Domácí moučník = ideální sladká tečka po obědě

Pokud pořádáte slavnostní oběd, oslavu narozenin nebo si jen chcete zpříjemnit běžný víkendový oběd s rodinou, sladká tečka v podobě moučníku nesmí chybět. Vsaďte na jednoduché zákusky a domácí koláče, které jsou oblíbené v každé době. 

Pokud nestíháte, zvolte rychlé hrníčkové moučníky s ovocem ze zahrádky či mrazáku, který zabere jen pár minut přípravy a v troubě se již dopeče sám. Oblíbené jsou například rychlé koláče z rebarbory, jednoduchý perník na plech nebo třeba lehký dezert s mandarinkami z kompotu.

Sváteční moučníky po celý rok

Některé příležitosti přímo vybízejí k přípravě složitějších dezertů a koláčů. Při přípravě svatební hostiny si dává každá nevěsta záležet na tom, aby bylo její cukroví dokonalé a svatební koláčky ty nejlepší. Stejně tak na Vánoce či Velikonoce s oblibou pečeme slavnostní cukroví či luxusní buchty. Nemusíte se držet jen klasických receptů, nebojte se sáhnout po netradičních receptech. Za vyzkoušení stojí například lahodné dezerty s červenou řepou nebo vynikající domácí zákusky v bezlepkové či vegan verzi.

Vsaďte na sezónnost

Jednoduché a rychlé moučníky lze péct prakticky po celý rok. Můžete zvolit buď univerzální přísady a náplně, jako je tvaroh, jogurt či čokoláda, nebo se řídit ročním obdobím a právě dostupným ovocem. Využití sezónních surovin je přirozené pro naše tělo a navíc tak zabráníte zbytečnému plýtvání lokálními potravinami. 

Na jaře vsaďte na očistu organismu po dlouhé zimě a upečte si odlehčené moučníky bez pšeničné mouky, vláčné moučníky s tvarohem nebo svěží koláče s jogurtem

V létě je hojnost všeho ovoce, proto vsaďte na českou klasiku a využijte dostupné třešně, jahody, broskve nebo třeba cuketu. Možná budete překvapeni, jak jsou moučníky na plech z cukety výborné. Pokud nemáte náladu zapínat troubu v parném dni, připravte si z ovoce vlastní osvěžující zmrzlinu.

Podzim je ve znamení sklízení jablek, hrušek a dýní, proto neváhejte a vyzkoušejte lahodné moučníky z dýně. Tradiční jablečný štrůdl vám jistě nemusíme představovat, vůně skořice a rozinek namočených v rumu je pro podzimní sychravé dny jako stvořená. Co takhle vyzkoušet i další varianty oblíbeného závinu?

V zimním období můžeme využít trvanlivé suroviny, které jsme sklidili a zavařili v létě, nebo tropické plody, které mají právě teď vrcholnou sezónu. Z těch českých můžeme jmenovat například makové dezerty a pokud máte raději exotické chutě, upečte si třeba kokosovou buchtu nebo biskupský chlebíček plný sušeného ovoce a oříšků.

¨