Nejlepší pánve z oceli v testu. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Žádná keramika, teflon nebo titan. Tyto rustikální pánve jsou nadčasovým kuchyňským nádobím, které s postupem času zraje jako víno.

Dali byste si fantasticky propečený steak nebo grilovanou zeleninu jako od profesionálů?

Jaké jsou jejich hlavní výhody a jak se s nimi pracuje? To vám prozradí naše recenze ocelových pánví.

Jaké jsou nejlepší ocelové pánve podle recenzí a zkušeností uživatelů?

de Buyer Lívanečník Mineral B Element, 27cm – náš vítěz, kvalitní ocelovka na lívance
de Buyer Ocelová grilovací Mineral B Element, 26cm – ocelová pánev na grilování
de Buyer ocelová na steaky Mineral B Element, 24cm – pánev z oceli na steaky
de Buyer ocelová pánev Mineral B Element, 28 cm – ručně kovaná pánev rustikálního designu

Jaké pánve z oceli vybrat dle našeho srovnání?

V této recenzi si představíme čtyři ocelové pánve, které se těší velké oblibě.

Opravdu jsou tak dobré nebo mají i nějaké nedostatky?

Je ocel praktickým materiálem nebo je lepší zvolit jinou variantu?

Pojďme se na ně podívat zblízka.

Recenze de Buyer Lívanečník Mineral B Element, 27cm

Nejprve se zastavíme u sladkého. Pánev na lívance de Buyer zaujme už na první pohled surovým designem, který je pro ocelové pánve typický.

Pokud byste chtěli u této pánve hledat různé materiály, budete je hledat marně. Jediným materiálem je kvalitní ocel. Z té je tvořeno celé tělo pánve i masivní rukojeť.

Povrch pánve je ošetřen speciální vrstvou na bázi včelího vosku, aby bylo zabráněno přichytávání pokrmu. Vosk však nemá pouze tento účel, ale napomáhá jídlu zachovávat chuť a živiny.

Na pánvi lze připravovat nejen sladké lívance, ale také volská oka, zeleninové placičky, bramboráčky a podobně.

Na pánvi o průměru 27 cm jsou tři oka k přípravě lívanců, která jsou blízko u sebe a po celé ploše akumulují teplo z tepelného zdroje, takže se lívance připraví pravidelně.

Vlastnosti ocelové pánve se postupem času zlepšují. Tato železná pánev je odolná vůči vysokým teplotám a vhodná je i do trouby, kde zvládne zapékání do 200 stupňů Celsia.

Pánve z jiných materiálů se obvykle časem opotřebovávají, ale pro ocelové pánve to neplatí. Ocel bude sice postupně tmavnout, ale její nepřilnavé vlastnosti se budou zlepšovat. Materiál je navíc recyklovatelný, takže s touto pánví nezatížíte životní prostředí.

Má kvalitní pánev de Buyer nějaké nevýhody? Podle uživatelů se jí o něco hůře vede na indukci a do ruky je celkem těžká. Ocelové pánve na indukci tohoto typu by se navíc neměly mýt v myčce. Doporučeno je ruční mytí. Dále by neměla zůstávat ve vodě a po umytí je důležité jí utřít do sucha.

Ze zkušeností s pánví však vyplývá, že to pánev vynahradí nepřilnavým povrchem i jemnou kůrčičkou, kterou na lívancích nebo bramborácích vytváří.

Co naleznete v balení?

  • de Buyer Lívanečník Mineral B Element, 27cm
Technické parametry
Poklicene
Povrchová úpravaOcel s vrstvou na bázi včelího vosku
Typy ohřevuVšechny včetně trouby (do 200°C)
Mytí v myčcene
VýhodyNevýhody
Nepřilnavý povrchTěžší do ruky
Ekologický materiálPouze ruční mytí
Dlouhá životnost
Atraktivní design

Recenze de Buyer Ocelová grilovací Mineral B Element, 26cm

Nyní se přesuneme od sladkých lívanců ke grilovanému masu a zelenině. Grilovací pánev de Buyer o průměru 26 cm je uzpůsobena k pozvolnému grilování i prudkému restování masa a zeleniny.

K těmto účelům asi moc lepších pánví nenajdete. Ručně kované ocelové tělo pánve si s masem velice dobře rozumí a dlouhá rukojeť je uzpůsobena tak, abyste mohli jídlo v pánvi přehazovat jako profesionálové v kuchařských pořadech.

