Recepty na lívanečky v tradičních i nových variantách. Jaké ochutnáte jako první?

Máte rádi sladké?

Pak jste tu správně!

Vyzkoušejte naše recepty na lívance v 12 různých verzích.

Je libo kynuté či nekynuté, tradiční americké nebo raději třeba dýňové?

Ať už si vyberete jakkoli, nemůžete sáhnout vedle.

Americké lívanečky

Ochutnejte pravé americké lívance, které jsou snadné, lehké a nadýchané a skvěle se hodí například pro víkendový brunch. Pokud si je chcete trochu ozvláštnit, přimíchejte do těsta velkou hrst čerstvých borůvek.

Ingredience

  • 135 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 130 ml mléka
  • 1 velké vejce, lehce rozšlehané
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (necháme mírně vychladnout) nebo olivového oleje, plus navíc na smažení

K podávání:

  • javorový sirup
  • máslo

Postup

  1. Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a moučkový cukr.
  2. V samostatné misce nebo džbánu lehce prošleháme mléko a vejce a poté zašleháme rozpuštěné máslo.
  3. Mléčnou směs vlijeme do moučné směsi a vidličkou šleháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Necháme těsto několik minut odstát.
  5. Na středním plameni rozehřejeme nepřilnavou pánev a přidáme kousek másla.
  6. Když se rozpustí, přidáme naběračku těsta (nebo dvě, pokud je vaše pánev dost velká na to, abyste smažili dva lívanečky současně).
  7. Bude se to zdát hodně husté, ale tak to má být.
  8. Počkáme, až vršek lívanečku začne bublat, poté ho otočíme a smažíme, dokud nebudou obě strany zlatavě hnědé a lívanec nabyde na tloušťku asi 1 cm.
  9. Opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.
  10. Lívance můžeme udržovat teplé v troubě na nízkou teplotu, ale nejlépe chutnají čerstvé.
  11. Podáváme s máslem a javorovým sirupem.
Malé nadýchané lívanečky servírované na talířku, zalité javorovým sirupem.
www.bbc.co.uk

Vyzkoušejte i naše další recepty na lívance z Ameriky. Překvapte svou rodinu luxusní snídaní!

Lívance z pohanky

Díky pohankové mouce mají tyto lahodné lívanečky lehkou a jemnou texturu a příjemnou oříškovou chuť. To musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku pohankové mouky
  •  1 a 1/4 šálku mléka
  • 2 lžíce bílého octa nebo čerstvé citronové šťávy
  • 4 lžíce másla, rozpuštěného, ​​plus další na pánev
  • 1 lžíce cukru
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky jemné mořské nebo stolní soli
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. V misce smícháme mléko a ocet (nebo citronovou šťávu) a poté necháme pět minut stát.
  2. Mezitím ve středně velké míse prošleháme mouku, cukr, jedlou sodu a sůl.
  3. Do mléka zašleháme vejce a vanilku.
  4. Uprostřed moučné směsi uděláme důlek.
  5. Do důlku nalijeme mléčnou směs a rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, dokud nezmizí hrudky mouky.
  6. Je v pořádku, pokud má těsto několik malých hrudek – je důležité těsto nepřemíchat.
  7. Rozpálíme velkou pánev na středním plameni.
  8. Pánev lehce potřeme rozpuštěným máslem.
  9. Na pánev nalijeme ¼ hrnku těsta.
  10. Těsto jemně rozprostřeme do 10 cm kruhu.
  11. Když se okraje zdají suché a začnou se objevovat bublinky, obrátíme.
  12. To trvá asi 2 minuty.
  13. Jakmile lívanec otočíme, smažíme další 1 až 2 minuty.
  14. Ihned podáváme s teplým sirupem, máslem a oblíbeným toppingem.
Pohankové lívanečky servírované na talířku, zalité sirupem a ozdobené čerstvým ovocem a ořechy.
www.inspiredtaste.net

Tvarohové lívanečky s borůvkami

Tyto lívance z tvarohu si mohou dát s chutí i lidé, kteří si hlídají svoji životosprávu, nejsou totiž příliš kalorické a přitom jsou naprosto luxusní!

