S borůvkami v kuchyni – ty nejlepší recepty

Jistě většinu z vás brávali vaše babičky do lesa, kam jste chodívali s hrníčky a záměrem, posbírat co nejvíce borůvek, aby mohla babička upéct tu dobrou buchtu.

Z těchto malých, fialových zázraků se dá připravit, ale mnohem více než jedna buchta. 5 jednoduchých receptů s borůvkami si vy i vaše děti prostě zamilujete.

1. Borůvková marmeláda

Ingredience:

  • 4 sklenky syrových borůvek = 1/2 litru šťávy
  • 500 ml vody
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 sáček Želírfixu 2:1

Postup:

  1. Borůvky pomeleme na mlýnku na ovoce nebo odšťavníme.
  2. Získanou šťávu smícháme s vodou a dáme vařit.
  3. V trošce odebraného cukru rozmícháme Želírfix a nasypeme do vařící šťávy.
  4. Povaříme asi 3 minuty a přidáme zbývající cukr, opět povaříme na mírném plameni asi 3 minuty.
  5. Odstavíme a vmícháme lžičku kyseliny citronové.
  6. Po chvilce sebereme nežádoucí pěnu a naplníme do skleniček. Sterilujeme 15 minut při 85°C.

Borůvková marmeláda ve sklenicích

2. Tvarohové borůvkové knedlíky

Ingredience:

  • 25 dkg měkkého tvarohu
  • 20-25 dkg hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rozehřátého másla
  • sůl
  • borůvky

Postup:

  1. Do rozehřátého másla vmícháme vejce a cukr.
  2. Přidáme tvaroh, špetku soli a vše důkladně promícháme.
  3. Moukou zahušťujeme tak dlouho, dokud není těsto vláčné (nemělo by se lepit na vařečku).
  4. Vykrajujeme kousky těsta a balíme do něho borůvky.
  5. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5-6 minut (větší déle).

Borůvkové knedlíky

Před podáváním můžeme posypat cukrem a polít rozpuštěným máslem.

3. Borůvková bublanina

Ingredience:

  • 50 gramů másla
  • 100 gramů cukru krupice
  • 3 vejce
  • 180 ml mléka
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 250 gramů borůvek
  • slunečnicový olej
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru moučky (na posypání)

Postup:

  1. Máslo utřeme s cukrem a žloutky.
  2. Přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a mléko.
  3. Nakonec vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha a bílkový sníh opatrně vmícháme do těsta.
  4. Kulatou zapékací mísu s vyvýšeným okrajem vymažeme slunečnicovým olejem.
  5. Nalijeme do ní těsto, na které nasypeme borůvky a dáme péct do předehřáté trouby.
  6. Pečeme při 200°C asi 25 minut.

Bublanina se může péct, jak na plechu či míse s vyvýšeným okrajem, tak i v dortové formě.

Bublaninu můžeme posypat i drobenkou, kterou připravíme másla, mouky a cukru a zapečeme společně. Můžeme podávat se šlehačkou.

Borůvková bublanina

Foto: www.trixicooks.com

4. Borůvkové muffiny

Ingredience:

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 5 lžic oleje
  • 4 lžíce horké vody
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 20 dkg borůvek
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Ušleháme olej, horkou vodu, moučkový a vanilkový cukr do pěny.
  2. Postupně všleháme žloutky a nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílku, společně s moukou smíchanou s práškem do pečiva, a borůvky.
  3. Těstem naplníme papírové košíčky nebo tukem vytřenou formu na muffiny a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.

Borůvkové muffiny

Ještě horké můžeme pocukrovat moučkovým cukrem, který smícháme s vanilkovým, aby výsledek nejen chutnal, ale i provoněl váš domov.

5. Borůvkový koláč

Ingredience:

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 125 gramů Hery
  • 1 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 gramů cukru
  • 450 gramů borůvek
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce angreštové marmelády
  • 2 bílky
  • 6 lžic moučkového cukru

Postup:

  1. Mouku smícháme se solí, Herou, vejcem, vanilkovým cukrem a těsto necháme odpočinout 2 hodiny v lednici.
  2. Škrobovou moučku smícháme s cukrem, trochou vody a povaříme. Přidáme borůvky a necháme vychladnout.
  3. Troubu vyhřejeme na 180°C. Těsto vyválíme a vyložíme dno a boky dortové formy. Pečeme 20 minut
  4. Po vychladnutí, potřeme marmeládou a navršíme borůvkovou směs.

Borůvkový koláč

Pro dokonalý výsledek můžeme z bílků a cukru vyšlehat sníh a nastříkat na borůvky mřížku. Poté dáme krátce do trouby zapéct (do mírného zhnědnutí) a máme na světě chuťově i vzhledově nepřekonatelný moučník.

A jelikož borůvek není nikdy dost, vyzkoušejte také borůvkový závin s tvarohem.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 16 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *