Fandíte lesnímu ovoci a můžete ho konzumovat v jakékoliv podobě? Pak právě pro vás jsou určeny recepty na borůvky.
Jsou lahodné, chutné a dají se z nich vykouzlit úžasné dobrůtky. Inspirujte se v našem článku.
Pozvěte své blízké či přátele na odpolední dýchánek, rodinnou oslavu nebo jen na posezení u kávy.
Překvapte je něčím novým, zajímavým, co pohladí jejich chuťové pohárky a zaplní jejich bříška, i když třeba jen na chvíli.
Domácí borůvkový koláč
Hlavní roli zde hraje jednoznačně oblíbené lesní ovoce, kterému perfektně sekunduje skořice, ale i další úžasné koření.
To vše završí dokonale nedokonalá mřížka, kterou vytvoříme ze zbývajícího těsta. Projděte si i jiné recepty na mřížkový koláč. Takový jablečný je naprosto super.
Ingredience:
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 1 hotové křehké těsto (v obchodě běžně koupíme 400 g balení)
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 2 lžičky čerstvě strouhané citronové kůry
- 1/8 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mořské soli
- 6 – 7 hrnků čerstvých borůvek (můžeme použít i mrazené)
- 1 polévkové lžíce másla
- 1 vaječný žloutek
- 1 lžíce smetany ke šlehání (33 %)
- 1 lžíce hrubšího cukru na ozdobu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
- Křehké těsto vyválíme (pokud už nekoupíme rovnou vyválené) a vykrojíme podle velikosti formy s tím, že přidáme o 1- 2 cm navíc, aby bylo možné těsto hezky namačkat dovnitř.
- Zbytek těsta zatím uložíme do lednice, aby se vychladilo.
- Jakmile vyložíme formu pečicím papírem, těsto opatrně vložíme do formy a namačkáme uvnitř formy. Odřízneme to, co nám přečuhuje přes její okraj.
- Formu i s těstem dáme do lednice, aby se vychladilo, a mezitím si připravíme náplň.
- Do velké mísy dáme cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, nové koření, skořici i sůl. Promícháme a přidáme borůvky.
- Opatrně proházíme, aby se všechny chutě spojily s borůvkami, a hotovou náplň přeneseme na připravené těsto do formy.
- Důkladně uhladíme a ze zbytku těsta si vyválíme plát, ze kterého nakrájíme proužky široké cca 1 – 1,5 cm.
- Naskládáme na náplň tak, že utvoříme pravidelnou mřížku.
- Máslo rozpustíme a pomocí mašlovačky potřeme vždy jen náplň mezi jednotlivými díly mřížky.
- Vejce rozšleháme se smetanou a vzniklou směsí potřeme pro změnu těsto/mřížku.
- Nakonec posypeme mřížku lžící hrubého cukru.
- Takto připravený koláč dáme na 20 minut do chladničky, aby se vychladil. Pokud spěcháme, můžeme ho dát chladit i do mrazáku cca na 5 – 7 minut.
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Koláč vyjmeme z chladničky/mrazáku a rovnou vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme cca 20 minut, poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme ještě 35 až 45 minut.
- Kůrka musí být krásně zlatá a šťáva z borůvek bude divoce bublat. Kdyby kůrka začala hnědnout, zakryjeme vršek koláče alobalem a pečeme, dokud neuběhne čas.
- Poté vyjmeme hotový koláč z trouby a necháme 3 hodiny odpočívat, aby vychladl. Teprve poté nakrájíme a servírujeme.