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 šálek celozrnné  hladké mouky
  • 250 g tvarohu jemného
  • javorový sirup nebo med
  • čerstvé borůvky
  • 1 a 1/2 lžičky sody
  • rostlinný olej
  • mléko dle potřeby pokud by bylo těsto příliš husté

POSTUP

  1. Všechny suroviny zamícháme do hladkého těsta.
  2. Do těsta přidáme i část čerstvých borůvek.
  3. Rozpálíme teflonovou pánev s malou kapkou oleje a smažíme pozvolna menší lívance.
  4. Tvarohové lívance podáváme s javorovým sirupem nebo medem a čerstvými borůvkami.
Borůvkové lívance z tvarohu naskládané na sobě.
www.bakerbynature.com

Veganské lívanečky

Máme pro vás recept na nejlepší lívance bez mléka a vajec, jaký si dovedete představit! Potřebujete na ně jen 7 ingrediencí a jsou neuvěřitelně lehoučké, jemné a super nadýchané!

Ingredience

  • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli
  • 3/4 šálku neslazeného mandlového mléka, pokojové teploty
  • 3 – 4 polévkové lžíce čistého javorového sirupu, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce raw kešu másla

Postup

  1. Ujistíme se, že mléko a sirup nejsou studené a mají pokojovou teplotu, těsto tak bude hladší.
  2. Dobře promícháme mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl ve velké míse.
  3. Do samostatné střední mísy přidáme sirup, mandlové mléko, kešu máslo a vanilkový extrakt.
  4. Pořádně prošleháme, aby nám vznikla hladká směs.
  5. Nalijeme mokré přísady na suché a jemně prošleháme.
  6. Pomocí lžíce rozmícháme zbytky těsta ze dna do hladkého, trochu hustého těsta.
  7. Pozor ale na přemíchání.
  8. Je v pořádku, pokud má těsto několik drobných hrudek, které při smažení zmizí.
  9. Těsto nebude tekuté, ale o něco hustší než těsto na koláč, to je normální.
  10. Těsto necháme 10 minut odležet a současně rozehřejeme pánev na středně nízkém plameni
  11. Klíčem k úspěšným veganským lívancům je nechat těsto uležet, aby absorbovalo škrob a prášek do pečiva, a horká pánev.
  12. Pokud použijete nepřilnavou pánev na vaření, nebudete potřebovat olej, v opačném případě možná ano.
  13. Nabereme ¼ šálku těsta a smažíme 3-4 minuty nebo dokud nebude mít povrch suchý vzhled a všude se nevytvoří bubliny.
  14. Otočíme a smažíme další 2 minuty.
  15. Opakujeme, dokud nezděláme všechno těsto.
  16. Podáváme s javorovým sirupem a jakýmkoliv ovocem dle chuti.
  17. Tyto lívanečky jsou ještě nadýchanější, když je necháte 10 minut odležet a skvělé jsou i další den.
Lívance bez vajec a bez mléka servírované na talířku, zalité sirupem a ozdobené čerstvými malinami.
www.thevegan8.com

Lívance z jogurtu s jablky

Vynikající jogurtové lívanečky bez kynutí vám přijdou vhod jako rychlá a vydatná snídaně, na které si pochutná celá vaše rodina!

INGREDIENCE

  • 1 vejce
  • 1/2 šálku jogurtu řeckého typu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku na pečení
  • 4 lžíce medu
  • 3 čajové lžičky skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1 šálek strouhaného jablka
  • olej na smažení
  • ořechy

POSTUP

  1. Smícháme vejce, jogurt, mléko a vanilkový extrakt.
  2. Přidáme suché přísady do téže misky a promícháme dohromady.
  3. Přidáme strouhané jablko.
  4. Zahřejeme nepřilnavou pánvičku  na středně nízký plamen.
  5. Přidáme lžičku oleje.
  6. Nalijeme těsto na pánvičku a smažíme malé lívance.
  7. Lívance smažíme z každé strany asi 2 -3 minuty.
  8. Podáváme s oblíbeným sirupem, vlašskými ořechy a plátky jablek.
Jogurtové lívanečky s jablky, naskládané na sobě na talířku a zalité sirupem.
www.lecremedelacrumb.com

Vyzkoušejte také další recepty na lívance z jogurtu. Tradiční, bezlepkové, špaldové, ale i dýňové!

Banánové lívance

Jednoduché nadýchané lívanečky s banány jsou lehoučké a zároveň vydatné. Stačí vám na ně pouze pár surovin a hravě si tak vykouzlíte lahodnou snídani, kterou si zamilujete.

