Připravte si sladké lívance s ovocem

Lívanečky patří mezi oblíbená sladká jídla. Podáváme je většinou k večeři, ale velmi dobře poslouží jako hlavní chod po sytější, například masové polévce nebo jako chutný moučník po lehčím obědu.

Na jejich přípravu najdeme řadu variant jak v základním těstě, tak především v ingrediencích, kterými lívanečky plníme nebo zdobíme. Zde bychom měli dávat přednost ovoci a to především čerstvému.

A právě na ovocné lívanečky jsme pro vás připravili 3 recepty. Budete je milovat.

Lívanečky z tvarohu s borůvkami

Tyto lívance si mohou dát s chutí i lidé, kteří si hlídají svoji životosprávu, nejsou příliš kalorické.

INGREDIENCE

pro 4 osoby

  • 2 vejce
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 šálek celozrnné  hladké mouky
  • 250 g tvarohu jemného
  • javorový sirup nebo med
  • čerstvé borůvky
  • 1 a 1/2 lžičky sody
  • rostlinný olej
  • mléko dle potřeby pokud by bylo těsto příliš husté

POSTUP

  1. Všechny suroviny zamícháme do hladkého těsta.
  2. Do těsta přidáme i část čerstvých borůvek.
  3. Rozpálíme teflonovou pánev s malou kapkou oleje a smažíme pozvolna menší lívance.
  4. Tvarohové lívance podáváme s javorovým sirupem nebo medem a čerstvými borůvkami.

Lívanečky z tvarohu s borůvkamizdroj: bakerbynature.com

Kynuté lívanečky s banánem

Těsto na lívanečky je krásné nadýchané a lehké, ve spojení s ovocem z nich dělá opravdovou lahůdku.

INGREDIENCE

  • 240 ml mléka
  • 15 g třtinového cukru
  • 7 g droždí
  • 30 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné hladké mouky
  • 30 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 velký banán
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • Olej na smažení
  • mandle, jahody, javorový sirup

POSTUP

  1. Do misky vložíme droždí, cukr a 10g hladké mouky.
  2. Do druhé misky nasypeme ovesné vločky.
  3. Mléko zahřejeme, nesmí být horké.
  4. Do misky s droždím nalijte 50ml mléka a rozmíchejte.
  5. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  6. Zbylé mléko nalijeme k vločkám a necháme 20-30 minut odležet.
  7. Banán vložíme do mísy s nabobtnalými vločkami, zakapeme citronem, přidáme vejce a vzešlý kvásek.
  8. Rozmixujeme tyčovým mixérem.
  9. Přimícháme zbylou mouku a necháme přikryté utěrkou na teplém místě kynout alespoň ½ hodiny.
  10. Těsto promícháme na pomaštěném lívanečníku pozvolna opékáme lívanečky.
  11. Lívance posypeme podrcenými mandlemi, nakrájenými jahodami a přelijeme javorovým sirupem.

Kynuté lívanečky s banánemzdroj: vareniste.cz

Jogurtové lívanečky s jablky

Pokud máte chuť na velmi jemné lívance, které můžeme rychle připravit i bez kynutí.

INGREDIENCE

  • 1 vejce
  • 1/2 šálku jogurtu řeckého typu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku na pečení
  • 4 lžíce medu
  • 3 čajové lžičky skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1 šálek strouhaného jablka
  • olej na smažení
  • ořechy

POSTUP

  1. Smícháme vejce, jogurt, mléko a vanilkový extrakt.
  2. Přidáme suché přísady do téže misky a promícháme dohromady.
  3. Přidáme strouhané jablko.
  4. Zahřejeme nepřilnavou pánvičku  na středně nízký plamen.
  5. Přidáme lžičku oleje.
  6. Nalijeme těsto na pánvičku a smažíme malé lívance.
  7. Lívance smažíme z každé strany asi 2 -3 minuty.
  8. Podáváme s oblíbeným sirupem, vlašskými ořechy a plátky jablek.

Jogurtové lívanečky s jablkyzdroj: runninginaskirt.com

Ovoce do lívanečků může být různé, z domácího se hodí jak drobné ovoce, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, tak jablka, meruňky broskve i švestky. Z dováženého ovoce jistě využijeme banány, kiwi, pomeranče.

K ovoci se podle druhu hodí ještě čokoláda, kakao, strouhaný kokos, rozinky. Lívanečky dozdobíme bílkovým sněhem nebo ušlehanou smetanou ke šlehání.

Chutnaly vám 3 vybrané lívanečky? Pro více receptů na ně navštivte náš další článek.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.