Borůvkový koláč s drobenkou
Křehký, jemný a velmi chutný, přesně takový je tento vynikající moučník, po kterém se budete olizovat až za ušima. Skvělé těsto jde ruku v ruce s oblíbeným ovocem a ještě jim k tomu sekunduje máslo, které je součástí posypu.
Ingredience:
Těsto:
- Křehké těsto (návod na jeho přípravu najdete mezi recepty na mřížkový koláč)
Na drobenku:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 6 polévkových lžic rozpuštěného neslaného másla
Borůvková náplň:
- 3 a 1/2 hrnku čerstvých borůvek (můžeme použít i zmrazené)
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 2 čajové lžičky čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 1/4 lžičky mořské soli
Postup
- Začneme přípravou drobenky. Do střední misky dáme cukr, mouku, skořici i sůl a promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a pomocí gumové špachtle začneme míchat.
- Pokračujeme tak dlouho, až se začnou tvořit větší kousky, co drží pohromadě. Hotovou drobenku dáme do lednice, aby se vychladila.
- Mezitím si nachystáme borůvkovou náplň. Propláchneme borůvky a necháme je na sítu okapat.
- Okapané ovoce nasypeme do velké mísy, zasypeme cukrem, kukuřičným škrobem, osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Náplň dáme rovněž ochladit do lednice k drobence.
- Podle receptu si připravíme křehké těsto, dáme do formy vyložené pečícím papírem a necháme vychladit.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Hned jak těsto vyndáme, přeneseme na něj borůvkovou náplň, rozprostřeme a posypeme drobenkou.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 60 minut, aby byl povrch koláče zlatohnědý a šťáva z ovoce bublala na okraji.
- Když začne koláč rychle hnědnout, což se většinou po zhruba 40 minutách stává, zakryjeme jej kouskem alobalu.
- Jakmile je hotovo, vyjmeme formu z trouby a necháme 15 minut odstát. Potom i s pečicím papírem přeneseme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až koláč úplně vychladne. Teprve potom ho nakrájíme a servírujeme.
Tip: Ke koláči je super přidat kopeček vanilkové zmrzliny a k tomu pořádnou porci šlehačky.

Ovocné knedlíky
Někdo má raději ty klasické kynuté borůvkové knedle, ale věřte, že tyhle si zamilujete. Tento recept není nijak náročný na přípravu, ale chutná báječně.
Ingredience:
Na omáčku:
- 4 hrnky čerstvých borůvek
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- Špetka černého pepře
- 4 lžíce vody
Na knedlíky:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku podmáslí
Postup
- Borůvky propláchneme a nasypeme do hrnce. Přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici, pepř a vodu.
- Promícháme, aby se vše spojilo a na mírném ohni přivedeme k varu.
- Mezitím si v míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva, sůl i jedlou sodu.
- Vmícháme rozpuštěné máslo a zalijeme podmáslím. Vidličkou promícháme, aby se utvořilo lepkavé těsto.
- Jakmile se borůvky v hrnci vaří, přidáme na ně hotové těsto a v hrnci jej rozprostřeme tak, aby se rozdělilo na 4 – 6 porcí.
- Zakryjeme poklicí a necháme 15 minut vařit.
- Pomocí velké lžíce poté knedlíky s borůvkami rozdělíme do servírovacích misek.
- Podáváme ještě teplé s vanilkovou zmrzlinou. Kdo chce, může ještě přidat šlehačku.

