Recepty na lívanečky kynuté i nekynuté jako rychlé jídlo v jakémkoliv z chodů

Lívanečky patří mezi oblíbená sladká jídla.

Podáváme je většinou k večeři, ale velmi dobře poslouží jako hlavní chod po sytější, například masové polévce, nebo jako chutný moučník po lehčím obědě.

Inspirujte se našimi recepty na lívance v kynuté i nekynuté variantě!

Tvarohové lívanečky s borůvkami

Tyto lívance z tvarohu si mohou dát s chutí i lidé, kteří si hlídají svoji životosprávu, nejsou příliš kalorické.

INGREDIENCE

pro 4 osoby

  • 2 vejce
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 šálek celozrnné  hladké mouky
  • 250 g tvarohu jemného
  • javorový sirup nebo med
  • čerstvé borůvky
  • 1 a 1/2 lžičky sody
  • rostlinný olej
  • mléko dle potřeby pokud by bylo těsto příliš husté

POSTUP

  1. Všechny suroviny zamícháme do hladkého těsta.
  2. Do těsta přidáme i část čerstvých borůvek.
  3. Rozpálíme teflonovou pánev s malou kapkou oleje a smažíme pozvolna menší lívance.
  4. Tvarohové lívance podáváme s javorovým sirupem nebo medem a čerstvými borůvkami.
Nekynuté lívanečky z tvarohu s borůvkami.
zdroj: bakerbynature.com

Rádi byste ochutnali i výborné vafle? Inspirujte se!

Kynuté banánové lívance

Těsto na kynuté lívanečky je krásné nadýchané a lehké, ve spojení s ovocem z nich dělá opravdovou lahůdku.

INGREDIENCE

  • 240 ml mléka
  • 15 g třtinového cukru
  • 7 g droždí
  • 30 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné hladké mouky
  • 30 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 velký banán
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • Olej na smažení
  • mandle, jahody, javorový sirup

POSTUP

  1. Do misky vložíme droždí, cukr a 10g hladké mouky.
  2. Do druhé misky nasypeme ovesné vločky.
  3. Mléko zahřejeme, nesmí být horké.
  4. Do misky s droždím nalijte 50 ml mléka a rozmíchejte.
  5. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  6. Zbylé mléko nalijeme k vločkám a necháme 20-30 minut odležet.
  7. Banán vložíme do mísy s nabobtnalými vločkami, zakapeme citronem, přidáme vejce a vzešlý kvásek.
  8. Rozmixujeme tyčovým mixérem.
  9. Přimícháme zbylou mouku a necháme přikryté utěrkou na teplém místě kynout alespoň ½ hodiny.
  10. Těsto promícháme na pomaštěném lívanečníku pozvolna opékáme lívanečky.
  11. Lívance posypeme podrcenými mandlemi, nakrájenými jahodami a přelijeme javorovým sirupem.
Kynuté lívance s banánem.
zdroj: kyleecooks.com

Jogurtové lívanečky s jablky

Vhod přijdou i jogurtové lívance bez kynutí.

INGREDIENCE

  • 1 vejce
  • 1/2 šálku jogurtu řeckého typu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku na pečení
  • 4 lžíce medu
  • 3 čajové lžičky skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1 šálek strouhaného jablka
  • olej na smažení
  • ořechy

POSTUP

  1. Smícháme vejce, jogurt, mléko a vanilkový extrakt.
  2. Přidáme suché přísady do téže misky a promícháme dohromady.
  3. Přidáme strouhané jablko.
  4. Zahřejeme nepřilnavou pánvičku  na středně nízký plamen.
  5. Přidáme lžičku oleje.
  6. Nalijeme těsto na pánvičku a smažíme malé lívance.
  7. Lívance smažíme z každé strany asi 2 -3 minuty.
  8. Podáváme s oblíbeným sirupem, vlašskými ořechy a plátky jablek.
Jogurtové lívance s jablky.
zdroj: lecremedelacrumb.com

Nadýchané kefírové lívanečky

Vyzkoušet také můžete lívance z kefíru. Nejsou kynuté a přesto jsou dokonale nadýchané, a díky kefíru ještě zdravější.

INGREDIENCE:

  • 116 g světlé celozrnné mouky
  • ¼ hrnku cukru
  • ½ lžičky soli
  • 4 lžíce teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžičky kypřicího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku kefíru
  • ovoce na ozdobení

POSTUP:

  • V jedné míse si smícháme mouku, cukr a sůl. 
  • V druhé míse si smícháme olej, vodu a kypřicí prášek.
  • Pak přidáme vanilkový cukr a kefír a smícháme. 
  • Nakonec přidáme smíchané suché ingredience a opět zamícháme.
  • Na lehce omaštěnou pánev vylijeme vždy čtvrt hrnku těsta a smažíme z každé strany 3-4 minuty.
Smažené lívance s kefírem a ovocem.
thedishonhealthy.com

Ovesné lívanečky s čokoládou

Recept na lívanečky z ovesných vloček je také velice chutný a hlavně o něco zdravější díky přidaným ovesným vločkám.

INGREDIENCE:

  • ½ hrnku celozrnné mouky
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ⅓ hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • ⅔ hrnku mléka
  • 2 lžíce jogurtu
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • ¼ hrnku nasekané tmavé čokolády (nemusí být)

POSTUP:

  • Ovesné vločky si dáme do mixéru a rozmixujeme je na mouku.
  • Mouku, skořici, cukr, vanilkový cukr, sůl, kypřicí prášek a ovesné vločky si smícháme. 
  • Přidáme jogurt, vejce, mléko a zamícháme. 
  • Nakonec přidáme nasekanou čokoládu (pokud chceme).
  • Smažíme na trošce oleje z každé strany 2-3 minuty.
Lívance z ovesných vloček s ovocem.
theprettybee.com

Jak na tyto jogurtové lívance s ovesnými vločkami? Mrkněte se na videorecept:

Tip: Ke smažení na minimu tuku využijte pánve z teflonu z naší recenze

Na jejich přípravu najdeme řadu variant jak v základním těstě, tak především v ingrediencích, kterými lívanečky plníme nebo zdobíme. Zde bychom měli dávat přednost ovoci, a to především čerstvému.

Ovoce do lívanečků může být různé, z domácího se hodí jak drobné ovoce, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, tak jablka, meruňky broskve i švestky. Z dováženého ovoce jistě využijeme banány, kiwi, pomeranče.

K ovoci se podle druhu hodí ještě čokoláda, kakao, strouhaný kokos, rozinky. Lívanečky dozdobíme bílkovým sněhem, zakysanou smetanou, tvarohem, jogurtem nebo ušlehanou smetanou ke šlehání.

Chutnaly vám tyto vybrané recepty na lívanečky? Zkuste více receptů na sladké lívance.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.