Připravte si ty nejlepší recepty s perníkem, po kterých se budete olizovat až za ušila

Recepty na perníky na plech mohou být skutečně různorodé. 

Vyzkoušejte zajímavé postupy a ingredience, které obohatí vaši kuchyni. 

Inspirujte se našimi jednoduchými dezerty, které zvládnou i začátečníci. 

Perník s kokosem

Sladká chuť v kombinaci s kokosem, to jde jednoduše krásně k sobě. 

Vyzkoušejte tento klasický recept, který výborně chutná s horkou kávou.

Ingredience

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce perníkového koření
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 2 vejce (v pokojové teplotě)
  • 250 g cukru
  • 3 polévkové lžíce povidel smíchaných se 2 lžícemi rumu
  • 160 ml kokosového oleje (150 g, v tuhém stavu)
  • 400 ml mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 80 g rozinek
  • 80 g vlašských ořechů

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
  • Mouku smíchejte s kypřícím práškem a sodou.
  • Přimíchejte kakao s perníkovým kořením a vše dobře promíchejte.
  • Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a povidla zředěná rumem.
  • Do tekutých ingrediencí přidejte mouku, smíchanou se suchými ingrediencemi a pořádně rozmíchejte, aby v těstě nevznikly hrudky.
  • Nakonec přidejte rozinky, ořechy a kokos.
  • Směs nalijte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte přibližně 30 minut.
  • Hotový perník nechte chvíli vychladnout.
  • Mezitím si připravte čokoládovou polevu.
  • Smetanu zahřejte v mikrovlnce.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a vmíchejte teplou smetanu. Smetanu přilévejte ve třech fázích, ne najednou.
  • Míchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí a nevznikne hladká směs.
  • Jakmile je dezert hotový a vlažný, přelijte jej připravenou čokoládovou polevou a posypte kokosem. 
  • Následně dejte celý pokrm, na 2 hodiny, do lednice a poté podávejte.

Perníková buchta, posypaná s kokosem.
zdroj: 1001voyagesgourmands.com

Perník s jablky a ořechy

Dopřejte si nejen skvělou chuť sladkého dezertu, ale i důležité živiny a vitamíny, které se v jablcích a ořeších ukrývají. 

Ingredience

Těsto:

  • 100 g tekutého medu
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 ks vajec (v pokojové teplotě)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g celozrnné pšeničné hladké mouky
  • 200 g hnědého cukru
  • 200 g měkkého másla
  • 1 sáček prášku do perníku
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů
 

Rumová poleva:

  • 1 polévková lžíce horké vody
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 100 g cukru moučka

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Ve velké míse smíchejte mouku (oba druhy), prášek do perníku a jedlou sodu.
  • V další nádobě ušlehejte do pěny vejce s cukrem a postupně do ní zapracujte med, vlažné mléko, a nakonec i hodně změkčené máslo.
  • Do pěny dále vmíchejte obsah první mísy a dbejte na to, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Následně přidejte ořechy.
  • Plech vymažte máslem a vysypte jej strouhankou.
  • Dále do něj nalijte všechno těsto a rozetřete ho, rovnoměrně, po celé ploše.
  • Perník pečte asi 40 minut.
  • Hotový perník můžete jen posypat moučkovým cukrem nebo si můžete připravit jednoduchou rumovou polevu, kterou namažete na vlažný dezert a ozdobíte ořechy.
  • Polevu připravíte tak, že cukr roztopíte v horké vodě a, po kapkách, budete přidávat rum. Míchejte do té doby, dokud není poleva hustá, lesklá a hladká. 

Perník na plech zdobený jablky a ořechy.
zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Babiččin domácí perník s marmeládou 

Tento recept s marmeládou skvěle chutná, pokud jej podáváte ke kávě či čaji. 

Ocení jej také vaše děti, pokud jej budete servírovat s teplým mlékem. 

Ingredience

  • 170 g másla (v pokojové teplotě)
  • 190 g krystalového cukru (1 šálek)
  • 1 celé vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 30 ml melasy 
  • 30 ml zlatého sirupu 
  • 1 čajová lžička sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2,5 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 325 g hladké mouky (2 a ¼ šálku)
  • malinový džem k plnění

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Máslo a cukr smíchejte dohromady a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná. 
  • Přidejte jedno celé vejce a jeden vaječný žloutek. Přidejte také směs melasy.
  • Následně prosejte mouku a vmíchejte do ní koření, sodu a sůl. 
  • Suchou směs přidejte do mokré směsi a pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience pořádně propojily. Mělo by vzniknout, poněkud lepkavé, těsto.
  • Hotové těsto, pomocí polévkové lžíce, pokládejte na plech, a to 3–5 cm od sebe. 
  • Pečte v předehřáté troubě po dobu 11 minut, dokud se okraje nezačnou zbarvovat dozlatova.
  • Po upečení nechte perníkové sušenky vychladnout na chladícím roštu. 
  • Jakmile jsou sušenky studené, namažte každou z nich z jedné strany a spojte vždy dvě dohromady. 
  • Podávejte s oblíbeným nápojem a skladujte ve vzduchotěsné nádobě. 

Perníkové sušenky plněné marmeládou.
zdroj: theenglishkitchen.co

Rádi zdravě mlsáte? Pak vyzkoušejte recepty na ovesné sušenky.

Perník na plech s medem

Nemáte žádná vejce a chcete upéct něco sladkého? 

Vyzkoušejte tuto francouzskou verzi perníku se zajímavým kořením, kterou ocení všichni milovníci zajímavých chutí.

Ingredience

Těsto:

  • 250 g mouky
  • 150 g cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce medu
  • šťáva z ½ citronu
  • citronová nebo pomerančová kůra

Koření:

  • 1 čajová lžička muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička zázvoru
  • trocha mletého pepře (na dochucení)
  • hřebíček (volitelné)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Prosejte mouku a vmíchejte do ní prášek do pečiva a cukr. Promíchejte. 
  • Přidejte do směsi zbytek koření a pořádně promíchejte, aby se všechny suché ingredience propojily. 
  • Do suché směsi nastrouhejte kůru z citronu nebo pomeranče. Ovoce pořádně omyjte. Popřípadě zakupte bio produkt, jehož kůra není napuštěna chemikáliemi.
  • Následně přilijte citronovou šťávu a zamíchejte.
  • Do malého hrnce dejte mléko a zahřejte ho. Nevařte. Do horkého mléka přidejte med. 
  • Medovo-mléčnou směs přidejte do suché směsi a energicky zamíchejte, aby se nevytvořily hrudky. 
  • Připravte si hluboký plech nebo jinou formu na pečení, vymažte ji máslem a vysypte moukou. 
  • Do formy nalejte připravené těsto a pečte 45 minut. 
  • Možná vás to překvapí, ale perník s medem chutná skvěle, podáváte-li jej jako přílohu k dýňové polévce. Pomazat jej můžete také fíkovým, pomerančovým nebo rybízovým džemem.

Perník na plechu s medem.
zdroj: myparisiankitchen.com

Mokrý perník

Vychutnejte si tuto tmavou, vlhkou a kořeněnou dobrotu!

Příprava receptu není složitá a zvládnou ji i začátečníci. 

Ingredience

  • 1 šálek nesoleného másla
  • ½ šálku vody
  • ¾ šálku melasy
  • ¾ šálku medu (dle vlastní chuti)
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 3 šálky mouky
  • 2 čajové lžičky sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajové lžička mleté skořice
  • ½ čajové lžičky nového koření
  • ¼ čajové mletého hřebíčku
  • ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 3 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • ½ šálku nízkotučného mléka
  • 2 polévkové lžíce čerstvého zázvoru (oloupaného a nastrouhaného)
  • šlehačka na ozdobu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Smíchejte máslo, vodu, melasu, med a hnědý cukr. Vše dejte do pánve a, na mírné teplotě, zahřívejte, dokud se vše nerozpustí. 
  • Sejměte z tepla a nalijte do zapékací mísy, která je vyložená pečícím papírem. Hotový dezert se vám bude, díky papíru, lépe vytahovat.
  • V další misce smíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici, nové koření a hřebíček.
  • Jakmile je melasová směs vlažná, přidejte do ní vejce (po jednom) a pořádně promíchejte. Přidejte také mléko. 
  • Do směsi přidejte suché přísady, a nakonec vmíchejte nastrouhaný zázvor.
  • Směs také nalijte do pekáče a pečte 60–90 minut.
  • Tuto perníkovou buchtu, podávejte vychlazenou a ozdobenou šlehačkou.