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru (volitelně)
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka skořice (volitelně)
  • 1 špetka soli
  • 2 střední zralé banány
  • 1 šálek mléka
  • 2 velká vejce
  • 1/4 šálku řepkového oleje

Postup

  1. Ve střední míse prošleháme hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, používáte, a sůl.
  2. Dáme stranou.
  3. V samostatné misce rozmačkáme banány vidličkou (je v pořádku, pokud vám zůstanou malé kousky).
  4. Přidáme vejce a zalijeme mlékem a řepkovým olejem a mícháme, dokud se vše nespojí.
  5. Suché ingredience vsypeme do mokrých a mícháme, dokud se vše nespojí.
  6. Necháme pár minut sedět.
  7. Rozpálíme velkou pánev nebo gril na střední teplotu.
  8. Na každý lívaneček nalijeme na pánev asi 1/4 šálku těsta.
  9. Smažíme, dokud se na povrchu lívanců nevytvoří bubliny, poté otočíme tenkou stěrkou a smažíme ještě 1 nebo 2 minuty.
  10. Podáváme teplé s trochou javorového sirupu a extra toppingem dle vašeho výběru.
Lívanečky s banány naskládané na talířku na sobě, zalité javorovým sirupem.
www.delscookingtwist.com

Nadýchané kefírové lívanečky

Vyzkoušet také můžete lívance z kefíru. Nejsou kynuté a přesto jsou dokonale nadýchané, a díky kefíru ještě zdravější.

INGREDIENCE:

  • 116 g světlé celozrnné mouky
  • ¼ hrnku cukru
  • ½ lžičky soli
  • 4 lžíce teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžičky kypřicího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku kefíru
  • ovoce na ozdobení

POSTUP:

  • V jedné míse si smícháme mouku, cukr a sůl. 
  • V druhé míse si smícháme olej, vodu a kypřicí prášek.
  • Pak přidáme vanilkový cukr a kefír a smícháme. 
  • Nakonec přidáme smíchané suché ingredience a opět zamícháme.
  • Na lehce omaštěnou pánev vylijeme vždy čtvrt hrnku těsta a smažíme z každé strany 3-4 minuty.
Smažené lívance s kefírem, naskládané na sobě na talířku a ozdobené čerstvými borůvkami.
www.thedishonhealthy.com

Máme pro vás i další recepty na vynikající lívanečky z kefíru. Který se stane vaším favoritem?

Lívanečky z pudinku a tvarohu

Tyto lívance jsou díky tvarohu úžasně vláčné a jejich chuť můžete jednoduše ovlivnit podle toho, jakou zvolíte přichuť pudinku.

Ingredience

  • 1 sáček pudinku dle chuti
  • 125 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky medu či třtinového cukru
  • 1 banán
  • 50 g tvarohu + 1lžíce medu + 5 lžic třtinového cukru na podávání

Postup

  1. V misce si vidličkou rozšleháme vajíčka, přidáme pudinkový prášek a nakonec tvaroh a med.
  2. Vše vyšleháme do hladkého těsta.
  3. Na pánvi tvoříme lžící tenké lívanečky, které smažíme z obou stran na mírném ohni.
  4. Podáváme se šlehaným tvarohem s medem a banánem, můžeme posypat cukrem.
Pudinkovo-tvarohové lívance naskládané na talířku na sobě , ozdobené banány a extra pudinkem.
www.spicysouthernkitchen.com

Inspirujte se také našimi dalšími recepty na nadýchané lívance bez kynutí. Garantujeme vám, že lepší jste ještě nejedli!

Dýňové lívanečky

Perfektní dýňové lívance jsou naprosto luxusní a přitom jsou tak snadné na přípravu! Jsou plné podzimních chutích jako je dýně, skořice, zázvor a muškátový oříšek.

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 a ½ čajové lžičky mleté ​​skořice
  • ½ čajové lžičky mletého zázvoru
  • ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ šálku třtinového cukru
  • ¼ šálku granulovaného cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 2 velká vejce
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 1 a ½ šálku mléka

Postup

  1. Předehřejeme pánev na střední teplotu.
  2. Ve velké míse prošleháme mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici, zázvor a muškátový oříšek.
  3. V oddělené střední míse prošleháme oba cukry, vanilkový extrakt, dýňové pyré, vejce, rozpuštěné máslo a mléko.
  4. Přilijeme mokré ingredience k suchým ingrediencím a promícháme, aby se vše spojilo.
  5. Těsto bude trochu hrudkovité.
  6. Těsto odložíme na 5 minut.
  7. V případě potřeby si potřeby pánev potřeme máslem nebo nastříkáme olejem ve spreji.
  8. Nalijeme ⅓ šálku těsta na pánev a rozválíme do kruhu.
  9. Každý lívanec opékejte asi 4 minuty z každé strany.
  10. Lívanečky podávejte s máslem, sirupem, šlehačkou, ořechy nebo jakýmkoli jiným oblíbeným toppingem.
Lívance z dýňového pyré naskládané na sobě na talířku, zalité sirupem a máslem.
www.thesaltymarshmallow.com

Zdravé lívance z podmáslí

Měkoučké a nadýchané lívanečky z podmáslí jsou zdravé, nízkosacharidové a bez lepku a jsou tak perfektní snídaní pro celou rodinu.

