Skvělé borůvkové recepty pro každou příležitost na jednom místě. Inspirujte se!

Fandíte lesnímu ovoci a můžete ho konzumovat v jakékoliv podobě? Pak právě pro vás jsou určeny recepty na borůvky.

Jsou lahodné, chutné a dají se z nich vykouzlit úžasné dobrůtky. Inspirujte se v našem článku.

Pozvěte své blízké či přátele na odpolední dýchánek, rodinnou oslavu nebo jen na posezení u kávy.

Překvapte je něčím novým, zajímavým, co pohladí jejich chuťové pohárky a zaplní jejich bříška, i když třeba jen na chvíli.

Domácí borůvkový koláč

Hlavní roli zde hraje jednoznačně oblíbené lesní ovoce, kterému perfektně sekunduje skořice, ale i další úžasné koření.

To vše završí dokonale nedokonalá mřížka, kterou vytvoříme ze zbývajícího těsta. Projděte si i jiné recepty na mřížkový koláč. Takový jablečný je naprosto super.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 hotové křehké těsto (v obchodě běžně koupíme 400 g balení)
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky čerstvě strouhané citronové kůry
  • 1/8 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mořské soli
  • 6 – 7 hrnků čerstvých borůvek (můžeme použít i mrazené)
  • 1 polévkové lžíce másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžíce smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 lžíce hrubšího cukru na ozdobu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
  • Křehké těsto vyválíme (pokud už nekoupíme rovnou vyválené) a vykrojíme podle velikosti formy s tím, že přidáme o 1- 2 cm navíc, aby bylo možné těsto hezky namačkat dovnitř.
  • Zbytek těsta zatím uložíme do lednice, aby se vychladilo.
  • Jakmile vyložíme formu pečicím papírem, těsto opatrně vložíme do formy a namačkáme uvnitř formy. Odřízneme to, co nám přečuhuje přes její okraj.
  • Formu i s těstem dáme do lednice, aby se vychladilo, a mezitím si připravíme náplň.
  • Do velké mísy dáme cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, nové koření, skořici i sůl. Promícháme a přidáme borůvky.
  • Opatrně proházíme, aby se všechny chutě spojily s borůvkami, a hotovou náplň přeneseme na připravené těsto do formy.
  • Důkladně uhladíme a ze zbytku těsta si vyválíme plát, ze kterého nakrájíme proužky široké cca 1 – 1,5 cm.
  • Naskládáme na náplň tak, že utvoříme pravidelnou mřížku.
  • Máslo rozpustíme a pomocí mašlovačky potřeme vždy jen náplň mezi jednotlivými díly mřížky.
  • Vejce rozšleháme se smetanou a vzniklou směsí potřeme pro změnu těsto/mřížku.
  • Nakonec posypeme mřížku lžící hrubého cukru.
  • Takto připravený koláč dáme na 20 minut do chladničky, aby se vychladil. Pokud spěcháme, můžeme ho dát chladit i do mrazáku cca na 5 – 7 minut.
  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Koláč vyjmeme z chladničky/mrazáku a rovnou vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme cca 20 minut, poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme ještě 35 až 45 minut.
  • Kůrka musí být krásně zlatá a šťáva z borůvek bude divoce bublat. Kdyby kůrka začala hnědnout, zakryjeme vršek koláče alobalem a pečeme, dokud neuběhne čas.
  • Poté vyjmeme hotový koláč z trouby a necháme 3 hodiny odpočívat, aby vychladl. Teprve poté nakrájíme a servírujeme.
Jednoduchý koláč plný borůvek a voňavého koření.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net/

Borůvkový koláč s drobenkou

Křehký, jemný a velmi chutný, přesně takový je tento vynikající moučník, po kterém se budete olizovat až za ušima. Skvělé těsto jde ruku v ruce s oblíbeným ovocem a ještě jim k tomu sekunduje máslo, které je součástí posypu.