Perníková buchta ve tvaru čtverce, podávaná se šlehačkou.
zdroj: theheritagecook.com

Chcete si vyrobit domácí šlehačku? Pak se inspirujte recenzemi ručních šlehačů, které vám její přípravu velice usnadní.

Litý perník na plech

Po vyzkoušení tohoto receptu už nebudete chtít připravovat jiný! 

Perník můžete dochutit polevou z čokolády nebo zmrzlinou.

Ingredience

  • ½ šálku melasy
  • 1 šálek vody
  • ¼ šálku slaného změkčeného másla
  • ¼ šálku cukru
  • 1 bílek z velkého vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 – ¼ šálku mouky
  • ¾ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého zázvoru
  • ⅛ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ šálku medu
  • 6 polévkových lžic hnědého cukru
  • ¾ šálku horké vody
  • ⅔ šálku rozpuštěného soleného másla
  • špetka mořské soli
  • vanilková zmrzlina (na ozdobu) 

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si, vymazaný, hluboký pekáč. 
  • Smíchejte melasu s 1 šálkem vody.
  • V druhé misce, pomocí mixéru, vyšlehejte změkčené máslo s cukrem (mixujte 1–2 minuty, dokud nebude směs nadýchaná).
  • Do směsi přidejte vejce s vanilkou a šlehejte, dokud nebude směs hladká. 
  • Přilijte melasovou směs a promíchejte, aby se všechny ingredience propojily. 
  • Ve vedlejší misce smíchejte mouku, sodu, sůl a zbylé koření. 
  • Tuto suchou směs přidejte do směsi s melasou a promíchejte. 
  • Získané těsto nalijte do pekáče a posypte hnědým cukrem a lehce posypte mořskou solí. 
  • Horkou vodu smíchejte s horkým máslem pomocí vidličky. Následně tuto směs nalijte na těsto v pekáči. Nemíchejte!
  • Pečte 45–55 minut, dokud nezačne perník nahoře mírně praskat. 
  • Litý perník na plech podávejte teplý v kombinaci se studenou zmrzlinou. 
  • Máte-li rádi ořechy, můžete do směsi přidat pekanové ořechy, které chutnají skvěle.

Vlhký perníkový dezert podávaný se zmrzlinou a čerstvou mátou.
zdroj: thecookierookie.com

Andělský nadýchaný perník 

Tento, neuvěřitelně jemný, vláčný a chutný dezert je opravdu nebeský. 

Recept je zajímavý tím, že neobsahuje zázvor, přesto v něm chuť zázvoru ucítíte.

Vyzkoušejte to sami!

Ingredience

  • ⅓ šálku cukru
  • ¼ šálku pevného rostlinného tuku (např. Hera, Flora)
  • 1 vejce
  • ½ šálku melasy
  • 1 šálek univerzální bílé mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • ½ šálku vroucí vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si pekáč.
  • Smíchejte cukr a tuk, přidejte vejce, melasu a vyšlehejte do hladka. 
  • Prosejte mouku a vmíchejte do ní sůl a zbývající koření. Vše promíchejte a přidejte do melasové směsi. 
  • Poté, co se všechny ingredience propojí, přidejte do směsi vroucí vodu a vyšlehejte do hladka. 
  • Připravené těsto nalijte do pekáče a pečte 30 minut. 
  • Podávejte teplé nebo vychlazené, ozdobené šlehačkou. 
  • Díky tomuto receptu získáte 6–8 porcí lahodné pochoutky.

Perníkový chléb, servírovaný v papírových pekáčcích.
zdroj: fakefoodfree.com

Místo šlehačky můžete použít zmrzlinu nebo jinou sladkost. Inspirujte se recepty na lahodné krémy.

Hrníčkový perník na plech s jablky

Jablka obsahují vitamín C a chlubí se prvky, jako je železo, křemík, draslík, hořčík, vápník a měď.

Provoňte svou kuchyni pečenými, a hlavně zdravými, jablíčky!