Kynuté knedle v páře s omáčkou
Pokud jde o tuto zajímavou recepturu, snoubí se zde nadýchané, lehoučké, jemné a velmi chutné bochánky těsta s luxusní omáčkou, která je dokonale sladká a lahodná.
Ingredience:
Na knedlíčky:
- 1 sáček droždí
- 1/4 hrnku vlažné vody
- 1/2 hrnku teplého mléka
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce másla
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 vejce
- 1 a 1/2 až 3 hrnky polohrubé mouky
Na borůvkovou omáčku:
- 3 hrnky čerstvých borůvek
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- Trochu vody
- 1 lžičku citronové šťávy
Postup
- Droždí nasypeme do vlažné vody, necháme asi 5 minut odstát, poté mícháme, dokud se nerozpustí.
- V míse smícháme cukr, máslo, sůl, vejce a teplé mléko. Jakmile je mléko mícháním vlažnější, vmícháme rozpuštěné droždí.
- Postupně přidáváme mouku tak, aby vzniklo tuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme zvolna kynout na dvojnásobný objem.
- Poté vyklopíme na pomoučenou desku a lehce hněteme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Vyválíme na plát o tloušťce 1 cm a vykrájíme kolečka o průměru asi 3 cm.
- Zakryjeme utěrkou a necháme znovu kynout na dvojnásobek.
- Poté lehce vymažeme parní koš, naskládáme do něj kolečka a necháme 10 minut napařovat.
- Mezitím důkladně propláchneme borůvky, dáme do hrnce, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vody a přivedeme na středním ohni k varu, aby se cukr rozpustil.
- Vaříme tak dlouho, dokud nebude omáčka konzistenci jako sirup. Nakonec přidáme ještě citronovou šťávu a naposledy zamícháme.
- Odstavíme z tepla a přelijeme do misky. Dáme ochladit do lednice.
- Když jsou knedlíky hotové, přelijeme je na talíři borůvkovou omáčkou.
Tip: Omáčku je nejlepší připravit ve chvíli, kdy těsto teprve kyne, aby měla čas dobře vychladnout.

Objevte podobné tipy
Ovocný kvasnicový dort
Borůvky jsou velmi vděčné ovoce, které chutná snad úplně ve všem. Tahle rychlá buchta je jednoduchá, velmi chutná, a když se hned nesní, vydrží klidně i 4 dny.
Ingredience:
- 4 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 hrnek čerstvých nebo rozmražených borůvek
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 3 vejce
- 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
- 1/3 hrnku sušeného odstředěného mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 hrnky chlebové mouky
Na ozdobu:
- Rozpuštěné máslo
- Skořice
- Cukr moučka
Postup
- Droždí rozšleháme ve vodě pomocí vidličky a necháme chvilku stát.
- Do mísy dáme cukr, sůl, vejce, máslo, sušené mléko a část mouky. Přidáme rozpuštěné droždí a mícháme, aby se ingredience lehce smíchaly.
- Přihodíme propláchnuté a dobře okapané borůvky, zasypeme zbývající moukou a utvoříme husté těsto.
- Zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat po dobu 30 minut.
- Mezitím si vyložíme kulatou formu pečicím papírem a dáme předehrát troubu na 180 stupňů.
- Jakmile si těsto odpočine, přendáme jej do formy a dobře uhladíme. Zakryjeme pečicím papírem a necháme stoupat tak dlouho, až dosáhne okraje formy.
- Než dáme formu do trouby, pokapeme povrch rozpuštěným máslem, poprášíme cukrem a skořicí.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 40 minut, dokud nezačne povrch získávat zlatohnědý nádech.
- Hotovou buchtu vyndáme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, teprve potom ji vyjmeme z formy a odložíme na drátěný stojan, aby vychladla.

Snídaňový zákusek
Pokud jde o tento luxusní borůvkový koláč, pak věřte, že jeden kousek vám určitě nevystačí. Voní jako pudink, chutná po borůvkách a přitom je dokonale vydatný, že poslouží jako snídaně.
Ingredience:
- 3 vejce velikosti L
- 125 g krystalového cukru
- 85 g rozpuštěného neslaného másla
- 230 g sýru Ricotta
- 230 g zakysané smetany
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 120 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1 a 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 260 g čerstvých borůvek (můžeme samozřejmě použít i mražené)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a kulatou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do velké mísy dáme vejce s cukrem a pomocí ručního šlehače důkladně našleháme do husté pěny, která bude mít světlejší barvu.
- Přidáme máslo, Ricottu, zakysanou smetanu, vanilkovou esenci a znovu zamícháme.
- Nakonec přisypeme mouku, sůl i kypřící prášek do pečiva a naposledy pečlivě promísíme.
- Hotové těsto přelijeme do připravené formy a na povrch rozprostřeme propláchnuté okapané borůvky.
- Pečeme zhruba 45 – 50 minut, pokud ovšem použijeme mražené borůvky, necháme v troubě až 65 minut.
- Okraje musí být zlatohnědé, ale ne spálené. Vyjmeme z trouby a necháme odpočívat 30 minut ve formě.
- Ještě teplé podáváme. Před servírováním poprášíme skořicí. Kdo chce, může ještě ozdobit moučkovým cukrem.