Ingredience:

Těsto:

Na drobenku:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 polévkových lžic rozpuštěného neslaného másla

Borůvková náplň:

  • 3 a 1/2 hrnku čerstvých borůvek (můžeme použít i zmrazené)
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 2 čajové lžičky čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 1/4 lžičky mořské soli

Postup

  • Začneme přípravou drobenky. Do střední misky dáme cukr, mouku, skořici i sůl a promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a pomocí gumové špachtle začneme míchat.
  • Pokračujeme tak dlouho, až se začnou tvořit větší kousky, co drží pohromadě. Hotovou drobenku dáme do lednice, aby se vychladila.
  • Mezitím si nachystáme borůvkovou náplň. Propláchneme borůvky a necháme je na sítu okapat.
  • Okapané ovoce nasypeme do velké mísy, zasypeme cukrem, kukuřičným škrobem, osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Náplň dáme rovněž ochladit do lednice k drobence.
  • Podle receptu si připravíme křehké těsto, dáme do formy vyložené pečícím papírem a necháme vychladit.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Hned jak těsto vyndáme, přeneseme na něj borůvkovou náplň, rozprostřeme a posypeme drobenkou.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 60 minut, aby byl povrch koláče zlatohnědý a šťáva z ovoce bublala na okraji.
  • Když začne koláč rychle hnědnout, což se většinou po zhruba 40 minutách stává, zakryjeme jej kouskem alobalu.
  • Jakmile je hotovo, vyjmeme formu z trouby a necháme 15 minut odstát. Potom i s pečicím papírem přeneseme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až koláč úplně vychladne. Teprve potom ho nakrájíme a servírujeme.

Tip: Ke koláči je super přidat kopeček vanilkové zmrzliny a k tomu pořádnou porci šlehačky.

Drobenkový koláč s borůvkami.
Zdroj: https://www.hummingbirdhigh.com/

Ovocné knedlíky

Někdo má raději ty klasické kynuté borůvkové knedle, ale věřte, že tyhle si zamilujete. Tento recept není nijak náročný na přípravu, ale chutná báječně.

Ingredience:

Na omáčku:

  • 4 hrnky čerstvých borůvek
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • Špetka černého pepře
  • 4 lžíce vody

Na knedlíky:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku podmáslí

Postup

  • Borůvky propláchneme a nasypeme do hrnce. Přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici, pepř a vodu.
  • Promícháme, aby se vše spojilo a na mírném ohni přivedeme k varu.
  • Mezitím si v míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva, sůl i jedlou sodu.
  • Vmícháme rozpuštěné máslo a zalijeme podmáslím. Vidličkou promícháme, aby se utvořilo lepkavé těsto.
  • Jakmile se borůvky v hrnci vaří, přidáme na ně hotové těsto a v hrnci jej rozprostřeme tak, aby se rozdělilo na 4 – 6 porcí.
  • Zakryjeme poklicí a necháme 15 minut vařit.
  • Pomocí velké lžíce poté knedlíky s borůvkami rozdělíme do servírovacích misek.
  • Podáváme ještě teplé s vanilkovou zmrzlinou. Kdo chce, může ještě přidat šlehačku.
Luxusní knedlíky vařené v borůvkové omáčce s vanilkovou zmrzlinou.
Zdroj: https://www.beyondkimchee.com/

Kynuté knedle v páře s omáčkou

Pokud jde o tuto zajímavou recepturu, snoubí se zde nadýchané, lehoučké, jemné a velmi chutné bochánky těsta s luxusní omáčkou, která je dokonale sladká a lahodná.

Ingredience:

Na knedlíčky:

  • 1 sáček droždí
  • 1/4 hrnku vlažné vody
  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 až 3 hrnky polohrubé mouky

Na borůvkovou omáčku:

  • 3 hrnky čerstvých borůvek
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • Trochu vody
  • 1 lžičku citronové šťávy