Ingredience 

Náplň: 

  • 5–6 jablek (oloupaných a nakrájených na plátky)
  • 4 velké hrušky (oloupané, zbavené jader a nakrájené na kostičky)
  • ¾ šálku hnědého cukru
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice 
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšky
  • 4 polévkové lžíce nesoleného másla
  • ½ šálku jablečného cideru 
  • 3 polévkové lžíce brandy
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu

Zálivka: 

  • 6 polévkových lžic nesoleného másla (nakrájeného na kostičky)
  • 1,5 šálku celozrnné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva 
  • ½ polévkové lžíce jedlé sody 
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru 
  • ½ čajové lžičky mleté skořice 
  • ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 2 polévkové lžíce melasy
  • ¾ šálku podmáslí
  • cukr (na závěrečné posypání)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si náplň. 
  • Jablka, hrušky, hnědý cukr, skořici, sůl a muškátový oříšek smíchejte ve velké míse. Vše promíchejte tak, aby se ovoce obalilo směsí ze všech stran.
  • Smíchejte mošt a máslo v malé pánvi a směs přiveďte k varu. 
  • Mezitím, v malé misce, promíchejte kukuřičný škrob s brandy a míchejte, dokud nebude směs hladká. 
  • Směs s brandy přidejte do pánve, pořádně promíchejte a vařte asi 1 minutu. Odstavte z tepla a, za stálého míchání, přidejte směs s ovocem. 
  • Vše nalijte do pekáče a vložte do trouby. Pečte 30 minut.
  • Nyní je čas, připravit si polevu.
  • Mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, cukr, zázvor, skořici a hřebíček vložte do kuchyňského robota a pořádně rozmixujte. Přidejte kostky másla a míchejte, dokud nevznikne písková směs a malými máslovými hrudkami. 
  • Vše přemístěte do mísy, ve které jste předem smíchali melasu s podmáslím. 
  • Pomocí vidličky, nebo rukou, promíchejte, dokud nevznikne těsto. 
  • Po 30 minutách pečení, vyndejte pekáč z trouby a na něj umístěte směs s melasou. 
  • Znovu vložte do trouby a pečte asi 20 minut. 
  • Po upečení nechte hrnkový perník vychladnout a podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Perníková sušenka s jablky a hruškami, podávaná se zmrzlinou.
zdroj: true-north-kitchen.com

Vyrobte si vlastní domácí zmrzlinu, podle svého vkusu.

Vláčný cuketový perník

Myslíte si, že ingredience, jako cuketa a perník nejdou k sobě? 

Pak si zkuste upéct tuto dobrotu a zjistíte, jak daleko jste od pravdy. 

Nechte si chutnat!

Ingredience

  • 225 g másla
  • 225 g hnědého cukru
  • 225 g melasy
  • 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • 425 g mouky
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • ½ čajové lžičky soli
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 2 čajové lžičky jedlé sody

Postup

  • Předehřejte troubu na 150 °C a připravte si formu na pečení tak, že ji vyložíte pečícím papírem. Ten vám usnadní vyjmutí hotového pokrmu z formy.
  • V hrnci rozpusťte máslo a přimíchejte do něj cukr s melasou. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. Odložte stranou a nechte vychladnout. 
  • Rozšlehejte vejce a, po vychladnutí melasové směsi, je do ní přimíchejte. 
  • Následně přidejte mouku, koření a sůl. 
  • Zahřejte mléko, vmíchejte do něj sodu a vše přilijte do směsi s melasou. Pořádně promíchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. 
  • Takto připravené řídké těsto nalijte do formy na pečení a pečte 45 minut. Po této době formu překryjte hliníkovou fólií a pečte dalších 15 minut. 
  • Tento krok je velmi důležitý, jelikož vám pomůže na perníku z cukety vytvořit vlhký a lepkavý povrch. 
  • Po této době vyjměte pokrm z trouby a, stále přikrytý, jej nechte vychladnout. 
  • Skladujte v pokojové teplotě po dobu až 3 dnů.

Hnědý cuketový perník ve tvaru toustového chleba.
zdroj: biggerbolderbaking.com

Inspirujte se také dalšími recepty na cuketové moučníky.

Norimberský perník na plech

Tento druh receptu existuje už od 14. století. Chlubit se může bohatým těstem, plným chutných ingrediencí. 

Připravte si tuto dobrotu, kterou můžete skladovat až několik týdnů!

