Jistě většinu z vás brávali vaše babičky do lesa, kam jste chodívali s hrníčky a záměrem, posbírat co nejvíce borůvek, aby mohla babička upéct tu dobrou buchtu.
Z těchto malých, fialových zázraků se dá připravit, ale mnohem více než jedna buchta.
Našich 5 jednoduchých receptů s borůvkami si vy i vaše děti prostě zamilujete.
Borůvková marmeláda
Ingredience
- 4 sklenky syrových borůvek = 1/2 litru šťávy
- 500 ml vody
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 kg cukru krystal
- 1 sáček Želírfixu 2:1
Postup
- Borůvky pomeleme na mlýnku na ovoce nebo odšťavníme.
- Získanou šťávu smícháme s vodou a dáme vařit.
- V trošce odebraného cukru rozmícháme Želírfix a nasypeme do vařící šťávy.
- Povaříme asi 3 minuty a přidáme zbývající cukr, opět povaříme na mírném plameni asi 3 minuty.
- Odstavíme a vmícháme lžičku kyseliny citronové.
- Po chvilce sebereme nežádoucí pěnu a naplníme do skleniček. Sterilujeme 15 minut při 85°C.
Objevte podobné tipy
Tvarohové borůvkové knedlíky
Ingredience
- 25 dkg měkkého tvarohu
- 20-25 dkg hrubé mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 vejce
- 3 lžíce rozehřátého másla
- sůl
- borůvky
Postup
- Do rozehřátého másla vmícháme vejce a cukr.
- Přidáme tvaroh, špetku soli a vše důkladně promícháme.
- Moukou zahušťujeme tak dlouho, dokud není těsto vláčné (nemělo by se lepit na vařečku).
- Vykrajujeme kousky těsta a balíme do něho borůvky.
- Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5-6 minut (větší déle).
Před podáváním můžeme posypat cukrem a polít rozpuštěným máslem.
Borůvková bublanina
Ingredience:
- 50 gramů másla
- 100 gramů cukru krupice
- 3 vejce
- 180 ml mléka
- 300 gramů polohrubé mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku
- špetka soli
- 250 gramů borůvek
- slunečnicový olej
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru moučky (na posypání)
Postup:
- Máslo utřeme s cukrem a žloutky.
- Přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a mléko.
- Nakonec vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha a bílkový sníh opatrně vmícháme do těsta.
- Kulatou zapékací mísu s vyvýšeným okrajem vymažeme slunečnicovým olejem.
- Nalijeme do ní těsto, na které nasypeme borůvky a dáme péct do předehřáté trouby.
- Pečeme při 200°C asi 25 minut.
Bublanina se může péct, jak na plechu či míse s vyvýšeným okrajem, tak i v dortové formě.
Bublaninu můžeme posypat i drobenkou, kterou připravíme másla, mouky a cukru a zapečeme společně. Můžeme podávat se šlehačkou.
zdroj: www.trixicooks.com
Borůvkové muffiny
Ingredience
- 25 dkg polohrubé mouky
- 5 lžic oleje
- 4 lžíce horké vody
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 20 dkg borůvek
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup
- Ušleháme olej, horkou vodu, moučkový a vanilkový cukr do pěny.
- Postupně všleháme žloutky a nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílku, společně s moukou smíchanou s práškem do pečiva, a borůvky.
- Těstem naplníme papírové košíčky nebo tukem vytřenou formu na muffiny a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.
Ještě horké můžeme pocukrovat moučkovým cukrem, který smícháme s vanilkovým, aby výsledek nejen chutnal, ale i provoněl váš domov.
Borůvkový koláč
Ingredience
- 250 gramů polohrubé mouky
- špetka soli
- 125 gramů Hery
- 1 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 gramů cukru
- 450 gramů borůvek
- 1 lžíce škrobové moučky
- 1 lžíce cukru
- 4 lžíce angreštové marmelády
- 2 bílky
- 6 lžic moučkového cukru
Postup
- Mouku smícháme se solí, Herou, vejcem, vanilkovým cukrem a těsto necháme odpočinout 2 hodiny v lednici.
- Škrobovou moučku smícháme s cukrem, trochou vody a povaříme. Přidáme borůvky a necháme vychladnout.
- Troubu vyhřejeme na 180°C. Těsto vyválíme a vyložíme dno a boky dortové formy. Pečeme 20 minut
- Po vychladnutí, potřeme marmeládou a navršíme borůvkovou směs.
Pro dokonalý výsledek můžeme z bílků a cukru vyšlehat sníh a nastříkat na borůvky mřížku. Poté dáme krátce do trouby zapéct (do mírného zhnědnutí) a máme na světě chuťově i vzhledově nepřekonatelný moučník.
A jelikož borůvek není nikdy dost, vyzkoušejte také mimo jiné také borůvkové muffiny.