Díky oku v rukojeti je možné pánev zavěsit a pánev tak může posloužit jako rustikální designový prvek v kuchyni. S hmotností 1,14 kg není pánev tak těžká a přesto působí velice silně a odolně. Drážky na dně pánve mají jak praktický, tak estetický účel. Jídlo bude rovnoměrně připraveno a hezky pustí šťávu, na masu a zelenině se pak vytvoří efektní pruhy.

Tato ocelová pánev není vhodná do myčky

Stejně jako v předešlém případě je pánev tvořena z kvalitní přírodní oceli opatřené voskovaným povrchem pro zachování nepřilnavosti a živin v jídle.

Stěny pánve o síle 2,5 mm jsou odolné vůči mechanickému poškození a ohybu. Pánev lze využít na všechny typy ohřevu včetně trouby. Oproti lívanečníkové pánvi je limit jen 180 stupňů Celsia. K dopečení steaků to však bohatě vystačí.

Podobně jako u lívanečníkové pánve není ani tato vhodná do myčky na nádobí. Neprospějí jí ani agresivní čistící prostředky nebo drátěnky.

Co najdete v balení?

  • Pánev de Buyer Ocelová grilovací Mineral B Element, 26cm
Technické parametry
Poklicene
Povrchová úpravaOcel s vrstvou na bázi včelího vosku
Typy ohřevuVšechny
Mytí v myčcene
VýhodyNevýhody
Nepřilnavý žebrovaný povrchMytí pouze v ruce
Rukojeť přizpůsobena k obracení jídla jednou rukou
Odolnost materiálu
Ekologický materiál

Recenze de Buyer ocelová na steaky Mineral B Element, 24cm

Milovníci steaků, zbystřete. Tahle pánev je dělaná právě pro vás. Pánev na steaky de Buyer má ambice dopřát jim a jejich přípravě tu nejlepší péči.

Pánev má průměr 24 cm a patří tak k menším, ale pro přípravu steaků to bohatě postačí. Na pánvi lze samozřejmě i smažit a restovat další pokrmy, ale steaky jsou hlavním důvodem, proč tato pánev vznikla.

Jejich přípravě je přizpůsobena hlavně varná plocha, do níž jsou vyryty drobné rýhy zajišťující kvalitní propečení a pravidelný vzor na mase. Jemně zkosené okraje této ručně kované pánve zajišťují to, že ji lze využít po celém jejím povrchu.

Na pánvi lze připravit také palačinky a různé omelety, povrch pánve zajistí, že se těsto hezky zatáhne a může se vytvořit chutná kůrka. Celoocelová pánev je stejně jako v předchozím případě opatřena dlouhou a plochou rukojetí, aby se s pánví dobře zacházelo.

Dle uživatelských recenzí pánev dobře vede teplo po celém povrchu a nic se na ní nepřichytává. I zde je povrch opatřen vrstvou na bázi včelího vosku a pánev lze využít na všechny typy ohřevu včetně trouby.

Doporučuje se však, podobně jako u předchozích typů pánví, abyste vybírali takovou varnou plochu, která odpovídá průměru pánve. Nebude tak docházet k energetickým ztrátám a pánev se dobře nahřeje.

Nevýhodou je opět nemožnost mýt pánev v myčce a celkově šetrnější zacházení při mytí.

Dobrou péči vám tyto profesionální ocelové pánve vynahradí “zráním” a zlepšováním varných vlastností a také dlouhou životností.

Co najdete v balení?

  • Pánev de Buyer ocelová na steaky Mineral B Element, 24cm
Technické parametry
Poklicene
Povrchová úpravaOcel s vrstvou na bázi včelího vosku
Typy ohřevuVšechny
Mytí v myčcene
VýhodyNevýhody
Ručně kovaná pánevNevhodná do myčky
Nepřilnavý povrch
Specializace na steaky
Dlouhá rukojeť

Recenze de Buyer ocelova panev Mineral B Element, 28 cm

Poslední pánví v této recenzi je univerzální ocelová pánev rovněž od francouzského výrobce de Buyer.

Je ručně kovaná a má průměr 28 centimetrů. Nabízí tak dostatek prostoru pro smažení, grilování, přípravu minutkových jídel i sladkých palačinek.

Pánev má velice jednoduchý, ale za to elegantní design, který podtrhuje surovost a odolnost tohoto výrobku.

Dlouhá rukojeť ve francouzském stylu je samozřejmostí a i když je pánev těžší (2,15 Kg), díky této rukojeti se s ní snadno pracuje. Při správné péči je pánev absolutně nepřilnavá, voskovaný povrch zachovává v jídle živiny a minerály.