Ingredience

Těsto:

  • 113 g másla (změkčeného)
  • 200 g cukru
  • 4 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • 360 g mouky
  • ½ polévkové lžíce mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • ⅛ čajové lžičky mletého nového koření
  • špetka muškátového oříšku
  • ⅛ čajové lžičky mletého koriandru
  • ⅛ čajové lžičky mletého kardamomu
  • ⅛ čajové lžičky mletého zázvoru
  • ⅛ čajové lžičky mletého anýzu
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 225 ml mléka
  • 150 g mandlí (mletých)
  • ½ šálku kandované citronové kůry 
  • 1 polévková lžíce rumu
  • ½ šálku rozinek (nasekaných nadrobno)
  • ¼ šálku drceného kokosu
  • 32 ks oplatků na pečení (jedlý papír)

Poleva:

  • ½ šálku cukru krystal
  • ¼ šálku vody
  • ½ čajové lžičky vanilky
  • 1–2 polévkové lžíce rumu 
  • ½ šálku vanilínového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C. 
  • Máslo, cukr a vejce šlehejte v míse, dokud nevznikne nadýchaná směs. 
  • Do směsi vmíchejte mouku, koření, kakaový prášek a prášek do pečiva. Tyto ingredience vkládejte střídavě s mlékem. 
  • Přidejte muškátový oříšek a citronovou kůru. 
  • Následně vmíchejte rum, rozinky a kokos.
  • Oplatky na pečení položte na plech, vyložený pečícím papírem a na každý z nich nakapejte asi 3 polévkové lžíce připraveného těsta. Směs vyhlaďte do rovna až k okrajům každého oplatku. 
  • Takto připravené perníčky vložte do trouby a pečte 15–20 minut, dokud nezačne hnědá barva tmavnout.
  • Hotový pokrm nechte vychladnout na chladící mřížce a připravte si polevu. 
  • V hrnci nebo pánvičce rozehřejte vodu a rozpusťte v ní cukr. Vařte několik minut.
  • Přidejte vanilku a 1–2 lžíce rumu (záleží na vaši chuti). Přidejte vanilinový cukr a promíchejte. 
  • Pomocí metličky naneste teplou polevu na hotové, ještě teplé, perníčky a nechte zaschnout. Vytvoříte tak na jejich povrchu nádhernou lesklou vrstvu. 

Norimberské perníkové sušenky se skořicovou polevou.
zdroj: thespruceeats.com

Prozkoumejte také další polevy na perníčky.

Pomerančový perník na plech

Tímto dezertem jistě potěšíte, pokud očekáváte hosty. Můžete si jej ale také připravit jen tak pro radost. 

Ingredience 

Těsto:

  • 2 a ¼ šálku mouky
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1 a ¾ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¾ šálku a 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • ¾ šálku cukru krystal
  • 2 velká vejce
  • ¾ šálku melasy
  • ¼ šálku medu
  • 2 čajové lžičky pomerančové kůry
  • ¾ šálku teplé vody

Krémová poleva:

  • 230 g taveného sýra
  • ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • špetka soli
  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu (přidejte také polovinu poškrábaného vanilkového lusku – volitelné)
  • semínka granátového jablka (na ozdobu)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypejte pekáč nebo jej vyložte pečícím papírem. 
  • Odložte pekáč stranou a, ve vedlejší míse, smíchejte mouku, koření, sodu a sůl. Rovněž odložte bokem.
  • V další míse smíchejte olej, cukr a vejce. Šlehejte, dokud nevznikne bílá směs. Následně vmíchejte melasu, med a pomerančovou kůru. 
  • Do mísy se suchými přísadami vmíchejte vlhké ingredience. Přidejte teplou vodu a jemně míchejte, dokud nevznikne hedvábně hladké těsto.
  • Hotové těsto nalijte do pekáče a pečte 35–45 minut. 
  • Zatímco se dezert peče, připravte si polevu.
  • Pomocí elektrického mixéru smíchejte sýr, máslo, šálek práškového cukru a vanilkový extrakt. Jakmile se vše propojí, přidejte zbylý šálek práškového cukru a šlehejte, dokud není poleva hladká.
  • Jakmile je perníkový dezert upečený, nechte jej vychladnout a přelijte jej polevou. Nakonec perníkový dezert posypte semínky granátového jablka.
  • Uchovávat pokrm je možné, po dobu 3 dní, v lednici, ve vzduchotěsné nádobě.

Perníkové kousky s pomerančem, zdobené smetanovou polevou a semínky z granátového jablka.
zdroj: joythebaker.com

Zaujalo vás použití zvláštního druhu jablka? Pak si připravte další recepty s granátovým jablkem.