Borůvkové muffiny
Rychlá dobrůtka, po které se jen zapráší? V tom případě se vám bude hodit následující recept. Provoní celou domácnost a je hned hotová.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- Špetku mletého muškátového oříšku
- 1 hrnek tvarohu
- 1/3 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
- 1 lžička citronové kůry
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 hrnek borůvek
Postup
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 200 stupňů a formu na muffiny vystříkáme kuchyňským sprejem a do každého otvoru dáme papírový košíček.
- Ve velké misce smícháme mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl i muškátový oříšek. Zatím odložíme stranou.
- Do jiné misky dáme vejce, tvaroh, máslo, citronovou kůru i vanilkový extrakt a důkladně našleháme.
- Když je směs dobře našlehaná, vmícháme po částech suché ingredience.
- Nakonec vmícháme borůvky a hotové těsto rozdělíme do jednotlivých košíčků.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 – 22 minut, až dokud nejsou muffiny zlatohnědé.
- Upečené muffiny necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a poté servírujeme.
- Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem nebo pokapeme čokoládou.

Žahour
Tato jednoduchá, a přitom velmi chutná borůvková omáčka je vyrobena z čerstvých borůvek a potěší svou jemnou strukturou i vynikající chutí.
Ingredience:
- 3 hrnky čerstvých nebo zmrazených borůvek
- 1 hrnek vody + 3 lžíce vody
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
Postup
- Borůvky propláchneme a 1 a 1/2 hrnku dáme do hrnce. Přilijeme hrnek vody s vanilkovým extraktem, zasypeme cukrem a na středně vysokém ohni začneme zahřívat.
- Jakmile přivedeme k varu, začnou se borůvky postupně rozpadat.
- Kukuřičný škrob rozmícháme ve 3 lžících vody, přidáme k borůvkám a za stálého míchání při nízké teplotě vaříme cca 3 minuty.
- Když bude omáčka moc hutná/hustá, můžeme po lžících přidávat vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
- Odstavíme z plotny, přisypeme zbývající borůvky a jemně zamícháme.
- Servírujeme na palačinky, lívance, ovocné knedlíky, zkrátka s čímkoliv máme rádi.

Proč jíst borůvky?
Konzumací borůvek doplníme našemu tělu důležité vitamíny a minerály, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Co nejdůležitějšího obsahují?
- Vitamíny skupiny B
- Vitamín A, C, E a K
- Mangan
- Vápník
- Železo
- Hořčík
- Fosfor
- Draslík
- Zinek
- Organické kyseliny
- Velké množství vody
- Vlákninu
K čemu mohou být borůvky prospěšné?
- Pomáhají se snížením cholesterolu
- Zlepšují náš imunitní systém
- Mají pozitivní vliv na zrak
- Jsou doporučovány při potížích s aterosklerózou
- Snižují cukr v krvi
- Pomáhají s regenerací těla
- Mírní bolesti při menstruaci
- Disponují antibakteriálními účinky
V jaké podobě můžeme na borůvky narazit?
- Čerstvé
- Sušené
- Mletý prášek ze sušených plodů
- 100 % šťáva
- Sirup
- Džem
- Lyofilizované
- Mražené
Co je dobré si zapamatovat?
Když dáváme borůvky do mrazáku, vydrží tam až 12 měsíců, přičemž musí být uložené v krabičce či sáčku.