim využijte úrodu dýní a upečte si fantastické dýňové buchty a moučníky. V kombinaci s perníkovým kořením vás jejich chuť příjemně překvapí.

Ani v zimě však nemusíte péct bez ovoce- plody léta bez problémů zamrazíte a na těsto můžete klást ještě zmrazené, výsledek bude vynikající. Na mražené ovoce doporučujeme použít drobenku, která vsákne přebytečnou tekutinu z ovoce. Pokud máte rádi šťavnatý základ, vložte mezi těsto a ovoce ještě jednu vrstvu navíc a upečte si buchtu s pudinkem či tvarohem.

Pečte po celý rok 

Zatímco v létě jsou lákavé osvěžující lehké dezerty, v zimě se můžete pustit i do hutnějších těst. Nejen Vánoční čas vybízí k použití orientálních koření, jako je skořice, badyán či zázvor. Stejně tak je ten pravý čas na přípravu krémových moučníků s máslem, které v letních měsících trpí krátkou trvanlivostí. Upečte si na neděli sladkou roládu nebo třeba banánovou buchtu, vždyť sezóna banánů vrcholí právě v zimě!

Zatímco zimě vévodí pečení vánočního cukroví, jaro je spojené spíše s přípravami na Velikonoce a oslavy konce zimy. Využijte tuto příležitost a napečte sladké pohoštění pro koledníky a hosty, kteří k vám přijdou o svátcích na návštěvu. Na svátečním stole by neměl chybět tradiční Velikonoční beránek, kynutý mazanec a pustit se můžete i do několika druhů velikonočního cukroví.

Objevte znovu sladká jídla

Zatímco v minulosti bylo běžné podávat sladké jídlo jako hlavní chod minimálně jednou týdně, dnešní trendy se na bezmasé pokrmy často dívají skrz prsty. Každodenní konzumace masa však není ani zdravá, ani ekonomická a už vůbec ne ekologická. Nebojte se zařadit do jídelníčku sladká jídla našich babiček, v kombinaci s luštěninovou polévkou nebo poctivým vývarem může jít o nutričně vyvážený pokrm.

Vyzkoušejte tradiční recept na dukátové buchtičky se šodó nebo si upečte klasické tvarohové buchty