Recept na perníkovou chaloupku

Tento recept je vhodný zejména o Vánocích, kdy pomůže dotvořit jedinečnou sváteční atmosféru. 

Pusťte se do toho!

Ingredience

Těsto na chaloupku:

  • 250 g nesoleného másla
  • 200 g hnědého cukru
  • 7 polévkových lžic zlatého sirupu
  • 600 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky sody
  • 4 čajové lžičky mletého zázvoru

Směs na zdobení: 

  • 450 g cukru moučka
  • ½ polévkové lžíce Cream of Tartar (sušená smetana od Dr. Oetkera)
  • 3 vaječné bílky

Postup

Těsto na chaloupku:

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Na pánvi rozpusťte máslo, cukr a sirup. 
  • Mouku, sodu a mletý zázvor promíchejte ve vedlejší misce a poté, do této suché směsi, vmíchejte máslovou směs z pánve. 
  • Míchejte, dokud se ingredience nespojí a nevznikne hutné těsto. Pokud je to potřeba, přilijte trochu vody.
  • Z internetu si stáhněte volitelnou šablonu chaloupky a obkreslete ji na pečící papír. Jednotlivé tvary vystřihněte a naneste na ně perníkové těsto.
  • Těsto na pečícím papíru dejte na plech a pečte 12 minut, dokud nebudou kousky pevné a trochu neztmavnou. 
  • Hotové kousky perníkové chaloupky nechte vychladnout a, pomocí směsi na zdobení, je spojujte k sobě a následně ozdobte.

Směs na zdobení:

  • Cukr, sušenou smetanu a bílky smíchejte v míse. Pomocí mixéru šlehejte 7–10 minut. Měli byste získat tužší, sněhově bílou, směs.
  • S touto směsí pracujte rychle, aby nezaschla dříve, než ji nanesete. Naplňte jí dávkovač a zdobte perníkovou chaloupku. 

Chaloupka z perníku, zdobená směsí z vaječných bílků.
zdroj: thespruceeats.com

Pokud o Vánocích rádi pečete, můžete se inspirovat dalšími recepty na vánoční perníčky.

Perník s pudinkem

Tento recept je pikantní a jemný díky vrstvě pudinku. Nezapomeňte dezert doplnit zmrzlinou, která dodá pokrmu šmrnc.

Ingredience

Těsto:

  • 1 a ¼ šálku univerzální mouky
  • ¾ čajové lžičky jedlé sody
  • ¾ čajové lžičky zázvoru
  • ½ čajové lžičky skořice
  • ⅛ čajové lžičky muškátového oříšku
  • ¼ čajové lžičky soli
  • ½ šálku melasy (asi 170 g)
  • ½ šálku mléka (v pokojové teplotě)
  • 1 velké vejce (v pokojové teplotě)
  • 4 polévkové lžíce nesoleného másla v pokojové teplotě (asi 60 g)
  • ¼ šálku krystalového cukru (asi 50 g)

Pudink: 

  • 1 šálek hnědého cukru 
  • 4 čajové lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 a ¼ šálku horké vody
  • 4 lžíce nesoleného másla (v pokojové teplotě)

Postup

Perník:

  • Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si, vymazaný, hluboký plech nebo pekáč.
  • Smíchejte mouku s jedlou sodou, zázvorem, skořicí, muškátovým oříškem a solí. Odložte stranou.
  • Ve vedlejší misce smíchejte melasu, mléko a vejce. Rovněž odložte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte máslo a cukr. Pomalu šlehejte a postupně přidávejte směs mouky a melasy. Šlehejte při nízké rychlosti, dokud se všechny ingredience nepropojí. 
  • Těsto nalijte do připraveného pekáče. 

Pudink:

  • Smíchejte hnědý cukr s kukuřičným škrobem. 
  • Vodu s máslem společně ohřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Následně máslovou směs vmíchejte do té s hnědým cukrem. 
  • Pudinkovou směs pomalu nalijte na těsto v pekáči a pečte 25–28 minut. Zda je perník hotový, poznáte pomocí špejle, kterou zapíchnete do středu. Pokud na špejli nezůstane žádné těsto, je pokrm hotový. 
  • Perník s pudinkem podávejte teplý. Kontrast teplého dezertu se studenou zmrzlinou chutná výtečně. 

