Rychlé perníky na plech – TOP recepty

Jestliže se nemůžete rozhodnout jaký moučník upéci, zkuste některý z perníků. V tomto případě se nejedná o klasické perníčky, které dají poměrně dost práce, ale perníky na plech. Jde o chutný moučník, který je rychlý, nenáročný na suroviny a lze do něj přidávat další suroviny nebo jej dokonce i plnit. Odpadá tvarování, protože jej pečeme na vymazaném a vysypaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu. Upečený perník můžeme polévat libovolnou polevou.

1. Perník s jablky

INGREDIENCE :

  • 400 g polohrubé mouky
  • 170 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička prášku do perníku
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 3 velká nebo 4 menší jablka

POSTUP :

  1. Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  2. Jablka si nastrouháme nahrubo.
  3. V míse smícháme všechny sypké ingredience – mouku, kypřidla, kakao, koření a sůl.
  4. K sypké směsi přidáme mléko, olej a vejce.
  5. Důkladně promícháme.
  6. Na závěr vmícháme nastrouhaná jablka.
  7. Těsto vylijeme do pekáče a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na zhruba půl hodiny.
  8. Hotový perník ozdobíme dle chuti.

Perník s jablkyzdroj : receptyschuti.cz

2. Banánovo – perníkový chlebíček

INGREDIENCE :

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 3 banány
  • hrst nasekané hořké čokolády
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce oleje + na vymazání formy
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

POSTUP :

  1. Do velké místy nalámeme banány a společně s  olejem je rozmačkáme na kaši.
  2. Přidáme vejce, mléko, mouku a vše pořádně promícháme do hladkého těsta.
  3. K hotovému těstu přidáme perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. Formu na chlebíček vymažeme lehce olejem, vlijeme do ní těsto.
  5. A pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut.

Banánovo - perníkový chlebíčekzdroj : www.bistro32.cz

3. Kokosový perník s čokoládovou polevou

INGREDIENCE :

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžička kuchyňské sody
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 250 g cukru
  • 3 lžíce povidel smíchaných se 2 lžícemi rumu
  • 160 ml kokosového oleje (150 g v tuhém stavu)
  • 400 ml mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 80 g rozinek
  • 80 g vlašských ořechů

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Mouku smícháme s kypřícím práškem a sodou.
  3. Přimícháme kakao a perníkové koření a vše dobře promísíme.
  4. Ve velké míse smícháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko a povidla rozředěná rumem.
  5. Do tekutých ingrediencí přidáme mouku smíchanou se suchými ingrediencemi a vymícháme, aby v těstě nebyly hrudky.
  6. Nakonec zamícháme rozinky, ořechy a kokos.
  7. Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 30 minut v předehřáté troubě.
  8. Hotový perník necháme chvíli vychladnout.
  9. Mezi tím si připravíme čokoládovou polevu.
  10. Smetanu rozehřejeme v mikrovlnce (ne příliš, aby nevyprskla).
  11. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, poté natřikrát zamícháme teplou smetanu.
  12. Mícháme, dokud se vše spojí v homogenní směs.
  13. Vychladlý perník přelijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem a dáme na dvě hodiny vychladnout do lednice.

Kokosový perník s čokoládovou polevou

zdroj : 1001voyagesgourmands.com

4. Ořechový perník

INGREDEINCE :

  • 100 g tekoucího medu
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 ks vajec
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g celozrnné pšeničné hladké mouky
  • 200 g hnědého cukru
  • 200 g měkkého másla
  • 1 sáček prášku do perníku
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů

rumová poleva

  • 1 lžíce horké vody
  • 2 lžíce rumu
  • 100g cukru moučka

POSTUP :

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  2. Ve velké míse smícháme mouku (oba druhy), prášek do perníku a jedlou sodu.
  3. V další nádobě ušleháme do pěny vejce s cukrem a postupně do ní zapracováváme med, po lžících vlažné mléko a nakonec i hodně povolené máslo.
  4. Do pěny potom vmícháme i obsah první mísy a dbáme na to, aby v těstu nebyly žádné hrudky.
  5. Následně do něj přidáme i ořechy.
  6. Plech vymažeme máslem a vysypte jej strouhankou.
  7. Dále do něj nalijeme všechno těsto a rozetřeme ho rovnoměrně po celé ploše.
  8. Perník pečeme asi 40 minut.
  9. Hotový perník můžeme posypat jen moučkovým cukrem nebo připravíme jednoduchou rumovou polevu, kterou mažeme na vychladlý perník a sypeme ořechy.
  10. Poleva : cukr třeme s horkou vodou, po kapkách přidáváme rum a třeme do té doby, dokud není poleva hustá, lesklá a hladká. Rumovou polevu ihned roztíráme.

 

Ořechový perníkzdroj : kondice.cz

5. Kakaový perník s citronovou polevou

INGREDIENCE :

na těsto

  • 2 hrnky vyloupaných vlašských ořechů (cca 200g)
  • 1,5 hrnku mletých mandlí (100g)
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 4 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce kůry z citronu
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • vanilkový extrakt
  • 1 hrnek  mléka
  • 1,5 lžíce rozehřátého  oleje
  • 3 vejce
  • 3 bílky

na polevu

  • 1 lžíce horké vody
  • 100g cukru moučka
  • 1 lžíce šťávy z citronu

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 175°C.
  2. Vlašské ořechy vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hrubší mouka.
  3. Ořechy poté vložíme do větší nádoby, přidáme mleté mandle, skořici a perníkové koření, kakao, jedlou sodu, sůl, kůru z citronu a vše důkladně promícháme.
  4. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a opět promícháme. Poté přidáme vejce, bílky, vanilku, olej a  mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladká směs.
  5. Tu poté přemístíme do formy na dort o průměru 22 cm.
  6. Pečeme 25 – 30 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí.
  7. Hotový perník vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout.
  8. Připravíme si polevu.
  9. Vodu s citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr.
  10. Před přimícháním cukr prosejeme.
  11. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
  12. Citronovou polevou mažeme vychladlý perník a necháme ztuhnout.
  13. Hotový perník podáváme s nasekaným čerstvým kokosem a plátky citronu.

Kakaovyýperník s citronovou polevou

zdroj : cukrfree.cz

Perník můžeme polévat jakoukoliv oblíbenou polevou. Bílé cukrové polevy můžeme dochutit šťávou z citronu nebo pomeranče, pokud nechceme používat rum. Čokoládové polevy si připravíme doma nebo koupíme. Místo polevy lze perník samozřejmě po upečení jenom pocukrovat. Polevu ještě můžeme navrch sypat ořechy, mandlemi nebo kokosem.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 6 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *