Velký test ocelový pánví. Jaká je ta nejlepší? (Recenze a zkušenosti)

Žádná keramika, teflon nebo titan. Rustikální ocelové pánve jsou nadčasovým kuchyňským nádobím, které s postupem času zraje jako víno.

Dali byste si fantasticky propečený steak nebo grilovanou zeleninu jako od profesionálů?

Robustní ocelové pánve jsou pro kulinářská dobrodružství jako dělané.

Jaké jsou jejich hlavní výhody a jak se s nimi pracuje?

V této recenzi si představíme čtyři ocelové pánve, které se těší velké oblibě.

Opravdu jsou tak dobré nebo mají i nějaké nedostatky?

Je ocel praktickým materiálem nebo je lepší zvolit jinou variantu?

Pojďme se na ně podívat zblízka.

De Buyer Lívanečník Mineral B Element 27cm DB561203

Nejprve se zastavíme u sladkého. Pánev na lívance de Buyer zaujme už na první pohled surovým designem, který je pro ocelové pánve typický.

Pokud byste chtěli u této pánve hledat různé materiály, budete je hledat marně. Jediným materiálem je kvalitní ocel. Z té je tvořeno celé tělo pánve i masivní rukojeť.

Povrch pánve je ošetřen speciální vrstvou na bázi včelího vosku, aby bylo zabráněno přichytávání pokrmu. Vosk však nemá pouze tento účel, ale napomáhá jídlu zachovávat chuť a živiny.

Na pánvi lze připravovat nejen sladké lívance, ale také volská oka, zeleninové placičky, bramboráčky a podobně.

Na pánvi o průměru 27 cm jsou tři oka k přípravě lívanců, která jsou blízko u sebe a po celé ploše akumulují teplo z tepelného zdroje, takže se lívance připraví pravidelně.

h3>Vlastnosti ocelové pánve se postupem času zlepšují

Tato železná pánev je odolná vůči vysokým teplotám a vhodná je i do trouby, kde zvládne zapékání do 200 stupňů Celsia.

Pánve z jiných materiálů se obvykle časem opotřebovávají, ale pro ocelové pánve to neplatí. Ocel bude sice postupně tmavnout, ale její nepřilnavé vlastnosti se budou zlepšovat. Materiál je navíc recyklovatelný, takže s touto pánví nezatížíte životní prostředí.

Má kvalitní pánev de Buyer nějaké nevýhody? Podle uživatelů se jí o něco hůře vede na indukci a do ruky je celkem těžká.

Ocelové pánve na indukci tohoto typu by se navíc neměly mýt v myčce. Doporučeno je ruční mytí. Dále by neměla zůstávat ve vodě a po umytí je důležité jí utřít do sucha.

Z uživatelských recenzí však vyplývá, že to pánev vynahradí nepřilnavým povrchem i jemnou kůrčičkou, kterou na lívancích nebo bramborácích vytváří.

Výrobce:de Buyer
Poklice:Ne
Povrchová úprava:Ocel s vrstvou na bázi včelího vosku
Typy ohřevu:Všechny včetně trouby (do 200°C)
Mytí v myčce:Ne
VýhodyNevýhody
Nepřilnavý povrchTěžší do ruky
Ekologický materiálPouze ruční mytí
Dlouhá životnost
Atraktivní design

De BuyerMineral B Element 26cm DB561326

Nyní se přesuneme od sladkých lívanců ke grilovanému masu a zelenině. Grilovací pánev de Buyer o průměru 26 cm je uzpůsobena k pozvolnému grilování i prudkému restování masa a zeleniny.

K těmto účelům asi moc lepších pánví nenajdete. Ručně kované ocelové tělo pánve si s masem velice dobře rozumí a dlouhá rukojeť je uzpůsobena tak, abyste mohli jídlo v pánvi přehazovat jako profesionálové v kuchařských pořadech.

Díky oku v rukojeti je možné pánev zavěsit a pánev tak může posloužit jako rustikální designový prvek v kuchyni.

S hmotností 1,14 kg není pánev tak těžká a přesto působí velice silně a odolně. Drážky na dně pánve mají jak praktický, tak estetický účel. Jídlo bude rovnoměrně připraveno a hezky pustí šťávu, na masu a zelenině se pak vytvoří efektní pruhy.

Tato ocelová pánev není vhodná do myčky

Stejně jako v předešlém případě je pánev tvořena z kvalitní přírodní oceli opatřené voskovaným povrchem pro zachování nepřilnavosti a živin v jídle.

Stěny pánve o síle 2,5 mm jsou odolné vůči mechanickému poškození a ohybu. Pánev lze využít na všechny typy ohřevu včetně trouby. Oproti lívanečníkové pánvi je limit jen 180 stupňů Celsia. K dopečení steaků to však bohatě vystačí.

Podobně jako u lívanečníkové pánve není ani tato vhodná do myčky na nádobí. Neprospějí jí ani agresivní čistící prostředky nebo drátěnky.

Výrobce:de Buyer
Rozměry:Průměr 26 cm
Poklice:Ne
Povrch:Ocel s vrstvou na bázi vosku
Mytí v myčce:Ne
VýhodyNevýhody
Nepřilnavý žebrovaný povrchMytí pouze v ruce
Rukojeť přizpůsobena k obracení jídla jednou rukou
Odolnost materiálu
Ekologický materiál


de Buyer24cm Mineral B Element DB561624

Milovníci steaků, zbystřete. Tahle pánev je dělaná právě pro vás. Pánev na steaky de Buyer má ambice dopřát jim a jejich přípravě tu nejlepší péči.

Pánev má průměr 24 cm a patří tak k menším, ale pro přípravu steaků to bohatě postačí. Na pánvi lze samozřejmě i smažit a restovat další pokrmy, ale steaky jsou hlavním důvodem, proč tato pánev vznikla.

Jejich přípravě je přizpůsobena hlavně varná plocha, do níž jsou vyryty drobné rýhy zajišťující kvalitní propečení a pravidelný vzor na mase. Jemně zkosené okraje této ručně kované pánve zajišťují to, že ji lze využít po celém jejím povrchu.

Na pánvi lze připravit také palačinky a různé omelety, povrch pánve zajistí, že se těsto hezky zatáhne a může se vytvořit chutná kůrka.

Pánev by měla odpovídat velikosti varné plochy

Celoocelová pánev je stejně jako v předchozím případě opatřena dlouhou a plochou rukojetí, aby se s pánví dobře zacházelo.

Dle uživatelských recenzí pánev dobře vede teplo po celém povrchu a nic se na ní nepřichytává.

I zde je povrch opatřen vrstvou na bázi včelího vosku a pánev lze využít na všechny typy ohřevu včetně trouby.

Doporučuje se však, podobně jako u předchozích typů pánví, abyste vybírali takovou varnou plochu, která odpovídá průměru pánve. Nebude tak docházet k energetickým ztrátám a pánev se dobře nahřeje.

Nevýhodou je opět nemožnost mýt pánev v myčce a celkově šetrnější zacházení při mytí.

Dobrou péči vám tyto profesionální ocelové pánve vynahradí “zráním” a zlepšováním varných vlastností a také dlouhou životností.

Výrobce:de Buyer
Rozměr:24 cm
Poklice:Ne
Povrch:Ocel s ochrannou vrstvou na bázi včelího vosku
Mytí v myčce:Ne
VýhodyNevýhody
Ručně kovaná pánevNevhodná do myčky
Nepřilnavý povrch
Specializace na steaky
Dlouhá rukojeť


de Buyer28cm Mineral B Element DB561028

Poslední pánví v této recenzi je univerzální ocelová pánev rovněž od francouzského výrobce de Buyer.

Je ručně kovaná a má průměr 28 centimetrů. Nabízí tak dostatek prostoru pro smažení, grilování, přípravu minutkových jídel i sladkých palačinek.

Pánev má velice jednoduchý, ale za to elegantní design, který podtrhuje surovost a odolnost tohoto výrobku.

Dlouhá rukojeť ve francouzském stylu je samozřejmostí a i když je pánev těžší (2,15 Kg), díky této rukojeti se s ní snadno pracuje.

Při správné péči je pánev absolutně nepřilnavá, voskovaný povrch zachovává v jídle živiny a minerály.

Uživatelé chválí odolnost i chuť masa z pánve

Tato nerezová pánev snese vysoké teploty a jako předchozí modely je vhodná i do trouby. Kromě kvalitní oceli nejsou přidány žádné umělé či chemické látky a příprava jídla je díky tomu naprosto bezpečná.