Sklenice s perníkovým pudinkem.
zdroj: kingarthurbaking.com

Přemýšlíte, jak si zpestřit pečení o Vánocích? Připravte si některý ze zajímavých receptů na pudinkové cukroví!

Rychlé perníkové sušenky

Tento recept připravíte za 30 minut. Je nadýchaný, delikátní, kořeněný a jednoduše úžasný.

Pusťte se do toho!

Ingredience 

  • 115 g změkčeného másla (při pokojové teplotě)
  • 115 g cukru 
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 150 g univerzální mouky
  • 80 g ovesné mouky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička pomerančové kůry
  • 1 lžička skořicového prášku
  • ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru 
  • 50 g cukru krystal

Postup

  • V misce rozšlehejte cukr s máslem. Šlehejte asi 5 minut. 
  • Následně přidejte vajíčko a pokračujte ve šlehání, dokud se vajíčko úplně nerozšlehá. Postupně vmíchejte med.
  • Ve vedlejší misce smíchejte oba druhy mouky, prášek do pečiva, pomerančovou kůru, skořici, hřebíček, zázvorový prášek a ½ lžičky soli. 
  • Suchou směs přidejte do máslové směsi. Vše důkladně rozšlehejte. 
  • Hotové těsto vložte asi na 10 minut do ledničky. 
  • Zatímco se těsto chladí, předehřejte si troubu na 180 °C. 
  • Jakmile je těsto vychlazené, vytvořte z něj malé kuličky (průměr asi 2 cm) a obalte je v cukru. 
  • Kuličky pokládejte na plech, vyložený pečícím papírem, a to v rozmezí asi 3 cm od sebe. Pečte 10 minut.
  • Jakmile jsou sušenky z perníku hotovy, přemístěte je na chladící rošt a poté, co zchladnou, podávejte. 
  • Takto připravená pochoutka vám může vydržet, ve vzduchotěsné nádobě, až 1 měsíc.

Sloupec z pěti perníkových sušenek.
zdroj: jernejkitchen.com

Máte rádi sušenky? Vyzkoušejte recepty na sušenky z ovsa.

Perník s čokoládovou polevou

Dezert můžete dochutit zmrzlinou, džemem, krémem, šlehačkou nebo výbornou čokoládou!

Připravte si doma vlastní sladkou a jemnou dobrotu. 

Ingredience

  • 8 šálků cukru
  • ½ šálku mléčné čokolády (nasekané nadrobno)
  • ½ šálku směsi na sněhové pusinky
  • 1 polévková lžíce extraktu z vanilky
  • ¾ šálku + 2 polévkové lžíce teplé vody

Postup

  • Před přípravou polevy si připravte libovolné perníkové těsto, které upečte viz některý z receptů výše.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a následně do ní přimíchejte všechny suché přísady. 
  • Ve vedlejším hrnci promíchejte vodu s vanilkou a přidejte vše do čokoládové směsi.
  • Vše pomalu promíchávejte, dokud nedosáhnete konzistence, připomínající melasu. 
  • Můžete míchat ručně, ale také pomocí mixéru, puštěného na nejnižší výkon. 
  • Jakmile jsou všechny ingredience smíchány, mixér pusťte na nejvyšší výkon a šlehejte přibližně 2 minuty, dokud poleva nebude lehká a nadýchaná. 
  • Hotovou čokoládovou směs naneste na dezert a můžete podávat.

Čokoládová poleva na perníku ve tvaru čtverce.
zdroj: sweetsugarbelle.com

Prozkoumejte také další recepty na polevy.

Trochu “perníkové” historie

Perníkové koření se, ve střední Evropě, poprvé objevilo ve středověku. Jedná se o výrobek z cukru a koření, které bylo přivezeno ze Středního východu, a to vojáky, kteří se vraceli z křížových výprav. 

Najdete v něm anýz, kardamom, koriandr, fenykl, mletou skořici a hřebíček.

S Vánoci se perník začal spojovat až v 19. století, kdy se stal populární dobrotou na trzích v Německu, Francii a Anglii.  

Dnes si můžete připravit recepty na perníkové dezerty od koláče, přes sušenky až po chléb, který výborně chutná s mlékem nebo smetanou, a to nejen o Vánocích, ale po celý rok.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.