Postup

  • Droždí nasypeme do vlažné vody, necháme asi 5 minut odstát, poté mícháme, dokud se nerozpustí.
  • V míse smícháme cukr, máslo, sůl, vejce a teplé mléko. Jakmile je mléko mícháním vlažnější, vmícháme rozpuštěné droždí.
  • Postupně přidáváme mouku tak, aby vzniklo tuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme zvolna kynout na dvojnásobný objem.
  • Poté vyklopíme na pomoučenou desku a lehce hněteme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Vyválíme na plát o tloušťce 1 cm a vykrájíme kolečka o průměru asi 3 cm.
  • Zakryjeme utěrkou a necháme znovu kynout na dvojnásobek.
  • Poté lehce vymažeme parní koš, naskládáme do něj kolečka a necháme 10 minut napařovat.
  • Mezitím důkladně propláchneme borůvky, dáme do hrnce, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vody a přivedeme na středním ohni k varu, aby se cukr rozpustil.
  • Vaříme tak dlouho, dokud nebude omáčka konzistenci jako sirup. Nakonec přidáme ještě citronovou šťávu a naposledy zamícháme.
  • Odstavíme z tepla a přelijeme do misky. Dáme ochladit do lednice.
  • Když jsou knedlíky hotové, přelijeme je na talíři borůvkovou omáčkou.

Tip: Omáčku je nejlepší připravit ve chvíli, kdy těsto teprve kyne, aby měla čas dobře vychladnout.

Německé napařované knedlíky zalité omáčkou plnou čerstvých borůvek.
Zdroj: https://food52.com/

Ovocný kvasnicový dort

Borůvky jsou velmi vděčné ovoce, které chutná snad úplně ve všem. Tahle rychlá buchta je jednoduchá, velmi chutná, a když se hned nesní, vydrží klidně i 4 dny.

Ingredience:

  • 4 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 1 hrnek čerstvých nebo rozmražených borůvek
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
  • 1/3 hrnku sušeného odstředěného mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 hrnky chlebové mouky

Na ozdobu:

  • Rozpuštěné máslo
  • Skořice
  • Cukr moučka

Postup

  • Droždí rozšleháme ve vodě pomocí vidličky a necháme chvilku stát.
  • Do mísy dáme cukr, sůl, vejce, máslo, sušené mléko a část mouky. Přidáme rozpuštěné droždí a mícháme, aby se ingredience lehce smíchaly.
  • Přihodíme propláchnuté a dobře okapané borůvky, zasypeme zbývající moukou a utvoříme husté těsto.
  • Zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat po dobu 30 minut.
  • Mezitím si vyložíme kulatou formu pečicím papírem a dáme předehrát troubu na 180 stupňů.
  • Jakmile si těsto odpočine, přendáme jej do formy a dobře uhladíme. Zakryjeme pečicím papírem a necháme stoupat tak dlouho, až dosáhne okraje formy.
  • Než dáme formu do trouby, pokapeme povrch rozpuštěným máslem, poprášíme cukrem a skořicí.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 40 minut, dokud nezačne povrch získávat zlatohnědý nádech.
  • Hotovou buchtu vyndáme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, teprve potom ji vyjmeme z formy a odložíme na drátěný stojan, aby vychladla.
Kynutý borůvkový koláč.
Zdroj: https://www.food.com/

Snídaňový zákusek

Pokud jde o tento luxusní borůvkový koláč, pak věřte, že jeden kousek vám určitě nevystačí. Voní jako pudink, chutná po borůvkách a přitom je dokonale vydatný, že poslouží jako snídaně.

Ingredience:

  • 3 vejce velikosti L
  • 125 g krystalového cukru
  • 85 g rozpuštěného neslaného másla
  • 230 g sýru Ricotta
  • 230 g zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1 a 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 260 g čerstvých borůvek (můžeme samozřejmě použít i mražené)