Profesionální ocelové pánve tohoto typu jsou ideální k restování, jelikož se na nich maso rychle zatáhne a uchová si tak dostatek šťávy.

Uživatelé na tomto modelu chválí hlavně dobrou vodivost tepla, odolnost i chuť masa, které je na pánvi připraveno.

Jako nedostatek může být vnímána potřeba o pánev pečovat i to, že časem ztmavne. Mnozí uživatelé se ale shodují na tom, že právě to pánvi dodává kvalitu i zajímavý vzhled.

Univerzální ocelovou pánev de Buyer seženete od 1399 Kč.

Výrobce:de Buyer
Materiál:Ocel
Rozměry:28 cm
Mytí v myčce:Ne
VýhodyNevýhody
OdolnostVyšší váha
Ideální na restování masaNemožnost mýt v myčce
Profesionální vzhled i výkon
Dlouhá rukojeť


Často kladené otázky

⚡ Rozhoduje nejvíce cena?

Odpověď na tuto otázku se bude odvíjet od konkrétních potřeb, které máte. Hledáte spíše univerzální pánev nebo potřebujete, aby splnila specifickou oblast? (viz ot. 3) Každá z výše uvedených pánviček se pohybuje přibližně ve stejné cenové relaci.

I když s může zdát, že jsou tyto pánve poněkud dražší, vyplatí se do nich investovat. Vrátí vám to ve své dlouholeté věrnosti.

⚡ Ocenili byste, aby byla pánev vhodná i na zapékání v troubě?

Pakliže byste ocenili i tuto možnost, potěšíme vás. Každá z výše uvedených je vhodná jako pánev do trouby.

⚡ Kterou z pánví uvedených v této recenze si zvolit?

V tom vám asi neporadíme, protože kvalitní jsou všechny a každá má svá specifika. Pokud s ocelovými pánvemi začínáte, asi je na místě doporučit univerzální de Buyer ocelovou pánev 28cm.

Velice zajímavou volbou je ale rozhodně i ocelová pánev na steaky, která má originální rýhování a připravíte na ní maso jedna báseň.

De Buyer nabízí i ocelové pánve WOK, takže si každý najde to, co mu vyhovuje nejvíce.

⚡ Smím mýt ocelovou pánev v myčce nádobí?

Jelikož je pánev ošetřena včelím voskem a agresivními čisticími prostředky by klesala na kvalitě, mytí v myčce se nedoporučuje. Údržba je přesto snadná. (viz níže)

Vyhodnocení recenze ocelových pánví

Ocelové pánve sice vyžadují větší péči, ale ne nadarmo je často uvidíte v rukách profesionálních kuchařů.

Jaké jsou tedy hlavní výhody železných pánví z této recenze?

Samotný materiál je přírodní, zdravotně nezávadný a navíc velice odolný. Díky voskované úpravě se na něm jídlo nepřichytává a udržuje si všechny potřebné živiny.

Někteří uživatelé uvádějí, že se jim při prvním použití jídlo trochu přichytilo. Je to tím, že se ocelové pánve potřebují nejprve trochu “zapracovat”, ale pak už s připalováním nebude vůbec žádný problém.

Maso se na povrchu ocelové pánve rychle zatáhne a vytvoří lehkou kůrku, zatímco si uchová svou šťávu.

Aby tyto pánve velice oblíbeného francouzského výrobce de Buyer fungovaly tak, jak mají, musíte jim věnovat trochu péče.

  • Nikdy je nenechávejte ležet ve vodě
  • Neměly by se na ně používat drátěnky ani agresivní saponáty
  • Většinou postačí jen opláchnout vodou a vysušit

Oceli také svědčí, když ji občas natřete olejem. Nikoliv kvůli přípravě jídla, ale kvůli zachování kvality povrchu.

A jaký je trik na šetrné a kvalitní vyčištění ocelové pánve?

Stačí na ni nasypat kuchyňskou sůl, ideálně hrubou a dát pánev vypálit na sporák (na vyšší stupeň ohřevu). Poté se sporák vypne a po vychladnutí se pánev otře utěrkou.

Za tuto péči vás bude čekat hodně let s kvalitně připraveným jídlem.

Přesvědčila vás tato recenze o kvalitě ocelových pánví nebo dáte raději přednost jinému materiálu?

Sdílejte svým přátelům:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)