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku mléka dle výběru
  • 1 lžička jablečného octa
  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 1/4 šálku tapiokové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka mořské soli
  • 2-3 lžíce kokosového cukru (volitelně)

Postup

  1. V malé misce smícháme mléko a jablečný ocet.
  2. Necháme uležet alespoň 5 minut.
  3. Do středně velké mísy přidáme vejce a podmáslí.
  4. Poté přidáme mandlovou mouku, tapiokovou mouku, jedlou sodu, špetku soli, kokosový cukr (volitelně).
  5. Šleháme, dokud se vše dobře nespojí.
  6. Před smažením necháme těsto asi 5 minut odležet.
  7. Zahřejeme nepřilnavou pánev nebo gril na střední teplotu.
  8. Pomocí lžíce nebo naběračky nalijeme těsto na pánev.
  9. Když vnější okraj začne hnědnout a budou se na něm tvořit bublinky, opatrně lívanec otočte a smažte další minutu nebo 2.
  10. Podávejte s ovocem, ořechovým máslem, javorovým sirupem nebo jakýmkoli vaším oblíbeným toppingem.
Lívanečky s podmáslím naskládané na talířku na sobě, ozdobené čerstvým ovocem a polevami.
www.shuangyskitchensink.com

Ovesné lívance s čokoládou

Tento recept je velice chutný a hlavně o něco zdravější než klasické lívance díky přidaným ovesným vločkám. Vyzkoušejte ho klidně ještě dnes!

INGREDIENCE:

  • ½ hrnku celozrnné mouky
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ⅓ hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • ⅔ hrnku mléka
  • 2 lžíce jogurtu
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • ¼ hrnku nasekané tmavé čokolády (nemusí být)

POSTUP:

  • Ovesné vločky si dáme do mixéru a rozmixujeme je na mouku.
  • Mouku, skořici, cukr, vanilkový cukr, sůl, kypřicí prášek a ovesné vločky si smícháme. 
  • Přidáme jogurt, vejce, mléko a zamícháme. 
  • Nakonec přidáme nasekanou čokoládu (pokud chceme).
  • Smažíme na trošce oleje z každé strany 2-3 minuty.
Lívanečky z ovesných vloček s čokoládou naskládané na talířku na sobě.
www.thehealthymaven.com

Máme pro vás také další luxusní recepty na ovesné lívance! Připravte svým dětem vydatnou snídani, na které si pochutnají.

Kynuté lívanečky z droždí

Těsto na lívance v tomto receptu je krásně nadýchané a lehké a ve spojení s ovocem a zakysanou smetanou je to naprostá lahůdka!

Ingredience

  • 400 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 3/4 pytlíku sušeného droždí
  • špetka soli

Postup

  1. Do vlažného mléka vmícháme droždí a potom mouku s cukrem, nakonec vajíčka a špetku soli.
  2. Vše řádné umícháme a necháme nakynout.
  3. Těsto je řidší a většinou znásobí jednou svůj objem.
  4. Je to opravdu důležité právě proto, aby byly lívance hezky nadýchané.
  5. Necháme kynout asi 45 minut.
  6. Potom smažíme v lívanečníku lívance z obou stran do zlaté barvy.
  7. Podáváme se zakysanou smetanou, medem a čerstvým ovocem.
Nadýchané lívance naskládané na sobě na talířku, zalité javorovým sirupem a ozdobené čerstvým lesním ovocem.
www.goodthingsbaking.com

Pojďte s námi vyzkoušet další sladké i slané recepty na kynuté lívance. Jsou naprosto delikátní!

Na přípravu lívanců najdeme řadu variant jak v základním těstě, tak především v ingrediencích, kterými lívanečky plníme nebo zdobíme. Zde bychom měli dávat přednost ovoci, a to především čerstvému.

Ovoce do lívanečků může být různé, z domácího se hodí jak drobné ovoce, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, tak jablka, meruňky broskve i švestky. Z dováženého ovoce jistě využijeme banány, kiwi, pomeranče.

K ovoci se podle druhu hodí ještě čokoláda, kakao, strouhaný kokos, rozinky. Lívanečky dozdobíme bílkovým sněhem, zakysanou smetanou, tvarohem, jogurtem nebo ušlehanou smetanou ke šlehání.

Chutnaly vám tyto vybrané recepty na lívanečky? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X