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a kulatou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Do velké mísy dáme vejce s cukrem a pomocí ručního šlehače důkladně našleháme do husté pěny, která bude mít světlejší barvu.
  • Přidáme máslo, Ricottu, zakysanou smetanu, vanilkovou esenci a znovu zamícháme.
  • Nakonec přisypeme mouku, sůl i kypřící prášek do pečiva a naposledy pečlivě promísíme.
  • Hotové těsto přelijeme do připravené formy a na povrch rozprostřeme propláchnuté okapané borůvky.
  • Pečeme zhruba 45 – 50 minut, pokud ovšem použijeme mražené borůvky, necháme v troubě až 65 minut.
  • Okraje musí být zlatohnědé, ale ne spálené. Vyjmeme z trouby a necháme odpočívat 30 minut ve formě.
  • Ještě teplé podáváme. Před servírováním poprášíme skořicí. Kdo chce, může ještě ozdobit moučkovým cukrem.
Borůvkový koláč s tvarohem a vůní pudinku.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Borůvkové muffiny

Rychlá dobrůtka, po které se jen zapráší? V tom případě se vám bude hodit následující recept. Provoní celou domácnost a je hned hotová.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • Špetku mletého muškátového oříšku
  • 1 hrnek tvarohu
  • 1/3 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 hrnek borůvek

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 200 stupňů a formu na muffiny vystříkáme kuchyňským sprejem a do každého otvoru dáme papírový košíček.
  • Ve velké misce smícháme mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl i muškátový oříšek. Zatím odložíme stranou.
  • Do jiné misky dáme vejce, tvaroh, máslo, citronovou kůru i vanilkový extrakt a důkladně našleháme.
  • Když je směs dobře našlehaná, vmícháme po částech suché ingredience.
  • Nakonec vmícháme borůvky a hotové těsto rozdělíme do jednotlivých košíčků.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 – 22 minut, až dokud nejsou muffiny zlatohnědé.
  • Upečené muffiny necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a poté servírujeme.
  • Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem nebo pokapeme čokoládou.
Vynikající jemné muffiny s chutí borůvek a vůní citronu.
Zdroj: https://www.eggs.ca/

Žahour

Tato jednoduchá, a přitom velmi chutná borůvková omáčka je vyrobena z čerstvých borůvek a potěší svou jemnou strukturou i vynikající chutí.

Ingredience:

  • 3 hrnky čerstvých nebo zmrazených borůvek
  • 1 hrnek vody + 3 lžíce vody
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru

Postup

  • Borůvky propláchneme a 1 a 1/2 hrnku dáme do hrnce. Přilijeme hrnek vody s vanilkovým extraktem, zasypeme cukrem a na středně vysokém ohni začneme zahřívat.
  • Jakmile přivedeme k varu, začnou se borůvky postupně rozpadat.
  • Kukuřičný škrob rozmícháme ve 3 lžících vody, přidáme k borůvkám a za stálého míchání při nízké teplotě vaříme cca 3 minuty.
  • Když bude omáčka moc hutná/hustá, můžeme po lžících přidávat vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
  • Odstavíme z plotny, přisypeme zbývající borůvky a jemně zamícháme.
  • Servírujeme na palačinky, lívance, ovocné knedlíky, zkrátka s čímkoliv máme rádi.
Omáčka z rozvařených borůvek, cukru a smetany.
Zdroj: https://pinchofyum.com/

Proč jíst borůvky?

Konzumací borůvek doplníme našemu tělu důležité vitamíny a minerály, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Co nejdůležitějšího obsahují?

  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín A, C, E a K
  • Mangan
  • Vápník
  • Železo
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Draslík
  • Zinek
  • Organické kyseliny
  • Velké množství vody
  • Vlákninu

K čemu mohou být borůvky prospěšné?

  • Pomáhají se snížením cholesterolu
  • Zlepšují náš imunitní systém
  • Mají pozitivní vliv na zrak
  • Jsou doporučovány při potížích s aterosklerózou
  • Snižují cukr v krvi
  • Pomáhají s regenerací těla
  • Mírní bolesti při menstruaci
  • Disponují antibakteriálními účinky

V jaké podobě můžeme na borůvky narazit?

  • Čerstvé
  • Sušené
  • Mletý prášek ze sušených plodů
  • 100 % šťáva
  • Sirup
  • Džem
  • Lyofilizované
  • Mražené

Co je dobré si zapamatovat?

Když dáváme borůvky do mrazáku, vydrží tam až 12 měsíců, přičemž musí být uložené v krabičce či sáčku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X