Uživatelé chválí odolnost i chuť masa z pánve

Tato nerezová pánev snese vysoké teploty a jako předchozí modely je vhodná i do trouby. Kromě kvalitní oceli nejsou přidány žádné umělé či chemické látky a příprava jídla je díky tomu naprosto bezpečná.

Profesionální ocelové pánve tohoto typu jsou ideální k restování, jelikož se na nich maso rychle zatáhne a uchová si tak dostatek šťávy. Uživatelé na tomto modelu chválí hlavně dobrou vodivost tepla, odolnost i chuť masa, které je na pánvi připraveno.

Jako nedostatek může být vnímána potřeba o pánev pečovat i to, že časem ztmavne. Mnozí uživatelé se ale shodují na tom, že právě to pánvi dodává kvalitu i zajímavý vzhled.

Co najdete v balení?

  • Pánev de Buyer ocelova panev Mineral B Element, 28 cm
Technické parametry
Poklicene
Povrchová úpravaOcel
Typy ohřevuVšechny
Mytí v myčcene
VýhodyNevýhody
OdolnostVyšší váha
Ideální na restování masaNemožnost mýt v myčce
Profesionální vzhled i výkon
Dlouhá rukojeť

Často kladené otázky

1️⃣ Jaké jsou výhody ocelové pánve?

Samotný materiál je přírodní, zdravotně nezávadný a navíc velice odolný. Díky voskované úpravě se na něm jídlo nepřichytává a udržuje si všechny potřebné živiny. Maso se na povrchu ocelové pánve rychle zatáhne a vytvoří lehkou kůrku, zatímco si uchová svou šťávu.

2️⃣ Může ocelová pánev do myčky na nádobí?

Jelikož je pánev ošetřena včelím voskem a agresivními čisticími prostředky by klesala na kvalitě, mytí v myčce se nedoporučuje. Údržba je přesto snadná.

3️⃣ Jsou ocelové pánve vhodné do trouby?

Každá z výše uvedených je vhodná jako pánev do trouby.

4️⃣ Jak vyčistit ocelovou pánev?

Stačí na ni nasypat kuchyňskou sůl, ideálně hrubou a dát pánev vypálit na sporák (na vyšší stupeň ohřevu). Poté se sporák vypne a po vychladnutí se pánev otře utěrkou.

Porovnání důležitých parametrů ocelových pánví

Konečné srovnání parametrů všech vyzkoušených pánví z oceli máme znázorněno v následující tabulce:

Ocelová pánev na lívance.
de Buyer Lívanečník Mineral B Element
Pánev z oceli s vroubkovaným povrchem.
de Buyer Ocelová grilovací Mineral B Element
Ručně kovaná ocelová pánev De Buyer.
de Buyer ocelová na steaky Mineral B Element
Pánev z oceli na steaky.
de Buyer ocelova panev Mineral B Element
Průměr pánve27 cm26 cm24 cm28 cm
Poklicenenenene
Povrchová úpravaocel s vrstvou na bázi včelího voskuocel s vrstvou na bázi včelího voskuocel s vrstvou na bázi včelího voskuocel
Typy ohřevuvšechny včetně trouby (do 200°C)všechnyvšechnyvšechny
Mytí v myčcenenenene
Cena od1299 Kč1709 Kč1319 Kč1498 Kč

Jak vybrat ocelovou pánev?

Při výběru ocelové pánve je hlavní, jaký druh/tvar požadujete. Vyrábí se v různých velikostech a druzích. Vybírat můžete z univerzálních pánví, steakových, grilovacích, WOK pánví, pánví na palačinky či lívance.

Každá pánev se odlišuje velikostí a hlavně cenou. Ocelové pánve patří mezi dražší a pohybují se okolo 1000 Kč až 3000 Kč.

Výhodou této investice je, že se vám nikdy nebude odlupovat povrch pánve a uvolňovat nežádoucí látky a předměty do pokrmů. Je vysoce odolná vůči extrémním teplotám a je tedy vhodná i k prudkému restování. Velkým plusem je, že čím častěji pánev využíváte, tím se její vlastnosti zlepšují. Tím, že jí opotřebujete, tím pánev získává lepší vlastnosti. Poznáte to, podle stále více černého povrchu.

Nejprodávanější pánve podle Heureky

Oblíbené značky ocelových pánví

Výrobce francouzského původu vám nabídne nádobí a kuchyňské vybavení prvotřídní kvality. Nádobí vyrábí ekologickým způsobem, při kterém se nepoužívají žádné chemikálie. Pořiďte si kvalitní ocelové pánve de Buyer a budete spokojeni!
X